Adrian Gheorghe
Foto: Arhiva personala

Bursier la Universitatea din Birmingham: Principalul merit al scolii britanice este ca te obliga sa gandesti informatiile pe care le acumulezi si sa le integrezi intr-o structura originala

de Magda Barascu Hotnews

Marţi, 16 februarie 2010, 1:11    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

A ajuns la Birmingham pe 23 septembrie anul trecut, pentru a urma cursurile masterului Health Economics and Health Policy.  Este absolvent al Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina „Carol Davila”. Vrea sa se intoarca in Romania dupa terminarea programului si sa lucreze pe piata de farma. Adrian Gheorghe a vorbit cu HotNews Student despre experienta britanica, fotbalul galic si diferentele culturale dintre romani si britanici.

De ce am ales masterul Health Economics and Health Policy si de ce Birmingham

Am ales masterul Health Economics and Health Policy deoarece am dorit sa imi continuu studiile in directia intelegerii mecanismelor care stau la baza deciziilor din domeniul sanitar. In special in ceea ce priveste alocarea rationala a resurselor in acest sector.

Universitatea din Birmingham este una dintre cele cateva institutii de invatamant superior din Marea Britanie care ofera acest tip de program, alaturi de London School of Economics, University of York si University of Sheffield. Dintre toate aceste institutii, University of Birmingham este in acest moment cel mai bine clasata in topul international Times Higher Education 2009.
Adrian cu colegi de apartament
Adrian cu colegi de apartament
Foto: Arhiva personala

Cred ca doua lucruri au cantarit mai greu: faptul ca am o dubla formare, medicala si, respectiv, economica

Am absolvit in anul 2009 Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti. In paralel cu aceasta, am urmat si Facultatea de Management din cadrul Universitatii Hyperion, Bucuresti.

Cred ca doua lucruri au cantarit mai greu: faptul ca am o dubla formare, medicala si, respectiv, economica – ideala pentru acest tip de master. Si faptul ca am putut face dovada ca pot realiza performanta in activitatile academice si non-academice in care am fost implicat de-a lungul timpului.

Programa universitara este conceputa de asa natura incat pentru majoritatea se ia totul de la zero

Poate cea mai importanta diferenta este aceea ca in sistemul britanic educatia primara si intermediara se concentreaza numai asupra catorva domenii de interes, aflate adesea la alegerea elevului. Dupa cum o confirma si cadrele didactice din invatamantul superior, elevii britanici aflati in pragul admiterii la universitate „stiu totul despre nimic”, respectiv au cunostinte in foarte putine domenii. In consecinta, programa universitara este conceputa de asa natura incat pentru majoritatea programelor se ia totul de la zero si ritmul acumularilor este foarte intens

Nu toti fac fata acestui ritm si multi sunt cei care isi dau seama ca au ales un program care nu li se potriveste. Prin comparatie, sistemul educational romanesc responsabil de formarea mea a presupus transferul unui bagaj semnificativ de informatii, astfel ca la finalul liceului stiam cate putin din foarte multe domenii. Invatamantul superior din Romania, in schimb, este foarte accesibil daca baza de cunostinte din anii anteriori este solida.

Mediul universitar britanic incurajeaza studentul in dezvoltarea unui punct de vedere critic legat de informatia primita

O alta diferenta semnificativa se leaga de activitatea individuala. Mediul universitar britanic incurajeaza studentul in dezvoltarea unui punct de vedere critic legat de informatia primita. Adesea studentii isi cauta singuri resursele bibliografice potrivite pentru tema solicitata si trebuie sa integreze informatiile pe care le acumuleaza intr-o forma coerenta, de exemplu prezentari sau eseuri.
Intrarea din campus prin partea de vest, la statuia lui Michael Faraday
Statuia lui Michael Faraday
Foto: Arhiva personala

Mediul universitar din Romania se axeaza aproape exclusiv pe transferul de cunostinte si rareori solicita gandirea proprie a studentului, care este adesea evaluat prin masura in care poate reproduce informatiile primite.

Ceea ce m-a impresionat la comunitatea de romani din Birmingham este ca majoritatea sunt aici cu familiile, adesea familii extinse, de trei generatii

Am avut cateva contacte cu comunitatea de romani din Birmingham cu ocazia slujbelor de duminica; in lipsa unei biserici ortodoxe proprii, acestea se desfasoara in capela universitatii. Din cate am vazut, comunitatea nu este numeroasa. Ceea ce m-a impresionat este ca majoritatea sunt aici cu familiile, adesea familii extinse, de trei generatii. Slujbele de duminica si sarbatorile religioase importante constituie principalele lor prilejuri de intalnire. Foarte putini sunt aici singuri.

Particip adesea la seminarii de instruire pentru a-mi dezvolta competentele in domeniu

Universitatea organizeaza frecvent sesiuni de instruire pentru pachete informatice uzuale si particip adesea la aceste seminarii pentru a imi dezvolta competentele in domeniu.

M-am alaturat echipei de fotbal galic a universitatii si pe 13 februarie am participat la o competitie inter-universitara. Grupul pe care l-am gasit aici este deosebit prin hotararea si spiritul de camaraderie pe care le afiseaza. Am invatat multe de la ei despre lucrul in echipa si despre puterea de a lupta pana la capat, indiferent de valoarea adversarului. Atunci cand am timp, incerc sa explorez cat de multe locuri pot din apropierea Birminghamului.

La o privire de ansamblu, Marea Britanie are un relief placut si se cere admirata la tot pasul. Orasele importante sunt bine intretinute, in special in punctele turistice. Infrastructura este excelent dezvoltata, la fel si serviciile, desi calitatea acestora din urma lasa de dorit pe alocuri, mai ales in sectorul public. Traditia administrativa a tarii isi spune cuvantul si intregul „sistem” este un adevarat colos care taraste totul si pe toti dupa el.
Birmingham de-a lungul canalelor
Birmingham de-a lungul canalelor
Foto: Arhiva personala

Birmingham este al doilea oras al tarii ca numar de locuitori. In general este curat si modern, mai ales in zona centrala, fara a avea, insa, obiective turistice impresionante. Pentru cineva care isi doreste o viata linistita, este un loc ideal – de exemplu, criminalitatea este printre cele mai scazute din Regatul Unit. Comunitatile nationale din Asia (India, Pakistan, Bangladesh, China) sunt foarte bine reprezentate si acest lucru se observa cu ochiul liber. Anglia aristocratica despre care citeam in cartile copilariei nu (mai) este aici.

Diferentele de mentalitate sunt mai mari decat imi imaginam

Pot spune ca da, diferentele de mentalitate sunt mai mari decat imi imaginam. Voi da numai doua exemple. Un cuvant care domina societatea britanica este „private” – o prima traducere ar putea fi „particular” sau „personal”, dar cred ca un termen mai adecvat este „individual”. Gandurile lor sunt individuale – rareori un britanic iti va spune ceea ce gandeste despre ceea ce ii spui, si adesea ma surprind intrebandu-ma daca intr-adevar sunt atenti la ceea ce li se spune intr-o conversatie informala.  

Parerile lor sunt individuale – adesea in timpul cursului pe care il urmez un student isi exprima consistent un punct de vedere personal sau pune o serie de intrebari care in mod evident nu sunt in beneficiul intregului grup (fie pentru ca treneaza discutia, fie pentru ca acele comentarii nu se regasesc in contextul temelor discutate si se bazeaza pe experiente proprii).

De asemenea, integrarea parerii altor colegi in propria argumentatie nu face deseori parte din scenariul de raspuns. In final, vietile lor cu totul sunt individuale – o plimbare pe orice strada dintr-o zona rezidentiala va revela inscriptia „Private ...” la cel putin 20-30% din case: fie ca este o poarta, un copac, un garaj sau o alee secundara, delimitarea spatiului „de siguranta” este mereu manifesta.
Campus - Turnul cu ceas
Campus - Turnul cu ceas
Foto: Arhiva personala

Un lucru care ma impresioneaza este cultura sportiva pe care am intalnit-o aici

Un lucru care ma impresioneaza este cultura sportiva pe care am intalnit-o aici, mai ales in mediul universitar. Fiecare student „trage” dupa el o crosa, o casca, o geanta sportiva, o racheta etc. Sportul nu este o experienta exceptionala, ci face parte din viata de zi cu zi. Fetele sunt la fel de prezente ca si baietii – exista echipe de fete si de baieti pentru aproape fiecare sport al universitatii, iar echipele feminine de fotbal si de lacrosse sunt redutabile la nivel national. Atitudinea de pe teren este, iarasi, deosebita; am invatat asta din plin cu ocazia competitiei de fotbal galic la care am participat.

Fotbalul galic este un sport irlandez putin cunoscut in Romania, care poate fi descris cel mai usor ca o combinatie de fotbal si rugby, fiind mai putin agresiv decat cel din urma.

Natura jocului cere ca fiecare membru al echipei sa „ia in grija” un adversar si sa fie „umbra” acestuia pe teren pe toata durata partidei. Cand se formeaza aceste perechi in debutul meciului, cei doi adversari isi dau mana, schimba cateva cuvinte amicale, iar din momentul in care se aude primul fluier al arbitrului devin cei mai aprigi dusmani.

Contactul dintre ei este adeseori brutal, la limita regulamentului, si nu de putine ori temperamentele ies la iveala, ajungandu-se uneori pana in pragul eliminarii pe motive disciplinare. Cand se aude ultimul fluier al arbitrului, ca o veritabila vraja, conflictul se stinge: cele doua „umbre” isi dau din nou mana,felicitandu-se pentru joc, si eventual ies de pe teren comentand meciul impreuna, desi cu cateva zeci de secunde in urma se puteau afla intr-o inclestare teribila. Ceea ce ma impresioneaza in aceasta atitudine este aceea ca sportul nu este privit ca un pretext pentru afirmarea identitatii (cum este uneori perceput in Romania), ci ca o ocazie de a scoate maximum din tine, respectand in acelasi timp adversarul care ti-a oferit aceasta ocazie.

Cel mai tare la experienta britanica imi place faptul ca este evident cum fiecare incearca sa isi faca datoria conform standardelor de calitate ale organizatiei pentru care lucreaza.

Experienta din Marea Britanie m-a invatat ca a-ti face datoria la standarde constante este un lucru oarecum mai complex decat fusesem invatat sa cred, dar aceasta este si cea mai durabila cale pentru a avea realizari de calitate.
Campus - Complexul in care locuieste Adrian
Complexul in care locuieste Adrian
Foto: Arhiva personala

Un coleg de apartament din Chile m-a intrebat mai multe despre adevarul istoric din jurul lui Vlad Tepes

Principalul merit al scolii britanice este ca te obliga sa gandesti informatiile pe care le acumulezi si sa le integrezi intr-o structura originala. Schimburile culturale variaza ca intensitate, fiind mai consistente cu studentii internationali decat cu cei britanici. Istoria, confesiunea religioasa si sportul sunt adesea puncte de plecare importante in discutiile „de tatonare” din debutul oricarui contact.

Un coleg de apartament din Chile m-a intrebat mai multe despre adevarul istoric din jurul lui Vlad Tepes (el pronunta ‚Black Tzepesh’), cunoscand modul teribil in care acesta isi tortura dusmanii. Cei trei colegi nigerieni de la curs mi-au spus ca echipa nationala a Romaniei de la Campionatul Mondial din SUA ’94 se numara printre favoritele lor din toate timpurile.

In Romania crestem cu ideea ca occidentalii sunt inerent mai buni decat noi

Discutiile pe care le port cu fiecare dintre ei ma fac sa realizez ca desi noi, romanii, pretindem ca suntem deschisi catre alte culturi si ca avem cunostinte generale semnificative, atitudinea noastra este in fapt superficiala: suntem deschisi „la interceptie”, neavand nicio idee clara despre cum gandesc si traiesc acei oameni – contactul direct cu ei releva societati fundamental diferite de cea in care traim noi, iar media nu ne aduc atat de  „aproape” unii de altii pe cat ne-ar placea sa credem.

In Romania crestem cu ideea ca occidentalii sunt inerent mai buni decat noi si la fiecare prilej de competitie cu ei ne plasam automat in pozitia outsider-ului, inscriindu-ne mereu intr-o veritabila cursa de urmarire. In urma timpului petrecut aici, cred ca singurul lucru care ne diferentiaza de britanici este mostenirea primita de la generatiile anterioare, capitol la care ei stau incomparabil mai bine. Altfel, ca oameni nu sunt cu nimic mai presus decat noi.

Am considerat ca Marea Britanie ofera cel mai bun raport calitate/accesibilitate

M-am consultat cu cativa romani care au urmat cursuri de master similare si mesajul pe care mi l-au transmis a fost ca singurele tari care „sunt pe orbita” in ceea ce priveste Health Economics sunt Statele Unite, Marea Britanie si partial tarile nordice (Suedia). Am considerat ca dintre acestea Marea Britanie ofera cel mai bun raport calitate/accesibilitate.
 
Apreciez foarte mult faptul ca profesorii angajeaza permanent studentul in contact direct cu ei

Comunicarea in plan academic pe care o am cu cadrele didactice de la curs este excelenta. Apreciez foarte mult faptul ca profesorii angajeaza permanent studentul in contact direct cu ei, fie adresand, fie solicitand intrebari. Pot fi abordati pentru orice fel de intrebare de specialitate; daca nu pot oferi un raspuns pe loc, fie solicita un interval de documentare, fie te indruma catre un alt cadru didactic experimentat in problema adresata.
New Street - Lipscaniul local
New Street - Lipscaniul local
Foto: Arhiva personala

Sunt permanent interesati de ceea ce cred studentii despre cursul sau seminarul pe care il tin – feedback-ul pe care il oferim se traduce adesea in modificari concrete. Obiectivul lor este acela de a transmite un pachet de informatii „de baza”, care sa poata fi asimilat de intregul grup de studenti. Desigur, unii tutori sunt mai bine pregatiti decat altii si acest lucru se vede, insa per total consider ca toti au o conduita didactica profesionista.

Stilul de viata din Marea Britanie nu ma reprezinta, de la mancare pana la modul de comunicare

In plan academic, am fost ezitant pana la prima evaluare (aproximativ dupa o luna si jumatate de la inceperea cursului), cand am inteles mai exact cum trebuie sa imi planific documentarea si redactarea eseurilor. In ceea ce priveste viata extra-universitara, cred ca am reusit sa intru in ritmul de aici relativ repede. Nu pot uita, insa, nicio secunda ca stilul de viata din Marea Britanie nu ma reprezinta, de la mancare pana la modul de comunicare.

La intoarcearea in tara doresc sa lucrez ca health economist pe piata farma din Romania

Imi doresc mult ca masterul sa fie un punct nodal pentru cariera mea, in sensul ca vreau sa lucrez in acest domeniu care promite pentru viitor. In ceea ce priveste dezvoltarea personala, acest master este cea mai complexa experienta socio-culturala pe care am trait-o pana acum. Nimic nu va mai fi la fel. 
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
8824 vizualizari
 • -1 (1 vot)    
  UK (Marţi, 16 februarie 2010, 3:25)

  Ciprian [anonim]

  Adrian, sunt de acord cu unele lucruri pe care le mentionezi pentru ca sunt si eu student in Anglia, dar nu pot sa cred ca ai ales Birmingham doar pentru ca e pe locul 66 in Times Higher Education 2009, fata de LSE care e pe locul 67!

  Si pe mine ma impresioneaza cultura lor "sportiva", mai ales vineri si sambata noaptea la pub.
  • 0 (0 voturi)    
   Mereu trebuie sa fie o tzatza care sa critice (Marţi, 16 februarie 2010, 16:52)

   T+C [anonim] i-a raspuns lui Ciprian

   MI-a placut articolul si descriirile despre un orasa pe care nu-l voi vizita niciodata (cu bune, rele, etc)
   In schimb, am un sictir profund cind trebuie sa apara o tzatza (in cazul de fatza Ciprian) care sa critice negativ pe cei din Birmingham, Grecia, Turcia, Noua Guinee, samd....

   Cu ce p..a mea esti tu mai bun decit alti?
   Ai ceva interesant de povestit? Poveste, dar m-am saturat de critica imbecila si observatii total inutile.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu constructiv (Miercuri, 17 februarie 2010, 4:15)

    Ciprian [anonim] i-a raspuns lui T+C

    Comentariul meu cred ca e valid pentru ca faptul ca Birmingham a fost aleasa pentru ca e mai sus decat LSE in top e clar o minciuna si comentariile constructive sunt utile.

    Nu ma intereseaza motivele pentru care e la Birmingham, dar:

    a) informatia nu e folositoare celor care nu cunosc univeristatile in UK

    b) indica lipsa de respect pentru cei care citesc aricolul

    PS: nu se specifica in articol clasamentul pe programe, ci doar pe universitati (Florin).
 • +1 (1 vot)    
  re: Ciprian (Marţi, 16 februarie 2010, 8:28)

  Florin [anonim]

  N-a spuns ca a ales pentru ca e pe locul 66, fata de LSE care e pe 67.
  A spus doar ca e cea mai bine clasata pe tipul asta de program.
  Poate a 'ales' pentru ca acolo a fost primit.
  Poate ca a ales, pentru ca Londra nu e la fel de accesibila din punct de vedere al traiului..
  N-am fost acolo, dar si eu aud de cultura lor 'sportiva' din puburi, cand se fac 'praf' (adica la fiecare sfarsit de saptamana).
  Pe de alta parte, cu siguranta sistemul lor ofera mult mai multa importanta sportului, ceea ce la noi nu se intampla la nici un nivel educational.

  Dar probabil cea mai importanta(si esentiala) diferenta este aceea ca ei se concentreaza pe dezvoltare de competente spre deosebire de noi care mergem pe acumulare de cunostinte, mai mult sau mai putin relevante...
 • 0 (0 voturi)    
  ...Birmingham (Marţi, 16 februarie 2010, 10:41)

  liviol [anonim]

  un campus foarte ok!Pozele tale mi-au trezit nostalgii(am avut si eu ocazia sa studiez akolo)
  Prima e din Bath, right?:)
  Si mie mi-a placut foarte mult cultura lor sportiva!Iar peste toate modul de organizare al Universitatii a fost ceva extraordinar(de la accesul in library, facilitatile de cazare sau de identificare a unor oferte de pe piata imobiliara, tutorele etc)
  Singura chestiune unde nu sunt de acord cu tine este infractionalitatea!La vremea respectiva era unul din cele mai "dangerous" orase. Majoritatea conflictelor erau intre comunit[tile "paki" si "indy".
  Fiind un fost oras industrial, in afara de Bullring si Cadburry factory, nu sunt multe de vazut, chiar daca ei numesc orasul "Venetia nordului".
  • 0 (0 voturi)    
   please lasa-ne (Marţi, 16 februarie 2010, 17:35)

   Satanel [anonim] i-a raspuns lui liviol

   liviol, te rog sa speak intr-o limba pe care s-o understand si us. intuiesc cum s-ar traduce ce scrii tu acolo in romana, dar:
   1. nu am gasit cuvintul "akolo" in dictionar
   2. sa sti ca organizarea este a universitatii, nu modul, deci "a" ar fi mai potrivit ca articol genitival "akolo".
   3. cuvintul "biblioteca" inca exista in DEX.
   4. la fel despre "periculos".

   e naspa sa studiezi in afara si sa scrii ca un mircuitor.

   cit despre studiatul in Anglia, ma buicura sa aud ca exista sisteme de invatamint care te obliga sa gindesti.
   fara sa fi fost vreodata acolo, parerea pe care mi-am format-o la mina a doua coincide cu ce scrii tu, cred ca sint oameni politicosi, poate chiar mult prea (merg pina la enervant). dar poate asta inseamna corectitudine politica pina la urma urmei.
 • -1 (1 vot)    
  Pareri (Marţi, 16 februarie 2010, 19:35)

  sabina [anonim]

  Cunosc destul de bine domeniul de health policy/health economics (am studiat si lucrez in acest domeniu), si as vrea sa spun 2 lucruri:

  1) Birmingham nu este cel mai bun master pe acest domeniu, si cel putin nu cel mai cunoscut de angajatori. Cel mai cunoscut e cel de la London School of Economics unde sunt profesori ca Elias Mossialos, Alistar McGuire, iar pentru health economics este renumit cel de la York unde este Porf Drummond care a scris cartile de referinta in acest domeniu. Prin asta nu vreau sa spun ca cel de la Birmingham nu e si el un master de calitate.

  2) Sfatul meu pentru acest student (e doar un sfat, nu pretind ca detin adevarul absolut) e sa nu revina in Romania daca vrea sa lucreze la un standard demn de nivelul pregatirii sale. Sunt multe cereri in industria farma la Headquarters in UK, Elvetia, Germania. In Romania din pacate deciziile nu se iau pe criterii de health economics, si o persoana care face health economics nu va simti ca munca are impact.

  Oricum, felicitari si succes!
 • 0 (0 voturi)    
  Vocabular (Marţi, 16 februarie 2010, 23:46)

  Teky [anonim]

  Wow, frumos vocabular...foloseste-l mai rar sa nu il uzezi.
  • 0 (0 voturi)    
   BU (Duminică, 25 septembrie 2011, 16:00)

   rappy [anonim] i-a raspuns lui Teky

   Exista cineva aici care a intrat la University of Birmingham si ma poate ajuta cu cateva intrebari despre aplicare? rappy [_at_] ymail[_dot_]com
   Merci mult
 • 0 (0 voturi)    
  Romani in Birmingham (Duminică, 1 noiembrie 2015, 17:40)

  Maria [anonim]

  Universitatea din Birmingham este una dintre cele mai bune din UK si ma bucur ca sunt foarte multi romani care invata acolo http://www.anuntul.co.uk/anglia/birmingham/


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii