Sid Jacobson este autorul a 4 carti si co-autorul uneia
Foto: Hotnews

Sid Jacobson: Romanii au anumite limite in mentalitate, dar nu e ceva neobisnuit, toate culturile au

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Luni, 13 octombrie 2008, 12:33    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Sid Jacobson, specialist in psihoterapie si tehnici de comunicare, vrea sa faca lumea un loc mai bun si nu se fereste sa admita ca e un utopist. Crede ca oamenii sunt la fel si trebuie sa invete sa isi coordoneze activitatile cu cele ale semenilor lor, ca individualismul nu trebuie sa insemne indiferenta si pariaza pe Barack Obama, ca viitor presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Jacobson a fost prezent la Bucuresti, in cadrul editiei anuale a Conferintei de Training, organizata in perioada 7-9 octombrie de Business-Edu Evenimente. Este unul dintre primii preparatori acreditati de NLP (Neuro-linguistic programming) Society si a vorbit participantilor la atelierul sau despre dezvoltarea creativitatii.

HotNews.ro: Cu ce se ocupa NLP (Neuro-linguistic programming)?

Sid Jacobson: NLP este un domeniu de studiu care a fost dezvoltat in anii '70 de Richard Bandler si John Grinder. John era lingvist, iar Richard era specialist in domeniul informatiei si auc olaborat pentru a afla cum oamenii pot influenta alti oameni, care este structura dupa care un om influenteaza pe un altul. Ei si-au inceput studiul pe psihoterapeuti pentru ca asta este treaba unui psihoterapeut: sa ii influenteze pe oameni, sa ii faca sa capete o noua viziune asupra lumii. Ceea ce au observat a fost ca anumite obiceiuri si metode ale psihoterapeutilor erau identice, desi pareau complet diferiti, din exterior (aveau teorii diferite, convingeri diferite, proveneau din tari diferite, aveau stiluri de practica diferite). Toti psihoterapeutii erau la fel in ce priveste capacitatile lor de comunicare. Apoi au inceput sa studieze comercianti si au desoperit ca au , cu totii, acelasi stil de comunicare.

Atunci au realizat ca sunt pe cale sa descopere ceva mai important decat consilierea sau vanzarile si si-au dat seama ca toti cei care erau eficienti in a-i influenta pe ceilalti (fie ca erau consilieri, comercianti, avocati, profesori, politicieni sau evanghelisti) fac anumite lucruri in exact acelasi fel. Acesta este inceputul NLP sau a ceea ce numeau ei "modelarea umana". Aceasta presupune sa gasesti niste oameni inzestrati intr-un anumit domeniu, sa vezi ceea ce fac ei, prin observatie si intepretare si apoi sa pasezi informatiile mai departe, altor oameni, astfel incat sa dea si ei randament. Practica NLP nu se limiteaza doar la educarea capacitatilor de infuentare, ci se extinde asupra felului in care oamenii isi pot rezolva problemele, cum isi imbunatattesc relatiile, viata de familie. In 30 de ani de activitate am lucrat in toate domeniile de afaceri si nu numai. Am fost consultant chiar si pentru atleti.

Oriunde m-as duce in lume, oamenii sunt mai degraba asemanatori decat diferiti, in primul rand pentru ca avem aceeasi fiziologie. Alb, negru, tanar, batran, femeie, barbat, asiatic, latin, european, american, nu conteaza, oamenii au, in principiu, aceeasi fiziologie. Asta inseamna ca proceseaza informatiile la fel - percepem informatia prin simturi, o transmitem la creier, creierele sunt construite la fel - si au exeriente comune. Oamenii sunt la fel chiar si in ceea ce priveste cultura si mentalitatile. Daca ne uitam la culturi, sunt aproape identice. Doar cateva aspecte difera, cateva traditii, cateva genuri de  muzica, de arta care difera, dar in rest sunt la fel.

HotNews.ro: Nu sunt tocmai convinsa de ceea ce imi spuneti.

Sid Jacobson: Sa-ti dau un exemplu: sunt aproximativ sapte mari religii in lume, le luam in calcul pe cele mai importante. Cate dintre ele sustin ca este un lucru bun sa-ti ranesti vecinul? Niciuna! Deci toate ne invata ca trebuie sa fim buni unii cu altii, sa le aratam compasiune semenilor nostri. Toate sustin dragostea pentru familie si parinti, respectul pentru persoane in varsta, grija pentru copii.

Nu este ceva rau in a detine puterea, dar conteaza foarte mult cum o folosesti

HotNews.ro: Cum ramane cu "razboiul sfant"?

Sid Jacobson:
Crezi ca toti musulmanii sunt razboinici sau doar o mica parte? La fel exista si o minoritate a crestinilor care sunt razboinici, una a evreilor, exista chiar si buddhisti care au o atitudine mai agresiva si sunt sigur ca si la hindusi e la fel. Am pregatit oameni peste tot in lume, am locuit temporar in Singapore, Malaezia, India, Canada, Statele Unite ale Americii, am calatorit pe toate continentele si pot spune ca, peste tot, oamenilor le pasa cel mai mult de familie, copii, locul de munca, siguranta vietii in comunitate, prosperitate si pace. Chiar si cei razboinici se lupta predicand pacea. Am fost martorul unei astfel de situatii in politica de acasa, din SUA. De cativa ani buni liderii ne tot spun ce oameni pasnici sunt ei, in timp ce continua bombardamentele. Dar ei spun ca fac asta in numele pacii.

Iti mai dau un exemplu care demonstreaza ca oamenii sunt la fel. Ei au trei mari motivatii care ii conduc: ambitia, afilierea si autoritatea.Unii sunt ambitiosi, vor sa-si atinga scopurile, pentrua altii conteaza mai mult cu cine sunt atunci cand isi fac treaba si, in cele din urma, sunt cei care depind de putere si control, cei care manipuleaza sau sunt manipulati. Nu este ceva rau in a detine puterea, dar conteaza forte mult cum o folosesti. In timpul proceselor de dupa Al Doilea Razboi Mondial, un general german a spus ca publicul este usor de controlat, ca poti face omenii dintr-un grup sa creada orice, indiferent cat de ridicol este.

HotNews.ro: Sunt foarte multi lideri de opinie care cred acelasi lucru, in zilele noastre. Ce parere aveti despre asta?

Sid Jacobson: Ceea ce este important pentru un lider este sa ii faca pe oameni sa lucreze in acelasi sens. Asta incercam noi sa facem prin NLP, sa ii invatam sa comunice si sa colaboreze, sa ii invatam pe lideri sa isi motiveze grupurile sa mearga in aceeasi directie ca ei. Si aici trebuie sa mentionez ca exista doua tipuri de lideri: cei autoritari (care ii obliga pe oameni sa faca ce li se spune) si cei carismatici (cei care ii inspira pe oameni si ii face sa il urmeze din propria lor initiativa).

Eu cred ca prin metodele dezvoltate de NLP si de alte domenii putem sa ii educam pe oameni sa se apere impotriva incercarilor de manipulare. Uneori, cand lucrez cu directori de companii, mi se intampla sa pun sub semnul intrebarii motivatiile lor. Nu le pasa de companie si nici de oamenii cu care lucreaza, ci doar de profitul personal. Atunci imi dau seama ca trebuie sa le inculc niste principii etice si sa incerc sa ii conving ca vor obtine ceea ce si-au propus daca ii trateaza mai bine pe cei din jur. Nu e usor sa faci asta, dar este necesar. Totusi, majoritatea se intereseaza de ce se intampla in jurul lor, de relatia cu cei cu care lucreaza, cu sefii sau cu angajatii.

Individualismul nu trebuie sa fie insotit de indiferenta

HotNews.ro: Nu credeti, totusi, ca individualismul si indiferenta fata de cei din jur se raspandesc din ce in ce mai mult?

Sid Jacobson: Individualismul nu trebuie sa fie insotit de indiferenta. Incepe prin a fi asociat cu ea la multi oameni, dar, cu timpul, individualismul incepe sa fie mai degraba "eu si comunitatea",  decat "eu fara comunitate". Chiar si in lumea animalelor exista lideri, insa atunci cand numarul celor care vor sa conduca o comunitate intr-un sens negativ creste, populatia ii anihileaza. Exista astfel de indivizi in orice specie, in procent de 18%. La fel functioneaza si comunitatile umane, la fel se intampla si in afaceri, si in industrie si e ceva lesne de observat. Asfel, cand vedem o persoana ca face ceva care nu este bine, putem fie sa spunem: "Acela e un om rau", fie acceptam ca este un fel de a fi al fiintelor umane si sa ne spunem: "Acel om are niste nevoi pe care incearca sa si le satisfaca si imaginea lui despre lume difera de a noastra". Trebuie sa intelegem felul in care acei oameni functioneaza si sa folosim ceea ce ii motiveaza pentru a da un sens pozitiv actiunilor lor.

Nu practic asta pentru a ajuta companiile sa faca mai multi bani si probabil ca publicul tau va spune: "Nu il vrem p-asta, n-o sa ne faca sa avem mai multi bani!". Da, e adevarat ca cel mai important scop al unei companii este sa faca bani, sunt de acord cu asta, dar daca acesta ar fi fost singurul meu rezultat, m-as fi retras de mult. Fac ceea ce fac pentru ca vreau sa ajut oamenii si sa fac lumea asta sa fie un loc mai bun.

Ceea ce s-a intamplat in SUA nu este o premiera


HotNews.ro: Nu sunteti putin utopic atunci cand spuneti asta?

Sid Jacobson:
Bineinteles ca sunt si voi continua sa fiu pentru restul vietii mele. Si mai am destui colegi care sunt la fel de utopici ca si mine. Nu stiu daca ne putem duce utopia la bun sfarsit, dar intotdeauna poti face lumea un loc mai bun, cu oameni care sa fie mandri ca fac parte din ea, nu o lume controlabila, cu oameni manipulati.

De multe ori oamenii cred ca eu incerc sa ii manipulez, confunda tehnicile persuadarii cu cele ale manipularii, dar nu este asa. Incerc sa ii fac pe oameni sa inteleaga ca este benefic sa observe ce stil de munca au ceilalti si sa isi coordoneze activitatile, astfel incat sa isi creasca eficienta. Asta inseamna ca intr-o relatie oamenii se zbat sa obtina ceea ce vor si, in acelasi timp, se zbat ca si ceilalti sa obtina ce si-au propus. Se numeste colaborare si este rezolvarea oricarui conflict. Cand un om este decis sa-si atinga scopul fara sa tina cont de cei din jurul lui, avem un conflict si avem oameni care vor incerca sa profite de alti oameni.

Este situatia crizei economice din SUA, care s-a extins peste tot. In timp ce noi vorbim, pietele europene cad tot mai mult. Ceea ce s-a intamplat in SUA nu este o premiera. Si nu ma gandesc la criza anilor '30, cand spun asta, ci la colapsul depozitelor bancare din timpul lui Reagan. A fost exact acelasi scenariu: foarte multi oameni din domeniul imobiliar si foarte multi oameni din institutiile de imprumut au dat foarte multi bani la foarte multi oameni care nu isi permiteau sa plateasca datoriile si au dus la scufundarea intregii industrii. Aveam un grup de institutii  bancare a caror functie principala era sa dea imprumuturi oameilor care vroiau sa isi cumpere case. A fost un soc pentru intreaga lume, intreaga industrie americana a fost inchisa de catre guvern din cauza colapsului, au fost oameni inchisi si au aparut noi reglementari.

HotNews.ro: Cum a fost posibila repetarea unei asemenea crize?

Sid Jacobson: Pentru ca anumite persoane din administratie sunt anti-reglementari si, uneori, chiar le spun oamenilor care supravegheaza respectarea lor: "Nu-ti fa treaba, da-te la o parte, nu-i investiga pe oamenii aceia, lasa-i sa-si mai vada de treaba o vreme, ca nu se intampla nimic!". Exact acelasi lucru s-a intamplt si in timpul lui Reagan. Cei care se ocupau de reglementari nu erau lasati sa-si faca treaba. Cum spuneam si mai devreme, exista un mic procent de oameni care fac dupa cum li se nazare pana cand comunitatea, in cazul nostru - sistemul economic american, se impotriveste actiunilor lor si ii inlatura. Atat timp cat comunitatea supravegheaza activitatile acestui grup si isi alege lideri care sa asigure respectarea legilor, nu apar astfel de crize.

Omul care a fost in centrul crizei financiare din timpul lui Reagan se numea John McCain

HotNews.ro: Pe cine veti paria in cursa penrtu Casa Alba?

Sid Jacobson: Ia ghici! O sa iti ofer o perspectiva istorica: omul care a fost in centrul crizei financiare din timpul lui Reagan se numea John McCain. A fost judecat alaturi de alti patru senatori pentru ca erau foarte buni prieteni cu Charles Keating, omul responsabil pentru colapsul financiar. Congresmenii,  numitit "Keating Five" , au presat autoritatile sa tolereze un escroc, sa il lase sa faca ce vrea timp de doi ani, chiar daca toata lumea stia ca ceea ce face este ilegal.

HotNews.ro:
Cetatenii americani sunt constienti de aceste antecedente?

Sid Jacobson: Vor fi si mai constienti in urmatoarele cateva zile. Majoritatea cetatenilor au uitat, probabil, de acest incident. Din cate stiu, s-a facut un film care a fost lansat ieri, in care unul dintre investigatorii cazului povesteste cum s-au intamplat lucrurile, pentru a le aminti cetatenilor americani. Insa in algereile prezidentiale din SUA se pot intampla multe. Alegerile prezidentiale sunt un pic ciudate: 40% dintre americani voteaza pentru democrati intotdeauna, 40% voteaza pentru republicani intotdeauna, iar batalia se da pentru cele 20 de procente ramase. Practic, cei care decid sunt acesti 20%, dintre care multi merg la vot fara sa se fi informat foarte bine si pe care cele doua partide incearca sa-i responsabilizeze. Cu cat creste criza economica, cu atat se inclina balanta mai mult spre democrati. In mai putin de o luna vor avea loc alegerile, dar nu putem sti cu siguranta cine va castiga, nu putem sti pe cine vor alege oamenii in acel moment. Acestea sunt parerile mele subiective despre politica.

HotNews.ro:
Revenind la oamenii cu care lucrati, credeti ca romanii inca mai poarta amprenta comunismului?

Sid Jacobson: Da, si asta se intampla peste tot, indiferent ca e vorba de comunism sau fascism, multe tari sufera din cauza trecutului lor. Iti pot da si un contra-exemplu: Marea Britanie, care nu este nici regim comunist, nici regim fascist. Daca te uiti la educatia lor, majoritatea sunt obisnuiti sa stea pe scaun, sa scoata un carnetel de notite si sa-si deschida creierul sa astepte informatia sa intre. Nu interactioneaza, nu comunica si am putea spune ca acest stil de educatie este autoritarist. Dar nu e vorba numai de asta, am sa-ti spun ce am observat eu la romani: romanii sunt inteligenti, sunt foarte preocupati de dezvoltarea lor intelectuala, foarte fini observatori, sunt dornici de informatie, de succes si vor sa scape de lanturile in care au fost tinuti atata timp. E adevarat ca au anumite limite in mentalitate, dar nu e ceva neobisnuit, toate culturile au. Previziunea mea in ceea ce ii priveste este ca Romania va progresa incredibil de rapid, daca oamenii pe care i-am cunoscut sunt un grup reprezentativ pentru populatia ei.

  
978 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii