De unde ne imprumutam pentru a plati taxa scolara?
Foto: www.warwick.ac.uk

Student, caut credit pentru taxa la facultate

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Miercuri, 24 septembrie 2008, 9:02    FINANTE & SERVICII | IDEI DE AFACERI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic

"Sunt student in anul II, la Universitatea Bucuresti, am 20 de ani si am nevoie de 2.500 de lei ca sa imi platesc taxa la facultate". HotNews Student a batut la usile a patru mari banci pentru a cere bani pentru o taxa la facultate. Raspunsul a venit simplu: "Vino cu mama SI cu tata" sau "Unde lucrezi?". In calitate de jurnalist, am adresat aceeasi problema birourilor de presa ale bancilor si raspunsurile au fost altele.

BRD Groupe Societe Generale - sucursala Academiei

Oferta pentru studenti - Creditul 10
  • Studentii pot imprumuta o suma cuprinsa intre 600 si 12.000 de lei, pe o perioada de 13 pana la 60 de luni
  • Perioada de gratie, in care se platesc doar dobanda si comisioanele, este de 1-12 luni
  • Dobanda este de 11%
  • Creditul se ia doar cu girant - ambii parinti trebuie sa dea cu subsemnatul
  • "La un imprumut de 2.500 lei pentru 12 luni, returnezi aproape dublu", conform consilierului de credite.
Care este diferenta intre oferta pentru studenti si creditul pentru nevoi personale?

- destinatia banilor nu trebuie justificata
- creditul este pe numele studentului
- dobanda este cu 0,5% mai mica pentru studenti (pentru o perioada de 6-48 luni)
- suma maxima imprumutata este de 5 ori mai mare la creditul expresso pentru nevoi personale

"Nu va suparati, se poate?"

La BRD - sucursala Academiei, un singur consultant este autorizat sa ofere informatii despre creditele pentru studenti. Ca orice student care vine sa ceara bani, trebuie sa stai un sfert de ora la coada si, apoi, sa intri umil cu "nu va suparati, se poate?" pe varful buzelor. Domnisoara din partea cealalta a biroului te scaneaza rapid si, cand aude care este scopul vizitei, face tot posibilul sa scape de tine. Nu prezinti mare interes cand soliciti doar un credit de 2.500 de lei.

"Sper ca stiti ca trebuie sa veniti cu ambii parinti!", spune domnisoara de la ghiseu. Apoi scoate o oferta la imprimanta, iti spune ca ai nevoie de 2 adeverinte de la facultate (una care sa ateste ca esti student in ultimii doi ani la facultate si una prin care sa dovedesti ca nu ai mai mult de 4 examene nepromovate) si o adeverinta de venit pentru parinti. Totul ar trebui sa dureze 3-4 zile, daca dosarul este complet.

La biroul de presa, situatia este cu totul alta: Seful serviciului relatiei cu media, Traian Traicu, a facut o simulare de credit, prin telefon, conform careia daca imprumuti 2.500 lei pe 13 luni, ajungi sa platesti 205 lei /luna si sa returnezi, la final, 2.665 lei bancii. Angajatul BRD a specificat si faptul ca toate informatiile de care ar putea avea nevoie un eventual creditor sunt pe site-ul BRD, la fel ca si simulatoarele.

Raiffeisen Bank - sucursala Victoriei

"Ne pare rau, nu avem oferte de credite pentru studenti, nu va putem ajuta!", ne-a spus angajata Raiffeisen Bank - sucursala Victoriei.

Apelul catre biroul de presa s-a oprit la unul dintre consilierii de credite care a raspuns: "din pacate, nu avem o oferta pentru studenti, nu exista decat creditele standard".

BCR - sucursala Lipscani

"Nu avem o oferta speciala pentru studenti, dar, daca dumneavoastra aveti un loc de munca, putem gasi ceva convenabil", explica o angajata a BCR sucursala Lipscani. Pentru ca doamna era foarte amabila, am continuat discutia explicand: "Sunt student, am 20 de ani, lucrez de 6 luni cu un contract de colaborare, primesc 1.000 de ron pe luna, net." Pentru ca suma este mica si salariul este suficient de mare, teoretic, se poate obtine o finantare pentru un an, potrivit angajatei BCR. Practic, cand ajungem sa facem scoring-ul, din cauza cheltuielilor de chirie, studentul nu s-ar mai incadra in limitele bancii.

Indicatie: "Ar fi mult mai bine daca ati merge in orasul in care aveti domiciliu si spuneti ca locuiti cu parintii. Asta ar trebui sa va ajute. Incercati asa si, daca nu merge, puteti sa va gasiti un co-platitor!".

La biroul de presa lucrurile stau altfel: "Cum adica credit pentru studenti? Ca sa faci credit trebuie sa ai venituri!",a explicat Cezar Marin. Indicatia dumnealui a fost sa studiem cu atentie sectiunea dedicata studentilor pe site-ul bancii si, daca ele nu ne satisfac curiozitatea, sa ii trimitem un e-mail cu deadline-ul pana la care poate raspunde.

UniCredit Tiriac - sucursala Stavropoleos

Oferta pentru studenti a Unicredit Tiriac nu este finalizata inca, dar seamana foarte mult cu oferta standard a "creditului pentru orice". Dupa ce si-a cerut scuze de cateva ori pentru ca nu poate prezenta oferta de credit pentru studii, "Liviu de la Stavropoleos", cum s-a prezentat la telefon cand incerca sa obtina mai multe date de la Centru, s-a oferit sa faca simulari pe oferta standard. Conditia este, bineinteles, sa ai o sursa de venit stabila.

La un venit net de 1.000 de lei, cu contract de colaborare pe perioada nedeterminata, dupa 6 luni de la angajare, un student poate imprumuta 1.000 de euro pentru o perioada de doi ani, plateste intre 51 si 46 de euro pe luna (descrescator din prima luna pana in ultima) si, la sfarsit, suma totala returnata va fi de 1.213 euro.

"Liviu de la Stavropoleos" a spus ca in oferta pentru studii, diferenta este de 10-15 euro si ca, de indata ce face rost de ea, o trimite prin e-mail.

De la biroul de presa am aflat ca, de fapt, creditul pentru studii este unul ipotecar. Suma minima care poate fi imprumutata este de 3.000 de euro, iar cea maxima poate atinge 85% din valoarea imobilului cu care se gireaza. Perioada de creditare variaza intre 12 si 60 de luni pentru sume mai mici de 10.000 de euro si poate ajunge pana la 10 ani pentru sume mai mari de 10.000 de euro. Simularea creditelor se poate face doar la sediul sucursalelor, acolo unde se pot obtine si informatiile despre dobanda.

  
13738 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie