Studenti in campus
Foto: CampusNews

Profesorii romani, "sufocati" de numarul mare de studenti

de F D P

Miercuri, 2 iunie 2010, 11:23    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Una dintre conditiile obligatorii de indeplinit pentru ca o tara sa poata avea un invatamant de calitate, este aceea ca profesorii sa nu aiba foarte multi elevi pe care sa ii pregateasca. Practic, cu cat raportul elevi-profesori este mai mic, cu atat profesorul poate dedica mai mult timp fiecarui elev in parte.
 
La nivelul Uniunii Europene, in invatamantul preuniversitar, raportul mediu dintre elevi si profesori este de aproximativ 13 la 1, insa acest raport difera mult de la o tara la alta. Astfel, in Lituania, numarul elevilor ce revin unui profesor este de 8.4, in Grecia raportul este de 8.6/1, iar in Portugalia de 9.6/1.
 
In acelasi timp, raportul este peste medie in Marea Britanie, unde sunt 15.2 elevi la un profesor, in Germania sunt 16.9 elevi la un profesor, iar in Turcia, raportul este de 23/1. In SUA, raportul este de 14.8/1, iar in Japonia de 15.8/1.
 
In Romania, numarul elevilor ce revin unui profesor este de 14.5, astfel ca la acest capitol stam bine. Insa, atunci cand vine vorba despre invatamantul superior, lucrurile se schimba dramatic – numarul studentilor ce revin unui cadru didactic este de 28.4, mult peste raportul existent din oricare alta tara membra UE.


Citeste mai multe despre     |   | 

  
2494 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  ha ha (Miercuri, 2 iunie 2010, 11:49)

  ady [anonim]

  ce gluma..imi aduc aminte cand am intrat la facultate ,ce usor se intra ..au intrat toate tufele eram 120 un sfert n-au trecut de primul an am ajuns in anul 5 mai putini de 40..dar deh cineva castiga si din treaba asta..sistemul e o gluma
 • 0 (0 voturi)    
  au prea putine neamuri (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:23)

  fefe [anonim]

  Ce sa-i faci daca actualii din invatamantul superior au prea putine neamuri de bagata in posturi de asiatenti , lectori, conferentiari, profesori etc, se chinuie saracii cu prea muti studenti...
 • 0 (0 voturi)    
  Semestrul acesta am avut peste 100 de studenti: (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:25)

  Profesor [anonim]

  O serie la curs (100) plus 2 grupe (2x25) la laborator. 28,4?
 • 0 (0 voturi)    
  DE CE numarul studentilor ce revin unui cadru di (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:56)

  Ionel [anonim]

  De ce "numarul studentilor ce revin unui cadru didactic este de 28". Pt ca profesorii sunt calici. Invatamantul superior produce rebuturi.
  Ar trebui desfiintate institutele privata. iar la cele de stat sa fie locuri limitate si cu examene serioase de intrare.
  Astfel locurile de munca ce studi superioare vor fi ocupate de profesionisti si nu de cei cu diplome false ca acum.
 • 0 (0 voturi)    
  Calcul gresit (Miercuri, 2 iunie 2010, 14:39)

  Profesor [anonim]

  Sunt profesor in preuniversitar si nu inteleg dupa ce formula de calcul ati stabilit ca in invatamantul preuniversitar din Romania sunt 14,5 elevi la un profesor. In fiecare clasa sunt cel putin 25 elevi, deci rezultatul pe care l-ati prezentat este total eronat. Oricum nu este de mirare cand peste tot sunt prezentate date false despre invatamantul romanesc. Calitatea a scazut, dar principala vina este a climatului social in care isi desfasoara activitatea invatamantul si nivelul extrem de scazut al investitiilor in acest domeniu.
  • 0 (0 voturi)    
   Calcul gresit gresit (Miercuri, 2 iunie 2010, 15:21)

   Gabi [anonim] i-a raspuns lui Profesor

   Daca fiecare clasa are un singur profesor, si fiecare profesor are o singura clasa, si clasa este de 25, atunci da. Si asta este cazul la clasele I-IV (sau era cind eram io copil)

   Dar in general fiecare clasa are mai multe materii, fiecare materie cu profesorul respectiv, si erau 1-5 profesori / materie in scoala mea I-VIII.

   Deci dl. profesor, va rog sa numarati toti profesorii de la dv din scoala, si toti elevii, si sa impartiti numarul total de elevi la numarul total de studenti sa ne spuneti ce iese...
  • 0 (0 voturi)    
   ca esti sau nu profesor (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:05)

   io [anonim] i-a raspuns lui Profesor

   nu stiu, da' cu logica stai prost, si cu matematica la fel.
   e vorba de raportul, in fiecare universitate, intre numarul total al studentilor si cel al profesorilor.
   priceput?
  • 0 (0 voturi)    
   Domn' profesor (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:38)

   fost profesor [anonim] i-a raspuns lui Profesor

   Ce predai? La o clasa, predau mai multi profesori, sau? La numarul respectiv, s-a ajuns facand raportul (nr. elevi)/(nr. profesori)
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e gresit de loc (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:53)

   Matei [anonim] i-a raspuns lui Profesor

   Ce spuneti dumneavoastra e gresit dintr-un motiv foarte simplu : o clasa de 25 de elevi studiaza mai multe materii si deci sunt mai bine de 10 profesori care predau la aceeasi clasa. In acelasi timp, aceeasi profesori predau la mai multe clase. De aceea calculul se face in modul foarte simplu urmator : se imparte numarul total de elevi din invatamantul preuniverstar la numarul de profesori.

   Vedeti statisticile pentru educatie de pe Eurostat daca chiar nu credeti : http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/publications/eurostat_yearbook
 • 0 (0 voturi)    
  cum se intampla practic (Miercuri, 2 iunie 2010, 15:20)

  cet23 [anonim]

  Or fi prea multi studenti la numar de profesori, dar practic peste jumatate dintre studenti sunt tufe desavarsite si nu dau mai deloc pe la cursuri.
  Daca un profesor are 100 de stundeti la un curs, practic mai mult de 30 de nu vor veni niciodata sau aproape niciodata la acel curs.
  Caci deh, peste jumatate dintre studenti sunt ori beti (asta numesc ei distractie, alcoolismul), ori in fata calcualatorului, jucand diverse jocuri. Cand sa mai mearga bietii de ei si la cursuri?
 • 0 (0 voturi)    
  metoda de calcul (Joi, 3 iunie 2010, 1:05)

  Mircea [anonim]

  Metoda de calcul este simplista si nu este explicata bine.

  Daca am inteles bine, comparatia din articol nu se bazeaza pe numarul de studenti dintr-o clasa ci pe numarul total de elevi raportat la numarul total de profesori. Astfel sunt amestecate diferite criterii: numarul de ore pe care il are un profesor ca norma, numarul de materii predate si numarul de elevi intr-o clasa, timpul dedicat de un profesor altor activitati (ex. cercetare).

  Privind invatamantul superior nu cred ca numarul de studenti dintr-o serie este problema majora, si in universitatile de prestigiu numarul de studenti intr-o serie este mare (vorbesc din experienta, atat a mea cat si a unor prieteni raspanditi prin toata lumea).

  Diferenta in calitatea actului educational vine din alta parte: specializarea profesorilor si presiunea permanenta de a aloca timp cercetarii de calitate, numarul de ore alocat de un profesor unui anumit subiect atunci cand il preda, numarul de ore alocat muncii studentului pe proiecte in echipa, numarul de ore si calitatea ajutorului unui profesor in orele de consiliere pe care ar trebui sa le aiba in afara orelor programate, metodele de predare folosite, sistemul de notare, calitatea profesorului si dedicarea/ interesul lui (aproape de zero in Romania), atitudinea studentilor si multe altele.
 • 0 (0 voturi)    
  Facultate (Duminică, 5 septembrie 2010, 20:53)

  Eu [anonim]

  Eu sunt la Litere la Pitesti si pot spune ca aici este bine pentru ca la unele materii suntem imparititi pe subgrupe, eu fiind la subgrupa 1.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii