Afisulul festivalului
Foto: CampusNews

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti EXPIFF 2010 @ Cinema Scala

de Redactie CampusNews

Vineri, 19 noiembrie 2010, 16:08    Festivaluri Targuri

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Intre 24 - 28 noiembrie publicul cinefil va avea acces la productii ale cinematografului de avangarda din ultimii ani in cadrul Festivalului International de Film Experimental Bucuresti EXPIFF. EXPIFF este primul festival de film din Romania care promoveaza zona de granita dintre cinema si artele vizuale, oferind vizibilitate unor artisti proeminenti prin pozitia lor inovatoare, ale caror lucrari sunt indeobste prezentate in muzee si galerii de arta si doar rareori in sali de cinema.

Creat sub patronajul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, al Universitatii Nationale de Arte si sustinut de Centrul National al Cinematografiei, EXPIFF este singurul eveniment din Romania dedicat filmului experimental.

Misiunea EXPIFF este aceea de a promova creatii inovatoare atat la nivel conceptual- tematic cat si stilistic, artisti cu viziuni profund personale asupra realitatii contemporane, artisti care exploreaza cu indrazneala limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertatii totale de creatie, un cinema fara compromisuri.

Aceste creatii unicat si regizori emblematici ai filmului experimental care vor gira Festivalul prin prezenta lor vor fi dezvaluiti publicului in urmatoarele doua saptamani.

Competitia Internationala EXPIFF va oferi publicului o serie de capodopere ale genului din ultimii ani, majoritatea premiere in Romania.

Echipa curatoriala a EXPIFF este extrem de onorata de a avea alaturi pentru aceasta editie curatori de talie internationala din zona filmului experimental:
PETER VAN HOOF - Directorul Departamentului de Scurtmentraj al prestigiosului Festival International de Film Rotterdam - si MIGUEL VALVERDE - co-director al Festivalului International de Film Independent Lisabona - Indielisboa.

Fiecare dintre ei va prezenta publicului cinefil o selectie CARTE BLANCHE ¬ parte componenta a Competitiei Internationale de Scurtmetraj - compusa din titluri-cheie ale programelor pe care le-au conceput in ultimii ani.

Festivalul International de Film Rotterdam si IndieLisboa sunt doua dintre cele mai importante evenimente din zona filmului experimental, recunoscute in intreaga lume pentru sprijinul constant acordat creatiei radical-inovatoare in cinema si arte vizuale.

EXPIFF este un eveniment absolut necesar pentru Romania. In ultimii ani cinema-ul romanesc s-a facut remarcat prin voci puternice precum cele ale lui Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Jude si altii, care au excelat mai cu seama in zona fictiunii narative realiste. Pe acest teren fertil, EXPIFF vine ca o reactie complementara, avand ca scop principal extinderea ariei de perceptie catre un spatiu artistic complet nou, atat pentru publicul larg cat si pentru cel specializat.

EXPIFF este de asemenea primul festival de film din Romania care promoveaza zona de granita dintre cinema si artele vizuale, oferind vizibilitate unor artisti proeminenti prin pozitia lor inovatoare, ale caror lucrari sunt indeobste prezentate in muzee si galerii de arta si doar rareori in sali de cinema. Punctul de intalnire al celor doua medii este un teritoriu extrem de fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice precum Peter Greenaway, Derek Jarman, Andy Warhol, David Lynch si altii.

EXPIFF propune publicului cinefil filme unicat, adevarate "lectii" de cinema experimental, productii emblematice care aduc in lumina posibilitatile nelimitate ale limbajului cinematografic. Fiecare film va fi sustinut de o contributie curatoriala complexa, menita a facilita accesul si a trezi interesul pentru o zona artistica radical inovatoare.

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti este sustinut de Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei,Persona-brands for culture, DesignForge.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
747 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii