99,6% rata alfabetizarii si 53% rata scolarizarii universitare. Investitia in dezvoltarea umana poate fi secretul unui model economic de succes

de CampusNews

Marţi, 19 iulie 2011, 10:46    NEWS | ARTICOLUL TAU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Conform etimologiei, termenul kazah provine din limba turca si inseamna "independent", "spirit liber". Odata cu eliberarea de sub stapanirea sovietica, Kazahstanul pare sa isi fi redescoperit identitatea sugerata de insusi numele sau, astfel ca, dupa 20 de ani de independenta acesta se evidentiaza ca un real model educational si economic pentru Asia Centrala, extinzandu-si incet-incet influenta si asupra Europei de Est.

Dezvoltarea Kazahstanului poate fi pusa de multi pe seama rezervelor impresionante de petrol si gaze naturale ale acestuia, dar reteta sa de succes imbina mult mai multe igrediente. Este adevarat ca economia Kazahstanului nu numai ca a rezistat crizei economice, dar a si crescut in mod continuu, aducand Kazahstanul la un varf de competitivitate in regiunea Asiei Centrale - o economie moderna, competitiva, bazata pe export si in continua expansiune. Dar daca rezervele naturale ale acestuia ar fi singurul factor al acestei dezvoltari, atunci am discuta de zeci de alte tari cu aceeasi  bogatie a resurselor naturale care au reusit sa devina jucatori importanti pe piata mondiala a poetrolului si gazelor, nu? Modelul kazah se bazeaza insa pe o serie de elemente suplimentare. Sa fie amplasarea geografica, petrolul, sistemul de invatamant sau toate trei la un loc?

In anii crizei, economia kazaha a crescut cu 3% anual si a continuat sa produca locuri de munca. Kazahstanul a reusit aceasta performanta mizand pe interventia solida si competenta a statului in sectoare economice pentru a fructifica la maxim potentialul existent, insa principala investitie a fost aceea in oameni, invatamantul fiind pe un loc fruntas in planurile sale de dezvoltare.

Am ajuns sa studiez acest fenomen dupa ce am citit un articol in care se spunea ca unele dintre cele mai mari universitati din lume au incheiat parteneriate cu universitatile din Kazahstan. Educarea si formarea tinerilor si mai ales indrumarea lor catre un loc de munca stabil in tara natala, au facut ca aceasta tara din Asia Centrala sa nu cunoasca termenul de "migrare a creierelor".

Spre deosebire de multe alte state din regiune, Kazahstanul a realizat faptul ca economia are nevoie de specialisti pentru a functiona, iar dezvoltarea economica nu se poate realiza decat prin investitia in oameni si in pregatirea acestora. Astfel, investitia in factorul uman, complementara cu cea de capital, a fost sustinuta puternic in perioada post-sovietica, prin investitii publice masive in modernizarea sistemului de educatie, cu precadere a celui universitar.

S-au urmarit incheierea de parteneriate cu universitati de top din lume, atragerea de cadre didactice prestigioase, investitii in baza materiala, care au asigurat Kazahstanului o dezvoltare rapida si recunoastere in domeniul cercetarii si inovatiei, baza competitivitatii economice. Atentia sporita acordata cercetarii a determinat atragerea investitorilor straini, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Italia sau Olanda.

Totdata, reformele de deschidere a economiei pe care statul kazah  le-a desfasurat in ultimii 20 ani au permis crearea unui climat investitional optim, nivelul investitiilor straine inregistrand o crestere accelerata in aceasta perioada, fapt determinat de altfel si de pozitia strategica a Kazahstanului, de potentialul uman al acestuia - rata alfabetizarii de peste 99,6% si rata scolarizarii universitare de peste 53% - precum si de reducerile sau anularile de taxe pe terenuri, investitii si venituri, pe care statul kazah le ofera investitorilor straini.

In ultimele doua decenii, investitiile in economia kazaha s-au ridicar la peste 120 miliarde de dolari iar rezervele valutare ale tarii au deposit 60 miliarde de dolari, deoarece Kazahstanul a sustinut un climat investitional deschis, a sprijinit investitorii strategici, si-a diversificat partenerii externi, a dezvoltat proiecte ambitioase de infrastructura si, mai presus de toate, a investit in cresterea calitatii sistemului educational, medical si social, asigurand astfel productivitatea necesara unei dezvoltari economice, catalogata de multi ca fiind "miraculoasa".

Sorin
Citeste mai multe despre     |   |   |   | 

  
2077 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  kazahstan,turkmenistan.... (Marţi, 19 iulie 2011, 12:13)

  vitaly [anonim]

  dregi kazahi mergeti in romania ca aia de la alde spiru,apollonia,etc n-au studenti !
  cat ai zice vodka va fac pe toti cu diplome ! (100% nu 53% !)
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Marţi, 19 iulie 2011, 12:39)

  anca [anonim]

  Interesant subiect si bun articol in consecinta... parerea mea. Ma gandesc la toti " necajitii" de la noi care intra la facultate fara diploma de bac ...Suntem jalnici.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii