Stelian Cojocaru
Foto: HotNews.ro

VIDEO Prin Colegiul Nautic Roman, devii ofiter de punte in 2 ani de pregatire

de Ovidiu Draghia CampusNews

Luni, 28 iunie 2010, 11:14    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

(P)Tinerii care vor o cariera in domeniul maritim pot alege din 2 iunie cursurile Colegiul Nautic Roman care le livreaza dupa 2 ani de studii absolvite cu succes un brevet de ofiter de punte maritim. Stelian Cojocaru, Presedintele Asociatiei Colegiul Nautic Roman, a explicat noutatile aduse de aceasta institutie si diferentele fata de sistemul universitar maritim romanesc.

Colegiul Nautic Roman vine cu program nou, cladit pe conventia STCV (Conventia internationala privind standardele de pregatire a navigatorilor, brevetare/ atestare, si efectuare a serviciului de cart) care reglementeaza conditiile minime de certificare, pregatire si executare a atributiilor la bordul navelor internationale. Orice formator din lume are obligatia sa cuprinda in planurile sale de invatamant acel mininum de discipline si numar de  ore prevazute in documentele conventiei. Acestea sunt implementate din 2006 si in legislatia romaneasca.

Stelian Cojocaru precizeaza ca proiectul a fost pornit cu gandul de a nu repeta greselile pe care alte natiuni le-au facut in domeniul educatiei maritime. Sistemul de invatamant universitar romanesc e necesar, fara indoiala, iar el livreaza la finalul a 4 ani de studii un brevet de inginer. Dar in Romania vor exista oameni care vor dori sa plece pe mare cu brevetul de ofiter de punte, pe care Colegiul Nautic Roman il ofera la terminarea studiilor de 2 ani.

In planul de invatamant al Colegiului Nautic Roman sunt 4 discipline spre deosebire de sistemul universitar: navigare, transport maritim, operarea navei si limba engleza – 1960 de ore, dupa o programa elaborata pe baza prescriptiilor manualelor model ale Organizatiei Maritime Internationale. Stelian Cojocaru subliniaza ca nu este vorba de prescriptii legale, ci de o serie de recomandari, intre care Directiva 25 din 2001 a Uniunii Europene.

In ceea ce priveste piata muncii pentru marinari, comparativ cu perioada 2007-2008, se inregistreaza o contractie serioasa. In acest moment este inca dificil de gasit un contract de cadet sau de ofiter, mai ales de ofiter de punte. In acest moment, doar 25% din absolventii romani de marina se pot angaja la 1 an dupa absolvire.

Totusi, absolventii Colegiul Nautic Roman vor da piept cu piata muncii peste 3 ani, cand - conform estimarilor - piata maritima va fi mai primitoare. In plus Colegiul vizeaza cifre mici de scolarizare, iar absolventii sai au mai multe sanse pe piata muncii datorita certificarilor de calitate recunoscute international si pregatirii temeinice.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
4839 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 29 iunie 2010, 8:59)

  Popescu G [anonim]

  Dupa ce devin ofiter ce sanse am sa ajung capitan? Dar daca vreau sa ma retrag, ce calificari utile am?
  G
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:33)

   Stelian Cojocaru [anonim] i-a raspuns lui Popescu G

   Conf. Ordinului ministrului Transp. nr 1627 din 2006, anexa 1, cap.II, pentru a promova la nivel managerial (ofiter secund si apoi comandant) este necesara parcurgerea unui curs de trecere la nivel managerial, pe care Colegiul il va organiza pe baza unui protocol cu CERONAV Constanta. Acest curs este reglementat de Cursul IMO Model 7.01. Asa cum veti vedea in ordinul ministrului de mai sus, aceeasi cerinta este valabila si ptr absolventii academiilor si universitatilor maritime. Daca doriti sa va lasati de navigatia oceanica, puteti viza zona off shore (deservirea platformelor petroliere), zona portuara sau cea fluviala.
  • 0 (0 voturi)    
   Masterat (Miercuri, 11 august 2010, 15:51)

   Marian R. [anonim] i-a raspuns lui Popescu G

   Domnule Stelian Cojocaru, va rog sa-mi spuneti daca pentru a putea promova capitan secund si apoi comandant, este obligatoriu sa fac masteratul, caci din cele spuse mai jos reiese ca trebuie urmat doar un curs de trecere la nivel managerial. Acesta este un subiect foarte discutat de absolventii Universitatii Maritime dar nimeni nu are un raspuns concret.

   Va multumesc.
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns dlui popescu (Joi, 19 august 2010, 9:47)

    Stelian Cojocaru [anonim] i-a raspuns lui Marian R.

    Multumesc pentru intrebarea ref. la obligativitatea Masteratului ptr a putea promova la nivel managerial. Raspuns categoric NU, sustinut de Ordinul Min.Transp. 1627, care spune clar ca este necesar un curs organizat de CERONAV sau in protocol cu Ceronav. Acest curs este reglementat de IMO Model Course 7.01, care prevede 707 ore (adica lejer doua module facute intre voiaje). Am auzit si eu ca mai nou institutiile de la Cta impun masterat (2 ani?) ptr nivel managerial. Este strategia lor, eu nu o pot comenta. Referinte gasiti pe situl Organizatiei Maritime Internationale: http://www.imo.org/includes/blastDataOnly.asp/data_id%3D3693/7.01courseoutline.pdf
    Mult succes!
 • 0 (0 voturi)    
  Ulterior pot sa fac Master? (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:32)

  Ionut Ailincai [anonim]

  Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca in cadrul Asociatiei Colegiul Nautic Roman pot sa fac si Master?
  Va multumesc,
  A.I.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:35)

   Stelian Cojocaru [anonim] i-a raspuns lui Ionut Ailincai

   Din pacate nu, Colegiul Nautic Roman nu organizeaza masterat, va trebui sa va adresati Academiei Navale sau Universitatii Maritime din Constanta.
 • 0 (0 voturi)    
  Iluzia... (Vineri, 13 ianuarie 2012, 20:27)

  Loreena [anonim]

  Puterea iluziei...
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Duminică, 26 februarie 2012, 23:47)

  porcaru [anonim]

  buna ziua.Cei care naviga de cel putin 10ani,k timonieri si sau inscris la CNR mai au nevoie de cele 12luni de cadetie?va multumesc


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii