Articole scrise de F.D.P.


1 - 6 din 6 rezultate
1.Studiu: Pentru a avea absolventi bine calificati si cu productivitate mare, Romania trebuie sa adopte educatia centrata pe elev si pe rezultatele invatarii  In comparatie cu Germania si Olanda, care au inceput, inca din anii’80, sa-si reformeze invatamantul vocational, ajungand la o compatibilitate mare intre programa scolara si nevoile pietei muncii, Romania se afla doar in primele etape ale acestui proces, potrivit unui studiu al Centrului European pentru Dezvoltarea Invatamantului Vocational (Cedefop).
2.Calin Juravle, bursier "Orizonturi Deschise": De ce este sistemul universitar olandez deasupra celui romanesc Calin Juravle este castigator al concursului Imagine Cup – Microsoft din 2009 si masterand in Olanda, cu ajutorul unei burse a Fundatiei Dinu Patriciu. Planuieste ca dupa absolvire sa revina in Romania si sa implementeze, impreuna cu doi colegi, proiectul pentru care a fost premiat - o platforma software care sa faciliteze comunicarea intre cetateni si autoritati la nivel de oras
3.De ce isi doresc studentii romani din strainatate sa revina in tara? Daca ar exista suficiente posibilitati de a lucra in cercetare si daca ar putea obtine salarii la nivelul celor din vest, tinerii romani de la universitatile din afara spun ca s-ar intoarce, fara nici un dubiu, in Romania.
4.Cati romani au un al doilea job? O comparatie Romania versus alte tari In SUA, peste sapte milioane de americani au un second-job, in Australia numarul celor cu doua sau mai multe joburi ajunge la 650.000, iar in tarile nordice, acolo unde nivelul de trai este printre cele mai ridicate din lume, numarul cetatenilor care aleg sa isi suplimenteze veniturile este foarte mare. In Uniunea Europeana, peste 8 milioane de persoane au cel putin doua surse de venit.
5.Cand va avea si Romania o universitate competitiva pe plan international? Indiferent de criteriile care stau la baza clasamentelor realizate de diverse institutii, nicio universitate romaneasca nu reuseste sa intre in top 500 mondial. Spre deosebire de noi, ungurii, polonezii sau cehii au cel putin o institutie de invatamant superior competitiva pe plan international.
6.Romania nu are o strategie clara in ceea ce priveste invatamantul vocational. De ce? Procentul ridicat al tinerilor inscrisi in educatia vocationala merge mana in mana cu rata scazuta a somajului in randul tinerilor: in Austria, de exemplu, ponderea de 70% a elevilor din invatamantul vocational se suprapune cu cel mai mic procent european al somajului intre 15 si 24 de ani:  9%.

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii