Student in Franta, doctorand in Canada:

Adrian Buzatu (25 ani), vanatorul particulei lui Dumnezeu, la McGill
Foto: Stiinta.info

HotNews Student, interviu cu Adrian Buzatu (10 iunie 2008)

de M.P. Hotnews

Marţi, 10 iunie 2008, 19:57    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

“Livram pui la rotisor pe scooter, dupa ore. [...] In prezent, sunt unul din vanatorii de boson Higgs, adica particula care da masa materiei, proprietate foarte importanta pentru care a fost denumita metaforic si particula lui Dumnezeu"  - povesteste Adrian Buzatu din experienta sa multi-nationala de studiu in strainatate.  

Adrian Buzatu (25 ani) a plecat din tara dupa liceu la o facultate din Franta, iar acum urmeaza un doctorat in Montreal, Canada. Avea note mari si rezultate la olimpiada, insa “au fost acceptati si elevi cu note mai mici si fara olimpiade. Totul e sa indraznesti sa aplici" - spune Adrian Buzatu, fizician.

Interviu

HotNews Student: Ce v-a determinat sa plecati sa studiati in afara?

Adrian Buzatu: Am terminat liceul "Fratii Buzesti" din Craiova in 2001, stiam ca doresc sa studiez fizica si ca in tara eram rupti de stiinta adevarata (atat cea experimentala, cat si cea teoretica) si ca salariile sunt foarte mici.

Unica posibilitate mi s-a parut studiul in straintate. Acum sunt student la doctorat si pot confirma ca intuitia mea a fost corecta, ba chiar am identificat probleme in invatamantul romanesc la care nu ma gandisem atunci, cum ar fi coruptia la nivel macro si micro, plagiatul, mediocritatea, lipsa finantarii, lipsa dorintei de a deveni mai buni.

 


doctorand in fizica particulelor elementare la universitatea McGill, Montreal, Canada

membru al experimentului Collider Detector at Fermilab de la laboratorul american Fermilab de langa Chicago, SUA absolvent al Colegiului National "Fratii Buzesti" din Craiova, promotia 2001.
 
 
Adrian Buzatu , carte de vizita

HotNews Student: Cum ati facut sa plecati?

Adrian Buzatu: Imediat dupa liceu, am plecat la facultate in Franta, la Institutul National de Stiinte Aplicate (INSA) din Lyon. Am avut un fel de bursa partiala, ei plateau 2.000 de euro si noi [famila –n.r.] plateam 1000 de euro pentru a acoperi casa si masa pentru primii doi ani.

Din anul trei urma sa ne descurcam singuri. Partea frumoasa e ca in Franta taxele de scolizare sunt foarte mici, cateva sute de euro pe an, fata de zeci de mii de dolari in SUA sau cam zece mii in Canada si Marea Britanie.

Dar si invatamul francez sufera in consecinta de lipsa de fonduri pe masura. Admiterea s-a facut pe baza de dosar, in care un loc hotarator l-au jucat notele mele de la clasa (primul din clasa in trei din cei patru ani de liceu) si doua olimpiade nationale de fizica.

Au fost acceptati insa si elevi cu note mai mici si fara olimpiade. Totul e sa indraznesti sa aplici.

Cum din anul trei urma sa ne alegem o specializare si eram la o scoala de ingineri, un fel de politehnica, si eu doream sa fac cercetare in fizica, m-am transferat la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble [sud-estul Frantei – n.r.], unde am efectuat anul trei si am primit diploma de licenta.

In acest an a trebuit sa lucrez ca sa ma intretin: livram pui la rotisor pe scooter dupa masa, dupa ore.

In acel an am aplicat pentru master in Canada, unde am fost acceptat la Universitatea McGill din Montreal, provincia Quebec, Canada. Este una din cele trei mari universitati canadiene, cu cea mai mare reputatie internationala (pentru ca este cea mai veche – aici, de exemplu, si-au efectuat cercetarile pentru care au luat premiul Nobel Rutherford, cel care mai tarziu a descoperit nucleul atomului in fizica si Hans Selye - cel care a descoperit notiunea de "stres" in anii 1950).

Este o universitate de limba engleza, dupa model nord-american, model cel mai bun de universitate pentru masterat si doctorat, dupa parerea mea.

 
Trebuia sa muncesc in timpul liber, iar cu banii castigati nu reuseam decat sa ma intretin cu cazare si masa.
 
 
Adrian Buzatu, doctorand in Canada

In schimb, este in Quebec, provincie francofona, si intelegeri guvernamentale intre Quebec si Franta faceau ca diploma mea franceza sa nu aiba nevoie de a da acele teste specifice pentru sistemul nord-american, precum Toefel pentru engleza si GRE pentru cunostinte din domeniu. Aceste teste ar fi insemnat timp mult de pregatire si bani, iar eu nu aveam nici una nici alta, deoarece trebuia sa muncesc in timpul liber, iar cu banii castigati nu reuseam decat sa ma intretin cu cazare si masa.

Stiam ca urma sa studiez fizica particulelor la universitatea McGill, ca membru al unei calaborari internationale la unul din cele mai importante experimente din lume, Collider Detector at Fermilab, ca vom avea finantare pentru participarea la conferinte internationale, pentru a ne deplasa la laboratorul Fermilab de langa Chicago SUA, unde este laboratorul propriu-zis unde au ciocnirile de materie si antimaterie pe care le analizam noi. Intr-adevar, nu m-am inselat.
 

Din Chicago in Tsukuba, langa Tokyo

 
Totul e sa indranzesti, sa bati si ti se va deschide. Dar trebuie sa ai rabdare sa bati la multe usi ...
 
 
Adrian Buzatu

Atunci am efectuat la sfarsitul anului trei un stagiu in un laborator francez de fizica particulelor, apoi singur mi-am gasit un altul in Japonia, la laboratorul japonez KEK din Tsukuba, de langa Tokyo.

Japonezii mi-au platit avionul si putin pentru cazare si masa, adica tot ce ceream. Am adus o contributie la nivelul meu de atunci, adica nu cercetare, ci studiu de articole stiintifice pe o anumita tema si rezumatul lor, pentru ca ei sa nu trebuiasca sa le citeasca.

Dar mi-a deschis ochii inca si mai mult. Iata ca se poate, totul e sa indraznesti. Timp de trei zile scrisesem peste 300 de mail-uri la laboratoare din intreaga lume in fizica particulelor intrebandu-le daca au nevoie de un stagiar si daca pot oferi biletul de avion si cazare si masa acolo. Am primit doar doua raspunsuri pozitive, din Scotia si din Japonia si am ales Japonia, ca fiind mai exotic.

Totul e sa indranzesti, sa bati si ti se va deschide. Dar trebuie sa ai rabdare sa bati la multe usi ...

La McGill am efectuat 2 ani de master si acum sunt in al doilea an de doctorat. Subiectul tezei de master a fost un mic studiu ajutatorul pentru cercetarile ce doresc sa inteleaga cel mai bine cuarcul top, cea mai masiva din particulelele elementare cunoscute, particula care fusese descoperita la Fermilab in 1995 si care putea fi studiata doar la laboratorul nostru.

In prezent, sunt unul din vanatorii de boson Higgs, adica particula care da masa materiei, proprietate foarte importanta pentru care a fost denumit metaforic si "particula lui Dumnezeu".

Suntem peste 600 de cercetatori si studenti in colaborarea noastra (CDF, sau Collider Detector at Fermilab) si aproximativ 50 cautand bosonul Higgs in diferite moduri. Este, intr-adevar, o colaborare internationala.

Este esential pentru studenti sa interactioneze cu colaborarea si aceasta se realizeaza intr-un grup de cercetare ce are finante pentru a trimite studentii sa traiasca la laborator, iar cand sunt la universitatea lor sa interactioneze prin videoconferinte.

Cat timp am fost la McGill, nu a mai fost nevoie sa muncesc.

Salariul de 17.000 de dolari anual [dolari canadieni CAD – n.r.], in care 3.000-4.000 mergeau pe taxe de scolarizare si asigurare medicala, pare foarte mic, doar vreo 800 de euro pe luna, si chiar este foarte mic relativ la salariul european si american pentru doctorat, dar este suficient pentru a trai linistit si a nu iti face griji ca a doua zi nu ai cu ce lua paine. Desigur, nu iti poti permite sa iesi in oras foarte mult, dar iti poti permite un zbor anual in tara.

Intre timp, salariul a crescut la 19.000 si noul guvern conservator a decis ca pe salariul studentilor sa nu se mai plateasca impozit. Acest salariu nu foarte mare compenseaza insa prin puterea financiara mare de a putea sa mergem la laborator si conferinte.

De exemplu, cand merg la Fermilab, am cazarea asigurata in campus (cam 15 dolari), 20 de dolari pe zi pentru mancare, masina inchiriata la cam 30 de dolari pe zi, plus pretul benzinei si biletul de avion. Fiecare calatorie de o saptamana la Fermilab poate ajunge si la 1.000 de dolari si am facut si voi mai face multe din astfel de calatorii.

Liceenilor romani le recomand sa puna in balanta si sa aleaga ...
Eu sunt bucuros ca am plecat, as face asta cu draga inima daca ar fi sa aleg iar. Nu poti deveni bun decat lucrand cu cei mai buni, la proiecte reale, fara plagiat si coruptie.

Apare teama financiara: Nu toti suntem genii sa ajungem la Harvard cu bursa completa

HotNews Student: Care vi se pare obstacolul cel mai greu de trecut, pentru cineva lipsit de posibilitati financiare, dar capabil?

Adrian Buzatu: In primul rand, exista inertia psihologica de a nu iti parasi familia, prietenii, iubita.
E greu primul semestru dupa ce pleci, dar apoi te obisnuiesti. Acesta este primul obstacol pe care il pica cei care raman in tara pe principiul ca au construit prietenii de o viata la care nu vor sa renunte.

In strainatate, vor cunoaste oameni noi si inca si mai interesanti decat prietenii lor din copilarie. Dar odata trecut acest principiu si odata avuta dorinta de a studia in straintate, vine intrebarea dumneavoastra.

 
Apare teama financiara. Elevii romani, spre deosebire de cei americani, nu si-au petrecut vacantele muncind la munca de jos, nu au incredere in ei ca pot face bani.
 
 
Adrian Buzatu

Apare teama financiara. Elevii romani, spre deosebire de cei americani, nu si-au petrecut vacantele muncind la munca de jos, nu au incredere in ei ca pot face bani.

Nu toti suntem genii sa ajungem la Harvard cu bursa completa. Insa mai toti dintre noi putem studia in strainatate, cu o bursa partiala, muncind in campus sau in afara lui si tinandu-ne de studii in acelasi timp. Experienta acumulata este foarte importanta, reusesti sa inveti in un timp scurt, munca te deconecteaza, caci in acel timp nu te gandesti deloc la scoala. La sfarsit, ai o diploma "din afara" care face mult mai mult decat una din Romania si iti deschide usi sa mergi apoi la masterat sau doctorat la universitati inca si mai mari.

Obstacolul cel mai greu de trecut este acela de a te zbate sa aplici la multe universitati si sa gasesti finantare. Dar mai intai trebuie sa te informezi. Romanii par sa stie doar de SUA si Franta. Putini stiu ca in Suedia taxa de scolarizare e zero pentru orice european si cursurile sunt in engleza. Putini merg spre tarile nordice. Putini stiu ca invatamantul cel mai bun din Europa, la nivel de facultate, este in Marea Britanie, pentru ca ei sunt cel mai aproape de sistemul nord-american, cu taxe de scolarizare mari si investii masive in tehnologie si universitati. Primul obstacol este asadar informarea. Cu targul de universitati RIUF, se fac progrese, dar tinerii trebuie sa se informeze pe cont propriu, sa scrie celor ce sunt studenti deja, sa ceara informatii reale, de la oameni ce chiar au trait aceasta ...

HotNews Student: Pana la urma, cand trebuie sa se apuce cineva sa isi faca dosarul? din clasa a XI-a? mai devreme? Stiu ca trebuie date tot felul de teste...

Adrian Buzatu: Sunt doua aspecte, cine vrea sa studieze facultatea in afara si cine vrea sa urmeze masterat sau doctorat in afara. Pentru a aplica la facultate in afara, depinde de la tara la tara. Unele au doar dosar, ca in Franta, altele au examene, ca in sistemul nord-american, cand se dau examenele SAT si Toefel, inca din clasa a XI-a. Pentru Japonia, examenul se da dupa bac si incepe scoala in aprilie anul viitor. Pentru masterat si doctorat, trebuie pregatite examanele si dosarul din vara inainte de ultimul an de facultate. In general, trebuie pregatita aplicatia cu un an inainte de a incepe efectiv studiile in noua locatie.

HotNews Student: Ce le-ati recomanda celor care ar dori sa incerce: care e prima oprire? Unde se pot informa? Sa apeleze la intermediari?

Adrian Buzatu:
 

1. Primul pas este sa constate ca Romania este o tara mica, iar lumea este mare. Ca sunt tineri si ca pot studia oriunde in lume si la 30 de ani se pot intoarce in Romania.

 
Trebuie sa constate ca pe harta nu exista doar Franta, ci multe tari din Europa, apoi Canada, SUA, Japonia, plus alte tari din Asia.
 
 
Adrian Buzatu

Trebuie sa constate ca pe harta nu exista doar Franta, ci multe tari din Europa, apoi Canada, SUA, Japonia, plus alte tari din Asia.  

Trebuie sa indrazneasca sa plece din Romania pentru studentie, sa invete. Apoi cine vrea sa se intoarca revine, cine nu, sa fie sanatos unde este. Poti ajuta Romania din afara mai mult decat o fac cei din tara. Totul este sa fii bun, sa poti ajuta.

Sunt o multime de freaca-menta in Romania care se cred patrioti ca se sacrifica pentru tara, in timp ce ei nici macar nu sunt consumatori (macar asa ar sustine economia), iar de produs, nu produc mai nimic pentru tara. Pe scurt, in ce tara esti nu conteaza, conteaza ce faci pentru tara ta.

2. Al doilea pas este se se informeze bine ce posibilitati de a fi acceptati sunt la o universitate, precum despre finantare. Asta din timp, din timpul liceului. Tot de atunci sa fie foarte buni la engleza si inca o limba si sa inceapa sa studieze a treia limba.  

Sa fie foarte buni la calculatoare, sa isi faca CV profesionist, sa se antreneze la scris eseuri (despre ei, despre cum vad viata etc.), sa isi faca o pagina web, sa stie sa se vanda, sa stie sa faca lucruri mici, dar concrete, dincolo de teoria pe care o invata la scoala.

3. Al treilea pas este sa indrazneasca sa se sacrifice: nu tu iesit in oras, nu tu vorbit cu prietenii, daca e musai sa muncesti, sa faci munca de jos, sa te intretii, o faci, sacrifici cativa ani, dar o faci pentru tine, vei avea timp si bani apoi sa vizitezi intreaga lume, in timp ce amicii tai de bere din liceu vor fi inca in tara, facandu-si in cel mai bun caz o vacanta in Grecia.

Alte elemente care pot fi utile, la aprecierea dvs.

Proiecte

 • Exemple de lucruri cu care am ajutat Romania, fiind in strainatate, ca sa vada tinerii ca se poate, daca se vrea, iar cei care pleaca nu sunt "tradatori de tara" cum ar spune unii.
 • http://www.fizicaparticulelor.ro: Primul si singurul portal de fizica particulelor elementare din Romania. Discutam si astrofizica si cosmologie. Pe langa linkuri si materiale proprii, am coordonat o echipa larga de elevi si studenti ce traduc din reviste straine de popularizare a stiintei.
 • http://www.StiintaAzi.ro: Portal de stiri stiintifice, in romana, cu peste 60 de articole scrise in aceasta iarna si publicate deja la Stiinta.info, dar si preluate multe din ele de Hotnews.ro, Cronica Romana, EvZ Online, Unimedia.md, etc.
 • http://www.StiintaAzi.ro/Forum: forum de stiinta si tehnologie, initiat si dezvoltat de mine, si unde raspundem si la intrebarile de fizica ale elevilor ce au dificultati
 • http://www.stiinta.info/concurs/castigatori: Concursul de eseuri de stiinta pe teme de tehnologiile viitorului, care doar ce si-a anuntat castigatorii in acest weekend. Concursul a fost initiat si coordonat de mine, cu sprijinul echipei Stiinta.info si a revistei TerraMagazin.
 • http://stiinta.info" Am coordonat acest portal de stiri stiintifice cam sase luni. Acest site a strans in jurul sau o multime de doctoranzi romani in strainatate, pe stiinta, care dorim sa ajutam promovarea stiintei in romana. V-as recomanda cu caldura sa cereti interviu tuturor. Sunt unii ditre putinii din afara care fac ceva concret pentru Romania. Hotnews.ro a preluat deja multe stiri Stiinta.info, inclusiv ale mele.
 • In decembrie am tinut, pe cheltuiala proprie, o serie de conferinte de introducere in fizica particulelor, pentru liceeni, la sapte licee mari din tara. Profesorii au fost foarte incantati. E nevoie ca tot mai multi cercetatori si studenti romani sa interactioneze cu scolile si sa puna pe profesori la curent cu ultimele noutati din stiinta, iar elevilor sa le trezeasca interesul.

  
10792 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  franta e o tara frumoasa, dar... (Miercuri, 11 iunie 2008, 9:31)

  atreus [anonim]

  Imi place atitudinea "pe harta nu exista numai franta"! Am urmat acest principiu si sunt perfect de acord cu el.
 • 0 (0 voturi)    
  jos palaria (Miercuri, 11 iunie 2008, 12:53)

  cocosila [utilizator]

  in sfarsit un om destept pe la hotnews.

  Totusi,o mica nedumerire:

  Domnul BUZATU care ati terminat liceul "BUZESTI Bros" si vanati BOZONI ,sigur nu sunteti din BUZAU?
  • +1 (1 vot)    
   Amuzant ... (Vineri, 13 iunie 2008, 4:13)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui cocosila

   Ehe, nu din Buzau, in schimb la laboratorul unde lucram (Fermilab de langa Chicago, SUA) exista o rezervatie unde se adaposteste o turma de ... BIZONI ... (au avut grija sa reconstruiasca preeria cu tot cu animale).
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 11 iunie 2008, 13:06)

  Andrei [anonim]

  Felicitari Adrian!!!

  sper ca acest articol sa fie citit de cat mai multi tineri pentru ca cuprinde lectii adevarate despre cum se poate reusi plecand la studii din Romania.

  Si eu am plecat din tara - este adevarat dupa facultate direct la studii post universitare - si am reusit la un nivel pe care in tara multi doar il viseaza. Este perfect adevarat ca noi de aici putem ajuta Romania mult mai mult decat cei care ne considera tradatori si freaca menta in tara. Nu vreau insa sa generalizez, sunt foarte multi tineri care poarta crucea vremurilor in tara si fara de care progresul nu ar fi posibil.

  Dar si noi putem ajuta enorm din afara si avem adesea mai multe mijloace de a o face decat cei ramasi acasa.

  Multe succese in continuare Adrian
 • -6 (6 voturi)    
  va fi avansat bucatar? (Miercuri, 11 iunie 2008, 13:15)

  bucatar [anonim]

  daca e asa destept de ce trebuie sa livreze pui la rotisor pe scooter?
  sa inteleg ca va fi avansat bucatar daca nu va gasi particula lui Dumezeu?
  Eu cred totusi ca e un tip destept si poate face mai bine daca isi foloseste inteligenta la rezolvarea problemelor concrete (ex: valorificarea surselor de energie alternativa)
  • +1 (1 vot)    
   munca vs. MUNCA ?! (Miercuri, 11 iunie 2008, 14:02)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui bucatar

   Vezi? Din aceasta cauza consider ca Romanii care traiesc acum in tara au o atitudine gresita. Nu e nici o rusine sa lucrezi orice pentru a-ti sponsoriza studiile. Da, eu am avut norocul sa am burse si Assistantship-uri complete, dar unii nu au acest noroc. De ce il numesc "noroc" si nu "intelepciune"? Simplu: pentru ca se poate sa traiesti intr-o perioada in care ceea ce vrei tu sa faci nu se finanteaza, sau nu ai avut posibilitatea sa intri in contact cu institutiile potrivite, sau efectiv te-a durut burta in ziua unui examen important si pana il mai dai odata trebuie sa traiesti din ceva. Faptul ca nu ai din prima bursa sau Tuition fee waiver sau assistentship nu inseamna ca "esti prost" ci pur si simplu ca ai avut un mic ghinion. Daca la prima problema dai inapoi nu meriti ceea ce iti doresti. A vandut pui. Foarte bine! Altii lucreaza la fast-food-uri sau la vandut ziare etc. dar au sanse mai mari decat unul care nu ar face asa ceva pentru un scop mai inalt.
   • 0 (0 voturi)    
    USA si munca (Miercuri, 11 iunie 2008, 23:12)

    cipri_ [anonim] i-a raspuns lui atreus

    din cate am inteles eu... cei din usa lucreaza... fiindca asa le este lor in sange. Am auzit ca sunt destui care n-ar fi obligati de catre situatie sa lucreze in vacanta.. dar tot o fac.
    Eu unul chiar nu inteleg cum poate fi un popor asa de.. dependent de... a munci cat mai mult.
    eu nici nu stiu cum un student de fizica poate sa lucreze in timpul lui liber, cand stie ca are deficite foarte mari.
    In general toti fizicienii au deficite serioase la mate, in special cei de la fizica experimentala.
    Daca Buzatu zice ca e vanator de boson higgs, atunci probabil ca el apartine de fizica experimentala, probabil ca sta toata ziua cu ochii pe detector... sper ca nu i se intampla si lui ca altora de la fizica experimentala, ca au stat cu ochii vreo 10-20 de ani pe detector... si n-au prins nimic :))
    Si daca prind ceva.. oricum.. teoreticienii is mai mult apreciati :))
    proful higgs spera ca acum cu LHC de la Cern va fi posibil sa se dovedeasca prezenta bosonului higgs, fiindca stie ca atunci i-ar fi premiul nobel mai mult ca sigur asigurat.
    • 0 (0 voturi)    
     Experimentator (Joi, 12 iunie 2008, 5:21)

     Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui cipri_

     Sunt student in fizica particulelor experimentala, intr-adevar, suntem sute de oameni ce cautam bozonul Higgs, numai o colaborare internationala, fiecare aducand o mica contributie, poate testa daca exista sau nu aceasta particula. Daca va fi descoperita inainte sa moara domnul Peter Higgs, care are deja vreo 80 si ceva de ani, sigur va lua premiul Nobel, impreuna cu seful experimentului la care au lucrat sute de oameni.

     Partea fascinanta e ca acum la Tevatron, unde lucrez eu si in cativa ani la CERN, unde participa si Romania, se va descoperi sigur daca bozonul Higgs exista sau daca nu exista. Daca se va dovedi ca nu exista, este o reusita foarte mare, s-ar raspunde sigur la o intrebare veche de peste 40 de ani. Si atunci fizicienii ar merge inapoi sa caute noi teorii ...

     Cand zici ca teoreticienii sunt mai apreciati decat experimentatorii, situatia nu e chiar asa, e foarte complexa. Sunt foarte putini teoreticieni, foarte multi sunt fenomenologisti, adica iau teoria, Modelul Standard, si calculeaza marimi fizici care se asteapta sa fie masurate de experiment. Experimentul si teoria merg mana in mana, nu e concurenta care e mai bun si care nu, se ghideaza una pe alta.
    • 0 (0 voturi)    
     lucru? (Joi, 12 iunie 2008, 9:29)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui cipri_

     Din pacate distinctia intre teoretician si experimentator este destul de "apriga" dar fara sens dupa mine. Eu sunt "teoretician" si imi fac teza in string theory. Stii cate posibile greseli putem face cu teoriile neverificate? Dupa mine cei care spun ca teoreticienii sunt mai buni si experimentatorii mai prosti sunt usor snobi. (tu nu ai spus asta deci nu te includ) Cert este ca teoria a avansat enorm de mult iar verificarile experimentale tot nu vin. Apoi, fizicienii nu sunt matematicieni, nici macar teoreticienii. Evident, este de dorit sa stie matematica, dar la nivel de aplicabilitate. Ok, avem grupul "monstru" si conexiunea "monster moonshine" care sigur nu va fi invatata de experimentatori, dar iti poti oare inchipui cate lucruri aparent simple nu se inteleg ca lumea si in cate locuri mai e nevoie de dovezi experimentale?(bunaoara experimentele de microgravitatie pot fi destul de interesante pentru verificarea existentei dimensiunilor suplimentare) Cat despre lucru si citit carti de mate, te asigur ca sunt o gramada de experimentatori in europa care habar nu au de o multime de lucruri dar timpul liber il folosesc pentru vacante in maroc si tunisia, nu pentru rasfoit carti de mate.
    • 0 (0 voturi)    
     hmm, grenoble... (Joi, 12 iunie 2008, 9:30)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui cipri_

     Pe de alta parte vorbim de franta. Si eu am fost acolo si nu am fost deloc incantat de ce am gasit. Probabil a vinde pui la rotisor a fost o indeletnicire nobila fiind singura inteleasa de localnici... (glumesc)
  • 0 (0 voturi)    
   citeste cu atentie inainte sa spui lucruri rautaci (Miercuri, 11 iunie 2008, 17:14)

   Teo [anonim] i-a raspuns lui bucatar

   A spus ca a livrat pui la rotisor, in anul III, cand studia la Grenoble. :) Nicidecum ca asta face si acum.
  • 0 (0 voturi)    
   Inca un destept.... (Joi, 10 iulie 2008, 11:47)

   Ranfan [anonim] i-a raspuns lui bucatar

   Pun pariu ca esti un parvenit care tinde sa devina "manajer", nu? Lasa-ma sa ghicesc...ai facut faculta la privat, pe branza de la mami si tati, nu? Taci din gura si marsh inapoi in barlogul din care ai iesit. Esti exemplul cel mai bun de cocalar pentru care tot ce conteaza e imaginea. Sunt domenii in lumea asta pentru care nu e suficient sa stii cateva versuri din manele si trei ghiuluri pe djtu' mic....Mai tre' sa si inveti. Si ca sa inveti iti trebuie o sursa de venit. Daca isi lua job full-time, nu avea timp de scoala. Tipu' asta a facut scoala bah, nu si-a cumparat examenele. Stupidule!!
 • 0 (0 voturi)    
  in ce tara esti nu conteaza, ci ce faci pentru ea (Miercuri, 11 iunie 2008, 13:19)

  Alex [anonim]

  L-as intreba pe Adrian ce planuri are pentru a ajuta Romania.
  In plus, ce are vacanta in Grecia? Inca nu am vizitat-o si nici nu am planuri prea curand, dar imi pare un pic arogant in exprimare.

  De ce scriu randurile de mai sus? Pentru ca am fost admis la cateva universitati nord americane acum 10 ani si am ales totusi sa raman in tara si, cu toate astea, nu ma simt nici <freaca menta>, nici turist, nici neproductiv.

  Adrian are un aer pe care l-am vazut la mai multi olimpici romani
  • 0 (0 voturi)    
   da (Miercuri, 11 iunie 2008, 13:41)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   1. romania nu poate fi ajutata de afara .
   romania are lipsuri enorme pe care elita oamenilor de stiinta din diaspora nu le poate completa . lipsa de idei,de planuri,de seriozitate,de concentrare si claritate pentru a identifica problemele reale ale romaniei,de vointa ,de bani,etc... cea mai buna decizie pe care un tanar inteligent roman o poate lua este sa plece la studii afara.

   2.grecia, in general,e destinatia clasei de mijloc...iar clasa de mijloc traieste doar prin clisee sociale,culturale si psihologice... iar domnul Buzatu ,cand va fi profesor la o universitate cu renume va avea bani sa isi faca concedii in cancun,in fiji, in hawaii, etc.

   ceea ce simti tu este prea subiectiv ca sa poata fi comentat.
   dumneata ai un aer pe care l-am vazut la multi frustrati ramasi in tara pe pe baricade

   daca nu esti posedat de obsesii compulsive nationaliste ,pentru tara nu poti face bine sau rau decat implicit ca doar nu esti firma de branding sau lobby .
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns lui cocosila (Miercuri, 11 iunie 2008, 14:08)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui cocosila

    Vroiam sa evidentiez faptul ca Andrei nu este cu nimic mai patriot daca a plecat sa studieze in alta tara. Pur si simplu a studiat oferta din Romania si a constatat ca nu este pe placul sau la nivelul dorintei lui.

    De aici pana la a se considera un deschizator de drumuri e cale lunga. Avem sute sau poate mii de romani in diaspora cel putin la fel de buni ca el.

    In alta ordine de idei, desi nu sunt un sustinator al invatamantului romanesc, acesta in continuare produce. Mai degraba ar incerca sa ofere consultanta ministerului in vederea unor colaborari cu instiutiile unde are acces, asa poate ar fi de folos.
   • 0 (0 voturi)    
    vacanţa, bat-o vina (Miercuri, 11 iunie 2008, 14:19)

    cârcotaşul [anonim] i-a raspuns lui cocosila

    Argumentele dumneavoastră legate de vancanţe n-au de fapt nicio legătură cu subiectul. Dacă pleci din ţară numai ca să ajungi să câştigi suficient cât să nu te duci în vacanţă în Grecia ci la Cancun, e trist, pentru că este o acţiune bazată pe o premiză falsă. Sunt destui dintre cei "rămaşi în ţară pe baricade" care îşi pot permite vacanţe în locaţiile menţionate de dumneavoastră şi ei fac parte taman din clasa de mijoc pe care o blamaţi (Cancunul pare chiar o destinaţie predilectă). Ca să nu mai zic că pentru americani, Hawaii sunt cam ca Grecia pentru români. Deci, dacă numai asta urmăresc tinerii inteligenţi pe care îi sfătuiţi să plece, e mult mai simplu să rămână şi să pună osul la treaba aici. Deja în multe domenii cererea de tineri capabili pe piaţa muncii din România e mai mare decât oferta şi şanşele unui câştig material substanţial au crescut. Dacă însă tinerii respectivi au o anumită chemare (cum e fizica în exemplu din articol) pe care nu au cum să şi-o împlinescă în România, plecarea e într-adevăr soluţia. Nu pentru "ţară", ci pentru ei înşişi şi, în unele cazuri, deşi sună patetic, pentru umanitate (pentru că până la urmă toţi beneficiem de rezultatele unui cercetător înzestrat).
   • 0 (0 voturi)    
    cine e de vina? (Vineri, 13 iunie 2008, 21:50)

    korel [anonim] i-a raspuns lui cocosila

    in romania lucrurile merg rau pt ca politica e platita mai bine decat munca ma refer nu doar la invatamant ci la toate domeniile de activitate de acord?felicitari lui andrei buzatu
    • 0 (0 voturi)    
     salarii mari (Sâmbătă, 14 iunie 2008, 17:45)

     emil [anonim] i-a raspuns lui korel

     bine spus daca politicienii ar avea salarii mai mici nu s ar inghesui toti coruptii ci oameni cinstiti dornici de munca asa i?cine sa ia masuri?suntem niste mamaligi suntem buni teoreticieni si ne uitam cum ne pleaca copiii vai de tara careia ii pleaca spuma societatii unii rad altii plang cel mai bine o duc derbedeii bravos natiune
  • 0 (0 voturi)    
   justificări (Miercuri, 11 iunie 2008, 13:56)

   cârcotaşul [anonim] i-a raspuns lui Alex

   De fapt nu are nicio importanţă ce planuri are pentru a ajuta România. Cum am spus şi în mesajul separat e un exemplu de cum poţi face ceea ce-ţi place, la nivel înalt. Asta e foarte important şi nu înţeleg de ce nu şi suficient, de ce trebuie să-şi găsească justificari (hilare, ca asta cu vacanţa în Grecia pentru amărăştenii rămaşi în România - pentru unii americani o vacanţă în Grecia e ceva foarte exotic) pentru că au plecat din ţară. Impresia că opinia publică din România îi acuză de "trădare" e de fapt falsă, situaţia s-a schimbat. Or mai fi câţiva rătăciţi cu idei din astea, dar reprezintă o minoritate
  • 0 (0 voturi)    
   eu nu sunt olimpica.. (Miercuri, 11 iunie 2008, 17:55)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui Alex

   insa mi-am facut masterul in Italia, acum sunt la doctorat in Germania cu o bursa Marie Curie si nu regret nimic. Chiar ma bucur ca am hotarat sa plec din Romania. Ma bucur pentru Adrian ca a putut pleca inca de la inceput in Franta.
   Ce legatura are pentru el vacanta in Grecia???Asa cum iti explica anterior, ek nu a avut nimic, a plecat singur de jos si la doar 25 de ani a reusit sa aiba bani sa isi permita o vacanta chiar si in Grecia...(comparatia e cu Romanica). Cati din Romania isi por permite si reusesc asta prin propriile forte????In domeniul fizicii eu nu cunosc pe nimeni
   • 0 (0 voturi)    
    mai citeşte o dată (Miercuri, 11 iunie 2008, 18:51)

    Anonimus#1 [utilizator] i-a raspuns lui marlene

    Până în prezent subiectul articolului nu pare să îşi permită vreo vacanţă în Grecia. El spune că va avea mai târziu posibilităţi financiare să se ducă unde vrea, nu în vacanţe în Grecia ca foştii colegi de bere din liceu.
    • 0 (0 voturi)    
     Da ... (Joi, 12 iunie 2008, 5:23)

     Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Anonimus#1

     Da, momentan sunt student si castig abia 800 de euro pe luna, la preturi canadiene. Asa ca nu sunt deloc bogat. Mediul in care sunt e insa bogat in oportunitati. Si pe viitor abia, cum bine a observat Carcotasul, poi putea merge la vacante mai mari. Dar nu e vorba doar de vacante, ci de conferinte internationale, in tari exotice, prin Asia, la care mergi pe banii experimentului, ca sa obtii rezultate, la care desigur ai muncit tot anul.
  • 0 (0 voturi)    
   Conteaza ce faci pentru tine (Miercuri, 11 iunie 2008, 18:20)

   Student [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Alex,

   Intrebarea ta, ce (va) face Adrian pentru a ajuta Romania, este surprinzator de populista pentru un fost candidat la universitati nord-americane. In plus, simpla ta aplicatie la institutii straine tradeaza o dorinta de a pleca din Romania. Faptul ca nu s-a concretizat se poate datora altor factori, nu neaparat vointei tale de a ramane si a "ajuta tara". Altfel, nu mai aplicai in prima instanta.

   Imaginea pe care Adrian si alti studenti romani o construiesc in strainatate despre Romania conteaza mai mult pentru tara noastra decat actiunile a zeci de ministri de externe. Totul se desfasoara la un nivel greu perceptibil, dar in timp, "ajutorul" pe care Adrian si-l ofera lui in primul rand, si tarii sale in al doilea, va fi mai usor observabil. Acuzele aduse studentilor in strainatate de cei din tara nu pot fi atribuite decat invidiei (constiente sau nu), pentru ca nu este nimic rau in a-ti urma visurile cu ambitie, oriunde te-ar duce ele. Fiecare om e liber sa aleaga, iar "tara", cel mai abstract si absurd dintre factori, nu ar trebui sa ne obstructioneze alegerea.

   In alta ordine de idei, ai dreptate in a spune ca, in Romania fiind, nu te simti nici neproductiv, nici turist, etc. Daca Romania ar fi atat de natura moarta precum o descriu unii studenti in strainatate, nu se explica cum ei ajung sa fie printre cei mai buni peste hotare, avand o educatie romaneasca la baza.
 • +2 (4 voturi)    
  totul e să îndrăzneşti să aplici ... limba română (Miercuri, 11 iunie 2008, 13:42)

  cârcotaşul [anonim]

  Folosirea verbului "a aplica" total aiurea mă scoate din minţi. O fi mai la îndemână, dar tot greşit este. În rest, mult succes domnului din articol cu cercetările. E un exemplu bun de cum poţi să reuşeşti să faci ceea ce-ţi place, la un nivel înalt, dar şi cu sacrificii. Pe de altă parte trebuie să remarc ca în ultimul timp tema "tradătorilor de ţară" apare numai în interviuri cu "cei plecaţi". La cei "rămaşi" n-am mai auzit-o de mult
  • -2 (4 voturi)    
   limba de lemn (Miercuri, 11 iunie 2008, 14:03)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui cârcotaşul

   limba romana ,ca orice altceva pe lumea asta este supusa evolutiei ,adica schimbarii . Ea nu poate fi silita in camasa de forta pentru ca e vie ci nu moarta ca latina unde nu poti avea nici o scuza pt. greseli.

   limba romana asimileaza si elimina elemente pentru ca e vie si se adapteaza la mediu, imprejurari,conditii si nefiind in vid intra in frictiune cu alte limbi mai influente.

   "a aplica" probabil va capata si sensul pe care il are in engleza .
   • +2 (2 voturi)    
    din păcate ... (Miercuri, 11 iunie 2008, 14:40)

    cârcotaşul [anonim] i-a raspuns lui cocosila

    ... invazia de greşeli gramaticale e la noi mai mult un semn de superficialitate decât de evoluţie a limbii române. O superficialitate care se manifestă prin nepăsarea faţă de reguli nu numai în limba vorbită şi, mai rău, scrisă, ci cam peste tot. Bineinţeles că justificări există mai mereu. Aşa că, departe de a fi un "purist" (folosesc şi eu colocvial destule englezime), aş prefera ca la televizor, în ziare etc. să văd mai puţină "evoluţie" a limbii române şi atitudinea asta "lipsită de originalitate" să se extindă şi asupra altor aspecte ale vieţii de zi cu zi. Dacă o să înţegeţi din asta că vreau să vorbim ca la 1800 şi limba română ar trebui să fie "silită în cămaşa de forţă" e dreptul dumneavoastră la opinie.
   • +2 (4 voturi)    
    penibil (Miercuri, 11 iunie 2008, 15:04)

    georgeb [utilizator] i-a raspuns lui cocosila

    Cat timp exista echivalent perfect valabil si inradacinat in uz in limba romana, nu exista nici un motiv pentru care limba romana sa adopte un asemenea barbarism. Pe acelasi criteriu, doar din cauza ca primul ministru al tarii foloseste in mod curent "care" in loc de "pe care", ar trebui sa il includem in DOOM?
    • -2 (2 voturi)    
     radacini (Miercuri, 11 iunie 2008, 17:16)

     cocosila [utilizator] i-a raspuns lui georgeb

     ma intreb pana unde o sa mergi cu opozitia prosteasca daca totusi va intra in dex inca un sens pentru verbul a aplica.
     tot ceea ce azi este inradacinat in limba romana a fost candva nou.
     a fi agramat e una iar a folosi un neologism sau o semantica fortata dar intrata in uz e alta.
     oricum, nu tu sau eu suntem cei care decid soarta limbii romane ci limba romana isi poarta singura de grija.
     polemica dintre noi este doar mecanismul universal al evolutiei , selectia naturala : mutatia s-a produs si acum lupta in sa supravietuiasca.

     ps: memetica lui dawkins e interesanta in acest context
     • +1 (1 vot)    
      mutatii sunt suficiente (Miercuri, 11 iunie 2008, 19:24)

      georgeb [utilizator] i-a raspuns lui cocosila

      Nu inteleg de ce consideri ca folosirea complet irationala a barbarismelor este mai putin condamnabila decat o exprimare agramata. Ambele decurg fie din ignoranta fie din educatie precara. Ambele au ca rezultat mutilarea limbii romane.

      Sunt un adept convins al folosirii neologismelor, acolo unde ele isi au rostul. Le folosesc in viata de zi cu zi, caci domeniile de varf ale tehnicii aduc arii semantice noi care nu sunt acoperite de termeni inradacinati, iar acolo adoptarea unui neologism este cat se poate de plauzibila.

      "a aplica" folosit cu sensul din titlul articolului este un barbarism, a carui folosire este condamnabila, din doua motive distincte. In primul rand pentru ca aria semnatica pentru care este folosit are deja acoperire in limba romana, iar pe de alta parte pentru ca, din perspectiva limbii engleze este echivalentul unui "false friend". Este scuzabil ca un vorbitor de limba engleza sa foloseasca (in mod eronat, evident) termenul "a aplica" acolo unde "a candida" este traducerea corecta. Pentru un vorbitor de limba romana nu este nici pe departe scuzabil. Situatia nu este diferita de folosirea expresiei "face sens". Nici cea din urma nu este un exemplu de limbaj agramat, ci pur si simplu un barbarism, cat se poate de vulgar. O traducere mot-a-mot a unei expresii care are un echivalent natural si imediat in limba noastra.

      Argumentul evolutiei naturale a limbii nu se bate cap in cap cu practica universala a reglementarii lingvistice. Majoritatea limbilor pamantului au o versiune "oficiala" si o versiune populara, sau vulgara (vezi Royal English versus Common English). Este o practica universal acceptata ca in media, inscrisuri oficiale si invatamant sa fie folosita versiunea reglementata a limbii.
  • +2 (4 voturi)    
   bravo!!! (Miercuri, 11 iunie 2008, 14:05)

   georgeb [utilizator] i-a raspuns lui cârcotaşul

   Este un barbarism tembel care este abuzat pe toate posturile de televiziune si care, da, ma scoate si pe mine din minti.

   Chiar este greu sa se foloseasca echivalentul romanesc -- dupa caz "a candida", "a depune cerere"? Nu-i asa ca "face mai mult sens"? Haide, folositi si voi limba romana "care" ati invatat-o de la parintii vostri, va rog.

   Nu eram defel de acord cu legea Pruteanu, dar am ajuns acum sa cred ca este necesara o versiune mult mai aspra a acestei legi.
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 11 iunie 2008, 13:54)

  radu [anonim]

  M-am facut mic de tot citind articolul.Un baiat de toata isprava. Povestea lui imi aduce aminte de multi, foarte multi "masteranzi" si "doctoranzi" de pe la noi, care flutura cu mandrie o diploma de gen, cu o figura afectata, de mari intelectuali, spetiti de atata invatat si cercetare...pe internet. Avem ipocrizia de a mai rade inca de elena ceausescu si diplomemele ei in fizica, ignorand ca acele diplome au fost multiplicate, din 89 incoace, in mii si mii de exemplare, pentru tot atatia retardati.
  Felicitari, Andrei!
 • 0 (2 voturi)    
  Arta de a fi sclav (Miercuri, 11 iunie 2008, 16:47)

  corsar99 [anonim]

  Oricat ati invata, sistemul este astfel constituit incat sa deveniti sclavii banului, veti munci cu spor pentru nenorocitii de capitalisti. Ei sunt cu 10 clase mai destepti: in timp ce voi asudati pentru bani(un salariu bun), banii produsi de voi lucreaza pentru ei iar patronii se prajesc la soare in Creta.
  Mai invatati cate ceva mai baieti!
  E pacat de voi...
  • 0 (0 voturi)    
   Despre sclavie ... (Vineri, 13 iunie 2008, 3:33)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui corsar99

   E un adevar in ce spui tu, dar asa e sistemul in general facut. Asa e si in Romania, in mediul privat. De astea omul se straduieste sa fie antreprenor, nu salariat. Iar cum noi venim din saracie lucie in Romania, si un salariu micut in Canada este mai mult decat ne trebuie. In plus, avem acces gratuit la mediul universitar pe care nu il in Romania nici la cele mai stralucite universitari, care nu sunt nici in topul 500 ... McGill e in primele 50, iar cateodata chiar in primele 25.
 • 0 (0 voturi)    
  Despre a ajuta Romania (Miercuri, 11 iunie 2008, 17:01)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Multumesc tututor ce si-au exprimat parerea despre acest articol, ma bucur ca a trezit interesul. M-a intrebat cineva ce proiecte am de a ajuta Romania din afara. Ultimul paragraf din articol cuprinde cateva din realizarile de pana acum, micute, este drept, dar concrete. Pe viitor vor fi mai multe si mai mari. Va rog sa vedeti ultimul paragraf si speram sa va intalnim si pe siteurile noastre de promovare a stiintei in Romania sau la concursurile organizate de noi.

  Cu bine,
  Adi Buzatu
  • 0 (0 voturi)    
   felicitari Adrian... (Miercuri, 11 iunie 2008, 17:59)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   si mult succes in continuare. De asemenea, succes cu proiectele pt. Romania...nu stiu daca va merge dar e un bun inceput.
   • 0 (0 voturi)    
    Ajutor pentru proiecte (Miercuri, 11 iunie 2008, 18:59)

    Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui marlene

    Multumesc, Marlene. Profit de ocazie pentru a aminti ca avem nevoie de voluntari la proiecte si avem o gama larga de proiecte. Daca sunteti elevi la liceu, voluntariatul la noi va prinde foarte bine pe CV si este o cerinta pentru facultatile din SUA si Canada. Daca sunteti studenti si doriti sa ajutati Romania, puteti ajuta scriind stiri stiintifice pe scurt, sau promovand stiinta, sau ajutand la concursurile noastre. Nu in ultimul rand, va invitam sa urmariti stirile de stiinta de la Stiinta.info, StiintaAzi.ro, FizicaParticulelor.ro si sa discutati stiinta si tehnologie pe forum la StiintaAzi.ro/Forum. Toate sunt organizate de studenti in straintatate (ultimele trei de mine), pentru binele tuturor romanilor, inclusiv cei din afara granitelor tarii.

    Va asteptam!
    Adrian Buzatu
 • 0 (0 voturi)    
  Despre vacante si argumente (Miercuri, 11 iunie 2008, 18:55)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Observ ca au fost cateva discutii legate de vacante, asa ca aduc o lamurire suplimentara. Ce am vrut sa spun este majoritatea romanilor abia isi vor permite o vacanta aproape, precum in Grecia si Turcia. Insa stiinta este "pasaport international" si ca si student si cercetator lucrezi in mai multe tari, din toate colturile lumii, apoi mergi si la scoli de vara si conferinte tot in jurul lumii. Si aceasta este ceva ce vine din indrazneala de a studia in strainatate. Desigur, se poate pleca in delegatie si din Romania, de la o firma privata. Insa din pacate foarte greu si foarte rar de la cercetare din Romania. Nu in ultimul rand, salariile sunt mai mari cand esti postdoc si cercetator, si iti poti permite vacante mult mai bogate si mai exotice decat prietenii tai care nu au indraznit si au ramas in tara.

  Dar legat de argumente, fiecare are argumentele lui, motivele lui, fiecare incearca sa traiasca unde ii este mai bine, adica unde poate excela in domeniul pasiunii lui si unde asta ii permite sa traiasca decent. Daca poti ajuta tara ta, sau alte tari sarace, este bine, dar nu este nicidecum o obligatie.

  Romania m-a ajutat foarte mult, cum m-au ajutat si Franta si Canada si Japonia si SUA. Toate au meritul lor, nici unul nu trebuie neglijat.
  • 0 (0 voturi)    
   e nevoie de modele... (Miercuri, 11 iunie 2008, 20:45)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Foarte bine Adriane!
   As dori sa existe din ce in ce mai multi tineri ca tine.
   Sper sa ai sansa si taria sa o tii mereu pe un drum ascendent.
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Miercuri, 11 iunie 2008, 23:17)

  V [anonim]

  felicitarile mele! informare liceenilor e intr-adevar o maaaare problema la noi.
 • 0 (0 voturi)    
  motivatie .. vacanta in ..? (Miercuri, 11 iunie 2008, 23:28)

  hash [anonim]

  nu cred c-am inteles bine, dar in fine .. motivatia de a putea merge in vacante nu in grecia, ci in fidji sau in koala lumpur e putin deplasata. un cercetator potential nu va aplica la doctorate in universitati straine pentru ca vrea bani mai multi, sa fim seriosi. motivatia vine dinlauntru, din spiritul inquisitive . na, cum vine in romana .. din setea de cercetare (suna aiurea :P), vreau sa zic ca omul este self-motivated prin pasiune si placerea de a studia. studiul apare ca ceva natural, nu ca o munca. sunt firi inclinate spre asa ceva, sau educate (un prof dibaci plasat in anii de liceu / facultate face minuni). culmea, directia asta expusa ca tema in articol mi-este binecunoscuta (aparusera si 'retete' de cum sa pleci la doctorat dincolo, probabil mai exista si acum dar n-am mai ramas conectat)

  anyway, sa faci cercetare se poate, internetul e cea mai buna scula (cel putin pt domeniul CS), contrar parerii unuia din comentatorii de mai sus .. practic exista acces la articole in biblioteci on-line (din pacate acest lucru nu se aplica pentru alte inginerii, matematica sau fizica), cu plecatul la conferinte e mai greu .. ca trebuie sa te sponsorizezi singur, si tot vestul ofera un program inchegat.

  cat despre plecat in concediu oriunde, in america de sud, india, tibet sau china, in mod paradoxal, majoritatea dintre noi, care lucram la firme private pe bani, nu pe nasturi, ni le putem permite de doua ori pe an, deci nu vad care ar fi problema (revin, asta e o falsa motivatie, cum ca sa devii cercetator ca sa castigi bani :P , adevaratul castig consta in deschiderea, oportunitatea de a cunoaste oameni interesanti si ideile lor si mai interesante )
  • 0 (0 voturi)    
   Lamurire (Joi, 12 iunie 2008, 5:16)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui hash

   Cum am explicat mai sus, motivatiile sunt foarte multe, fiecare cu diferita greutate. Nu am spus ca cea cu vacantele este singura motivatie, sau cea mai importanta. Incearca sa ignori asta si sa vezi mesajul per ansamlu: ideea e ca se poate indrazni la mai mult.

   In Romania traiesti bine lucrand in sistemul privat, lucrand la proiecte serioase pe bani seriosi. In special pe IT. Dar in cercetarea fundamentala situatia este drastica. Cercetarea nu se face pe internet, ci facand parte din colaborari, avand acces la tehnologie. Nici macar abonamente la reviste nu exista ca lumea in Romania, desi a inceput un pic sa se schimbe. Cum corect ai spus si tu, te-ai referit la situatia din computer science, iar nu la inginerie si stiinta. Eu vorbeam de stiinta. Stiinta cu greu in Romania, din pacate. Dar usor usor se schimba, datorita societatii romanesti. Sa speram ca inspre bine.

   Am raspuns deja de doua ori la partea cu vacanta, sper ca nu va mai fi nevoie. Motivatia e intai pentru cercetare ca sa o poti face si totusi sa traiesti decent, ceva ce nu se poate in Romania si sigur nu se putea in 2001 cand am plecat eu din tara.

   Eu sper ca economia sa se puna pe picioare sa abia guvernul bani sa acorde si cercetarii, poate atunci vom putea veni si noi din afara in tara.
   • 0 (0 voturi)    
    vacantaaaaaaa (Joi, 12 iunie 2008, 10:20)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

    ehehe... asta-i treaba cu "public person"... noi astia care ne ascundem in spatele unui pseudo suntem ceva mai fericiti si mai putini atenti la ce limbaj folosim. Putem critica, putem spune o multime de lucruri, e drept cele mai multe pornite din chemarea catre dreptate si adevar. Totusi, daca un pseudo ne permite sa ne exprimam raspicat preferintele in momentul in care iti dai numele real intri in bataia tuturor criticilor posibile, unele indreptatite altele nu... (de ex eu sunt convins ca sistemul francez de educatie este de doi bani si doua parale, fara posibilitati concrete daca ramai acolo, am fost si eu si am ramas ingrozit, atat de pregatirea unor profi cat si de pregatirea tehnica a laboratoarelor). Acum, ce va intereseaza mah bloghistilor unde isi face omu' vacanta? Io merg in caraibe (minciuna: sper sa vin in vacanta in Romania la anu...) si ma plimb prin Bermudas(ash... Baishoara...) asa ca s-o lasam cu vacantele...
 • 0 (0 voturi)    
  poti sa indraznesti in afara, dar poti indrazni si (Joi, 12 iunie 2008, 15:44)

  Anca [anonim]

  A pleca din tara e o indrazneala pentru ca asta inseamna nu doar sa te desparti de familie, prieteni, iubit/a ci si sa incepi o noua viata, atat personala cat si profesionala, de la zero, fara sprijin material, emotional sau de alta natura. A ramane in tara e o provocare careia multi ii cedeaza si se complac in mediocritatea generala. Asta nu inseamna ca nu poti fi de succ

  Cazul lui adi nu este singular, insa e deosebit prin faptul ca a reusit de unul singur, invingand probleme de sanatate grave, de singuratate si de lipsa de bani. Si-a asumat un risc si s-a dovedit invingator. Altii renunta.

  Se pare ca putini au observat ca intentia acestui articol a fost de informare a liceenilor de posibilitatea de a studia in strainatate si de combatere a unor mituri, in special cele legate de partea financiara si in niciun caz nu pentru a se lauda.

  Intr-adevar, este usor de criticat si de interpretat o exprimare mai putin clara(de unde si contradictiile in legatura cu vacantele in Grecia sau Turcia), dar este destul de greu sa iti rezumi viata intreaga, intr-un mod cat mai obiectiv, dar si atractiv pentru a trezi interesul liceenilor. Felicitari pentru exprimarea concisa, plina de argumente concrete!

  Consider ca sunt persoane "lase" atat printre cei care au plecat la studii, cat si printre cei care raman in tara. Doar daca pleci in strainatate(la studii sau la cules de capsuni) nu inseamna ca esti neaparat mai bun decat cei care raman sau ca vrei sa ajuti tara. Conteaza CE FACI ACOLO UNDE ESTI. Asadar, eu ii consider curajosi si pe cei care pleaca in strainatate pentru o cariera profesionala, cat si pe cei care raman in tara si se zbat pentru acelasi lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  continuare... (Joi, 12 iunie 2008, 15:53)

  Anca [anonim]

  Despre a ajuta tara...Intr-adevar, din tara, nu ai cum sa ajuti Romania in cercetare, in toate domeniile, pentru ca lipsesc mijloacele tehnologice necesare si,desigur, recompensa salariala corespunzatoare muncii.
  Dar nici n-o poti ajuta din afara in domenii precum presa, politica, legislatie, turism, invatamant, economie . Nu zic ca iti alegi tara unde sa studiezi in functie de posibilitatea de a ajuta tara, dar in unele domenii e posibil, in altele nu. Este de admirat ca Adi vrea, ca pe langa succesul sau profesional si personal, sa faca ceva pt tara. Putea foarte bine sa scrie articole de informare, organizeze concursuri pentru canadieni pe bani buni, insa , spre deosebire de majoritatea olimpicilor ce studiaza in afara, el a ales sa o faca pt Romania.

  Ca o concluzie, a studia si a trai in tara sau in strainatate e vorba doar de alegere. Nu se poate generaliza ca daca pleci inseamna succes, daca ramai nu. Ideea e sa nu te plafonezi, sa vrei mereu mai mult si asta e greu intr-o Romanie mediocra. Imi pare rau ca nu se scrie si despre romanii care au devenit oameni de succes pe plan prosefional dar si personal, prin forte proprii , dar si legal! Astfel de exemple, alaturi de cele ca al lui Adi, pot ajuta un licean sa aleaga ce este mai bine pentru el conform pasiunilor, dorintelor sale.

  Mult succes in continuare, Adi!
  "Gurilor sparte" le zic sa faca si ei ceva concret, si apoi sa judece pe altii!
  Liceenilor le urez succes o decizie fara regrete si sa se informeze cat mai mult!

  Numai bine,
  Anca Dudau
  (absolventa a clasei a XII-a din C.N. "Fratii Buzesti", Craiova, care va ramane in Romania pentru o cariera de succes ...legala :-) )
 • 0 (0 voturi)    
  800/luna??? (Joi, 12 iunie 2008, 23:21)

  Doru [anonim]

  pai asta e sclavie curata. nu cred ca exista nici o facultate in Canada sau US care sa ofere o suma asa mica. daca platesti 400 chirie cum strangi tu de un zbor in Romania pe an? Probabil ca ai invatat de la chinezi sa mananci numai orez:))

  si termina cu aerele de mare cercetator ca nu intereseaza pe nimeni ca te-ai dus tu pri Japonia etc. vb unuia de mai devreme sunt zeci de mii de studenti romani in US si Canada care probabil au de zis chestii mult mai interesante .
  • 0 (0 voturi)    
   Lamurire (Vineri, 13 iunie 2008, 1:37)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

   Ca sa lamuresc, 1400 de dolari canadieni impartit la 12 luni da salariu pe luna, de cam 1200, care transformat in euro da cam 800. Chiria este 3-500 de dolari pe luna si se pot strange 1000 de dolari pe an de un bilet de avion.

   In rest, nu am nici un aer. Am aratat ca se poate ajunge chiar in Japonia daca scrii emailuri si intrebi. Sper ca si celalalte mii de studenti romani in strainatate sa vina la presa romaneasca si sa isi spuna povestea personala, ca sa aiba romanii informatii reale concrete care sa le arate ce se poate.
  • 0 (0 voturi)    
   Morala ... (Vineri, 13 iunie 2008, 1:44)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

   Domnule Doru, v-a scapat concluzia: concluzia e ca se poate, ca se poate indrazni. Am subliniat clar ca nu trebuie sa fii geniu sa reusesti, totul e sa indraznesti.

   Si salariile ca doctorand in Canada sunt mici fata de SUA si Europa, am si subliniat asta mai sus, dar nu ati citit atent. Am mai spus acolo ca sunt insa avantaje mari in plus, acelea de a putea merge la conferinte internationale, de a locui si lucra la laboratorul Fermilab, de a avea acces la aparatura si echipament si asa mai departe ...
   • 0 (0 voturi)    
    Morala e ca (Vineri, 13 iunie 2008, 2:33)

    Doru [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

    nu am inteles de ce trebuie sa subliniezi acest lucru. toata lumea stie ca se poate pleca la studii in strainatate. asta nu e nici un secret si nu e vorba de nici o indranzneala.... am spus ca sunt mii sau zeci de mii de studenti care fac treaba asta de la revolutie incoace. deci nu vad care este scopul articolului. daca era ceva nou mai ziceam. probabil ca stii si tu ca daca vrei sa publici un articol intr-un jurnal trebuie sa contina ceva nou nu?:))

    spui ca ai plecat din 2001 nu? banuiesc esti landed pana acum nu? daca da de ce nu aplici la NSERC sau la alte burse ca sa ai cu ce sa te lauzi. atunci nu ai mai fii avut 1200CAD/luna nu?

    conferintele sunt doar un motiv pt a te intalni cu altii si de a bea impreuna nu?:)) si oricum la alea te trimite supervisorul cand vrea el nu?

    si nu mi te mai adresa la persoana a doua plural; aia e o tampenie care se practica numai in Romania
    • 0 (0 voturi)    
     Raspuns ... (Vineri, 13 iunie 2008, 3:15)

     Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

     Buna Doru, iti raspund la persoana I.

     Primul paragraf: desi au plecat mii de studenti, sunt zeci de mii in tara ce nu indraznesc sa plece din motive de teama financiara, teama de a isi parasi familia. Fiecare exemplu conteaza si daca ai si tu unu de incurajez sa il oferi pentru a ajuta tinerii. De exemplu, in Japonia nu cred ca stiu multi ca poti pleca platit fiind doar scriind un email. :)

     Al doilea paragraf: In 2001 am plecat dupa liceu la Franta la facultate. Sunt in Canada din 2004 si nu am aplicat inca pentru rezidenta permanenta si nu cred ca voi aplica. Daca voi decide sa raman in aceasta tara (de altfel foarte atragatoare), voi aplica cand voi veni aici sa slujba. Intai vreau sa vad si Europa si sa lucrez aproape de CERN la postdoctorat, sa fac parte din generatia ce va descoperi ca bozonul Higgs exista sau nu exista. Desigur, sunt deschis si la alte perspective. Deci pe scurt, nu pot aplica la burse NSERC. Dar ai inteles gresit, eu nu m-am plans de bani, eu sunt multumit cu ce am, eu am vrut sa arat ca se poate! Si asta am si aratat, vezi la comentarii cati au apreciat nevoia de modele in Romania. Iar articole despre studentime in Canada sunt foarte putine.

     Paragraful patru: Fals, conferintele nu sunt motive de a bea. Te duci acolo sa iti prezinti rezultatele, adica sa promovezi succesele tale; apoi sa te pui la curent cu ce a avansat fizica in lume intre timp; apoi sa stabilesti contacte de cercetare; apoi sa discuti finantarea si promovarea fizicii in tara ta la guvern sa o finanteze in continuare; ... e mult mai complex decat zici tu simplistic vorbind. Desigur, cu cat grupul de cercetare are mai multi bani si ai rezultate mai bune de aratat, cu atat mergi mai des la conferinte.

     Cu bine,
     Adrian Buzatu
    • 0 (0 voturi)    
     ia auzi mah! (Vineri, 13 iunie 2008, 10:02)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui Doru

     ok, m-am enervat: Daca in europa (Franta, Italia, Spania, Romania) conferintele sunt un motiv de frecat menta te asigur ca nu acelasi lucru se poate spune despre SUA, UK, elvetia si alte tari. Crezi ca e un motiv de lauda sa mergi la o "conferinta" in romania sau franta unde auditoriul este adus "cu arcanu' " si habar nu are despre subiect, si uneori te gandesti ca a ajuns acolo tocmai doar pentru a bea si manca? Te asigur ca atunci cand se plateste $2000 pentru conferinta nu vei merge acolo doar ca sa mananci deoarece cu $20 rezolvi totul mai usor la un restaurant. Nimeni (in afara de europa) nu e de vina ca UE o ia la goana in prapastie din punct de vedere stiintific (CERN este mai mult in elvetia, care nu e in UE). Pacat ca s-a inradacinat ideea ca a merge la conferinte este o pierdere de vreme. Daca departamentul (universitatea sau laboratorul sau cine o fi) primeste finantari pe ochi frumosi e clar ca ii poate arunca pe "excursii" fara nici un profit. Cand insa institutul este privat (ca al meu in state) nu ajungi sa participi la o conferinta decat dupa ce arati ce vrei si de ce ai nevoie, concret. Iar cand universitatea iti garanteaza in total un fond $300000 in 4 ani te asigur ca nu misti in front cand e sa te pregatesti pentru ce cursuri sustii sau ce asculti si intrebi. Si mai esti si punctual, ca altfel "se retrage oferta" si asta e precizat cat se poate de clar in contract. Asa ca, bah (persoana a 2 singular), nu mai considera conferintele niste petreceri organizate pe banii altuia, ca nu-i asa.
     • 0 (0 voturi)    
      Amice.. (Vineri, 13 iunie 2008, 16:58)

      Doru [anonim] i-a raspuns lui atreus

      esti ioidot

      nu stiu de unde esti ce faci si cu ce te ocupi......

      io deocamdata mi-am luat associatul de prof in Canada in science. asa ca daca te mai aberezi mult fuck off man
      • 0 (0 voturi)    
       ... (Vineri, 13 iunie 2008, 17:51)

       Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

       Buna Atreus, multumesc mult pentru completari, ai raspuns foarte frumos, din exemplul personal. Doru din pacate nu se exprima la nivel de profesor universitar canadian. Pacat ca in loc sa ofere informatii elevilor si studentilor din Romania despre Canada face pe Gica Contrao si zice ca e evident ca se poate pleca, nu e nevoie de exemple si evident ca mergi la conferinte sa bei ...
       • 0 (0 voturi)    
        Sfat (Vineri, 13 iunie 2008, 18:41)

        Doru [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

        Vrei un sfat... apuca-te de invatat ca mai ai 2 ani de doctorat si inca 3 de post-doctorat.. daca vrei sa fii prof in Canada vezi ca ultimul candidat de la U of T pe assistant prof avea 50 de articole publicate si venea de la Harvard:))

        Chher up and good luck man
 • 0 (0 voturi)    
  Studneti in strainatate (Vineri, 13 iunie 2008, 1:38)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Iata un articol excelent din Cotidianul de maine, vineri, cu studenti la doctorat in strainatate, cu mine, dar si cu multi altii.

  http://cotidianul.ro/generatia_alungata_vaneaza_in_vest_particula_lui_dumnezeu_si_stelele_pitice-48441.html
 • 0 (0 voturi)    
  Sugestii din strainatate ... (Vineri, 13 iunie 2008, 3:55)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Acum ca sunt multe comentarii la acest articol, va invit sa oferiti comentarii si la un articol scris tot de mine si publicat tot de Hotnews acum cateva luni: niste sugestii din strainatate despre cum s-ar putea organiza si in Romania concursuri de stiinta aplicate (de mini cercetare stiintifica in licee).

  Va invit sa observati ca tot in strainatate am invatat ca sa pun un plan in minte si sa il si fac. Concursul de eseuri a carui idee mi-a venit in acea zi a devenit realitate dupa luni de munca asidua impreuna cu echipa Stiinta.info, iar rezultatetele lui le-am anuntat saptamana trecuta.

  Un alt model pe care il invit sa il urmareasca si cei din tara: sa puna mana si sa faca chestii concrete, mici, dar concrete. Doar asa va creste tara.

  Iata deci articolul:
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-opinii_analize-2409828-unde-capra-vecinului-este-lumea-stiintifica-iar-vecinul-este-lumea-vestica-adrian-buzatu.htm

  Si siteul concursului de eseuri:
  http://Stiinta.info/Conncurs

  Cu bine,
  Adrian Buzatu
 • 0 (0 voturi)    
  lipsa de informare cronica (Vineri, 13 iunie 2008, 19:32)

  Anca [anonim]

  Este falsa ideea ca lumea stie ca se poate pleca si se poate drege! Poate ca majoritatea stiu ca "sunt unii care pleaca" dar nu stiu exact cum, habar nu au ca nu este obligatoriu sa primesti bani de la parinti si exista fel si fel de mituri cu privire la aceste plecari in afara. Cu siguranta sunt extrem de putini din Romania care stiu ca pot participa pe gratis sau in schimbul unei sume foarte mici de bani(gen 30% din transport) la tot felul de seminarii, conferinte, scoli de vara,stagii in tara, dar si in Europa si in alte tari pe diverse teme si in perioade diferite ale anului. Si asta, cum spunea Adi, doar prin a trimite un mail, eventual si a completa un formular tip sau a trimite un CV tot prin mail. Dar ce fac romanasii nostri? Evident, se duc in Grecia(ca tot a fost in discutie topicu).

  Din promotia de clasa a XII-a de anul acesta din liceul meu, maxim 10 au aplicat pentru a face studiile in strainatate, desi 99% ar fi avut sanse sa fie acceptati intrucat este un liceu renumit. Deci, cum a spus Adi, nu trebuie sa fii geniu ca sa iti faci studiile in afara, nici sa ai punga cu bani la tine, trebuie sa fii mereu bine informat motivat si...SA INDRAZNESTI!

  Numai bine tuturor!
 • 0 (0 voturi)    
  articol in Cotidianul (Vineri, 13 iunie 2008, 19:37)

  Anca [anonim]

  link-ul corect din Cotidianul este: http://www.cotidianul.ro/generatia_alungata_vaneaza_in_vest_particula_lui_dumnezeu_si_stelele_pitice-48441.html

  Daca nu, gasiti articolul intre primele de la sectiunea "stiinte si tehnologie" de pe cotidianul.ro.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Doru (Vineri, 13 iunie 2008, 22:57)

  Andreea [anonim]

  Doru te rog frumos, daca poti, da si tu un "copy -paste" la CV-ul tau actualizat sa te cunoatem si noi mai bine
  • 0 (0 voturi)    
   Imediat (Sâmbătă, 14 iunie 2008, 5:09)

   Doru [anonim] i-a raspuns lui Andreea

   Andreea trimite si tu o poza cu tine sa te cunoastem si noi la fel de bine:))
   • 0 (0 voturi)    
    Se ascunde ... (Sâmbătă, 14 iunie 2008, 5:36)

    Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

    Dupa cum vezi, Andreea, Dorul nostru calator peste ocean se ascunde dupa un pseudonim ... :)
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e rau sa ne cunoastem mai bine ... (Sâmbătă, 14 iunie 2008, 2:16)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Cum remarca si Atraeus, e usor sa vorbesti din spatele unui pseudonim, eu nu am nimic de ascuns si am facut publica mai toata experienta mea, ca sa poata lumea invata din partile bune si din partile rele. Nu ar fi rau ca si altii sa prezinte experienta lor, ca si altii sa invete. Mai ales daca Doru este recent profesor universitar in Canada, cu atat mai mult e util sa arate ca si romanii pot ajunge. Acum nu stiu daca are curajul sa admita, cum am admis eu: "uite, eu sunt exemplu viu ca nu trebuie sa fii geniu sa ajungi la o universitate prestigioasa in Canada ..."
  • 0 (0 voturi)    
   nu prea vrea ... (Sâmbătă, 14 iunie 2008, 5:39)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Si dupa cum vezi, Andreea, Dorul nostru calator nu vrea sa recunoasca ca desi nu e un geniu, a ajuns la o universitate prestigioasa in Canada ... asa e el mai egoist, nu vrea sa dea exemplu si sperante romanilor din Romania ...
  • 0 (0 voturi)    
   Sa ne cunoastem mai bine? (Duminică, 15 iunie 2008, 2:34)

   Doru [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   zi-mi si mie un motiv de ce ar trebui sa ne cunoastem mai bine?:)
   si care e problema ta cu geniile? nu inteleg de ce te framanta intreb area asta. ti-am mai zis inca o data articolul asta nu-si are rostul pt ca nu spune nimic nou; nu inteleg ce vrei sa demonstrezi cand toata lumea stie ca se poate face un master sau doctorat in Canada. oricine care il duce capul cat de cat (adica sa nu fie idiot complet) poate sa faca un doctorat. nu e o chestie deloc iesita din comun.

   iar faza ca McGill e in primele 50 de facultati din lume banuiesc ca e o gluma:)) sunt alte 2 facultati mai bune in Canada ca mcGill, ar trebui sa stii lucrurile astea.
   • 0 (0 voturi)    
    de ce sa ne cunoastem mai bine? (Duminică, 15 iunie 2008, 3:38)

    Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

    pai sa vedem ce te duce capul ... ca vad ca de dat sfaturi esti bun, nu stii nici cele mai bune universitati din Canada ... sa iti vedem si noi CV-ul si realizarile de pana acum, mai ales ce ai facut pentru tara ... ca vad ca esti convins ca se stie ca se poate pleca usor, incat te doare la subtioara de cei din tara ... patriotul lui peste ...
    • 0 (0 voturi)    
     Topul universitatilor din Canada (Duminică, 15 iunie 2008, 4:05)

     Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

     Sunt sigur ca in anul 2004 McGill era pe locul 21 in lume in topul Shanghai, luat din o revista mare, precum Science sau ceva in gen. Totusi, ce am gasit la linkul acesta http://en.wikipedia.org/wiki/Academic_Ranking_of_World_Universities pare sa ii dea dreptate lui Doru, anume ca intai in Canada ar fi University of Toronto, University of British Columbia si apoi McGill University.

     Astfel am aratat ca nu sunt indocrinat ci mai verific odata informatiile mele. Insa morala e alta. Ca se poate ajunge in afara. Nu vad ce i se pare lui asa de cunoscut in tara. Nu stiu de ce e asa egoist si nu spune la tot poporul cum a reusit el, un biet roman, care nu e nici geniu, sa ajunga la University of Toronto. Ar putea invata si altii din reusita lui. Dar e egoist, cum sunt multi care au plecat.

     In fine, nu cred ca mai merita sa ii continui discutia, e egoist si gata. Important e ca se poate, nu uitati asta, dragi romani ...
    • 0 (0 voturi)    
     CV-ul meu (Duminică, 15 iunie 2008, 4:35)

     Doru [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

     este available pe Internet asa ca daca te intereseaza il gasesti acolo. e public pt toata lumea si nu am de ascuns nimic.

     din grupa mea de 40 de oameni de la facultatea pe care am terminat-o in Romania, 38 si-au facut studiile graduate in strainatate. Asa ca daca tu te consideri deschizator de drumuri sau ceva similar te inseli amarcnic. Ai dreptate, majoritatea puturosilor care le-a fost lene sa invete pt GRE au venit in Canada. e foarte adevarat.

     ce am facut pt Romania. un lucru foarte simplu. impreuna cu mai multi profesori din Canada am pus bazele unui program de master care sa fie recunoscut in Canada. sunt peste 10 profesori de la prestigioase facultati canadiene care vor veni sa predea studentilor romani pe toata perioada verii.

     nu inteleg de ce trebuie sa ma justific unui amarat de student care abia e in anul 2 de doctorat. tu concentreaza-te pe teza apuca-te de scris articole serios vezi unde te duci la post-doc pt ca,sa ajungi profesor in Canda nu e asa usor. Ultimul candidat de la fizica de la U of T (fizica teoretica) avea 50 de articole pt o pozitie doar de assistant professor, daca stii chestiile astea ce inseamna. pana atunci ciocul mic si trage tare. Cercetarea cere sacrificii nu pierdere de vreme pe internet. ia-o ca pe un sfat daca vrei.

     BTW, doctoratul l-am terminat ,la CMU, in caz ca te ajuta cu xceva:))
     • 0 (0 voturi)    
      Vezi ca se poate? (Duminică, 15 iunie 2008, 17:17)

      Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

      Buna Dorule, vezi ca se poate? Nu esti nici tu asa egoist cum pareai. Faci totusi ceva pentru tara. Nu e mai bine acuum ca ai spus?

      Mai zic pentru ultima data: elevii de liceu de azi nu stiu toti ca poti pleca asa de usor. Au nevoie de cat mai multe exemple. Cei care au ales deja fizica si au facut la Magurele ceva, normal ca stiu ca se poate pleca, doar la asta viseaza de foame toata ziua.

      Eu zic ca sunt multi care renunta la fizica pe principiul ca in tara nu au ce face cu fizica.

      Felicitari pentru program, sper sa faca cat mai multi la fel. Eu fac ce pot, tu faci ce poti si asa schimbam tara.

      Oi fi tu mai batran ca mine, dar nu sunt amarat de student si nu esti tu Dumnezeu pe pamant si nu mi te justifici, doar ca pareai ca te ascunzi. Acum insa ti-a venit mintea la cap si ai mai spus lumii ce faci tu.

      Legat de McGill, nu mai am acel fisier, dar oricum, si cea mai proasta universitatea din Canada e mai buna decat una in Romania, asa ca nu are rost sa mai comparam pe primele din Canada intre ele.

      Ai dreptate, cu munca, pacat ca trebuie sa investesc atat timp in popularizarea stiintei, in loc sa dedic cercetarii. Nu e paradoxal? In loc sa popularizeze cei din tara, toti noi cei din afara face treaba ... Insa da, trebuie si cercetare, fara ea la urma urmei te vede lumea ca pe un biet jurnalist, cercetarea doar iti da un statut social ...

      Multumesc pentru explicatii si spor mare mai departe. Ma bucur ca totusi ca faci ceva si pentru tara ...
 • 0 (0 voturi)    
  Dorule, dorule ... (Duminică, 15 iunie 2008, 3:37)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Dorule Dorule, esti capos rau ... Ti s-au adus argumente mai sus de la multi oameni ca romanii inca nu stiu ca se poate pleca in afara fara banii parintilor si fara sa fii geniu ... Apoi chiar daca stiu, stiu vag, dar fiecare exemplu conteaza. Apoi in Canada sunt trei univesritati mari, McGill, cea mai veche si cea mai cunoscuta in afara Canadei, University of Toronto si University of British Columbia. McGill e chiar a 20-a in lume, am spus ini primele 50 din modestie. Se pare ca ai venit aici in Canada degeaba, nu esti la curent cu stirile ... In fine, scopul nu e sa ne laudam care universitate e mai tare, ci ca se ajunge in afara fara sa fii geniu! Nu e minunat? Asta da sansa la multi romani ...
  • 0 (0 voturi)    
   Era sa uit (Duminică, 15 iunie 2008, 4:56)

   Doru [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Trimite-mi si mie un link care sa spuna ca McGill univ are un Graduate program in Physics in the top 20 in the world. tu parca Phd la ei faci nu?
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Duminică, 15 iunie 2008, 17:19)

    Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

    Nu am link acum, totusi departamentul a crescut mult in ultimul deceniu, cand foarte multi profesori tineri au fost angajati si au adus cu ei studenti la masterat si doctorat. Dar problema nu e sa discutam despre McGill, ci de a deschide ochiii romanilor. Cum am spus mai sus, doar putini stiu ca se poate pleca asa de usor. Tu ai facut parte din o grupa norocoasa, dar altii nu stiu, mai ales de la liceul romanesc de azi ... pe vreamea cand erai tu student, era altfel ...

    Succes in continuare la ce faci si sa incheiem subiectul asta de polemica ...
    • 0 (0 voturi)    
     ... ... (Duminică, 15 iunie 2008, 18:30)

     Doru [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

     Da merci si bafta si tie la doctorat. si la ce vrei sa faci dupa.

     normal ca orice facultate din Canada e mai buna decat oricare din romaia pt ca aici se face research. nu se traduc carti si articole din limba engleza/franceza si apoi se publica. din pacate la noi in Romania asta e practica a aproape 95% din profesori.

     am avut colgei in liceu care au plecat imediat dupa liceu la facultati f bune din US. io am ales sa plec dupa. nu stiu daca a fost mai bine sau mai rau oricu, niciodatta nu e prea tarziu.

     sunt enorm de multi studenti romani plecati la masterate si doctorate in US si Canada. asta ma face sa cred se stie foarte bine acest lucru. cred ca dupa chinezi si indieni/pakistanezi suntem a treia tara cu cei mai multi studenti internationali. poate gresesc dar oricum asta e parerea mea.

     fatul meu e sa termini doctoratul cat mai repede si bine posibil si sa aplici pt un post de profesor ori reseacher la vreun lab. de popularizarea stiintei te poti ocupa mai tarziu cand ai si ti mp si poti face si chestii concrete. incepand de la a recruta studenti din Rom pe care sa-i supervizezi daca vrei.

     mai vb
     papa
     • 0 (0 voturi)    
      Foarte intelept zici ... (Duminică, 15 iunie 2008, 19:28)

      Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Doru

      Buna Doru, tot ce ai zis in acest mesaj este foarte intelept, corect si iti multumesc pentru sugestie. Zici foarte bine ca e timp de popularizare si la sfarsit. Am facut cat am putut deocamdata, mi-am facut o idee ce se poate face si cum merge in popularizare, trebuie apoi concentrat pe rezultate la doctorat.

      Multumesc mult, e foarte corect ce ai spus. Succes si tie!

      Adi
 • 0 (0 voturi)    
  greu cu lb romana (Duminică, 22 iunie 2008, 17:17)

  Alina [anonim]

  Nu stiu cine a emis citatul din titlu, dar e jale:" Nu toti suntem genii sa obtinem o bursa completa la Harvard"?! WTF? Vrei sa spui: "Nu trebuie sa fii un geniu ca sa obtii o bursa la Harvard." Iar ziaristului care a ales nefericita formulare ce sa-i mai zic? Probabil ca nici nu si-a dat seama ca e gresita....

  Din cauza titlului nici nu m-am mai obosit sa citesc articolul. Mi se intampla tot mai des. Semi-analfabetismul din jurnalismul contemporan e deosebit de trist. Cum ar veni, articolele care le citesc e decat prostii.
 • 0 (0 voturi)    
  Titlul este al meu ... (Luni, 23 iunie 2008, 1:04)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Buna Alina, citatul este din mine, asadar doamna autoarea nu are nici o raspundere. Personal nu vad greseala din el, dar sunt de acord ca formularea ta este tot corecta, ba inca un pic mai riguroasa. Daca nu doresti sa citesti articolul, iti respectam decizia, fii sigura. :)
  • 0 (0 voturi)    
   felicitari (Joi, 26 iunie 2008, 11:24)

   pseudo irelevant [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Am citit toate comentariile de pana acum si vreau sa spun ca mai bine te opreai in a raspunde intrebarilor via comment cu mult inainte fata de momentul in care ne aflam. Ai tot repetat aceleasi lucruri in principiu. Eu sunt student in Romania sunt foarte constient ca nivelul facultatilor de aici comparativ cu cele din US si Canada este inferior, dar cu toate astea chiar ma bucur ca pot sa invat ceva de la facultatea pe care o urmez si mai mult decat atat imi si place.
   Cat priveste conceptia cum ca majoritatea romanilor au ochelari de cal si vad numai inainte (interpratarea mea brutala a spuselor tale) in privinta posibilitatilor de a pleca pentru a continua studiile in afara tarii te contrazic. Evident cei care nu ajung la facultate (si aici nu ma refer la cei din licee ci la cei care raman doar cu liceul) nu cunosc foarte bine sistemul de burse. Cei care intentioneaza sa ajunga la facultate sau chiar studiaza in Romania in mediul universitar au cunostiinte referitoare la posibilitatea de a pleca din tara. Si crede-ma sunt destul de multi. Cred ca mai bine decat a informa romanii de sistemul de burse mai bine ei ar fi stimulati sa invete cat mai mult pentru a deveni cat mai buni in domeniul in care vor activa.
   Si ca tot veni vorba de modele si cazuri concrete sa stii ca poti reusi in afara si doar cu facultatea terminata in Romania. Dar este foarte greu la inceput sa te integrezi si sa te descurci acolo(am un caz in familie). Au trecut 17 ani de cand sunt plecati in US si o duc bine spre foarte bine.
   Ideea de baza ar fi sa studiezi ceea ce iti place, sa pui pasiune, sa o faci cat mai bine si sa fii productiv si in felul asta nu vei avea nici o probleme in orice domeniu ai fi
 • 0 (0 voturi)    
  Multumesc ... (Vineri, 27 iunie 2008, 18:46)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Multumesc pentru comentariul precedent. Spui foarte bine ca in principiu poti invata oriunde si ca exista informatie cum ca in principiu se poate studia in afara si ca e mai bine in afara.

  Eu zic ca e mereu nevoie de exemple concrete, caci e o diferenta intre a stii vag ca se poate cu mult efort si a stii concret ca se poate, si inca fara a avea bani. M-am repetat pentru ca oamenii nu aveau rabdarea de a citi toate comentariile.

  Consider aceasta repetare ca un cadou oferit tarii, ca sa inteleaga si acei oameni care nu fac efortul de a citi toate comentariile. Dar apreciez tare mult ca tu ai citit toate comentariile, de la cap la coada.

  Mult succes in continuare in studiile tale!
  • 0 (0 voturi)    
   iar vorbiti... (Marţi, 8 iulie 2008, 16:35)

   Robie [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   In primul rand va rog sa-mi scuzati manierele, nu sunt student, si n-am Phd-uri sa le vantur altora prin fata. Observ cand vine vorba se saracie,"lucie" sa te citez Adrian, tot romanul vrea sa fie savant. Crazy! Cum eu care ma gandesc ca n-am ce pune pe masa, sa ma apuc sa ma mobilizez pentru o faculate , master, doctorat, training-uri and so on... Cred ca tu , si multi altii at-i uitat ideea de baza, care e sa faci bani sa te intretii sa traiesti si tu catusi de cat(intalniri cu pers de sex opus, imbarcaminte, necesarul de prin casa si o vacanta din cand in cand) nu asta e ? Corectati-ma daca am ramas eu cu alte mentalitati si viziuni expirate despre viata. Recunosc tipul de persoane de genul tau, Adriane care studiaza "just for the fun of it", atragandu-i benificiile pe termen scurt, in detrimentul foloaselor generale, am un frate la TUH In Germania care la fel face, si il stiu ca are repulsie in a munci, la doctorat c ufel si fel de conventii in tari straine la care a participat. Ai sa spui ca strainii fac asta si noi nu? Singura dif ca ei au chestia aia care ii ajuta sa sa se adapteze in orice pozitie si aplecarea spre "a face, a urma", pe cand romanul e un notoriu " nesmerit". La noi daca ai dat-o in bara la ceva important esti terminat, ca la nimeni altcineva in lumea asta. Ca smecheria se vinde atat; efortul si know-how-ul adunat nu. Asa ca e riscant pentru romanul de rand. Feliciatari pt eforturi totusi! ;)
  • 0 (0 voturi)    
   iar vorbiti... (Marţi, 8 iulie 2008, 16:35)

   Robie [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   In primul rand va rog sa-mi scuzati manierele, nu sunt student, si n-am Phd-uri sa le vantur altora prin fata. Observ cand vine vorba se saracie,"lucie" sa te citez Adrian, tot romanul vrea sa fie savant. Crazy! Cum eu care ma gandesc ca n-am ce pune pe masa, sa ma apuc sa ma mobilizez pentru o faculate , master, doctorat, training-uri and so on... Cred ca tu , si multi altii at-i uitat ideea de baza, care e sa faci bani sa te intretii sa traiesti si tu catusi de cat(intalniri cu pers de sex opus, imbarcaminte, necesarul de prin casa si o vacanta din cand in cand) nu asta e ? Corectati-ma daca am ramas eu cu alte mentalitati si viziuni expirate despre viata. Recunosc tipul de persoane de genul tau, Adriane care studiaza "just for the fun of it", atragandu-i benificiile pe termen scurt, in detrimentul foloaselor generale, am un frate la TUH In Germania care la fel face, si il stiu ca are repulsie in a munci, la doctorat c ufel si fel de conventii in tari straine la care a participat. Ai sa spui ca strainii fac asta si noi nu? Singura dif ca ei au chestia aia care ii ajuta sa sa se adapteze in orice pozitie si aplecarea spre "a face, a urma", pe cand romanul e un notoriu " nesmerit". La noi daca ai dat-o in bara la ceva important esti terminat, ca la nimeni altcineva in lumea asta. Ca smecheria se vinde atat; efortul si know-how-ul adunat nu. Asa ca e riscant pentru romanul de rand. Feliciatari pt eforturi totusi! ;)
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Robie (Miercuri, 9 iulie 2008, 15:08)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Buna Robie, din cand in cand mai intru pe articolul acesta sa vad daca mai sunt raspunsuri. Si m-am bucurat astazi cand am vazut raspunsul tau. Nu l-am inteles in totalitate, dar incerc sa raspund la ce cred ca am inteles.

  Ideea de baza a vietii si-o alege orice om in parte. Eu si altii ca mine doresc mai mult decat sa poata trai o viata decenta (mancare, casa, o familie), ci vor sa inteleaga cum merge Universul. De aceea merg spre cercetare. Acest mod de viata nu este pe termen scurt, ci pe termen lung, caci cunoasterea ramane cu tine pe termen lung si de asemenea slujba iti asigura un trai decent si participare la conferinte pe termen lung. Desigur, in o tara bogata, nu in saracia lucie din Romania. Si desigur, daca criza energetica nu da si economia tarilor bogate peste cap. Insa mai e ceva, chiar si daca totul se da peste cap, noi, cei cu carte, ne adaptam rapid la alt fel de slujbe. La nevoie, pot lucra si la munca de jos, de exemplu livrand pizza pe scuter, sau folosind fizica particulelor nu pentru a cauta originea masei materie (cercetare fundamentala, fara aplicatii practice), ci a trata oameni de cancer (aplicatie practica excelenta, unde plateste foarte bine, in medicina) a fizicii particulelor.

  Astept cu interes raspunsul tau si iti urez succes mai departe!

  Adi
 • 0 (0 voturi)    
  tot pentru Robie (Miercuri, 9 iulie 2008, 15:12)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Ah, am mai observat ceva in comentariul tau. Pai educatia este intr-adevar investitie pe termen lung si trebuie sa sacrifici timp la tinerete sa studiezi, sa faci masterat, doctorat si asa mai departe. Eu vad ca daca nu le faci, traiesti doar pe termen scurt. Zici ca e regula generala in Romania ca oamenii doresc sa fie oameni de stiinta. Eu zic ca e exact pe dos. Prea putini doresc sa devina oameni de stiinta, iar rolul meu si al altora este sa promovam stiinta si sa atragem tinerii spre stiinta, in Romania sau in afara. Sunt multi care reununta si la liceu pentru ca descopera ca pot trai binisor la tinerete cu bani putini, avand o slujba de jos, dar nu isi dau seama ca nu pot trai cu banii astia cand vor avea familie si mai ales nu la batranete, cand ai nevoie de confort si tratamente medicale de calitate ...
 • 0 (0 voturi)    
  top universities (Vineri, 12 septembrie 2008, 0:35)

  Carla [anonim]

  http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2007/overall_rankings/top_100_universities/

  In 2007 McGill a fost pe locul 12 ....puteti verifica pe linkul de mai sus
 • 0 (0 voturi)    
  Buna (Sâmbătă, 21 februarie 2009, 11:46)

  Mihaela [anonim]

  Buna.cum as putea legatura cu tine?vreun id sau e-mail ai?
  • 0 (0 voturi)    
   Date contact (Sâmbătă, 13 iunie 2009, 21:02)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Mihaela

   Salut, scuza-mi intarzierea, abia acum vad intrebarea ta. Da, ma poti cauta pe google dupa Adrian Buzatu si ma vezi gasi imediat cu pagina de la McGill University. Pe curand!
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns (Miercuri, 20 octombrie 2010, 10:17)

  szabo [anonim]

  Buna ziua

  Imi pare rau ca romanul nu stie sa-si aprecieze confratii.Adi a facut multe pentru tara.Si pentru un sfat cand ti-l da cineva din experienta lui si cand vine din suflet este mare lucru.De ce,nu vreti sa recunoasteti acest lucru si sa lasati invidia si egoismul din suflet!Cei care au ramas in tara nu fac nimic.Rezultatul se vede in groapa in care suntem.Sunt peste 400 de hoti care ne conduc si fura in continuare.Iar acest tineret intelectual care si-a terminat studiile in tara si au ramas in tara, ce fac pentru Romania?Este bine sa invatati sa va respectati unii pe altii.Nu sa improscati cu noroi.O casa nu se construieste singura,este aportul a mai multor persoane.Luati exemplu de la acest univers... Va doresc tuturor intelepciune si dragoste
  Nicoleta S
 • 0 (0 voturi)    
  Propagarea luminii in Vid (Luni, 7 ianuarie 2013, 10:50)

  Lorand Varga [anonim]

  Salut,

  M-a intrebat o persoana odata: "Cum se propaga lumina (o unda electromagnetica) in vid?". Nu am stiut sa ii raspund pe loc. Am inceput sa cautam impreuna explicatia. Pana acum, din ce am gasit, am ajuns la concluzia ca propagarea undei electromagnetice in vid este inteleasa mai mult "matematic". Comportamentul sau reiese din ecuatiile matematice. Inteleg propagarea ei prin formarea succesiva de campuri electrice si magnetice variabile. Dar exista o explicatie "fizica" a comportamentului. In sensul unui camp de particule (mediu) prin care se propaga o unda mecanica?
  Sper ca m-am exprimat corect.

  Multumesc.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii