Tinerii studenti pot apela la imprumuturi sociale
Foto: Comisia Europeana

Studentii romani pot lua imprumuturi ca in Occident

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Luni, 7 iulie 2008, 15:21    FINANTE & SERVICII | IDEI DE AFACERI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Esti student si nu te mai descurci cu banii? Incerci sa te imparti intre job si facultate si simti ca nu mai faci fata cheltuielilor? Exista aproximativ 100 de tineri in situatii similare care au gasit o solutie pentru problemele lor.

Bogdan Domnitanu este proaspat absolvent al anului II la Faculatea de Automatica si Calculatoare. In urma unui deces in familie, a inceput sa ii fie din ce in ce mai greu sa se descurce cu banii. El este din Galati, plateste chirie si cheltuielile lui lunare ajung pana la 1.100-1.200 lei pe luna. Din cauza programului incarcat de la facultate, ii era imposibil sa se angajeze fara a-si neglija studiile. "Aveam nevoie de bani si ca sa ii castig trebuia sa ma tarai cu scoala", povesteste Bogdan.

Tanarul a gasit la facultate un pliant al Fundatiei Equalis si a aflat ca poate face un imprumut. La inceput a fost sceptic, dar "m-au convins ca e in regula la interviu, plus ca au cerut multe acte, au fost interesati de problemele mele si am semnat un contract", explica Bogdan. Daca nu ar fi gasit aceasta solutie, probabil i-ar fi rugat pe parinti sa apeleze la un imprumut bancar. "Este mult mai avantajos aici pentru ca, de exemplu, eu am luat 6.500 lei si, in 4 ani, voi returna in jur de 7.200-7.300 de lei", afirma el.

"Aveam nevoie de bani ca sa imi completez bursa"

Cristina Chelaru este proaspat licentiata in drept, la Universitatea Bucuresti. A fost, insa, un an greu pentru ea: licenta i-a acaparat timpul si nu a mai putut lucra pentru a se intretine. "Este foarte greu sa te intretii in anul terminal", povesteste ea, "si de obicei ne imprumutam la o matusa cand mai aveam nevoie de bani, dar a avut si ea probleme si nu ne-a mai putut ajuta". Daca ar fi mers la o banca, mama ei nu s-ar fi incadrat in conditii de creditare si nici nu ar fi facut fata dobanzilor mari. "A fost un noroc, am aflat de Equalis de la sefa mamei mele  si ne-am interesat imediat", spune Cristina. Ea este multumita de intelegerea pe care a facut-o cu fundatia si spune ca a recomandat-o si altor prieteni.

Alina Cretu a obtinut o bursa Erasmus si trebuia sa plece la Amsterdam, in ultimul an de studiu. Desi era foarte incantata de plecarea la studii in Olanda, faptul ca bursa nu acoperea decat jumatate din cheltuieli a reprezentat o problema. "Aveam nevoie de bani ca sa imi completez bursa si o colega mi-a zis ca exista o fundatie care da credite pentru studenti in acelasi sistem ca in Anglia sau Franta". Ea a luat un imprumut de 6.500 de lei pe care il va achita in 3 ani. Intre timp a terminat facultatea, lucreaza si isi plateste singura rata care nu depaseste 250 lei pe luna.

Ce este Equalis?

Equalis este o organizatie non-profit care acorda imprumuturi sociale studentilor care se afla in dificultate financiara. Este suficient ca ei sa aiba o motivatie puternica, sa demonstreze ca sunt interesati de finalizarea studiilor si dezvoltarea personala. Tinerii interesati de aceste imprumuturi trebuie sa isi stabileasca un buget si sa anticipeze data la care vor putea returna banii.

"Atat eu, cat si partenerii mei, ne-am terminat studiile in Belgia cu ajutorul unor imprumuturi sociale. Cand am venit in Romania, am vazut ca nu exista o organizatie care sa ofere o sansa studentilor cu dificultati financiare, care nu isi pot continua studiile sau nu pot aplica pentru o bursa in strinatate", a explicat, pentru HotNews Student, Denis Penoy, presedintele Fundatiei Equalis.

"Credite pentru studenti"

Fundatia este construita pe principiul institutiilor occidentale care acorda imprumuturi studentilor. Cel care aplica pentru imprumut trebuie sa fie student, cel putin in anul II, si trebuie sa demonstreze ca este interesat de studii si de cariera. Cel care semneaza contractul este studentul si tot el va achita imprumutul dupa ce isi termina studiile si se angajeaza.

"Fundatia Equalis doreste sa promoveze efortul individual, onestitatea intelectuala si deschiderea spre lume. Beneficiarii vor fi alesi nu numai pe baza parcursului academic, ci si in functie de proiectul lor de viata si de implicarea in comunitate.", afirma Denis Penoy.

Trebuie sa vina cu mama si cu tata?

Da, pentru ca, in cazul in care studentul dispare, din diverse motive, cineva trebuie sa raspunda pentru el. Nu exista o limita de varsta pentru persoana care garanteaza seriozitatea studentului. "Am avut un student al carui tata avea 70 de ani. Chiar nu ne-am gandit la o limita de varsta pentru girant, din moment ce studentul este cel care plateste", explica presedintele fundatiei.

Cine se poate imprumuta?

Orice student la o universitate privata sau de stat din Romania. "Initial am vrut sa acordam imprumuturi doar in Bucuresti, eram la inceput, insa am primit o cerere de la Constanta si nu am refuzat. Suntem foarte flexibili, ne schimbam regulile in functie de cerintele pietii", afirma Penoy.

Cum aplici?

Daca vrei sa faci o cerere de imprumut trebuie doar sa te inregistrezi pe site-ul fundatiei si sa completezi un formular. Daca ti se aproba cererea, vei fi chemat la interviu, unde va trebui sa probezi faptul ca esti student si ca te preocupa studiul - prin situatia scolara -  si vei semna contractul.

De curand Fundatia Equalis a incheiat un parteneriat pe 3 ani cu Universitatea Bucuresti, in urma caruia studentii Universitatii vor avea acces mai usor la imprumuturi, dintr-un fond special creat pentru ei. Parteneriatul prevede acordarea , in medie, a 75 de imprumuturi pe an studentilor din cadrul Universitatii Bucuresti.

  
8712 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Imprumul se poate face (Duminică, 26 octombrie 2008, 23:01)

  gby [anonim]

  Imprumutul se poate face doar daca esti stundent al Universitati Bucuresti.de ex eu sunt student al Universitati Lucian Blaga din Sibiu...cine ma poate lamuri si pe mine...?
 • 0 (0 voturi)    
  buna ziua (Luni, 22 noiembrie 2010, 16:58)

  anonim [anonim]

  cum pot face si eu un astfel de imprumut?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii