"I love Bucharest"

Se schimba decorul la metrou
Foto: Hotnews

Prima statie de metrou "pictata" este gata

de Claudiu Degan HotNews.ro

Vineri, 8 august 2008, 17:21    TIMP LIBER | AGENDA

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

20 de artisti au reusit in doua saptamani, in fiecare noapte, sa decoreze statia de metrou Gara de Nord. Artisti graffitti sau sculptori, stencilisti sau pictori, toti au reusit sa infrumuseteze peste 120 de metri patrati din aspectul invechit al peroanelor intre ultimul si primul metrou al zilei.
    
Organizatorul este "Asociatia din Pod" prin proiectul de arta publica "Bucharest metroArt" in cadrul programului "I love Bucharest". Necesitatea schimbarii decorului din statiile de metrou a venit odata cu propunerile calatorilor, care au completat chestionare legate de acest proiect in luna aprilie.
   
Prima statie de metrou aleasa a fost Gara de Nord. Reprezentantii Metrorex au curatat suprafetele care urmau sa fie pictate, artistii le-au degresat si au aplicat amorsa pentru aderenta culorilor. Intervalul orar 23.00 - 4.45 s-a dovedit a fi de ajuns pentru cei 20 de artisti alesi.
   
Scrisuri, proiectari, graffiti-uri si recompuneri, il vor introduce pe bucurestean sau pe nou-venitul in capitala in atmosfera urbana a unui oras care isi recapata identitatea. Bucurestiul interbelic se leaga incepand cu aceste zile de fata unui oras alcatuit de imagini vizuale contemporane.
   
Multe nuante compun imaginea unei statii de metrou vesele, in care zidurile reci comuniste au fost inlocuite de imagini care te introduc intr-o lume colorata energic. 9 suprafete din interiorul statiei de metrou au fost pictate de artisti. Trasuri, umbrele, masini, tramvaie, chipuri, cladiri, toate se regasesc in noul decor de la metrou.
   
Ideile copiilor vor reprezenta punctul de plecare pentru imaginile din statia Piata Victoriei 2. Atelierele de creatie de la "Muzeul Taranului Roman", "Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa" si "Muzeul National de Geologie" vor fi spatiile in care cei mici vor concepe imagini inedite. In octombrie, artistii selectati pentru decorarea noii statii de metrou, isi for prezenta conceptele. Un juriu de specialitate, dar si publicul vor alege idei interesante, urmand ca in cursul anului viitor ele sa fie materializate.
   
"Bucurestenii se pare ca sunt placut surprinsi de ceea ce vad in statia de metrou Gara de Nord si reprezentantii Metrorex sunt foarte multumiti. Emotia a fost de ambele parti: a noastra, a artistilor pentru ca nu am mai lucrat intr-un astfel de spatiu, cat si a celor de la Metrorex pentru ca pana acum nu au mai fost astfel de interventii, iar "noul" intotdeauna creaza emotii. In Europa, acest segment de arta (arta publica si comunitara) ajuta in procesul de regenerare a comunitatilor si a spatiilor publice", a completat Irina Abaza, managerul proiectului "I love Bucharest".

  
2198 vizualizari
 • 0 (2 voturi)    
  Asta nu e obscen? (Duminică, 10 august 2008, 12:22)

  Valentin [anonim]

  Arta moderna? In metrou? Aouleu maica, da astia pangareste natiunea si constructiile mandre ale comunismului. Pai statiile de metrou sunt proprietatea poporului si trbuie sa fie pictate cu Eminescu, Iorga si altii. Ce tinerii astia din ziua de azi, cum indrazneste ei sa picteze chestii din astea?
  Haideti domnii Culian, Voiculescu, Badea si Stan , haideti de asta nu aveti nimcia de zis?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii