Articole scrise de FDP


1 - 21 din 21 rezultate
1.Ar trebui sau nu sa creasca norma de predare a profesorilor? Norma de predare a unui profesor roman din invatamantul preuniversitar variaza intre 16 si 18 ore pe saptamana in functie de vechime, la care se adauga timpul necesar pregatirii lectiilor.
2.Tot mai putini romani intra in biblioteci sau muzee In ultimii ani am asistat la o accentuata degradare morala si culturala a societatii romanesti, iar unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este si acela ca romanii citesc din ce in ce mai putine carti: daca inainte de 1989, o carte de succes se vindea in peste 100-200.000 de exemplare, acum un „best-seller” abia daca reuseste sa atraga 20-30.000 de cumparatori. ​
3.Predarea istoriei si geografiei in limba materna - o masura care are atat avantaje, cat si dezavantaje Unul dintre cele mai disputate articole din noua Lege a Educatiei Nationale este cel referitor la acordarea dreptului minoritatilor de a studia istoria si geografia in limba materna, parerile fiind extrem de impartite in ce priveste utilitatea unei asemenea masuri si efectele pe care ea le va produce.​
4.Sistemul educational romanesc: scoala putina, vacante lungi, rezultate submediocre Daca analizam structura anului scolar 2010-2011 observam ca numarul zilelor de scoala este de 177 de zile, in crestere cu patru zile fata de cele 173 de zile din anul anterior, in timp ce numarul zilelor de vacanta este de aproximativ 117. De asemenea, vacanta de vara are o lungime de 12 saptamani.
5.Invatamantul intre anii 1938 si 1989: cati studenti avea Romania in perioada interbelica? Cati bani aloca Ceausescu educatiei? Potrivit unui sondaj efectuat recent, 86% dintre romani cred ca invatamantul din trecut era mai bun decat cel din prezent, acest "trecut" reprezentand de fapt perioada de dinainte de 1989, atunci cand "chiar se facea carte".
6.Implicarea parintilor in luarea deciziilor la nivelul scolii este sau nu o idee buna? Noua Lege a Educatiei Nationale care se dezbate acum in Parlament propune un set de masuri noi prin care se doreste reformarea sistemului, iar una dintre aceste masuri presupune schimbarea structurii de conducere a unitatilor de invatamant din sistemul preuniversitar.​
7.Irina Vasilachi, absolventa de master la Universitatea din Groningen: "Niciun angajator nu a fost interesat de experienta academica in sine" Ofera studiile postuniversitare in tarile vestice un avantaj la angajarea in Romania? Nu intotdeauna in mod direct, spune Irina Vasilachi, absolventa a unui master de limba si cultura neerlandeza la Universitatea din Groningen, Olanda si bursiera Orizonturi Deschise. A intalnit, cel mai des, la interviurile de angajare, intrebari legate de experienta de munca anterioara sau de cunostintele de contabilitate pe care le are, in conditiile in care ea este absolventa de Litere.​
8.Cat de profitabila este investitia in educatie? Atunci cand discutam despre sumele cheltuite de catre stat cu educatia unui tanar nu obisnuim sa ne gandim foarte des la termeni precum rentabilitate si profit. In tarile avansate din punct de vedere economic acesti indicatori se calculeaza de mult timp, iar cifrele arata ca investitia in educatie este una extrem de profitabila.
9.Cresterea finantarii nu a dus la cresterea calitatii in educatia din Romania In ultimii ani sistemul educational din Romania a involuat constant, in ciuda unor masuri menite sa-l imbunatateasca, precum cresterea finantarii per elev sau stimularea calificarii cadrelor didactice, se arata intr-un raport privind Starea Invatamantului, elaborat de Ministerul Educatiei si inaintat de Guvern Parlamentului.
10.Ce statut are si cat castiga un profesor in Finlanda Daca in Romania, tinerii nu se prea inghesuie sa devina profesori, in Finlanda, statutul pe care il are un cadru didactic in societate, face ca numarul celor care doresc sa aiba aceasta meserie sa fie foarte mare, concurenta fiind uneori de peste 10 candidati pe un loc.
11.Cum este organizat si cum functioneaza invatamantul profesional in Finlanda Invatamantul profesional si de ucenici este extrem de important pentru economia unei tari pentru ca genereaza absolventi pregatiti intr-o anumita meserie. In ultimii ani insa, scolile profesionale din Romania au cazut in uitare, astfel ca numarul elevilor cuprinsi in acest sistem de invatamant a scazut de la peste 360.000 in 1990, la 200.000 in prezent, in timp ce numarul scolilor s-a redus de la 700, la doar 150.
12.Cum este organizat si cum functioneaza sistemul de invatamant finlandez Finlanda nu este doar una dintre tarile cu cel mai inalt standard de viata din lume, ci si tara cu cel mai performant sistem de invatamant. Astfel, la testele PISA, teste la care Romania s-a clasat penultima in Europa, Finlanda s-a clasat pe locul I atat in 2006, cat si in 2003 si 2000, la mare distanta de urmatoarele clasate.
13.Cum se explica rezultatele slabe obtinute de elevii romani la testele internationale? In ultimii 10-15 ani, elevii romani au obtinut rezultate tot mai slabe la testele internationale de genul PISA, PIRLS sau TIMSS, aceste rezultate clasand Romania pe unul dintre ultimele locuri in Europa, mult in urma tarilor dezvoltate sau chiar a vecinilor nostri bulgari, maghiari sau polonezi.
14.Cum integram romii in societate? S-a discutat mult in ultimele saptamani despre problemele pe care cetatenii romani de etnie roma le-au generat in Franta, insa dincolo de parerile extremiste vehiculate uneori in mass-media, este bine sa intelegem ca problema romilor trebuie rezolvata in stil european, respectiv prin integrarea lor in sociatate, nu prin continua lor marginalizare si anatemizare.
15.Avantajele absolvirii unei facultati: salariu mai mare, risc redus de somaj Posesorii unei diplome universitare au, in continuare, un avantaj la angajare si la salariu, chiar daca invatamantul superior din Romania sufera din cauza lipsei de credibilitate in ultimii ani. In randul absolventilor de facultate rata somajului este mai mica, veniturile mai mari si oportunitatile de schimbare a locului de munca si de promovare mai numeroase.
16.Topul celor mai profitabile universitati private din Romania In Romania, numarul studentilor inscrisi in sistemul privat de invatamant se ridica la aproximativ 400.000. Daca luam in considerare o taxa medie de 500 de euro, rezulta ca piata invatamantului superior privat se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro pe an, o suma suficient de mare pentru a determina o concurenta acerba intre universitati in sensul atragerii unui numar cat mai mare de studenti.
17.Tinerii din Romania cred ca pot schimba societatea romaneasca In ciuda crizei de modele si valori amintite atat de des in ultima perioada in mass-media, exista in Romania adolescenti care nu si-au pierdut reperele. Sunt olimpici, fac voluntariat, concep proiecte de dezvoltare sociala si sunt optimisti cu privire la viitorul Romaniei.
18.Invatamantul preuniversitar privat - insuficient dezvoltat in Romania Desi Romania se afla printre primele tari din Europa in ceea ce priveste numarul studentilor care invata in universitati private, daca discutam despre invatamantul preuniversitar privat, se poate usor observa faptul ca ne situam cu mult in urma tarilor dezvoltate.
19.Cum poate absorbi piata muncii cei peste 200.000 de absolventi de universitati? Universitatile produc anual peste 200.000 de absolventi, insa in cazul multor specializari, numarul locurilor disponibile in facultati nu are nicio legatura cu cerintele de pe piata muncii. Astfel, cum pot angajatorii absorbi anual peste 20.000 de tineri juristi, peste 4.000 de tineri care termina artele, sau peste 5.000 de matematicieni?
20.Este sau nu util examenul de admitere in facultate? In ultimii 10-15 ani, pe masura ce universitatile au prins gustul banilor incasati de la studentii ce invata pe locuri cu taxa, examenele de admitere au fost eliminate sau reduse la nivelul unui test de cultura generala, astfel incat invatamantul superior a devenit unul de masa.
21.Cati bani economisesti pentru educatia copilului tau? In tarile dezvoltate, economisirea unei sume de bani pentru educatia copilului reprezinta o preocupare constanta pentru parinti inca din momentul in care copilul se naste. In Romania insa, lucrurile stau putin diferit, in sensul ca romanii nu prea obisnuiesc sa isi faca planuri pe termen lung, limitandu-se la a incerca sa rezolve problemele de zi cu zi.

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii