Interviu CampusNews

Mihai Copaceanu
Foto: Arhiva personala

Mihai Copaceanu, bursier la Kings College: Educatia nu se face cu turma. In Romania intalnesti sute de locuri cu sau fara taxa

de Magda Barascu CampusNews

Duminică, 7 martie 2010, 18:44    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

"Am aplicat la Kings College London deoarece programul oferit de aceasta institutie mi s-a parut atractiv si pertinent. Interesul meu era psihologia dependentei si am cautat astfel de programe. Varietatea modulelor care imbina neurobiologia cu psihoterapia si socio-politica drogurilor, cursurile intensive, practica clinica, alaturi de exigentele academice au fost factori motivatori. Si nu m-am inselat. Urmez un master fulltime numit MSc Clinical and Public Health Aspects of Addiction, in colaborare cu Institutul de Psihiatrie. Jos palaria", povesteste Mihai Copaceanu, bursier la Kings College London .

Mihai este trecut de 24 de ani, a studiat Psihologia religiei la Oxford, iar in prezent urmeaza alt program de master, MSc Clinical and Public Health Aspects of Addiction. la Kings College London. In primavara lui 2008 a publicat "Freud sau religia"

Nu am avut nicio apetenta speciala pentru Marea Britanie. Daca as fi gasit un program mai bun in Bulgaria as fi ales Bulgaria.

Daca as fi studiat intr-un alt mediu, alt oras, mai putin favorabil, cu resurse reduse si cu profi slabuti sau dezinteresati- rezultatul nu ar fi fost acelasi

In Sibiu am absolvit Teologia in 2007. Un an mai tarziu Psihologia iar anul urmator incheiam cursurile unui masterat in teologie. Ambele facultati sunt serioase. Teologia de exemplu este cea mai veche institutie de invatamant din Sibiu, are peste 220 de ani de existenta si un corp prefesoral de elita. De fapt intreg mediul universitar a fost propice studiului meu. O suma de conditii favorizante. Fiind membru in asociatiile studentesti si in consiliul si senatul universitatii, beneficiind de biblioteci bune, intr-o societate multiculturala precum Sibiu, toate acestea au creat un usor salt catre Oxford.

Ambele facultati, adevarate scoli de formare, mi-au propus o decenta academica si o calitate superioara a procesului de invatamant. Predominant, intalnirea si relatia mea cu profesorii sibieni a fost meritorie, demna de intreaga apreciere si determinanta. Marturisesc ca de fiecare data cand ceream sprijin, raspunsul nu a intarziat sa apara. Fie ca era vorba de o simpla informatie, sau o explicatie dupa curs, fie in sens material, o carte, un sprijin financiar la Rectorat pentru un proiect studentesc sau pentru o participare la o conferinta in India. Fara indoiala daca as fi studiat intr-un alt mediu, alt oras, mai putin favorabil, cu resurse reduse si cu profi slabuti sau dezinteresati- rezultatul nu ar fi fost acelasi.
La Kings
La Kings
Foto: Arhiva personala

Cum am ajuns la Oxford?

Un prim pas a constituit trimiterea unei aplicatii in iarna anului 2008, adica un pachet postal riguros cu o serie de documente. Dupa ce am trimis aplicatia aceasta, marturisesc ca Cineva a decis ca eu sa ajung la Oxford. Am primit o bursa oferita de Universitatea din Oxford si in acel an am studiat psihologia religiei. Am incercat sa cunosc ce afirma psihologia, ca stiinta, despre fenomenele religioase individuale. Nu mi-a fost usor.

Oxfordul nu-l pot caracteriza simplu prin „experienta” caci as limita definitia. Oamenii au experiente si experiente. Plimbarea cu bicicleta pe munte poate fi un tip de experienta, insa studiul la Oxford consider ca e parte din propria formare academica, dar si ca persoana umana. Desigur cu conditia ca „praful excelentei” sa se prinda de tine. Altfel poti imbatrani in Oxford si tot incult ramai.

In urma unei discutii aleatoare cu unul dintre evaluatori, mi s-a spus ca greutatea dosarului de aplicatie a constant in CV si recomandari

Din moment ce gandesc religios, nu inteleg admiterea mea nici la Oxford nici la Kings ca un rezultat direct al vreunui atuu personal. Omul propune, insa doar Dumnezeu dispune. Recent, in urma unei discutii aleatoare cu unul dintre evaluatori, mi s-a spus ca greutatea dosarului de aplicatie a constant in CV si recomandari. Profu respectiv imi declara ca in comparatie cu ceilalti colegi, CV-ul meu i-a impresionat frumos. Dar iarasi zic, zeci de pagini, sa fii avut acel CV, s-ar fi putut face sa nu fiu admis la studiu, nu-i asa?

Comparatie intre Oxford si Kings

Comparatia devine inteleasa daca privim aspectul istoric si cultural al celor doua institutii. Ambele universitati sunt de prestigiu si promoveaza performanta si excelenta. Ambele recruteaza cei mai buni studenti din cei mai buni. Numai ca Oxfordul are o istorie educationala de peste 800 de ani pe cand Kings doar de un secol jumate.

Oxfordul e in batalia pentru primele locuri la nivel mondial. Traditia si regulile universitare sunt sacre. Oxfordul este valoros chiar daca sunt profi care nu folosesc niciodata powerpoint, nici laptop, merg pe bicicleta si studiaza pana noaptea-n biblioteci. In Oxford predomina conservatorismul, e unic in lume, si-a dezvoltat propriul limbaj termeni si expresii. Profesorii poarta vesminte la cursuri si studentii la examene. Studentii citesc in parcuri, in biblioteci de Ev Mediu, se simte mai mult miros de carte veche decat la Kings. Clasicile au o pondere deosebita. Latina si greaca se studiaza cu minutiozitate.

Colegiile sunt cele care dau viata orasului universitar, cetate care fara studenti ar fi pustie. Oxfordul imbina cultura cu spiritualitatea. Fiecare colegiu are biblioteca, dar si capela. Iar cei ce canta-n cor, sunt proprii studenti, fie ca studiaza economia sau dreptul. O atmosfera intelectuala distinsa.
Mihai la Oxford
Mihai la Oxford
Foto: Arhiva personala

Kings este modern, specializat, aglomerat, incarcat de tehnologie. Kings e mai aproape de Europa Occidentala, e mai trendy. Prefer Oxfordul. Dar ambele institutii au planuri strategice pentru 10 ani. Competitia este pe locuri putine. Educatia nu se face cu turma. Or in Romania intalnesti sute de locuri cu sau fara taxa. Nu exista. Apoi varietatea metodelor de invatare e deosebita.

Pasiunea pentru psihologie. Cum am facut trecerea de la teologie la psihologie?

Unele intrebari sunt fara raspunsuri. N-as putea identifica cu precizie de unde a izvorat pasiunea pentru psihologie. Teologia te invita spre notiuni marete, spre Dumnezeu, Nevazutul, Neajunsul si Necuprinsul, spre Vesnicie, spre Indumnezeire. Dar dincolo de discursul teologic si de viata liturgica, am constat lesne, ca omul este profund ancorat in mundan si nu doar atat, ci este plin de boala, de patima sau in alti termeni, de patologie.

Studiul psihologiei are si ratiuni teologice. Hristos s-a ocupat de oamenii de jos si pe toti i-a vindecat, fie ca era slabanog sau epileptic. Cred ca toti preotii si mai ales episcopii, ar trebui sa fie licentiati in psihologie. Si ceilalti, psihologii sa aibe cunostinte teologice, precum Carl Gustav Jung. Deci din punct de vedere teologic, dar si psihologic, fiinta umana este realmente bolnava, iar daca doresti sa ajuti fiinta, trebuie sa ai un minim de cunostinte psihologice.

Diferentele dintre sistemul educational britanic si cel romanesc

Cum spuneam mai sus Sibiul universitar a fost un mediu excelent pentru mine. Reprosurile sunt minore. Eu contrazic mereu afirmatia potrivit careia ”invatamantul romanesc este la pamant iar in alte tari europene educatia este fara cusur”. Avem universitati romanesti bune si profesori super capabili. Exista, desigur, importante diferente de natura conceptuala si metodologica care, dincolo de caracteristicile sistemului britanic, tin de propria noastra identitate nationala, de propriile noastre cutume si racile. Sa nu uitam ca invatamantul britanic e creat de britanici, nu de romani si invers. Dar hai sa notez cateva diferente.
 1. Intai Seriozitatea procesului de invatamant. In Romania avem „absolventi” de psihologie, care nu inseamna ceva, pe cand in Anglia sunt psihologi. Sunt arhicunoscute cazurile de coruptie, fals si furt intelectual. Ori, sa-mi fie cu iertate, in Anglia nimeni nu-si permite sa copieze la examene, sa plagieze lucrari, sa se insele singur, sa participe la un seminar nepregatit pentru ca riscurile sunt uriase. Un raport negativ al tutorelui sau un examen picat de doua ori duce la exmatricularea studentului. In Romania, sunt studenti care sustin examene de nenumarate ori si in final cu handsfreeuri. Scopul lor e sa aibe hartie pe care sa scrie licentiat. Si fac orice pentru asta. Mai nou e moda cu doua facultati. Imposibil aici. Un program fulltime te epuizeaza, n-ai timp nici de plimbari cu prietena. Iar daca ai familie sau job, atunci poti studia, dar part-time, adica trei ani. La ce folos impostura romaneasca? Sincer, nu am auzit niciodata de vreo exmatriculare pe motiv ca studentul nu a raspuns cerintelor academice, ca e incapabil intelectual sau lenes. Bineinteles cu exceptia indiferentei sau absenteismului. De ce? De ce exista paraziti in Universitate? Doar pentru ca platesc? Inacceptabil! Universitatea nu este azil. In Anglia si daca ai bani, si bani multi (mii de lire per an) si nu te duce capu’, stai acasa, ori faci altceva.
 2.  Munca si accentul pus pe studiul individual. Studentul este muncitor cu norma intreaga, iar profesorul este activ si interesat de evolutia propriului student. Studentul munceste sambata, duminica, noaptea, in vacanta. Nu pleaca in vacanta daca nu si-a terminat eseurile. Ori in Romania noi ne luam vacanta cu cateva zile inainte de termen. Scaunul profesorului nu este vesnic, se poate clatina de la an la an, de aceea sarcina este de a-si face datoria ad literam.
 3. Cercetarea ca parte esentiala a studiului. Profesorii sunt cercetatori in domeniu, practicieni, nu predau din carti. Studentul este si el implicat in cercetare si ia contact cu viata practic, aplicand ceea ce invata.
 4. Abilitatea de comunicare si intr-ajutorare pe care profii romani nu o impartasesc. Aveam profii in Sibiu care nici dupa 2 ani nu-mi raspundeau la salut. Eram prea mic pentru ei. Suportul acordat studentilor, de natura financiara, sociala, sau chiar spirituala este important. Universitatea asigura sali de fitness si capela de rugaciune. Structura universitatii permite dezvoltarea si organizarea studentului atat in viata de grup (societati studentesti si university-wide events) cat si de 'familie colegiala' (evenimente de colegiu). Ai de toate numa’ sa inveti.
 5. Pe urma, invatamantul universitar creeaza valori umane. Universitatea nu e o firma de prestari „servicii educationale” contracost, ci stimuleaza intelectul, motiveaza, incurajeaza lupta de idei, diversitatea, formeaza specialisti. Te invata sa argumentezi logic, sa sistematizezi informatia si sa evaluezi critic.
 6. Invatarea continua. Britanicii pricep altfel educatia. De exemplu, numarul de examene este infinit mai mic in Marea Britanie. Treci de anul intai fara sa dai niciun examen. Nu conteaza ca poti memora cifre si informatii (nu esti telefonist) ci conteaza cum poti selecta si folosi cunostinte in cursul anului. Studentii romani lenevesc intreg anul si memoreaza doar in sesiune, nopti la randul, cu doua, trei zile nainte de examen. A doua zi au uitat ce au tocit. Aici nu exista sesiune. Dar esti mereu in foc, prin lectura, prin eseuri, ca orice fel de scoala, de meserie. Si astfel evoluezi.
 7. Si in final relevanta si utilitatea studiului in piata muncii. Studiind iti creezi abilitati si compentente, tinta pentru piata muncii. In Romania exista aceasta discrepanta uriasa intre ceea ce se preda, partial inutil, si ceea ce ti se cere la locul de munca.

Profit de sederea mea aici si creez legaturi cu Romania
Mihai la Londra
Mihai la Londra
Foto: Arhiva personala

Pe langa participarea la cursuri, care iti ocupa intreaga zi, de la 9 la 5,6 pm, doua zile pe saptamana tot de la 9 la 5 am practica clinica in clinicile de specialitate. O activitate realmente esentiala. Totusi, incerc sa beneficiez si de celelalte avantaje ale unui student roman in Marea Britanie. Interesat de lectura, strabat fascinantele biblioteci si librarii universitare. Particip la conferinte (ca student, intotdeauna ai reducere la taxa de participare). Am depasit 25 (Paris, Praga, Berlin, Bologna, Roma, Oslo, New Delhi). Scriu cate un articol pe difere teme si atunci cand timpul imi permite, incep cate o pagina la o noua publicatie.

Profit de sederea mea aici si creez legaturi cu Romania. Anul trecut am organizat la Sibiu doua conferinte internationale cu profesori din Oxford. In urma cu cateva zile am invitat un profesor roman la Londra. O audienta de peste 400 de romani. Pe urma, realizez interviuri cu profesorii britanici pe care le public in Romania si pentru a-mi domoli dorul de casa participit la evenimentele organizate de Ambasada Romaniei, Institutul Cultural Roman, Fundatia Ratiu si biserica ortodoxa. Mai rar, dar intretin un blog cu informatii, interviuri si articole din domeniu psihologiei.

Londra este un grajd multicultural, o mahala, este obositoare, infiorator de scumpa si iti imputineaza viata

Marea Britanie nu o cunosc in detaliu. Oxfordul este un paradis teluric. Londra este un grajd multicultural, o mahala, este obositoare, infiorator de scumpa si iti imputineaza viata.  

Din fire nu raman socat si nici macar suprins de ceva britanic. Insa memoria a retinut un fapt inedit. Era o tanti in Oxford, o simpla angajata la un centru de limba engleza, unde ma dusesem in mod obisnuit pentru a ma inscrie la un curs intensiv. Dupa o discutie de cateva minute, tanti cu pricina, a avut o atitudine puternic rasista si verbal agresiva, m-a trimis acasa. Am plecat secat de cuvinte. Multe zile m-am gandit ce-o fi fost in mintea ei. Regret ca n-am scris o reclamatie. Si mai e ceva: ingustimea mintii. Unii britanici sunt redusi mintal si limitati la legi si regulamente. Romanii sunt mai pragmatici, mai lucizi si mai isteti.

Imi place foarte mult ca studentul munceste si gandeste pana la epuizare. Imi place consumul de ceai si onestitatea fiecarei actiuni

Am umblat si-n alte tari, am studiat si in Italia, unde studentii romani erau binedispusi si se intr-ajutorau, discutau intre ei, insa spre surprinderea mea studentii romani din Oxford si Londra (si sunt destui) parca nu mai sunt romani, sunt britanizati completamente. Individualisti, invidiosi, reci si noncomunicativi. Nu exista o „comunitate de studenti romani”. Exista doar cate un roman pe care rar il intalnesti. La Londra, am intalnit o singura studenta part time. Romanul fuge de roman. In Oxford fiecare natie isi are propria asociatie. Grecii, italienii, turcii, se intalnesc saptamanal, organizeaza evenimente cultural-sociale, pe cand romanii nu.

Mi-e dor

De familie, de plimbari si discutii nocturne indelungate cu prieteni dragi, de locuri intime, de muzica la pian, de bunatatea romanesca si de sarutarile dragi irepetabile.

Scoala britanica te invata sa muncesti si cum sa muncesti, sa gandesti critic si cum sa gandesti

Sunt nevoit sa ma intorc in tara. Va marturisesc fara ipocrizie, caci sunt o persoana care se bucura de studiul in strainatati, dar care nu-si poate nici macar imagina o locuire indelungata intr-un oras strain. Fara indoiala, studiul in UK, imi va fi de mare utilitate, atat la nivel personal, caci nu mai sunt cel ce am fost, cat si profesional, prin multitudinea de cunostinte si competente dobandite.

Scoala britanica te invata sa muncesti si cum sa muncesti, sa gandesti critic si cum sa gandesti. Sa nu furi. Te invata sa-ti ceri si sa-ti pretuiesti drepturile si apoi sa-ti asumi responsabilitatile. Te invata cum sa faci stiinta si cum sa devii profesionist. Te invata sa respecti pe cel de langa tine, indiferent de cine ar fi. Sa recunosti atunci cand esti neputincios si sa ceri ajutorul. De exemplu in cadrul tutoriatului, acele intalniri saptamanale cu tutorele, extrem de necesare lamuririi cursului predat dar si pentru cresterea studentului.

In Oxford 60 % dintre studenti sunt studenti internationali din peste 150 de tari

Sunt atat de multe natii in universitate incat schimburile culturale nu ma mai intereseaza. In Oxford 60 % dintre studenti sunt studenti internationali din peste 150 de tari. Este o curiozitate de inceput dar odata constantand diversitatea de gandire si de comportament, interculturalitatea devine obisnuinta.

Locuiesc intr-o camera de camin cu un tip din sud-estul Africii, din Mozambic, un tip absolut normal, colegii de apartament sunt din India, femeia de servici e din Polonia, portarul din Pakistan, iar bucatarul din China. Fapte nesemnificative. Contactul cu acesti tipi, evident unii ciudati rau si bizari, te invata ceea ce noi, romanii uitam, ca exista si alti oameni care nu sunt romani, care nu gandesc romaneste si ca Romania este un punct minuscul pe harta lumii si fara rezonanta, fara istorie si fara cultura semnificativa. In continuarea aceleiasi idei, tinerii veniti la studii aici, sunt niste traseisti educationali, aventurieri, lipsiti de profunzimi si luciditate. In afara de notiuni de specialitate, nu ai ce invata de la ei.

Pe de alta parte, englezii au sesizat aceasta tragedie, a decaderii Imperiului Britanic si a disparitiei natiei lor. Calatoresc doua, trei ceasuri pe zi cu autobuzul sau metroul si trei parti din calatori nu sunt englezi. Trist.

Relatia cu profesorii

1.O relatie de respect mutual. Eu si Tu. Mihai si Adam, nu Dr Winstock, ceea ce dezvaluie mai mult decat o simpla formula de exprimare. Profesorii, medicii si psihologii nu poarta cravata, nici uniforma, tocmai pentru a elimina orice bariera, pentru ca studentul si pacientul sa fie egal cu profesorul/medicul. Apreciabila modestie. Fapte mici precum, mersul cu bicicleta sau servirea pranzului la aceeasi cantina, la aceeasi masa.

2. O relatie onesta si sincera. Proful nu se supara daca dupa curs il critici, sau ii spui ca a fost cel mai plictisitor curs. De fapt, dupa fiecare ora de curs, fiecare profesor iti ofera o grila de evaluare. Studentul „da note” profesorului, ceea ce in Romania nici pomeneala.

Perioada de acomodare de la Oxford

Jalnica. O perioada plina de anxietate si disconfort la care s-a adaugat ploaia zilnica nenorocita si toamna indelungata ce mi-a cauzat episoade depresive repetate. Britanicii sunt diferiti si au trecut multe luni pana sa miros ceea ce vor cu adevarat de la mine, cat de mult si cum trebuie sa invat.

Cat de mult conteaza pentru cariera programul pe care il urmez

Nu stiu. Nu stiu pentru ca nu stiu ce cariera voi urma. In Romania, viitorul apropiat este imposibil de definit, deci imprevizibil. Planurile sunt distruse a doua zi. Dar, indiferent de orientare, castigul este valoros.

Cum vad sistemul educational romanesc dupa experienta Oxford-ului si a cea de la Kings
 
Am imaginea unui batran chinez incapatanat, rautacios, prostut si corupt care se zbate singur intr-o apa noroioasa.

Dupa terminarea programului de la Kings

Am de gand sa bat la usi romanesti si sa depun CV-uri in vederea unui loc de munca care sa-mi ofere o minima remuneratie indispensabila supravietuirii. Ceea ce inseamna un cosmar.

Pasiunea mea pentru vinul rosu
 
Ooo. Excelent! Vinul rosu are semnificatii multiple. Imi exprim opinia personala. Vinul este superior berii prin miros, gust si calitate, nu creeaza gaze gastrice si nu e ingaduit sa-l consumi direct din sticla, ori la colt de strada, ci la masa impreuna cu un meniu ales, si alaturi de prieteni dragi. E simbolul barbatiei absolute si al aristocratiei. Consumul implica cumpatare si bun simt, armonie si eleganta, rafinament si farmec. Sanatate si longevitate. Nu trimite la alcoolism si nici la dependenta precum berea ori spirtuoasele. Trebuie sa fii educat pentru a aprecia un vin bun.

Bucurie mare am avut cand am vizitat Freud Museum la Londra
 
In primavara lui 2008, cu putine zile inainte de absolvire, am publicat "Freud sau religia". A fost un dar pentru colegii si profesorii mei. Ideile se gasesc printre pagini. Insa trebuie sa retinem ca Freud nu a fost doar un ateu, ci o personalitate geniala si un psihoterapeut talentat si ca religia si psihologia nu sunt domenii exclusiv contradictorii. Bucurie mare am avut cand am vizitat Freud Museum la Londra, biblioteca persoanala, colectia de obiecte antice si canapeaua psihanalitica in original. Magnific.

Persoana care a jucat/joaca cel mai important rol in viata mea

Influenta formativa: sunt doua persoane, pe care le-am numit „reflexii ale Transcendentei” fara de care n-as fi fost eu. Ambii imi sunt mentori si uimitor niciunul nu are gradul de profesor universitar, ci lector. Din nefericire, unul e pensionat. M-au complesit prin inteligenta nativa, cunostintele enciclopedice, si m-au sustinut inca de la inceputuri.
Rad mereu, cand citesc ca ai nostri studenti eminenti in politice ori diplomatie s-au excitat la intalnirea unui fost presedinte sau a unui diplomat european. Personajii cu functii temporare. Peste 4 ani nimeni nu va mai auzi de ei. Ori acesti mentori, neindentificati si necunoscuti pe plan national genereaza adevarate capodopere.

Munca pentru reusita personala. Fara munca cinstita si tenace, nu ajungi niciunde. Nu ratati intalnirile cu personalitatile unice. Viata este o suma de intalniri. Trebuie sa ai incredere in valorile eterne, transcendentale, sa nu te limitezi la cotidian.

Sa eliminam lamentatia. Romania nu e atat de rea pe cat afirmam. Cei care cred ca fuga din Romania intr-o tara europeana precum Anglia le va produce o satisfactie enorma, se inseala. E o iluzie. Sa fim seriosi. Trebuie sa ne facem treaba oriunde am fi si orice rol am avea. Daca esti maturator pe strazi, fa-ti treaba in asa fel, incat nimeni sa nu mai vina a doua oara dupa tine.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
16841 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  o (Duminică, 7 martie 2010, 19:32)

  o [anonim]

  oare cum accede la valorile eterne, transcendentale, cum invata sa nu se limiteze la cotidian un maturator de strada?
  • 0 (0 voturi)    
   cum accede la valorile eterne un maturator (Joi, 11 martie 2010, 9:28)

   Anton Cristea [anonim] i-a raspuns lui o

   ca oricare ,prin intermediul emotiei, trecand la observatie, rationament, cautare- descoperire, crestere, care duc in final la un soi de fericire blanda si la pace cu toata lumea, dar si cu riscul de a-i spune cineva ca nu e maturator, chiar daca il vede zilnic cu matura pe strazi
 • -1 (1 vot)    
  SUCCES (Duminică, 7 martie 2010, 19:35)

  MARCULESCU MIHAI [anonim]

  Buna Mihai,

  sper sa nu deranjeze formula de adresare directa, este un prim semn de apropiere vis-a-vis de modul tau de a gandi.
  Desi suntem generatii diferite(am 42 ani impliniti), ma regasesc sau ma rog as dori sa ma regasesc in multe din cele ce ai povestit.
  Ca si tine cred imens in scoala elitelor, sau ma rog spre a tinde spre niveluri cat mai elitiste in invatamant, in procesul cunoasterii, in societate.
  Am urmat ASE-Fac.de MANAGEMENT(Licenta in 1997), o scoala care chiar daca am facut-o la seral am simtit-o din plin ca mi-a oferit un cadru destul de solid de pregatire si cunostiinte acumulate.
  Am absolvit un master in Real Estate la o facultate particulara- Univ.Spiru Haret-Fac.de marketing, unde cu mici exceptii( si anume cativa profesori mai tineri si care unii studiasera si in strainatate, si deci se implicau in procesul predarii), am simtit o demotivare si un nivel -sper sa nu fiu prea dur- apropiat de mediocru.Lucarea de disertatie a fost ceva de genul- 5-7 min. cateva intrebari formale si......gata masterul.
  In prezent urmez cursurile postuniversitare din cadrul Univ.de aparare CAROL I si anume COLEGIUL NATIONAL DE APARARE.
  Simt si o spun cu mare bucurie- iz de invatamant occidental- prezenta obligatorie, nivel de predare inalt, interactivitate cadru didactic- cursant etc.
  Ma bucur ca ai specificat cu curaj(noii romanii avem o problema in a spune cu curaj ceva neplacut)-ma refer la promovarea unui examen prin hands-free.
  Sper ca si tine intr-un invatamant din ce in ce mai elitist in Romania(se aude ca vor apare din toamna lui 2010, examene suplimentare la facultatile particulare).
  iti urez mult, mult succes in activitatea ta actuala si viitoare, si poate vom mai dialoga.
  Cu prietenie,

  MIHAI MARCULESCU
 • 0 (0 voturi)    
  aplicatie? (Duminică, 7 martie 2010, 19:44)

  Adrian [anonim]

  Felicitari.
  Ai sansa sa arati celor din Romania ca esti cineva. Si, totodata, sa arati celor de acolo cum sunt cei din Romania. Numai ca ... (exista si un dar...).
  Nu am citit articolul. Am vazut o data in prima ta propozitie si inca de doua ori in timp ce derulam.
  NU "AI APLICAT"! TE-AI INSCRIS!
  Reveniti la limba romana, fratilor.
  Succes.
  • 0 (0 voturi)    
   mdea... (Luni, 8 martie 2010, 13:20)

   m [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   ai de capul meu...esti varza.
 • 0 (0 voturi)    
  ANA (Duminică, 7 martie 2010, 19:48)

  mikhai [anonim]

  cu masteratul in adictii poate vei fi angajat la agentia nationala antidrog, ca o reinfiinteaza acum si ar avea nevoie de specialisti. multa bafta in tot ce iti propui!
 • 0 (0 voturi)    
  pacat (Duminică, 7 martie 2010, 19:52)

  marius d. [anonim]

  ca tine gindesc multi din cei ce au avut ocazia sa studieze/cerceteze in afara, inclusiv subsemnatul (cercetare). Pacat insa ca diriguitorii invatamintului romanesc gindesc numai cu cifre, sunt mai mult contabili, si trag linii, totul e sa te incadrezi in bani, restul, competenta, calitatea, nu conteaza. Mai avem drum lung de parcurs. Exista si in Ro citeva insule, insa oceanul e mare...
 • 0 (0 voturi)    
  nu m-a convins (Duminică, 7 martie 2010, 20:05)

  Cerculet [anonim]

  Nu m-a convins din două pricini:
  -nu a vorbit nimic despre bani; cineva i-a dat bani ca să ajungă acolo, să nu mă aburească nimeni că a primit bani pe ochi frumoşi;
  -după limbaj şi frazare, mi se pare că este un puiuţ de securist sau activist de partid, iar faptul că i se ia un interviu de acest fel, încurajând valorile vestice, perene, desigur, îmi dau indicii destule că ar fi aşa.
  Nu sunt rău, dar fac shushu pe acest fel de abordare. Şi pe cei care se cred formatori de opinie în acest caz.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu te grabi sa faci judecati de valoare (Duminică, 7 martie 2010, 22:36)

   Costin [anonim] i-a raspuns lui Cerculet

   Interviul este cat se poate de real si nu ai de a face cu nici un securtist, ci mai degraba cu frustrarile tale personale care nu te lasa sa apreciezi un tanar de succes. Ai fi putut sa-ti pastrezi frustrarile pentru tine daca tot nu apreciezi ce este relatat in articolul de fata. Am fost coleg cu Mihai la facultatea de psihologie iar ceea ce este prezentat aici este real. Bineinteles ca Mihai prezinta aceste informatii din perspectiva sa, prezinta adevarul sau propriu si subiectiv, ceea ce nu inseamna ca aceste lucruri nu sunt si obiective. Vizavi de afirmatia ta referitoare la sustinerea financiara iti spun urmatoarele: fiind acceptat la respectivul master a primit si o bursa, asemenea unei alte colege a noastre care studiaza la Bolonia, bursa implicand acoperirea costurilor studiilor si o suma destul de mare de bani din care sa traiasca. Omul nu are nici o treaba cu vreun partid si nici parinti milionari nu are. Ce are insa se numeste ambitie si incapatanare, ceea ce l-a facut sa nu renunte la visele sale. Se lupta, implica si isi asuma responsabilitati ceea ce tu nu faci denigrand pe cineva pe care nu cunosti. Esti un prapadit!
   • 0 (0 voturi)    
    Iar tu nu te grabi sa dai cu parul (Luni, 8 martie 2010, 23:28)

    Arhimede [anonim] i-a raspuns lui Costin

    Chiar daca ai sarit sa-ti aperi colegul/prietenul, etc, nu mi-a placut modul in care ai reactionat. Asa ca: ai frustrari, esti un prapadit, esti varza. Un golan cu diploma, daca ai reusit sa termini facultatea aceea (desi dupa exprimarea de cocalar, cred ca mai greu).

    Esti cumva genul acela care e primul din familia lui cu ceva scoala, si care se simte superior din cauza asta si il arde in interior sa se manifeste ca atare? :)
 • 0 (0 voturi)    
  Romania minuscula (Duminică, 7 martie 2010, 20:15)

  Dacian Pora [anonim]

  In primul rand mi-a placut articolul si modul de exprimare si gandire. Felicitari pentru asta.
  Afirmatia ca 'Romania e un punct minuscul pe harta lumii' mi se pare ca arata o anumita ignoranta. Istoria nu e semnificativa in ce context? Poate ca e cea mai fascinanta si semnificativa din Europa prin non-violenta si simtul istoric al romanilor.
  Cultura e nesemnificativa? Dar avem poate cea mai bogata cultura folclorica din Europa...si nici la teatru nu stam rau, un roman l-a revolutionat si umorul specif romanilor ar face bine la toata lumea deci chiar si un 'British' scortos are o gramada de invatat de la noi.
  Toate salutarile din Lyon, Franta
  • 0 (0 voturi)    
   intalnirea de 10 ani (Joi, 8 aprilie 2010, 16:17)

   blue_eyes [anonim] i-a raspuns lui Dacian Pora

   de ce nu ai venit la intalnire ,daci?
 • 0 (0 voturi)    
  la cele mai multe facultati din afara nici macar n (Duminică, 7 martie 2010, 20:18)

  jeu [anonim]

  ajunge un certificat de competente lingvistice toefl sau cambridge si daca dai cu banu... esti "admis". cum ar putea fi mai bun un absolvent de 3 ani in afara care invata intr-o limba straina ca unul de la noi de 5 ani care invata in romana? ex. medicina, dar si multe altele
 • 0 (0 voturi)    
  bafta (Duminică, 7 martie 2010, 20:22)

  xxx [anonim]

  am citit cu atentie,si am impresia ca e scris pentru romani foarte mult nationalism...repeta articolul ,dar sa-l scrii pentru englezi(sant tare curios...)........si fara suparare inca un articol fara sa tii cont de natii....de ce romani nu se intalnesc:NU ACCEPAT CRITICA!!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  ref studenti romani la Londra (Duminică, 7 martie 2010, 20:31)

  cristina [anonim]

  Buna,

  Ai mentionat in material ca roman cu roman nu se "intersecteaza" vezi celelalte natiuni care au intalniri saptamanale si pastreaza legatura. Daca finantele imi vor permite sa acopar taxa, voi fi la Master la Londra din septembrie. Crede-ma, nu vreau sa-mi intalnesc asa zisii conationali. Prefer sa ma intersectez cu toate natiile pamantului dar nu cu romanii. Pentru mine, acest master e solutia sa scap de propria mea tara si de oamenii din ea. Sunt mult prea putini oameni normali si cu bun simt care sa-ti dea senzatia ca traiesti intr-o tara normala. Felicitari pentru ceea ce ai realizat. Chiar conteaza in aplicatie cine te recomanda si ce CV ai. Pe mine asta m-a ajutat sa primesc locul la Master.
  Toate cele bune si...nu te intoarce prea curand aici :(
  • +1 (1 vot)    
   :) (Duminică, 7 martie 2010, 21:32)

   Gimmy [anonim] i-a raspuns lui cristina

   Daca asa gandesti, te duci degeaba la Master-ul ala...
  • +1 (1 vot)    
   Hmmm (Duminică, 7 martie 2010, 21:50)

   Chris [anonim] i-a raspuns lui cristina

   Daca asa gandesti, iti platesc eu diferenta doar sa te duci mai departe de Londra..

   Succes Mihai!
   • 0 (0 voturi)    
    buna (Duminică, 7 martie 2010, 22:15)

    vali [anonim] i-a raspuns lui Chris

    bravo lui ca se plimba...anglia este o fabrica diplome mai mare decat romania...un chinez plateste 9 000 de lire doar pentru un an pentru a studia la o universitate din anglia...cursurile sunt de 3 lei..stau toata ziua acasa in virtutea premizei ca studiul e individual si progresiv...eu locuiesc in anglia cu 3 studenti a level care au platit sa studieze master aici si sunt ingroziti ca se vor intoarce plini de datorii si fara absolut nimic...
    anglia e fabrica de diplome pe bani...anual mii de studenti termina si sunt datori bancilor 30 000 de lire fara un viitor...
    vreau sa l vad pe acest baiat unde va munc i peste doi ani...in anglia pe baza filosofiei freudiene...nicaieri
    e o experienta pentru el....atat
    • 0 (0 voturi)    
     cateva ganduri! (Duminică, 7 martie 2010, 23:50)

     Ruxandra [anonim] i-a raspuns lui vali

     Buna seara Mihai si buna seara tuturor celor care au participat pe forum,

     Felicitari in primul rand pentru succesele academice. Desi nu am fost in Londra decat pentru zece zile am simtit mai mult decat in alte parti diferentele culturale si de abordare.
     Multe din lucrurile pe care le-ai spus sunt foarte importante, cel putin pentru cineva care doreste sa isi diversifice si dezvolte cariera academica. Conteaza foarte mult apropierea profesor-student si faptul ca trebuie sa intelegem ca aceasta reprezinta un dialog, o forma de comunicare din care ambele parti au de invatat.
     La fel de important este, si de altfel testat in facultate de catre mine, faptul ca profesorul este implicat in cercetare. Ajuta foarte mult pentru exercitiul gandirii parcurgerea sirului logic al ideilor de la teorie la practica.
     Si, intr-un final sunt de acord cu tine ca din nefericire ca si natiune in afara granitelor suntem foarte prost organizati. M-am intalnit cu acest lucru in cei 7 ani de cand locuiesc in afara Romaniei.
     Pe scurt, cred insa ca trebuie sa ne valorizam mai mult. Trebuie sa pornim de la ideea ca orice om, orice natiune are ceva de oferit. Suntem toti egali indiferent de trecutul nostru si ceea ce ne uneste este special si trebuie dezvoltat mai departe si aratat lumii intregi.
     Nu puteam fugi de ceea ce suntem si anume romani pentru ca este o parte din identitatea noastra. La fel ca si cu oricare alt lucru in viata, trebuie sa il acceptam si sa il incorporam in cotidian.
     In ceea ce priveste valoarea diplomelor este adevarat ca un absolvent de Oxford sau Cambridge este ceva mai bine plasat pe piata fortei de munca. Insa, o diploma nu te construieste ca si fiinta umana decat daca si inveti ceva din acest proces. In fond, o diploma este o bucata de hartie. Ceea ce este insa cu mult, mult mai important este cum te vei comporta tu ca si persoana in viata pe mai departe bazandu-te pe ceea ce ai studiat.

     Seara buna,
     Ruxandra
    • +1 (1 vot)    
     Hm (Luni, 8 martie 2010, 0:33)

     HESS [anonim] i-a raspuns lui vali

     Asa facea si ceasca .Incasa dolarei de la arabeti si africani.
     Destept ceasca asta.
     Iar fraza .,In anglia educatia nu se facecu turma denota ipocrezia romaniilor.A unora care odata ajunsi unde au ajuns uita ca au plecat din turma.Si turma aia l-a educat sa ajunga acolo unde a ajuns.Ar trebui sa invatam de la evrei anumite lucruri
    • +1 (1 vot)    
     Confirm (Luni, 8 martie 2010, 1:34)

     Anon [anonim] i-a raspuns lui vali

     Confirm mesajul care a fost spus mai sus, Anglia e o fabrica de diplome mai mare decat Romania. Dar si Oxfordul si Kings sunt cele de top e adevarat. Eu am fost student aici la una din facultatile de top, si este asa cum zice persoana de mai sus. Majoritatea care termina aici intr-adevar ori sunt fii de demnitari, ori sunt destepti.

     Am studiat si business tot aici si concluzia sper sa ramana in istorie: Cand invatamantul, chiar si medicina se transforma in "afacere" de stors bani, acela nu mai este invatamant, respectiv nici doctorie care sa te vindece.

     Dati-mi voie sa amintesc modelul de business "Gillette", acela de a "revinde" acelasi produs de mai multe ori. (Ca briciul n-o fi bun..)
     Imaginati-va acum ca modelul este aplicat in medicina, unde doctorul nu trebuie sa te faca bine complet, ca sa mai vii a doua oara, ca sa aiba ce sa iti "revanda" evident...
     • 0 (0 voturi)    
      fabrica de diplome (Luni, 8 martie 2010, 12:06)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui Anon

      Nu stiu ce inseamna fabrica de diplome in Anglia, dar stiu ce inseamna in Romania. Mi se pare inacceptabil ca un student care munceste si-si face singur toate proiectele sa ia aceeasi nota (sau chiar mai putin) cu unul care cauta cinci minute pe google. Mi se pare inacceptabil ca un profesor sa inchida ochii cand vede ca un student copiaza. La fel despre studentii care merg la examene pur si simplu la noroc, pana li se face mila profesorilor si ii trec. Mi se pare inacceptabil ca un profesor sa nu se uite macar 30 de minute pe o lucrare de diploma. Cum inacceptabil e sa ia licenta un student care nici macar nu si-a citit propria lucrare de diploma cumparata de pe internet (cunosc personal cazuri - si e vorba de facultati de stat).

      La noi onestitatea academica este zero. Inexistenta atat la studenti, dar ceea ce e mai grav, inexistenta in randul profesorilor. Ca sistem invatamantul romanesc este pur si simplu la pamant. Exista exceptii, poate numeroase (vor spune unii), insa meritul revine exclusiv celor implicati. Exceptiile, oricat de remarcabile ar fi, nu pot forma un sistem. Un sistem inseamna un cadru in care o activitate se desfasoara intr-o maniera controlabila. Cadru pe care nu-l avem si nu-l vom avea curand (si asta si datorita calitatii factorului uman).
      • 0 (0 voturi)    
       In principiu sunt de acord cu tine... (Marţi, 9 martie 2010, 12:09)

       Falciparium [utilizator] i-a raspuns lui anonim

       Cu o singura exceptie... Cel care cauta 5 minute pe Google si ia aceeasi nota cu cel care a muncit zile la rand... merita chiar o nota mai mare, inseamna ca este inteligent si foloseste mult mai bine timpul....
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns lui hmmm (Luni, 8 martie 2010, 14:25)

     felicicu [anonim] i-a raspuns lui vali

     Nu e deloc asha Mister. Anglia o fi o fabrica de diplome dar e departe comparatia cu Romania. In plus, o diploma acolo garanteaza calitatea, pe care in romania nu o gasesti la tot pasul, desi daca o cauti cu lupa o gasesti si pe la noi. E normal ca educatia sa coste; tu sugerezi o mentalitate comunista...ai vrea ca aia sa iti emita diplome pe gratis...daca dai bani, e normal ca sa tragi tare la studii, ca datoria te arde.
     Cat despre expirmarea ca cei ce termina acolo "nu au nici un viitor", cred ca exagerezi masiv. E adevarat pentru aia care au stat pe banii babachii fara sa invete si au tocat banii in acea perioada, nu obtin nici diploma...si atunci tu ai dreptate in afirmatii.
 • 0 (0 voturi)    
  si predicat (Duminică, 7 martie 2010, 22:53)

  inglish killer [anonim]

  As putea sa numesc articolul propaganda vestica. As putea sa proslavesc oxfordul si kings college ca si intervievatul. Din pacate, realitatea ne arata faptul ca poti fi foarte bun si sa nu ajungi acolo. Din diverse motive, cele mai des intalnite fiind pilele si parintii...din pacate nu are nimic de castigat ROmania si noi, romanii. Vine unul de afara, toba de carte dar a rupt relatiile cu Romania timp de cativa ani. NU poate intra in sistem dar daca intra e foarte greu sa schimbe ceva. Asa ca ..e frumos, avem absolventi de mari scoli pe afara. Real...the same shit
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Duminică, 7 martie 2010, 23:08)

  Bilba Daniel [anonim]

  Te felicit Mihai pentru curaj si efortul pe care il depui. Desigur ca exista diferente intre cele doua tipuri de universitate, cea romaneasca si cea englezeasca, firesti pana la urma, daca ne gandim si la istoria celor doua tari.
 • 0 (0 voturi)    
  partial ai dreptate (Luni, 8 martie 2010, 0:23)

  laur [anonim]

  Este un articol bun cu care sunt de acord in cea mai mare parte.
  Nu sunt de acord cu persoanele care muncesc mai multa vreme in ziua de ODIHNA (DUMINICA),,,,,,,,,eu nu vreau sa fur sau sa mint dar imi doresc foarte mult sa fiu credincios pentru a avea viata vesnica.
  EU AM FACUT O UNIVERSITATE DIN ROMANIA, SI ACUM PROFESEZ IN ACEL DOMENIU, AM CALATORIT IN CATEVA TARI (stiu ca Romania este o tara medie in Europa si mica in lume).
  Eu nu vad romani asa de negativ precum alti, mai ales ca sunt si vest europeni cu foarte multe defecte si pacate ca toti oameni (ei nu fura, nu mint dar iau in deradere numele lui Dumnezeu, multi sunt pe invers.....
  Englezi sunt la fel de reci ca si scandinavi sau rusi numai ca au alt tip de inteligenta..................
  IN FINE SUNTEM CU TOTI OAMENI SI AVEM ACELEASI CARACTERISTICI TRUPESTI SI SIMTIM DIFERIT VIATA.
  SUCCES IN VIATA .
 • 0 (0 voturi)    
  Varza (Luni, 8 martie 2010, 2:13)

  Ionut si Valentin [anonim]

  Ce nu ne-a placut:
  - limba romana folosita prost
  - aroganta debordanta
  - nu suntem de acord cu critica consumului de bere (englezii sunt mai degraba bautori de bere, de vin nici sa n-auda!)
  - in Anglia daca ai bani faci ce facultate vrei...
  - Oxford sau King's College nu sunt cele mai bune universitati la toate domeniile (de ex.: cel mai bun departament de Teologie din Anglia este cel de la Cambridge, la egalitate cu cel de la Durham)
  - nu am inteles deloc titlul (ce diferenta este intre sutele de locuri cu taxa si fara din Romania si zecile de mii de locuri cu taxa si miile de burse din Anglia???)
  - teologia te invata smerenia si nu mandria...

  Semnat, doi studenti din Anglia
  • 0 (0 voturi)    
   buna (Luni, 8 martie 2010, 8:34)

   vali [anonim] i-a raspuns lui Ionut si Valentin

   succes...baietelul peste doi ani va vinde sosetele la primark si se va plange la hotnews de masterul facut la oxford si de sosetelele vandute...sistemul de invatamant britanic e varza....e o mare varza....pe nume , imagine, bani, bani , visatori, bani, vanzare .....bani bani bani...e varza...oxford, plymouth , kingsbridge...verze verze....fabrici de bani de diplome de phda, master,
  • 0 (0 voturi)    
   subscriu (Vineri, 12 martie 2010, 11:39)

   Me [anonim] i-a raspuns lui Ionut si Valentin

   Buna,

   Subscriu si eu la ce au spus Ionut si Valentin, si as mai dori sa adaug ca articolul ar fi putut si mai bun daca nu continea aspecte evidente de intoleranta culturala (cum poti numi englezii 'redusi mintal?') iar referindu-te la persoane din alte culturi sa ii numesti ciudati rau si bizari, desigur, oameni de la care nu ai avea ce invata... nu am cuvinte, sunt doar socat

   Iar informatiile prezentate despre studentii romani la oxford sunt departe de a fi obiective (articolul da dovada de un egocentrism sublim :P) sau macar apropiate de realitate. desigur, inteleg ca fiecare om vede realitatea lui personala care este bazata pe experientel personale. Iar avand atitudinea de care dai dovada in articol inteleg perfect de ce ai stat tu deprimat un trimestru la Oxford, sau de ce alti romani te-au cam evitat. Doar cititnd articolul mie personal imi repugna idea de a sta la discutii cu tine, spun asta cu tot respectul, desigur :)

   Un student de la ...evident... Oxford
   • 0 (0 voturi)    
    si eu indraznesc sa -i cred ""redusi"... (Marţi, 16 martie 2010, 0:12)

    Ioana [anonim] i-a raspuns lui Me

    si nu doar mintal...din pacate...
    Cine imi poate dovedi contrariul parerii mele cand aici e babilonul ce mare, cand zac femeile bete crita in mijlocul strazii, cand fac copii pe banda doar pt acei doi ani de benefit, apoi ii lasa de izbeliste, cand au un sistem social de tot rahatul in practica, dar de aur pe hartie, cand isi vorbesc limba ca niste retarzi analfabeti...??!!
  • 0 (0 voturi)    
   mai baieti... (Marţi, 16 martie 2010, 0:18)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui Ionut si Valentin

   voi spuneti ca in Anglia faci ce facultate vrei ...insa fara sa cunoasteti realitatea sistemului. pai in Anglia ORICE facultate se plateste: ASA E SISTEMUL!!! Cine vrea facultate, PLATESTE AICI nu ca obtina o diploma fara efort, ci pentru ca facultatea se plateste in UK. Tu dai banul, te duci la scoala si ai parte de profesori in fct de taxele facultatii respective. Dar toate facultatile se platesc aici. Pentru master se mai indulceste treaba, iar la doctorat poti primi bursa babana care sa-ti asigure traiul mai mult decat decent.
   Si mai tineti cont de ceva (ca tot blamati voi mandria): Iisus nu mai are nevoie de prosti! de prosti nu a avut nevoie niciodata de fapt... Nu confundati smerenia cu prostia! Mihai si-a spus punctul de vedere!! Toti i-ati sarit in cap, fara ca macar sa pricepeti ce studiaza omul... vai si amar de noi romanii, ca ne roade invidia pe toti si nu puteam nici sa mai citim detasat parerea cuiva fara sa ne dorim sa-l desfiintam prin parerile noastre-evident superioare... mai mai cata smerenie...
 • 0 (0 voturi)    
  Vocea elitismului l'art pour l'art. (Luni, 8 martie 2010, 7:27)

  vulgo [anonim]

  Daca luam numai licoarea aristocratica versus bautura vulgului, transcendentul n-a auzit inca de legea puritatii de la 1516 din Bavaria, dupa care si azi se naste berea in tari ca Germania, Cehia, Austria. Iar pentru a afla ce NU intra in vinul rosu, nu e nevoie de studii de chimie analitica.
  Baiatul se va intoarce cu o 'stiff upper lip' ca dovada a educatiei exclusive pe Insula. Poate il face vreun alt Cineva binevoitor odata ministru la externe.
  Totusi, toate cele bune
  • 0 (0 voturi)    
   .. (Luni, 8 martie 2010, 9:24)

   dan [anonim] i-a raspuns lui vulgo

   Inteleg ca implica foarte mult efort sa inveti ca sa devii cu adevarat bun in ceva, si respect asta, dar sa fim seriosi, teologia nu e "rocket science", de aceea va sugerez domnule sa o lasati mai usor cu aroganta!
   • 0 (0 voturi)    
    Vai! (Luni, 8 martie 2010, 11:19)

    Anca [anonim] i-a raspuns lui dan

    Nu cred ca poti sa spui despre o stiinta asa ceva. Prima ta fraza ma face mai idulgenta, in ciuda mesajului pe care il transmiti. Eu nu inteleg de ce nu va blamati tara ca nu e in stare sa absoarba si sa ofere pozitii acestor tineri. Va place ca sunt fabricate cariere si sunt promovati toti idiotii? Toata stima, am studiat la Paris si nu e usor sa traiesti ani din viata departe.
   • 0 (0 voturi)    
    mana caii vizitiu (Vineri, 12 martie 2010, 16:07)

    hehe [anonim] i-a raspuns lui dan

    he he. eu studiez rocket science in anglia. singurii pe care-i respect mai mult decat pe ingineri sunt studentii in fizica teoretica. cat despre articol, n-am nicio parere. cat despre commenturile gramezii...a compara sistemul de invatamant englez cu cel romanesc e la fel cu a compara monarhia lor constitutionala si echilibrul lor politic cu terciul nostru de republica semi-prezidentiala in frunte cu udrea si boc =))
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamantul (Luni, 8 martie 2010, 12:38)

  Maria [anonim]

  Ma bucur pentru Mihai. Este inca lup tanar, se formeaza si exagerarile sunt inerente varstei. Chiar daca ne agitam are dreptate in ceea ce priveste invatamantul universitar in Romania. Se face cu turma. fara educatie practica, majoritatea profesorilor inca sezand pe un jilt olimpian de unde propovaduiesc cunoasterea. Am ambsolvit o facultate, si un master pana in 2002 si putini sunt profesorii de care imi amintesc cu drag, profesori care faceau scoala fara afectare. Am invatat multe cursuri plagiate dupa diferiti autori de afara. Mi-am dorit sa studiez si in alt sistem dar am obtinut doar o bursa de studii fara acoperirea cheltuielilor de cazare si am fost nevoita sa renunt. Ulterior am mers la diferite traininguri afara si am vazut diferenta de la etica muncii pana la profesionalism. Am vazut si atuurile romanilor, suntem mai flexibili si mai creativi si odata "implantati" in alt mediu ne adaptam repede si invatam sa supravietuim fara prea multe lamentari...alea le aruncam peste umar sau printre dinti acasa.
  Acum sunt in situatia de a evalua sisteme diferite de scolarizare pentru copilul meu. El va invata in Germania, ca asa a vrut viata sa ajungem aici...si oferta de invatamant alternativa este bogata. Mi-as dori pentru el o altfel de scoala, unde sa invete din placere nu de frica lui 4 sau terorizat psihic de profesor. Sper ca peste ani si el sa imi confirme faptul ca nu am gresit alegand astfel pentru el.
 • 0 (0 voturi)    
  Cateva lucruri adevarate (Luni, 8 martie 2010, 14:22)

  A [anonim]

  Buna Mihai,

  Frumos articolul, ai punctat cateva lucruri adevarate in Anglia (vremea, faptul ca romanii sa cam ocolesc), dar spre surprinderea mea, m-ai cam dezamagit...
  'o tanti', 'simpla angajata' - acestia nu sunt termeni demni de a fi folositi de un absolvent de Teologie; sau poate am avut eu parerea gresita ca absolventii de Teologie, trebuie sa fie respectuosi, umili ....si tot asa. Oricat de rautacioasa o fi fost doamna, oamenii trebuie intelesi, sau mai bine zis acceptati asa cum sunt.
  Un singur lucru as vrea sa mai mentionez, nu toti absolventii/studentii de Oxford sunt cei mai buni - asa cum ai mentionat si tu la inceputul articolului 'cineva' hotaraste cine este admis si cine nu; faptul ca unii nu sunt acceptati la o anumita Universitate nu ii face cu nimic mai putin buni.
 • 0 (0 voturi)    
  nuante si culori (Luni, 8 martie 2010, 15:22)

  D. [anonim]

  Felicitari.
  Si eu am avut ocazia sa locuiesc o perioada in UK si sa gust inaltul invatamant. Felul in care tu prezinti lucrurile mi se pare grav eronat. Decupezi o realitate subiectiva si o generalizezi la rang de adevar universal, constient fiind de impactul pe care il poti avea. Mediul academic "idealist" are o coloratura mai sumbra. Motivul pentru care studentii romani sunt reci ar trebui sa-ti fie clar, dupa tot timpul petrecut acolo. Acolo nu poti supravietui ca roman.
  Ma mir cum ti-a scapat xenofobia si discriminarea, mentalitatea limitata si usurinta cu care "bretonii" trateaza specia ta ca pe o curiozitate exotica. Sau existenta apatica a sus-mentionatilor si usurinta cu care te clasifica ca barbar. Si sunt sigur ca nu ai auzit despre nemultumirea englezilor in legatura de locurile ocupate de alte neamuri in universitatile lor.
  Tin sa te corectez si la partea cu "poti sa ai bani multi, stai acasa". Din experienta mea proprie, sunt multi retardini pe banda si acolo. Daca tata are milioane, tata poate sa doneze universitatii. Tu, in comparatie cu un ins de-asta, esti doar tolerat.
  Condamn atitudinea tuturor romanilor care vin si profita de naivitatea celor care nu au o astfel de "sansa" ( pe care bucuroasa as refuza-o a doua oara).
  Nu ma indoiesc de capacitatile tale academice, nu vreau sa fiu inteleasa gresit. Ci de onestitatea ta.
  Felicitari, esti un impostor!
  • 0 (0 voturi)    
   ? (Marţi, 9 martie 2010, 1:22)

   Tia [anonim] i-a raspuns lui D.

   D, e interesant comentariul tau. Mi-a taiat din "elanul" pe care l-am avut dupa ce am citit impresiile lui Mihai Copaceanu. si eu sunt interesata de ceva timp de ideea de a pleca in UK. mi-ar face placere daca mi-ai spune mai multe despre viata din uk ca roman.
   tia.dalma7@gmail.com
  • 0 (0 voturi)    
   Impostura?? (Marţi, 9 martie 2010, 11:31)

   margot [anonim] i-a raspuns lui D.

   Concluza la care ati ajuns e de-a dreptul hilara. Adica a-ti exprima o parere, care prin excelenta e subiectiva, implica dorinta de a insela deci impostura?
   Xenofobia, discriminarea sunt realitati cu care se confrunta romanii in orice tara din Europa de Vest, USA, Canada insa nu cumva meritam sa fim tratati astfel? Respectul se cistiga si evident parerea pe care o avem noi romanii despre noi insine difera semnificativ de parerea britanicilor, germanilor, italienilor, francezilor etc. ceea ce ar trebui sa ne dea de gindit.
   Daca suntem atit de intelgenti, isteti, adaptabili, de ce contributia nostra, ca natie, la evolutia umanitatii e atit de insignifianta? Chimie, fizica, matematica, medicina – cam ce contributii are Romania in aceste domenii? Cred ca putem numara pe degete savantii romani…
   De fapt noi, romanii, avem un complex de superioritate si cind vorbim de britanici sau germani automat ii clasificam drept inflexibili, limitati ,lipsiti de creativitate, rigizi etc.
   Oare asa sa fie? Noi suntem destepti si isteti insa ei ii au pe Shakespeare, Newton, Byron, Maxwell, Darwin etc. plus o mie si una de descoperiri in toate domeniile.
   Noi avem o tara bogata si frumoasa insa reusim sa asiguram cam 30 % din mincarea necesara pentru 22 de milioane de romani. Ei au o tara uritica, cam de aceeasi marime ca a Romaniei, fara mari resurse, insa reusesc sa asigure 60 % din mincarea necesara pentru 60 de milioane de britanici.
   Noi invatam cu usurina limbi straine insa ei au impus engleza ca noua lingua franca.
   Poate ar trebui sa intelegem ca suntem tratati dupa cum meritam si acest lucru se va schimba doar dupa ce vom fi uitat sa fim si sa ne mindrim ca suntem isteti si smecheri.
   • 0 (0 voturi)    
    etnocentrism si ochelari de cal (Marţi, 9 martie 2010, 14:26)

    D. [anonim] i-a raspuns lui margot

    Cherie, inainte sa alergi cu judecatile de valoare, imagineaza-ti faptul ca ceea ce am constat la fata locului nu provenea din vreun soi de patriotism desantat, ci din realitatea pura.
    Am fost si eu idealista, am spus ca oamenii sunt deschisi la mine, etc etc. In loc sa imi tii toata barbologia asta, du-te si incearca pe pielea ta (dar fara ochelari de cal) si dupa aceea discutam la acelasi nivel.
    Iar referitor la romanii din UK.. nu-si dezmintesc natia. Vin acasa si pozeaza in oameni de lume, pentru ca ignorantii lor concetateni habar n-au si cred ca dincolo exista vreun izvor de miere ( in domeniu academic sau nu).

    Toate cele bune.
 • 0 (0 voturi)    
  academia.edu (Vineri, 12 martie 2010, 15:45)

  adrian [anonim]

  va sugerez sa va inscrieti pe acest site:
  http://www.academia.edu/signup

  este un site dedicat cercetatorilor si studentilor din diverse domenii. romania este prezenta foarte timid pe acest site, fiind inregistrati mai multi romani ce studiaza in strainatate decat cei din Romania.

  siteul este o modalitate buna de a gasi cercetatori preocupati de acelasi subiecte de cercetare ca dvs.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu-mi place atitutindea (Vineri, 19 martie 2010, 22:20)

  anonim [anonim]

  Sincer, probabil e destept tipul, insa ar trebui sa-si cizeleze un pic limbajul si atitudinea..:)
 • 0 (0 voturi)    
  idei (Sâmbătă, 20 martie 2010, 17:44)

  ella-caroline [utilizator]

  eu in monentul d efata sunt intr-o mare dilema , incerc sa gasesc o meserie care sa-mi reprezinte personalitatea.......optez pentru o fac din strainatate dar nu cred k sunt pregatita sa fac fata la nivelul lor.....ce crezi ca as putea face ca sa realizez daca am vreo sansa. Merci
  • 0 (0 voturi)    
   r (Duminică, 21 martie 2010, 15:28)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui ella-caroline

   sa incerci
   • 0 (0 voturi)    
    esti doar un pericol inconstient (Marţi, 10 decembrie 2013, 19:29)

    acelasi spre adevar [anonim] i-a raspuns lui Ion

    Noi am mai auzit despre finantari , dar stim ca acestea sint pentru se de catre elita masoneriei, asa cum se stie ca la teologie la Sibiu sint popi masoni asa zis profesori, iata ca si tu imi pari a fi o unealta a masoneriei , pentru care estyi pregatit cu pasi siguri pentru distrugerea ortodoxiei in Marea Romanie. Imi pare rau pentru tine dar insasi tu ai carente din punct de vedere psihologic ai fost fraierit.
    Analizeaza si fa conexiuni rapide si inteligente si poate iti vei da seama ca esti pacalitul printre pacaliti. Capacitatea ta de discernamint si interiorizare lasa de dorit si asta continuuu...Nu vreau sa te jignesc ci doar ti-am oferit un semnal de alarma .
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns la Articol (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 23:42)

  Ion [anonim]

  as vrea sa-l intreb daca pe cei care locuiesc in londra sint animals?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii