Bursa locurilor de munca
Foto: Agerpres

Cum pot fi convinse firmele de importanta stagiilor de practica pentru studenti?

de Stagii pe bune CampusNews

Luni, 4 aprilie 2011, 18:45    STUDII | STUDII & STRATEGII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Ce implica pentru o firma angajarea unui stagiar? Care sunt beneficiile unui stagiu pentru firma? Cum pot fi convinse mai multe firme de importanta stagiilor de practica in procesul educational? CampusNews si Stagii pe Bune incearca sa evidentieze experientele pozitive ale stagiilor de practica in companii pentru a le raspandi in comunitatea academica si in cea de afaceri ca exemple de urmat.

Desi pare ca acest aspect al educatiei superioare merge in directia cea buna, exista o serie de probleme mai mult sau mai putin evidente: in continuare companiile nu ofera suficiente pozitii de stagiu, sunt dubii daca se vor mentine stagiile infiintate doar datorita burselor de la stat si dupa terminarea finantarii, nu exista o lege a stagiaturii, nu toate companiile fac diferenta intre stagiu si job.

Ce implica pentru o firma angajarea unui stagiar?

 • alocarea unui spatiu/post de lucru (un calculator cu un birou in domeniul IT)
 • realizarea unui contract de munca pe perioada determinata cu justificarea cresterii productiei pe acest interval de timp (stagiul fiind pe o perioada atat de lunga este destul de important ca studentul sa fie platit si sa se poata intretine)
 • alocarea catorva ore din timpul unui angajat cu experienta care sa ghideze stagiarul.
Care sunt beneficiile oferirii unui stagiu pentru firma?
 • firma cunoaste un student si il familiarizeaza cu mediul de lucru, cu echipa, cu tehnologiile folosite
 • deschide posibilitatea colaborarii in continuare printr-o lucrare de diploma sau printr-o colaborare part-time
 • firma da dovada de responsabilitate sociala participand la educatia studentilor
Acest aspect, al responsabilitatii sociale este in general ignorat la noi. Intr-o societate in care se discuta atat de mult de calitatea invatamantului superior nu reusim sa realizam importanta stagiilor pentru un invatamant de calitate si ca pentru a avea stagii de calitate este absolut necesar ca firmele, si indeosebi marile companii, sa-si asume rolul in procesul educational.

O estimare facuta de echipa Stagii pe Bune a necesarului de stagii pentru domeniul IT&C arata ca numai in Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara ar fi necesare peste 2500 de pozitii de stagiu de practica pentru studentii din anul 3 de la facultatile de Automatica si Calculatoare si Electronica si Telecomunicatii de la universitatile de stat.

Dar are industria capacitatea de a absorbi un numar atat de mare de stagiari? Daca sunt probleme atat de mari de gasire a unui stagiu in industria de IT, una din cele mai performante in acest moment, cat de greu ii este unui student de la mecanica sau metalurgie sau transporturi sa gaseasca un stagiu real? Un studiu ANIS arata ca industria de software din Romania are cca 40.000 de angajati in Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara.

Industria de software ar trebui sa absoarba circa 1500 de stagiari in aceste orase. Ceea ce inseamna ca in fiecare vara aceasta industrie ar trebui sa se extinda cu sub 4% sau altfel spus ca o firma ar trebui sa ia un stagiar pentru fiecare 25 de angajati in domeniul software. Experienta arata ca firmele care participa la Stagii pe Bune iau un stagiar la 10-20 angajati.

In 2004 a aparut in mediul educational din Romania programul Stagii pe Bune. Programul a fost pornit pentru a raspunde la o nevoie reala a studentilor Facultatii de Automatica si Calculatoare din Bucuresti si anume nevoia de a efectua o practica reala si utila intr-o companie de IT.

De ce stagii pe bune? Pentru ca in acel moment existau 2 variante de stagiu - studentii ori faceau rost de o adeverinta de la firma unui prieten sau a unei rude si nu invatau nimic sau se angajau full time pe o pozitie in care iarasi nu invatau foarte multe dar care ii facea pe unii dintre ei sa-si abandoneze studiile.

  
4399 vizualizari
 • +1 (1 vot)    
  Beneficii pentru firma? (Luni, 4 aprilie 2011, 20:57)

  Meputo [anonim]

  Astea sunt beneficiile pt firma????
  - firma cunoaste un student si il familiarizeaza cu mediul de lucru, cu echipa, cu tehnologiile folosite - Unde e castigul firmei?
  - deschide posibilitatea colaborarii in continuare printr-o lucrare de diploma sau printr-o colaborare part-time - ???
  - firma da dovada de responsabilitate sociala participand la educatia studentilor - asta da castig, responsabilitate sociala.
  • 0 (0 voturi)    
   beneficii pentru firma (Luni, 4 aprilie 2011, 21:51)

   Vlad Posea [anonim] i-a raspuns lui Meputo

   1. este mult mai avantajos pentru o firma sa cunoasca un student (posibil viitor angajat) cat inca isi urmeaza studiile. In primul rand pentru ca este mai eficient dpdv costuri sa iei un student in stagiu decat un absolvent. Cu un absolvent poti sa ai surpriza ca dupa 3 luni sa descoperi ca tie ca angajator nu-ti place de el si lui nu-i place ce face la tine la firma. Nu este mai bine sa descoperiti asta in timpul studentiei?
   2. in toate zonele din piata muncii au cautare studentii buni. Este important sa ti-i apropii, sa ti-i fidelizezi. Asta o faci printr-un stagiu si apoi prin continuarea colaborarii cu cei cu care ti-a placut sa lucrezi.
   3. intr-o tara in care capitalul social este la pamant (http://www.prosperity.com/social.aspx) intr-adevar nu pare foarte important acest castig - responsabilitatea sociala
 • 0 (0 voturi)    
  da... :) (Luni, 4 aprilie 2011, 21:46)

  vveninosu [utilizator]

  firmele nu sunt case de binefacere. obiectivul lor e profitul, nu "sa dea dovada de responsabilitate, blabla". stimularea trebuie sa fie financiara ca sa o bage in seama.
  • 0 (0 voturi)    
   de acord (Luni, 4 aprilie 2011, 23:10)

   Vlad Posea [anonim] i-a raspuns lui vveninosu

   stimularea financiara este unul din factori. In unele tari firmele cheltuie insa destul de mult pentru a dovedi responsabilitate sociala (CSR cred ca este termenul folosit). A lua studenti in stagiu si a mediatiza acest lucru poate fi mai eficient si dpdv media si dpdv al castigului pe termen lung pentru firma decat a sadi niste copaci sau decat alte actiuni tipice de CSR.
   • 0 (0 voturi)    
    nu sunt de acord (Marţi, 5 aprilie 2011, 9:35)

    joseph [anonim] i-a raspuns lui Vlad Posea

    acele firme nu cheltuie, de fapt, pentru tralala-ul social, ci pentru a evada de la plata impozitelor (deduceri de impozite), si pentru a influenta factorul politic (coruptie). Iar stangistii, care isi iau oartea lor de placinta, le canta in struna.
 • 0 (0 voturi)    
  LEGE nr. 258 din 19 iulie 2007 privind practica... (Luni, 4 aprilie 2011, 21:51)

  vasile [anonim]

  La un moment dat scrieti ca "nu exista o lege a stagiaturii" ceea ce este total gresit.
  Va recomand sa cititi Legea nr. 258 din 19 iulie 2007
  privind practica elevilor şi studenţilor publicata in Monitorul Oficial nr. 493 din 24 iulie 2007
  http://www.legex.ro/Lege-258-19.07.2007-80544.aspx
  • 0 (0 voturi)    
   mea culpa (Luni, 4 aprilie 2011, 23:06)

   Vlad Posea [anonim] i-a raspuns lui vasile

   M-am exprimat gresit sau mai degraba nu am detaliat suficient in articol. Conceptul de stagiar/practicant nu sunt suficient defininte in cadrul legii/codului muncii. Nu poti plati pe cineva in baza unei conventii de practica. Trebuie sa-l incadrezi pe un contract de munca cu durata determinata indiferent ca este stagiar sau angajat obisnuit. Exista o lege prin care o parte din banii platiti unui stagiar puteau fi recuperati de la stat insa conceptul de stagiar nu era definit. Banii se recuperau daca angajai un student timp de 60 de zile in perioada verii.
 • +1 (1 vot)    
  Beneficii firme (Marţi, 5 aprilie 2011, 19:23)

  student [anonim]

  Cred ca cel mai important beneficiu al unei firme este imaginea pe care aceasta si-o creeaza.
  Firmele au oportunitatea de a realiza o buna impresie studentilor, pentru ca acestia sa duca acea impresie mai departe.
  Atunci cand un student vrea sa se angajeze, prefera sa o faca la o companie cunoscuta (direct sau indirect), decat una no name.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii