INTERVIU Student HotNews

Duncan McDougall
Foto: Arhiva personala

Duncan McDougall: "Studentii romani se descurca execelent la matematica si vorbesc engleza mai corect decat o fac multi dintre nativi"

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Marţi, 23 iunie 2009, 4:06    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Duncan McDougall este scotian, are o motocicleta japoneza si a condus, timp de 9 luni, o masina germana pe strazile Romaniei. Este profesor universitar la Plymouth State University si a absolvit Administrarea Afacerilor la Harvard. A ajuns la Universitatea "Babes-Bolyai" cu o bursa Fulbright si a initiat un program de master in parteneriat cu universitatea-mama. Le-a aratat studentilor romani cum functioneaza sistemul de educatie american, a invatat sa faca ciorba si sa vorbeasca romaneste.

HotNews.ro: Ce face un profesor universitar, la 60 de ani, cu o motocicleta Honda in garaj?

Duncan McDougall: Sunt motociclist de 44 de ani si, ca sa iti dau un exemplu al pasiunii mele, in 2005 am calatorit cu Honda mea din New Hampshire pana in San Isidro, California, in sus, spre portul Townsend, in Washington, apoi in jos, spre Miami, Florida si din nou acasa, in New Hampshire, incheind cele 13.000 de mile la Tenant's Harbor, pe langa Rockland . Am vizitat 33 de state in vara aceea.Acum fac parte din "Patriot Guard Riders", un grup de americani motociclisti care participa la inmormantarile soldatilor adusi din Irak si Afghanistan. Facem acest lucru pentru ca exista o grupare radicala, religioasa, anti-gay care intrerupeau, de fiecare data, funeraliile cu protestele lor impotriva acceptarii soldatilor gay in armata. E o nebunie, vin si striga: "Armata voastra va merge in Iad" si fac asta la fiecare inmormantare, chiar daca soldatul ucis a fost sau nu gay. Cand au protestat pentru prima data in Kansas, acest grup de motociclisti a hotarat ca incidentul nu se va mai repeta.
 
Acum cinci ani am inceput sa oferim cateva dintre cursurile noastre online. Personal, pentru ca sunt un profesor foarte ancorat in practica, am fost sceptic. Imi faceam probleme pentru felul in care vor decurge dezbaterile cu studentii si toate acele discutii care generau noi idei si solutii.
 
 
Duncan McDougall

Sunt patriot, un pic conservator si il iubesc pe Obama

Si, de atunci, la fiecare inmormantare se aduna si formeaza un lant uman intre protestanti si participantii la funeralii, transmitand un mesaj ferm: "Daca vreti sa ajungeti la ei, va trebui sa treceti de noi". I-am vazut la inmormantarea fiului uneia dintre angajatele firmei la care lucram si i-am spus sotiei mele: "Iata un mod in care mi-as putea folosi motocicleta pentru un scop nobil", iar ea mi-a spus: " Fa-o!". Am vorbit cu capitanul si ei m-au primit in 2005. In 2006, eram deja peste 80.000 de membri in toata tara, toti voluntari. Eu ii respect foarte mult pe militari. Tatal meu a fost in Marina, eu m-am nascut intr-un spital al Marinei, fratii mei au luptat in razboiul din Vietnam, nu pot tolera aceste atacuri la adresa soldatilor, pentru ca ei isi fac datoria fata de tara.

Poti spune despre mine ca sunt patriot, un pic conservator si il iubesc pe Obama, sper sa aiba succes. As fi votat pentru el, desi sunt, asa cum spuneam conservator. Mi-a luat foarte mult timp sa ma decid. M-a impresionat faptul ca este un foarte bun orator. Eu nu cred ca Bush era un om rau, insa nu ne facea niciun bine cand deschidea gura.

HotNews.ro: Este important pentru un profesor sa fie un bun orator?

Duncan McDougall: Bineinteles, si n-as spune "orator", ci "performer", pentru ca scopul fiecarui profesor este sa atraga atentia audientei sale. Unii isi castiga respectul prin titlurile lor de experti, altii prin curriculum-ul pe care il propun pentru curs. Eu nu m-am considerat niciodata un expert, insa sunt un profesor bun si asta e datorita experientelor mele practice: inainte sa ajung la catedra am condus mai multe companii, am lucrat in domeniul economic si am fost foarte conectat la tot ce s-a intamplat in piata.

Mi-e mila de profesorii care predau management-ul afacerilor si sunt pur academici

HotNews.ro: Nu este dificil pentru cineva care a lucrat intr-o companie sa vina si sa predea?

Duncan McDougall: La inceput, am fost profesor part-time si studentii au indragit stilul meu de predare, faptul ca reuseam mereu sa leg teoria de ceea ce eu faceam in practica. Mi-e mila de profesorii care predau management-ul afacerilor si sunt pur academici, pentru ca, la master, studentii lucreaza deja in domeniu si isi dau imediat seama daca stii despre ce vorbesti sau daca le vorbesti din manuale. Din carti pot invata si singuri, asta nu le-ar fi greu, ei vin la cursul tau pentru studii de caz, pentru exemple din realitatea economica.

Exista edituri ale marilor universitati care publica aceste studii de caz, facute pe companii mari, ale caror nume sunt inlocuite cu pseudonime si acelea sunt materiale pe care te poti baza. Ceea ce este minunat cand discuti aceste studii de caz cu studentii, este ca, de fiecare data, ajungi sa vezi altfel cazul. Toate ideile lor, toate cunostintele puse cap la cap, ofera o noua viziune asupra problemei si aduc noi solutii pentru rezolvarea ei.
Duncan McDougall este scotian
Duncan McDougall este scotian
Foto: Arhiva personala

UBB cauta un profesor versatil, care sa predea o varietate de cursuri

HotNews.ro: De ce ati ales sa veniti tocmai in Romania si de ce la Universitatea "Babes - Bolyai" (UBB)?

Duncan McDougal: In ultimii trei ani, departamentul de afaceri de la Plymouth State University (PSU) din New Hampshire a derulat un program de parteneriat cu corespondentii nostri de la UBB. Acum doi ani, profesorul nostru Bonnie Bechard a condus un curs special de afaceri internationale care a inclus o vizita de 10 zile pentru ea si cativa studenti in Romania. Anul trecut, profesorul Daniel Moore a vizitat, si el, de doua ori UBB. Imediat ce s-a intors din ultima lui vizita, mi-a propus sa aplic pentru o bursa Fulbright. El mi-a zis ca cei de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor cauta un profesor versatil, care sa predea o varietate de cursuri si care le-ar putea oferi consultanta in dezvoltarea curriculum-ului lor. Mi-a spus ca am fost prima persoana la care s-a gandit. Si asa am venit aici sa predau si sa fac cercetare pentru curriculum.

Program de MBA part-time - "cel mai vechi si respectat MBA de acest gen din SUA"

HotNews.ro: In ce a constat aceasta cercetare, mai exact?

Duncan McDougall: Am incercat sa caut firme si companii care sa imi permita sa fac studii de caz pe experienta lor si cele mai multe dintre ele au fost refractare la ideea de a lasa un om din afara sa le studieze. In vacanta dintre semestre, prodecanul a venit la mine si m-a rugat sa ii povestesc despre programul meu de MBA de la PSU. Ei bine, acum cativa ani, am avut cereri de la mai multi manageri de companii si oameni din  domeniul financiar sa facem un program de MBA care sa le permita sa mearga si la serviciu si sa si studieze. Asa a luat nastere programul de MBA part-time care, in acest moment, este cel mai vechi si cel mai respectat, in opinia mea, din SUA. Media de varsta a studentilor nostri este undeva la 35-37 de ani.

Acum cinci ani am inceput sa oferim cateva dintre cursurile noastre online. Personal, pentru ca sunt un profesor foarte ancorat in practica, am fost sceptic. Imi faceam probleme pentru felul in care vor decurge dezbaterile cu studentii si toate acele discutii care generau noi idei si solutii. Si atunci, cu ajutorul celor care se ocupa de IT, am creat un sistem de abordare practica a cursurilor care functioneaza astfel: avem un spatiu de discutii pentru fiecare caz, sa spunem ca am 12 studenti, atunci deschid 12 discutii pe tema aceluiasi caz. Timp de o saptamana, studentul este analistul si trebuie sa imi predea, pana sambata seara, analiza lui, dupa care rolurile se schimba si va trebui sa ii trimit si eu o analiza foarte bine argumentata, astfel incat sa invatam unul de la celalalt.

Absolventii vor primi, la final, diploma de studii din partea PSU

Toate astea creaza o dinamica, ne intoarcem la modelul grecesc al mentorului. In momentul in care invatacelul este pus sa lupte cu mentorul lui se intampla urmatorul fenomen: invatacelul da tot ce are mai bun pentru ca nu vrea sa se faca de ras in fata mentorului sau, iar mentorul, de asemenea, lupta cat de bine poate, pentru a nu se face de ras in fata invatacelului. La fel se intampla si in acest MBA si, la final, toata lumea are de castigat.

Studentii imi spun:"Am muncit 14-15 ore la lucrarea asta, mi-ati distrus sfarsitul de saptamana", iar eu le raspund: "Cu atat mai bine pentru tine!". Avantajul pe care il are acest program fata de cele "face-to-face" este acela ca daca intr-o clasa se intampla ca unii studenti sa fie mai spontani si altii sa nu apuce sa isi expuna punctul de vedere, aici toti sunt ascultati si primesc feed-back. In plus, pana la sfarsitul semestrului, am 7-8 note pentru fiecare student, ceea ce imi permite o mai buna evaluare si o nota finala pe merit. Vom pune in aplicare acest proiect si la UBB. Eu voi preda Afaceri Internationale si vor mai fi si alti profesori atat din SUA, cat si de la Cluj. Si cel mai important lucru este ca absolventii vor primi, la final, diploma de studii din partea PSU, asadar o diploma recunoscuta peste tot in lume. Le recomand tuturor pagina web destinata acestui MBA.

Studentii romani vin cu o pregatire mai solida din scoala generala si liceu

HotNews.ro: In SUA studentii isi aleg cursurile la care sa participe, in Romania cursurile le sunt impuse. Cum ati resimtit aceasta diferenta?
Duncan & Shirley
Duncan & Shirley
Foto: Arhiva personala

Ducan McDougall: Studentii romani nu trebuie sa vina la cursuri, trebuie sa le promoveze, sa nu uitam asta! Jumatate dintre ei vin la curs, cealalta jumatate nu apare decat la examen. In SUA, pentru ca un student sa promoveze, trebuie sa predea cel putin patru lucrari si fiecare dintre ele valoreaza un anumit procent din nota finala. Asta inseamna ca un student nu poat lipsi de la cursuri pentru ca trebuie sa predea aceste lucrari ca sa promoveze. Bineinteles, asta presupune foarte multa munca si din partea profesorului, pentru ca el trebuie sa stea si sa le citeasca pe toate. Eu cred ca este cea mai buna modalitate prin care studentul poate sa inteleaga si sa asimileze informatiile pe termen lung. Le trebuie cel putin 10-12 ore pentru a face o lucrare buna.

Cred ca studentii romani vin cu o pregatire mai solida din scoala generala si liceu. Sunt foarte bine pregatiti, deosebiti, as putea spune. Se descurca excelent la matematica si vorbesc engleza mai corect, din punct de vedere gramatical, decat o fac multi dintre nativi. Am incercat si eu sa invat romana, e destul de dificil, recunosc, cazul genitiv imi da cele mai mari batai de cap: Cheile Bicazului...(rade).

Studentii care au aparut doar la examenul final au picat cursul

HotNews.ro: Ce metode de predare ati folosit?

Duncan McDougall: Am predat patru cursuri diferite, doua dintre ele in stil american. Adica studentii care nu au venit decat la examenul final, au obtinut doar 30% din nota. Le-am spus de la bun inceput ce au de facut, le-am trimis notificari pe parcursul semestrului in care le-am spus ca inca mai au timp sa isi pregateasca lucrarile si sa participe la cursuri ca sa nu ramana in urma. Unii au inteles, altii nu. Cei care au aparut doar la examenul final au picat cursul. Am vorbit si cu prodecanul la inceputul anului si mi-a spus ca pot sa predau cursul asa cum cred eu de cuviinta, atat timp cat studentii stiu despre ce e vorba.

Vreau sa spun ca am avut doi asistenti care au predat la seminarii si cu care m-am inteles foarte bine, erau extrem de bine pregatiti si m-au facut sa ma simt ca acasa permanent. Trebuie sa recunosc si ca studentii de la UBB sunt extraordinari, mai ales pentru ca invata, timp de patru ani, intr-o limba straina. Nu stiu daca mai sunt alte universitati in Romania care sa aiba programe complete de Finante si Economie predate in patru limbi straine: engleza, germana, maghiara si franceza.

De cand am venit in Romania am cea mai buna glicemie din ultimii zece ani

HotNews.ro:  Cum v-ati acomodat la Cluj? Ce parere aveti despre mancarea romaneasca?

Duncan McDougall: Pot spune ca, de cand am venit in Romania, am cea mai buna glicemie din ultimii zece ani. Imi place ciorba, am invatat chiar sa o si gatesc, astfel ca am tot timpul in frigider ciorba proaspata: ciorba de fasole, ciorba de mazare, ciorba de varza (n.red. denumirile mancarurilor sunt spuse in limba romana!). Sunt foarte usor de preparat, le pui...cum se spune? "Gust de legume"...(pronunta in romaneste si rade). Cand am venit in Romania mi-am spus ca trebuie sa incep sa tin un jurnal si, atunci fiul meu, mi-a dat geniala idee de a-mi face un blog. Acolo este intreaga mea aventura in Romania si cred ca e destul de evident cat de bine m-am acomodat aici.

HotNews.ro: Ati apucat sa vizitati si alte zone din Romania?

Duncan McDougall: Am traversat Romania de la Oradea la Iasi, din Bucovina la Calafat, voi merge si la Constanta pana sa plec. In Bucovina am mers chiar insotit de doi dintre studentii mei, Doru si Alexandra. Le-am spus ca planuiesc sa merg sa vizitez manastirile Sucevita, Moldovita si Putna, iar ei m-au intrebat daca mai am loc in masina.
Profesorul Duncan McDougall
Profesorul Duncan McDougall
Foto: Arhiva personala

Acolo l-am cunoscut pe Mihai Morosan, un pictor care restaureaza interiorul manastirii Putna. M-am imprietenit cu el si mi-a spus, intr-o engleza perfecta, cat de mult ii place place San Diego, pictase acolo o biserica. Am vorbit cu el cam jumatate de ora si mi-a spus sa il vizitez de Craciun, insa n-am mai ajuns la el. Am ramas impresionat de faptul ca vorbea si germana, franceza, greaca, araba si "se descurca" in spaniola si italiana.

Coincidente: "Klaus-noua mea masina, Klausenberg - noul meu oras"

HotNews.ro: Spuneati ca ati mers in  excursii cu masina. De unde ati facut rost de ea?

Duncan McDougall: Am venit in Romania cu o masina pe care am cumparat-o din Germania. Este masina perfecta pentru Romania, sau cel putin asa m-a asigurat tipul de la care am cumparat-o: este un BMW din 1993, care m-a costat 2.000 de euro, il cheama Klaus, are o suspensie perfecta, este silentios, fiabil, nu are aer conditonat si este foarte spatios. Si ca sa vezi o coincidenta foarte amuzanta, la intrarea in Cluj, pe indicatorul cu numele localitatii scria si "Klausenberg". Klaus-noua mea masina, Klausenberg - noul meu oras.

Atunci mi-am zis ca lucrurile nu pot merge decat bine. Foarte multi oameni ma intreaba daca imi place Romania sau daca imi place Romania "cu adevarat". Eu cred ca intrebarea ar trebui sa fie: "Iti place Romania la fel de mult cat imi place mie?"
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
6459 vizualizari
 • -2 (14 voturi)    
  Tinichigiii (Marţi, 23 iunie 2009, 8:53)

  jiji [anonim]

  Niste rebuturi ale invatamantului romanesc....niste tampiti cum spunea un clasic in viata...mama lor de filosofi...tara are nevoie de tinichigii si ospatari nu de creiere, ca doar trebuie sa construim brandul de tara...land of choice
  • -1 (5 voturi)    
   Fa si un desen :) (Marţi, 23 iunie 2009, 13:13)

   Raluca9 [utilizator] i-a raspuns lui jiji

   Ai primit atatea minusuri fiindca ai uitat sa faci si un desen. Oamenii nu s-au prins ca vorbesti la misto, se pare :).
   • -2 (2 voturi)    
    pai sa speram ... (Miercuri, 24 iunie 2009, 13:39)

    stoicadrian [utilizator] i-a raspuns lui Raluca9

    ca nu avrbit omul in gluma pt ca mie nu imi pare ca a fost o gtuma ....eu zic ca nu realizeaza baiatul asta jiji ca tara e acum unde este tocmai din lipsa de creier :) nu pt ca avem prea mult.
    hai pa.
 • +6 (6 voturi)    
  Foarte bun interviu ! Felicitari! (Marţi, 23 iunie 2009, 9:01)

  A.... [anonim]

  Multumesc domnule Duncan McDougall, multumesc Andreea Flintoaca !
  Ce bine ar fi daca tot mai multe lucruri din Roamania ar fi mai normale si mai firesti!
 • -2 (14 voturi)    
  Titlu irelevant (Marţi, 23 iunie 2009, 9:02)

  daniel [anonim]

  Andreea, esti cumva responsabila de cresterea orgoliilor nationale si in lipsa de alte motive (recorduri gen numar cersetori, accidente mortale pe sosele, copii bolnavi...nu dau bine) o "bagi" cu inteligenta si pregatirea adolescentilor romani?

  Draga, in lipsa de practica si proiecte tragem o teorie ca-i mai comod si pentru profesor. Asta-i scoala romaneasca.
  Logic, daca faci doar teorie ai mai mult timp la dispozitie sa inveti lucruri in mare parte inutile.

  Spunea D-l Duncan lucruri mult mai potrivite pentru noi:
  EX:...- Eu cred ca intrebarea ar trebui sa fie: "Iti place Romania la fel de mult cat imi place mie?"

  Pana nu terminam cu miturile (provenite din complexe de inferioritate) gen:
  - romanii sunt mai detepti decat ceilalti
  - romanii stiu sa se distreze
  - romanii stiu limbi straine...

  nu vom invata nimic!
  • +9 (15 voturi)    
   vezi, de aia suntem asa cum suntem... (Marţi, 23 iunie 2009, 10:03)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui daniel

   ...pt ca exista unii ca tine care vad doar ce e negativ, probabil te uiti prea mult la stirile de la ora 5. Esti un adept al conceptului, "Romanica:, nu-i asa? E adevarat ca avem mari probleme, noi romanii, dar primul pas spre a le rezolva este sa ne schimbam imaginea despre noi insine. Cum vrei sa ne priveasca strainii, daca noi ne improscam c noroi si ne ridicam poalele in brau cu orice ocazie? Datorita meseriei mele, cunosc multi rezidenti straini din Bucuresti, in general oameni care au lucrat in multe tari. Am avut multe discutii referitoare la cum suntem noi romanii, si asta a fost primul lucru pe care mi l-au spus, ca trebuie sa ne schimbam atitudinea fata de noi insine, sa incepem sa gandim pozitiv. De fapt problema e ca nu avem deloc orgoliu national si ne lipseste cu desavarsire patriotismul in sensul bun, nu cel promovat de ticniti ca Vadim sau Becali.
   • +3 (3 voturi)    
    raspuns (Marţi, 23 iunie 2009, 14:17)

    Valy [anonim] i-a raspuns lui minos

    Se vede ca noi nu stim sa apreciem ce avem bun, si facem caterinca de cei care vor sa demonstreze ca romanii, nu sunt asa cum suntem prezentati in massmedia, avem oameni de valoare care fac cinste Romaniei pe acestea sa-i respectam
    • -3 (3 voturi)    
     De discutat (Marţi, 23 iunie 2009, 14:42)

     Daniel [anonim] i-a raspuns lui Valy

     In primul rand apreciez ca n-am fost injurat.

     In primul rand:
     - nu ma uit deloc la stirile de la ora 5 (in ultimul timp la stiri defel nu ma uit ca mi-e lehamite)
     - eu nu improsc cu noroi! Apropo: exista noroi negru si din cel "a(i)urit" La fel de mult rau fac.
     - nici caterinca nu fac.

     Trebuie sa ne aparam si promovam valorile si istoria (n-o facem nici pe una nici pe alta, de aceea vom disparea ca natiune).

     In schimb ne place sa vorbim la general:
     "Noi romanii suntem destepti, avem olimpici, avem tuica, stim de toate...).
     • +4 (4 voturi)    
      . (Marţi, 23 iunie 2009, 18:31)

      minos [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

      cand spui ceva rau de Romania, in general nu esti injurat. asta se intampla invers, de regula, daca lauzi ceva din tara asta, sar toti pe tine.
  • 0 (0 voturi)    
   mda, cam asa ... (Miercuri, 24 iunie 2009, 13:45)

   stoicadrian [utilizator] i-a raspuns lui daniel

   cu o mica corectie doar
   "- romanii sunt mai detepti decat ceilalti
   - romanii stiu sa se distreze
   - romanii stiu limbi straine..."
   reprezinta complexele se superioritate nu de inferioritate.
 • +2 (2 voturi)    
  mai sunt astfel de profesori în Ro (Marţi, 23 iunie 2009, 15:45)

  m3th0dman [utilizator]

  La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la Facultatea de arhitecură mai este un profesor german, care predă cursurile în engleză. Studenţii sunt mulţumiţi de el.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii