Calatorie Muzicala in Europa Renascentista si a secolului al XVII-lea

de Hotnews

Marţi, 9 septembrie 2008, 9:49    TIMP LIBER | AGENDA

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic

O viola da gamba, un flaut si o lauta. S-au intalnit prima data in Basel, Elvetia, unde studiaza muzica veche la Schola Cantorum Basiliensis. Marie Schneider (flaut si fluiere) Stéphanie Petibon (viola da gamba), ambele din Franta si timisoreanul Caius Hera (laute). Au format un ansamblul, numit Nota Bene.

Au conceput un proiect prin care-si propuneau sa promoveze instrumentrele specifice repretoriului baroc si renascentist, precum si locurile incarcate de istorie din Romania.

Cu proiectul Calatorie Muzicala in Europa Renascentista si a secolului al XVII-lea au castigat premiul Defi Jeune, un premiu oferit de Ministerul Tineretului si Sportului din Franta.

S-au pornit la drum intr-un turneu prin tara. Prima localitate este Timisoara.
La Domul Romano Catolic, in 9 septembrie, de la ora 20, Nota Bene va sustine un concert de muzica veche folosind instrumente de epoca. Intrarea este libera.

Turneul lor va cuprinde urmatoarele orase:
 • Marti, 9 Septembrie, ora 20:00, Timisoara, Domul Romano-Catolic, Piata Unirii
 • Miercuri, 10 Septembrie, ora 19:00, Oravita, Teatrul Mihai Eminescu
 • Joi, 11 Septembrie, ora 18:00, Hunedoara, Castelul Corvinilor
 • Vineri, 12 Septembrie, ora 18:00, Deva, Casa de Cultura
 • Luni, 15 Septembrie, ora 18:00, Brasov, Bastionul Țesatorilor
 • Marti, 16 Septembrie, ora19:00, Targu Mures, Palatul Culturii
 • Sambata, 20 Septembrie, ora 19:00, Carei, Palatul Casei de Cultura
 • Luni, 22 Septembrie, ora 19:00, Cluj Napoca, Biserica Reformata str. Kogalniceanu
 • Joi, 25 Septembrie, ora 20:00, Arad, Biserica Minoritilor
 • Vineri 26 Septembrie, ora 18:00, Radna, Biserica Sfanta Maria Radna
Ansamblul Nota Bene s-a nascut din intalnirea unor muzicieni francezi si romani. Ei sunt pasionati de muzica veche si interpreteaza aceasta muzica pe replici ale unor instrumente istorice: flaute, laute, vihuela si viola da gamba. Prin concertele ansamblului, membrii acestuia doresc sa puna in valoare partituri foarte rare si tehnicile de interpretare la instrumente de epoca.

Prin turneul in Romania Nota Bene doreste sa scoata in evidenta repertoriul romanesc, renascentist si baroc prin organizarea de concerte in cele mai frumoase si vechi ansambluri arhitectonice din Romania. Concertele ansamblului Nota Bene sunt realizate cu ajutorul Ministerului Francez, Regiunii Alsacia (infratita cu vestul Romaniei), conducerea regiunii Bas-Rhin (Alsacia), Primaria orasului Strasbourg si ACAR (Asociatia Culturala Romana din Strasbourg. Datorita partenerilor ansamblului Nota Bene, toate concertele din cadrul turneului organizat in Romania, sunt cu intrare libera.

Programul este conceput ca o calatorie prin Europa in perioada renasterii si a barocului muzical: Franta, Italia, Austria, Romania etc. In repertoriul ansamblului Nota Bene sunt incluse si unele piese compuse de compozitori care au activat in Transilvania cum ar fi: Ioan Caianu, Valentin Greff Bakfark si Johannes Honterus. 

  
967 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii