De anul viitor,

Programul Erasmus
Foto: Comisia Europeana

Se maresc bursele Erasmus

de A.F.,M.B. HotNews.ro

Miercuri, 24 septembrie 2008, 14:36    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Parlamentul European a votat miercuri majorarea burselor studentesti in functie de costurile reale de trai din tara de studiu. Propunerile europarlamentarului Monica Iacob-Ridzi privind procesul Bologna si mobilitatea studentilor au fost adoptate in cadrul sesiunii plenare care s-a desfasurat la Parlamentul European din Bruxelles, cu 592 de voturi pentru si 26 impotriva. Studentii romani au primit vestea surprinsi si sceptici.

Europarlamentarul roman a cerut ca bursele studentesti sa tina cont de costurile reale ale vietii in tara de studiu. Astfel, ea a solicitat o marire a burselor individuale, dar si a bugetului comunitar pe 2009 prevazut pentru educatie.   

"Nu este acelasi lucru sa studiezi la Londra sau la Bucuresti - costurile vietii difera foarte mult si studentii nu se pot descurca cu banii pe care ii primesc in prezent prin programul Erasmus. 

Bursele europene trebuie sa acopere integral taxele universitare, precum si costurile de intretinere, iar familiile studentilor care beneficiaza de burse Erasmus, in oricare dintre tari, sa nu fie nevoite sa suporte costuri suplimentare" a afirmat Monica Iacob-Ridzi.  

Raportul adoptat de Parlament vizeaza o crestere a bugetului pe 7 ani al Uniunii Europene (Cadrul Financiar Multianual 2007-2013).  

"In Europa avem 18, 4 milioane studenti, iar bugetul pana acum a fost doar de 400 milioane de euro anual, o suma pe care eu o consider mult prea mica fata de necesitatile prezente. De aceea, fondul destinat mobilitatii studentilor trebuie cel putin dublat. Sper ca in negocierile cu Consiliul UE sa obtinem o suma cat mai aproape de acest obiectiv" a mai afirmat Monica Iacob-Ridzi.

Monica Iacob-Ridzi a fost raportor pentru opinie al Comisiei de Buget a Parlamentului European privind procesul Bologna si mobilitatea studenteasca. Propunerile europarlamentarului roman au fost votate in unanimitate de catre Comisie in luna mai a acestui an si au fost adoptate in plen in sesiunea de saptamana aceasta de la Bruxelles.

Ce spun studentii despre aceasta decizie

Narcisa Albescu, fost bursier Erasmus in Suedia, spune ca este o decizie inteleapta. "Este foarte bine ca Parlamentul European a decis acest lucru, chiar daca sunt deja cativa ani buni de burse Erasmus. Cheltuielile intr-un oras nordic oricum sunt foarte mari si iti trebuie bani pentru cazare, mancare, ai nevoie de carti. Cu siguranta va mai fi nevoie de bani de acasa", este de parere Narcisa.

Alin Ungureanu urmeaza sa studieze matematica un semestru in Spania incepand cu luna februarie. Este surprins de aceasta decizie. "Nu cred ca n-o sa mai am nevoie de bani de acasa, dar cel putin e bine de stiut ca se maresc bursele Erasmus", spune Alin.

Laura Manole este sceptica vis-a-vis de aceasta decizie adoptata de PE. "De cele mai multe ori banii pentru bursele Erasmus sunt foarte putini si, de aceea, multi studenti cu note mari, insa fara posibilitati de finantare, renunta la ideea de a pleca la studii in strainatate. E adevarat ca, daca primesc 300 de euro pe luna, s-ar putea sa ma descurc onorabil in Polonia sau in Belgia. Ce se intampla, insa, daca plec in Suedia, in Franta sau in Anglia? De ce sa fie banii un criteriu de selectie si nu performantele?"

Roxana Mazilu considera ca "Este o hotarare benefica pentru studentii care pleaca cu aceste burse, avand in vedere ca nu e acelasi lucru sa traiesti in Londra, Helsinki sau Viena cu aceiasi bani. Si atata vreme cat studentului nu i se asigura si cazarea, este normal ca sumele burselor sa fie calculate in functie de nivelul de trai din orasul respectiv. Trebuie sa aiba aceleasi facilitati si sanse ca studentul din Helsinki si cel din Budapesta".

  
5264 vizualizari
 • +2 (2 voturi)    
  Burse Erasmus (Miercuri, 24 septembrie 2008, 15:00)

  Margicu [anonim]

  Cred ca foarte multi studenti romani nu sunt informati asupra a ceea ce inseamna o bursa Erasmus. In primul rand acestea nu sunt burse de performanta. Sigur, mediile pot fi criterii de departajare cand exista cereri multe in raport cu nr de burse disponibile, dar dispozitivul nu a fost nicioadata gandit ca unul de a incuraja performanta ci mobilitatea. Cunoscand mai bine situatia studentilor francezi care leaca cu burse Erasmus pot sa spun ca e frecvent ca si tipi cu rezultate modeste chiar cu repetentie la activ sa plece in Erasmus pentru simplul motiv ca sunt burse destule pentru a acoperi cererile. Pe urma, mai e o problema. Bursa este una intereuropeana, si din cate stiu eu exista modulari in functie de tara de destinatie. De exemplu un francez care pleaca in Finlanda primeste mai mult decat unul care pleaca in Spania. Dar niciodata nu s-a pus problema ca bursa sa acopere totalitatea cheltuielilor. Si in tara de rezidenta studentul trebuie sa plateasca masa, chiria s.a.m.d, bursa este destinata sa acopere drumul si sa ajute studentul sa se instaleze, dar in nici un caz nu il scuteste de cheltuieli.

  Exista burse de excelenta in diverse state europene, burse care pot atinge sume de 600 - 800 de euro pe luna si studentii buni interesati pot sa aplice. Bursele Erasmus au fost create cu alta viziune.
 • +1 (1 vot)    
  Burse Erasmus (Miercuri, 24 septembrie 2008, 16:45)

  Alex [anonim]

  Eu ma duc anul asta in Octombrie cu Erasmus in Anglia .....sunt foarte sceptic ca voi mai prinde noile burse, pt. ca e clar ca nu sunt alocate in buget...
  Doamne ajuta sa intre in vigoare macar de la inceputul lui 2009.......
 • 0 (0 voturi)    
  Burse mici (Joi, 25 septembrie 2008, 11:21)

  Tudor [anonim]

  Eu ar trebuii sa merg acuma in Octombrie in Finlanda, iar banii imi ajung sa-mi platesc transportul si cazarea. Avand in vedere ca Finlanda e o tara destul de sumpa, nu cred ca-mi permit sa si traiesc acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Bursele (Vineri, 26 septembrie 2008, 16:09)

  Allicia [anonim]

  Eu cred ca studentii sunt destul de bine informati si cei care au rezultate bune vor sa aplice si ei. Nu stiu de unde idee ca ar fi burse destule, dar cel putin la ASE bataia este mare. Se da un exam, un interviu, plus media anilor. Deci pentru a apleca trebuie sa ai ceva cunostinte; si bani. De exemplu 300 de euro este chiria pe luna in Bruxelles, asa ca restul sunt din buzunar. Daca ai norocul ca universitatea sa aiba camine, s-ar putea sa o duci mai bine.
  In concluzie, este binevenita aceasta marire, de ce nu!!?
 • -1 (1 vot)    
  raspuns pt Tudor (Vineri, 26 septembrie 2008, 16:13)

  louise delmont [anonim]

  trebuii?
  mai bine mergi la o mica recalificare in Romania, la un curs de limba romana...
 • 0 (0 voturi)    
  bursa Erasmus (Sâmbătă, 11 octombrie 2008, 14:53)

  Luana [anonim]

  sunt in stagiu erasmus in copenhaga. cei 350 euro de bursa, care inca nu mi-au intrat in cont desi faculatea a inceput la 1 sept, imi ajung FIX pt cazare! mancare, transport, carti - din buzunarul propriu. si e ingrozitor de scump. foarte buna ideea cu majorarea bursei, si ca de obicei vine dupa generatia mea...
 • 0 (0 voturi)    
  PS (Sâmbătă, 11 octombrie 2008, 14:54)

  Luana [anonim]

  studenti erasmus veniti aici din finlanda, norvegia, UK spun ca aici e mai scump ca la ei. atat.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie