200.000 de absolventi de universitate anual
Foto: Reuters

Cum poate absorbi piata muncii cei peste 200.000 de absolventi de universitati?

de FDP CampusNews

Luni, 13 septembrie 2010, 8:25    JOBURI | CONSILIERE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Universitatile produc anual peste 200.000 de absolventi, insa in cazul multor specializari, numarul locurilor disponibile in facultati nu are nicio legatura cu cerintele de pe piata muncii.
 
Astfel, cum pot angajatorii absorbi anual peste 20.000 de tineri juristi, peste 4.000 de tineri care termina artele, sau peste 5.000 de matematicieni? Avand in vedere faptul ca locurile de munca in aceste domenii sunt limitate, absolventii sunt nevoiti sa se angajeze in sectoare care de multe ori nu au nicio legatura cu cele in care s-au specializat pe parcursul facultatii.
 
Desi in comparatie cu alte tari, Romania inca sta bine la acest capitol, daca ne uitam la ce se intampla acum in invatamantul superior ne dam seama ca lucrurile nu au cum sa ramana asa.
 
Vezi aici cati dintre tinerii salariati cu studii superioare au o calificare diferita de cea pe care o presupune domeniul in care lucreaza
Citeste mai multe despre     |   | 

  
3226 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  absolventi universitati (Luni, 13 septembrie 2010, 10:57)

  maia [anonim]

  Cred ca este necesara o restructurare serioasa in invatamantul superior. Cunosc bine situatia si comentey din interior. Se cheltuiesc bani foarte multi pentru pregatirea unor tineri care nu-si vor gasi de lucru si facultatea este un timp pierdut in viata lor. Anual ies sute de ingineri agronomi, zootehnisti,mecanici,etc si care nu au unde sa se angajeze. ma intreb dece Ministerul Invatamantului accepta finantarea unor universitati care au separate facultati de agronomie, horticultura, management agricol, sectii de silvicultura, inginerie genetica si altele, care inghit degeaba sume de bani de la buget. Oare o singura facultate, cu specializari si masterate si un numar rezonabil, necesar pietei muncii,nu ar fi suficient??.
  • 0 (0 voturi)    
   exact (Luni, 13 septembrie 2010, 14:30)

   sabo [anonim] i-a raspuns lui maia

   din 200 mii cred ca realmente sunt 10..15 mii care au invatat ceva..!!Restul?La numar ..la plic etc!
   • 0 (0 voturi)    
    absolventi universitari (Luni, 13 septembrie 2010, 18:49)

    Maia [anonim] i-a raspuns lui sabo

    Da , in mare parte se recurge la plic si la relatii. Dar problema mare si grava este ca sunt sustinute financiar, de la buget, numeroase facultati a caror absolventi nu mai sunt ceruti pe piata muncii, decat in proportie foarte mica. La aceste facultati ar trebui sa se renunte sau, daca vor, sa treaca in regim privat, iar cu banii economisiti( care vor fi multi) sa se mareasca salariile profesorilor din liceu si din facultatile care sunt solicitate pe piata muncii. Va intreb unde se angajeaza anual 500 de agronomi, 400 de zootehnisti, mii de ingineri mecanici si de alte specializari?. Vor ingrosa numarul somerilor
 • 0 (0 voturi)    
  nevoia societatii (Marţi, 21 septembrie 2010, 21:50)

  Mihai [anonim]

  Invatamantul superior este un prestator de servicii ca oricare alta firma privata din Romania.

  Guvernul si societatea in general, din multitudinea de metode de finantare a invatamantului superior, a ales finantarea per student echivalent. Mai exact, in momentul in care un student ajunge la concluzia ca nu face fata cerintelor unei facultati si vrea sa se retraga, eu sunt in situatia de a-mi pierde o parte din salariu.

  Finantarea per student echivalent are la baza ideea nobila ca studentii vor ce este mai bine pentru ei si in consecinta vor alege aceea facultate care le asigura un viitor loc de munca cat mai bine platit. Ideea vine din vest, dar acolo studentul plateste pentru studii si in consecinta rationamentul de mai sus este corect. In consecinta, profesorii vor depunde eforturi pentru o cat mai buna pregatire a studentilor in conformitate cu piata muncii. S-a vazut ca in Romania, studentii nu vor sa depuna efort pentru a avea o cat mai buna pregatire si in consecinta, i-au obligat pe profesori sa coboare standardele de calitate.

  Solutii ar fi cateva dar societatea ar trebui sa se hotarasca ce vrea. De exemplu finantarea pe ciclu de invamant (in functie de numarul studentilor din anul I), acceptarea unei rate de esec de bun simt (cam 30%) de la care facultatile vor incepe sa piarda bani conform principiului finantarii per student echivalent, plata unei parti din taxa de scolarizare de catre toti studentii, plata intregii taxe de scolarizare de catre toti studentii (in acest caz guvernul ar trebui sa subventioneze dobanda creditelor).

  Indiferent de solutia aleasa ceea ce cred ca lipseste cu adevarat este un clasament credibil din care sa rezulte daca o facultate merita sau nu timpul si banii investiti. Cred ca ARACIS-ul nu are ce cauta in acesta ecuatie. Prefer statisticile tip american din care sa rezulte salariul absolventilor Facultatii/Universitatii X, la inceputul si mijlocul carierei.
 • 0 (0 voturi)    
  stat vs privat (Duminică, 10 octombrie 2010, 16:00)

  Mihai [anonim]

  Din cei 200.000 numai vreo 50.000 sunt absolventi ai facultatilor de stat si cred la cifra asta ar trebui sa ne raportam. Restul au dat bani pentru a studia si in consecinta este problema lor daca merita sau nu banii investiti. Parerea mea este ca ar trebui sa ne intereseze numai ce se face cu banii statului.
 • 0 (0 voturi)    
  200 000 -incorect (Marţi, 30 noiembrie 2010, 13:20)

  Arch [anonim]

  datele pe care le aveti sunt din 2008 - cand 2 generatii au terminat in acelasi an datorita trecerii la Bologna. Acum sunt anual 100 000 de absolventi. in rest nu va contrazic


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii