Joséphine Kohlenberg
Foto: HotNews.ro

INTERVIU Profesor universitar roman in Franta: "Aproape nimeni nu stie nimic de Romania adevarata"

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Luni, 19 aprilie 2010, 17:25    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Josephine Kohlenberg a terminat Facultatea de Electronica in Romania, sefa de promotie in 1991. S-a specializat in Franta, a lucrat in birourile a numerosi operatori de telefonie mobila si s-a retras la Evry, la scoala de ingineri Telecom SudParis. Unde dezvolta activitatea de proiecte facute de studenti in timpul scolii si ii indruma spre programe de stagii. Josephine povesteste pentru CampusNews cum a trimis studenti francezi sa faca stagii in Romania si ce sanse au studentii romani sa obtina un loc de munca in companiile franceze.

Notiunea de "stagiu" nu exista in Romania

CampusNews: De ce ar dori un student francez sa faca un stagiu in Romania?

Josephine Kohlenberg: Nu stiu daca trebuie zis, insa imaginea Romaniei in Franta este total inexistenta. Recent s-a vorbit doar de un afis, in nu stiu ce tren, pe care scria:"Atentie la romani, ca fura". Aproape nimeni nu stie nimic de Romania adevarata. Studentii de la noi fie ca au colegi (am "adus" cam 15 studenti in ultimii trei ani) cu care simpatizeaza si vor sa cunoasca mai mult,  fie primesc de la mine oferte de stagiu. Trebuie stiut ca studentii nostri au obligatoriu de facut cel putin doua luni de stagiu in strainatate pentru validarea diplomei. Nu e usor sa gasesti unul, insa scoala are contracte / contacte multe. Chiar si asa, e dificil pentru un copil de 20 de ani sa plece, mia ales  ca totul e suportat de familie - in loc sa stea la Paris, se plateste cazarea in alta tara etc.).

CampusNews: In ce conditii poate fi un student francez primit in companiile romanesti?

Josephine Kohlenberg: Deocamdata fac totul prin relatiile personale si prieteni. Stiu ca notiunea de "stagiu" nu exista in Romania - aici, de exemplu, nu este angajare, ci exista un statut de "stagiar" pentru care se semneaza o conventie intre student, facultatea de origine si intreprindere.  Intreprinderea plateste, de obicei, studentii in anii terminali, iar acest statut este unul foarte "simplu", nu se cere drept de munca, nimic.

Cine vrea sa aplice  e bine sa inceapa din ianuarie pentru un stagiu care incepe in aprilie

CampusNews: Cum sunt primiti studentii romani in Franta? Ce difera fata de procesul invers si de ce?

Josephine Kohlenberg: De obicei, primirea  pentru un stagiu se face de catre un profesor precis. Studentii pot trimite e-mail-uri pentru a cauta un stagiu la orice profesor - toate numele se gasesc pe internet, fara probleme. Apoi stagiul - care corespunde de regula cu proiectul de sfarsit de scolaritate in Romania- se desfasoara, in general, pe baza unui contract cu o intreprindere - contract pe care profesorul il are in Franta. Studentii sunt platiti si au camere in camine asigurate. Toate aceste formalitati trebuie facute din timp si, de aceea, cine vrea sa aplice  e bine sa inceapa din ianuarie pentru un stagiu care incepe in aprilie. Chiar daca in Franta notiunea de stagiu este clara si procesul relativ simplu, trebuie facut un dosar destul de voluminos, cu multe parti administrative.

CampusNews:  Studentii romani isi pot echivala cu studii in Romania stagiile efectuate in Franta?

Josephine Kohlenberg: Totul depinde de facultatea de origine din Romania. Nu sunt in masura sa dau detalii prea multe. Cum stagiul facut in Franta corespunde tot timpul cu proiectul de licenta sau master, da, se valideaza în Romania fara probleme. Mai greu se pune problema cand, prin prisma mobilitatilor europene, studentii ar putea veni pentru un semestru in Franta, sa obtina 30 ECTS (credite) si sa se intoarca fara a reface semestrul.. Acest lucru e foarte greu de obtinut la facultati din Romania. De la noi, din Franta, studentii pleaca si noi validam semestrul, fara probleme, conditia fiind, desigur, de a avea 30 ECTS.

Orice intreprindere din Franta angajeaza, in primul rand, studenti din sistemul scolar francez

CampusNews: Care sunt sansele pentru un student venit din Romania pentru un stagiu in Franta sa primeasca, la finalul stagiului, o oferta de angajare?

Josephine Kohlenberg: Cele mai multe cazuri sunt pe stagii facute in facultati, deci obtinerea unui un post este imposibila. Se poate, daca proiectul unde s-a facut stagiul este foarte mare, ca studentul sa primeasca o oferta de angajare ca inginer pe durata delimitata (durata proiectului). Asta, desigur, daca totul a decurs bine pe perioada stagiului.

Stagiile directe in intreprinderi sunt foarte putine disponibile pentru studenti straini, in general, pentru ca sistemul francez integreaza stagiile in parcursul scolar si astfel sunt mii de studenti francezi (sau straini dar care sunt in facultatile franceze) care trebuie sa isi gaseasca un loc. Asadar, orice intreprindere din Franta angajeaza, in primul rand, studenti din sistemul scolar francez. Nu este o regula, am zis, exista exceptii.

Studentii de la noi din institut nu prea aleg Romania pentru job-uri

CampusNews: Pe ce se pune accent in timpul unui stagiu de pregatire in Franta?

Josephine Kohlenberg: Totul depinde de subiectul stagiului. Nu e nimic special: trebuie lucrat pe subiect, trebuie planificat lucrul, facut un raport  si o sustinere orala la sfarsit.

CampusNews: Ar fi studentii francezi interesati sa lucreze in Romania?

Josephine Kohlenberg: Nu am o vizibilitate globala a studentilor francezi. Studentii de la noi din institut, deocamdata, nu prea aleg Romania pentru job-uri (ziceam la inceput ca vizibilitatea tarii este nula). Daca s-ar generaliza mai mult stagiile - eu, personal, nu am foarte multe contacte in Romania- s-ar putea sa fie si doritori de job-uri.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
4175 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Normal (Luni, 19 aprilie 2010, 17:57)

  ramen [anonim]

  Acei romani care ar fi putut face diferenta isi baga coada intre picioare si zic:

  Cine, eu roman!? ptiu, ptiu ... burundi (la alegere) domn'le.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant.. (Luni, 19 aprilie 2010, 18:06)

  alextekk [anonim]

  >Recent s-a vorbit doar de un afis, in nu stiu ce tren, pe care scria:"Atentie la romani, ca fura">

  Rromanii fura si dau in cap peste tot unde se duc ! Educatia este la pamant, defapt educatia sau mai bine zis tiganizarea o luam din manele ! Degeaba incearca unii sa faca o imagine buna a tarii.. procesul stereotipului roman este ireversibil


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii