Ghiduri: Cum ajungi la facultate in Franta sau Italia

de A.I. HotNews.ro

Luni, 16 iunie 2008, 0:40    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Pe Internet sunt disponibile ghiduri in limba romana despre facultati in tari ca Franta sau Italia.

In Alsacia, la Strasbourg:
Este necesar sa va ocupati de toate formalitatile cu cel putin un an înainte
(cerere de admitere prealabila – DAP Demande d’Admission Préalable – pe langa Ambasada Frantei din România pentru studentii din ciclul 1, iar pentru studentii din ciclul 2 si 3 cerere de admitere pe langa universitatea pe care doriti sa o frecventati).

Dupa ce dosarul dvs va fi acceptat, trebuie sa luati legatura cu universitatea pentru un rendez-vous.

Consultati lista universitatilor din Strasbourg la adresele urmatoare :
http://www.pole.u-strasbg.fr

Documente foarte utile continând informatii importante si care raspound diverselor întrebari pe care si le pune un viitor student (universitatile din Strasbourg, ghid de primire, cazare, transport, etc…)
agora@poleuropeen.u-strasbg.fr

Dispozitivul Agora care se ocupa de primirea si orientarea studentilor straini si care are un birou langa campusul studentesc de la Esplanada – adresa 2 Allée René Capitant , F- 67084 Strasbourg Cedex, telefon : 0033 3 88 60 22 52 ;

Atentie, este important ca în momentul în care va prezentati pentru înscriere sa dispuneti de un buget de minim 350 €. Aceasta suma corespunde la plata drepturilor de înscriere (în jur de 140 €) si asigurare de sanatate studenteasca (în jur de 180 €). Alte cheltuieli sant optionale (abonament cultural, sport...)

2 Permis de sejur
Pentru a afla detalii despre permisul de sejur la care aveti dreptul ca resortisant dintr-o tara care face parte din Uniunea Europeana, va puteti adresa Ministerului Afacerilor Straine din Franta sau consultati site-ul internet de mai jos:
http://www.diplomatie.gouv.fr
In toate cazurile, demersurile pentru a obtine un permis de sejur trebuiesc facute cu cel putin 2 (doua) luni inainte de data sosirii.
Consultati site-urile internet de mai jos care va pot fi foarte utile pentru pregatirea sosirii dvs : http://www.agide.asso.fr/
Pentru pregatirea sosirii dvs in Franta
http://www-pole.u-strasbg.fr/

Si in special pentru pregatirea sosirii dvs in Strasbourg
3 Legaturi utile
Pentru a obtine informatii suplimentare despre viata studenteasca din Strasbourg : http://bve.u-strasbg.fr

Sursa: Association Centre Roumain de Strasbourg, http://www.centre-roumain.fr/uploads/Procedura%20admitere.pdf

Italia, Perugia
Inscrierea la facultate in Perugia

Textul Unic privind imigratia garanteaza studentilor straini drepturi egale ca si cetatenilor italiani in
ceea ce priveste accesul la facultate si in general dreptul la invatamat.
In linii generale:
- cetatenii straini prezenti in Italia trebiue sa aiba un permis de sedere
- cetatenii straini rezidenti in afara Italiei trebiue sa obtina o viza de studiu. Pentru obtinerea vizei
este necesara prezentarea unui act care sa demonstreze existenta mijloacelor proprii financiare
de intretinere sau o garantie economica din partea unor cetateni italiani sau straini dar care au
un permis de sedere ,sau din partea unor institutii.
1.1 Cetatenii straini rezidenti in Italia
Conform normelor prevazute in Textul Unic, cetatenii straini rezidenti in Italia, in posesia cartii de
sedere sau a unui permis de sedere pentru munca subordonata, autonoma, motive familiale, azil
umanitar, motive religiose, se pot inscrie la cursurile unei facultati in aceleasi conditii ca si cetatenii
italieni.
2. Studentii straini rezidenti in strainatate
In fiecare an ,facultatile italiane comunica Ministerului Universitatii si Cercetarii numarul de posturi
disponibile pentru cetatenii straini rezidenti in strainatate. Lista de posturi disponibile pentru
sudentii straini poate fi consultata la diversele facultati sau in site-ul www.miur.it la rubrica
miur.it/università/studenti/studenti stranieri. In aceeasi rubrica sunt disponibile informatiile cu
privare la inmatricularea in anul academic 2003/2004 (nota nr. 1129 din 8 mai 2003). Posturile sunt
disponibile pentru fiecare facultate sau cursuri de diploma specializata.
2.1 Cand trebuie prezentata cererea?
Pentru inceput se va presenta o cerere de preinscriere la raprenzentanta diplomatica din tara de origine, in perioada mai-iunie, pentru un singur loc in facultatile care accepta studenti straini.

Cererile se prezinta cu un formular tip anexat la dispozitiile de inscriere emis de Ministerul Universitatii.
Studentii comunitari, extracomunitari in posesia unui permis de sedere si cetatenii italiani care au absolvit liceul in strainatate vor presenta cererea de inscriere la facultatate incepand de la jumatatea
lunii iulie si pana la sfarsitul lunii septembrie. ( vezi paragraful 3 ).
2.2 Titlul de studiu – de anexat la cerere
Cererea depusa la reprezentata diplomatica va fi insotita de diploma de bacalaureat , tradusa in limba italiana , legalizata, impreuna cu o declaratie de valoare eliberata de autoritatile competente ale tarii in care s-a studiat.

Diplomale de bacalaureat considerate valabile sunt acelea care au fost consemnate dupa o perioada de scoala de cel putin 12 ani. Daca durata scolarizarii este inferioara a 12 ani , studentii vor presenta certificatul care sa atesteze examenele efetuate:
- in prinul an de facultate in cazul sistemului de invatam=nt de 11 clase
- in primii 2 ani de facultate in cazul sistemului de invatam=nt de 10 clase
Diploma de la High School din SUA trebuie sa fie insotita de diploma de un curs ulteriore de 2 ani cu respectiva proba care da posibilitatea de a se inscire in cel de al doilea an de facultate si promovarea celor 4 “Advanced Placements” ( Aps) in diferitele materie care sunt cerute la faculatea aleasa.

Detalii la: http://www.provincia.perugia.it/Guide-tema/Lavoro/i-servizi-/Stranieri-/Rom-n/Certificat/accesso-degli-stranieri-alle-univers.pdf

  
14950 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari Hotnews! (Luni, 16 iunie 2008, 1:07)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Ati inceput o treaba fascinata. Tot vazand iar si iar, tinerii nostri vor invata ca se poate, ca nu mai sunt romani, ci Europeni si ca oriunde ar fi in Europa nu isi tradeaza deloc tara, ba chiar o ajuta, ca invata lucruri serioase in un sistem serios si apoi se pot intoarce cu o alta viziune mai serioasa asupra vietii si sa implementeze in Romania ce au invatat in strainatate ...
 • 0 (0 voturi)    
  scoala in UE? (Luni, 16 iunie 2008, 9:04)

  esperanto [anonim]

  Cine a mai avut experiente oribile la studii in franta sau italia? In Paris: camine murdare, profesori incompetenti, lipsa de interes pentru studiu generalizata. De ce nu spuneti cum se ajunge la studii in elvetia, germania sau UK? Mai sunt altii ca mine, dezamagiti de scoala din UE?
  • 0 (0 voturi)    
   Mda ... (Luni, 16 iunie 2008, 14:34)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui esperanto

   E o urma de adevar in ce spui tu ... vezi atunci articolele despre cum se poate studia in Canada. Am trecut si prin Franta inainte si am descris experienta mea. Totusi, chiar si in Franta e mai bine ca in Romania ...
 • 0 (0 voturi)    
  edinfo (Luni, 16 iunie 2008, 10:22)

  Mihai [anonim]

  Ma bucur ca incpe sa conteze educatia in Romania si tinerii se gandesc si la universitati din afara. Recent am mai gasit un proiect asemanator, un site, www.edinfo.eu cu oferat universitatitlor. Un articol bun Hotnews, felicitari!
 • 0 (0 voturi)    
  cum sunt americanii? (Luni, 16 iunie 2008, 21:46)

  AT [anonim]

  Sunt nespus de bucuros ca dau peste aceasta rubrica. (mai ales pentru cei care vor urma si care vor avea o sursa buna de informatii) Acum ca scriu si eu, poate sa imi spuna cineva ceva despre universitatile din SUA? Tocmai am dat GRE-ul si sunt admis la o Univ in statul New York. Este in top 50 si voi face PhD avand un TA si Tuition Fee waiver complet. Stiu ca e relativ bine, ca se putea si mai bine dar si mai rau. Este o universitate privata de cercetare. Stie cineva diferenta intre universitatile de stat si cele private? De ce unii spun ca e mai bine la private si altii ca e mai bine la cele de stat (ma rog, finantare mixta, ca doar din fonduri publice am inteles ca nu prea sunt). Pentru cine a fost pe acolo, cum e viata in state?
  P.S. pentru cel cu UE si Paris: DA, si eu am fost in Paris... cam asa e, nici o perspectiva si foarte multi snobi fara carte... si sa nu uitam ca au tendinta sa dea foc la masini cand se infurie...lol...
  • 0 (0 voturi)    
   Felicitari! (Marţi, 17 iunie 2008, 0:04)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui AT

   Felicitari pentru admitere! Ai reusit foarte bine, acum nu mai conteaza nimic, decat sa faci un doctorat cat mai bun! Ah, si sa dezvolti si niste calitati pe langa, precum popularizarea stiintei, intelegerea mecanismului finantarii in SUA, sa fii membru al unei asociatii americane din domeniul tau, sa inveti cum fac ei lobby la guvern, cum se face o firma, daca poti breveta ce vei inventa, adica chestii practice, nu doar cercetare.

   Din cate stiu eu, toate universitatile americane dau tuition fee waiver complet la graduate studies. Cele canadiene nu dau, de exemplu.

   Intre universitate privata si de stat diferenta o stii, dar in practica nu te afecteaza, ce conteaza este daca are profesorul tau bani sau nu. Si la universitatea asta, are.

   Mult succes in continuare! Pentru cercetare, America de Nord e locul cel mai bun, intr-adevar ...

   Adrian Buzatu
 • 0 (0 voturi)    
  straini in italia-precizare (Luni, 16 iunie 2008, 23:35)

  andrei [anonim]

  Trebuie amintit faptul ca in Italia (si probabil si celelalte tari UE) termenul oficial, folosit in administratie de "cetatean strain" se refera la cetatenii extracomunitari. Cetatenii UE nu au nevoie de un permis de sedere, ci doar de rezidenta, sau si mai simplu, doar inscrierea la serviciul de evidenta din cadrul primariei (anagrafe) - care se face pe baza dovezii unui venit si a unei locuinte (chirie sau proprietate pers)
 • 0 (0 voturi)    
  P.S. (Luni, 16 iunie 2008, 23:37)

  andrei [anonim]

  Info despre sederea in Italia (in general, nu doar pt studii)
  http://www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/carta_soggiorno_cittadini_ue.htm

  (in italiana)
  • 0 (0 voturi)    
   vreau sa fac studii in Itaia (Luni, 18 ianuarie 2010, 16:48)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui andrei

   vreau sa aflu de la ce sa incep pentru a face studii in italia.ce documente ar trebui sa am?
 • 0 (0 voturi)    
  Studii superioare in Italia (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 13:32)

  miha77 [anonim]

  Sunt interesata cum se face admiterea la facultatea de medicina din italia
 • 0 (0 voturi)    
  Admitere (Miercuri, 7 decembrie 2011, 23:13)

  Talaban Alexandru [anonim]

  Salut as vrea sa stiu si eu cum pot obtine o bursa in strainatate in medicina.In momentul de fata sunt in clasa a XI-a si ma intereseaza serios subiectul unei burse in strainatate.Cine ma poate ajuta?
  Va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare. (Vineri, 24 august 2018, 16:37)

  liliana [anonim]

  buan ziua, cu 11 clase pot studia in italia in vreun fel??, merci anticipat.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii