Centrul Carter si CJI lanseaza editia 2009 a Burselor Rosalynn Carter

de M.B. HotNews.ro

Vineri, 3 aprilie 2009, 2:59    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Centrul Carter (Atlanta, SUA) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunta editia romaneasca 2009-2010 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sanatate mintala.

Doi jurnalisti romani vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, sa realizeze un proiect mediatic cu scopul de a explora si a aduce in atentia publicului aspecte legate de sanatatea mintala sau de bolile mintale. Bursele pentru jurnalisti sunt parte a efortului international lansat de Programul de Sanatate Mintala al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea si discriminarea persoanelor care sufera de boli mintale, precum si pentru eliminarea informatiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.

Cei doi bursieri vor fi selectionati in baza unui concurs de proiecte de catre un consiliu consultativ format din jurnalisti si specialisti in domeniul sanatatii mintale. Bursele presupun participarea la  doua reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la inceputul si la sfarsitul proiectului), asistenta tehnica din partea Centrului Carter si a CJI pe parcursul realizarii proiectului si acces la resursele specifice (inclusiv experti) ale celor doua organizatii. In plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar in valoare de 2500 USD pentru elaborarea proiectului selectat.

Bursele sunt accesibile tuturor jurnalistilor, indiferent de tipul de media pentru care lucreaza (presa scrisa, radio, TV, online), inclusiv jurnalistilor free-lance. Proiectele pot include serii de articole, investigatii, reportaje, elaborarea unor filme documentare, scrierea unor carti sau orice alta forma de  produs editorial.

Candidatii trebuie sa demonstreze interes in domeniul sanatatii mintale,  solide abilitati jurnalistice si o buna cunoastere a limbii engleze. Proiectele trebuie sa raspunda unor probleme bine definitie si individualizate, sa descrie metodologia si instrumentele necesare realizarii activitatilor propuse si sa detalieze modul in care vor contribui la reducerea discriminarii si stigmatizarii persoanelor suferind de afectiuni mintale.

Dosarele de inscriere trebuie sa contina:

-         curriculum vitae (in limba engleza)

-         o scrisoare de intentie (in limba engleza)

-         o descriere detaliata a proiectului propus (in limba romana, vezi formularul atasat)

-         un rezumat al proiectului (obiective, activitati, mijloace, efectul anti-stigma) (in limba engleza)

-         un portofoliu de articole reprezentative ale candidatului (care pot fi sau nu pe tema sanatatii mintale) (in limba romana)

Castigatorii vor fi anuntati in data de 10 iulie 2009, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org ). Ei trebuie sa fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, in zilele de 14 - 16 septembrie 2009, pentru a participa la reuniunea anuala a bursierilor. Decizia finala privind selectarea candidatilor revine Centrului Carter si nu poate fi contestata.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 30 aprilie 2009, orele 17:00. Candidatii care vor trece de prima faza a selectiei vor sustine un interviu telefonic in limba engleza, in perioada 15-20 mai 2009.

Dosarele de inscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, Bucuresti sau prin e-mail, la bursecarter@cji.ro

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 0213111375, camen@cji.ro

Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sanatate mintala 2008-2009 reprezinta a doua editie a programului pentru Romania. Bursierii editiei 2007-2008 au fost jurnalistii Alexandru Ulmanu (jurnalist, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti) si Paul Radu (jurnalist, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie). Bursierii editiei 2008-2009 au fost jurnalistii Emilia Chiscop (jurnalist, Ziarul de Iasi) si Vlad Mixich (jurnalist, corespondent Deutsche Welle & Hotnews).
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   | 

  
273 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii