Daniel Funeriu
Foto: CampusNews

Daniel Funeriu: Nu numarul de absolventi de facultate este o problema, ci calitatea lor

de Ovidiu Draghia CampusNews

Vineri, 16 aprilie 2010, 14:45   

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Daniel Funeriu, Ministrul Educatiei, a raspuns mai multor intrebari lansate de cititorii HotNews pe marginea proiectului noi Legi a Educatiei Nationale. Am ales cateva dintre teme care privesc studentii si profesorii care predau/ urmeaza sa predea in facultati.

Intrebat fiind daca noua lege va limita numarul de absolventi care ies din institutiile de invatamanant superior, de stat ori particulare, ministrul Funeriu a raspuns ca nu este o problema numarul studentilor, ci slaba pregatire a multora. Potrivit oficialului va fi facuta o „clasificare a universitatilor in functie de misiunea lor proprie, care la randul ei va fi determinata de calitatea programelor de studii pe care le ofera. Acest lucru va duce la o concentrare a resurselor si la o viziune mult mai clara a finantarii diferentiate in functie de performanta fiecarei universitati in cadrul propriei sale misiuni.”

In ceea ce-i piveste pe absolventii care doresc sa inceapa o cariera didactica, Daniel Funeriu a anuntat ca noua lege va prevede un an de stagiatura obligatoriu pentru viitoarele cadre didactice. 

O alta chestiune ridicata de un cititor priveste echivalarea diplomelor obtinute in strainatate. Ministrul afirma ca a rezolvat problema titlurilor universitare de doctor si de conferentiar obtinute in spatiul Uniunii Europene. De asemenea, se lucreaza la realizarea unui sistem de echivalare automata a licentelor, masteratelor si doctoratelor din universitatile de calitate din strainatate, potrivit lui Funeriu.

Un alt cititor a ridicat problema incurajarii cercetarii in universitati. Daniel Funeriu afirma ca „pentru tineri există competitii speciale care le permit sa isi inceapa cariera, si anume competitia de proiecte de cercetare postdoctorala si competiţia de proiecte pentru stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare independente, lansate in acest an si aflate in prezent in curs de evaluare.”

Ministrul Daniel Funeriu continua sa raspunda intrebarilor adresate de cititori pe tema noii Legi a Educatiei Nationale. Afla mai multe despre acest subiect din articolul de pe HotNews: Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va permite elevului sa isi finalizeze invatamantul obligatoriu in familia sa


Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   | 

  
938 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii