"Bursele in strainatate sunt o sansa pe care nimeni nu ar trebui sa o rateze!"
de Alexandra Cojocaru HotNews.ro
Sâmbătă, 24 mai 2008, 12:17 STUDII | STUDII & STRATEGII
![]() |
Ruxandra Carbunaru, studenta SNSPA Foto: HotNews.ro |
![]() |
Ea a obtinut o bursa Erasmus pe baza unui dosar care continea scrisoare de intentie, optiunile de cursuri si media de pe anul precedent drept criteriu de acordare.Chiar daca, initial, a optat pentru Polonia, a ajuns in Italia si s-a indragostit atat de tare de noii colegi si de stilul lor de viata incat a ramas acolo un semestru in plus, pe langa cel pe care programul Erasmus i l-a acordat. Decizia a costat-o insa, pentru ca a trebuit sa plateasca singura atat pentru studii, cat si pentru celelalte cheltuieli. Parintii Ruxandrei au fost intelegatori si erau deja obisnuiti sa ii trimita bani pentru ca in primul semestru bursa ii acoprea doar chiria si studiile. La sfarsitul anului scolar, Universitatea Bucuresti i-a returnat suma integral.
Cursurile pe care si le-a ales faceau parte din programa de master si se refereau la istoria tarilor islamice, a tarilor afro-asiatice, sau la cea contemporana. A mai studiat filozofie politica, relatii internationale si drepturile Uniunii Europene. Diferenta fata de Romania era ca toate examenele se sustineau oral , iar cursurile erau predate, bineinteles, in limba italiana.
Studentii pe care i-a descoperit aveau mentalitati diferite de cele ale tinerilor din Romania: erau foarte relaxati in ceea ce priveste scoala (nu ii deranja sa petreaca in facultate mai multi ani decat cei prevazuti in programa), job-urile (erau foarte dispusi sa realizeze activitati de voluntariat, ba chiar le preferau), foarte deschisi, plini de respect si simt civic.
Ruxandra fost foarte repede „adoptata” de colegii de facultate si, avand de-a face cu mai multe nationalitati(iatlieni,Portughezi, germani, brazilieni) a invatat cate putin din limba fiecaruia. Cel mai mult a impresionat-o posibilitatea de relationare intre culturi, provocarea pe care o reprezinta acomodarea cu locuri si oameni noi, diferentele carora trebuie sa le faci fata. Ea considera ca bursele Erasmus sunt o sansa pe care nimeni nu ar trebui sa o rateze. Strainii au facut-o sa se simta mereu confortabil si grupul care s-a format in Italia este si astazi unit.Acestea este principalul motiv pentru care ar recomanda oricui sa mearga la studii in afara.
Dupa oamenii pe care i-a cunoscut, pe locul doi in topul preferintelor, s-ar clasa locurile pe care a reusit sa le viziteze. Se organizau frecvent excursii spontane, cu rucsacul in spate si cazare la prietenii prietenilo. De foarte mare ajutor le-a fost si organizatia Erasmus Students Network care initia, la randul ei, de excursii, programa vizionari de filme, ajuta studentii sa-si gaseasca locuri de cazare pe durata studiilor. Au calatorit in Norvegia, Suedia, Elvetia, Spania, Portugalia, insa si timpul liber petrecut in Italia a fost deosebit: petreceri in piata si muzica traditionala interpretata chiar de catre studenti.
1. "Decizia a costat-o insa, pentru ca a trebuit sa plateasca singura atat pentru studii, cat si pentru celelalte cheltuieli"=Bursa Erasmus e de circa 300 de euro pe luna. Faceti dvs. calculul cum te descurci cu asta.
2. "erau foarte relaxati in ceea ce priveste scoala (nu ii deranja sa petreaca in facultate mai multi ani decat cei prevazuti in programa)"-se poate traduce prin: nu veneau niciodata la scoala si invatau la sfarsit. Invatamantul era de masa iar evaluarea era doar la incheierea semestrului printr-un singur examen oral., cam ceea ce se intampla in majoritatea Romaniei. Nu exista evaluare pe parcursul semestrului cum ar fi lucrari de cercetare sau prezentari sau luarea in calculul notei a participarii la ora.
3. "avand de-a face cu mai multe nationalitati(iatlieni,Portughezi, germani, brazilieni) a invatat cate putin din limba fiecaruia"-asta se face invatand cateva cuvinte/injuraturi din limba fiecaruia la petrecerile Erasmus unde dialogul intercultural mai cuprinde si degustarea alcoolurilor traditionale fiecarei tari. Restul conversatiei se rezuma la "In tara mea e asa..."Insupid si lipsit de substanta.
4. "Strainii au facut-o sa se simta mereu confortabil " =Nu vei avea vreun fel de contact cu italienii
5. "Se organizau frecvent excursii spontane, cu rucsacul in spate si cazare la prietenii prietenilor" ="Distractie" pe bani putini. Pleci undeva cu un fgrup eterogen, dormi pe unde apuci, in conditii fara confort.
Concluzie: Daca va place sa fiti student in Romania va va placea sa fiti student in Italia, plus ca vti avea petreceri organizate si "schimb intercultural". Daca tintiti spre modele mai performante, veti fi dezamagiti.
Pe langa detaliile impartasite legate de semestrul/anul Erasmus, o experienta de genul acesta este extrem de importanta la varsta asta. Pentru ca e inca varsta la care un om se mai poate forma. Iar castigurile ce deriva din interactiunile ("clashul") multicultural, cursurile predate in limbi diferite, mediul complet nou in care te trezesti vor fi resimtite destul de repede.
In momentul asta urmez un master in alta tara si am si muncit, si pt moment imi caut un job.
Indiferent daca intentionezi sa lucrezi/traiesti in romania dupa, experientele de genul asta te ajuta sa fii mai deschis si mai tolerant.
Valentin probabil inca traieste cu parintii lui, in orasul natal si felul de a se exprima (prin puncte concise, enumerate) releva de fapt justificarile pe care si le cauta pentru el pentru a nu pleca afara (sau raspunsurile la esecul de a nu putea pleca).
Invatamantul este de masa in Italia (de ex)?Pe cel din romania cum l-ai numi atunci???
Conversatiile de genul "La mine in tara.." sunt de obicei introductive, pentru ca nationalitatea e primul lucru pe care il aflii dupa numele unei persoane (intr-o facultate straina). Se numeste socializare, si e o etapa din relationarea cu o persoana straina.
Nu vei avea nici un fel de contact cu italienii? Daca ti-as spune ca in momentul asta am 4 colegi italieni (regiuni dierite: Roma, Milano, Puglia, Firenze) si am relatii foarte bune cu ei. Si problema "distractiei pe bani putini", cum o numesti - tu ai fost vreodata student, sau te-ai nascut direct in hotel de 5 stele sau la mamica acasa?
Scuzati interventia, dar raspunsuri de genul celui de mai sus ar merita mai degraba sa ie ignorate. Dar poate mai retine si respectivul ceva din randurile mele.
Ceea ce vreau eu sa arat e ca tu esti exceptia, si ca merita intr-adevar sa iti asumi "riscul", pentru ca de pierdut nu ai nimic, in timp ce poti sa castigi prieteni pe viata si o schimbare importanta de mentalitate.
Am avut colegi de tot felul, iar comentariul tau, Valentin, referitor la ceea ce inseamna, dupa tine, a invata mai multe limbi straine in Erasmus sau orice experienta de acest gen este nefondat.
Colega mea de camera era portugheza, prin urmare am invatat sa port o conversatie in portugheza. Colegii de apartament erau spanioli, iar intre noi vorbeam in italiana...E foarte usor pentru noi, romanii, sa invatam limbile de origine latina. In plus, vorbeam cu prietenii sau familiile care ii vizitau, si evident ca incercam sa facem asta in limba lor.
Imi pare sincer rau ca perioada pe care ai petrecut-o nu te-a convins, dar nici nu incerc sa-ti demonstrez ca eu as avea dreptate. Se intampla, tine de contextul in care nimeresti si mai ales de persoanele de care dai. In afara de colegii mei de apartament, care sunt persoane cu adevarat desebite, erau ceilalti studenti, inclusiv italieni, cu care interactionam zilnic. Sunt convinsa ca nu ai cum sa ai o alta parere despre Erasmus daca pentru tine nu a insemnat decat bani scosi din buzunar aiurea, petreceri cu mai mult alcool si mai putina conversatie interesanta sau conversatie care se rezuma la injuraturi si "la mine in tara ploua des in luna noiembrie".
Modele noastre ideale si experientele noastre difera pur si simplu. Dar e bine sa le expunem civilizat pentru toti cei interesati de o viitoare bursa pentru a veedea diverse experiente si nu doar miturile oficiale ale perioadei postcomuniste propagate de media.
Valentin
In orice caz, iti urez mult succes in continuare. Departe de mine gandul unor platitudini pline de amabilitate, chiar mi-ar placea sa stiu perioada masterului se va dovedi a fi pe placul tau. Asta pentru ca, din moment ce ai aplicat pentru o bursa in afara, fie ea si Erasmus, inseamna ca esti destul de departe de a avea "ochelari de cal" si comoditate mic-burgheza. Forta fie cu tine, Valentin:)
Ruxi
NU sunt impotriva oricarei burse. Am fost impotriva bursei ERASMUS. Deasemenea nu cred ca sistemul romanesc e mai bune decat altele. Am spus doar ca sistemul romanesc si cel italian sunt din punct de vedere calitativ pe aceeasi scara . Aici las pe fiecare sa se pronunte ce parere are despre sistemul romanesc.
Iti mai dau un exemplu:
Am o colega care a venit din SUA cu o bursa prin Society Institute. Am inteles ca a colo avea urmatoarele situatii:
1-2 carti de citit inainte de fiecare curs si de pregatit ceea ce se numeste "response paper"-adica un cometariu al textelor in fiecare saptamana
-lucrari finale de 30-40 de pagini pt fiecare curs
-participarea la ora ii era notata
-profesorii stateau dupa ore sa o ajute
-evaluarea ei se facea pe parcursul semestrului.
-intership inclus
Asa DA bursa.
Ceea ce doresc eu este o scoala care sa reprezinte o comunitate academica de profesori si studenti, munca sa fie multa si rasplatita, clasele mici si legatura intre scoala si student puternica. Totul era tocmai pe dos in Italia.
Comentariile despre esecul meu de a nu pleca sunt eronate pentru ca am plecat atat cu bursa Erasmus (dupa cum poti afla din primul paragraf al comentariului) cat si parintii mei doi ani la liceu in Norvegia. Din nou, in Norvegia am intalnit o scoala mai apropiata de modelul ideal pe care tocmai l-am descris. Sper sa intalnesc acelasi lucru si la masterul la care voi pleca de anul viitor. (deci din nou experienta Erasmus nu m-a facut sa ma leg de glie ci doar sa inteleg ca in "afara" nu tot ce zboara se mananca)
Spui ca lucrezi. Ori in conditiile tipului de scoala pe care il doresc eu nu trebuie sa existe timp pentru lucru. Din nou, in Italia toti munceau, la fel ca aici . Cred ca acesta este unul dintre motivele prbausirii invatamantului, studentii prefera "experienta practica" fata de studiu.
Cu respect,
Valentin
Dar daca pleci cu idei preconcepute sau daca firea ta nu este de asa natura incat sa accepte lucruri diferite si sa se bucure de diferente...asta e. Nu e rau, nu e bine, e pur si simplu vorba de felul tau de a fi.
Eu am avut norocul de a petrece un an incredibil, de a-mi face prieteni in multe tari din Europa si din afara ei (cu care vorbesc si dupa un an de cand m-am intors in tara; merg in destinatii turistice fara sa-mi fac griji pentru cazare sau ghid - da, iubesc la nebunie excursiile cu rucsacul in spate, fara un sac de bani si in care cunosc mereu persoane noi -, iar ei imi intorc vizitele).
Am invatat, de bine de rau, trei limbi straine si am avut ocazia sa exersez alte cateva, iar ceea ce am vizitat a depasit experienta turistului indoctrinat de ghiduri - zic eu, desigur.
Cel mai important, am vazut alt stil de viata, alta modalitate de a fi - nici mai buna, nici mai rea, pur si simplu altfel, iar asta m-a schimbat. Cat despre a doua facultate, am inghetat un an si nu e nici o pierdere. Asa ca, in conditiile in care vi se recunosc studiile si vi se si dau bani (mai putini, e adevarat, dar bursa Erasmus este totusi o bursa de mobilitate), depinde de voi sa hotarati daca "sunteti sau nu genul". Eu una va urez distractie placuta:)
.....Si ma mai mir de ce toti iti raspund SNSPA daca le spui ca faci stiinte politice.
Detest si eu sistemul italian de invatamant. Nu este cu nimic mai bun decat cel romanesc. Sunt studenti care stau si cate 7-8 ani pana sa termine ciclul de licenta. Este total gresita metoda sesiunilor multiple deoarece asta duce numai la lene. Licentele pe care le dau ei dupa 3 ani au un caracter descriptiv si nu se bazeaza pe o cercetare, ca la noi.
Petrecerile Erasmus fac parte din experienta, din socializare, chiar daca includ si alcool. Pana la urma suntem tineri, nu?
Iar ce poate fi mai frumos decat un student cu rucsacul in spate, bani putini si pofta de viata? Nu asta e tineretea pana la urma urmei, faptul ca poti sa fii liber?
De exemplu, la noi, sa termini facultatea cu o intarziere de doi ani ar fi o tragedie, in timp ce pe italieni nu ii deranjeaza ca termina Ingineria in 8 sau 9 ani. Deh, spirit latin.
In plus, trebuie sa recunosc ca am fost suprinsa de posibilitatea de a da un examen in 3 sesiuni pe acelasi semestru. Dar eu vin dintr-un tip de mediu academic diferit, deci e normal sa mi se para ciudat.
Pentru ca Valentin mentiona bibliotecile, Universitatea din Pisa avea o biblioteca intr-adevar impresionanta, dar cred ca nici bibliotecile din Bucuresti sau din tara, pe care le cunosc mai putin, nu sunt mai prejos (Biblioteca Nationala, NEC sau fondurile noi de la BCU, de exemplu)
Studentii care pleaca din Belgia in alte tari pot sa primeasca maxim 240 eur/luna:
Ordinul de marime al bursei:
* Categoria I (tara EILC): 240 EUR
* Categoria I (tara non-EILC): 210 EUR
* Categoria II (tara EILC): 150 EUR
* Categoria II (tara nont-EILC): 110 EUR
Si eu plec in februarie cu Erasmus la Universite de Nantes, abia astept:) Daca a mai fost cineva, va rog lasati impresii:)
sesiune usoara va doresc!
Distractie placuta la Nantes!:)
2. Ca student Erasmus... intr-adevar, descoperi o lume cosmopolita si intr-adevar, trebuie sa -ti exersezi cele 2, 3 ,4 ... limbi straine pe care le stii, deoarece socializezi si trebuie sa te adaptezi (iar la cursuri, seminarii, de obicei studentii Erasmus fac grupuri de lucru impreuna, petrecerile sunt Erasmus deci sunt la fel de cosmopolite...
3. Ca student Erasmus trebuie sa te adaptezi (macar pentru un semestru...) exigentelor lor si stilului de invatat, care nu de putine ori este diferit de cel din Romania, sistemului lor de notare... Vei avea fooarte multe suprize....
4. Intr-adevar, o bursa Erasmus nu inseamna invatat non-stop, inseamna cultura si civilizatia tarii unde esti student Erasmus, inseamna calatorii, inseamna tinerete, inseamna oameni noi si interesanti; dar mai inseamna si rezultate bune, si pasiune in ceea ce studiezi .
Celor care pleaca Erasmus in 2008-2009, le doresc mult succes si distractie maxima, oriunde ar fi!
Si inca ceva, este vreunul dintre voi care a plecat/ urmeaza sa plece in Lyon?
de asemeenea, am inteles ca se cere un proiect de cercetare, ce vrei sa studiezi acolo. voi ati facut asa ceva?
ce medii se iau in considerare la interviu? pe primul sem din anul asta, sau pe anul trecut?
multumesc mult si astept raspunsurile voastre