Ghid HotNews Student

Cum ajungi la facultate in Canada

de A.I HotNews Student

Luni, 9 iunie 2008, 14:24    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Cativa studenti care studiaza in Canada povestesc pe  blogurile studentclub.ro experienta de acolo si principalele conditii de indeplinit.

Am selectat, in cele de mai jos, atat informatiile privind costurile si conditiile de admitere, cat si povestile despre modul de invatare la una dintre universitatile de top din Canada.

Discutiile, pornite acum mai bine de un an, sunt actuale.

George [Geo]:

Foarte pe scurt, am invatat 2 ani si un semestru in UPB, Automatica si Calculatoare, sectia Automatica. Acum sunt student in Canada, Montreal, Universitatea McGill, specializarea Computer Engineering. Am terminat deja primul semestru (si prima sesiune) si mai am aproximativ 2 ani de facut aici.

O sa descriu intai cum functioneaza lucrurile aici, ce ma nemultumeste in Romania, iar apoi parerea mea.

Cum ajungi la facultate in Canada

Se aplica cu dosar in care trebuie incluse notele de la facultate, liceu, descrierea materiilor (curricula), eventuale diplome de BAC sau de premii, scrisori de recomandare, fiecare sigilat in plic separat si semnat sau stampilat de institutia/persoana care il emite. Ca o paranteza, cei care aplica din sistemul de invatamant nord-american au numai 1-2 documente (eseul si scrisoare de recomandare) de trimis pe hartie pentru ca restul sunt de obicei rezolvate intre facultate si liceu (sunt f informatizati).

Acceptarea, daca e cazul, vine pe e-mail. In cazul meu s-au miscat f repede pentru ca aplicasem dupa deadline, dar nu pot sa garantez ca intotdeauna sunt prompti.

La cateva zile ajunge acasa plic A4 enorm, cu un ghid de vreo 1000 de pagini in care este descris tot ce se poate despre universitate, de la regulamente pana la cursurile disponibile si burse de studiu, facultati, profesori etc. Alaturi de asta se afla 2 foi A4 in care ti se explica in detaliu conditiile in care esti acceptat: numar de credite necesare, program, statut etc.


Tarife: 2000 - 3000 euro pentru un rezident, 12.000 -15.000 euro pentru un strain

Nota: ai dreptul la acest imprumut decat daca esti rezident sau cetatean.

In Quebec se intampla sa coste f putin faculatea pentru un rezident, in jur de 3.500 [CAD] pe an cu totul. Asta pentru ca subventionata de guvern, costul real e mult mai mare.

Eu (Geo), de ex., platesc cam 3000 pe an. Internationalii, in jur de 12.000.

Pentru mine merita, tinand cont de faptul ca salariul unui inginer iesit din facultate e in jur de 65.000 pe an, brut (cam 50.000 pe an net).

Ca sa devii rezident in Canada sau Quebec (Quebec e o provincie francofona a Canadei si are ceva independenta administrativa, dar nu f multa, i.e. e aceiasi tara) aplici sa emigrezi aici sau, daca ai ceva rude care locuiesc aici, facultatea iti recunoaste statutul de rezident.

"Daca locuiesti in Canada, ai avantajul ca o parte din taxele de scolarizare sunt suportate de stat, pe cand studentii internationali le platesc integral. Din ce am aflat eu, e vorba de 5-6000 CAD fata de 25.000 CAD, la care se mai adauga diverse taxe oarecum impuse (parca de manuale, laptop si altele)." - completeaza Runyadill. In euro, aceasta ar echivala cu 3000 euro (5.000 CAD), in cazul unui rezident, respectiv 15.000 euro (25.000 CAD).

George [Geo] despre:

Imprumut

Canada, si Quebec in special, e un caz aparte, in sensul ca poti face imprumut cu dobanda minima (premium) de la stat pentru a-ti plati studiile si, in general, iti dau si o mica suma (intre 300 si 700 dolari canadieni pe luna) sub forma de bursa (nereturnabila) pentru cheltuielile de viata. In general suma e de 700 si este minimum minimorum pentru a supravietui aici. Nu inseamna ca mori de foame, ci ca ai cazare, mancare si abonament de metrou si cam atat de banii astia. POATE si ceva toale, dar cam greu. Eu sunt cu parintii, nu stau cu banii de la ei.

Din imprumutul total statul plateste 15% la sfarsit daca termini programul (facultatea) in timpul standard stabilit pentru programul respectiv (4 ani pentru inginerie, 3 ani pentru majoritatea celorlalte domenii). Nu se pune nici o conditie de note, medie etc.

Sansa de a fi acceptat

Sansele, aplicand din Romania, sa fii acceptat aici sunt exact aceleasi. Pentru ei cetatenia sau de unde aplici nu conteaza. De fapt, ii prefera putin mai mult pe cei internationali, zic eu, pentru ca sunt sursa mai mare de venit.

Presupunand ca te accepta aici ca student international, costul total pentru un an de studii la McGill este de aproximativ 18.000 dolari CAD. Presupunand ca ei iti dau o bursa de 5.000 pe an (nu stiu daca exista mai mari de atat, or fi, dar asta e cea mai mare suma din ce am vazut prin niste documente) raman de platit 13.000.

Hmm, intrebarea ta e grea, pentru ca in anul I nu ai putea sa lucrezi decat ceva necalificat, gen fast-food sau echivalent ca plata, care la part-time inseamna vreo 7-800 dolari CAD pe luna.

Asta nu iti ajunge sa platesti. Lucrand la o firma in practica, in vacanta de vara, primesti cam 2.000 pe luna (full time).Deci 700*8  + 2000*4 =13600 CAD. Teoretic (sa zicem ca faci imprumut la McGill sau banca ca sa platesti initial) e posibil, dar cam la limita si niste eforturi destul de mari.

In general munca part-time o poti face in campus (biblioteca spre exemplu) ceea ce te ajuta, oarecum, iar anul 2 poti da meditatii & stuff, dar oricum, anul I ar fi extrem de greu.

Dupa aceea urmeaza diverse proceduri, din care una este plata unui depozit de 200 dolari (CAD), echivalenta cu taxa de 500 mii lei (vechi) la UPB la inregistrare.

Admiterea
Daca esti acceptat sau nu e f greu sa iti spun, pentru ca depinde de multi factori. McGill, la care sunt eu, pe Computer Engineering, dupa cat am vazut si discutat cu lumea, are ca standarde, dar FOARTE aproximativa aproximarea, cam asa:
 • minimum 8.50 medie de studiu la ce aveai inainte (liceu sau facultate sau ce o fi)
 • note bune la mate, fizica, info
 • activitati extracurriculare (proiecte, chestii)
 • minim 250/300 la TOEFL Computer Based Test (CBT)

Repet, e f greu de apreciat, pentru ca nu exista un feedback al procesului de aplicare, fie esti admis fie nu, nu ti se dau explicatii. Pentru detalii poti incerca sa cauti mcgill pe www.collegeboard.com


Important

Cel mai important lucru pe care il furnizeaza este Student ID Card, echivalentul carnetului de student din Romania. Numai ca nu e carnet, e exact un card, ca cel de credit, cu mutra titularului pe el. Are atasat un student id care este al tau pe viata si care e inregistrat pe o banda magnetica pe el, asa ca il poti folosi in cititoare de carduri la intrari in cladiri, facilitati etc. Notele nu se scriu pe nimic, sunt online in contul tau, in sistemul lor informatic.

Comparatie cu SUA

Aceleasi conditii de scolarizare, adica scoli de acelasi nivel (McGill, la care studiez eu, e pe locul 24 in lume) costa in jur de 20.000-40.000 dolari americani pe an in SUA. Si acolo NU ai posibilitatea sa iei imprumut de la guvern. Se poate face scoala si in SUA, in general ei reducand din pretul "afisat" (daca ei spun ca te costa 20.000 pe an o sa iti dea un scholarship, intre 15 si 100%, cu 100% pentru ultra-olimpici de obicei) pentru mai toata lumea, iar o mare parte din ce ramane de plata o sa fie pus in datoria ta (practic faci imprumut la facultate). Nu o sa discut cum e in SUA, ideea e ca e mult mai scump.

Comparatie cu Romania

Daca are sau nu rost sa studiezi in Ro 1-2 ani..: daca EU as avea de ales intre a studia 1-2 ani in Ro si a veni direct aici la McGill as alege sa vin direct aici. Pentru ca e acomodarea mai usoara, pentru ca merita deprinsa atitudinea lor, pentru ca sunt conditii decente in facultate, expunere mult mai mare la research & stuff. NU inseamna ca cei 1-2 ani din Ro sunt pierduti sau te-ar trage inapoi, dar aici sunt mai multe posibilitati. Un argument mai puternic decat asta este faptul ca, daca tu esti (sau o sa fii) anul 1 la UPB de acum incolo, intri pe programa noua, de care se plang si profesorii si elevii. Poate doar nu le place lor schimbarea, nu stiu.

Runyadill scrie despre alte experiente:

 • Ideea e ca sunt doua tipuri de studenti: studentii din Canada si cei internationali. Cand ma refer la "student din Canada" vorbesc de cei care stau in Canada si au viza de rezident permanent sau sunt cetateni canadieni. Ceilalti sunt studenti veniti cu viza de studii in Canada.
 • Multe universitati din Canada recunosc bacalaureatul international, adica accepta diplomele de Bacalaureat din Romania. Impreuna cu foaia matricola de la liceu e cam tot ce ai nevoie ca sa intri intr-o facultate. Cat timp ai majoritatea notelor de 9 si 10 si ai facut materiile care ti se cer ca "prerequisites" (gen Analiza Matematica pentru Computer Science si un test TOEFL luat), e destul de lejer sa intri.
 • George e la una din universitatile de top din Canada, asa ca e posibil ca la el limitele sa fie mai ridicate si sa ceara si recomandari din partea unui profesor si alte foi suplimentare. Facultatile ceva mai slab cotate (de exemplu University of Ontario Institute of Technology) au mai putini studenti si fac multe eforturi sa atraga studenti noi ca, deh, ei aduc banii asa ca e mai usor sa intri.
 • Legat de bani, am inteles ca sunt doua fonduri care acopera din cheltuieli pentru studentii din Canada, un fond provincial si unul federal, dar sunt niste conditii. In plus, exista mai peste tot un sistem de imprumut pentru studenti daca veniturile familiei sunt sub un anumit prag. Imprumutul respectiv are dobanda foarte mica si incepi sa il platesti la un an dupa ce termini facultatea (se presupune ca ai nevoie de maxim un an sa gasesti o slujba).
 • Un lucru ar fi trebuit sa il scoata George in evidenta: site-urile facultatilor sunt site-uri adevarate, nu ce gasesti in Romania. Nu numai ca ai servicii pentru studenti, dar toate informatiile necesare pentru a te inscrie in facultate le gasesti pe site si daca ai intrebari suplimentare poti trimite lejer un email. Cat timp scrii suficient de corect si suficient de clar ar trebui sa ti se raspunda suficient de repede (majoritatea facultatilor au un International Student Admission Officer care se ocupa de astfel de probleme).
 • Si inca ceva: nu generalizati tot felul de experiente, chiar si detalii destul de generale cum a scris George aici. Sunt experiente suficient de personale ca sa difere de la om la om. Vorbiti direct cu cei de la facultate, interesati-va inainte si apoi trageti concluziile voastre.

George: Dintr-un alt blog  dau copy-paste unei descrieri a inceputului de scoala:

1. A inceput scoala. Mi-au echivalat 50 si ceva de credite din 139, deci am de facut cam 3 ani aici.

2. A fost FROSH. FROSH adica sarbatoarea de inceput pentru freshmen (si eu printre ei, nu chiar freshmen dar...u get it)

3. cum incepe scoala aici: un test de evaluare a abilitatilor de problem solving pentru ingineri. anuntat din timp, prin posta. amfiteatru enorm, aproximativ 400 persoane.

Suntem anuntati de la inceput, toleranta zero pentru copiat sau orice alta forma de cheating la examen. cei care se fac vinovati sunt exmatriculati fara discutie.

Incepe testul, intrebari destul de abordabile. unui student ii este luat id-ul si este dat afara din examen. exmatriculat. eu ma uit socat. toata sala e stupefiata. pe la jumatatea examenului se aud urlete pe hol: 40 de oameni, studenti din anii mai mari, intra pe sus, 40 pe jos, fiecare cu pistoale imense cu apa si ne fac varza. jumatate din sala isi apara testele, cealalta jumatate le face cocolos si arunca in astia.

Welcome to school!

Si o descriere a sistemului in ansamblu:

La inceputul fiecarui curs ti se dau cateva pagini printate cu descrierea cursului, profesori, laboranti, site, tot ce trebuie. Apropos de site, exista o platforma integrata la nivel de universitate in care fiecare profesor posteaza materiale, probleme, anunturi, exista discussion boards (la orice intrebare raspunsul e dat de ob in 24 ore).

In plus fiecare student are mail la universitate pe acelasi server, prin care se trimit toate anunturile importante. Notele, plata facultatii si in gen cam tot ce tine de facultate este online, pe acelasi sistem. Contul la biblioteca la fel. Desi toate astea sunt pe servere separate si cu interfete/parole diferite, exista un portal in care sunt unificate.

Curs interactiv

Cursul este interactiv, dupa fiecare concept profesorul intreaba daca exista intrebari, raspunde fara nici o pb la ele, si apoi trece mai departe. Laboratoarele sunt bine documentate, pentru unul din ele exista si o parte de "seminar" in care se discuta in detaliu ce urmeaza sa se faca.

Inutil sa spun ca dotarile sunt super ok. Inaintea laboratorului exista un prelab quizz si report care trebuie facut si care este 100% ok, nu ca cele de DCE pe care le faceam. Laboratorul de chimie de exemplu (ultra-interesant) se desfasoara pe fundal muzical...

Cursul in sine nu se preda pe tabla. In fiecare sala exista minimum 2 retroproiectoare si proful pe ele discuta.

De obicei au tablet pc si fac annotations pe slide-uri. Spre deosebire de cursul de electrotehnica din Poli aici profii folosesc f bine slide-urile, nu citesc de pe ele cum facea imbecilul ala de Constantinescu.

Profesorii au office hours in care poti merge la ei in birou pentru lamuriri suplimentare, iar TA's (teaching assistants, studenti graduate de obicei, echivalentul seminaristilor de la noi) au si ei ore in care sunt la dispozitia studentilor.

Pentru facultatea de inginerie la examene se poate folosi un model de calculator stiintific din doua admise, si numai din cele 2. Nu este obligatorie, dar cifrele problemelor sunt de asa natura incat nu ai cum sa te descurci fara la examen.

Ei inca din liceu au sistemul asta asa ca sunt obisnuiti, mie mi-a fost putin greu la inceput dar m-am obisnuit. La cursul de economie folosim un calculator economic special (da, trebuie unul special, se poate si fara dar again, it's highly reccomendable) asa ca intotdeauna am in rucsac 2 calculatoare. Plus student id-ul. Nu exista carnet de note, notele se pun online pe baza ID-ului.

La cursul de Introduction to electronics, de exemplu, avem un prof care are nush ce firma si a castigat premii internationale pentru research. Cursul, echivalentul DCE (da, am o obsesie cu el) te invata pe bune la ce naiba se folosesc tranzistorii si MOSFET-urile, pornind de la o explicatie f clara a modului de functionare si crescand treptat complexitatea circuitelor.

Sunt si formule, dar in nici un caz ca la UPB, analiza fizico-matematica este minima. La ORICE curs sunt orientati pe exemple concrete, unde se foloseste si de ce. In plus, nu am gasit inca nici un curs la care sa nu vina profesorul cu informatii interesante din ce se descopera acum (de ex poze cu microscopul electronic al procesorului intel core duo).

La cursul de chimie proful nostru face research pe laseri si celule (nu va imaginati, omul monitorizeaza proteine cu nanoparticule si muta de colo-colo, literalmente (am vazut filmulete de la microscop) celule cu laseri bi-fotonici.

Suna smart, si chiar e!) si e bun prieten cu un alt prof care a luat recent premiul Nobel (a avut o conferinta la noi la facultate acum 2 sapt, din pacate nu am apucat sa merg).

La economie proful are o mica obsesie cu George Bush (rade de el cu orice ocazie) si in pauza sau cand ne vede adormiti ne pune filmulete cu gafe de-ale presedintelui american. Atunci cand termina de explicat un concept intra pe finance.yahoo.com si ne explica pe firme concrete, cu date ...de ultima secunda.

La un moment dat ne explica de ce nush ce firma are profit margin mic, in timp ce explica s-a pentrecut un update la stock si profitul a crescut, dupa care omul a cautat stiri pe domeniu si s-a dovedit ca firma tocmai anuntase un nou produs cu cateva ore inainte. Asta s-a intamplat in timpul cursului, intr-un interval de 30 minute.

Avem laboratoare cu calculatoare la care avem acces, pe baza unor card-readere, 24 ore din 24. Tot campusul este acoperit Wi-Fi. In cladirea in care avem laboratoarele, la parter avem o cantina (iti cumperi ce mancare vrei, preturile sunt cele standard pentru Montreal) dar si mese si cuptoare cu microunde, asa ca f multi isi aduc de acasa mancarea in recipiente de plastic si isi incalzesc la cuptor.

In fiecare saptamana am fie quizz la o materie sau alta (anuntat sau random) care e cam 5% din nota totala, teme pentru sapt viitoare, lab reports and so on. Chestii decente, clar posibil de facut, dar pe care daca nu le faci ai probleme la note. Toate materiile au midterms( partiale) si cel putin inca un test de vreo 10-20% inainte de testul final.

Testul final are in jur de 50% din pondere si se da din TOATA materia, indiferent ca a fost acoperita sau nu de midterms.

Nu se copieaza

Foarte important: NU SE COPIAZA. Deloc. Serios. Nu e poveste sa sperie copiii, e vorba de intregul sistem si de atitudinea lor catre invatat.

Pentru cei interesati cat de serios e sistemul de monitorizare pot asculta descrierea unui studiu (sariti peste primele 10 minute) aici.

Acum imi dau seama ca nu am vorbit despre cea mai importanta diferenta. Atitudinea. Facultatea nu este un loc in care sa te duci sa te plangi de  cat de greu e sau ce tocilar e ala de langa tine. Platesti bani seriosi pentru a invata si atunci este aproape un business.

Nu va faceti iluzii, universitatile sunt puternic subventionate de stat, dar banii nu vin daca nu sunt studenti. Si atunci administratorii sunt foarte atenti sa angajeze profesori capabili, profesorii sunt foarte atenti sa predea bine si sa ii ajute pe toti sa inteleaga.

Nici o intrebare nu este stupida si este raspunsa in timpul cursului. In acelasi timp insa, trebuie sa recunosc ca nu am vazut cretini care sa puna intrebari absolut stupide sau doar ca sa se afle in treaba. Am auzit intrebari stupide, care denota clar faptul ca e pe dinafara, dar destul de rar.

Se studiaza foarte mult in grup, in facultate, poate si pentru ca ai unde, ai laboratoare, sali de studiu, hartie igienica si sapun la toaleta, nu ingheti in salile de curs, ai o sala de mese si cuptor cu microunde sa iti incalzesti mancarea de acasa, detalii d-astea.

Concluzia este foarte simpla: nu ai scuze sa nu inveti. Ti se pun la dispozitie conditii decente, calculatoare sa-ti pui si in cap, internet, profesori care raspund la intrebari, materiale pentru fiecare curs, o biblioteca ultra-dotata.

Repet: nu ai cum sa te plangi. La naiba, avem pana si piscina olimpica si sala de forta si teren de tenis (de fapt, un intreg complex sportiv la 5 minute de mers de campus). Dupa cum spunea Victor, e doar o chestie de efort din partea ta.

Nu mai e cazul sa ingheti de frig in AN 100, sa te rogi de bibliotecara sa iti dea cine stie ce junghi de carte - daca o are - sau sa te plangi ca nu intelegi cine stie ce la un curs. In paranteza fie spus, exista, in proportie de 1% si aici profesori imbecili. Spun 1% pentru ca pana acum, vorbind cu colegi din diferiti ani, am auzit de un singur caz.


  
38041 vizualizari
 • -1 (1 vot)    
  canada (Luni, 9 iunie 2008, 22:11)

  CLAUSS [anonim]

  oh informaticienii ,dupa ce termini ce faci mai ?,lucrezi in constructii sau pui faiantza?
  • 0 (0 voturi)    
   stii ce face? (Marţi, 10 iunie 2008, 15:48)

   VirgilD [utilizator] i-a raspuns lui CLAUSS

   iti face tie conditzii ca sa pui intebari tampite: adica dezvolta ce este sau creaza ceva nou in domeniul automatizarilor (de la linii de asamblare a masinilor mai performante - ca sa nu iti sudeze badea Gheorghe portiera pana la robotii de aia care fac operatii pe creier). Daca n-ar fi fost informaticienii - asha cum le zici tu - mai puteai citi ziarul pe net, sau sa dai raspunsuri de astea? Eu cre' ca nu mai aveai nici ziar pe hartie daca nu erau automatistii...
   Da' de fapt de ce-mi bat capu!?
 • 0 (0 voturi)    
  copilarii si basme... (Luni, 9 iunie 2008, 22:21)

  cUCUBAU [anonim]

  Ce sarapane? Niste ratati vorbind despre conditii ratate. Daca esti bunoc ai bursa completa nu ca ratatii. Plus nimic neobisnuit, toata lumea e admisa daca promite. mult mai lejer decat in SUA.
 • 0 (0 voturi)    
  Excelenta initiativa! (Luni, 9 iunie 2008, 22:53)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Sunt doctorand la universitatea McGill, la fizica si subscriu la ce s-a scris aici. Am citit rapid, nu tot, dar cred ca cel in cauza e la masterat sau la doctorat. Tot asa si eu, am 19.000 CAD pe an si platesc 3.000 taxe de scolarizare. Nu se copiaza. Piscina este intr-adevar minunatat, ca si sala de gimanstica. Biblioteca are zeci de volume noi la fiecare doua saptamani. Studentii sunt organizati in cluburi si organizatii foarte active. Popularizarea stiintei se face. Profesorii au mereu usile deschise.

  Pentru cercetare, ai nevoie sa fii unde sunt cei mai buni, sa ai acces la tehnologie, la ultimele noutati, la conferinte. Trebuie ca profesorul sa aiba bani sa te trimita la conferinte, unde prezinti si devii cunoscut, dar si te pui la curent cu domeniul si stabilesti colaborari.

  Recomand Canada cu caldura. In special universitatea McGill la Montreal.

  Puteti citi mai multe despre mine la http://www.physics.mcgill.ca/~abuzatu

  (nuactualizat de mult, de cand eram la master)

  Adrian Buzatu
 • 0 (0 voturi)    
  Este vorba de bursa completa (Luni, 9 iunie 2008, 23:45)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Este vorba de bursa completa, 19.000 de dolari ce includ salariu din cercetare si cel din asistent (Teaching Assistant). Din asta platesti taxa de scolarizare la nivel de rezident de Quebec (3.000 de dolari), asta pentru ca universitatea sau facultatea platesc diferenta pana la 12.000 de dolari cat ar plati un student international.

  In computer science sunt slujbe foarte bune si cu mare flexibilitate, poti lucra in orice tara industrializata pe salarii foarte bune.
 • 0 (0 voturi)    
  f.buni (Luni, 9 iunie 2008, 23:52)

  gigi [anonim]

  mai lasati-ne cu astia care au nevoie de master ca sa-si urle agramatismul (Geo:" aceiasi tara")deh..grea si ingineria asta.
 • 0 (0 voturi)    
  despre copiat (Marţi, 10 iunie 2008, 1:28)

  Razvanica [anonim]

  Nu stiu cum e in Canada, dar pot sa va spun cum e in Franta, unde am facut eu 2 ani de Politehnica. Nu exista ideea de copiat. Mai ales pentru ca 90% din examene se dau cu documentatia la indemana. Asta pentru ca nu se pune accentul pe memorare, ci pe intelegerea unor concepte. Profii nu dau la examen probleme pe care le-au rezolvat la curs, ci alte probleme, mult mai practice si care te plimba prin toata materia. In plus, examenele se dau in sali mari sau in amfiteatre, cu mult loc liber intre studenti. Ca sa nu mai vorbesc ca foile de examen sunt tip iar ciornele a doi studenti vecini (vecini e mult spus, ca sunt 3-4 banci intre ei) sunt de culori diferite. Cred ca acest mod de a da examen a fost cel mai mare soc pe care l-am avut la intalnirea cu sistemul de invatamant francez.
  • 0 (0 voturi)    
   De acord cu Razvan (Marţi, 10 iunie 2008, 7:35)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Razvanica

   Razvane, confirm ce zici tu despre Franta. Am facut si eu facultatea in Franta, din care primii doi la o scoala de ingineri, INSA la Lyon. A fost si la noi socul in anul intai. Iti dai seama cat de varza sunt astia in tara, care copiaza pe rupte? Si se mira de ce nu au salarii din vestul Europei ...
 • 0 (0 voturi)    
  diplomele din Quebec (Marţi, 10 iunie 2008, 1:57)

  abureala mare [anonim]

  nu sunt recunoscute in Ontario sau VESTUL Canadei, nici in US sau Europe; pierdeti timpul degeaba
  • 0 (0 voturi)    
   Cat te inseli! (Marţi, 10 iunie 2008, 7:31)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui abureala mare

   Si ce sursa, ai dumneata, anonimule? Cum sa nu fie diplomele din o tara recunoascuta in alte regiuni ale aceleasi tari? Tu pe ce lume traiesti? Tu macar stii ca in Quebec exista si universitati de limba engleza, iar una din ele, McGill, este una din cele mai bune din Canada si cea mai cunoscuta in straintate? Bai, democratie democratie, dar aduceti si surse, mai anonimilor ...

   Adrian Buzatu, http://www.physics.mcgill.ca
  • 0 (0 voturi)    
   diplomele din Quebec (Duminică, 23 februarie 2014, 12:55)

   Dragos 700 [anonim] i-a raspuns lui abureala mare

   Cum poti spune o asemenea idiotenie? McGill University este pe locul 24 in lume in ierarhia universitatilor iar acum 3 ani a avut 2 profesori castigatori ai Premiul Nobel! Cred ca esti un mare frustrat! Toate universitatile canadiene sunt recunoscute peste tot in lume!
 • 0 (0 voturi)    
  O mica corectie (Marţi, 10 iunie 2008, 2:19)

  Manuel [anonim]

  Am facut si eu facultatea in Canada, si subscriu la majoritatea celor scrise mai sus. O singura intebare pentru Geo: cum de 65.000 brut echivaleaza cu 50.000 net la tine? Nu de alta, dar la un venit de 30.000 (bursa de student), din care plateam 15.000 taxe de scolarizare (sunt deductibile de la taxe), tot dadeam statului cca. 4.500 (deci cca. 30% din venitul impozabil). Poate ma inveti si pe mine cum de reusesti la un venit mai mare sa platesti mai putine taxe procentual :-))).

  O cifra mai realistica e 65.000 brut = sub 40.000 net.
  • 0 (0 voturi)    
   corectie la corectie (Marţi, 10 iunie 2008, 6:15)

   Doru [anonim] i-a raspuns lui Manuel

   depinde de bursa; oricum acuma nu mai platesti taxe pt burse
 • 0 (0 voturi)    
  Clarificare (Marţi, 10 iunie 2008, 8:06)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Ca sa fie clar, am spus cat de varza sunt cei ce copiaza la examene in Romania, iar nu cei ce varza sunt cei ce studiaza in Romania. Cand copiezi, nu poti spera sa stii ce stie unul ce nu copiaza in afara si atunci nu poti pretinde nici salarii la fel de mari. La concursul recent organizat de mine si Stiinta.info, concurs de eseuri de stiinta si tehnologie, peste 70% din eseurile primite la gimanziu erau copiate de pe net! La clasa a noua rata era de 30%. Tinerii trebuie educati de mici in respect. Cu cat ajut mai mult tara asta, cu atat imi pierd increderea ca se va schimba ceva pe termen scurt. Trebuie ca si mai multi sa participe sa schimbe si mai mult. Mentalitaea inca nu se schimba, profesorii inca nu predau dupa metodologie noua, in schimb au pretentii de salarii mai mari. Sper ca si cei din tara sa participe la schimbarea tarii, noi cei din afara facem mult si neglijam viata noastra pentru asta. Nu putem face asta la infinit ...
  • 0 (0 voturi)    
   fara sfaturi... (Joi, 17 decembrie 2009, 11:13)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Ok faci anumite lucruri, bravo, dar nu e cazul sa te imbraci in exemplu, si sa ti se para ca sti raspunsul la cum se studiaza, si ca ar exista o solutie universala pentru a reusi...sunt prea multi factori de luat in calcul...sunt de parere ca esti programator, asa ca intelegi ce iti zic. In legatura cu cei care copiaza, uneori te enerveaza, dar apoi cand te gandesti ca unele materii sunt chiar pierdere de timp...in sensul ca la poli inca se predau materii ca :electronica industriala, se invata spice..in fine nu conteaza exact ce, atunci ajungi la o concluzie simpla, se copiaza si pentru ca daca s-ar invata tot nu s-ar sti mare lucru, eu unul sunt satul de treaba:"lasa ca daca inveti mereu, o sa sti lucrurile in ansamblu" ,e ok pentru ca inainte de practica chiar trebuie sa sti teorie, nu sunt unul dintre cei care :"vreau practica ma, nu mai vreau teorie" eu sunt unul din cei ce"vreau si practica ,nu numai teorie". asa ca nu poti compara universitatile de aici cu cele din afara, nici modul de predare ,nici studentii, e ca si cum te intrebi daca cifra 3 e mai mare ca litera b...
   Si nu e un repros, dar nu imi place nici treaba :"Nu putem face asta la infinit ... " sa fim seriosi totusi...
 • 0 (0 voturi)    
  GRAMATICA BAT-O VINA (Marţi, 10 iunie 2008, 9:10)

  corina [anonim]

  "Ai dreptul la acest imprumut DECAT daca ..." ???

  Aveam mai multe pretentii, zau asa.

  NU ai dreptul DECAT daca (DECAT se foloseste DOAR cu negatie)

  Ai dreptul DOAR daca (cand nu e negatie se folosestea DOAR)

  E o greseala frecventa si foarte deranjanta. Parerea mea este ca nu e nevoie DECAT de un pic de bunavointa ca sa vorbim corect.
 • 0 (0 voturi)    
  Gramatica ... (Marţi, 10 iunie 2008, 18:12)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Corina, cand o sa vietuiesti si tu prin strainataturi, o sa vezi ca incepi sa uiti limba romana, mai ales ca toata ziua vorbesti, gandesti, chiar visezi in alta limba. A face greseli in limba romana e ceva normal. Facem concurs intre tine si Geo la limba engleza, insa? Ceva inteligent legat de ce a spus efectiv nu ai gasit de zis, decat doar o greseala de gramatica?

  Cand vei incepe si tu sa faci, atunci vei incepe si tu sa gresesti. Pana la proba contrarie, esti una care nu face si deci nu greseste :)
 • 0 (0 voturi)    
  Da (Marţi, 10 iunie 2008, 19:52)

  Florin [anonim]

  Am urmat si un certificat la Ecole Polytechnique in Montreal, durata un an, am luat imprumut iar acum platesc fantastica suma de... 30 CAD/luna.
  Surpriza, am avut pe unul dintre profesori si un asistent... romani.
  • 0 (0 voturi)    
   B (Joi, 22 martie 2012, 13:04)

   Dima Andreea [anonim] i-a raspuns lui Florin

   Dar u cum ai plecat din RO? cat ai cheltuit sa ajungi acolo?As vrea sa merg si eu..Dar e cam nasol cu banii:(
 • 0 (0 voturi)    
  Mai multe despre Canada ... (Miercuri, 11 iunie 2008, 1:47)

  Adrian [anonim]

  ... si studiile in strainatate, in un interviu cu mine ce Hotnews mi l-a luat si l-a si publicat astazi.

  http://student.hotnews.ro/stiri-burse_stagii-3213717-cum-ajungi-facultate-canada.htm
 • 0 (0 voturi)    
  Corectie (Miercuri, 11 iunie 2008, 17:02)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Am vrut sa spun acest link ...

  http://student.hotnews.ro/stiri-burse_stagii-3228129-totul-indraznesti-aplici-nu-toti-suntem-genii-obtinem-bursa-completa-harvard.htm
 • 0 (0 voturi)    
  Acuma serios, sunteti retardati unii ? (Marţi, 14 aprilie 2009, 14:48)

  John Doe [anonim]

  Ce conteaza ca a scris omul un cuvant sau doua gresite..? Si voi mai gresiti ratatilor ! Si pana la urma nici nu conteaza asta prea mult, ci doar ce stii, atata vreme cat nu faci greseli de vorbire non-stop incat sa nu ajunga dincolo mesajul. E invidia prea mare ? Nu ca as fi invidios pe ei pentru ca nu e stilul meu sa invat o viata si apoi sa fiu sclavul sistemului, dar totusi.. macar nu mai bateti campii aiurea. Oameni frustrati fara scop in viata.. pentru ca unii nu is in stare sa fie creativi, doar sa critice pe altii. Ei au reusit sa faca ceva, voi sa stati sa-i judecati ca sigur veti primi bani pentru asta. Si asa, ii respect pe cei care invata la greu.. e si aia o cale pana la urma.

  V.
 • 0 (0 voturi)    
  am o intrebare (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:32)

  Ruxy [anonim]

  Buna..as avea si eu cateva intrebari...cursurile sunt doar in limba engleza sau cum?...practic...ca sa fiu mai directa..eu stapanesc destul de bine limba franceza..insa cu engleza...nu ma prea price...am vreo sansa oare?....si alta problema...eu sunt la liceu acum....am note bune la matematica..si la fizica sa zicem....insa la info.....si inafara de asta. ..la facultatea asta...doar chestii bazate pe profil real exista...?...adica...mie de exemplu imi place mult biologia....exista cv specializat pe asta?doresc un raspuns...multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   e ok (Joi, 17 decembrie 2009, 11:21)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Ruxy

   Limba franceza e chiar mai buna in Canada, in comunitatea franceza romanii avand mai usor acces, deci nu ai nici un dezavantaj. In legatura cu admiterea nu exista criterii bine definite, trimiti si in functie de cate cereri primesc si ce au nevoie te accepta sau nu. Fratele meu s-a dus pe chimie si a avut media 7 la chimie in liceu, pentru ca lui i-a placut la poli, si s-a dus apoi la master, deci nu iti fa idei de genu: am un 9 ,un 10 si 6 ooo nu ma mai accepta...
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant (Vineri, 25 decembrie 2009, 22:00)

  Simion [anonim]

  Este o tema de discutii foarte interesanta.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare referitor la studii McGill (Vineri, 25 decembrie 2009, 23:11)

  Simion [anonim]

  In tara am facut facultatea la drept dar ma gindesc sa merg la Electrical and Computer Engineering McGill (sint in proces de emigrare). Pentru a aplica este nevoie de diploma universitara sau de cea din scoala si este nevoie sa le trimita institutia la care am facut studiile sau pot sa le depun singur ajungind in Montreal ?
  Mersi anticipat.
 • 0 (0 voturi)    
  hi (Marţi, 10 august 2010, 13:41)

  G3o [anonim]

  si daca nu am bacul luat ce pot face? pot da acolo niste teste ceva?
 • 0 (0 voturi)    
  Bună! (Sâmbătă, 22 martie 2014, 19:08)

  Larisa [anonim]

  Bună!
  Știe cineva în ce condiții se obțin bursele de studiu sau împrumuturile?
  Mulțumesc anticipat!


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii