Bursier la Universitatea Warwick: Daca am intarziat cu 1 minut un termen de predare pentru un eseu, am pierdut toate punctele, nu exista scuze
de Magda Barascu Hotnews
Luni, 15 februarie 2010, 0:36 STUDII | STUDII & STRATEGII
De ce am ales un master de International Political Economy la Universitatea Warwick
"Imi plac relatiile internationale si economia. In opinia mea, cele doua se influenteaza reciproc enorm, asa incat rezultatele acestei interactiuni merita studiate. Dar, asa cum spune un articol celebru in domeniu, ‚it’s a case of mutual neglect’ , o neglijare reciproca intre cele doua domenii, de aceea acest camp academic este relativ nou. Alegerea a venit din pasiune si ca o provocare.
Am ales Warwick pentru ca are unul din cele mai bune mastere din lume pentru studiul International Political Economy.
Atuurile care m-au dus in Marea Britanie
Sunt absolvent al facultatilor de Stiinte Politice la SNSPA si Relatiile Economice Internationale la ASE. Probabil motivatia, ‚life-plan’, faptul ca stiu ce vreau sa studiez si ce vreau sa fac mai departe sunt atuurile care m-au adus in Marea Britanie. Cred ca si activitatea extra-scolara a contat.
![]() |
![]() |
Mircea Bostan Foto: Arhiva personala |
![]() |
Ce te invata scoala britanica
Scoala britanica, in opinia mea, mi se pare ca se axeaza mult mai mult pe studiul individual. Rigoarea universitatilor difera in orice tara, dar, din cate stiu, la cele bune de aici este foarte severa. Daca am intarziat la Warwick cu 1 minut un deadline pentru un eseu am pierdut toate punctele, nu exista scuze.
La cursurile selectate de mine sunt aproximativ 12-15 studenti in grupa, din care doar 2-3 sunt englezi, asadar exista un mediu international. La dezbateri fiecare aduce exemple din tara sau zona lui geografica, fiecare vine cu mentalitatea si valorile lui, ceea ce face discutiile extrem de interesante. Mi se pare extraordinar sa poti sa ai oportunitatea de a invata ce este mai bun de la fiecare student international.
De ce Marea Britanie si nu un alt sistem educational vestic
Consider ca Marea Britanie are unul din cele mai bune sisteme educationale din lume. Topurile internationale, fie QS Times, fie Shanghai, plaseaza universitatile britanice pe locuri fruntase. In plus, domeniul meu, International Political Economy, este foarte dezvoltat in Anglia.
Diferentele dintre sistemul britanic educational si cel romanesc
Sunt numeroase diferente intre cele doua sisteme, fiecare avand particularitatile lui. As enumera numai oportunitatile oferite de catre universitati (sportive, culturale etc.), mediul international, modul de acordare a notelor, a burselor.
Relatia cu profesorii din UK
Cred ca este buna, cel putin din partea mea. I-am cautat pe fiecare la birou in orele de lucru sa ii intreb cum ma descurc, ce as putea sa imbunatatesc si au fost foarte deschisi.
Perioada de acomodare
A fost o perioada aglomerata, de atunci am agenda. In prima saptamana se intamplau, fara exagerare, zeci de introduceri, targuri, diverse evenimente. Am vorbit cu tutorul meu despre acest lucru si mi-a raspuns ca asa este Warwick, se traieste intens in campus.
Comunitatea de romani din Warwick
Este o comunitate mica, in jur de 40 de studenti, comparativ cu alte universitati din Marea Britanie. Marea majoritate studiaza in ciclul de licenta, ‚undergraduate’. Sunt studenti la management, inginerie, finante, au diverse profiluri.
![]() |
Mircea Bostan Foto: Arhiva personala |
![]() |
Activitati extrascolare
Imi place sa fac sport, sunt intr-o echipa de fotbal in cinci, inot, merg la sala. Este important sa fii sanatos, cum spuneau latinii: ‚Mens sana in corpore sano’.
Urmez doua cursuri de limba engleza, Academic Writing si Presentation Skills. Imi sunt necesare pentru a-mi perfectiona engleza.
Sunt International Officer pentru societatea romana de aici, recent am organizat o vizita a ambasadorului Romaniei la Warwick. Imi place sa fiu implicat in viata comunitatii.
Dupa terminarea masterului
Vreau sa ma specializez in domeniul meu si sa urmez un doctorat in comert international.
Marea Britanie si Coventry
Marea Britanie este o tara unde mereu trebuie sa ai umbrela la tine si marunt pentru autobuz. Urmarile neglijarii acestor aspecte pot fi neplacute. Locuiesc in Coventry, si nu are blocuri, asa ca toata lumea sta la casa, ceea ce il face un oras foarte intins.
Socuri culturale?
Spre surpriza mea, nu am avut socuri culturale, sau cel putin nu asa de mari pe cat ma asteptam. Am ajuns prima oara in Marea Britanie anul trecut. Englezii au intr-adevar ciudateniile lor, robinete diferite pentru apa rece si apa clocotita, dar in viata de zi cu zi nu sunt diferente mari. Cred ca Romania si Marea Britanie au aceeasi cultura europeana. Diferentele sunt mult mai vizibile fata de cultura asiatica, slava etc. Cel mai mult imi place ca am oportunitati pentru a-mi urma hobby-urile.
Cum cred ca-mi va folosi experienta din Marea Britanie
Traim intr-o piata a muncii globalizata si o experienta internationala avatajeaza, atat la nivel cultural, cat si la nivel de cunoastere a limbii sau al unor sisteme ce sunt diferite fata de Romania.
Citeste mai multe despre bursa | universitatea warwick | mircea bostan | master
Cambridge
Oxford
Imperial College
University College of London
Manchester Univesity
King's College
samd
da, ai dreptate, nu mai e pe 3
http://www.guardian.co.uk/education/table/2010/jun/04/university-guide-business-and-management-studies
http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Warwick#Rankings
Ii voi fi alaturi si-l voi indruma de cateori imi va cere ... si nu o va cere :-)
Tot ce ai invatat va fi considerat "o tampenie", toti vor spune ca "ai pierdut vremea pe acolo si nu ai invatat nmic".
Altfel spus, intr-o tara in care 1/2 din populatie este analfabeta, cam cum crezi tu ca vei fi primit?
Asta va fi o mare problema (am vazut-o la foarte multi...): masa de prosti din Ro te va considera pe tine prost pregatit, din simplul motiv ca nu esti de acord cu prostiile lor.
Este posibil nici sa nu gassti de lucru, iar daca vei gasi, vei fi luat in ras de toti, ca nu te pricepi la nimic.
Daca vei ramane pe acolo, va trebui sa infrunti o reticenta pe care sigur o cunosti deja.
Romania isi distruge elitele, nu si le pune in valoare.
de ce nu se face fiecare saptamana un interviu cu ei???
sau acest domn este un caz mai special dintre cei de la warwick
eu cred ca la oxford si harvard, o sa gasim vreo 30-40 de compatrioti
eu am pus problema asa:
in anglia sunt (un numar teoretic) 1,000 de student, cu cetatenia noastrai, la 8 universitati
nu se spune nimic de 999 studenti (nici de inca 1 sau 2 din alte universitati), dar din senin, apare acest tip, pe un site de stiri, parca personalitatea lui, cu toate realizarile sale, era egal, cu olimpia din canada
cam asta-i problema mea, pe care eu cu creierul meu nu pot sa inteleg
Sunt curios daca se mai intoarce acest baiat...
nu am nimic cu domul bostan dar am doar aceasta nedumerire de ce a fost dansul alesul ?
altfel mult succes si sa nu uite sa se implice si in continuare in "viata comunitatii " apropos care comunitate a romanilor de la univ. warwick ? a romanilor masteranzi, si studenti in uk ? a altor romani ?
Este minunat ca te gindesti la tine.
Totusi cum ai reusit sa apari pe acest stie informational deoarece ceea ce faci este extrem de banal.
Daca ne respecti si te respecti mai spune altceva despre tine ?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Daca nu raspunzi eu am prejudecata ca este o persoana prefacuta si sponsorizata ???
Astept ca si persoana care are pct de vedere asemantoare
Trebuie sa recunosc ca nivelul e mult mai ridicat in strainatate decat la noi. Am participat si eu la un modul de 5 luni in Europa, apoi am fost invitat ca si doctorand la o Universitate din Marea Britanie, dar eram deja inscris la un program in tara care nu imi permitea sa renunt. Nu regret pentru ca acum sunt la un stagiu de 8 luni in Germania, dar ceea ce vreau sa insist e ca e foarte usor sa fii acceptat daca esti bun.
Toate Universitatile din Europa isi doresc sa aiba studenti buni cu care sa lucreze pentru ca o Universitate ajunge la nivelul la care e si datorita studentilor si cercetatorilor pe care ii are si nu doar datorita cadrelor didactice.
Asa ca sper sa reausesti sa confirmi in continuare.
Numai bine.
Intervievarea fiecaruia dintre ei ar fi fara sens, pentru ca majoritatea ar spune lucrurile pe care le-a spus si dumnealui. Prin urmare, eu cred ca nu a fost intervievat pentru ca este iesit din comun, ci tocmai pentru ca este reprezentativ.
Pana nu demult vedeam la televizor reporteri inepti care isi udau trusoul la vederea masinilor straine ale nu stiu carui fotbalist. Acum , mai nou , avem serii de articole despre baieti si fete care studiaza in strainatate. Ok, au mai facut sute si mii inaintea lor, o vor mai face si mai maulti. Cu ce ne ajuta pe noi, cititorii, un astel de articol. Trebuie sa cadem in extaz in fata marelui om? E un baiat care a plecat din tara ca sa-i fie bine. Punct. A plecat pentru ca a putut, pt ca are varsta potrivita, pentru ca acum sunt multe oportunitati de a face asta, etc. Ce trebuie sa facem noi acum? Sa stam cu gurile cascate de uimire si sa citim cum si-a facut el "life plan" si nu stiu ce, si cum s-a dus el si a ciocanit la usa profesorului? Ce stire e asta? Ce lucru iesit din comun? Eu cred ca ar trebui ca si presa sa incerce sa se maturizeze si sa depaseasca faza margelelor colorate pentru bastinasii inapoiati
Poate ca e timpul ca romanii sa lepede mentalitatea comunista conform careia numai cei de 11 conteaza, doar cei care s-au nascut cu cercel de aur in ureche sunt speciali si merita atentie.
Sunt convinsa ca articolul acesta va fi mul mai folositor unui tanar obisnuit decat un articol despre un multi-medaliat la olimpiadele de chimie, matematica si fizica. Pentru ca arata ca daca esti serios, civilzat si stii ce vrei, atunci poti sa ajungi ca Mircea Bostan, nu trebuie neaparat sa te limitezi doar la RO...
De asemenea, articolul asta vine in contextul in care din ce in ce mai multi elevi si studenti romani aleg sa-si faca studdile in vestul europei, deoarece din 2007 de cand am devenit membru UE platim aceleasi taxe scolare ca si rezidentii... nu 10 mii de euro pe an ca cei din afara UE. In consecinta studiul in strainatate a devenit foarte accesibil pentru multi, care este problama daca a fost ales un tip reprezentativ pentru a fi prezentat?!
Mie mi-a placut articolul, foarte reconfortant :)