Mai dam sau nu examen?
Foto: CampusNews

Este sau nu util examenul de admitere in facultate?

de FDP CampusNews

Joi, 9 septembrie 2010, 14:09   

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

In ultimii 10-15 ani, pe masura ce universitatile au prins gustul banilor incasati de la studentii ce invata pe locuri cu taxa, examenele de admitere au fost eliminate sau reduse la nivelul unui test de cultura generala, astfel incat invatamantul superior a devenit unul de masa.
 
In acest moment este practic suficient sa treci bacalaureatul pentru a deveni student, situatia fiind complet diferita fata de cea de dinainte de Revolutie sau de la inceputul anilor `90, perioada in care pregatirea pentru examenul de admitere in facultate incepea inca din primii doi ani de liceu.
 
Atunci, acest examen era atat de important, incat se discuta despre faptul ca mita pentru a intra la medicina spre exemplu consta intr-o suma echivalenta cu valoarea unui  apartament sau a unei masini, respectiv o suma pentru dobandirea careia o familie normala muncea o viata.
  
In urma cu aproximativ o luna, ASE-ul a anuntat ca din 2011 nu mai organizeaza examen de admitere, aceasta fiind una dintre ultimele universitati de stat care mai organiza examen.
 
Vezi aici o analiza a efectelor generate de eliminarea examenului de admitere in facultati
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
3202 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  avem.. (Joi, 9 septembrie 2010, 14:53)

  hash [anonim]

  .. de-a face cu o reducere a cererii din partea studentilor, care sunt din ce in ce mai putini, pe fondul cresterii numarului de institutii de invatamant superior si a profilelor, plus a cifrelor de scolarizare per profil.

  vor trebui inchise facultati, poate chiar universitati.

  de asemenea, facultatile trebuie clasificate, sa avem rating de top, middle si junk. cele de top sa aiba un numar limitat de locuri, sa fie cotate in topul international. ele vor fi 'vanate' si se va da admitere deoarece va fi concurenta.

  restul 'universitatilor' vor procesa pleava iar diploma emisa ce acestea nu va face doi bani.

  de asemenea statul ar trebui sa se reorienteze si sa nu mai sustina financiar universitatile clasificate ca junk sau cu performante medii. mai mult, statul sa nu mai finanteze decat o parte (cat mai mica) din costuri.

  examenul de admitere deci nu este un scop in sine, el trebuie sa apara ca o cauza a cresterii calitatii invatamantului, da? sa nu judecam lucrurile de-a-ndoaselea.

  dar in primul rand statul trebuie sa faca asa incat profesorului sa nu-i renteze sa treaca studentii care sunt de picat, ci dimpotriva, sa-l incurajam/obligam sa fie cat mai performant atat profesional (cercetare), cat si la catedra.
 • 0 (0 voturi)    
  eu zic ca da (Joi, 9 septembrie 2010, 15:03)

  bogdan [anonim]

  Ar fi foarte bun un examen la facultate. Situatia e destul de simpla. Mai putini studenti in facultati inseamna o competitie mai mare pt a ajunge student, asta inseamna mai putini absolventi dar mai buni, apoi in campul muncii vor fi mai bine platiti pt ca vor fi mai rari. Asta ar indemna si pe cei care nu ajung intr-o facultate sa studieze mai mult, sa fie si ei platiti la fel de bine. Cel putin asta vedem la facultatile de prestigiu din lume...si de asta sunt de prestigiu, pt ca nu intra orice prostanac, iar cei care intra devin cu adevarat specialisti, fiind apoi f cautati si platiti corespunzator. In romania, cei care intra in facultati asa in turma strica invatamantul si prestigiul exact cum strica viermii un mar!
 • 0 (0 voturi)    
  e inutil (Joi, 9 septembrie 2010, 15:05)

  Iulian [anonim]

  Problema nu ca se intra prea usor ci ca se termina prea usor
 • 0 (0 voturi)    
  las'asa (Joi, 9 septembrie 2010, 15:17)

  bedexe [anonim]

  ca oricum am mai cazut cu 3 pozitii in clasament.

  In 10 ani vor pleca toate firmele din cauza oamenilor slab pregatiti si pretentiosi la salariu.
 • 0 (0 voturi)    
  Se mai dă şi examen (Joi, 9 septembrie 2010, 15:22)

  m3th0dman [anonim]

  Mai există facultăţi la care se dă examen serios de admitere, nu un simplu test de cultură generală.
 • 0 (0 voturi)    
  examen (Joi, 9 septembrie 2010, 15:42)

  CRISTIAN [anonim]

  Nu este util
  Taxa trebuie generalizata si eventual crescuta
  Un examen ar trebui dat doar pentru acordarea de burse. De bursa trebuie sa beneficieze doar cei mai buni .
 • 0 (0 voturi)    
  Nu numai la facultate (Joi, 9 septembrie 2010, 15:44)

  Un roman anonim [anonim]

  Ar trebui reintrodus examenul de admitere si la liceee, ba chiar si la scolie profesionale. Doar asa va creste nivelul invatamantului.
 • 0 (0 voturi)    
  admitere (Joi, 9 septembrie 2010, 16:02)

  Cristi [anonim]

  In opinia mea , examenul de admitere e o chestiune foarte serioasa si ar trebui ca toate facultatile din aceasta tara sa il aplice. Asta si pentru ca daca dorim sa fim profesionisti si in pas cu universitatile din vest.
  In top 500 Universitati nu avem nici macare o universitate.De ce credeti asta? Suntem neproductivi in mare parte si facultatile atat de stat si private se folosesc de banii studentilor primindu-i in mare masura pe toti cei care se inscriu si care platesc o taxa de inscriere,astfel ca ei sa isi ridice bugetul ori prin primirea de bani de la stat pentru studenti ori prin plata acelei taxe de studiu.
  Nu suntem eficienti & eficace,avem lacune in sistemul de invatamant,atat superior cat si cel general de 12 clase.
  In toti acesti ani nu am fost capabili sa facemo adevarata reforma in domeniul acesta al invatamantului.Mai nou cu aducerea ministrului Funeriu care incet incet pune anumite lucruri in miscare (vedem aici si promovabilitatea obtinuta la bac-una foiarte mica fata dealti ani,dar si lucruri suspecte si anume licee din mediulrural unde seobtin note maxime la bac, spre uimirea mea).Avem nevoie de performata. Avem nevoie de oameni capabili,astfel ne vom prabusi incet incet si vom merge la vale. Nu putem sa fim impasibili laprabusirea unui sistem.
  In concluyie avem nevoie de adevarate sisteme de admitere, nu de fleacuri.
  Sa punem stop coruptiei asta ar fi o chestiune primordiala.
 • 0 (0 voturi)    
  Falsa problema (Joi, 9 septembrie 2010, 16:35)

  Matei [anonim]

  Cred ca in momentul de fata exista o perceptie gresita in Romania privind examenul de admitere. Se asociaza in mod nejustificat performanta si calitatea invatamantului cu existenta unui examen de admitere, ori nu exista absolut nicio legatura intre cele doua. Si asta se intampla pentru ca in Romania odata intrat in facultate ai diploma aproape asigurata. De multe ori examenul de admitere e aproape singurul test real din intreg parcursul universitar. Ori asta nu reflecta performanta, ci din contra, calitatea slaba a invatamantului.

  Examenul de admitere nu ar trebui sa aiba decat un singur scop: acela de a limita numarul de studenti din anul intai in conditiile in care cererea e prea mare si universitatea considera ca nu are mijloacele necesare pentru a le oferi tuturor o educatie de calitate. Apoi, calitatea invatamantului, exigenta, selectia performantele si reputatia unei universitati nu pot fi demonstrate decat prin pregatirea pe care o ofera pe parcurs.
 • 0 (0 voturi)    
  sa fie examen (Joi, 9 septembrie 2010, 16:44)

  Sabina [anonim]

  Consider ca marele avantaj al examenului de admitere la facultate este ca tinerii au posibilitatea sa intre la facultatea dorita, ci nu la cea care au fost admisi (eventual, fara taxa). In plus, doritorii sunt notati pentru aceleasi subiecte de catre aceiasi evaluatori, adica exista o raportare la acelasi reper.
  Eu am terminat facultatea acum 10 ani si am dat admitere la momentul respectiv.
  M-am tot intrebat in ultimii ani de ce liceenii, studentii nu se revolta pe sistemul "dosare" de intrare la facultate.
 • 0 (0 voturi)    
  NU (Joi, 9 septembrie 2010, 17:28)

  xolv [anonim]

  Sa umflam burta profesorilor de meditatie, sa sustinem mafia intrarii la facultate (egalitatea sanselor) in loc sa trimitem copii sa munceasca, sa capete experienta ... scoateti examenele. Calitatea invatatamantului oricum tinde spre zero
  • 0 (0 voturi)    
   totul este gandit , dar nu de noi (Joi, 9 septembrie 2010, 18:17)

   cineva [anonim] i-a raspuns lui xolv

   Nu vedeti padurea de copaci,
   Nu sistemul acual este problema si nici sistemul cel vechi. Sistemul vechi este bun deoarece s-a demonstrata asta.
   In scumpa noastra tzara se distruge sistematic TOT. Singura modalitate prin care se poate distruge sistemul de invatamant este schimbarea permanenta de la an la an. Un elev, viitor student , saracu nici nu mai stie ce trebuie sa faca, de la an la an se schimba, materii, admitere da/nu, teste bac 5 -7-1 probe. Nu se sedimenteaza, nu se stabileste. Profesorii buni inca ramasi fac diferenta dar din pacate vor iesi la pensie si ei. Noi profesori au 0 sanse.
   Va spun acestea din propia experienta, Am fost prima generatie unde a inceput "schimbarea inspre bine" si am avut-o pe Esca in cartea de istorie (manulele "alternative") Am dorit sa ma fac profesor de info. (si inca doresc, pasiunea mea este sa predau) dar pur si simplu muream de foame cu 7 mil/luna, bataie de joc.
   Nu se incurajeaza nimica, se strica tot.
   La fel si milioanele de romani plecati pe dincolo, oficial si neoficial. Momentan aduc bani in Ro, dar copiii lor? nu o sa mai doreasca sa auda de Ro. Ce ramane in tara? manelari , taxe la fraieri si Q7 la jmecheri.

   Cu cat masele sunt mai "poraste" cu atata pot fi controlate mai bine. Dupa cum vedeti si instrumetul de spalare in masa a creierelor functioneaza, televizuniile. Se incurajeaza prostia, nesimtirea.

   Din punctule meu de vedere exista solutii dar nu se doresc, va dau niste ex:

   1) sistem de amenzi procentula (ex: ai trecut pe rosu? 5% din veitul tau lunar. Aaaaa esti jmechelar cu 5000 eur? np)

   2) munca silita .ex: ai spart o casa si ai violat o baba? (de la protv le stiu astea :)) ) , np nu iti dam 5 ani unde iti dam mancare si tv si medicamente. 3 ani de munca silita, hai la facut autostrazi cu tine

   3) in ceea ce priveste invatamantul, trebuie gandita bine o varianta, putem lua una deja existenta, deja aplicata si demonstrata in trecut. Respectata cu strictete si gata.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii