Bursier la Dickinson College USA: Cei care sunt afara au datoria ca intr-o buna zi, sa aduca inapoi in Romania ceea ce au invatat
de Magda Barascu Hotnews
Marţi, 23 februarie 2010, 0:08 STUDII | STUDII & STRATEGII
De ce Dickinson College?
Dickinson College este un colegiu, de dimensiuni mult mai mici decat universitatile mari. Categoria in care se inscrie este cea de “Liberal Arts” – Tier 1, unde ideea principala este bazata pe o pregatire multi-curiculara, inter-disciplinara. Alegerea unei specializari se produce cu timpul iar studentii sunt incurajati (in fapt, obligati) sa aleaga materii dintr-o multitudine de domenii pentru a vedea care sunt specializarile compatibile cu profilul lor.
Dickinson College ofera specializari in 41 de domenii. Dickinson nu este o scoala cu profil tehnic sau ultraspecific, iar cei care vor sa urmeze Dreptul sau Medicina pot face doar Pre-Med sau Pre-Law aici. In schimb, Dickinson ofera MBA-uri foarte bune in International Business and Management, Economie, Stiinte Politice, Studii Internationale, Engleza, Limbi Straine (Franceza, Germana, Spaniola, Japoneza, Rusa etc.) sau Biologie – acestea sunt specializarile cele mai populare aici.
Am ales Dickinson pentru ca au o traditie enorma (primul colegiu fondat in Statele Unite dupa Semnarea Independentei -1783), o conducere recenta (ultimii 11 ani) incredibil de ambitioasa, profesionista si vizionara si pentru ca au ca valoare de baza ideea unei educatii UTILE intr-un mediu profund globalizat. Un fost coleg si prieten de familie (roman) studia aici si mi-a recomandat sa ma uit pe site. Intre timp, acel prieten a terminat Dickinson. Acum lucreaza in Londra, in City, la BlackRock. Asta spune multe despre ce poti sa faci dupa ce termini colegiul aici.
![]() |
Dickinson College Foto: Arhiva personala |
![]() |
Academic doar primul semestru a fost mai greu, pana m-am prins cum trebuie lucrat in America. Sau mai bine zis ca trebuie sa lucrezi in America pentru rezultate.
Eu sunt in ultimul meu an aici, anul 4, am o dubla specializare principala (Majors -- International Business and Management & Franceza) iar ca specializare secundara (minor – Stiinte Politice). In plus, detin si un Certificat de Studii Politice de la Institutul de Studii Politice din Toulouse, Franta, unde mi-am facut anul 3 de studii. A fost un program de un an destinat studentilor Erasmus in care m-am putut incrie si eu. Cursurile au fost exclusiv in franceza, si am muncit cot la cot cu studentii francezi pentru note. (GPA –ul meu general este de 3.82/4.0, pentru INBM este de 3.80/4.0, pentrut Franceza de 3.92/4.0, iar Certificatul l-am luat cu 15/20, iar 15 este transferat ca « A » pentru State conform politicilor de translatare a notelor).
De ce Statele Unite?
Pentru ca la sfarsitul clasei a XII-a, nu stiam unde sa dau la facultate in Romania. Pentru ca la noi riscurile de a te aplatiza intelectual in timpul universitatii sunt mult mai mari. Pentru ca la noi, profesorul vorbeste cu tabla. Pentru ca la noi, materia este covarsitoare si lipseste realismul in evaluarea capacitatii de munca a studentului. Pentru ca aici, daca muncesti, poti sa acoperi tot si poti sa justifici nota maxima pe care o iei pentru curs.
In Romania ne rugam de conducere pentru ajutorul obligatoriu pe care ar fi trebuit sa ni-l dea pentru application-urile pentru State
Sunt absolvent al colegiului national “Tudor Vianu”, care in 2002, era cel mai bun liceu de la noi. Intre timp, din cauza conducerii administrative execrabile si a lipsei de profesionalism si bun management, nivelul a scazut mult ca valoare. Nu vreau sa intru in detalii, dar va pot spune ca stateam sa ne rugam de conducere pentru ajutorul obligatoriu pe care ar fi trebuit sa ni-l dea pentru application-urile pentru State.
Adesea, a fi olimpic presupune o focalizare enorma asupra unui singur domeniu
In Romania, avem niste preconceptii enorme si extrem de inerte. Cea mai mare este obsesia cu olimpiadele. Suntem mult prea preocupati de acest aspect. Adesea, a fi olimpic presupune o focalizare enorma asupra unui singur domeniu ceea ce este in regula, daca vrei sa te duci in cercetare sau sa-ti dedici intreaga viata acelui subiect. Cu toate acestea, intr-o lume din ce in ce mai mica, unde o baza inter-disciplinara ajuta enorm in a intelege notiuni si probleme globale din perspective diferite, ultra-specializarea nu ajuta prea mult.
![]() |
Dickinson College Foto: Arhiva personala |
![]() |
Trebuie sa stii mai de toate pentru a conduce. Pentru a conduce, trebuie sa intelegi multe lucruri din multe perspective, asa apar inovatiile. Aveam un dosar complet si divers. Am locuit in Japonia pentru 4 ani, aveam o experienta vasta in chitara clasica (castigator de festivaluri internatioanle si nationale la categoriile mele de varsta cand eram mai mic), facusem teatru intr-un liceu de informatica, avusesem o medie decenta (9.69 in timpul liceului), am avut o nota ok la BAC (9.76), calatorisem prin toata lumea si avusesem SAT-uri bune, fusesem in echipa de volei a liceului, joc tenis si fotbal. Aveam toate atuurile care ma recomandau ca un tip deschis, capabil si cu privirea inainte, nu cu capul in pamant.
Mama mea are un mare merit in acceptarea mea aici. Ea m-a cam impins de la spate tot timpul cand eu eram prea comfortabil in Romania pentru a-mi schimba radical viata.
Avem o bibilioteca uriasa care e deschisa pana la 2 noaptea
E mai corect sa vorbesc din punctul de vedere al educatiei la Dickinson. Scolile difera in State. Noi suntem intr-un mediu suburban, istoric, fara tentatii prin imprejur, unde clasele au 15 studenti. Daca vrem sa vb cu profesorul dupa ore, nici o problema. Sta si vorbeste cu noi si pentru o ora. Daca vrem indrumare, avem telefoanele lor de acasa. Putem sa-i sunam. Raspund si in weekend. Comunicarea si provocarea intelectuala in timpul cursurilor este totdeauna prezenta.
Facilitatile sunt incredibile. Avem un centru de stiinte nou (si tineti minte, noi nu suntem scoala tehnica) de $ 50 milioane. Avem wireless in tot campusul. Avem cel putin 500 de calculatoare ale scolii pe care le putem folosi oricand in reteaua interna Dickinson. Avem o bibilioteca uriasa care e deschisa pana la 2 noaptea. Si credeti-ma, ma prinde 2 noaptea destul de des acolo. EDUCATIE UTILA, practica, studii de cazuri concrete nu teorii abstracte. Programe de studiu afara impecabil puse la punct (Toulouse, Bremen, Bologna, Malaga, Nagoya, Yaounde, Moscova, Beijing, Madras, Norwich, Buenos Aires, Brisbane etc.)
![]() |
Razvan in campusul colegiului Foto: Arhiva personala |
![]() |
Nu sunt prea multi romani care aplica aici si cand aplica, nu sunt primiti
Nu am colegi in momentul de fata. Bogdan Popovici, prietenul pe care il aveam aici si care mi-a recomandat colegiul a terminat in 2007. A mai fost o fata, Denisa Lazarescu care ulterior a intrat la Johns Hopkins Grad. School, si a terminat in 2008. In Carlisle, PA, nu exista comunitate de romani. Nu sunt prea multi romani care aplica aici si cand aplica, nu sunt primiti. Lumea, mai ales in Romania, nu prea aude de Dickinson decat in mediile specializate. N-am timp sa explic tuturor ca US News College Report are atatea defecte in alcatuirea criteriilor pe baza carora face clasificarea colegiilor (- noi suntem pe 42 am impresia, in Tier 1 - spre exemplu, 25% din nota finala este bazata pe reputatia pe care o are un colegiu – casuta asta e completata de fiecare presedinte de colegiu american.
Cat de la curent credeti ca e fiecare presedinte de colegiu asupra situatiei exacte de la toate celelalte 200+ colegii? – cati credeti ca sunt la curent cu modificarile si imbunatatirile MAJORE facute aici in ultimii 11 ani? Noi am incetat sa furnizam date celor de la US News – boicotam, alaturi de alte 80 de colegii acest clasament irelevant si prea putin detaliat.
In vacanta de primavara, cand altii merg la plaja, o sa merg intr-o excursie si o sa participam la constructia unei case pentru o familia defavorizata financiar din Miami
Am continuat chitara clasica si am avut cateva concerte aici, la Dickinson. Urmeaza sa fac un Senior Recital de vreo 30 de minute, cu piese de Tarrega, Villalobos sau Brouwer. De asemenea, am facut si teatru in franceza (Eugen Ionescu chiar). Acum, in vacanta de primavara, cand altii merg la plaja, o sa merg intr-o excursie de tip Community Service in Miami, cu organizatia Habitat for Humanity si o sa participam la constructia unei case pentru o familia defavorizata financiar din Miami.
Joc fotbal si tenis intra-universitar, in campionatele interne universitatii. Am fost aproape sa intru si in echipa de tenis a colegiului insa nivelul e foarte competitiv. La americani nu exista cluburi de juniori pentru sportivi profesionisti, exista doar echipe in cadrul universitatilor din care se face recrutarea la echipele mari din NBA, NFL, NHL sau MBL.
Probabil ca ma voi muta la New York impreuna cu niste prieteni
Planul e sa raman sa-mi exersez dreptul de OPT (Optional Practical Training). Probabil ca ma voi muta la New York impreuna cu niste prieteni si imi voi cauta slujbe. De fapt, am inceput deja. Vreau sa-mi fac masterul aici. Si voi opta acum pentru ceva cu un nume pe care sa-l stie toata lumea (Columbia, Johns Hopkins etc.). E urmarea logica, avem o sumedenie de studenti care ajung acolo cu burse integrale.
![]() |
Campusul Dickinson College Foto: Arhiva personala |
![]() |
Colegiul costa acum $51,000 iar eu am primit bursa lor academica cea mai mare (John Dickinson - $15,000 pe an) iar restul vine sub forma de ajutor financiar.
America e mare, iar americanii sunt de toate felurile - sunt multi ignoranti si anti-intelectuali, dar sunt si foarte multi mult mai inteligenti si muncitori decat cei care se cred buricul pamantului in Romania
Va zic eu cum e America. America e mare. Nu poti sa-i cuprinzi pe toti in stereotipuri. Da, multe sunt valabile, multe clisee din filme sunt reale. La cantina colegiului – desi mi-e greu sa-i zic cantina pentru ca mancarea e foarte buna si variata – avem masa de jucatori de fotbal american, masa de asiatici, masa de jucatori de Lacrosse. Ideea e ca sunt atat de diversi, atat de diferiti in functie de educatie, etnie, provenienta geografica incat nu exista alt cuvant ca sa-i descriu.
America e mare, iar americanii sunt de toate felurile (sunt multi ignoranti si anti-intelectuali, dar sunt si foarte multi mult mai inteligenti si muncitori decat cei care se cred buricul pamantului in Romania). Va marturisesc un lucru insa. Suntem norocosi ca ei au hegemonia mondiala si cred ca daca am analiza comparativ, ar fi fost mult mai rau cu altii la carma puterii mondiale (a se vedea China sau Rusia sau chiar puterile vechi de pe batranul continent).
Socuri culturale?
Da, multe. Am ratat experienta sociala primii doi ani. Inceputul a contat enorm. Grupurile se fac repede si nu se mai dezbina dupa. E amuzant sa ma uit in trecut si sa realizez ca simplul fapt ca nu mi-am lasat usa larg deschisa la camera mea in primul meu an a condus inevitabil la o izolare sociala. Faptul ca aveam usa inchisa (ceea ce noua cred ca ni se pare normal) pentru ei sugera faptul ca eram non-comunicativ.
In Franta, am avut ocazia sa-i prind pe americanii de la Dickinson care au venit cu mine intr-un mediu strain lor, dar familiar mie, in care pozitiile s-au schimbat. Mi-am facut o multime de prieteni acolo, am adus 4 prieteni/prietene in Romania pentru o saptamana. Acum, in anul 4 profit de pe urma asta si pot spune ca am o retea sociala vasta aici.
Ce-mi place cel mai mult la experienta americana
Oportunitatile. Facilitatile. Incurajarea perpetua, ideea ca sunt intr-un loc unde lucrurile sunt in miscare, oamenii sunt intreprinzatori, la curent cu cele mai noi evenimente si in mijlocul lor. Imi place campusul. Imi place ca la mine in camera se vorbesc 7 limbi straine. Te simti implicat in progresul global, te simti un cetatean global.
![]() |
Razvan Isac in campusul universitatii Foto: Arhiva personala |
![]() |
Mi-e dor
Sa ma intorc cu 300 din Piata Romana pana acasa. Sa vad oamenii in autobuze. Sa ma plimb pe Magheru sau pe Regina Elisabeta. Cafe frappe-urile. Mama, tata, familia, prietenii. Sa joc tenis cu tatal meu la Clubul Diplomatic. Sa vad meciurile Stelei.
Cei care sunt afara au datoria ca intr-o buna zi, sa aduca inapoi in Romania ceea ce au invatat
In 1848, Revolutia a venit ca un val ideologic adus de afara de studentii romani care studiasera in Franta sau Germania. Asta trebuie sa facem noi acum. Cei care sunt afara au datoria ca intr-o buna zi, sa aduca inapoi in Romania ceea ce au invatat. Sa faca lucruri bune pentru tara asta atat de plina de potential si atat de prost organizata. Sa lase disursurile de genul “cand sunt in strainatate, pretind ca nu sunt roman, ci sud-african.” Lasitate, nesiguranta, nesimtire. Noi suntem in strainatate pentru a imbunatati imaginea Romaniei pe care altii se chinuie atata sa o strice. E datoria noastra sa o facem.
Ce te invata scoala americana spre deosebire de scoala romaneasca
Desi avem toti origini diferite ne regrupam sub o umbrela comportamentala americana cred. Am prieteni americani, olandezi, sud-americani, indieni, greci, nepalezi, bulgari, francezi sau ucrainieni. Se vede ca europenii se inteleg mult mai bine intre ei si in plus, regiunile geografice isi fac simtita prezenta – ma inteleg perfect cu bulgarii, ucrainenii sau grecii. Mai putin cu sud-americanii.
De ce Statele Unite si nu un alt sistem educational vestic?
Sunt foarte bine organizati, sunt foarte bine sponsorizati si atrag oamenii de cea mai buna calitate de peste tot. De fapt, in ziua de azi, intregul sistemul educational mondial incearca sa copieze metodele de succes americane.
Cat de mult conteaza pentru cariera mea programul pe care il urmez
Conteaza mult cred. Am o varietate de informatii din diverse domenii nu numai business, franceza sau stiinte politice (daca vreti pot sa va vorbesc despre o gama mare de lucruri, de la Cavalerii Templieri pana la rotatia inversa a planetei Venus ca urmare a pregatirii “liberal arts”). Am o excelenta utilizare a 2 limbi straine + romana, o deprindere interdisciplinara si un orizont deschis care imi dau multa incredere indiferent daca voi decide sa intru in business, in stiinte politice, studii internationale, sa devin analist politic sau chiar politician.
Citeste mai multe despre NOI CEI CARE | Dickinson College | imaginea romaniei in strainatate | liceu in strainatate | sistemul educational din romania | medicina franta | muncitori romani in strainatate | Hotnews Student | muncitori romani in germania | incredere in economie
mai lasa-ti-ma cu mentalitatea comunista: romania v-a dat gratis scoala. aiurea. parintii vostrii au platit taxe, s-au chinuit sa va ia caiete si manuale, sa va dea la meditatii, sa dea bani la "fondurile" scolii, sa aduca atentii profesorilor...ce a fost gratis? intrebati-i pe parintii vostrii cat de gratis e invatamantul romanesc.
salutari!
2. daca e obligatoriu...
Este cu totul si cu totul adevarat. Eu am prins un MBA in Franta finantat 100% de un grup de firme. Chiar si taransportul si ceva bani de buzunar (750 Euro lunar). Am fasit anuntul intamplator pe un site (http ://www .finance-and-business.eu/) unde erau date o multime de anunturi de burse si finantari de studii in strainatate. Publicitate facuta de chiar Institutele de Invatamant Superior Straine. Va dati seama aia fac publicitate pentru asa ceva!
Se pare ca mi se confirma ca asta e cu ADEVARAT mentalitatea romanilor.
"N-ati mancat salam cu soia! Ne invatati pe noi ce e IT-ul? Noi am stat aici pe metereze zi lumina, iar tu erai acolo si vii sa ne dai lectii? Noi inca mai stam pe metereze zi lumina pt ca suntem IMPORTANTI, suntem STALPII":)) Saracii, chiar stau zi lumina pt ca n-au invatat ce inseamna definirea proceselor de lucru, knowledge transfer, balance your work, balance your life.
Parca suna un cliseu dintr-un film prost.
Prin definitie, orice schimbare este intampinata cu rezistenta, din cauza fricii de necunoscut.
Iar romanii stau pe ultimul loc in ceea ce priveste spiritul de echipa. O experienta din afara nu e decat o amenintare, si daca nu ai pe cineva sus in ierarhie care sa te sustina(pile, intr-adevar), esti os de dat la caini.
Nu te mai uita inapoi.
Eu am vrut, am insistat, dar acolo unde nu esti dorit nu e cazul sa o faci la nesfarsit. Las' ca poate or vrea altii, eu mi-am facut datoria, dar alegerea se pare ca nu-mi apartine. Mergem si noi unde suntem doriti. Voi vizita tara in concedii si weekenduri.
Uite inca una, reala:
- intors din Canada in Romania (situatie bunicica in Canada),
- cautat de lucru in RO vreo 6 luni - singurele oferte in urma CV-urilor puse pe Internet pe site-uri romanesti au venit pentru posturi in Cehia, Spania si ... Afganistan! (sfaturi de "bine" din RO: sa taie din CV experienta din Canada, ca lumea il va crede un ratat)
- persoana respectiva e acum pe undeva in Europa de Vest.
Chestia cu firma in RO: buna gluma. Contractele se iau numai pe spagi la directori si "recomandari" insistente ale amicilor sus-pusi. Plus jungla legislativa.
Mai intai sa invete cei ramasi din RO sa accepte competentele si experienta celor care au lucrat in strainatate.
Asta vrea un abslovent din afara. Si de cele mai multe ori obtine. Venitul in Ro, cu deschiderea de crasma in cartier nu e o optiune pt. noi (dar pt. tine se pare ca da si iti merge bine).
Traiesc in afara tarii acum, este mai bine aici din o mie puncte de vedere, insa acasa este un singur loc pe lume. De aceea planuiesc sa ma intorc pentru o vreme.
Oamenii ''mari'', adevaratii lideri isi iau timp pentru a-i invata pe altii!
O imbratisare!
P.S.: Inteleg perfect dorul de tara! ....
ca sa plec din tara
http://www.cotidianul.ro/palma_lui_basescu_l_a_lovit_pe_grigoras-105403.html
si
www.forensicav.ro
Eu am facut Aeronave in Romania demult, si nu fac mare caz de asta.
De ce faceti interviuri cu persone mediocre din diaspora? Pot doar presupune ca ailalti va ignora complet.
Patetic coane - patetic
G
Radu Tudoran – “Taoate pânzele sus!”