Vlad Puscasu
Foto: HotNews.ro

Olimpic international la chimie: Nu m-am gandit niciodata ca trebuie sa raman in Romania pentru ca e nevoie de mine

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Joi, 9 iulie 2009, 19:09    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Se pregateste sa participe la ultima olimpiada de chimie din viata lui si tinteste aurul. Vlad Puscasu face naveta Baia Mare-Bucuresti de trei ani si crede ca fara eforturi si performanta nu ar fi ajuns niciodata sa fie student la Massachusetts Institute of Technology (MIT), in SUA. HotNews Student a discutat cu Vlad despre pasiune, experienta olimpiadelor si avantajele lor, dar si despre rutina si visul de a pleca din Romania.

Eram genul de elev care fusese si la olimpiade de matematica, de romana, de fizica si nu era multumit de niciuna

HotNews.ro: De unde a pornit pasiunea ta pentru chimie?

Vlad Puscasu: Am inceput intr-a VIII-a, am luat o revista, am facut niste probleme din ea si le-am trimis, era ceva de genul "Gazetei matematice". Nu stiam prea bine ce vreau, erau o groaza de necunoscute pentru mine. Eram genul de elev care fusese si la olimpiade de matematica, si de romana si de fizica si nu era multumit de niciuna. Am zis sa incerc si la chimie si m-am trezit ca iau locul I la nationala.

HotNews.ro: Ai ajuns pur si simplu la nationala, fara o pregatire speciala?

Vlad Puscasu: Am avut o pregatire, dar nu foarte temeinic. Profesorul de atunci a pus foarte mult accent pe partea practica si asta m-a ajutat. Faceam foarte multe experimente in laborator si chiar ma pricepeam foarte bine. Am fost selectat in lotul Romaniei pentru Olimpiada Internationala de Stiinte, prima mea olimpiada internationala, in clasa a IX-a, in Indonezia. A fost frumos, foarte frumos. Am luat argint.

Atunci am vazut ca se poate si m-am apucat serios de chimie. La sfarsitul clasei a IX-a, inceputul clasei a X-a m-am calificat la Olimpiada Internationala de Chimie, atunci era foarte mare miza pentru ca nu se mai calificase niciun elev de clasa a X-a pana atunci, din partea Romaniei. Am luat argint la "cea mare", aur la Mendeleev, din nou argint la "cea mare" si aur la Mendeleev, intr-a XI-a si, acum, aur la Mendeleev si, sper, aur si la "cea mare", care se va tine la Cambridge, in Anglia.

N-am avut liceu, cum au avut altii

HotNews.ro:  De ce ai spus ca nu se mai calificase niciun elev de varsta ta pana atunci? Cum se realizeaza, de fapt, selectia?
Vlad Puscasu-olimpic cu aur la chimie
Vlad Puscasu-olimpic cu aur la chimie
Foto: HotNews.ro

Vlad Puscasu: In lotul national largit, selectat pentru baraj, sunt 20 de elevi, cate 2-3 de la fiecare clasa. Insa la faza internationala, acolo unde nu merg decat patru oameni, clasa nu e criteriu de selectie. Acolo merg cei mai buni din cei 20. Cand am mers prima data, se tinea la Moscova si eu imi doream foarte mult sa vizitez Moscova, nu regret nicio clipa ca am participat.

Pe de o parte imi pare rau, asa, ca am lucrat foarte foarte mult si n-am mai avut putere si rabdare sa repet acelasi lucruri si intr-a XI-a si am lucrat mai mult pe langa. Am ramas cu chimia, dar nu mai am acelasi entuziasm si pasiune sau curiozitate, ca la inceput. Stiu insa ca, daca nu as fi facut toate astea, nu as fi reusit sa plec in America, la studii. De mic mi-am dorit sa invat acolo si altfel nu cred ca as fi reusit.

Toate experientele pe care le-am avut m-au maturizat si m-au schimbat foarte mult in toti acesti ani. N-am avut liceu, cum au avut altii. Trei luni pe an sunt plecat. Profesorii au fost foarte intelegatori si ei stiu ca nu as fi putut, ca nu as fi avut timp fizic sa am pregatesc pentru toate obiectele.

Profesorul trebuie sa stie sa incurajeze si sa te impresioneze

HotNews.ro: Cat a contat ajutorul venit din partea profesorului?

Vlad Puscasu: Rolurile profesorului sunt foarte diferite, cred ca de la o varsta la alta. Eu ce urmaresc la un profesor? Sa ma impresioneze, atat! Sa-mi ofere conditii de lucru. Cu profesoara actuala ma pregatesc din clasa a IX-a si, la inceput, chiar a tras de mine si am lucrat. Dar, dupa aceea, la un moment dat, a trebuit sa ma detasez si am lucrat foarte mult singur. Aud foarte multa lume ca spune ca "sunt multe chestii pe care nu le stie profa'". Normal ca nu le stie, pentru ca nu are de ce sa le stie, ca si eu, daca as fi profesor, n-as sta sa invat pentru un elev toate prostiile, ca sa i le predau dupa aceea. Se poate invata si individual.

Profesorul trebuie sa stie sa incurajeze si sa te impresioneze, sa-ti arate ceva care sa te faca sa vrei sa mai continui. Am comunicat foarte bine cu profesoara mea si asta e secretul cel mai important, mai important decat sa stea langa tine si sa-ti predea probleme. Si inainte de ea am avut parte de un profesor foarte bun. Iti trebuie anumite calitati pentru ca noi avem interese diferite fata de cele ale unui matematician sau informatician, noi suntem mai mult cu culori, structuri, decat cu numere, suntem mai practici.

Chimia este singura stiinta care te pune in contact cu absolut tot - biologie, fizica, matematica

HotNews.ro: Stii ca de multe ori matematicienii si fizicenii spun despre cei care sunt foarte buni la chimie ca ar fi tocilari si totul se rezuma la regula de 3 simpla?

Vlad Puscasu: Da, stiu, este vechea disputa. Chimia este singura stiinta care te pune in contact cu absolut tot - cu biologia, cu fizica, cu matematica. Avem biochimie, avem chimie fizica, imbina absolut toate stiintele. Cei de la fizica habar n-au de chimie, cei de la matematica habar n-au de chimie, noi trebuie sa stim din toate! La clasa, intr-adevar, totul se rezolva cu regula de trei simpla. Ce se intampla la clasa este total lipsit de substanta, la chimie. Pe cand, la fizica si al matematica se lucreaza serios, mult mai temeinic. Daca ar invata si ei macar putin din chimia pe care o stiu eu, ar vedea ca nu au dreptate.

HotNews.ro: Vezi altfel lumea?

Vlad Puscasu: Da, cred ca da. Sunt multe probleme pe care mi le pun, insa nu e ca si cum m-as uita la ceva si as vedea vibrand atomii. Sunt doar mai putin ignorant, iar daca as sti si din celelalte...ar fi mai completa viziunea.

HotNews.ro: Cum e sa fii cel mai bun?

Vlad Puscasu: Nu sunt cel mai bun, am fost si norocos. Am avut noroc ca am luat locul I intr-a VIII-a si ca m-am dus in Indonezia si asta m-a motivat. Eu ma bucur ca am fost primul si i-am incurajat si pe ceilalti. Mi-am dorit ca aceasta competitie sa nu degenereze si sa fie dominata de alte interese.

Cand ajungi sa abordezi chestii mai dificile, trebuie sa te limitezi strict pe ceea ce se cere la concurs

HotNews.ro: Se intampla sa primeze si alte interese?

Vlad Puscasu: Da, se intampla, deja isi pierde tot farmecul concursul. Si pregatirea pe care o facem pentru concursuri iti schimba total interesele. La inceput vezi totul ca pe ceva nou, descoperi si iti place. Cand ajungi sa abordezi chestii mai dificile, nu ai timp sa le faci pe toate si trebuie sa te limitezi strict pe ceea ce se cere la concurs. Pentru mine e aiurea, intri asa, intr-o cursa. Eu m-am si saturat sa nu mai am timp si de altceva.

HotNews.ro: Au meritat eforturile pe care le-ai facut in toti acesti ani?

Vlad Puscasu: Da, cred ca au meritat, m-au primit si la facultate, unde vroiam, la MIT. Vroiam la Columbia, dar asta e. Imi place ca te duci acolo si poti sa iti alegi ce cursuri vrei, nu conteaza ce ai facut. Imi asigura cam trei sferturi din costuri, vor mai completa ai mei cu aproximativ 12.000 de euro. Sper ca anul viitor sa imi acopere mai mult, n-am avut ce sa zic, e si criza. Daca nu, probabil va trebui sa iau niste imprumuturi, ma descurc, nu ma gandesc prea mult la asta. Parintii mei m-au sustinut intotdeauna, au stiut ca vreau sa plec, au incredere in mine.

As fi muncit mult mai mult daca n-as fi avut talent

HotNews.ro: Crezi ca talentul se mosteneste sau se dobandeste?

Vlad Puscasu: Nu stiu daca se mosteneste, ai mei nu prea au avut treaba cu chimia, mama e medic, tata e inginer, nu stiu. E vorba de foarte multa munca. As fi muncit mult mai mult daca n-as fi avut talent. Adica, as putea lucra luni intregi la matematica si tot n-as ajunge la Internationala, asta e sigur 100%. Conteaza si inclinatia.

HotNews.ro: Care este adversarul cel mai de temut al Romaniei la olimpiada intenationala?

Vlad Puscasu: Rusii iau toti aur, chinezii la fel, coreenii iau 3 medalii de aur din 4 sigur. Noi n-am mai luat aur din 2004, cred. As fi vrut sa iau anul trecut, am fost la 0.9 puncte de el. Sper ca anul asta sa reusesc. Anul trecut am avut toate sansele, pentru ca s-a tinut si in Ungaria. Fiecare tara are un specific de probleme, lucrasem inainte subiecte asemanatoare, ca sa stiu la ce sa ma astept.
Vlad Puscasu
Vlad Puscasu
Foto: HotNews.ro

La Moscova a fost foarte greu, unul dintre cele mai grele concursuri internationale de chimie dintotdeauna. Anul trecut eram bine pregatit, insa ne-au lovit cu un nou tip de probleme si a fost si mult, a fost foarte mult. Bine, am si gresit de la mine, pe langa, ca asa se intampla. Asa ca echipa a luat 3 argint si un bronz.

Mai este si Mendeleev-ul care este mult mai greu ca olimpiada mare, sunt niste subiecte facute de rusi, de la Lomonosov, din Moscova, sunt foarte dure. Imi place, in schimb, ca sunt concepute in asa fel incat trebuie sa te gandesti un pic. Nu se pune accent pe cunostinte, cat pe principii si logica. Am doua medalii de aur la el. Aurul de anul asta a fost mai slab decat cel de anul trecut, anul trecut am fost pe 2, anul asta pe 10.

Mi-ar placea sa fie un program mai centralizat pentru ca sunt multe carti, multe informatii, te pierzi in ele

HotNews.ro: Care este principiul de acordare a medaliilor?

Vlad Puscasu: Se dau cam 20 de medalii de aur, 40 de argint si 60 de argint. Altfel n-am lua nicio medalie, sunt sigur de asta. Pe primele locuri sunt chinezi, rusi, singaporezi, coreeni. Ei sunt genul de oameni care vin la olimpiada o data si bine. Fac sase luni de pregatire intensa numai pentru asta, lotul lor se stie inca din decembrie. Dar e mai bine si la noi, de la an la an.

Nu prea tinem legatura cu profesorii care ne pregatesc la Bucuresti. Eu invat de pe net sau ma duc la Cluj sa imi cumpar carti, cei de la Iasi invata de pe cartile de la Iasi, cei de la Bucuresti sunt cu cartile lor, nu suntem un grup compact. Mi-ar placea sa fie un program mai centralizat pentru ca asa sunt multe carti, multe informatii, te pierzi in ele daca nu stii ce sa alegi. Ar fi mult mai bine daca ar fi o singura carte si ar trebui sa o lucrezi pe aia de la inceput si pana la sfarsit.

HotNews.ro: Cum ai aplicat la universitate in SUA?

Vlad Puscasu: Am trimis tot felul de documente, am dat SAT-ul, n-am avut un scor extraordinar de mare, 2210 din 2400. Cred ca se pot obtine 2300-2350 destul de lejer, insa trebuia sa lucrezi foarte multe variante de subiecte, ori eu nu am facut chestia asta. Poate ca daca il aveam mai mare, m-ar fi primit si la Harvard si la Princeton, dar asta e.

M-am gandit foarte bine: las totul in urma si o iau de la zero

HotNews.ro: Ti-ar fi placut mai mult sa fii acceptat in alta parte?

Vlad Puscasu: Inainte mi-as fi dorit mult la Columbia, in New York, pentru ca de mic mi-am dorit sa traiesc acolo si au si un specific, te dezvolta multilateral. Si la MIT este in regula, sunt in jur de 4.000 de cursuri din care pot sa imi aleg si sunt mult mai optimist ca inainte. Aici am de ales intre 500, sa zicem, de cursuri umane. Nu stiu, parca toate suna bine si ai vrea sa le faci.

La Columbia era altfel, iti spuneau: trebuie sa le faci pe astea. Au fost si foarte multi aplicanti, cu 1000-2000 mai multi decat in anii trecuti si nu m-au primit. Dar nu mai conteaza, m-am gandit foarte bine inainte, las totul in urma si o iau de la zero. Daca n-o sa-mi placa, pot sa vin inapoi, insa vreau sa incerc, sa vad cum e sa fiu pe cont propriu. Mai vine cineva din Ramnicu-Valcea si mai sunt romani pe acolo. O sa vad.

HotNews.ro: De ce nu ti-ai depus candidatura si la Oxford sau Cambridge?

Vlad Puscasu: Pentru ca acolo trebuia sa imi aleg din primul an domeniul in care sa-mi iau diploma si chiar nu stiu ce sa aleg. Sa spun acum ca imi place organica si sa ma satur la un moment dat? Nu, chiar nu vreau asta! In liceu, dupa ce am intrat in circuitul de concursuri, n-am mai avut alta alternativa, insa acolo, daca nu imi place ceva, pot sa aleg altceva in orice moment. Poate ca daca ma ghidam dupa alte criterii, in Anglia ar fi fost mai bine - si mai aproape de casa si mai putin de platit. Mult mai putin de platit.

Nu iti vine sa stai aici sa inveti, ca te pierzi la un moment dat

HotNews.ro: Te-ai gandit cum ar fi sa ramai in Romania?

Vlad Puscasu: Nu stiu, ma uit ca la Facultatea de Chimie se duc tot mai multi studenti care nu au nicio treaba cu chimia. Nu iti vine sa stai aici sa inveti, ca te pierzi la un moment dat. Si nici cu cercetarea nu merge, ca m-am gandit si la asta. Ce sa fac cercetare in Romania? Inca ma mai gandesc daca sa fac cercetare pe unde ma duc sau sa fac altceva. Nu m-am gandit niciodata ca trebuie sa raman in Romania pentru ca e nevoie de mine, suntem in secolul XXI si ne confruntam cu globalizarea. Nu mai conteaza ca suntem americani sau romani, practic lucrezi in interesul tuturor. Daca o sa am ce sa fac in Romania, cu cea mai mare placere o sa vin inapoi.

HotNews.ro: Este ceva ce iti lipseste acum si speri sa gasesti acolo?

Vlad Puscasu: Imi doresc sa merg acolo si sa nu depind de nimeni, sa am bani cati am nevoie si sa fac ce vreau. Asta e, sa fac ce vreau si sa pot, sa am posibilitatea sa fac ce vreau! Nu obisnuiesc sa-mi fac planuri, lucrurile se schimba foarte rapid.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
17439 vizualizari
 • +15 (15 voturi)    
  felicitari ! (Joi, 9 iulie 2009, 19:39)

  scepticu [utilizator]

  un interviu cu un om inteligent.
  buna treaba!
  • +6 (6 voturi)    
   Draga Vlad, de ce nu iei in calcul sa... (Vineri, 10 iulie 2009, 9:14)

   Axul [anonim] i-a raspuns lui scepticu

   ... te pregatesti la liceele din Drobeta si Tg. Jiu, care dau cei mai multi de 10 la bac? Acolo ti se garanteaza in plus si un corp atletic!
 • +2 (10 voturi)    
  Chimie (Joi, 9 iulie 2009, 19:40)

  GG [anonim]

  Nu inteleg cum poti sa fii asa de bun si sa spui ca medicina nu are nici o treaba cu chimia sau matematica cu ingineria..
  • +1 (5 voturi)    
   da,asa e (Joi, 9 iulie 2009, 22:53)

   sandoval [anonim] i-a raspuns lui GG

   asta mi-a sarit si mie in ochi..poate a fost doar o scapare de-a lui :P
   • +1 (7 voturi)    
    o scapare... (Joi, 9 iulie 2009, 23:29)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui sandoval

    voi nu prea faceti diferenta intre talent si toceala..
    • +1 (5 voturi)    
     nope... (Vineri, 10 iulie 2009, 9:17)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     asa am fost invatati la scoala...
     castiga cei care tocesc nu cei care au talent...
     welcome to romania ...
     • +4 (6 voturi)    
      rectific (Vineri, 10 iulie 2009, 10:24)

      dumil [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      castiga cine munceste mai mult...
      toceala este si ea o forma de munca.
      iar talentul se cultiva prin munca...daca nu-l cultivi e un pic mai bine decat daca nu l-ai fi avut.

      pacat ca astfel oameni inteligenti se lasa foarte usor amagiti de fenomenul asta al globalizarii

      si mai pacat ca romania nu are ce sa le ofere deocamdata...
   • +1 (1 vot)    
    Scapare (Sâmbătă, 11 iulie 2009, 13:57)

    T.C. [anonim] i-a raspuns lui sandoval

    Scapare sau nu, a spus ca NU PREA are chimia legatura cu celelalte, nu ca nu are deloc. Si acum fara suparare care medic va mai poate spune orice legat de chimia din liceu (de bio mai mult)? :P Si despre ingineria tatalui nu ne-a dat detalii destule ca sa putem evalua cat de multa legatura are cu mate...
  • 0 (2 voturi)    
   chimia si medicina (Vineri, 10 iulie 2009, 9:04)

   Laur [anonim] i-a raspuns lui GG

   Probabil ca ce intelegi tu prin chimie, nu are nici o legatura cu adevarata chimie...
   • 0 (2 voturi)    
    asa e (Vineri, 10 iulie 2009, 13:19)

    popescu [anonim] i-a raspuns lui Laur

    ai dreptate, la nivelul la care este cam tot ce invata el nu are mai nicio legatura cu chimia. dar probabil ca a auzit de atatea ori cat de bun e incat sigur se vede mare as in chimie.
    • 0 (0 voturi)    
     . (Luni, 27 iulie 2009, 23:21)

     sep [utilizator] i-a raspuns lui popescu

     pai chiar este :P. uite ca a luat si aurul :D
  • +4 (4 voturi)    
   ..interpretare (Vineri, 10 iulie 2009, 9:57)

   ss [anonim] i-a raspuns lui GG

   In primul rand felicitari Vlad. Ma bucur foarte mult sa vad ca un Baimarean de-al meu a ajuns asa de sus. Tine-o tot asa.

   Cat despre interpretarile rautacioase ale unora de aici.. ca medicina nu are nici o treaba cu chimia. Nu interpretati aiurea.

   Si oferiti mai mult suport unui om bun, nu incercati sa ii gasiti bube numai ca sa demonstrati ca "eh nu-i chiar asa de bun". E si el om si poate gresi. Insa a demonstrat ca merita suport.
  • +1 (1 vot)    
   Santa naivita! (Vineri, 10 iulie 2009, 12:42)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui GG

   cum poti sa crezi ca tipul asta spune lucruri pe care nu le gandeste? dar in mod clar spune lucruri pe care nu le intelegi. medicina pe care o avem acum este limita superioara a aplicarii chimiei. de-aia nu poate vindeca nicio boala cronica. pentru o medicina adevarata, trebuie sa se treaca dincolo de chimie
 • +8 (8 voturi)    
  Felicitari Vlad! (Joi, 9 iulie 2009, 19:43)

  gigi marga [anonim]

  Felicitari Vlad! si mult success in continuare si in tot ceea ce iti propui sa realizezi oriunde te-ai afla.
  Sansa favorizeaza o minte antrenata, si a ta este cu siguranta una dintre cele mai antrenate!
  Multa bafta!
 • +5 (7 voturi)    
  din Barcelona (Joi, 9 iulie 2009, 19:45)

  Cosmin [anonim]

  Bravo Vlad, chiar daca "ne confruntam cu globalizarea" asa cum zici tu, stiu ca vei tine steagul romanesc sus - o spun fara nici un fel de nationalism :)
 • -6 (14 voturi)    
  fratele meu roman... (Joi, 9 iulie 2009, 19:47)

  napoca [anonim]

  Trebuie sa te intorci in Romania, nu pentru ca e usoara viata aici, ci pentru ca e grea si pentru ca esti roman.

  Daca toti ca tine pleaca nu mai avem nicio sansa.

  Globalizarea e o prostie.
  • +1 (11 voturi)    
   UMANISM vs PATRIOTISM ROMÂNESC (Joi, 9 iulie 2009, 20:51)

   dorinutza travestita canadiana [anonim] i-a raspuns lui napoca

   Omu merge sa traiasca ACOLO UNDE SE SIMTE BINE !!!.Iar chestia asta de "TREBUIE", D-le Napoca, VI-O RECOMAND SA O APLICATI CELOR CARE VI-AU INOCULAT-O .
   Daca d-ul Vlad, va dori sa ajute Romania, o va face de buna voie si nesilit de nimeni !
   • +2 (8 voturi)    
    Corect,Dorinutza... (Joi, 9 iulie 2009, 23:11)

    dami365 [utilizator] i-a raspuns lui dorinutza travestita canadiana

    Decat sa vina cu eprubetele de acasa mai bine "dincolo". napoca esti rasuflat ! Copile: BAGA VITEZA!!! Te astept!!
    • 0 (8 voturi)    
     ar trebui sa mai spuneti si adevarul (Vineri, 10 iulie 2009, 9:20)

     ghita [anonim] i-a raspuns lui dami365

     Am fost afara si m-am intors. Pentru cei care sunt egoisti si mari iubitori de bani nu ii sfatuiesc sa se intoarca. Ceilalti se vor intoarce indiferent de ce o sa zic eu DAR nu uitati ca acolo veti fi considerati straini toata viata si marginalizati in societate. Nu mai vorbesc de faptul ca romanii nu se pot inghiti intre ei. Si mai e ceva ce nu apare in nici o statistica: barbatii sunt mai sentimentali si vor acasa si le dau dreptate. Nu degeaba se zice ca NICAIERI nu e mai bine ca acasa! Insa sunt deosebit de fericit ca nu m-am nascut in Africa....
     • +2 (2 voturi)    
      Trist dar adevarat (Vineri, 10 iulie 2009, 17:03)

      kinn [anonim] i-a raspuns lui ghita

      Si eu am fost afara si m-am intors, cam din aceleasi motive. Din fericire lucrez doar cu capul si calculatorul. In chimie insa, cred ca ai nevoie de tehnologii si substante si laboratoare, incat nu pot sa-l condamn daca vrea sa plece.
  • +1 (9 voturi)    
   Why? (Vineri, 10 iulie 2009, 7:01)

   Garett [anonim] i-a raspuns lui napoca

   Stii bancul ala cu cei doi viermi, tata si fiu?
   De ce sa se intoarca si sa se sacrifice? De cate generatii de sacrificiu mai are nevoie tara asta? Ubi bene ibi patria, felicitari celor care au curajul sa plece si sa nu mai accepte toata mocirla asta in numele unui patriotism stupid si perimat!
   • +1 (3 voturi)    
    "patriotism perimat?" (Vineri, 10 iulie 2009, 22:36)

    mihaela [anonim] i-a raspuns lui Garett

    dar tu crezi ca ne intoarcem pt tara asta de rahat? ne intoarcem pentru ca aici avem totul :avem familia, locurile dragi ...tu ai impresia ca e atat de usor sa traiesti singur afara?? daca nu stii, nu mai manca aiurea....
 • +12 (12 voturi)    
  MIT (Joi, 9 iulie 2009, 20:00)

  john [anonim]

  Felicitari! Toata admiratia.
  Pentru simplul fapt ca termini MIT, o sa ai toate portile deschise. MIT-ul e cu mult peste Columbia, dar nu conteaza. Este un loc de vis si nu prea exista sclavagism pentru ca este o universitate care rasplateste performanta.

  Pentru ca nu prea se face cercetare in Ro, inseamna ca e loc de imbunatatire. Trebuie sa ai un nume usor rezonant si CV excelent, si sa vezi cum atragi firmele mari cu bani la cercetare in Ro (la tine), sau granturi puternice europene.

  Felicitari! Abia astept sa te citesc in jurnale internationale.
  • +9 (11 voturi)    
   de acord (Joi, 9 iulie 2009, 20:44)

   MIT2 [anonim] i-a raspuns lui john

   ca absolvent MIT la fizica si (practic, ca note, pentru ca MIT nu acorda aceste onoruri) sef de promotie (admis si la Columbia pe care am refuzat-o :) te asigur ca MIT e peste Columbia - nu in ultima parte si din motivul ca la MIT poti sa iei 50% din cursuri la Harvard! asa ca daca ai chef de un curs de literatura, istorie, antropologie, psihologie, politica, filozofie... iei metroul doua statii si ai un premiant Nobel care-ti lumineaza mintea (pe langa cei de la MIT!), iar temele sunt mult mai usor de fact la cursurile de la Harvard! :)
 • -7 (13 voturi)    
  Merci in SUA (Joi, 9 iulie 2009, 20:06)

  Je [anonim]

  Nu are sens sa ramai intr-o tara de corupti si inapoiati mintal.
 • +3 (11 voturi)    
  mult succes in america (Joi, 9 iulie 2009, 20:08)

  turistul [anonim]

  plecarea talentelor nu este ceva specific romaniei, in italia este o mare problema, tinerii capabili emigreaza in franta, germania si america ... oricum, o sa isi dea seama pana la urma ca parintii nu traiesc la infinit, ca america nu e la fel de frumoasa ca romania si ca mai bine un job la tine acasa decat unu la 5000 de km ... sunt convins ca si-ar permite orice si in romania, nu tre sa mearga in america pt $$$.
  • +12 (14 voturi)    
   nu e vorba de $$$... (Joi, 9 iulie 2009, 20:33)

   neutrino [utilizator] i-a raspuns lui turistul

   nimeni nu pleaca in SUA pt. bani, cu atat mai mult Vlad care are de platit 12 000 taxa in primul an. Daca de asta crezi ca pleaca tinerii din Romania..te inseli amarnic. Si eu am plecat, si nu din cauza banilor, nici macar a pozitiei...Ci pur si simplu, sunt oameni care vor sa faca ceva in viata asta (ma refer la cercetare) si din pacate, in Romania, nu se poate. :(
   • -2 (4 voturi)    
    citeste interviul cu atentie (Joi, 9 iulie 2009, 21:42)

    turistul [anonim] i-a raspuns lui neutrino

    baietu zice : "Imi doresc sa merg acolo si sa nu depind de nimeni, sa am bani cati am nevoie si sa fac ce vreau." si eu spun ca lucrurile astea le putea realiza si in romania. daca vrei poti face ceva si aici, nu tre sa mergi la mama huciului ... dar la varsta asta cred ca e mai mult dorinta de aventura, de a experimenta ... o sa se sature la un moment dat. am trecut si eu prin asta, eram si eu innebunit de strainatate, pana cand am inceput sa observ ca parintii incep sa imbatraneasca ... si atunci m-am intors in ro. poate el o fi plamadit altfel, poate pt el o cariera in cercetare e mai importanta decat familia si tara.
    • +5 (7 voturi)    
     ok (Vineri, 10 iulie 2009, 3:32)

     Lidra [utilizator] i-a raspuns lui turistul

     Daca ne discutam doar la nivel de bani, ai dreptate , poate sa faca asta si in Romania. Dar restul din pacate nu. In continuare s-ar lovi de de birocratie, hotie, politica, marlani, sosele proaste, politicieni corupti, politie si toate celelalte care te tin ocupat cand traiesti in Romania.

     Pana nu parasesti tara pentru o perioada mai indelungata nu intelegi dece.
    • +6 (6 voturi)    
     sa faca ce vrea ca face ce trebuie (Vineri, 10 iulie 2009, 6:11)

     ion [anonim] i-a raspuns lui turistul

     Sa mearga sa vada, sa simta pulsul civilizatiei pentru a avea alt termen de comparatie si sa se intoarca atunci cand va dori sau va fi nevoie.
     La ce sa stea in universitatile din Romania ?
     Sa-i predea Mischie ? Ce sa-i predea ca nu stie alfabetul bine. Asta nu inteleg unii ca mediul in care te dezvolti conteaza enorm de mult.
     La noi acest mediu e poluat cu o fauna bizara, inculta, cu ifose si lipsita de performanta.
     N-avem nici o universitate in primele 500 din lume. Asta nu va spune nimic ?
     Du-te omule si intoarcete cand vei crede ca romanii au ales oameni de valoare sa-i conduca si nu muhaele de doi bani.
    • 0 (0 voturi)    
     plecarea.... (Vineri, 10 iulie 2009, 22:40)

     elena [anonim] i-a raspuns lui turistul

     Da, asa eram si eu si m-am intors. Il inteleg perfect...o sa plece, isi va satisface setea de cunoastere...va face cercetarea in domeniul sau asa cum la noi nu se poate face, dar dorul de casa intotdeauna va fi in el...si se va intoarce la un moment dat :)
 • +3 (7 voturi)    
  Tare! (Joi, 9 iulie 2009, 20:20)

  Vali [anonim]

  Bravo Vald eu traiesc in State de 5 ani si nu am o viziune asa clara ca si tine, .... referitor la ultima intrebare. Sanatate ca de altceva n-o sa ai nevoie!
 • +7 (7 voturi)    
  felicitari.. (Joi, 9 iulie 2009, 20:29)

  neutrino [utilizator]

  si succes. Sunt convinsa ca ai sa reusesti. Chimia e intr-adevar o chestie interesanta care ..la un moment dat.."te prinde". Eu am terminat fizica insa imi fac doctoratul pe chimie si nu regret o clipa (chiar daca la inceput am ales chimie fizica). Succes!
 • +12 (14 voturi)    
  go planet! (Joi, 9 iulie 2009, 20:44)

  cocos [anonim]

  Du-te baiatule cat vezi cu ochii, ca aici ai o singura sansa! sa te vedem la stirile de la ora 5, peste 50 de ani, cum te zbati in singuratate, cu medaliile si diplomele atarnand frumos de peretii casei, de unde mai mult ca sigur ca te evacueaza statul care-ti plateste o pensie de mizerie, asta pentru ca ai ramas pana la batranete in tara asta de cacao pentru un pumn de bani!! du-te, macar tu sa ai sansa de a sta linistit la batranete, sa te vedem un mosh bucuros, linistit si plin de viata, ca ai realizat ceva! super copil! bravo
 • +11 (11 voturi)    
  fiecare sa traiasca unde se simte bine! (Joi, 9 iulie 2009, 20:47)

  axel [anonim]

  Oameni capabili pleaca spre locuri unde pot sa traiasca bine. Sunt destepti, se descurca pe cont propriu. Nu ii vei putea forta nicicum sa stea intr-o tara in care nu sunt lasati sa traiasca decent. Nu conteaza ca e Romania, de peste tot se pleaca sau s-a plecat in aceeasi masura! Si spaniolii au emigrat, si italienii si nemtii ... nimeni nu sta sa iasa in strada sa isi ceara drepturile daca poate foarte usor sa plece in alta parte unde sa fie tratat cu respect!
  Pana cand cei care conduc Romania nu se vor gandi si la tarisoara asta pe termen lung, nu se va schimba nimic in bine acolo. Momentan guvernantii nostri se gandesc la buzunarul propriu, nu au mandrie si respect de sine. Ma uit cum o tanti Ridzi este facuta praf si pulbere in presa (si pe buna dreptate).Oameni ca ea, care ocupa functii cu raspundere (pe care de altfel nu si-o asuma, doar incaseaza salariile enorme si BACSISUL gras), ingroapa tara asta si probabil ca in inconstienta lor nu isi dau seama ca ei nu sunt nemuritori ministri si ca peste 10 ani copiii sau nepotii lor vor trai intr-o tara saracita, in mizerie si stigmatizati de prietenii lor europeni.
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitări (Joi, 9 iulie 2009, 21:54)

  m3th0dman [anonim]

  Felicitări pentru tot ce ai făcut şi să ai mult succes în continuare!

  De precizat că fizica îi mama tuturor ştiinţelor. Cu ajutorul fizicii se poate explica tot (inclusiv chimia). Pentru fizica s-a inventat şi matematica.
  • +1 (5 voturi)    
   gresesti... (Joi, 9 iulie 2009, 22:58)

   neutrino [utilizator] i-a raspuns lui m3th0dman

   sa nu exageram..fizica nu poate explica chiar tot..iar matematica nu s-a inventat pt. fizica. Fizica nu poate explica multe mecanisme biologice pe cand chimia da..Un fizician ;)
 • +14 (14 voturi)    
  felicitari (Joi, 9 iulie 2009, 23:11)

  traiesc in romania [anonim]

  Si eu am fost olimpic "in tinerete" (la mate, dar nu am luat decat niste premii la Nationala). Treaba cu plecatu din tara:
  - in America cred ca vei avea buna-stare, dar s-ar putea sa nu iti placa sistemul de acolo. Am lucrat in State si stiu cum e: un sistem plin de falsuri, foarte "politically correct", si plin de discrepante, capitalism cras. Daca esti sus, esti rege, daca ai cazut e foarte nasol (am un prieten acolo pe care criza l-a lovit foarte tare).

  - sistemul European este mai fain: iti recomand tari linistite cum ar fi Austria, Olanda, Elvetia - acolo vei putea avea un trai mai fain, mai boem, in care sa gasesti un adevarat balans intre munca si viata personala.

  Parerea mea e ca nu tre sa te lasi orbit de un sistem cum e cel American. Eu consider ca e un sistem destul de bolnav...

  Despre ramasul in Romania: oameni ca tine nu se vor realiza niciodata aici. Cunosc foarte bine si mediul "academic" si cel de "business". Ambele isi merita din plin ghilimelele. La nivelul tau nu vei gasi o companie in care sa lucrezi (pe aici ajung din punct de vedere al proiectelor, numai cotoarele - te vei plafona asa cum am patit-o eu). Varianta ramane mediul academic, unde vor trage toti de tine pentru ca acolo raportul e cam asa: 10% buni, restul de 90 sunt "angajati la stat". Din aia 90% se va gasi un bosorog care sa te puna sa ii porti geanta ani de zile ca sa iti termini doctoratul la el si in mod constant iti va zice ca tu nu esti chiar atat de bun pe cat crezi.
  Mai devreme sau mai tarziu vei fi scarbit de mediul asta, daca nu esti deja. Ce te va scarbi si mai tare este cand vei vedea oameni din generatia ta trasformandu-se treptat in bosorogi mental (pt. ca nesimtirea, lenea, impertinenta etc. sunt boli contagioase).

  Multa bafta!
  • -3 (5 voturi)    
   veniti, ba, in Austria! (Vineri, 10 iulie 2009, 2:40)

   gugging [anonim] i-a raspuns lui traiesc in romania

   Toti cei ce simt excelenta in vanele lor, sa se imbarce pentru ultimul racnet universitar tocmai inaugurat la Gugging, pe arealul si in sediul unei case de nebuni pe vreme mai mult decat celebre. Nu s-a tras inca nicio liniuta, dar chestia e perfect cimentata in "excelenta", cum in Austria nici nu e altfel posibil. Se accepta cateva sute de studenti, cei care vor obtine sulul ala cu care probabil nici macar ... au de pe-acum garantia de a fi excelenti.
 • +1 (3 voturi)    
  un singur sfat (Joi, 9 iulie 2009, 23:45)

  stefan [anonim]

  dute si uita de romania, care este o tara datoare vanduta pentru urmatorii 50 de ani,banii imprumutati au intrat in buzunarele clasei politice care si-au trecut tara pe contul lor,industria,cercetarea mai sunt doar niste umbre .
  BAFTA si nu te uita inapoi !!!
 • +13 (13 voturi)    
  Romania (Vineri, 10 iulie 2009, 2:44)

  ddd [anonim]

  Romania e tara unde:
  - 10% din populatie cu greu pot fi numiti oameni. Nu pot urma un fir logic simplu, nu pot intelege concepte simple si au privirea aia inexpresiva si mata, vor sa vina cineva sa le spuna ce sa faca. Sa-i numim categoria "Sa ne dea de munca ca sa mancam si noi o paine".
  - 20% nu au nici un fel de activitate intelectuala, invart o sapa sau o mistrie o viata intreaga fara sa inteleaga nici ce si de ce fac aia, nu se uita nici macar la televizor (nu ca asta nu ar fi bine, dar nu la ei), nu inteleg ca trebuie sa faca ceva sa-si imbunatateasca viata sau productivitatea. Sa-i numim categoria "Sa fie platita munca mai bine".
  - 40% au o oaresce educatie lucreaza/au lucrat prin tot felul de birouri si sunt maestri in invartirea hartiilor. Isi petrec viata vizionand telenovele talkshouri si OTV. Sa-i numim "Manelisti" nu numai pentru muzica pe care o asculta dar si prin ceea ce inteleg sa faca cu viata lor.
  - 23% sunt sictiritii. Inteligenti, inovatori in job-urile lor, nu se scoala degeaba dimineata. In schimb se simpt superiori si "survoleaza" pe ceilalti. Sa-i numim categoria "Tara de rahat".
  - 5% sunt cei mai rasariti dintre sictiriti care au inceput sa realizeze ca indiferenta nu e chiar o solutie si care au inceput sa mai miste pe ici pe colo. Sunt singurii care au inceput sa inteleaga rolul implicarii sociale. Sa-i numim cu ghilimemele de rigoare "Constientii".
  - 2% sunt jmekerii care fura de la toti prostii dinainte. I numim "Politicienii". Stiu ca sunt cateva nume de politicieni nedreptatite de caracterizare, dar sunt nesemnificativi cantitativ.

  Afara, cei 5% constienti bat catre 50%. Asta e diferenta.

  De asta zic: Du-te flacau. Fiecare om e dator sa se apropie cat mai mult de limitele sale. Esti mai aproape de limitele tale in America decat ai putea vreodata sa fii in Romania. Zic asta pentru ca esti un olimpic.

  Pentru cei 23%: hai mai repede! trezirea!
  • -2 (4 voturi)    
   aaa (Vineri, 10 iulie 2009, 3:37)

   Lidra [utilizator] i-a raspuns lui ddd

   Se vede ca ai locuit ceva timp pe afara. O viziune asa corecta asupra Romaniei nu poti sa o ai cand vezi lucrurile detasat.
  • 0 (6 voturi)    
   cifrele astea... (Vineri, 10 iulie 2009, 8:45)

   Laur006 [anonim] i-a raspuns lui ddd

   Dom'ne dar cata exactitate! 23%, 5%, 40%... Io cred ca esti Sf Petru (ca Dumnezeu nu se poate sa fii, nu ai avea timp de forumuri). Altfel nu-mi explic de unde ti-au iesit procentele astea, mai ales in clasificari de genul manelisti, sictiriti, etc.
   Aaa, m-am prins: i-ai numarat si interogat pe cei din cercul tau de cunoscuti si ai generalizat la intreaga tara. Bravo! Esti un geniu in stiintele sociale!
   • -1 (3 voturi)    
    te simti in aia 23%? (Vineri, 10 iulie 2009, 9:56)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui Laur006

    sau te flatez, mai bine in aia 40%.
  • +1 (3 voturi)    
   Piramida socio-psiho-profesionala ! (Vineri, 10 iulie 2009, 9:46)

   Blegu [anonim] i-a raspuns lui ddd

   Ai multa dreptate omule !
   Din pacate !
 • +3 (3 voturi)    
  Vlad! (Vineri, 10 iulie 2009, 4:00)

  Gimmy [anonim]

  Du-te, baiatule si nu te mai uita inapoi!

  Crede-ma, aici e cu totul alta lume academica, o lume in care tot ce trebuie sa faci este sa muncesti si sa dai frau liber imaginatiei!

  The sky is the limit, my friend!
  Good luck!
 • -4 (4 voturi)    
  Ai ales prost USA (Vineri, 10 iulie 2009, 4:08)

  din canada tot asa [anonim]

  Ai ales USA exact in momentul in care va colapsa economic, nu cred ca apuci sa termini MIT la ce depresie vine... dar poti oricand sa te muti in Canada... aici e de trait.
 • 0 (2 voturi)    
  Bravo (Vineri, 10 iulie 2009, 6:53)

  MihaiC1988 [utilizator]

  Foarte bine ca ai ajuns la MIT. Iti doresc mult noroc si vezi ca trebuie sa te tii de carte, chiar si la celelalte materii,nu numai la chimie.

  Tin sa te contrazic in 1 domeniu.Fizica este materia care imbina matematica si chimia mai bine. Sunt student la Astronomie la univ of Washington si stiu asta foarte bine. Cu toate ca, si chimia trece peste matematica si fizica, dar nu asa de mult.
 • -1 (1 vot)    
  Sacrifice (Vineri, 10 iulie 2009, 8:41)

  stefan t. [anonim]

  " Da, cred ca au meritat, m-au primit si la facultate, unde vroiam, la MIT. " . Dupa 5 ani investiti in chimie tu "crezi" ca merita. Si... titlul se intuleaza: Nu m-am gandit niciodata sa raman in Romania pt ca e nevoie de mine.

  Apreciez dedicatia, munca si talentul tau. Apreciez orele investite in chimie si tocitul creierului cu cartea in mana. DAR, parerea mea e ca trebuie sa investesti mai mult in tine, ca om, descoperire de sine, si om ca parte a societatii. Sunt o gramada de oameni eminenti, unaware de potentialul lor si de ceea ce pot ei aduce pentru umanitate si cat de mult pot schimba unele lucruri. Poti usor sa te dezvolti multi lateral si sa imbini chimia cu o alta materie si sa lucrezi intr-un domeniu de cercetare new-age, human oriented.

  Si in cazul tau, e bine sa iti faci planuri. Pentru ca there is nothing worse than wasted talent. DAR, inainte de chimie si orice altceva exterior tie, invata sa te cunosti pe tine, sa fii aware de potentialul tau si alegeti o directie TU, nu te duce neaparat unde esti cautat. Creaza-ti o viziune clara, pentru ca nu ai una inca si investeste timp si energie in viziunea aia. Si vezi ca viziunea aia trebuie sa implice 3 lucruri legate intre ele: fericirea ta, potentialul tau si fericirea altora. Potentialul tau e cheia evident intre primul si ultimul.

  Succes. Don't get to be a retarded scientist, and lose the god damn virginity!:P:)
 • -1 (1 vot)    
  nu stiu d c... (Vineri, 10 iulie 2009, 9:19)

  liviu_ [utilizator]

  dam in presa numai oamenii care pleca din romania...
  sunt sigur ca sunt si cei care aleg sa ramana, dar aia nu ajung la stiri...
  chiar incurajam oamenii numai sa plece...
  nu neg talentul lui (mai ales eu care am avut 5 pe linie la chimie)... dar poate ar trebui incurajati romanii sa ramana nu sa plece (bineinteles trebuie sa li se ofere si conditii)...
  • +1 (1 vot)    
   nu doar in presa (Vineri, 10 iulie 2009, 10:04)

   Laur006 [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Crudul adevar e ca, daca ai ceva in tartacutza si vrei sa prosperi/evoluezi social respectand legile omenesti si divine, sfatul de a pleca din Romania il primesti de la oamenii care tin cu adevarat la tine !!!
   Poate ar trebui sa lasam nationalismul si patriotismul la o parte si sa observam obiectiv ca poporul roman nu e chiar asa de propice dezvoltarii sociale a individului, cel putin din cauza invidiei (sa moara si capra vecinului) si a lipsei de coeziune (fiecare din noi isi doreste binele propriu nu pe cel al comunitatii, si cum pt mai bine este intotdeauna loc... nu vom fi niciodata dispusi sa lucram in folosul comunitatii).
   Pe de alta parte, intr-adevar in mijlocul unor popoare mai civilizate poti sa te realizezi material, dar s-ar putea sa iti ramana sufletul acasa. Deci totusi esti neimplinit.
   De aceea fiecare din noi trebuie sa-si stabileasca foarte clar obiectivele: o viata indestulata dpdv material, sau dpdv spiritual. Trebuie sa recunoasteti ca spiritual vorbind, in Romania un roman se poate dezvolta foarte bine, daca vrea cu adevarat...
  • +1 (1 vot)    
   de ce sa ramana? (Vineri, 10 iulie 2009, 10:40)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   ca sa se rateze, inghiontit si batjocorit de toate spetzele de mocofani care abunda in tara asta? valorile nu au ce cauta aici, iar daca li se ofera vreo ocazie de a pleca, roiu! aici, in 20 de ani, va fi doar o uriasa satra tiganeasca, se pare ca asta ne e destinul pregatit de mai-marii lumii...
 • -1 (1 vot)    
  Aseara (Vineri, 10 iulie 2009, 9:29)

  SORIN [anonim]

  Am discutat cu niste straini... care au stat ca si voluntari (EVS) vreo 6 luni in Romania... si eu nu intelegeau de ce bucurestenii isi urasc Bucurestiul, de ce romanii urasc Romania... Spuneau ca au fost voluntari din UK pana in Turcia... si ca la noi se simt cel mai bine... oamenii, locurile... sunt ok... pur si simplu nu intelegeau de ce observam doar lucrurile negative si pe cele pozitive le ignoram...
  • +1 (1 vot)    
   money (Vineri, 10 iulie 2009, 9:48)

   ogica madalina [anonim] i-a raspuns lui SORIN

   pt ca nu sunt bani pt nimic din ceea ce ai vrea sa faci si nici nu ti se ofera sansa sa faci banii astia
   de aia ...
   • -1 (1 vot)    
    ... (Vineri, 10 iulie 2009, 10:32)

    Sorin [anonim] i-a raspuns lui ogica madalina

    -eu ma descurc cu 1500 lei pe luna... chirie, mancare, un film, un teatru...si multa bere...

    -din cate am inteles, Bucurestiul este mult mai sigur decat Londra, LA, sau altele... mi-au zis oameni care au fost pe-acolo...
  • +3 (3 voturi)    
   posibila explicatie .. (Vineri, 10 iulie 2009, 10:23)

   stanciu [anonim] i-a raspuns lui SORIN

   Hai sa iti explic de ce: pt ca el ca voluntar poate sa plece cand vor muschii lui. Are casa masa familie si stie ca nu va trebui sa-si creasca pruncii in mizeria de bucuresti. Cand vrea ... pleaca. Si gandul asta, siguranta asta te face sa vezi altfel bucurestiu.
   Cat despre bani ... banii nu sunt totul. Eu nu am plecat pt bani. Am plecat din cauza lucrurilor marunte, zilnice. Un vanzator scarbos, un loc de parcare ocupat de altu, masina mea blocata de un smecher, tentativa esuata de a utiliza pista de biciclete, un caine care ar cam vrea sa ma muste, metrou supraaglomerat si care vine la 15 minute dimineata la ora 9 ... s.a.m.d. De clasa politica nici nu mai vorbim. Si acum gandeste ca asta se intampla de cateva ori pe zi si inmulteste cu numarul de zile/an. So ... good bye rromania wherever you are!
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari! (Vineri, 10 iulie 2009, 9:38)

  Alma [anonim]

  Felicitari copile! Nu lasa pe nimeni sa te descurajeze! Mergi inainte, ia-ti deciziile TALE si cu Dumnezeu inainte!
 • +2 (2 voturi)    
  copilul are dreptate (Vineri, 10 iulie 2009, 9:42)

  Daniela [anonim]

  La noi in tara nu se pune pret prea mare pe astfel de valori, doar ii aplauda lumea si atat, insa in Romania de azi exista un curent nenorocit foarte agreat, acela de a distruge valorile si de a le lasa sa zaca pe o treapta inferioara. Chiar asa, ce munca de cercetare sa faca acest copil in Romania , cand industria chimica a cazut. Chimia noastra s-a cam dus pe apa samabetei iar cercetarea asisderea ca nu sunt fonduri. Uite-asa ne alungam copiii la 5000 km de casa.,
 • +3 (3 voturi)    
  de acord cu globalizarea ! (Vineri, 10 iulie 2009, 9:46)

  ogica madalina [anonim]

  go for it! ai toate sansele .e o gura de oxigen de care ai nevoie sa pleci.cu siguranta o sa iti gasesti o mare parte din raspunsuri!
  felicitari!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Sa nu te mai intorci! (Vineri, 10 iulie 2009, 9:53)

  Mirela F [utilizator]

  Daca ai plecat sa nu te mai intorci. Poporul asta nu te va primi niciodata cu bratele deschise si nu te va raplati niciodata pentru talentul tau.

  Felicitari pentru MIT si uita de Romania, tara asta nu merita nici macar o flegma.

  Iti urez mult succes!


  Acum pentru cei care considera ca trebuie sa se intoarca: sunteti prosti. Aici se va pierde printre miile de copii de bani gata care vor prima in fata lui. Aici nu va primi niciodata recompensele banesti pe care le merita inteligenta lui si nici nu va fi apreciat de colegi, sefi etc etc.
 • +1 (3 voturi)    
  Apropo (Vineri, 10 iulie 2009, 10:06)

  Mirela F [utilizator]

  Tot pentru cei cu intoarcerea in tara. Daca ati plecat si la un moment dat nu ati mai suportat si v-ati intors nu inseamna ca sunteti superiori, ci pur si simplu inseamna ca nu ati mai facut fata sistemelor, gandirii altor popoare.

  Si eu imi pregatesc o plecare, cu familie cu tot. Imi rezolv probleme aici, imi organizez lucrurile in Franta, unde vreau sa ma mut iar cand voi ajunge acolo nu ma voi mai uita niciodata inapoi. Tara asta nu mi-a dat nimic inapoi. Iar lucrurile nu se vor schimba nici in 50 de ani. Iar daca se vor schimba peste 50 de ani e foarte posibil ca eu sa fi murit demult. Deci ' no good'!

  Nici Einstein nu era prea bine vazut in tara lui de origine: a fost fizician evreu german, apoi apatrid (1896), elveţian (1899), emigrat în 1933 în SUA, naturalizat elveţiano-american în 1940.
  • 0 (2 voturi)    
   adaptarea (Vineri, 10 iulie 2009, 13:23)

   ghita [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   A te adapta gandirii altor popoare inseamna a-ti pierde identitatea. Cei care se adapteaza sunt condamnati la pierderea in noua multime.
   Ce trebuia sa-ti dea tie tara inapoi? Ti-a dat o identitate si e pacat ca nu esti mandru de ea. Ceilalti or sa te numeasca emigrant toata viata ta si cand or sa aiba probleme interne pe time va cadea magareata ca tu esti intrusul. Asculta ce spun englezii si germanii si francezii...si altii despre emigranti.
   Noi am avut o istorie foarte zbuciumata, suntem la rascruce de foste imperii si suntem caliti. Nu ai tu idee de cat de capabili suntem. E pacat ca romanii nu sunt uniti si nu se respecta. Eu am fost afara si am vazut ca noi nu suntem cu nimic mai prejos decat alte natii, ba chiar as zice ca ii depasim in unele privinte. Trebuie sa ne luptam pentru viitorul copiilor nostri. In tara in care vei pleca macar de ai avea dreptul asta!
   Nu inteleg ce astepti tu sa primesti? Tu nu intelegi ca atunci cand primesti ceva esti dator sa dai inapoi? Cum camatarii sunt la moda, va trebui sa dai inapoi inzecit.
   Am intalnit de multe ori ideea asta la romani: nu ni se da nimic! Dragilor, nimeni nu e dator sa va dea ceva! Munciti pentru voi si daruiti-va singuri! Vai de capul tau ce or sa-ti faca francezii, nu cred ca e bine sa te duci pe criza asta, tine ochii deschisi si calculeaza de mai multe ori! Ai sa descoperi ca romanii sunt mai intelegatori...eu am patit-o pe pielea mea.
   • 0 (0 voturi)    
    Esti cretin (Vineri, 10 iulie 2009, 14:06)

    Mirela F [utilizator] i-a raspuns lui ghita

    inadaptatii o duc bine? unde ai invatat tu asta?

    'cata luciditate atata drama' camil petrescu.

    Si statul e dator sa imi dea ceva inapoi atat timp cat eu cotizez din greu. Nu cer somaj sau alte minuni vreau drumuri, vreau un sistem de invatamant bun, viabil, vreau mai putine hartii zi de zi.
    dar tu nu vei pricepe nimic.

    Francezii nu-mi vor face nimic rau. Ei mi-au facut oferta. Iar eu nu o refuz. Ca medic nu am ce face aici.
    • -1 (1 vot)    
     citeste si alte carti (Vineri, 10 iulie 2009, 15:30)

     ghita [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

     Erich Maria Remarque a scris despre emigrantii in Franta, chiar medic era eroul principal in "Arcul de triumf". Crezi tu ca a vrut sa minta omul ala?
     Adaptatii o duc foarte bine si asa o sa o duci si tu atat timp cat esti util acolo. Nimeni nu te vrea pe termen lung in alta tara. E greu sa ma intelegi deoarece nu ai fost afara sau ai fost si nu ai apucat sa vezi totul. Oricum eu iti doresc drum bun si sincer sa reusesti asa cum iti doresti dar am vrut sa iti zic ca nu e asa cum se vede de acasa. E bine sa pleci ca sa iti dai seama ce lasi in urma si sa te cunosti mai bine. Succes mult!
 • +1 (1 vot)    
  Chimie/matematica (Vineri, 10 iulie 2009, 10:12)

  AB [anonim]

  In primul rand, respect si felictari pentru Vlad! Nu sunt multi care reusesc performante asemanatoare, iti doresc pe viitor aceleasi succese!

  O mica observatie: modelarea procesele chimice e una dintre cele mai importante teme de cercetare in matematica moderna. Vei fi surpins sa afli ca exista multi matematicieni avand cunostinte vaste de chimie, insa o simpla cautare a subiectelor abordate la universitati de prim rang din lume te va conduce inevitabil si spre "reactive flows". Evident, cand spun "cunostinte" nu ma refer la detalii experimentale, ci mai degraba la intelegerea fenomenologica.

  Sincer, nu cred ca ar trebui sa se faca o distinctie clara intre chmisti, fizicieni, matematicieni, ingineri, as spune mai degraba cercetatori de factura "exacta". Indraznesc sa spun ca o cercetare matematica abstracta, lipsita de o inspiratie si motivatie practica (atat in ceea ce priveste subiectele, cat si tehnicile) poate fi arida si lipsita de consistenta. Pe de alta parte, doar analiza matematica riguroasa iti poate conferi certitudinea unei intelegeri corecte, ferita de speculatii empirice si fara substrat real.

  Inca o data mult succes, oriunde vei fi!
 • +2 (2 voturi)    
  pentru vlad (Vineri, 10 iulie 2009, 10:14)

  laur [anonim]

  bravo, dragule!...nu sta in Romania!!!...daca soarta de aduce pe aici...sa stai doar in vizita..in rest succes si ai mare grija acolo...sunt destui nenorociti si acolo..sa ai grija de tine, sa te pazesti!
 • -2 (2 voturi)    
  ... (Vineri, 10 iulie 2009, 10:22)

  sorin [anonim]

  -in USA nu sunt copii de bani gata? asta e o problema?
  -am trait 4 luni in UK... si pot sa spun ca in Romania e mai bine...
 • -1 (1 vot)    
  ! (Vineri, 10 iulie 2009, 10:36)

  Sorin [anonim]

  o amica de-a mea zicea ca acum e cel mai prost moment sa pleci din tara... asta mai ales pentru tinerii antreprenori... cica e cel mai virgin loc, unde piata e in dezvoltare... nu e ca in alte piete, vestice, totul prestabilit... plus ca, taxele sunt mai mici decat acolo...
  asa ca... aici e loc sa arati ca esti cel mai bun... "numaru` unu" ca sa zic asa :))
  • 0 (0 voturi)    
   S-ar putea sa ai dreptate (Vineri, 10 iulie 2009, 15:13)

   Tantza si Costel [anonim] i-a raspuns lui Sorin

   S-ar putea sa ai dreptate.
 • +2 (2 voturi)    
  nici sa nu te uiti in urma (Vineri, 10 iulie 2009, 10:49)

  Santa [anonim]

  In Romania nu ai sa poti sa-ti gasesti destinul la care visezi nici peste 100 de ani


  BRAVO
 • 0 (0 voturi)    
  E ciudat... (Vineri, 10 iulie 2009, 11:20)

  FLORIN [anonim]

  E ciudat ca un om de calibrul acesta trebuie sa plateasca 12.000 de dolari pe an pentru studii. Statul roman, patriciu, voiculescu, bill gates dau bani numai la saraci cu duhul si handicapati? Foarte ciudata lumea asta. Handicapati sunt pe toate drumurile dar oameni de calibrul acesta sunt foarte putini. Pacat ca nu ii sprijinim. Nu ne-ar costa mai nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari ! (Vineri, 10 iulie 2009, 11:23)

  Robert D [anonim]

  Bravo, ma bucur ca un tanar inteligent are sanse de a pleca din tara asta. Iti urez mult noroc in viata si sa fi iubit, mai conteaza si asta :D
 • -1 (1 vot)    
  hai sa emigram... (Vineri, 10 iulie 2009, 11:35)

  io [anonim]

  ...in America-ca-ca.

  hai sa plecam toti, si curand Romania se va scrie Rromaniland... sau stam aci si facem ceva?!

  Eu cred ca natiile cele mai puternice in viitor sunt cele ce se vor conserva cel mai bine fata de globalizare...
  • 0 (0 voturi)    
   hai sa stam (Vineri, 10 iulie 2009, 14:03)

   gicad [anonim] i-a raspuns lui io

   Hai sa discutam discutii si sa aruncam pareri de eruditi pana la genunchiul broastei. Cred ca natiile cele mai puternice in viitor vor fi cele ce aplica sistemul spartan copiilor ca tine.

   Go planet
 • +2 (2 voturi)    
  felicitari si multa bafta (Vineri, 10 iulie 2009, 13:30)

  ciprian [anonim]

  Decizia luata de acest tanar este una foarte buna. Aici in tara nu mai exista nici un fel de sistem de valori, totul este cu fundul in sus, nesimtirea este la putere, manelismul, incultura etc. Din pacate ar fi frumos sa se schimbe ceva, este frumos sa incerci sa schimbi ceva dar viata ta este prea scurta si fericirea ta si a familiei tale mult prea importante pentru a incerca sa faci ceva.
  Ne-am adancit prea mult in mocirla ca sa ne mai putem scoate.
 • -1 (1 vot)    
  pareri exprimate intr-un mod politicos (Vineri, 10 iulie 2009, 16:10)

  io [anonim]

  peste tot sunt manele... incultura si prosti.
  depinde in ce cercuri va invartiti voi... cei care blamati atat comportamentul celor care scuipa... aveti un discurs jignitor... deci voi puteti pleca la cules de capsuni...

  cred ca va uitati la prea multe filme... in USA sau UK este deasemenea multa mediocritate
 • +2 (2 voturi)    
  In tot acest timp.... (Vineri, 10 iulie 2009, 17:42)

  Ovidiu [anonim]

  un inspector scolar general dintr-un judet al Romaniei ii transmitea unui director scolar dintr-o comuna procentul pe care trebuia sa-l obtina un anumit partid la europarlamentare. Altfel urma sa fie instalat alt director. Invatamantul are doar o problema de imagine, nu doamna Andronescu? Unde suntem noi, in UE? Nu pentru mult timp.... Succes, Vlad! Esti un baiat destept!
 • 0 (0 voturi)    
  Reclama SUA (Vineri, 10 iulie 2009, 23:25)

  nae [anonim]

  Va citesc dar nu va inteleg uneori (redactia Hotnews ai altii).
  Cand este vorba de exemple bune vorbiti numai despre SUA.
  Despre Italia,Spania,Anglia,etc vorbiti numai de capsunari,tigani,criza,somaj.
  Chiar nu gasiti si romani care traiesc in Europa si o duc bine?
  Cum ai gasiti numai pe astia din SUA si Canada?
  Prost sa fii sa nu-ti dai seama..pe bune.
  • 0 (0 voturi)    
   Mi-a picat fisa (Sâmbătă, 11 iulie 2009, 0:38)

   billy [anonim] i-a raspuns lui nae

   Acum inteleg eu de ce pe forum sunt atat de multi 'canadieni' si 'americani'.Inteleg acum care e politica de pe aici.America The Land Of Choice.
 • +1 (1 vot)    
  Eroi necunoscuti. (Sâmbătă, 11 iulie 2009, 0:32)

  zack [anonim]

  Eu vreau sa omagiez pe tatal meu care a muncit din greu toata viata,nu s-a plans niciodata de nimic,nu a mintit,nu a furat si a acceptat viata asa cum e.
  Nu a fost premiant la olimpiada,nu a emigrat in SUA dar asta nu-l face mai putin OM.
  Exemplul nostru nu trebuie sa fie exceptiile,un premiant care nu vrea sa stea in tara,Cristiano Ronaldo,Paris Hilton ci ar trebui sa ne dorim sa avem cat mai putine vedete de conjunctura si mai multi OAMENI.
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari! (Sâmbătă, 11 iulie 2009, 0:41)

  Iulian Boia [anonim]

  Felicitari pentru performantele pe care le ai Vlad!

  Felicitari si autorului articolului si sper sa am sansa sa citesc cat mai des despre astfel de romini !
 • 0 (0 voturi)    
  chimie la mit (Sâmbătă, 11 iulie 2009, 20:00)

  sorin badea [anonim]

  felicitari!
  ai facut o alegere buna
  esti norocos ca ai parinti care sa te inteleaga!
  avantaj studii in usa fata de uk : CERCETARE ADEVARATA pt ca niciun institut nu are atatia bani sa investeasca in cercetare ca facultatile americane. un mic avantaj ,probabil,ar fi fost sa aplici la un colegiu si apoi sa faci grad la mit (zic eu nr.1 chimie) harvard (nr,1 medicina) etc
  inapoi in romanica abia dupa ce shacalii vor imparti totul si vor investi si in cercetare,adica dupa ce vom depasi stadiul de lumea a 3-a si societate de consum.....cand vei avea vreo 80 de ani( hahahaha)
  felicitari inca o data si vei vedea ca ai ales bine
  apropos : sunt multi romani peste tot...cand ai luat hatararea sa studiezi in afara n-ai luat legatura cu cei mai mari care sunt deja acolo?
  bafta - te asteapta o studentie minunata dar si cu munca multa
 • 0 (0 voturi)    
  bv (Duminică, 12 iulie 2009, 16:43)

  li [anonim]

  in 1 rand felicitari.
  nu uita plz, in tara asta de "r***t" ai ajuns mare. pacat ca la un asa interviu (si sunt asa rare interviuri de genul) vedem o alta ... de oameni care nu au altceva ami bun de facut decat sa injure romania, cu sau fara cifre, catalogati dupa diverse categorii: sociale, intelectuale ... ceea ce uitam este ca din vina noastra sa ajuns aici, a fiecaruia dintre noi. si eu ma gandesc serios sa plec din romania si asta din cauza banilor. si va rog sa ma credeti ca nu sunt deloc mandru sau bucuros de asta. sunt atatea chestii care nu le-am
  facut pt a schimba ceva si-mi era la indemana sa le fac. si cred ca asta e valabil pt toti. daca ai sa citesti asta Vlad >> parerea mea >>. fiecare tb sa facem ceva in viata (fie ca e in Romania sau nu). fa ce ai de facut (daca aici nu poti mergi orinde ai sansa sa faci asta). conditia pt linistea si confortul tau : NU UITA CINE ESTI. multi au plecat si au facut ceea ce nu au putut face in tara (Elade, Ionesco, Brancusi, tesla ...).
  cum bine a zis cineva mai sus: sanatate ca restul ai sa faci.
  Doamne ajuta
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO (Miercuri, 19 august 2009, 12:25)

  alex [anonim]

  am auzit si eu de vlad puscasu,ducandu-ma si eu la cateva olimpiade nationale de matematica si fizica(nu la nivelul la care e el).bravo lui si sa faca treaba buna si in america;)
 • 0 (0 voturi)    
  www (Sâmbătă, 19 septembrie 2009, 18:52)

  arty [anonim]

  felicitari foarte frumos!parerea mea este ca orice persoana poate obtzine rezultate exceptzionale depinde de mediul in care traieshti,de ambitzii shi de cei din jurul tau.sunt o droaie de copii supradotatzi care ar putea cashtiga nujtiu cate medalii de aur dar care sunt orfani flamanzi,saraci shi nu mai merg la scoala.asha ca totzi au o shansa!unii poate nau tata interes,altzii conditzii,e bine sa ai parintzi,casa,mancare shi sa potzi invatza,altzii nau.
 • 0 (0 voturi)    
  succese in continuare (Vineri, 15 ianuarie 2010, 16:43)

  ancuta nitescu [anonim]

  felicitari,esti un baiat de admirat,esti ambitios,inteligent si vei ajunge departe.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii