Atunci evaluarea era obiectiva
Foto: Reuters

Amintiri din studentie: "Profesorii buni de atunci erau de multe ori cei de moda veche, formati in alte vremuri si aflati in prelungire de activitate"

de Tudor CampusNews

Luni, 21 martie 2011, 9:44    NEWS | ARTICOLUL TAU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Despre armata au scris mult mai multi. Am intrat la facultate in 1988, deci am prins doua epoci. Inainte? Se facea o selectie bazata pe testarea memoriei catindatului, un sistem de meditatii bine pus la punct si portite rezervate fotbalistilor sau copiilor cu gene potrivite. Ma rog, proportia neuronilor suficienti si pusi la munca vs. nu stiu eu d-astea, era asemanatoare cu raportul actual dintre cu taxa - bugetati. 

In ultimii ani ai regimului comunist, studentii foarte buni si bine sfatuiti urmau cursuri serale sau la fara frecventa, pentru a ramane in marile orase. Cursuri cu o grupa si seminarii pe subgrupe erau ceva obisnuit.

Asa ca profesorul putea sa-si cunoasca studentii si evaluarea era obiectiva, daca se dorea asta. Profesorii buni de atunci erau de multe ori cei de moda veche, formati in alte vremuri si aflati in prelungire de activitate.

Acum veteranii sunt asistentii si lectorii din anii 80, care au ajuns imediat dupa revolutie profesori cu un capitol scris intr-un caiet de lucrari si care isi citesc si acum notitele din anii tineretii. Pardon, le-au pus negrii pe slideuri.

Studentia?

Scoala se facea de forma. Daca vroiai sa afli mai multe, cu o cutie de bomboane puteai indupleca bibliotecara sa-ti asigure accesul la fondul special. Numai ca si asta era cam antic. Tot felul de sarcini absurde si extracurriculare incepand cu practica agricola, serviciul la cantina sau militaria pentru fete.

Lucruri care nu se uita: sudarea grupei, taberele studentesti, bere in camin, iesitul la terasa dupa fiecare examen din sesiune impreuna cu profii. Si de regula ei plateau... Banchetul de absolvire, intalnirile de n ani la care nu lipsesc decat cei care chiar nu au incotro.

Competente? La fel ca si acum :)

Dupa 90? A fost un soc initial. Anul inghetat, studentii primiti in consiliile profesorale si in senat, nu tu prezenta obligatorie. Plus o multime de carti venite ca ajutoare din afara, burse etc. Pentru toate gusturile, inclusiv loazele au avut o viata minunata.

Acum?
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
2213 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  sistem vechi vs sistem nou (Luni, 21 martie 2011, 12:39)

  florin [anonim]

  Sistemul vechi era prost, cel actual este catastrofal.

  In primul rand era o selectie. De ex. la Mecanica am fost cinci pe un loc ( o concurenta mica), la Medicina erau cam 15 pe un loc, la Drept cam 25 .
  Examenul se baza pe memorare la Medicina, dar nu si la facultatile tehnice unde trebuia sa te pregatesti vreo doi ani inainte din matematica si fizica si sa faci sute de probleme ca sa treci de admitere.
  Te obligau apoi sa inveti si tot felul de prostii gen "socialism stiintific"
  Coruptie era si pe vremea aceea, cei drept nu la nivelul actual.
  Dupa ce terminai existau repartitii functie de medie. Cei cu medii foarte mari (mai mari de 9,90) la medicina si universitate (matematica,fizica, filologie etc.) aveau sanse sa ajunga intr-un oras cam de 40.000 locuitori. Ceilalti ajungeau in sate.
  La facultatile tehnice era ceva mai bine, ajungeai oricum intr-un oras, desi putea fi f.bine Bals (cu faimoasa Intrprindere de Osii si Boghiuri).
  Teoretic acum ar trebui sa fie mai bine, piata ar trebui sa cearna cumva pe cei buni de pramatii si intr-un fel o face. Oricum nu te angajeaza nimeni pt. ca ai o diploma ci se intereseaza si de ceea ce stii, asta fiind motivul pt. care vezi o gramada de absolventi care sunt agenti comerciali. Pe de alta parte este si multa impostura si bani aruncati pe fereastra ca sa obtii o hartie numita diploma
 • 0 (0 voturi)    
  Lucrurile care nu se uita... (Luni, 21 martie 2011, 12:48)

  misha [anonim]

  ... s-au regasit partial si la generatiile anilor 90 - cel putin la generatia mea (absolvent 1999, Iasi).
  Ma refer la grupa sudata, tabere, bere, terasa de dupa examen, banchetul de absolvire.
  Cu intalnirile de n ani e mai greu, si nu inteleg de ce, dar poate sunt eu prea nostalgica.
  Oricum, multumesc! Mi-ai amintit de ce facultatea mi s-a parut o perioada atat de frumoasa!


VIDEO
Niciun videoclip
FOTO
Nicio imagine

TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii