Colleen Graffy
Foto: Hotnews

Oficial american: "Indiferent de greutatea pe care o inspira programul Fulbright, nu trebuie sa renunti, chiar daca nu esti acceptat in program"

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Luni, 1 decembrie 2008, 1:13    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

148.000 de studenti internationali au beneficiat de bursele Fulbright, recunoscute ca fiind unele din cele mai bune burse de merit din lume. Colleen Graffy, adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru diplomatie publica, a vorbit cu HotNews.ro despre programul finantat de Congresul American. In momentul de fata programul acorda peste 1.300 de burse in toate domeniile de studiu si are centre in peste 140 de tari.

HotNews.ro: Care este rolul schimburilor educationale in relatiile diplomatice? 

Colleen Graffy: Puntile care se creeaza intre programele educationale ale tarilor noastre asaza relatiile diplomatice pe o baza solida. Tocmai aceste relatii – nu doar turismul si afacerile – sunt cele care, adesea, stabilesc forma in care colaboram. 

Cand privesc la membrii guvernului Romaniei, dar si la cei din alte tari, constat ca ministrii educatiei, ministrii culturii au participat in programe de schimburi sau de vizita in America. Presedintele francez Sarkozy a participat la aceste schimburi, ca student, Primul-Ministru Gordon Brown, fostul Prim-Ministru Tony Blair si multi dintre membrii Guvernului Georgiei au fost fie studenti, fie au participat la un Program International de Vizite in Statele Unite. Constatam ca in mare parte se datoreaza intelegerii reciproce a culturii, datorita experientei capatate in cadrul schimburilor educationale.

Nu poti sa construiesti relatii si sa ajungi la o adevarata intelegere a unei alte tari citind o carte la biblioteca despre tara respectiva. Trebuie sa te duci acolo si sa te intalnesti cu oamenii. Am avut un jurnalist bine-cunoscut in Statele Unite, care a condus si Agentia de Informatii a Statelor Unite, Edward R. Murrow, care a spus cuvinte memorabile: totul se concentreaza in „ultimii trei pasi”. Iar ultimii trei pasi sunt ceea ce facem noi acum. Bem impreuna o ceasca de cafea, discutam fata in fata. La fel, rolul schimburilor educationale in relatiile noastre diplomatice si relatiile dintre cele doua tari se concentreaza in acesti ultimi trei pasi. Iar Fulbright reuseste, in felul sau extraordinar, sa ne aduca exact aici. 

Indiferent de greutatea pe care o inspira programul Fulbright, nu trebuie sa renunti, ci sa te inscrii la concurs

HotNews.ro: Ce ne puteti spune despre schimburile educationale si culturale dintre Romania si Statele Unite, asa cum s-au desfasurat pana acum? 

Colleen Graffy: Programul Fulbright este prezent in Romania de 55 de ani, iar in ultimii 15 ani a existat o Comisie Fulbright. Numarul profesorilor si studentilor romani si americani implicati anual in schimburile Fulbright a ramas constant in ultima perioada, dar urmarim ca numarul lor sa creasca, de aceea si punem un mare accent pe actiunile de strangere de fonduri si pe cunoasterea in cercuri tot mai largi a programului Fulbright. Consideram ca reprezinta un aspect important in cadrul relatiilor noastre si dorim sa-l incurajam si sa-l optimizam.

Exista un numar de aplicanti care nu au fost acceptati si consider ca unul din mesajele care trebuie transmise este acela ca Fulbright reprezinta o bursa de mare prestigiu, iar procesul de selectie pe care il presupune, serveste extrem de bine aplicantului. Acesta invata cum sa-si stabileasca scopurile si cum sa se puna cel mai bine in valoare, cum sa-si aleaga cele mai potrivite cai, in functie de obiectivele urmarite in cariera. Prin urmare, mesajul meu este: indiferent de greutatea pe care o inspira programul Fulbright, nu trebuie sa renunti, ci sa te inscrii la concurs, tocmai pentru ca vei avea multe de invatat chiar daca nu esti acceptat in program.

HotNews.ro: Cum priviti semnificatia Programului Fulbright in contextul actual al schimburilor academice dintre Romania si Statele Unite? 

Colleen Graffy: Este semnificativ din mai multe puncte de vedere, nu doar prin faptul ca este un program prestigios. Atunci cand un student sau profesor Fulbright american care a fost in Romania, mentine legaturile si relatia cu Romania, cu oameni si institutii din Romania, si dupa intoarcerea sa acasa, inspirand alti americani sa vina in Romania. Daca este profesor, isi incurajeaza studentii americani sa vina sa studieze in Romania. Prin urmare, programul creeaza alte oportunitati de relatii si schimburi internationale.

De asemenea, Fulbright organizeaza si gazduieste evenimente de felul celor din aceasta seara, la care cei prezenti pot invata lucruri noi si stabili relatii mai stranse intre ei. Comisia contribuie la cunoasterea de catre un public larg a bursierilor Fulbright care publica volume sau articole in publicatiile academice. Prin urmare, exista o multime de beneficii suplimentare ale programului Fulbright. 

HotNews.ro: Cum vedeti viitorul acestor schimburi? 

Colleen Graffy: Trebuie sa fim cat se poate de optimisti in ceea ce priveste viitorul. Romania si Statele Unite doresc sa vada Programul Fulbright continuand sa se dezvolte si vor contribui impreuna la cresterea numarului celor care se inscriu si primesc aceste burse. 

In SUA s-au luat masuri ca studentii cu dizabilitati sa poata studia alaturi de studentii fara dizabilitati

HotNews.ro: Romania cauta modalitati de a integra grupurile marginalizate ale societatii noastre in sistemul educativ. Ce oportunitati de educatie sunt oferite minoritatilor in Statele Unite? 

Colleen Graffy: Sistemul american se preocupa de multa vreme de grupurile minoritare. Nu este un lucru care sa fi fost declansat peste noapte. A inceput cu Legea Drepturilor Civile, care a acordat drepturi minoritatilor, urmata de Legea Dizabilitatii din Statele Unite, a asigurat accesul persoanelor cu dizabilitati, si continua pana astazi, prin ceea ce puteti vedea in oricare universitate americana pe care o vizitati. Pe vremuri, in cladirile cu mai multe etaje, erau doar trepte. Acum exista un lift in orice universitate, in asa fel incat persoanele cu dizabilitati au acces in oricare punct al universitatii.

Lifturile au butoane speciale pentru nevazatori, care le permit sa identifice la ce etaj se afla sau la ce etaj doresc sa coboare. La Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Pepperdine la care am fost profesor asociat, s-au luat masuri ca studentii cu dizabilitati sa poata studia alaturi de studentii fara dizabilitati. Astfel, studentii nevazatori erau ajutati de colegii fara deficiente de vedere care se ofereau sa ia notite, care erau transcrise ulterior in alfabetul Braille.

In esenta, inseamna ca iti propui ca nici un segment social sa nu ramana in afara societatii. A existat o vreme cand, o persoana cu o dizabilitate sau cu deficienta mentala, ori de invatare, era exclusa. Punctul meu de vedere este ca nu faci bine nici lor, nici societatii. Este bine ca societatea, in totalitatea ei, sa aiba compatimire fata de semeni, sa aiba grija de ei si sa ii ajute. Prin urmare masurile care urmaresc integrarea tuturor segmentelor societatii sunt privite cu toata atentia. Avem o diversitate de burse oferite de fiecare universitate in parte celor cu probleme financiare, dar si altora, cum ar fi grupurile minoritare, pentru ca si aceste grupuri sa fie reprezentate in universitate. Este o componenta-cheie in politica oricarei universitati, deoarece ele urmaresc sa obtina diversitatea. 
 
Modelul american este un model aplicabil in orice tara, daca exista hotarare si vointa in acest sens

HotNews.ro: Considerati ca modelul american ar fi potrivit in tara noastra? 

Colleen Graffy: Sigur ca da. Dar este o chestiune de timp si de bani. Este nevoie de resurse, dar odata ce o societate a decis ca nu-si doreste fragmentarea societatii si vrea ca nimeni sa nu se simta exclus, vor reusi in timp. Cred ca este un model aplicabil in orice tara, daca exista hotarare si vointa in acest sens.

Pentru includerea tuturor segmentelor sociale, inclusiv a celor marginalizate, in cadrul sistemului educativ importanta este si oferirea de burse; de pilda, in Statele Unite avem Bursele Gilman, care ofera sprijin financiar segmentelor dezavantajate financiar ale societatii. Romania ar putea concepe un sistem similar, prin care o anume parte din banii de burse ajunge la grupuri minoritare subreprezentate, existand astfel siguranta ca vor profita si ele de oportunitatea de a studia la una din universitatile dumneavoastra, sau chiar in strainatate. 

Colleen Graffy s-a aflat la Bucuresti cu prilejul Saptamanii Internationale a Educatiei si a participat, alaturi de Benjamin Thorne, bursier Fulbright-Hays de la Universitatea Indiana, Bloomington, afiliat la Universitatea din Bucuresti si la Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” la o conferinta organizata de Fulbright in care s-a discutat despre despre relatia dintre diplomatia publica si programele academice.
 

  
1181 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii