Student la University of Chicago: Bursa Guvernului Romaniei a produs peste 30 de someri de lux
de Andreea Flintoaca HotNews.ro
Miercuri, 5 noiembrie 2008, 13:41 STUDII | STUDII & STRATEGII
HotNews.ro: Ce te-a determinat sa pleci in strainatate?
Codrin Arsene: Numele ei este Christina McMahon, unul dintre advisorii internationali ai United Nations Environment Programme (UNEP). Am intalnit-o in 2004 la Moscova. In timp ce aproximativ 75 de elevi erau antrenati in diferse jocuri si activitati sociale, aceasta doamna incerca sa gaseasca doi sau trei tineri care au potential de viitori lideri. M-am numarat printre acesti tineri. In urma unei discutii, Christina a reusit sa ma convinga ca exista anumite oportunitati si posibilitati aproape nelimitate care imi pot schimba viata in mod radical. Mi-am spus ca singura modalitatea in care pot fi mai mult decat un trecator prin aceasta lume este sa ajung la o facultate care sa ma faca sa-mi ating limitele personale si apoi sa le depasesc.
![]() |
Codrin Arsene la Nobel Peace Prize Center Foto: Hotnews |
![]() |
Bursa Guvernamentala: una dintre putinele greseli pe care le regret din tot sufletul
HotNews.ro: De ce ai aplicat pentru bursa Guvernul Romaniei?
Codrin Arsene: Am considerat ca pot face parte ditr-o generatie a schimbarii. Ca merita sa aplic pentru aceasta bursa deoarece guvernul roman trebuie sa aiba personalul specializat pentru a face fata dificultatilor pe care le impune conditia de membru al Uniunii Europene. A fost poate una dintre putinele greseli pe care le regret din tot sufletul. Programul a inceput in 2005. In 2008 sunt zeci de absolventi care s-au intors in tara si care sunt someri. Milioane de euro irositi datorita faptului ca aceasta guvernare este incapabila sa inteleaga ca acesti tineri pot schimba perceptia lumii cu privire la tara noastra. Odata intorsi, acesti tineri sunt in cel mai bune cazuri tratati ca niste simple secretare.
Stii, ne tot victimizam ca America sau Anglia ne fura inteligenta. Dar, iata ca unii tineri cu rezultate extraordinare s-au intors deja acasa si sunt calcati in picioare chiar in timp ce vorbim. Acesti tineri, unii dintre ei vorbind doua - trei limbi straine, sunt pregatiti sa fie ambasadori ai schimbarii imaginii Romaniei (nu ca functie ci ca atitudine si capacitati intelectuale) atat de necesare in anii care urmeaza. Realitatea este ca nimeni din Bucuresti nu le va da o sansa.
Anul acesta, ma aflam la o cafea alaturi de unul dintre cei mai importanti lideri ai Uniunii Europene la Bruxelles. E o persoana care ma cunostea de ceva timp dar care niciodata n-a stiut ca sunt roman. Din una in alta am intrebat-o ce parere are despre politicienii si birocratii romani. Raspunsul ei mi-a confirmat doar banuiala ca performanta nu este criteriul pe baza caruia guvernul isi trimite reprezentantii la Bruxelles: "Romanii rad prea mult. Sunt prea insistenti si nu stiu cand sa se opreasca. Comportamentul lor aici [la Bruxelles] lasa mult de dorit." A fost un moment destul de trist pentru ca era al doilea demnitar de la Bruxelles care-mi spunea acelasi lucru la diferenta de o zi.
![]() |
Cu girafele in Africa Foto: Colectia personala |
![]() |
HotNews.ro: Totusi ai castigat o bursa la care multi inca mai viseaza. Care crezi ca a fost atu-ul tau atunci cand ai fost selectionat?
Codrin Arsene: Am fost direct, concis si, banuiesc, le-am dat raspunsurile pe care le asteptau. Imi amintesc ziua cand am dat acel interviu. In urma dosarului am iesit primul pe lista. Nu aveam foarte multe emotii. In acea seara urma sa plec in Egipt la o alta conferinta. Singurul lucru care mi-a venit in minte a fost ca acesti oameni care ma vor intervieva nu cauta raspunsuri sincere, nu cauta lucruri originale sau episoade care mi-au marcat viata. Au cel mai probabil niste criterii sociologice care sunt previzibile. Asa ca cel mai bun lucru pe care puteam sa-l fac e sa incerc sa prevad ce raspunsuri cauta de la mine. Sesiunea a mers destul de bine pentru ca, la urma, am ramas primul pe tara in randul celor care au luat aceasta bursa in 2005.
Pentru ce sa vin in Romania? Guvernul roman a dat clar de inteles ca nu are nevoie de niciunul dintre noi.
HotNews.ro: Ai de gand sa ramai in SUA dupa finalizarea studiilor sau o sa te intorci in Romania?
Codrin Arsene: Nu stiu sigur. Cred ca mi-ar placea sa ma intorc insa vad pe zi ce trece ca guvernul roman nu vrea acest lucru. Sunt, la fel ca toti ceilalti colegi, un tanar care ar putea ajuta la imbunatatirea imaginii Romaniei. Vorbesc engleza, spaniola, protugheza, franceza si swahili. Aceste capacitati lingvistice ar putea fi puse in slujba statului roman daca ar exista cea mai mica vointa in acest sens. Realitatea este insa diferita. In aceasta primavara guvernul si-a batut joc de aproximativ 13 dintre noi. N-au platit bursele la timp la facultate, ci cu patru luni intarziere. De obicei Comisia de Implementare este complet ineficienta, iar prin comportamentul derizoriu nu face decat sa ne alieneze din ce in ce mai mult.
De curand vorbeam cu un alt bursier care in timpul primaverii nu si-a primit taxele de scolarizare la timp si care, cu un nod in gat, spunea ca ar prefera sa fie femeie de serviciu in America decat sa se intoarca in Romania. Nu am ajuns inca acolo. Mai am speranta, dar o speranta care se diminueaza pe zi ce trece. Pe de o parte vad cat de bine sunt tratat aici in SUA, cu cat respect, cu cata punctualitate si, de cealalta parte, nu primesc raspuns la intrebarile mele de la guvernul roman cu lunile. Pentru ce sa vin in Romania? Guvernul roman a dat clar de inteles ca nu are nevoie de niciunul dintre noi. Dovada clara sunt cei peste 30 de someri de lux pentru care Romania a platit peste trei milioane de euro si care, in lipsa oricarei alte alternative, isi cauta acum dreptatea in justitie. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pana in momentul de fata, guvernul continua sa sfideze orice logica sau lege. Le urez succes colegilor mei.
![]() |
Codrin in Africa Foto: Colectia personala |
![]() |
Ma numar printre cei 20 de studenti din generatia mea care sunt platiti de catre universitate sa invete
HotNews.ro: Ce conteaza cel mai mult in procesul de selectie?
Codrin Arsene: Pentru a ajunge la o facultate in strainatate exista doua lucruri care conteaza: eseul si recomandarile. Daca mergi la un profesor de matematica sau engleza, acestia iti vor spune ca SAT-urile conteaza cel mai mult. Este gresit. Un eseu bun te poate duce la o facultate foarte buna chiar daca rezultatele la testele standardizate nu sunt excelente. Un foarte bun prieten de la Harvard a intrat acolo cu 1900 la SAT, un scor pe care cu siguranta mai mult de 80% din tinerii romani il depasesc. Cunosc cativa colegi care au luat rezultate aproape perfecte la SAT-uri dar eseul lor nu a convins.
Urma sa merg la UCLA pentru ca primisem oferta de acceptare inaintea ofertei de la University of Chicago care este trimisa prin posta abia in luna aprilie a fiecarui an. University of Chicago mi-a facut insa si o oferta financiara pe care nu puteam s-o refuz. Am inca bursa guvernamentala, dar si o bursa suplimentara de la University of Chicago. Ma numar printre cei 20 de studenti din generatia mea care, din punct de vedere financiar, sunt tratati ca si studenti doctoranzi: sunt platiti de catre universitate sa invete.
Conferintele internationale m-au invatat limbajul birocratic international care guverneaza realitatile lumii in care traim
HotNews.ro: Care a fost primul tau pas spre lumea celor care pot schimba ceva? Cu ce te-a ajutat participarea la diferite conferinte internationale?
Codrin Arsene: Participarea la conferinte internationale m-a ajutat sa inteleg si sa invat un limbaj birocratic international care guverneaza realitatile politice si economice ale lumii in care traim. Exista semnale lingvistice, paragrafe construite in asa fel incat transmita anumite mesaje diplomatice bine directionate si modalitati de construire a discursului politic fara de care nu te poti descurca la nivel international. Acest limbaj trebuie cunoscut chiar daca lucrezi in sectorul public international, in diplomatie, sectorul non-guvernamental sau in sectorul privat.
HotNews.ro: Ce studiezi la University of Chicago?
Codrin Arsene: Am doua specializari: Stiinte Politice si Relatii Internationale. Am terminat deja specializarea de Stiinte Politice care s-a focalizat pe cooperarea institutionala in cadrul organizatiilor internationale (mai exact Organizatia Natiunilor Unite- Uniunea Africana - Liga Araba). A doua specializare, relatii internalionale, este pe politici africane. Lucrarea mea de licienta este pe consecintele politice ale investitiilor chinezesti pe piata est-africana.
Daca esti bun la ceea ce faci, este imposibil sa nu fii remarcat si ajutat de profesorii tai
HotNews.ro: Ce metode de predare au americanii?
Codrin Arsene: In primul rand clasele sunt foarte mici: maxim 15 studenti. Exista o rigurozitate clara dar si un respect reciproc. Daca lipsesti la mai mult de 4 ore esti dat afara din curs. Pe de alta parte, profesorii sunt foarte receptivi si foarte deschisi la idei noi. Nu exista ideea de pregatire in particular cu studentii. Profesorii au asa numitele office-hours, in jur de patru ore pe saptamana, unde studentii pot veni daca au nevoie de ajutor. Sistemul american este si unul bazat pe "rewards." Mai exact, daca esti bun la ceea ce faci, este imposibil sa nu fii remarcat si ajutat de profesorii tai.
![]() |
Codrin Arsene si Sam Perkins Foto: Colectia personala |
![]() |
Salariul mediu pentru un profesor universitar este intre 200.000-350.000 de dolari pe an
HotNews.ro: Daca ar fi sa compari metodele lor cu cele din tara...
Codrin Arsene: Pai dupa cum vezi mai sus merg in paralel. La noi profesorii se cred buricul pamantului. Aici, in SUA, sunt niste oameni obisnuiti. Vii la Chicago, mergi, de exemplu, la restaurantul Valois din apropierea campusului si poti intalni zece - cincisprezece dintre laureatii premiului Nobel pentru economie. Cum locuiesc foarte aproape de restaurant merg acolo destul de des. Am intrat in vorba cu cel putin jumatate dintre acestia. Sunt foarte deschisi si pot sta chiar si o ora la vorba cu tine. De fapt, de cate ori imi definitivez o lucrare am cel putin trei sau patru locuri unde merg pentru a intalni cativa dintre cei mai faimosi oameni de la University of Chicago. Am fost ajutat si indrumat de fiecare data.
Spuneam mai devreme ca lucrez cu doi profesori. Al doilea dintre ei este unul dintre cei mai faimosi antropologi din lume. Dar asta nu-l impiedica ca o data pe saptamana sa stea la o cafea si o tigara cu mine. La noi asta ar insemna nu stiu ce pile si conexiuni. In America, este parte din sistemul de "rewards." Sa explic insa acest sistem cat se poate de simplu: in cadrul universitatilor americane nu exista ideea de coruptie. Un elev nu are ce sa-i ofere unui profesor sub nicio o forma. Salariul mediu pentru un profesor universitar este intre 200.000-350.000 de dolari pe an. Acesti oameni nu si-ar risca painea pentru nimic in lume, mai ales ca nu exista varsta de pensionare.
Majoritatea studentilor nu au nicio specializare pana in anul 3. Putini sunt cei care decid ce vor sa studieze de dinainte. Cand te-ai decis, cauti profesorii care fac cercetare sau predau cursuri conectate cu viitoarea ta specializare. Daca esti bun la ceea ce faci sau dornic sa inveti mai mult, ei vor incerca sa te ajute, iar pe termen indelungat iti vor deveni chiar prieteni, pastrand, totusi, distanta institutionala. Eu sunt foarte apropiat de ambii profesori cu care lucrez, insa aceasta apropiere s-a realizat dupa ce am terminat cursurile cu ei, nu in timpul acestora. Oricum, nu cred ca exista macar un profesor in Romania care m-ar fi ajutat atat de mult ca acesti doi antropologi.
HotNews.ro: In ce activitati de cercetare esti implicat in acest moment?
Codrin Arsene: Sunt implicat in doua subiecte de cercetare, unul este definitivat, al doilea este in desfasurare. Primul se refera la o cercetare academica pe "micro-finance" in Uganda. Am cercetat modelele de afaceri pe Ecuatorul Ugandez, in Africa de Est. Undeva, intr-un loc aflat in mijlocul junglei, se afla peste 30 de magazine si chioscuri de suveniruri. In conditiile in care nu gasesti asa ceva nici in apropierea Kampalei, capitala Ugandei, m-am intrebat ce face ca aceste afaceri sa fie posibile, care este impactul asupra comunitatii locale (in timp am descoperit ca in jungla, la distanta de 1-2 kilometri de sosea, exista mici aglomerari umane) si care sunt dificultatile pe care vanzatorii de la Ecuator le intampina cand incearca sa scoata profit in...mijlocul junglei.
Acum ca am terminat cercetarea pe teren, lucrez cu profesori din patru departamente pentru formularea argumentului teoretic si pentru gasirea altor resurse academice care sa-mi sprijine articolul. In primavara anului viitor va trebui sa prezint un articol de 30 de pagini in fata a 30 de profesori universitari si studenti doctoranzi. Dupa evaluare, voi lua toate sugestiile acestor participanti si voi definitiva articolul academic. Apoi, va trebui sa-l trimit la unul dintre principalele Jurnale Academice din Statele Unite pentru publicare.
Al doilea subiect de cercetare este, asa cum am mentionat mai sus, consecintele politice ale investiitilor chinezesti in Africa de Est. In vara trecuta am facut ceva cercetare, insa majoritatea timpului a fost petrecut in Dar es Salaam (Tanzania) invatand limba Swahili. Voi face mai multa cercetare in aceasta iarna si in vara viitoare. Incepand cu luna decembrie ma voi afla in Africa de Sud, Botswana, Zambia si Tanzania, in zonele in care se afla cele mai importante comunitati de chinezi.
De cate ori cineva intreaba de unde sunt, spun ca sunt din Africa de Sud
HotNews.ro: Care sunt primele lucruri pe care le auzi cand spui ca esti din Romania? Ce crezi ca ii lipseste Romaniei pentru a avea o imagine mai buna peste hotare?
Codrin Arsene: Nu prea spun ca-s din Romania. Prietena mea este evreica asa ca intru in contact cu foarte multi evrei care nu au o parere foarte buna despre Romania. De asemenea, politica internationala contradictorie a Romaniei ma pune in situatia ingrata de a-mi apara tara pe anumite subiecte cu care nu sunt de acord, cum ar fi politicile duse de demnitarii romani. Mai mult, in Chicago, au fost prinsi deja cativa cetateni de etnie rroma veniti la furat, care, evident, au fost prezentati in presa ca romani. De asemenea, exista momente penibile cand "artisti" romani de genul fatucilor de la Indigo fac Romania de ras intr-o modalitate care iti produce greata.
Romanii nu au cei mai buni ambasadori peste hotare asa ca devine din ce in ce mai greu sa fii roman. Iar aici ma refer si la "fatuci" si la personalul birocratic. Singura persoana care a tipat vreodata la mine si care m-a jignit in America a fost Consulul roman la Chicago cand a trebuit sa-mi reinnoiesc pasaportul. Cand ti se intampla lucruri de genul asta nu-ti vine decat sa incerci sa uiti ce se intampla... Asa ca eu si cu prietena mea am ajuns la un consens: de cate ori cineva intreaba de unde sunt, spun ca sunt din Africa de Sud. Acest lucru este foarte usor de mimat datorita faptului ca sunt la curent cu fiecare miscare politica din Africa de Sud si pentru simplul fapt ca vorbesc cu un accent aproape britanic. Din fericire insa, pana in momentul de fata, n-am intalnit un alt alb din Africa de Sud. Ar fi destul de dificil pentru ca nu stiu decat vreo 20 de cuvinte in Afrikaans. Doar prietenii foarte apropiati stiu ca sunt din Romania.
Ce am invatat in America: niciodata sa nu incalci un termen limita
HotNews.ro: Te consideri un om inzestrat de la natura sau crezi ca "multi-tasking-ul" e o caracteristica specifica tinerilor de varsta ta?
Codrin Arsene: Ma consider un om norocos. In America am intalnit doar oameni exceptionali care m-au ajutat enorm sa-mi implinesc visele. Recent, chiar vorbeam cu prietena mea ca poate ar trebui sa visez mai mult de vreme ce pana in momentul de fata soarta mi-a implinit toate dorintele. Mai e un lucru pe care l-am invatat in America si care face parte din povestea mea personala: niciodata sa nu incalci un termen limita. Cu alte cuvinte, sistemul american iti ofera orice oportunitati doresti, iti schimba viata radical, te face sa apreciezi fiecare moment, dar, daca nu-ti respecti cuvantul sau "deadline-urile", acelasi sistem te respinge aproape automat.
" In America am intalnit doar oameni exceptionali "...lasati, ca am fost si noi pe acolo si nu e chiar asa...
V
degeaba ti-ar explica tie cineva care e problema, ca n-ai intelege...
cand ma gandesc la faptul ca peste o luna astia ca tine o sa voteze si de aia n-avem nici o sansa sa invatam ceva de la americani...imi vine sa emigrez...
Acum sint de aproape 10 ani plecat si....s-a schimbat ceva in Romania care sa ma determine sa ma intorc?
Dar de asta e de vina Basescu, el vinovatul principal, el cel care nu a pastrat linistea ca Guvernul si clica sa "lucreze" pardon....sa"ne lucreze" in liniste!!!!!! Ca pe vremea lui Nelutu!
Nu mai pierde vremea pe acolo, hi aici...nu vei regreta!
Probabil nimeni nu vrea sa-i "bage" in ministere pt simplul motiv ca vor ocupa locul cuiva care are un spate sau un unchi "impresionant".
Nu stiu pe unde ai fost tu, dar ce zice baiatul este dureros de adevarat.
Este clar ca baiatul e foarte capabil (simplul fapt ca vorbeste atatea limbi arata o inteligenta iesita din comun), este clar ca sistemul de invatamant universitar (si subliniez *universitar*) american este mult mai bun ca cel din romania, sunt convins ca are dreptate cand spune ca guvernul roman ridica din umeri in privinta lor, stiu ca personalul de la ambasade si consulate e infect, stiu ca multi conationali fura. Dar nu am intalnit nici un englez caruia sa ii fie jena sa spuna ca e englez din cauza conationalilor sai care sunt niste betivi si se dau in stamba aproape mereu cand pleaca peste granita, nu am intalnit nici un american caruia sa ii fie jena sa spuna ca e american din cauza nivelului incredibil de ingoranta intalnit in america rurala, nu am intalnit nici un sud african caruia sa ii fie jena sa spuna ca e sud african din cauza ministrului sanatatii care a recomandat bolnavilor HIV sa manace usturoi.
Faptul ca prefera sa spuna ca e sud-african, si chiar si alte afirmatii din interviu, mie personal imi sugereaza un gen de snobism pe care l-am vazut de foarte multe ori in mediile universitare din Romania.
am mai intalnit Romani in america ce credeau ca au un distins "accent britanic" -- cineva a intrebat daca sunt australieni sau ceva de genul asta.
e nitel ridicol, mai ales daca chiar n-ai stat prea mult in Anglia ca sa zici ca e de-acolo ))
Cu vremea o sa-i treaca, sper )) ca snobismul, ca si depasirea de deadlines nu e la mare pret in America.
Dupa 2 incidente de discriminare (Germania+Italia) am adoptat o alta conduita vestimentara si nu am mai avut nici o problema. N-ai idee cat de mult urasc cravatele, dar deschid usi cu ele.
Nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt roman si cand cineva a inceput sa comenteze l-am intrebat daca nu a avut nici un politician corupt si de cati ani au avut nevoie ca sa ajunga unde sunt acum. In general spiritele se calmau rapid.
Totusi as zice sa nu ne legam de de "sud-african" ci de faptul ca guvernantii romani habar nu au ce sa faca/ nu vor sa faca nimic cu acesti bursieri.
Era chiar asa de greu sa-i bage prin ministere si sa le dea de lucru?
Fraieri si politicienii astia! Daca le dadeau de lucru prin ministere si aveau rezultate cu ei, ar fi putut sa se laude acum cu faptul ca intr-adevar sprijina tineretul si ca uite ce realizari au partidele!
Asa.... sa se laude cu ce au facut protejatii si cu salariul lui Atanasiu!
Ii este rusine! poate ii va trece, are timp, mai creste, se mai maturizeaza (nu o spun nici cu ironie)
Poate dupa ce va fi "recunoscut" pe plan stiintific va deveni "ambasador" a Romaniei si va contribui la imaginea acesteia, si nu ii va mai fi rusine...
Poate...
Am iesit mult in afara si mereu am intrat in vorba cu strainii. Sunt vorbareti te intreaba/ iti povestesc iar cand afla ca esti roman deodata se schimba, incep sa nu mai vb cu tine, incep sa te evite.
Pt cei care stati acasa vi se pare snobism ca nu zice ca e roman, dar pt studentii bursieri care dintr-odata se trezesc izolati si parca sunt ciumati nu mai e asa.
Asta e crudul adevar...multumita lui Iliescu, romanii nu sunt altceva decat tigani si hoti. Iar cei care nu fura si omoara sunt doar exceptia.
Tipul da..probabil ca e capabil. Dar sa spui ca esti sud-african...dovada de imaturitate, lipsa de coloana vertebrala etc. Si in plus, cum poate sa spuna "din cauza rromilor care fura romanii sunt discriminati" si sa vrea sa fie ambasador? Sa inteleg ca el ca "sud african", isi exprima dorinta ca apartheidul sa nu se fi terminat niciodata?
A! Si inca ceva...profii americani au office hours tocmai ca sa nu ii bati la cap cand mananca. Nu se vor supara, bineinteles, dar trebuie sa vrei sa iesi in evidenta foarte tare ca sa te asezi la masa lor, sau sa ceri feedback-ul a 3-4 profi in legatura cu o singura lucrare.
Am mai cunoscut bursieri de genul asta..care vorbeau romana cu accent american dupa trei luni, si se straduiau sa devina mai americani ca americani. De ce sa fie oameni de genul asta imaginea tarii? Pentru ca el asta vrea...nu vrea un job in vreun minister..vrea recunoastere din partea Romaniei, cand e clar ca are o intelegere foarte superficiala a locului din care provine, ca sa nu mai vb de respect.
Good luck with intermediate Swahili!
si in plus, hai mai usor.. in institutiile europene nu e totul roz. sunt o gramada de incompetenti iar aici la bruxelles nu este totul asa limpede in politica. sunt oameni deosebiti si in institutiile europene, insa veti intalni si multe cazuri ca5re tin titlurile tabloidelor romanesti.
eu as zice ... scuzati dar ... ciocul mic... noi am muncit sa ne platim studiile.
toate alea bune din parlamentul european, unde lumea crede ca e totul limpede - cristal.
Este si acesta un mod de a protesta.
Baiatul chiar este tanar. :) As zice ca este chiar normal la varsta lui sa fie visator.
Tu la ce varsta ai incetat sa visezi?
Se spune ca incepi sa imbatranesti atunci cand incetezi sa visezi.
in plus atitudinea care pt noi romanii este una absolut normala, atitudinea functionarilor publici "la datorie" fata de alti cetateni romani, stii tu de care vorbesc, este o atitudine care dupa ce ai locuit suficient in occident realizezi ca este una de scarba la adresa fiecaruia dintre noi. ori un functionar care te trateaza cu scarba si dispret este cea mai injositoare situatie in care poate fi pus un roman care are asteptari de altfel firesti de la orice alt conational .
da, suntem buni, dar mai avem de invatat mult prea multe ca sa ignoram vreo parere.
In romania profesori sunt sub 0 ca educatie morala.
lasa corigenti sau pica examene in facultate ca sa vina la meditatii. nu merita salari mai mari , ptr ca ei nu sunt pregatiti suficienti.
Iar romani se fac de rusine. Acum intro zi ma intrbat un profesor: tigani sunt romani?ptr ca asa scrie in presa.
Noi ROMANI de ce nu facem nimic sa ne facem evidenti?
Eu presupun ca la noi, cercurile de profesori universitari se cam comporta asa cum "acolo" nu se comporta nici cercuri mai putin "spumoase". Deh, drojdia face si spuma, dar spuma drojdie, niciodata.
Cipri
Daca vrei bani, eu te sfatuiesc sa iti dea ceva cluburi de oameni bastani; dar probabil tu vrei sa fii independent pe banii altora!!
Draga Ecce, utilizator anterior plin de seva logica, nu confunda sursa de finantare cu testele dure! oameni slabi si cozi de topor au chiar si americanii si japonezii, ideea articolului este urmatoarea: daca au trecut teste dure, finantate din surse proprii sau guvernamentale, oamenii si-au demonstrat astfel valoarea si MERITA sa fie promovati.. dar asta nu intelegem noi, ca exista o legatura intre MERITA si TREBUIE sa fie promovati; poate ca ar trebui sa luam exemplu si de alte natii de mediocri care isi promoveaza si sustin valorile, inclusiv sa ii conduca!! dar nu, noi trebe sa ucidem personal capra vecinului, doamne fereste sa fie vecinul acasa sa si-o apere!
""La noi asta ar insemna nu stiu ce pile si conexiuni. " decat fler si intuitie.
Desigur guvernele se schimba si acele "pile si conexiuni" nu iti pot asigura un post bun la intoarcere, insa ai studiat pe banii publici acolo si nu ai dreptul sa iti renegi tara.
Congresul din Egipt nu avea nici o legatura cu intrebarea, poate o sa inveti ca modestia e si ea o calitate, pe care tu inca nu o ai.
Si bine ca esti condus si de prietena.
"Asa ca eu si cu prietena mea am ajuns la un consens: de cate ori cineva intreaba de unde sunt, spun ca sunt din Africa de Sud. "
Se stie ca evreii sunt buni comercianti, vad ca ai invatat de la ei. Le prezinti o imagine falsa, te merita drept prieten de onoare, sau poate te considera o simpla specie marina, mai nevertebrata ;)
Tiganii (Rromii) nu sunt originali din Romania deci poti folosi istoria pt a schimba opiniile eronate. Sunt si tigani spanioli, italieni, peste tot sunt, au venit din India!
"Prietena mea este evreica asa ca intru in contact cu foarte multi evrei care nu au o parere foarte buna despre Romania."
Sunt multi oameni de valoare care spala imaginea Romaniei in timp ce altii o pateaza, unii sug din taxele platite de romanii cinstiti din tara care muncesc, nu pe multi bani, sa studieze oamenii ca tine in afara, sa aduca o schimbare.
Si eu am calatorit in alte tari, insa pe unde am trecut am lasat alta impresie despre tara mea in urma si niciodata nu am negat ca sunt roman, ba chiar am spus-o mandru si dc cineva avea o parere proasta i-am schimbat-o.
Daca esti cu adevarat asa de valoros poti sa lucrezi pe postul de 500 ron la intoarcere si faci si o firma de consultanta sa ajuti tara prin parghiile proprii.
Valorile adevarate, cei care isi respecta tara, neamul, familiile nu isi vor renega niciodata originea.
Aţi spus, într-o formă mai diplomatică şi prietenoasă ceea ce mă pregăteam să zic şi eu într-o formă mai colocvială: De ce ai vrea în lumea asta să ai prieteni dintre cei care te judecă numai după stereotipul despre România???
Cei care se comportă... rău... cu tine într-un fel sau altul că au auzit ceva de România mi se par perfect neinteresanţi, ignoranţi, inculţi, adoptând o filosofie incorectă, drept urmare nu vreau să am de a face cu ei la nivel personal.
Astea sunt relaţii inter-umane nu inter-naţionale :D
o sa lupte cei batrani sau politicienii acre alearga dupa os? tinerii au facut revolutia si tot ei vor fi mereu cei care au puterea de a produce schimbarea. E greu, e f greu de multe ori dar nu s eva intampla de la sine.
Normal ca viata e mult mai linistita in afara si ofera posibilitati dar sa nu recunosti ca esti roman e o greseal foarte mare. Daca de la unul ca tine (care se pretinde educat si plin de invataturi avem parte de asa ceva) ce sa zicem de altii. Daca strainii au o perceptie gresita despre Romania, cum si-o pot ei schimba? Nu prin intermediul exemplelor pozitive (asa cum tu poate ca esti). Vorbesc din experienta pentru ca si eu am fost in afara si acum sunt in tara si cateodata imi vine sa imi iau campii, dar totusi, provocarea cea mai mare este sa reusesti aici si acum si sa schimbi ceva. Asta imi da mai multa satisfactie decat orice.
Cat despre voi ce lucrati in afara, schimbati-le strainilor opinia gresita pe care au au despre Romania. Aratati-le si o alta fata in afara de tiganisme, lacomie, nepolitete. Fratele meu, cum poti face reclama pozitiva Africii de Sud auzind in ce hal e ponegrita tara ta? Sa iti fie rusine pana la urma de rusinea ta.
..Nu-i roman. Este doar nascut in Romania.
Prietena lui este evreica, din America...
sa o fac eu de unul singura sau cativa ca mine? o mana de oameni care am calatorit si in starinatatea dar am hotarat sa ne asezam in Ro si sa ne luptam cu sistemul, mentalitatea si coruptia de aici pentru ca d-nul in cazua sa se intoarca in RO cu sanse de a fi nush ce ambasador sau profesor universitar platit cu suite mii de euro. Asta dupa ce eu sia ltii ca mine isi manaca sanatatatea zilnic? Tot el sa se planga? dupa ce bursa lui a fost platita din taxele mele? rusine inca o data
ai calatorit cam degeaba, daca ti-au ramas intiparite shabloanele astea in minte
iar aia ca te dai drept sud-african....ma rog, poate te mai coci la minte in timp
Cum sa minti ca esti altceva? Din start va dovediti lipsit de respect fata de cealalta persoana.
Succes si poate o sa aveti taria sa afirmati ca sunteti din Romania acesta cu toate bunele si relele ei.
l as aprecia si mai mult pe acest tip, si mi ar insipra si maimulta mandrie daca ar fi folosit un alt ton in acest interviu.
Am lucrat deja cu 2 absolventi de universitati americane si asta a fost primul lucru pe care l-am remarcat.
Al doilea lucru pe care l-am remarcat este ca nu se dau in spate la a-si sapa colegii. In momentul acela respectivii au pierdut sprijinul meu si nu au fost cu nimic mai superiori, ba din contra.
Gramatica (elementara): nu exista" mai superiori", asa ca dle, iti erau sigur superiori.
Ia vedeti cata suficienta este in comentariile voastre; pai, nu sunteti voi, romanii, mai buni, mai experimentati? Unde e toleranta, asta ar fi intrebarea?
In al doilea rand, rusinica pt faza cu Romania - Africa de Sud. Cruditatea ta se simte nu numai aici ci si in alte aspecte, insa stii cum e, intelepciunea vine cu timpul. Poate sa nu vina, bineinteles, decat pe unele directii.
Te saluta tot un plecat la mai bine pentru realizari mai multe si mai bune.
Si da, am fost si sunt pus in situatia asta de multe ori (....and where are you from ... a se citi "tu al cui esti ma?") si am spus Romania.. si cand o fost necesar am intrat in polemici despre imaginea Ro in lume..si am vorbit frumos , cu diplomatie si schimbat idei preconcepute..
Ce iti mai datoreaza Romania frate, in afara ca ti-a dat bursa guvernamentala sa te educi? Baiatul asta e de un tupeu fantastic. Respectul (si functiile de conducere) se castiga, nu ti se dau pt ca ai note mari si nu se cersesc la modul asta. Daca ai reusit in facultati ai facut-o pt tine, nu ca sa te recompenseze societatea cu ceva!
Sunt unii care cred in serviciul public: medici, pompieri, politisti etc., dar acesti oameni, care cred in ceea ce fac, gasesc un mod cat se poate de practic de a ajuta. Mie nu mi-e clar ce poate face acest copil, nu pentru tara, ci asa, in general; care e valoarea adaugata a muncii lui. Am inteles, vorbeste cu triburile kikuyu despre palmaresul Argentinei in fata Chinei la premii Nobel pentru cules ciuperci pestrite.
El este de fapt un baiat foarte plin de el, cu realizari discutabile, care doreste un post caldut printr-un minister cu expunere sau pe la vreo ambasada, si care incearca sa spuna apriori de ce n-o sa se intoarca el acasa cand guvernul o sa-i ceara sa respecte targul.
Ca in ministere, si in general in structurile cu influenta si resurse ale statului roman, se ajunge cu pile si sacose e bine stiut. Dar daca tu, corifeule, esti asa valoros, vino aici mosu'. Ia-o de jos. Lupta-te cu structurile, cu practicile paguboase, cu gusatii rozalii. Incearca sa schimbi ceva in bine si atunci munca ta va fi mai valoroasa decat toate lucrarile tale despre basinile elefantului zbanghiu in timpul imperecherii cu camila travestita.
N-ai inteles.
Era vorba de interesul tarii nu al individului, tocmai pentru ca individul nu poate face altceva decat sa-si urmeze matematic interesul sau. E sarcina tarii sa sicronizeze telurilor ipochimenelor valoroase cu ale sale.
Cand te inrolezi pentru serviciul public esti la mana unor indivizi care dispun de tine dupa propriul lor interes. Vei gasi satisfactie numai daca stii ce vrei sa faci si, totodata, esti foarte bun in domeniu. Dar fara indoiala, o vei lua de jos. Asa se intampla in toate societatile reglate. Numai la noi unii ajung repede sus pentru ca stiu niste "scurtaturi".
E, la acest baiat este un amestec de dorinta de a ajunge rapid sus si de frustrare de a nu putea, combinate cu obligatia apasatoare de a-si respecta contractul cu guvernul.
Sunt mai mult chestiuni in discutie.
In primul rand, e atitudinea lui corecta? Nu in totalitate, as spune. Cu totii am simtit frustrari vis-a-vis de mizeriile sistemului romanesc, dar cati oare am mers pe banii tarii s-o facem de cacao si in acelasi timp sa ne pretindem elite ale ei (in afara de cei de la ICR)? Cum ar fi ca baiatul asta sa fie numit reprezentantul Romaniei pe undeva (asa cum isi doreste) si cineva care l-ar recunoaste ar spune: "Tu nu erai din Africa de Sud, cumva?" Ar avea el mai mare credibilitate decat baiatul ala care-si radea prietena la veverita?
In al doilea rand, se pune problema de competenta. Te fac niste excursii prin locuri exotice si niste discutii cu oameni de marca capabil sa faci efectiv ceva, macar sa justifici banii investiti in tine? Am indoieli aici.
Asa ca iti propun sa pastram totul simplu. Nu ma intereseaza direct Codrin, poate nu ma intereseza ce reprezinta el, ci ma intereseaza enorm ceea ce ar putea el sa reprezinte: elitele intelectuale de maine care trebuie sa scoata tara asta din rahatul in care o tin gherlanii oligarhi. Si din cauza asta oamenii astia trebuie recrutati, coptati, motivati chiar daca unul sau altul nu intelege ce-i aduce direct sa mangai caprioara pe bot. Daca ne indoim de efectele puterii motoare a acestor oameni asupra unei Romanii poluate moral si ideologic o sa scontinuam sa ne inchinam la Mititelu, Iliescu, Hrebe, Becali, Lavinia Sandru si la multi altii de aceeasi teapa.
Iar cand la asta se adauga si un mare potential de lider, punctual, dar fara repere si valori si cu reale talente de networking, nu inteleg care e problema! Omu' e PERFECT pregatit pt administratia romaneasca . Dupa ce i se coc bine si frustrarile si mai urca si in functie, ii curata pe toti birocratii de 2 lei. Ceea ce ne dorim cu totii.
Nu-i de mirare ca suntem vazuti asa de prost peste hotare (mai grav ne dispretuimsi noi intre noi) - iar chestia asta nu tine de guvern, parlament etc care reprezinta tocmai chintesenta spiritului nostru. Apropo, printre eroi nationali precum Bula si haiduci smecheri cum poti sa vezi un om inteligent SI cu bun simt - e imposibil.
N-am zis-o eu, dar agreez cu cine a tipat asta frustrat - Albert Einstein.
Este drept, a fost spusa mult mai politicos.
citez:
Singurul lucru care mi-a venit in minte a fost ca acesti oameni care ma vor intervieva nu cauta raspunsuri sincere, nu cauta lucruri originale sau episoade care mi-au marcat viata. Au cel mai probabil niste criterii sociologice care sunt previzibile. Asa ca cel mai bun lucru pe care puteam sa-l fac e sa incerc sa prevad ce raspunsuri cauta de la mine. Sesiunea a mers destul de bine pentru ca, la urma, am ramas primul pe tara in randul celor care au luat aceasta bursa in 2005
am incheiat citatul
concluzia: tine de educatia 'celor 7 ani de acasa'. daca asa ii place sa treaca prin viata, jucand diverse roluri care nu il reprezinta, eu zic sa ii uram succes si sa nu mai facem atata caz.
cat despre tarile pe care le-a vizitat - nu cred ca bursa a suportat cheltuielile, prin urmare... poate impartaseste cu noi si celelalte surse de venit care l-au ajutat sa ajunga 'acolo'.
sau poate nu.
o zi buna!
si daca este intr-o situatie ingrata cand trebuie sa discute despre subiecte care tin de Romania, nefiind de acord cu anumite politici, poate ca l-ar ajuta daca ar fi cinstit si nu ar mai comenta subiecte care-l depasesc.
mare pacat de capacitatea lui si de banii cheltuiti de ROMANIA cu astfel de oameni. "succes" la intoarcerea in tara, daca acel contract il obliga sa revina. chiar ti-ai merita pe deplin "rewardul". Probabil ca si acest interviu nu este decat o incercare de a gasi o cale pentru a nu se mai intoarce aici, fara sa fie obligat sa restituie banii cheltuiti cu bursa sa.
Nu cred ca lui Eliade sau Cioran le-ar fi trecut prin minte sa caute o asemenea modalitate de a se sustrage de la calitatea lor de om.
si mai lasati-o moarta cu tara l-a platit si el face mofturi in loc sa caute sa se descurce. cineva care e atat de bine pregatit si are atat potential nu are chef sa faca pe impiegatul in nustiuce administratie ci vrea sa faca in continuare ce stie mai bine si pentru care, teotetic, si tara a investit in el. daca tara asta handicapata nu stie sa-l foloseasca pentru ce l-a platit, e ca un fel de organism financiar care dupa ce acorda o finantare, cand vine scadenta, nu mai vrea banii. te lasa sa pleci. asa ca du-te, codrin, si nu regreta nimic.
multumesc pentru idee - as putea sa pregatesc eseuri ref. intrebari la care nu ma astept sa mi se puna DACA personal as considera ca acestea sunt relevante, si daca as putea sa ma conving ca asta ar schimba ceva in atitudinea celor care nu sunt in stare sa schimbe sabloanele unui interviu.
una problema resurselor umane din zilele noastre este tocmai 'sablonarea'. nu cred ca ai condus vreodata un colectiv daca ai astfel de opinii, pentru simplul motiv ca cine a fost sef STIE ce inseamna sa astepti ceva de la un viitor angajat. este o discrepanta majora intre a pretinde ca stii sa faci ceva si a fi chiar in stare sa o faci. nu vad o problema in a 'promite' ceva ce stii ca poti face, insa vad o problema in a insela asteptarile celui din fata ta. pentru ca minciuna are picioare scurte.
toata lumea crede ca este o gluma faza cu interviul si screen-saverul insa nu este. problema tuturor celor care inseala la interviu (fie prin omisiune, fie prin 'inflorituri', prin a pretinde ca sunt ceva ce nu sunt sau ca pot face ceva ce nu au incercat niciodata) este ca majoritatea, DUPA ce trec cu succes de interviu, trebuie sa mai si presteze. si atunci devine cu adevarat dificil sa mai inseli pe cineva. atunci va trebui sa dansezi dupa cum singuri ti-ai cantat la interviu.
spune o vorba ca 'if you fool me once it's your fault, if you fool me twice it's my fault'.
succes la orice interviuri viitoare!
Dupa 6 luni de somaj si cu raspunsuri cinstite la 2 duzini de interviuri, pana la urma i-am zis intervievatorului ca pot fi profesorul lui la orice ma intreaba! Am luat slujba.
Pacat pt el dar foarte bine pt mine!
Prea multi consultanti vor raspunsuri din carti si uita ca este o lume reala afara.
Poate ca aia vor sa fie mintiti frumos daca habar nu au ce vor sa aleaga...
Trist dar adevarat.
Apropo, atati handicapati citest site-ul asta?
WTF? adica a mintzit la interviu... de fapt... uitasem, e kestie de politica... da, este foarte bun politician...
parerea mea e ca nu skimba nimik daca ai fi ambasadorul nostru pt. ca are kestia de "scopul scuza miloacele"... nu sinceritatea si corectitudinea primeaza?
whatever... politica asta...
Sunt in SUA de mai bine de 10 ani si am avut ocazia sa studiez la unversitati de top din SUA si Europa (cu burse de la ei) insa NICIODATA nu am pretins ca sunt altceva decat roman. Daca esti cu adevarat inteligent o sa iti dai seama si tu in curand cat e de stupid ceea ce faci.
Probabil ca esti un timp inteligent, si incerci sa fructifici ceea ce iti ofera universitatiile. Bine am inteles esti oportunist de profesie. Anumite surse iti platesc scoala si plimbariile prin lume. Da e perfect adevarat se poate si asa.
E mai usor, nu trebuie sa pui prea mult osu,
si iti traiesti viata pe val cand nu mia merge sari in alta barca.
Tu insuti profiti de un sistem birocratic , de care te folosesti sa faci studii despre nashpa in Africa doar ca sa consumi diverse bugete care tebuie consumate. (era la fel de nefolositor sa faci studii economice la Cucuietii din deal tot aia era, dar pentru Ro nu primesti astfel de burse) ...
Cu parere de rau iti spun ca Relatiile internationale din punctul meu de vedere sunt doar scoala de balet si curvasarai.
Degeaba ne spui de mesersiasii cu Nobel in economie, din punctul meu de vedere sunt ZERO. Fi atent in ce criza financiara a intrat lumea! De ce? pentru ca ei mari premiati nu au fost in stare sa simuleze unde duc politicile economice actuale.
Sper sa nu ti se taie finantarea prea curand ca o sa te lovesti de realitate, tot ceea ce faci sunt povesti despre povesti povestite de altii.
Imi pastrez in continuare atitudinea ironica vis a vis utiliatea acestor studii economice "serioase" pe 30 de magazine in jungla. Cum o umanitatea poate profita dupa un astfel de studiu in conditiile in care momentul ne arata ca teoria economica tine cont de gramada de indici si instrumente financiare inventate si re-inventate de nici naiba nu mai tine pasu cu ele si efectele pe care le produc?
Romania e o tara anormala daca o comparam cu W.Europe &US/Canada. Dar daca o compari cu Somalia, Uganda, sau chiar cu Egipt o sa constati ca Romania e foarte departe si nivelul nostru de tarai e foarte ridicat.
Problema este cu cine te compari!
Sunt convins ca niciodata nu o sa ne mearga bine in Romania atata timp cat tineri care au un intelect cat de cat dezvoltat o sa insiste sa puna problema de ce nu ne ajuta Guvernu!!!
De ce Gurernul nu are un master plan cu noi? De ce nu ne sa leafa mare si sa ne spuna ce sa facem 8 ore cat avem datoria sa prestam ??? Dar de ce? I hate Romania! Tampitii dracu, Mai bine plec din tara!
Domniilor libera initiativa trebuie sa primeze!In State daca esti valoros si iesi din anonimat datorita capacitatiilor care le ai nu datorita ajutorului de la Guvern.
Initiativa si curajul le lipseste acestor tineri.
Libertate sa cresti este suficient de multa in Romania.!
Imi are rau ca se comporta ca niste handicapati si unu doi se plang ca vai ca ne e rau mai ales din cauza ca suntem romani!
Cheia solutiei se afla la ei! Daca sunt valori o sa fie respectati in domeniul lor de activitate indiferent daca sunt din Bangladesh, Romania ori Berlin.
ma apuc eu ca bursier reintors sa daram sistemul de invatamant, sa dau jos tonele de praf din catedrele universitare? asta in conditiile in care poate am chiar mari dificultati in a mi se recunoaste diploma.
eu nu vorbeam de studii cu aplicatii economice imediate - toti habarnamistii care au sarit cu gura "platim burse pt taiat frunze la caini" numai la nevoile zilnice se gandesc, de parca cercetarea, cultura trec si ele neaparat prin stomac -
ci de cercetarea din romania in general. ce sa studieze baiatul asta in antropologie in romania?
daca in america cei curajosi pot face ceva este pentru ca au un cadru sanatos in care sa se exprime, sa incerce acel ceva. la noi nu exista si degeaba ii saltati in slavi pe ingineri, matematicieni si informaticieni. Nu este vorba despre ei, mai exista si alte domenii pe lumea asta.
p.s. de ce sa ne comparam cu africa daca facem parte din UE?
Adica, stau eu si ma intreb, daca ar ajunge vreodata, pe acolo pe unde umbla el, in vreo functie, el chiar nu-si da seama ca minciuni legate de cetatenia ta, conteaza?Chiar si in fata prietenilor sau cunoscutilor tai, in orice context.
Ce las! Sa-i lase pe altii sa creada ca e ceva ce nu e si nu are curaj sa recunoasca un lucru elementar, de unde esti, natia ta.
Parerea mea este ca o asemenea atitudine bazata pe o minciuna despre un lucru elementar referitor la propria-ti persoana, anuleaza orice lucru pe care l-a studiat, aprofundat si pe care ar vrea sa-l faca acest baiat.
Adevarul este ca si noi am fi vrut sa fim din Guinea Bissau.
Hai, ne lasi!
- a mintit la interviul de bursa
- minte referitor la originile sale, desi tocmai de-aia e platit de statul roman, din banii mei si ai cititorilor acestui articol, ca sa reprezinte Romania. ca doar nu i-a dat Tariceanu din buzunar banu.
Comentezi si tu sa te aflii in treaba.
El chiar crede ca e rezonabil sa gindesti ca ar fi mai bine sa fii femeie de serviciu in USA decit sa ai o slujba decenta in Romania? Personal am fost conferentiar pt un an la o universitate decenta din State dar intr-o locatia proasta si ma gindeam serios daca vreau sa imi petrec restul vietii acolo sau as prefera sa ma intorc in Romania. Apropo, acum sunt "assistant professor" (conferentiar, cred, in traducere) la University of Chicago (cea in discutie). In Romania am multi prieteni cu slujbe decente si cunosc persoane care au plecat din SUA inapoi in tara si sunt mai multumiti.
In plus, pt o persoana care a calatorit peste tot si a vazut atat de multe, cred ca 4 luni de intirziere a bursei nu ar trebui sa fie atat de catastrofica; Romania este o tara in curs de dezoltare. Nu vreau sa aduc scuze pt situatie.
In plus: eu nu dau studenti afara chiar daca nu mi-au veniti niciodata la curs; pot lua si "A" daca au examenele de calitate. Se pate face carte de calitate si cu 200 studenti intr-o clasa (sistemul University of California) sau 30 la cursurile avansate. De fapt am o obiectie la o consecinta a faptului ca la U Chicago clasele sunt atit de mici.
Si apropo, salariul mediu este un singur numar nu un interval. Iar 200.000 ar fi o estimare optimista pt salariul mediu la U Chicago; daca estimarea era pt US, ar trebui coborita cu mult;
Doi la mana: Spui ca nu dai elevi afara. Este optiunea ta. Dar daca iei cursuri de limbi straine si ai lipsit la mai mult de 4 cursuri esti dat afara. Iar acest lucru se intampla si cu alte cursuri unde se cere attendance. Chiar trimestrul acesta iau un curs unde profesorul - graduate student - a zis de la inceput ca daca avem 4 absente nejustificate we're out. Deci depinde de la om la om.
si inca o precizare: salariile sunt mult mai mici la profesorii de limbi straine.
1.Sistemul de invatamint romanesc e foarte prost. Dascalii romani sint in general slab pregatiti, mojici, aroganti si corupti. Niste mici dictatori. Pentru ei a tine un curs inseamna ...dictare!!!! Cei care nu sint asa sa ma scuze. Diferenta fata de universitatile din occident e uriasa (culmea e ca in 1990 era mai mica). Cine a avut o bursa in strainatate stie despre ce vorbesc.
2.Cineva se intreba pe forum de ce a strigat si l-a jignit consulul roman pe Codrin. Chiar nu conteaza motivul: oamenii civilizati nu striga si nu jignesc ! Niciodata! Iar un consul ar trebui sa fie supercivilizat. Cine stat cit de cit in occident a observat cu siguranta cit de mult le displac cei ce vorbesc tare, tipa se inghesuie, etc. Decenta e cuvintul magic.
3.Guvernul nu ii apreciaza pe acesti bursieri pentru ca nu are o strategie macar pe termen mediu pentru ei. Cred ca e mai curind o lipsa de profesionalism decit rea vointa. Unul din multele proiecte incepute si abandonate pe parcurs.
4.Nu intotdeauna Romania e facuta de rusine de tigani. Am intilnit citiva romani neaosi care au facut citeva chestii de i-au lasat masca nu numai pe vestici, dar si pe orientali si chiar si pe vecinii nostri cu care avem frontiere. Totusi nu mi-am ascuns identitatea niciodata, dimpotriva. Codrin sa faca ce vrea, eu i-as spune urmatorul banc. Itzic ii spune lui Shtrul:
-Sint mindru ca sint evreu!
-De ce?
-Pentru ca si daca n-as fi mindru tot evreu as fi!
nupot sa-ti dau mai mult de un plus, dar banuiesc ca nu te intereseaza. :)
1 - a mintit la interviul pentru bursa si o recunoaste nonsalant
2 - declara: "in Chicago, au fost prinsi deja cativa cetateni de etnie rroma veniti la furat, care, evident, au fost prezentati in presa ca romani." total politically incorect. Daca vreunul din "prietenii" din America cu care se lauda citeste asta, mare minune sa nu-l exmatriculeze. E clar ca, de fapt, mentalitatea nu i-a fost deloc schimbata
3 - ii e rusine ca e roman si ascunde asta. Rezulta: critica pe care o face conducatorilor tarii e goala. Tocmai asta ar trebui schimbat: lipsa curajului de a se asuma si a responsabilitatii. Alta dovada ca nu s-a lipit prea multa mentalitate americana de el.
4 - e prieten cu mari personalitati din intreaga lume :)))))))))))))))))))))))
5 - un profesor univ in US are 300 000 USD/an :)))))))))))))))))
mai sunt cateva puncte, dar m-am plictisit sa tot sintetizez...
Ai puterea sa spui ca nu esti roman? Intoarce-te in Romania asta pe care o blamezi atat, da banii inapoi, ca poate alti studenti exceptionali sa aiba sansa ta si sa o merite si apoi poti sa pupi mana oricui vrei! Sa musti mana care te hraneste, din orice punct de vedere, e doar josnic. Poate ar trebui sa ne bucuram ca spui ca esti din Africa de Sud. Cine stie, poate o sa iti plateasca si ei cativa ani de studii.
Orice natiune de pe acest Pamant are bunele si relele ei. Oriunde vei gasi oameni care nu fac cinste altora alaturi de oameni cu care poate ai vrea sa fii tot timpul. Nu poti spune ca o intreaga natiune e buna si o alta e rea...si pana la urma...parca tot roman esti si tu...chiar daca e greu sa accepti.
Pacat ca atata scoala nu ti-a adus macar atata constiinta.
Habar nu aveti despre ce inseamna aceasta bursa si va dati cu parerea!
Eu il inteleg perfect pe acest baiat si ma bucur ca este realist!
Eu m-am saturat sa fiu roman, capisci?Nu ma simt roman! Mi s-a intamplat de atatea ori sa imi iau suturi in strainatate pe acest motiv incat m-am saturat!
Spuneti-mi voi patriotilor, cum priviti un tigan?aud?Ei, la fel este privita natia noastra de catre occidentali.
Si atunci pentru ce sa ma sacrific eu, sau unul ca si Codrin. Avem o singura viata si in aceasta viata trebuie sa ne implinim visele.
mergi si te realizeaza unde ti se recunosc competentele si te simti tu multumit (plati destul).
Peste ani si ani oricum tot la Romania o sa te intorci si numai aici o sa te simti cu adevart acasa.
Daca vrei sa negi ca esti roman e problema ta.
@Liviol iti dai seama ce ridicol esti?
Fie nu ai prea multa scoala fie esti dus!
poti sa ti implinesti visele fara sa calci peste mandria unei natiuni sau a celor care inca mai spera. atat am avut de spus!
acum referitor la estenta acestui interviu, este clar ca are un iz electoral, adica uite ce a facut/nu a facut guvernul actual..etc, isa pina acum banii guvernului au fost buni.
visul fiecare trebui sa si-l implineasca dar pe cheltuiala si efortul sau, nu pe banii mei, ai tai, ai lor...
de ce nu si-a facut studiile pe banii lui sau ai parintilor si apoi trebuia sa aibe curajul sa vorbeasca. daca este intradevar o ..."capacitate", ceea ce nu prea pare dupa cit se lauda. cuvintele
ascund golul din mintea si caracterul lui.
mi-e mila de parintii care au un astfel de copil...
sa fie la el !
ps: si io s plecat de 4ani si rasunzind sincer la aceeasi interbare mi am indepartat cam toti potentialii "prieteni " . hahaha. halal prieteni , halal prietena ai tu . . .
romania e o tara ce trebuie construita si astia au plecat acolo in ideea sa se pregateasca pentru a fi eficienti.
insa aceasta eficienta trebuie sa si-o dovedeasca pe "campul de lupta" nu sa se tot lamenteze ca dupa ce li s-a dat bursa nu li se da in continuare mura-n gura.
Eu sunt impotrva culoarelor rapide si daca ei nu reusesc sa se impuna mi se pare absurd sa fie sustinuti niste anemici care nici dupa ce au fost la studii nu pot face nimic.
Guvernul roman nu te sprijina asa cum ti-ai dori...stiu din pacate ca asa e...insa asta nu inseamna ca trebuie sa iti fie rusine ca esti roman si sa ascunzi asta. Poate ca este mai bine pentru noi toti ca tu sa ramai acolo si sa faci si o impresie buna, pe langa atatia romani sau rromi cu cetatenie romana care au facut o impresie proasta. Nu trebuie sa fugi de originile tale si sa le renegi. Stim cu toti cata coruptie exista si nu va fi usor de inlaturat, insa daca nici persoanele cu potential nu fac nimic, atunci...ce sansa avem? Te-ai gandit vreodata sa faci si un proiect de cercetare legat de Romania? Poate asa am intelege si noi de ce ne este ATAT de greu sa facem lucrurile bine!
E incredibil cat de naiv e in a-si descrie atitudinea duplicitara in raport cu cei care nu ii cunosc nationalitatea.
Asta e, la urma urmei el se dezice de practicile sistemului romanesc, dar practica modalitati similare in relatiile cu ceilalti.
Da, m-am saturat sa fiu roman insa nu m-am saturat sa fiu banatean(iar cei care vor sa ipriceapa, inteleg ce am vrut sa spun) Intr-o Europa unita, a regiunilor-aceea comunitate, in care ai crescut, devine cea mai importanta.
Ok, fiti voi patrioti convinsi dar tare ma tem ca sunteti primi care va veti vinde pentru o mana de arginti!
Am trait dincolo, chiar si in State iar singurul moment in care nu mi-am recunoscut natia a fost pentru un experiment de "one night stand". Si era frapant si frustrant in acelasi timp sa vezi ca da roade.
Si....da, dupa atatea experiente negative, m-am saturat!Am dreptul asta, nu?
Probabil ca nu o sa pot sa imi neg vreodata originea...insa pot sa spun ca m-am saturat!
Spuneam doar ca m-am saturat sa fiu pus la colt!
Codrin banuiesc ca la genul asta de interactiuni se referea si nu fata de persoanele apropiate, asa cum face si precizarea!
Mi se pare jenant ca statul roman sa iti plateasca studiile si tie sa iti fie rusine sa declari ca esti roman; asta in timp ce te plangi ca Romania nu este reprezentata de cine trebuie.
Inainte de a se plange de un program care are intr-adevar probleme, domnului Arsene i-ar trebui o doza de modestie si bun-simt.
2) Este matematic improbabil ca 15 laureati ai premiului Nobel sa fie in acelasi timp la o cafenea. Universitatea din Chicago are circa 80 de oameni asociati cu ea care au primit premiul Nobel (http://www.uchicago.edu/about/accolades/nobel/) dar multi dintre ei acum sunt profesori la alte universitati. Sa spunem ca 30 dintre ei sunt in mod curent profesori, asta inseamna ca jumatate din ei ar fi la o cafenea in acelasi timp - o afirmatie dubioasa.
ma indoiesc ca stie sa faca altceva decit sa minta.
In rest, numai de bine....
Sunt unul dintre beneficiarii Bursei Speciale Guvernul Romaniei. Consider ca dl Codrin Arsene nu este reprezentativ pentru grupul nostru.
Mi se pare jenant ca statul roman sa iti plateasca studiile si tie sa iti fie rusine sa declari ca esti roman; asta in timp ce te plangi ca Romania nu este reprezentata de cine trebuie.
Inainte de a se plange de un program care are intr-adevar probleme, domnului Arsene i-ar trebui o doza de modestie si bun-simt. "
Exact, e bataie de joc sa razi in nas prostilor care din taxele lor iti platesc bursa, ca sa vizitezi tu 64 de tari...Sa te declari sud-african si sa dai de exemplu negativ "fatucile de la Indigo", care cel putin nu si-au ascuns nationalitatea...Sa recunosti nonsalant ca minti ( la interviu, colegii, profesorii..)... Zicea bine cineva mai sus, dupa aceste declaratii ar trebui sa i se retraga bursa si sa i se ceara banii inapoi, pt. ca nu reprezinta Romania.
In primul rand, nu stiu cam cine trebuie sa fii sa primesti o bursa guvernamentala. (sa spunem ca a fost foarte norocos :)
In al doilea rand, vad ca a descoperit si el o problema pe care o avem foarte multi: vii la scoala in America, obtii o diploma de la o universitate "tare", si iti dai seama ca nu prea conteaza in Romania. Daca esti naiv, crezi ca in Romania lucrurile nu se misca datorita absentei oamenilor bine "pregatiti". Nu e adevarat, in Romania clasa politica se apara foarte bine si cam toti isi dau seama ca daca permit intoarcerea unor "elemente" crescute si educate pe afara, atunci o sa aiba numai probleme.
Solutia mea ar fi urmatoarea: - fa-ti un nume / avere in strainatate (o sa iti ia probabil 10-15 ani din viata) si apoi intoarce-te. Cel putin asa nu o sa fii conditionat de tot felul de politruci. Chiar daca te-ar angaja la guvern, nu te duce, pentru ca incet incet o sa te contamineze si o sa devii parte din sistemul ticalosit.
Din pacate, afara o sa fii mereu un "outsider" si e putin mai greu sa razbati, dar eu cred ca e totusi mai usor decat in Romanica, unde toti ti-ar da la ficati, doar ca sa nu ti-o iei in cap.
So grow up, stop crying and grow a pair!
Probabil baiatul este o capacitate dar din articolul asta, reiese ca nu conteaza cat de destept esti... tot un om mic ramai. Atata timp cat ai fost un "fake" de la inceput nu o sa intelegi niciodata ce inseamna sa fi mare, poti sa te freci tu pe langa un milion de oameni mari ... tot mic o sa ramai.
Pentru domnul cu Banatul, tot mic esti si tu ... dar la creier. Esti roman sau nu esti.
Ca nu-ti mai plac romanii e ok.
Dar sa zici ca nu-ti plac romani dar it plac munteni, sau poate doar craiovenii sau ..eu stiu.. Toparlenii din Deal sau in final... tie nu-ti place decat de Ion Vasile .. el singurl roman cu care te-ai asocia.
Cat despre faza cu Africa de Sud... Sa mori tu, Codrine, ca asa faci? Ba, esti prost? Cum de aspiri la niste functii politico-internationale si sa pretinzi ca esti din cu totul alta parte a planetei? Pai, tu chiar ii iei de prosti pe toti oamenii cu care intri in contact? Codrine, mama, lumea e mica, foaaaaaaaaaaaaaaaarte mica. Nu te gandesti ca poate odata si-odata te mai vezi cu omul ala si afla ca defapt nu esti decat un pacalici, si inca unul care-si face tara de origine de fecale? Cum mai dai tu ochii cu nobelistii cu care te cafegesti, cand or afla cat de mincinos esti? Sau alora nu le-ai insultat intelgienta bunului simt?
Parerea mea e ca nu esti decat un oportunist mitoman cu diplome finantate de omologii tai (in ale oportunismului si mitomaniei, vreau sa spun) de pe plaiurile mioritice, nefiind cu absolut nimic mai presus de orice jigodie pe care o intalnesti in sferele spre care tinzi (sau tindeai?), aici, de unde ai plecat. Chiar ca le faci cinste celor care te-au trimis sa studiezi diplomatia (LOL de LOL). Am fost prin tari straine si nu mi-a fost rusine sa-mi promovez natia, in detrimentul celor care reuseau s-o puna la zidul infamiei prin actiunile lor, insa cu unul ca tine mi-e mai rusine decat mi-ar fi cu orice gainar flamand.
Pot sa te anunt oficial ca esti un///de om atat timp cat TI-E RUSINE SA DECLARI CA ESTI ROMAN..bah ///, tu de ce esti afara?...tu nu poti sa faci reclama Romaniei? Super-calitatile tale de mega specialist IR si Pol.Sci. nu pot servi tarii tale?Faci parte din categoria aia penibila de romani care isi respinge propriile valori, propria identitate bazandu-se pe niste sabloane invechite si penibile: pt tine, Romania e inca plina de comunisti si cel mai reprezentativ e ca avem orfelinate, nu-i asa? Esti o mizerie, mi-as fi dorit ca tu sa nu fi fost roman...
O capacitate intelectuala ca Codrut poate sa aduca servicii imense Romaniei.
Forumistii ar trebui sa fie furiosi pe guvern nu pe acest tanar.Din nefericire in guvern avem..........
Respectul il castigi prin comportament si atitudine, indiferent de origine. Prin atitudinea lui, Codrin greseste profund si mai mult, da dovada de lipsa de verticalitate morala.
Acum m-am intors inapoi in Romania si sant un angajat oarecare la o companie oarecare (nu importa care anume). In pozitia respectiva am ocazia sa discut cu foarte multi oameni, atat din domeniul privat cat si public, guvernamental.
Pot spune cu mana pe inima ca sant foarte multe persoane care apreciaza profesionalismul si experienta, dar cel mai mult apreciaza dedicatia si dorinta onesta si dezinteresata de a ajuta si a contribui la imbunatatirea situatie din Romania.
Nu exista satisfactie mai mare decat aceea pe care o am cand persoana (clientul) cu care lucrez imi spune ca am reusit sa ii ajut sa isi rezolve probleme.
Concluzia la care vreau sa ajung este ca acolo unde exista vointa si dorinta, exista si putinta. Indiferent de obstacolele existente!!!
Asadar, nu pot decat sa spun ca sant profund dezamagit ca o persoana cu potentialul lui Codrin alege sa se dezica de tara care l-a format (asa cum se face formarea in Romania) dupa ce i s-a acordat sansa sa ajunga pe niste culmi academice la care foarte putini pot visa sa acceada. Consider pozitia lui ca fiind o tradare fata de Romania!
Mie mi-ar fi rusine sa gandesc in felul acesta si mai ales sa imi fac publica pozitia.
Este total duplicitar: pe de o parte a profitat sau profita in continuare de banii platiti de contribuabilii romani, prin intermediul guvernului, pe de alta parte considera ca acceptarea bursei a fost o mare greseala.
Il tine cineva cu forta sa-si continue studiile pe banii romanilor ? Fratilor, lasati-l liber ! Cereti banii inapoi (cu dobinda, binenteles) si eliberati-l de contract sa nu mai sufere atit de mult.
Poate il sponsorizeza sud-africanii pentru lucrari de cercetare in Romania !
Ca sa isi repare greseala, mai bine da banii inapoi guvernului si ramine printre americani. O sa fie in scurt timp "rejected" ..sau poate se integreaza, cine stie !
Oricum cu astfel de elemente in tara, mai bine lipsa !
http://www.cva-galati.ro/v2/viewtopic.php?t=1597
http://www.cva-galati.ro/v2/viewtopic.php?t=1604
Parerea mea? Si eu sunt plecata din tara la facultate (si am vizitat mare parte din lume... cu burse de la universitati nu de la guvern ;) ) si nu am zis niciodata ca NU sunt din Romania. Ma opresc aici! Stupid!
Cred ca reiese destul de clar si cine te-a invatat: prietena cea care nu ii plac romanii, in afara de tine. Esti slab. Nu ai calitati de lider si in nici un caz de reprezentant. Al Romaniei, sper ca nu oricum. Nici al Africii. Saracii. Iar profesional... ma intreb de ce ai ales Africa pt studiu. Cum nu esti deloc genul de sufletist care s-ar preta, si cum sunt convins ca nu se inghesuie nimeni pe aceasta specializare, cred ca ai cam luat ce a mai ramas.
Si sa stii ca romani au fost trimisi de tara cu miile la cursuri si specializari si s-au intors si nu au ajuns plangaciosi ca cei 30 de someri de lux. Macar taci.
Nu ma intelege gresit. Nu imi este jena ca sunt roman. Evit sa spun asta datorita unor perceptii absolut imbecile aspura romanilor.Crede-ma sunt chiar foarte mandru de tara mea. Iar in trei ani de cand sunt in America nici macar odata nu am spus ceva de rau la adresa tarii mele. Aceste frustrari personale le-am tinut mereu pentru mine. Asta spre deosebire dealti colegi romani, chiar de aici din Chicago, care in fiecare zi fac Romania de doi bani.
@ cei care ma cred snob
Faza cu Africa de Sud nu eu am inceput-o. Inca din primul an mai multi profesori m-au intrebat daca sunt din Africa de Sud. Americani nu africani. Asa ca m-am gandit ca e cel mai usor sa pastrez aparenta. Ca era mult mai usor sa spun ca sunt bulgar sau sarb, nu? Dar daca 4 instructori m-au intrebat daca sunt sud-african in primele sase luni, mi-am zis, de ce nu?
2 putin gresit
contractul este pentru 5 ani. Vii in Romania, timp de 4-5 luni esti somer, apoi te cheama la un curs de administratie publica pentru 3 luni dupa care te pun pe lista de asteptare. Si pana acum o mare parte dintre ei tot acolo se afla...
@Gicu Garneazta
Era o vreme cand consideram ca acest lucru ar putea fi posibil, drept dovada decizia initiala de a lua bursa. Realitatea e mult mai complexa.
@x-lescu
Intr-o tara in care absolut nimeni nu tipa la nimeni, unde politetea este cel mai important lucru, nu ar trebui sa conteze de ce a tipat acea doamna la mine. Raspunsul? Nu semnasem una dintre cele trei forme tipizate ....asta daca face vreo diferenta.
@ Stefan
Ai dreptate, unii iau mai multi bagi decat ceea ce prezint eu aici. Dar din cunostintele mele acesta este un salariu mediu. Si apropo, am pus salariul net si brut. Pentru ca aici taxele sunt foarte mari.
@ Maze
Cu siguranta ca sunt ceea ce sunt. Acesta este si motivul pentru care am fost foarte sincer in acest interviu. Puteam evident sa ascund faptul ca m-am dat sud-african in trecut. Nu am facut-o.
@ Fane
Crezi ca daca voiam vreun post caldut in vreun min
PS: incerc sa inteleg cum gandeste un student cu IQ de 140, in afara de faza cu sud-africanii (!)cam toate se leaga intr-un mod logic.
Nici nu meriti aceasta bursa! RUSINE RUSINE RUSINE!
NU facultatea face pe o sa stii, ci cit de om esti!
si mie mi-e sila de balcani si accept ca o fatalitate faptul ca m-am nascut in romania ,dar sa ma dau drept sud-african sau orice altceva nu mi-a trecut prin cap niciodata.
omul asta e extrem de periculos ...sper sa nu ajunga vreodata un factor de decizie important.
Crezi ca daca voiam vreun post caldut in vreun minister, raspundeam la acese intrebari? :) Hai sa spunem direct ce se intampla. In urma cu 3 ani am aplicat pentru aceasta bursa pentru ca am crezut ca e posibil sa schimb ceva. In momentul de fata stiu ca este imposibil. Am vazut-o cu ochii mei, am auzit-o cu urechile mele de la oameni care se afla din pacate oarte sus in politica romaneasca. Ca sa reusesc in Romania, primul lucru care am fost intrebat de oamenii cu care am discutat despre ideea revenirii in ara a fost: dar intri la noi in partid, nu? Si atunci intreaba-te singur: asta este viitorul pe care il vreau pentru mine?
@ Thorgrim
Crede-ma cele mai multe genii nu se intorc in tara. Primesc super burse pentru doctorat, cercetari si alte lucruri similare.
@ GP
Nu am accesat bursa prin inselaciune, ci am facut, in minte un asa numit mock test. Sa-ti explic cum am luat un internship pentru Africa pentru anul viitor. Am aplicat pentru el dupa care a urmat o serie de interviuri. Inainte sa merg la interviuri, am avut mock interviews. Asta inseamna interviuri unde ai oameni care-ti critica raspunsurile, care-ti explica clar ca nu asa convingi angajatorul. In viziunea ta asta inseamna ca intreaga societate americana e bazata pe frauda, pentru ca asta am facut si eu. M-am gandit cu atentie care sunt tiparele sociologice pe care angajatorul de urmeaza. Daca nu ma crezi, cauta internship application advice pe net sau alte lucruri de gen.
@ cei care cred ca imi e rusine ca sunt roman. Va rog sa recititi materialul. Nu am facut niciodata precizarea ca imi e rusine ca sunt roman pentru simplul fapt ca nu este adevarat. Faptul ca am preferat in ultimul an sa spun ca sunt sud-african nu inseamna ca imi e rusine ca sunt roman. Ci doar ca m-am saturat sa fiu numit rrom, hot si mai stiu eu ce. Singurul motiv pentru care am spus ca sunt sud african este ca nu vreau sa-mi critic tara. Nu am spus nimic de rau despre Romania in trectu si nu voi incepe de acum.
Te-ai intrebat daca oamenii astia, care iti tot zic ca nu se poate, sunt tocmai cancerul acestui sistem sau sunt cei prea batrani sa se mai schimbe si, totodata, sa mai schimbe ceva in jurul lor?
Da-i in ma-sa cu partidu' lor. Vino si fii un tehnocrat cu o activitate sustinuta si o competenta de necontestat. Stiu, este greu sa lupti singur, dar sunt convins ca sunt si altii ca tine, care-ti sunt sau iti pot fi aproape.
Lumea s-a saturat de guzgani hulpavi, peste tot, nu doar in Romania. Demonteaza-le marsaviile si arata-te ca o alternativa. Si in sensul asta nu-mi poate veni in minte un exemplu mai bun ca Obama.
Daca tu si cei ca tine, care aveti prgatirea si energia pentru a antrena aceasta schimbare, n-o faceti, atunci cine? Chiar ai vreo mare satisfactie profesionala scriind o lucrare despre implicatiile politicilor administrative ale chioscurilor de suveniruri din Uganda asupra burselor asiatice?
multe inexactitati in articol despre iaginea Americii. ce mi-e America ce mi-e Romania. singura chestie e de perceptie, de maturitate, de deziluzie si cu una si cu cealalta
dar nu-l mai acuzati ca toti va afundati mai mult
un sistem se poate schimba doar daca il cunosti din interior foarte bine, iar acesta presupune timp si munca de jos, iar tu practic nu vrei si nici nu ai vrut vreodata sa faci asa ceva
Am doar un mic exemplu din sistemul de invatamant universitar din ro, am reusit sa reclamam atat de mult lipsa de seriozitate a unor profesori, respectiv lipsa de cunostinte a unor seminaristi incat generatiile urmatoare au avut parte de un tratament mult mai bun, inclusiv noi in ultimii ani. Asa ca nu e nici pe departe imposibil este doar lasitate.
Sa inteleg ca te plangi ca dupa ce statul ti a oferit sansa sa plec in USA tu te plangi ca nu iti asigura si un job .. "fata" draga daca esti asa de bun pre cum zici (tusi restu) atunci o sa va gasiti un job si cu putina dedicatie iti garantez ca te poti intoarce in romania ca EXAPAT unde vei fi platiti la salariul din sua ;)
Apropo de sistemul romanesc (si aici vorbesc din experienta prietenilor) lasa multe de dorit iar golurile cat si sistemul alterat si senil sunt din ce in ce mai mari. Iar coruptia este de gasit de la portar la rector
Personal studiez in strainatate si nu pe banii statului...... asa ca te inteleg in multe aspecte ceea ce nu inteleg este ca alegi sa spui ca esti in Africa de Sud. De tine imi este mai rusine decat de romanii care se duc la furat de ce ? pt ca tu care ai putea sa arati reversul medaliei alegi sa taci
Tu care esti un student de elita alegi sa te ascunzi doar pt ca exista idei prconcepute despre poporul tau.
Personal ti-as retrage bursa cat ai clipi pt ca domnule tu cel care esti atat de interesat de politica si relatii internationale tu nu esti un ambasador esti doar o capusa care se plange ca nu este tinut de manuta sa-si gaseasca un job ...
Asa e este greu cand intarzie cu banii iubitul guvern dar era mai bine daca nu erau deloc ?
Am decis sa raspund aici pentru ca am fost de acord si simteam aceleasi dureri oarecum ca si domnul nostru pana cand mi a fost dat sa citesc inteligenta cu cetatenia ...
dragule eu studiez in germania si cred ca au avut mai mult de-a face cu hotii nostri decat americani dar niciodata nu am spus ca sunt din alta tara ba chiar am spus ca sunt roman mandur fiind de asta
poate ca sunt exagerat dar mai bine decat tine
Si eu sunt in afara, student la fizica, si ajut tara de acolo din afara mai mult decat o fac cei din tara. Incredibil, dar adevarat, doar eu si un alt coleg din afara facem cele mai bune si multe stiri de stiinta (nu punem la socoteala jurnalistii profesionisti). Atatia studenti in tara si nici unul nu e in stare sa faca un site de stiri de stiinta. Dar eu si un alt coleg din afara o facem asta. Si tara nici nu stie de noi.
Daca vrei sa ma contactezi, da o cautare pe google dupa numele meu, Adrian Buzatu. Mult succes si mult succes mai departe! Sper s ama contactezi, as avea multe de invatat din experienta ta ...
Cu bine,
Adrian Buzatu
gandeste-te la aspectul pozitiv - s-ar putea ca tu sa fii singurul roman pe care ei il vor cunoaste de-a lungul vietii lor. or sa creada ca romanii sunt, on average, ca tine. nu ti-ar place asta?
Sunt total de acord cu tot ceea ce spui. Lucru cu care nu sunt insa de acord, este faptul ca cititorii acestui articol considera ca eu nu sunt mandru ca sunt roman. In primul rand daca doream sa dau uitarii ca sunt roman nu as fi raspuns la intrebarile de mai sus. As fi ignorat emailul celor de la hotnews si atat. Cand oamenii citesc faptul ca in ultimul an m-am dat ca sud african, se gandesc ca acest lucru inseamna ca nu sunt madru ca sunt roman. Fals!
Inseamna doar ca am preferat sa folosesc o alternativa pentru a scapa de o serie de prejudecati, comentarii gratuite si acuzatii nejustificate. Asa cum am spus intr-un mesaj anterior, ideea nu-mi apartine ci a venit de la o serie de instructori americani care au vizitat de fapt Africa de Sud si care au avut la inceput impresia ca sunt de acolo. Pe de alta parte, Africa de Sud si Romania au un trecut similar, ambele au suferit de pe urma unui sistem politic ingrat dar au reusit sa schimbe acest lucru se binele lor. Apoi, ceea ce nu am explicat in articol este ca acest lucru se intampla alternativ si in functie de locatia unde ma aflu. Pe scurt: oamenii care ma stiu si cu care intru in contact direct foarte des stiu ca sunt roman. Cei cu care probabil intru in contact o singura data, afla de la mine ca sunt sud-african. Am vazut din experienta ca acest lucru ajuta foarte mult deoarece in momentul in care spun ca-s sud african oamenii nu mai fac alte comentarii si incep sa vorbeasca despre alte lucruri de interes comun. Daca le spun ca sunt roman, au o alta atitudine care nu mereu este una onorabila. Asa ca pentru binele amandorura am ales cea de-a doua varianta. Acum, daca e bine sau nu e o alta poveste. Evident ca, moral vorbind, lucrul pe care-l fac este imoral din punct de vedere informational. Insa nu schimba sub niciun fel contextul si discutia care urmeaza. De asemenea, faciliteaza discutiile cu privire la realitatile politice africane dspre care-mi place sa vorbesc foarte mult.
Ce aveti cu baiatul? A vazut mult mai multe lucruri si locuri si oameni decit totzi invidiosii aciuiati pe acest forum.
- nu exista decizii proaste si decizii bune. Exista decizii luate de o persoana care au anumite consecinte/cauzalitate in timp. Din acest motiv nu am sa comentez articolul si nici opiniile voastre.
- echilibrul e foarte important in viata si in orice lucru in general. Poate si Codrin si si noi cei care adaugam comentarii am putea sa fim mai echilibrati in opiniile noastre. O persoana care a facut un doctorat in Japonia, cand mi-a povestit despre experienta lui acolo, primul lucru mentionat a fost referitor la relatiile interumane. Exprimarea exacta folosita " oamenii tot timpul politicosi si pe care chiar daca ii deranjezi cu ceva evita sa arate nemultumirea lor in mod direct ". E vorba de echilibru si de modul in care intelegi sa interactionezi cu alti oameni.
- eu nu am studiat in SUA, am studiat insa si in alta tara decat RO si din experienta mea proprie cred ca e foarte important sa iti formezi o capacitate de analiza si sinteza care sa-ti permita sa identifici solutii la probleme noi. In cercetare si in orice implica luarea de decizii cred ca e important sa avem oameni cu o minte buna care sa fi fost pusi in situatia de a gasi solutii la probleme noi. Cred ca orice experienta de acest gen poate ajuta, chiar daca presupune sa studiezi cauzalitatea care exista in spatele a 30 de colibe cu suveniruri in jungla.
Ca o precizare sunt in RO acum si lucrez consultant independent pe domeniul meu de specializare, pentru clienti exclusiv privati, am renuntat la un job bine platit si am returnat banii pentru o bursa obtinuta de la o institutie oarecum guvernamentala, doar pentru a avea libertatea de a lucra ceea ce imi place si de a putea alege singur pentru mine.
Din comentarii si din articol perceptia mea e ca sunt multi oameni de calitate romani, insa ar trebui sa incercam sa acceptam realitatea asa cum e si sa incercam fiecare sa schimbam cate ceva, in bine.
Cunosc chestiunea - am lucrat si eu "la stat" o perioada pana cand m-am saturat de poveste (nu toata lumea este asa, dar 90% din cazuri asa este).
Insa sunt 2 lucruri cu care eu am o problema.
Incep cu cel mai putin important. Rolul acestor tineri ar fi sa schimbe ceva. Evident e nevoie de sprijin politic pentru a fi promovati, dar trebui sa si lupte. Cred ca e o naivitate sa iti inchipui ca la intoarcere de la bursa o sa fii primit cu bratele deschise. Dimpotriva - vor fi multi care iti vor pune bete in roate din diverse motive. Trebuie sa lupti, si nu e usor chiar daca esti sprijinit.
Nu stiu ce probleme au intalnit bursierii la intoarcere, dar atitudinea lui Codrin mi se pare un pic tributara pricipiului "statul trebuie sa ne dea". Cand te angajezi la asa ceva este clar ca vei avea de luptat la intoarcere, sau mai bine nu te bagi.
Cat priveste faptul ca spune ca e altceva decat roman, asta este o mare PROSTIE (scuze Codrin dar asta este parerea mea). Eu am calatorit in ~20 de tari si peste tot am spus ca sunt roman.
Din pacate e o atitudine des intalnita, datorita fricii de a fi asociat unei imagini negative. Multi oameni nu inteleg ca pot sa faca diferenta, chiar si numai pentru cei cativa cu care intra in contact - asa ca cersetorii, hotii si fetele de la Indigo reprezinta de multe ori Romania in exterior.
Dupa facultati si studii si cercetari in domeniul politicii si relatiilor internationale, tot degeaba.Inca mai ai de invatat. Pacat. Codrine tata, ai realizat multe, dar dupa porumbelul asta, eu unul as prefera sa nu fii roman. Poate sud-african.
Pentru un tanar care s-a intalnit de cateva ori cu laureati Nobel si lideri ai Uniunii Europene, esti surprinzator de dispus sa reiterezi intalnirile tale de inalt nivel. Logic ar fi ca cineva obisnuit cu astfel de conversatii sa nu le mentioneze in modul repetat si indirect-fatos in care le mentionezi tu.
Ca student in SUA, ma indoiesc de acuratatea catorva dintre afirmatiile tale. Laureatii Nobel nu sunt atat de deschisi ideii de a petrece o ora cu un student, mai putin cu unul pe care nu il cunosc. Nu din aroganta, ci din lipsa timpului. Pe o alta nota, salariul mediu al profesorilor din SUA este mai mic decat nivelul indicat de tine.
Laureatii Nobel isi beaun cafeaua la un loc cu orice student, ei nu sunt Laureati ca muncesc 24/24 .
Fara sa faceti scroll la inceputul paginii si sa recititi din articol, raspundeti, va rog, la urmatoarea intrebare:
Cu ce se ocupa tinarul din articol?
dar nu din cauza lui , din cauza noastra a ROMANILOR.
ce vad ce scrie pe comentari , ma ingrozeste, confirma ca suntem un popor care nu munceste, doar LATRA>
Fara sa-l cunosc in prealabil pe Codrin, si fara sa ma erijez in aparatorul lui, dar cunoscand America, sunt convins ca foloseste "trucul" cu Africa de Sud pentru ca e satul sa umple golul de cunostinte al interlocutorului in ceea ce priveste Romania. De cele mai multe ori, si e trist ca se intampla prea des, putini oameni, chiar din mediul universitar, n-au habar de Romania, si aici ma refer la cunostinte profunde. De cele mai multe ori, auzi stereotipuri, auzi stirea negativa din ziarul local, si cam atat.
Daca i-ati citi blogul, nici macar in profunzime, ati realiza ca stimabilul Codrin nu ascunde ca e roman, deci nu aruncati proverbialul copil impreuna cu apa din scaldatoare, oameni buni, findca e voarba de o neintelegere aici. Codrin isi foloseste cunostintele probabil vaste despre Africa de Sud, n-o face cu malitie, o face pentru a evita situatii jenante, si de multe ori pentru a-si salva interlocutorii de la neplacuta situatie de a admite ca nu stiu mai nimic despre Romania. Adevarul gol-golut, e ca suntem o natie mica, o cultura destul de palida, cu o limba si literatura greu de tradus si putin traduse si lumea stie prea putine despre noi, fie din vina noastra, fie din vina lor ( poate ca sunt altele mai interesante decat Romania).
Mi-aduc aminte, mai in gluma mai in serios, satul fiind sa mai explic unde e , ce e, cum e, Romania, spuneam ca sunt din Atlantida spre mirarea interlocutorului care realiza ca discutia se indreapta spre un teren minat.
Sa fim sinceri cu noi insine, sunt putine lucruri remarcabile pe care Romania le-a oferit spiritului universal, iar cele care sunt, au parte de foarte putina sustinere mediatica din parte autoritatilor, oricare ar fi fost ele.
Toata lumea se agata de o singura afirmatie, probabil cea mai controversata si ignora lucrurile cu adevarat importante din interviu. Asa se explica probabil de ce tabloidele sunt cele mai vandute ziare in Romania, lumea nu are rabdare sa citeasca cu atentie, cauta cu disperare senzationalul si se opreste acolo.
Pentru cine nu stie cum e sa fii student la o universitate de top, este foarte usor de dat cu piatra. Foarte usor de criticat rautacios. Baiatul asta a muncit mult sa ajunga acolo si macar pentru asta, ar trebui sa ne gandim de doua ori pana a scrie critici izvorate doar din complexe de inferioritate.
Si chiar nu cred ca cere prea mult cand spune ca la intoarcerea in tara a celor ce au studiat afara statul ar trebui sa faca mai mult. Asta ar fi o stare de normalitate. In toate tarile la care ne uitam cu jind, tinerii de valoare sunt promovati cat mai sus. La noi, promeaza nepotismul si clientelismul.
Bursa Speciala Guvernul Romaniei este o rusine nationala, un exemplu penibil de cheltuire irationala a unor bani, care ar putea fi la fel de bine aruncati pe geam. Persoanele care se ocupa de bursa sunt de o incomptetenta strigatoare la cer si procesul de selectie este mai mult decat indoielnic.
acuma serios Codrine nu are nimeni nimic cu tine personal dar macar culege si tu niste sfaturi de la anumite posturi de mai sus; nu mai fa prostii de genul asta.
ai zis ca in US e musai sa se respecte deadlineurlie; tata vezi ca minciuna e mai daunatoare decat asta; poate iti ia un instructor fileul tau si vede unde esti nascut:)
dar oricum se vede de unde vii...te doare-n pix de chestiile astea
Dar hai sa fim seriosi.....e norocul lui sau e ceva din "familie" (familly, ca sa inteleaga si multi-task-erul)
Vino, draguta in Romanaia (saumai bine du-te in Africa de Sud, de unde iti place asa de tare sa pretinzi ca te tragi), si sa vedem daca o sa poti sa respecti "deadline-urile" si acolo.....
Baiete, ne faci de rusineeeeeeeeee
stii ceva, stai acolo, ca e mai bine...scapam de o lepra si poate ne reduc astia impozitele ca sa mai stai tu prin Botzwana pe anii mei.....
Sa studiezi pana la 40 de ani -masterate, doctorate despre Uganda, swahili, chinezi, ce vrei tu. Niste bla-bla-uri dintr-astea care nu folosesc nimanui, decat aluia care papa banii din burse.
Pe banii alora, bineinteles.
Munca...e clar ca nu ti se potriveste.
Tu esti obisnuit sa iti bei cafeaua cu cel putin 2-3 laureati Nobel pe langa tine.
Si, stii ceva?
Te rog sa renunti la cetatenia romana. Daca as avea puteri, ti-as retrage-o, pentru lipsa de bun simt si patriotism de care dai dovada.
Afla ca in Romania traiesc si muncesc tineri de mii de ori mai valorosi ca tine, care invata discipline grele, cu multa matematica, fizica, tehnologie, IT.
Nu au salarii grozave, dar cu timpul isi vor croi un drum in viata, isi vor face un rost.
Tu ti-ai dori sa lucrezi in diplomatie, adica tot viata de huzur. Din pacate locurile sunt ocupate de odraslele actualilor diplomati si fostilor securisti.
Prin urmare, ia-ti cetatenia americana si ramai acolo, la Obama. Se potriveste mai mult cu stilul tau.
Cei care nu ati trait afara din Romania, va poftesc la RECICLARE!!! Aveti MAAARE nevoie, ca sa scrieti mai putine tampenii!!!
2. Mai general vorbind sunt o gramada de absolventi din astia din strainatate specialisti in cele mai ciudate domenii. Exemplul de fata, omul e specialist in Africa.Bravo lui! Romania, desigur, are o multime de interese in Africa si are nevoie de o gramada de specialisti in swahili. E hilar sa vezi ca astfel de specialisti se plang ca nu gasesc de lucru in Romania. Eu as propune ca aceste burse platite din bani publici sa se acorde cu obligatia beneficiarului de a urma o specializare care chiar are vreun impact in Romania si nu specilizari in teoria prototiptilelor. Pentru orice individ cu inteligenta medie este clar ca daca te pricepi la literatura comparata a triburilor din Africa centrala nu o sa gasesti nimic special de lucru in Romania, pentru ca nu ai nici o expertiza importanta pentru vreun angajator din Romania. Dar e mai comod asa, haladuim cativa ani pe banii statului, si apoi din postura de ratati cu diploma total inutila ne plangem cu nu suntem platiti (tot de stat) cu salariu de ministru minim.
Cu indivizi din astia nu se va schimba in mod sigur nimic in Romania.
nu stiu de ce incerci sa ne manipulezi!? dar cu siguranta urmaresti ceva (ai demostrat ca nu faci nimic gratis)
cand ai acceptat bursa data de guvernul romaniei erai major, asa ca daca nu vrei sa te intorci da banii inapoi, cu dobanda, sa mearga la bursa un tanar mai necajit, care s-ar intoarce acasa si s-ar stradiu sa schimbe ceva.
au dreptate toti cei care-ti spun ca-ti jignesti interlocutorii, daca tu crezi ca ei nu au inteligenta sa faca diferenta intre un roman talentat si un
guvern birocrat, invechit, etc
spui ca ti-ai insusit un anumit limbaj care deschide calea spre organisme internationale, desigur din moment ce esti un CARIERIST FARA SCRUPULE.
ramai acolo si scuteste-ne, domnule, de judecatile dumitale; sunt atiti muncitori romani in Italia care nu se rusineaza ca sunt romani, desi in presa italiana apar cazuri grave despre cetateni romani care comit infractiuni in Italia;
ca si contribuabil roman nu doresc sa te intorci si toci in continuare banii nostri
pacat ca nu respecti nimic, mai devreme sau mai tarziu oportunismul tau va fi evident
... evreu ... ce nationalitate o fi si asta? ... mai ca-mi vine sa aplic pentru o bursa de antisemit ....
.... tot e bine ca nu are o prietena italianca ... cred ca ar fi declarat ca este nascut in Congo din parinti emigranti din zona Alaska ... (ruda cu Fram, ursul polar)
... e tragic cand ti-o furi de la "ai tai" dar e si mai tragic cand iti renegi originea
Oi fi eu tampit, dar ce "cerceteaza" asta? Cineva a identificat un loc unde poti sa vinzi o marfa mai scump decat a cumparat-o. Ce dracu e de cercetat aici? Poate ma lamureste cineva mai inteligent. Asa, ca pe prosti...
si da e obligat sa vina acasa prin contract, si daca i se ofera post de secretara aia va trebui sa o execute, pentru ca degeaba stii 5 limbi straine daca nu poti oferi ceva practic - o statistica, o analiza pertinenta, un produs, sau un serviciu de traducere de exemplu.
SI EU STIU 7 limbi straine, dar le folosesc ca inginer, produc.
Domnul viitor antropolog ce ar vrea sa produca in tara asta? alte gauri la buget cercetand prin africa???
omul asta chiar a fost roman si a trait si castigat un NOBEL in SUA, nu era din Africa de sud
- in 2 ani trebuia sa intelegeti cit de cit cultra americana si despre ideea lor despre hurt your feelings ... he he.. deci ei spun numai cuvinte frumoase, nu ca la noi. trebuie sa inveti tu sa citesti in spatele lor. In rest depinde doar de tine nu de natie. Oricum nu prea e discriminare.. doar au un presedinte negru.
Nu sunt de acord cu tine cand spui ca nu esti roman, crede-ma nu am negat si nu am sa o fac niciodata ca sunt roman.......nu confunda Romania (acasa) cu politicienii, politica si contextul actual, ar fi o mare greseala. Esti roman si o poti arata cu mandrie oriunde, Romania, noi cei de acasa avem nevoie de romani ca tine afara oriunde, care sa arate adevarata Romanie. Am facut si fac asta tot timpul si nu imi pare rau, crede-ma ca nici tie nu o sa-ti para. Este mai greu, mult mai greu sa nu ai o origine, sa nu ai "acasa".
Felicitari pentru toate succesele tale, meriti aprecierea tuturor insa nu o astepta de acasa (inca) celor de la care astepti acest lucru nu sunt capabili sa il ofere, nu inteleg,nu stiu si nu vor. Le ceri prea mult, am inteles asa din propria experienta. Treci peste asta si gandeste-te la ce poti face pentru Romania, cat de putin dar fa-o.
Asta-i ce am postat mai jos, sub titlul "INCREDIBIL"
"Incredibil, am ramas socat...asta-i un cry baby...eu mi-as fi dat o mana sa fi avut sansele pe care le-a avut el in viata!!!! Eu am venit in tara asta ca un simplu emigrant, cu $200 in buzunar, am muncit la muncile de jos ca sa ma pot duce la scoala...si Universtiy of Chicago m-a costat peste $100,000 (imprumut la care mai platesc si astazi)!!
Si chestia in care zice ca-i rusine ca-i roman...incredibil...pe astia strica guvernul Romaniei banii!!!! "
Bravos !
De 7 ani tot calatoresc prin America si nu contest faptul ca de multe ori am fost pus in situatii dificile dar nu m-am ascuns sub presh cum faci tu.
In legatura cu politicile contradictorii pe care le duce statul roman...asa e in jocul de poker..cand esti mic singura ta sansa e sa joci la cacealma.
Dai dovada de atitudinea"tipic romaneasca" pe care o blamam cu totii.Ti-e teama sa-ti incepi cariera de pe un post de secretara.Tocmai acolo e nevoie de voi.Din interior trebuie restructurat totul.Take it as a challenge.Vino si ia-te la tranta daca ai cohones..daca nu ,ramai acolo unde nu e nimic de facut pentru ca sistemul e deja pus la punct. Se vede treaba ca ca esti o fire slaba;o atitudine barbateasca ti-ar sta mai bine...
Si lasa-ma sa ghicesc...noua identitate ti-a fost propusa de prietena ta iar tie ti-a convenit de minune.Mai bine ramai papusa acolo sau in Africa de Sud
Cu profesorii universitari de la noi carora nu le ajungi la nas decat cu scara si cu personalul consular asa e.Dar ai reclamat undeva comportamentul lor?Sau ai plecat indignat de la ghiseu si ai hotarat ca de maine esti din africa de sud?
Exista ziare si televiziuni care ar fi incantate sa gazduiasca un manifest public organizat de o asociatie a studentilor romani nemultumiti de atitudinea de la ghiseele consulatelor.Dar voi nu sunteti in stare sa va organizati.Pt ca voi sunteti niste gaini ba din Africa de Sud ,ba din Eastern Europe,ba din Italia...va ascundeti ca niste gaini fricoase in spatele unor identitati fictive.
As mai zice dar tre sa plec .Ma duc la OPC sa reclam o firma de termopane care ma amana de doua saptamani.
Asta nu inseamna ca daca ai studiat in strainatate esti neaparat mai cu mot si mai competent decat cei de acasa si ca trebuie musai sa se taie vitelul cel gras cand te intorci acasa in cinstea ta.
In primul rand, relatiile personale in construirea unei cariere conteaza foarte mult si nu numai in Romania, ci si America. Probabil ca in Romania mai mult decat in SUA dar asta e alta discutie. Cand ai ales sa studiezi afara iti asumi instantaneu si un handicap si anume ca un numar de ani te vei desprinde de realitatile din Romania, deci, chiar daca esti teoretic mai pregatit, cel care a ramas in conexiune cu ce se intampla aici are si el avantajele lui.
In plus si sistemul de invatamant de afara are si el minusurile lui. Sunt si acolo destule oportunitati si portite sa-ti bifezi examenele, dar continutul real de cunostinte si abilitati dobandite sa fie destul de scazut.
In fine, cum am mai scris, e problema specializarilor exotice , de nisa, care nu au niciun corespondent pe piata muncii diin Romania.
Concret am cunoscut un numar de astfel de specialisti cu pregatire afara. Sunt printre ei oameni si oameni. Unii valorosi, altii nu au dovedit decat pricepere in a minti frumos pe la interviuri (cum pare sa fie si principala abilitate si a personajului din articol). Au obtinut posturi bine platite.
Au stat 6 luni maxim 1 an si a trebuit sa plece. Pe unii ii stiu ce au facut mai departe. Au reusit sa pacaleasca inca 3-4 angajatori. S-au gasit angajatori mai milosi la care au rezistat chiar 2-3 ani.
Dupa ce au au facut 5-6 ani cariera in acest fel a venit momentul cand angajatorii devin foarte putin interesati de diplomele tale, si te intreaba foarte exact ce realizarari ai. Si aici bla/bla nu mai tine. Acum respectivii fac joburi de subzistenta sau sunt someri.
Ca sa ai succes aici, inseamna multa munca, umilitate si sa incepi de jos...nimeni nu o sa te puna director la 25 de ani, numai pt ca ai terminat la o scoala buna.
In fine, asta-i comentariul meu postat mai jos sub titlul "INCREDIBIL"
"Incredibil, am ramas socat...asta-i un cry baby...eu mi-as fi dat o mana sa fi avut sansele pe care le-a avut el in viata!!!! Eu am venit in tara asta ca un simplu emigrant, cu $200 in buzunar, am muncit la muncile de jos ca sa ma pot duce la scoala...si Universtiy of Chicago m-a costat peste $100,000 (imprumut la care mai platesc si astazi)!!
Si chestia in care zice ca-i rusine ca-i roman...incredibil...pe astia strica guvernul Romaniei banii!!!! "
Trebuie sa ne uitam la cauze in primul rand!
Pt ce sa vina intr+o administratie in care sa isi rateze cariera!
Daca tot va simtiti asa de frustrati pt cum vi se consuma banul public, de ce nu intreprindeti o asociatie in care sa solicitati un audit al acestui program???Aud??
Va spun eu de ce....pt ca sunteti lasi si carcotasi, invidiosi pana la maximum pt realiyarile vecinului!O natie fara pic de simt civic!De aceea!
O sa votati ca o turma peste o luna de zile...si iarasi ne vom plange la infinit cat de mult fura guvernantii!
Toti sunteti patrioti, toti aveti un românism de nu se poate in voi si pun pariu ca la primul moment in care ar trebui sa-l dovediti, 80% ar da bir cu fugitii!Patetici!
Ca sa fiu cinic : nu mai fi dezamagit , lucreaza sa faci rost de bani ca sa platesti integral valoarea bursei si astfel vei fii multumit ca nu ai stat pe banii Romaniei la studii .
Ca sa fiu realist : te inteleg si chiar daca tu nu-ti dai seama ai un handicap , printr-un concurs de imprejurari , datorita sansei ( sa nu subestimezi sansa in viata ), capacitatii ... ai ajuns in pozitia sa consideri ca este sub demnitatea ta sa incepi sa lucrezi "de jos" . Tine minte , cei care au realizat ceva cu adevarat in viata au pornit de jos , chair foarte de jos fata de un "marunt post in guvernul Romaniei" .
Considera sansa inclusiv faptul ca ai primit atatea comentarii ( bune sau rele , sa stii ca nu conteaza ) la acest articol . Daca nu stii sa valorifici acesta sansa sa stii ca esti o investitie nerentabila , ca o casa gatasa se darme dar cu pretii spoiti pe dinafara.
mai baiete ti s au urcat cele 64 de tari vizitae la cap....
ai dreptate cu neseriozitatea guvernului etc etc etc...
dar nu stiu ...parca tot interviul asta e cumva fals si de prost gust ...
o lauda de sine aroganta nu stiu poate eu tmapit.. de obicei nu comentez pe forumuri dar de data asta n am putut s ama abtin ..si dc vorbesti 5 limbi straine si nu te foloseste guvernul ce ... si eu vb 8 . si n am nevoie sa ma foloseasca psd pnl pld sau alt partid de rahat (toate sunt)
oricum delirez:)
o zi buna tuturor
:)))
articol de tot rasul .articol comunist. articol laudaros :) imi pare rau ca nu am gasit cuvantul potrivit sa descriu exact... sentimentul
"I don’t yet know exactly what I am now, since one sentence or paragraph is hardly enough to describe a person. But I know the two words I always whisper to myself, every year, when I return to Africa: simply surprising…"
Nu crezi ca ai preluat de undeva expresia asta? De undeva din cele 60+ tari vizitate?
Poate ca o simpla cautare pe google dupa "simply surprising" te va surprinde...
Si chestia in care zice ca-i rusine ca-i roman...incredibil...pe astia strica guvernul Romaniei banii!!!!
Rusine sa-i fie.....sa prefere sa afirme despre el ca este din Africa si sa se mai si laude la romanii prosti din taxele carora ii este platita scoala de mii de dolari in America.
Rusine, asta face de ras si-si sterge pantofii pe steagul romanesc mai rau ca "fatucile" alea pe care le blama.
Sunt trist...
Oare cati din cei care scriu aici batandu-se cu proverbiala caramida a patriotismului in pieptul romanesc bombat cu mandrie, avea control la 21 de ani asupra fiecarui cuvintel ce-i iesea din gura?
Referitor la prietena evreica si parerea evreilor despre romani, cati dintre voi au vizitat muzeul Holocaustului in Washington si au remarcat ca Romania figureaza la loc de "cinste" intre tarile care au participat la Holocaust? Si acolo tot mandri va simteati?
In loc sa intelegeti si sa reflectati asupra dramei prin care trece nenorocita aia de tara, cand oameni trimisi pe bani grei la studii revin someri de lux, va legati de o afirmatie ce n-are nici o importanta. Pentru mine e important ca blogul lui Codrin Arsene e intitulat "A Romanian in Africa" si imi este de ajuns ca sa inteleg de ce spune ca e din Africa de Sud.
Stie cineva despre drama lui Caragiale care a murit la Berlin, urand Romania? Il face asta pe Caragiale mai putin roman? Sau ca veni vorba de Michelle Obama, care nu s-a simtit mandra ca e americanca pana nu de mult, desi a studiat la Princeton pe banii contribuabilului american, ati auzit?
Faptul ca cineva e nascut in Romania nu i se poate imputa nimanui, si totodata nu poate fi folosit ca arma de atac pe baricadele patriotismului. Nimeni nu-si alege locul unde se naste, iar in numele libertatii individului fiecare ar trebui sa fie liber sa declare ce vrea. Lasati pe seama psihoanalistilor sa vada daca e normal sau nu ce declara Codrin Arsene, pana atunci intrebati-va daca activitatile lui profesionale va multumesc prin asocierea pur intamplatoare a faptului ca e roman ca si voi.
ete fleosc, romania a facut si a dres impotriva evreilor....mare chestie....
iar musiu studentul ar putea sa zica si ca e din Congo, putin ne pasa cat timp face scoala pe spatele congolezilor, cat face scoala din banii contribuabililor sa puna mana sa-si recunoasca nationalitatea si sa incerce sa faca ceva pt tara asta ca de aia e trimis...nu e trimis sa faca pe smecherul.
Cata nesimtire.....avem copii care nu au bani sa mearga la scoala si scursuri de astea primesc bani ca sa se laude ca sunt congolezi.
pramatia ma-sii
toată stima, okianu remus
sa-ti fie rusine daca esti profesor...a scuze....este de desen,.,...deci nici profesor nu te poti numi...cel mult pierzator de vreme, ce pretentii sa avem de la drogati ca voi care isi pierd mintile datorita mirosului de vopsea
adevarul e ca numai unul ca tine poate sa ridice in slavi maimutoiul asta care si-a ales africa extrem de bine ca tara de reprezentare.....toate maimutele vin din africa
Asa ca lasa fitele jos
.
de cand astept eu un articol ca asta, nu stiu sa va spun.
Presa e presa,s i nimic mai mult.
Bursa am primit o in 2005 pe bune, nu am nici un spate si nu am avut, si pot spune ca mai cunosc cativa care au luat bursa pe bune.
Eu am plecat aci aproape de casa, cu toti acordeonistii si cersetorii, cu Eurolines ul.
Dimineata plecam la facultate cu ei in tramvai, seara ma duceam acasa cu ei in tramvai.
Ei plecau in romania cu un mercedes alb nou noutz, eu ii trimiteam mamei un colet prin autocar si aveam bani doar ca sa ma spal pe dinti cu pasta M Budget, de 0.70 de centi.
Dupa un an de zile, am reusit sa ma fac exmatriculata, caci i am spus directorului de master ca el imi propune numai poezii despre liberalizare si privatizare, si a trebuit sa platesc 13 000 de euro la stat inapoi.
tatal meu plateste circa 400 de euro pe luna, ca m i a pus statul si dobanda, si asta din septembrie 2007 pana in noiembire 2009:
Am fost cu universitatea in proces 2 ani de zile, si bineinteles ca ei au castigat, timp in care am cerut permis de munca ca sa pot supravietui:
Am spalat veceuri la hotel Richemond, la alte hoteluri de 2 sau 3 stele, am facut baby sitting pentru o bulgaroaica cu unghii de plastic si cu bichini ce ieseau din blugi, casatorita cu un elvetian bogat.
Mi au taiat permisul de munca de la hotel din iulie 2008. Mi sa u terminart banii si dorm intr un adapost , in Annemasse, la margine de geneva, in maison Coluche, cu ceva cersetori si tigani de ai nostrii.
Cu mine odata a plecat si o bursiera Sanziana Pop, ce lucreaza la o companie: Si aici permisele se dau cu pile si recomandare.
Si aici femei bogate, se duc si isi iau din Africa nu girafe, ci baietei supradotati si se plimba cu ele in decapotabile. Fac pe proasta si vad multe, si nu mai vreau sa tac. Si daca am sa ajung vreodata sa ajung la ONU, o sa mor ca Ana Politovskaia, pentru ca la cate vezi, e greu sa taci
Cum te astepti sa devii, dupa o bursa platita de Guvernul unei tari, un plus de imagine al acelei tari si un om care sa schimbe niste perceptii deseori eronate despre un popor intreg, atunci cand tu nu ai demnitatea de a spune de unde esti?
Si spun demnitate, pentru ca poti foarte bine sa reprezinti imaginea Romaniei fara sa fii angajat la Guvernului si trimis in misiuni oficiale.
Iar faptul ca tu, Codrin, refuzi asta, mi se pare o dovada de imaturitate si aroganta fata de o tara pe care, atunci cand ai luat bursa, spuneai ca vrei sa o reprezinti si sa o ajuti.
Presupun ca acei oameni destepti care te inconjoara si pe care ii apreciezi stiu ca a fi roman nu e o eticheta in sine si ai putea foarte bine sa promovezi imaginea Romaniei care esti... tu.
Nu merita sudarficanii sa fie facuti de rusine numai pentru ca vorbesc britanica cu accent scotian, irlandez, englez, ba cica chiar si sudafrican.
Te-i gandit vre-o data ca poate esti intampinat cu raceala nu din cauza ca esti roman ci din cauza personalitatii tale? Chestia in lumea care nu trebuie sa invete sa fie "libera", asa cum invatam noi romanii inca, este ca nu te poti ascunde, preface, minti. Daca esti adevarat, esti, daca nu, nu, unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!. Poate esti plictisitor, poate vorbesti prea mult si numai despre tine insuti, poate te plangi mereu de ceva, cine stie? Poate te invarti printre oameni care nu sunt potriviti pentru tine? Poate te crezi prea destept?
Guvernele sunt la fel peste tot, birocratii tot asa, cei cu valoare ies la suprafata ca uleiul in apa,, lumea e complexa dar respectul de sine si al altora se castiga prin munca si in timp si o data castigat nimeni nu poate sa ti-l ia. Asta e valabil chiar si pentru cineva care este din Africa de Sud, fie fals, adevarat, alb sau negru.
In plus, nu prea inteleg de ce ai ales tocmai S.A.?Rata criminalitatii una din cele mai mari in lume, tara inca poarta stigmatul erei apartheidului, presedintele partidului de guvernamant are patru neveste si incearca din greu sa scape de o acuzatie de coruptie majora, lumea se omoara in strazi cand asa vor muschii lor, politistii se impusca unii pe altii pa autostrada cu armele de servicu. Sari in put din lac? Nu cunosti realitatile din Africa de Sud, ori poate numai iti scapa "ceva" mereu?
Mai bine invata sa te bucuri de ce ai si de cine esti. Razi si tu mai mult, ma tem ca nu prea ai avut timp pana acuma. Considera accentul "britanic" o gluma buna si distreaza-te. Afla si tu ca nu exista asa ceva, ca nu exista popoare fara uscaturi (imoprtant e sa nu fim si noi uscatura).Nici guverne ideale nu sunt nicaieri ci existam numai noi si avem vietile dupa cum ni le facem, adica meritam.
Hai, pa.
La facultatile publice media, insa e undeva intre 70k si 100k.
Cat despre bursele guvernului e asa cum ma asteptam...No comment.
Si eu am facut facultatea in state si momentan sunt la doctorat. Desi mi-a fost foarte greu financiar in facultate, sunt fericita ca nu m-am legat la cap cu bursele lor.
Acasa suntem 4 copii si ai mei nu au putut sa ma sprijine prea mult. Bursa imi acoperea doar taxa de scolarizare, iar eu trebuia sa vin cu inca cateva mii pt celelalte taxe. Din fericire, americanii apreciaza valoarea si stiu sa rasplateasca munca. Si cu ajutorul Domnului am trecut cu bine. Pt cei rautaciosi, nu am ajuns in state pe pile, pe afiliatii religioase sau banii altora.
Ganduri de a veni in tara am: de Craciun si in vacanta in vara. Pana cand guvernul nostru scump si drag nu va intelege ca in educatie trebuie investit, va trece multa apa pe Dunare si multi copii destepti vor ramanea in tarile in care sunt apreciati la adevarata lor valoare.
Si eu am fost studenta in america si culmea in Illinois dar majoritatea amercanilor pe care i-am cunoscut nu stiau unde e Romania pe harta, o consierau o tara "exotica" si erau cat se poate de curiosi si incantati sa afle mai multe lucruri.
Cat despre Bruxelles si Europa, nici aici lucrurile nu stau chiar atat de rau. In cele doar cateva crecuri studentesti din care am facut parte, romanii au fost mereu bine primiti si bine priviti.
Poate vad eu lucrurile mai optimist dar totusi cred ca la capacitatea ta ar trebui sa gandesti cum ar zice americanii "out-of-the-box" si pentru ca incerci sa intelegi rolul investitiilor chinezesti in africa de est si modelul economic al chioscurilor din mijlocul junglei poate ar fi bine sa schimbi jucatorii , sa dai un alt nume strategiilor si poate realizezi ca si tu esti un fel investitie chinezeasca sau un mic chiosc in jungla. Aparent fara sens dar cu un posibil impact.
Sper sa citesti aceste randuri si sa intelegi ca cercetarea ta are si un scop mai mare decat cel evident.
Iti doresc numai bine.
Studiile pe care le urmati, Stiinte Politice si Relatii Internationale, se pare ca nu va sunt de mare ajutor: de ideea de curaj ati auzit pana acum?
De ce va e asa teama sa spuneti ca sunteti roman? Credeti ca o sa fiti linsat?
Si eu am intampinat afirmatii de genul "roman=tigan", dar nu am ales calea cea mai usoara, aceea de a ma ascunde. Pur si simplu, am stat de vorba cu acele persoane sa le explic diferenta de la cer la pamant! SI a functionat! Asta e singura solutie care ne ramane, de altfel.
Stereotipurile despre tari ni le cultivam singuri - dar avand ca "materie prima" ce spun ceilalti. Va recomand cartile lui Jean-Paul Sartre, autor al afirmatiei (prost inteleasa de foarte multe ori) "l'Enfer, c'est les autres" ("Ceilalti sunt Infernul")!
Pe de alta parte, atitudinea dumneavoastra mi se pare falsa si plina de minciuni, iar limbajul e atat de searbad si de neconturat! Aveti intr-adevar "haina" de politician!
Iti propun un experiment ca sa intelegi despre ce vorbesc, angajeaza-te intr-un aeroport international la un Starbucks, sau alt loc unde se strang tot felul de oameni de la intelectuali la oameni de rand, si unde vei avea ocazia sa comunici un pic cu ei, renunta pt acea perioada la accentul britanic sau poti sa il si tii dar cad te vor intreba de unde esti raspunde Romania sa vezi ce reactii vor avea...si foarte important vezi sa nu intervina cum spun americanii: "Self fulfilling prophecy" .
In rest sper sa ai un viitor cat mai stralucitor.
Suntem meschini si mediocri, ne place sa ii manjim pe altii astfel incat sa nu locuiasca in incaperi cu tavanul mai inalt ca incaperea noastra. Uram toate natiile si toate obiceiurile, le uram si pe ale noastre, ii uram si pe gubernanti ca l-au trimis si pe el ca e acolo si e un nesimtit si pe prietena si pe profesorii americani. Dupa ce ne-am scuipat veninul peste spusele lui printr-un comentariu acid deschidem o bere si ne uitam la un meci sau la o telenovela..
Sa traiti bine domnilor!
poate doar la profesorii din univ de medicina sau cei foarte in varsta, cu multa experienta , renume si care fac bani si din granturi de cercetare...si la universitati de top 10...
un profesor la universitati sub top zece, in medie , in primii ani, porneste cu 70000-80000 daca e "lucky"...
Am citit interviul cu Codrin Arsene si eu stiu ca el are dreptate. Eu sunt in Franta la master de stiinte politice in primul an si ma minunez cat de interesanta devine politica (atat interna cat si externa) Romaniei. Are dreptate iarasi prin faptul ca nu vrei sa spui ca esti din Romania pentru ca atunci cand ii intrebi pe francezi ce stiu de tara noastra imi raspund ca ei cunosc imaginea tuturor rromilor. Si nu stii cum sa le explici ca de fapt Romania are oameni inteligenti, tineri intelectuali cu enorme colectii de medalii de olimpiade la matematica, chimie, literatura, etc., ca Romania este o tara frumoasa si ca merita sa fie vizitata. Toti politicienii romani doresc mereu o Romanie mai buna, unde nu e coruptie, unde totul e bine.Dar dupa alegeri, este cineva care sa schimbe cu adevarat ceva??? Cat despre parlamentarii nostri europeni nu vreau sa comentez pentru ca nu se merita. Am discutat toamna trecuta cu un parlamentar european francez la un forum de cetatenie si identitate europeana la Institutul de Stiinte Politice din Lyon, care imi spunea ca parlamentarii europeni romani nu stiu sa se implice cu adevarat in politica europeana si ca nu fac altceva decat sa se amuze, cum arata si mass media... Asa ca putem sa ne intrebam unde va ajunge Romania pe viitor? Toti tinerii care pleaca din Romania se vor intoarce vreodata ca sa acorde experienta castigata in starinatate, tarii noastre? iar tinerii intelectuali care raman in Romania, vor fi vreodata apreciati cum se cuvine??? Si cel mai important este sa ne intrebam cand putem fi cu adevarat mandri de faptul ca suntem romani in strainatate si nu din Africa de Sud, cum face Codrin?????