​Tinerii din comunitatile mici si mediul rural, castigatori in finala nationala a competitiei europene de antreprenoriat 2010

de Ovidiu Draghia CampusNews

Joi, 13 mai 2010, 11:52    FINANTE & SERVICII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Turismul viticol in zona Dragasani, intretinerea si amenajarea gradinilor, producerea de obiecte de uz casnic si decorativ din materiale reciclabile, s-au impus in finala nationala a competitiei europene Compania Anului 2010.

Junior Achievement Romania (JA) a derulat in anul scolar 2009 - 2010 cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation programul international Compania in mediul rural si in comunitati sub 50 000 de locuitori. La program au participat peste 2 400 de elevi din 49 de scoli si 42 localitati.  Initiativa de a dezvolta abilitati si competente antreprenoriale in randul tinerilor din mediul rural si din comunitati mici, a generat nu numai entuziasmul elevilor si profesorilor, dar si rezultate deosebite in finala competitiei nationale.

Implementarea programului Compania in Romania, in localitatile mici si in mediul rural, a adus nu numai un model aplicat cu succes in tarile dezvoltate, un mod de predare, practic, simplu  si corelat cu nevoile comunitatii, dar si initiative locale generate de echipe de elevi de liceu pentru rezolvarea 
unor probleme ale comunitatii sau de identificare a unor posibile solutii de afaceri intr-un mediu cu probleme sociale. 

Cinci echipe din Campulung Muscel, Campulung Moldovenesc, Dragasani, Dumbraveni si Vulcan selectate dintre cele 54 prezente la finalele  regionale ale competitiei  pentru mediul urban mic si rural, au participat alaturi de 9 echipe din Bucuresti, Oradea, Targu Mures, Timisoara, la desemnarea Companiei Anului 2010, finala nationala a competitiei europene. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului in cadrul Targului Absolventilor 2010. 

Juriul format din reprezentanti ai  Ministerului Educatiei si Cercetarii, Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport, Romanian-American Foundation, General Electric, a acordat doua premii de 2,500 Euro fiecare, pentru sustinerea implementarii celei mai fezabile dintre afacerile prezentate, echipelor Green-Art de la Colegiul Silvic Bucovina, din Campulung Moldovenesc, coordonata de profesor Ciulei Despina (intretinerea si amenajarea gradinilor si diferite amenajari exterioare) si Re-Plast de la Colegiul Economic Dimitrie Cantemir, Dumbraveni, jud. Suceava, coordonata de profesor Rozalia Samsonescu, companie ce se ocupa cu producerea de obiecte de uz caznic si decorativ din materiale reciclabile.

De asemenea, echipa coordonata de profesorii Simona Maria Dumitrescu si Silviu Roman de la Colegiul National Gib Mihaescu din Dragasani, Jud. Valcea a castigat premiul Company of the Year 2010 – Sectiunea Turism, cu o afacere care exploateaza potentialul turismului viticol in zona Dragasani. 

„Faptul ca trei dintre cele cinci echipe calificate in finala au fost premiate de juriul competitiei este o realizare extraordinara! Echipele au prezentat mici afaceri cu potential real, planuri de afaceri bine documentate, intelegeri de colaborare semnate cu parteneri locali.  Fiecare dintre companiile-elev premiate are potential de a deveni o afacere dezvoltata de scoala sau de echipa care a initiat-o. Echipa fundatiei este foarte entuziasmata de rezultatele primului an al programului si va cauta solutii pentru ca tot mai multe scoli sa beneficieze de acest program. Este o investitie care merita facuta. Este o investitie in viitorul nostru al tuturor. Vizitati editia viitoare a targului: este bun un exercitiu de optimism”,  a afirmat Roxana Vitan, Director Executiv al Romanian-American Foundation.

„Succesul acestui program in mediul mic urban si entuziasmul, dar si seriozitatea cu care s-au prezentat echipele, are la origine faptul ca acolo se intampla de obicei putine lucruri care sa ii ajute pe tineri sa identifice posibile solutii pentru viata lor, cat mai aproape de casa, de nevoile comunitatii din care fac parte. Este foarte bine ce s-a intamplat  si de aceea vom investi mai multe resurse in program in aceste zone. Poate fi o solutie buna si usor multiplicabila, cu rabdare si interes,  pentru integrarea tinerilor din localitatile mici”, a declarat Stefania Popp, Director Executiv Junior Achievement Romania.

Implementat de 12 ani in scolile din Romania, programul international Compania (www.companiaprogram.jaromania.org) ii ajuta pe tineri, prin administrarea unei companii pilot, sa afle ce presupune introducerea pe piata a unui produs sau serviciu viabil, infiintarea, functionarea si mentinerea pe piata a unei afaceri. Toate etapele esentiale ale functionarii unei firme reale, de la cercetarea de piata, atragerea de capital prin vanzare de parti sociale sau actiuni, pana la efectuarea inregistrarilor contabile ale companiei, devin familiare elevilor care isi dezvolta abilitati de conducere, de comunicare in echipa,  capacitatea de a lucra in conditii de risc  si economice reale. Contributia comunitatii de afaceri, atat prin sustinerea financiara, cat si prin participarea la program cu consultanti voluntari  este cea care aduce un plus de valoare programului. 

Programul a fost implementat in localitati rurale si urbane cu mai putin de 50,000 de locuitori: Alesd, Borsa, Branesti, Caianu Mic, Campulung, Campulung Moldovenesc, Copsa Mica, Corabia, Costesti, Curtea de Arges, Darabani, Deva, Fagaras, Falticeni, Fetesti, Fieni, Geoagiu, Gurahont,  Intorsura Buzaului, Lupeni, Miercurea-Ciuc, Miroslava, Motru, Navodari, Odorheiu Secuiesc, Pascani, Petrosani, Pucioasa, Radauti, Rasnov, Reghin, Rosiori de Vede, Samarinesti, Saveni, Subcetate, Targu Frumos, Targu Secuiesc, Tismana, Toplita, Turda, Trusesti, Vulcan. 

Pentru informatii suplimentare:
Romanian - American Foundation        
Rodica Moise                                
Director Program                       
Tel: +40 021 207 7110    
E-mail: rodica.moise@raef.ro               

Junior Achievement Romania
Calin Dorin
Program Manager
Tel: +40 730 330 883
E-mail: dorin.c@jaromania.org
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
498 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii