Intalnire online HotNews Student

Silviu Negut in redactia HotNews.ro
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro

Se pot feri de criza economica viitorii absolventi? Silviu Negut, Decanul Facultatii REI (ASE) a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia HotNews.ro

Marţi, 16 decembrie 2008, 14:30    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Companiile anunta aproape zilnic concedieri si, pentru 2009, se estimeaza cateva milioane de someri in tarile UE. Tot in 2009, cateva zeci de mii de studenti isi vor incheia studiile, in Romania, si se vor trezi intr-un mediu lovit in plin de criza economica. Ce solutii au viitorii absolventi? Silviu Negut, decanul Facultatii de Relatii Economice Internationale, a raspuns cititorilor HotNews.ro/ EurActiv.ro la intrebari pe aceasta tema, precum si pe alte teme - spre exemplu, efectele schimbarilor climatice si cat de realizabile mai sunt investitiile de mediu in contextul financiar actual.

Curriculum Vitae, pe scurt
 • Silviu Negut este, din februarie 2008, decanul facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti.
 • Intre 1993 si 2008 a fost prodecan al aceleiasi facultati si din anul 2000 si pana in prezent este conducator de doctorat in domeniul “Geografie”.
 • A urmat numeroase specializari, in tara si strainatate, in domenii precum marketing direct, formarea formatorilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, politici si practici vamale, geopolitica si afaceri internationale.
 • Este unic autor a noua carti de specialitate si a participat la elaborarea altor peste 40 de carti, inclusiv manuale universitare si preuniversitare.
 • Este membru in peste 20 de asociatii, societati si comisii, precum:
o    2007-2008 Membru al Grupului Reprezentativ care a elaborat Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila 2008-2030 sub egida PNUD
o    2000 – si in prezent  - Secretar General al Comitetului National Roman de Geografie, afiliat la Uniunea Internationala de Geografie
o    1999 – si in prezent - Presedinte al Comisiei IHDP / „Dimensiunea umana a modificarilor globale ale mediului”, IGBP (sub egida UNESCO) Romania, Academia Romana
o    1998 – Membru al CNCSIS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior)
o    1996 – si in prezent - Membru al EURISC (Institutul European pentru Studierea Riscului si Securitatii)
o    1996 (reales 2000, 2004 si 2008) – si in prezent- Membru in Senatul Academiei de Studii Economice
o    1996 – si in prezent - Membru (fondator) al ARSIE (Asociatia Romana pentru Studii de Integrare Europeana)
 • Director a 5 proiecte de grant finantate de CNCSIS, intre care: "Impactul introducerii Euro asupra tarilor in Europa Centrala si de Est. Studiu de caz Romania" si "Analiza geopolitica a Romaniei – Pozitia la intersectia noilor axe geostrategice si geoeconomice"; a participat la alte sapte astfel de proiecte de grant.

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Fost student REI 98

  Stimate Domnule Profesor,

  Inainte de toate, va salut respectuos si va multumesc pentru ca ati fost unul dintre profesorii care m-au inspirat si care m-au invatat sa... invat cu placere.

  Doresc sa va intreb cateva lucruri legate de clasarea slaba a universitatilor din Romania in topurile europene sau mondiale:

  Desi multi dintre absolventii dumneavoastra ocupa cu succes posturi de conducere in companii din Romania si din strainatate, REI/ASE Bucuresti nu reuseste sa intre in topurile internationale. Ce masuri practice se pot lua astfel incat notorietatea REI sa creasca si in afara tarii?

  Ce ar putea sa faca un absolvent ca mine pentru a "da ceva inapoi" facultatii pe care a absolvit-o? Exista parteneriate cu banci, companii care sa aiba un impact practic in pregatirea absolventilor, astfel incat acestia sa "ia pulsul" pietei de munca inainte de a-si termina studiile?

  Cu deosebita consideratie,
  RMC


  • Silviu Negut

   Este evident vina universitatilor romanesti, pentru ca noi ne-am comparat intre noi. Ne-am stabilit standarde foarte joase pe care sa le putem indeplini. Inainte de '90 nu participam la clasamente. Dupa '90, a aparut clasificarea Shanghai, se pune accent pe cercetare. La noi universitatile fac de toate. In Occident este altfel. In cazul ASE noi mergem pe combinatia invatamant-cercetare. Toate clasamentele tin cont de cercetare. La noi s-a pus multa vreme accentul pe maculatura, pe care carti ai scris. Ne-am trezit in urma cu 6 ani ca noi nu suntem competititi. A fost bine ca s-a hotarat introducerea unor criterii care au ca cerinta publicarea unor lucrari.

   ASE-ul avea doar 4 articole cotate ICI. In prezent avem peste 100. Oamenii s-au miscat, la inceput au protestat, trebuie sa tinem cont de viitor.

   Nu peste mult timp o sa avem universitati romanesti cotate ICI.

   Absolventii nostrii ajung in practica si evident ca pot da ceva inapoi. Facultatea REI a fost desfiintata si reinfiintata in 1991 si am tinut cont de ce se intampla in lume. Ne-am raportat la cerintele firesti de pe plan mondial. Absolventii ne pot sprijini cu know-how-ul pe care l-au dobandit in practica.

   Avem o serie de parteneriate cu mediul de afaceri. Am vrut sa vedem care sunt pretentiile, care sunt cerintele, ii invitam sa tina cursuri.

   La REI este al 6-alea am cand avem un curs Valori Europene care introduce direct in practica. Avem aceasta boala cu prea multa teorie si prea putina practica.

   Masteratele au tot mai multe elemente legate de practica. Foarte multe discipline sunt legate de practica si avem oameni foarte tineri care comunica altfel cu studentii, succesul lor poate fi si viitorul lor succes.


 • Întrebarea nr. 2 Radu

  Stimate domnule profesor Negut,
  In conditiile in care viitorul economic al tinerilor se arata tot mai incert, credeti ca discursul cu privire la necesitatea unei specializari a studentilor in economie in functie strict de necesitatile pietei muncii, mai este de actualitate? Care credeti ca este abordarea pe care trebuie sa o aiba studentii cu privire la aceste "capricii" provocatoare de criza care vin tocmai din zona marilor finante si a marelui business, zona in care cei mai multi din studentii in economie isi indreapta sperantele pentru viitor? In fine, in lumina evolutiilor recente in economia globala, cum vedeti conceptul de etica de afaceri in ansamblul studiilor economice?
  Va multumesc,
  Radu, Timisoara


  • Silviu Negut

   N-as fi atat de pesimist asa cum afirma tanarul Radu, ca viitorul tinerilor se arata foarte incert.

   Ar trebui sa definim in ce consta criza actuala. Daca este doar o criza financiara sau o criza economica. Nu avem suficiente elemente ca sa tragem o concluzie. Trebuie sa existe efecte ditecte asupra tuturor domeniilor. Ceva s-a remediat din mers.

   Am vazut si speculatiile cu americanii care vor sa-si rezolve criza pe seama altora. Nu avem date concrete. Nici specialistii nostri nici guvernantii nu s-au hotarat.

   Am vazut un articol care arata cum criza de la Mercedes afecteaza un sat intreg din Romania. Asta e globalizare.

   Mai este si panica, razboiul psihologic. Panica face mult mai rau decat fenomenul in sine. Oamenii iau hotarari pripite si nu intotdeauna cele mai bune.

   Viitorul tinerilor depinde de cresterea Romaniei de acum incolo, nu de ce a fost pana acum. Tot ar fi grozav daca am avea anul viitor o crestere intre 4-6%.

   Problema este de unde vin investitiile. E adevarat ca Romania a atras in ultimii ani f multe investitii straine directe. Cresterea a fost bazata pe consum.

   Acum o sa existe o scadere a consumului. Sa luam exemplul industriei auto, care se prabuseste din America. Are un efect extraordinar. Dispar sute de mii de locuri de munca din mai multe industrii. Efectul este in lant si pentru alte regiuni ale lumii.

   Sfatuiesc studentii sa se indrepte spre business. Multi dintre tineri, mai mult de 50% din studentii in anii mari sunt deja angajati. Este un lucru extraordinar pentru stabilitatea lor.


  • Silviu Negut

   Etica in afaceri este un element esential. Nu cred ca exista o facultate care pregateste specialisti in domeniu pentru asemenea discipline. Problema este alta: modul in care specialistii respecta etica in afaceri, si nu apeleaza la metode ciudate. Vedem speculatiile care se fac, concurenta neloiala.


 • Întrebarea nr. 3 alex

  Domnule Decan,

  In primul rand va urez mult succes in noua functie, am fost student al REI si am incredere in capacitatea Dvs. de a conduce o facultate de prestigiu.

  As dori sa va intreb, legat de impactul REI si al ASE ca facultate/universitate pe plan international, daca aveti in vedere in cadrul facultatii vreo abordare mai indrazneata sau mai putin conventionala a fenomenelor economice actuale, in special a fluxurilor internationale de bunuri, servicii si finante.

  Absolventii universitatilor de top din SUA si Marea Britanie nu au reusit sa prevada si au dificultati in a combate efectele crizei financiare actuale. Ar fi interesante si viziuni alternative, iar Romania (si prin ASE/REI) cred ca are potentialul de a oferi asemenea abordari alternative.

  De asemenea, in context geostrategic interferentele economice par sa ia locul conflictelor militare intre marile puteri si de aceea Romania trebuie sa aiba specialisti pregatiti nu numai pentru o economie "ca la carte" ci si pentru toate scenariile posibile. Ce faceti in acest sens?

  Multumesc.

  Alex D., Bucuresti


  • Silviu Negut

   Cred ca ar trebui sa invatam din niste modele care se deruleaza paralel cu noi: modelul japonez si modelul chinez. Chinezii i-au copiat pe japonezi si au cea mai dinamica economie a lumii. Au investit in tineri trimitandu-i peste hotare si se vede efectul astazi. Au apelat la cei mai mari economisti ai lumii si sunt unde sunt azi.

   Sa faci mai mult decat poti, sa cauti nisele. Toata lumea poate sa produca, conteaza cum intri pe piata, sa cauti nisele libere sa fii competitivi. Tinerii care se afirma rapid in modul de afaceri sunt cei cu idei indraznete si propun lucruri greu de realizat dar care au efecte f mari puse in aplicare. Scenariile, studiile de caz nu trebuie sa lipseasca din facultati.


   • alex

    Multumesc pentru raspuns.

    Dupa parerea mea e esential ca romanii sa iasa din carapacea regionala, si sa inceapa sa aiba o viziune economica globala. Economia azi nu se face numai in UE si SUA, ci din ce in ce mai mult in China, India, Brazilia, Rusia (BRIC) etc.

    Poate exista si un model romanesc original?
    Eu cred ca da. Marile scoli economice abordeaza intotdeauna doctrina de pe pozitii de forta economica si creaza doctrine in slujba intereselor politice si economice, poate o viziune a unui outsider (cum este Romania) ar putea fi mai utila in acest moment si poate ar avea mai mare succes prin independenta ei. Aceasta nisa trebuie exploatata acum.


  • Silviu Negut

   Sunt uimit cu cate idei indraznete vin tinerii, ce curaj au in a spune ce ii intereseaza.

   Indrazneala de a face ceva chiar cu teama de a gresi, asta trebuie. Tinerii nostri au un potential extraordinar care nu este valorificat. Interferentele economice par sa ia locul. Tendinta generala este de trecere de la geopolitic la geo-economic.

   Aceste razboaie sunt dificile. Lupta de a stapani o piata poate sa faca mult mai multe victime. Pe de alta parte exista un efect pozitiv al concurentei.

   Ex: Disputa intre un specialist din SUA si Bill Clinton: intr-o lupta poate exista doar un singur invingator, este o perceptie gresita. Toti cei aflati in competitie pot sa castige.


 • Întrebarea nr. 4 Florin


  Si o intrebare pe tema dezbaterii : credeti ca o crestere din ce in ce mai mare a taxelor de scolarizare (facultatati dar mai ales mastere) este benefica pentru dezvoltarea tinerei generatii ?


  • Silviu Negut

   Personal nu cred. Numai ca nici universitatile de stat nu mai pot supravietui prin ceea ce primesc de la buget. Si atunci sunt obligate sa scoata si locuri cu taxe. Nu mi se pare firesc ca nr locurilor cu taxa sa il depaseasca pe cel de la buget.

   Pe de alta parte, in ASE dupa fiecare an de studii se face reierarhizarea studentilor. S-a exagerat cu nr de locuri pt studenti. S-a ajuns in anumite domenii la o inflatie a locurilor de munca.

   ASE-ul are o politica, reduce anual cu 10% nr de locuri pentru admitere peste tot. Noi ne corelam la nr de absolventi de liceu care scade anual.

   Mai intervine si comoditatea: de ce sa dea admitere cand se poate duce la taxa?


  • Silviu Negut

   Exista un registru al ocupatiilor. Acolo ar trebui o adaptare mai rapida a registrului de ocupatii din Ro care sa permita crearea de noi tipuri de specialisti solicitati pe piata muncii.

   Ar trebui si o mai mare maleabilitate in conceperea specializarilor pe facultati si mai ales a masterelor. Pentru ca facultatea nu te face specialist. Cat de cat te face masterul, atunci il alegi in functie de ce vrei sa faci in viata.


 • Întrebarea nr. 5 Razvan Arion - fost student REI

  D-le Negut, felicitari ca ati ajuns, in sfarsit, decan la REI.
  In ce grad apreciati ca ati fost implicat in fraudarea concursului pentru acordarea burselor Erasmus 2003, ASE?
  Imi amintesc cum explicati studentilor sa nu fie suparati ca bursele scoase la concurs le-au fost suflate, facand o paralela cu eforturile dvs. esuate de a ajunge decan.


  • Silviu Negut

   Stimate domnule Razvan Arion, ma bucur ca nu ati semnat anonim. As vrea sa va reamintesc modalitatea in care se calcula nota finala la concursurile pt burse Erasmus din 2003. 50%media din anul/anii precedenti, 30% un examen scris la lb straina si 20% nota de la interviu. Interviul se derula in fata unei comisii constituita din prodecanul facultatii, eu in vremea aceaa, cele 2 sefe ale catedrelor de lb straine, romanice, germanice, alte cadre didactice pt lb exceptamnd franceza si engleza si un reprezentant al studentilor. Ponderea interviului era evident foarte mica in economia notei finala. Daca aveti amabilitatea sa va uitati in foaia matricola anexata la diploma de licenta, veti constata macar astazi ca ati pornit cu un handicap inca de la inceput daca ne gandim la mediile din anii de studiu. A rezultat o ierarhie finala si in functie de nr de locuri afisate pt burse Erasmus s-a stabilit cine va pleca si cine va ramane pe lista de rezerva. Asa cum am spus si atunci si cum s-a si intamplat, aproape nimeni de pe lista de rezerva nu a ramas fara bursa.
   Imi pare rau ca in cei 17 ani de cand sunt la conducerea facultatii, singurul grup restrans de altfel care a fost nemultimit de mine, a fost cel din care ati facut parte in 2003.


  • Silviu Negut

   Legat de partea a 2-a a interventiei dvs, formularea nu se potriveste in niciun fel cu felul meu de a vorbi. Va reamintesc faptul ca nu aveam cum sa am eforturi esuate de a ajunge decan in 2003 intrucat nu au fost alegeri in acel an.Aprecierea dvs se refera al alta persoana si lata perioada ulterioara.


 • Întrebarea nr. 6 Alex

  Stimate domnule Negut,

  As dori sa stiu cum ar putea REI-ul, si in speta, Academia de Studii Economice sa imbine valoarea stiintifica a unei institutii de prestigiu cu pragmatismul vietii cotidiene.

  Mai direct,

  Cum poti sa te implici in mediul de business in timpul facultatii fara ca un eventual internship sa-ti dea peste cap sesiunea ? O serie de universitati din Europa si din lume au integrat in curricula lor programe in parteneriat cu diferite institutii si companii pentru a oferi oportunitati de dezvoltare profesionala, fara ca studentii sa paraseasca facultatea.

  Cum ati vedea evolutia unor astfel de parteneriate in Romania, in speta in ASE ?


  • Silviu Negut

   Am mai raspuns inainte in parte si aduc o completare. Facultatea noastra incurajeaza internship-urile si am avut multi studenti care au solicitat derogari pt a participa la asemenea forme de pregatire. Si noi avem parteneriate cu companii care ne sprijina in dezvoltarea profesionala. Avem si parteneriate cu institutii din strainatatein special cu facultati de economie avand invitati profesori de la aceste facultati pt a ne sprijini intr-o pregatire cat mai adecvata timpului nostru si pt viitor.


 • Întrebarea nr. 7 psd-od-ul

  Domnule profesor, se spune si se vede ca pentru acuala criza economico-financiara se intrevad foarte greu solutiile sau chiar problemele raman fara solutii, cel putin pe termen mediu si scurt. Este evident ca sunt mobilizate toate fortele disponibile, pe plan mondial si national (in fiecare tara afectata sau preventiv).

  In aceste conditii de ce suntem mai indreptatiti sa ne indoim ?
  a) de profesionismul specialistilor in materie,
  (sau)
  b) de sansele ca discipolii lor, tinerii sau mai putin tineri absolventi in domeniu, sa rezolve ceea ce nu reusesc nici cei de la litera a.


  • Silviu Negut

   Referitor la interventia dvs, as vrea sa va spun ca deja o serie de organizatii internationale sau blocuri regionale, au luat o serie de masuri pt a reduce efectele unei posibile crize. Va reamintesc faptul ca la summitul Consiliului European de sapt trecuta, UE a votat 1,5% din PIB circa 200 de miliarde de euro pentru relansarea economica. Pt UE actuala criza este o ocazie unica de a dovedi utilitatea intregii constructii europene. Si faptul ca a reusit sa obtina atat de rapid consensul cu privire la acest pas important, ne da speranta.


  • Silviu Negut

   Nu ma indoiesc de profesionalismul specialistilor in materie ci din pacate de nefolosirea lor, a celor adevarati care pot da sugestii si solutii bune.

   Partea a doua a indoielii dvs: Cred ca discipolii celor pe care i-ati numit mai inainte au sansa sa se afirme si sa dovedeasca faptul ca pot prelua in parte povara unui fenomen atat de complex cum este o criza.


 • Întrebarea nr. 8 alina_d

  Care credeti ca va fi impactul crizei financiare (mai nou, economice), pe termen lung, asupra tarii noastre? Si ce solutii considerati a fi oportune pentru depasirea acesteia, din perspectiva geopolitica?


  • Silviu Negut

   Implicarea in tot mai multe proiecte de mare anvergura care presupun venituri foarte mari si atragere de forta de munca. Personal cred ca daca Romania reuseste si practic sa participe la cele doua mari proiecte conducta Constanta-Trieste pt petrol si proiectul Nabucco pt gaze naturale, efectele ar fi foarte mari. Nu intamplator oleoductul Constanta Trieste a fost apreciat drept unul dintre cele mai mari proiecte economice alte inceputului mileniului 3. Personal am spus-o si in alte dati, acest proiect trebuia sa castige in urma cu 10 ani si nu conducta Baku-Tsbilisi-Ceyhan intrucat proiectul romanesc avea mult mai multe puncte pozitive. Numai ca atunci Romania "nu se afla in carti".

   In al doilea rand, desfasurarea cu adevarat a proiectelor de infrastructura in primul rand autostrazi si drumuri nationale. Sa nu uitam ca atat SUA cat si Germania pt a iesi din criza din 1929-1933, au derulat grandioase proiecte de acest gen.


 • Întrebarea nr. 9 Mecanismul lui Ion Roata-Dintzata

  Domnule profesor, am vazut disputa dintre doua categorii de scormonitori in problemele crizei, cu planuri anticriza diametral opuse. Nu cred ca ambele pot avea dreptate si ma apuca criza cand vad pe mana cui „nu ne vindem tara”.

  1. Adriean Videanu, Ionut Popescu sustin ca in conditii de criza trebuie stimulat CONSUMUL pentru a debloca si repune in functiune mecanismele economiei;

  2. C.P. Tariceanu sustine ca a consultat cei mai buni specialisti si, din contra, NU CONSUMUL trebuie stimulat, ci investitiile; mai mult chiar, ca fara planul lui tzara arde si criza se piaptana.

  Pe limbajul economiei politice a coroanei dintzoase eu inteleg ca primii sustin sa repornim roata dintzata a mecanismului aproape gripat si asta ar face posibila repunerea instalatiei in functiune, la parametrii normali sau scontati.

  Ultimii tzin cu dintzii de programul lor cel mai tare ...din parcare, vor sa tot cumpere roti dintzate (de comisioane nu vor sa aminteasca, probabil intra la cheltuieli neprevazute) si sa ne uitam la ele cum stau intzepenite, in asteptare (poate pe ici-colo, or mai fi schimbate unele, dar mecanismul scartzaie)

  Va rog respectuos sa-mi transmitetzi transant punctul dv de vedere, fiindca m-am saturat de spalaturi (pe dintzi) si mi se pare esentiala diferentza, din mement ce vorbim de o idee de principiu care sta la baza planului fiecaruia (in mod evident contradictorii), incat unul pare anticriza, iar celalalt anticristul. Ba chiar ultimul a ajuns sa impuna programul minune ca o conditie de guvernare, ni-l falfaie ca pe un unicat al inteligentei politice scapata in tagma economica.

  In aceste conditii, noua ne mai raman 3 optziuni:
  -sa consumam;
  -sa ne consumam scrasnind din dintzi;
  -sa ne uitam cum tzin unii cu dintzii de scaun si coroana, fara sa tzina cont ca roata se invarteste, s-ar putea sa-si rupa dintzii pana la urma si sa se aleaga cu o coroana dintzata, sora cu proteza .
  Va multumesc.


  • Silviu Negut

   Tocmai aceasta este dilema, daca trebuie stimulat consumul sau investitiile. Raspunsul nu trebuie dat in functie de persoane care vehiculeaza asemenea variante, ci in functie de realitate. Numai ca este la fel de greu de stimulat si consumul si investitiile. Daca marile firme prezente pe piata romaneasca cu filiale au probleme in tara gazda, evident ca vor lua masuri de reducere a investitiilor in tarile unde au filiale, inclusiv Romania. Daca foarte multi oameni sunt afectati de criza si practic nu mai au servici si traiesc din ajutorul de somaj in cel mai bun caz, este greu de crezut ca poate fi stimulat consumul.

   Cred mai curand, cel putin pe termen scurt, intr-o stagnare a celor 2 componente.


 • Întrebarea nr. 10 Dan

  Anul trecut am auzit un reprezentant al unei facultati de stiinte economice intr-o scurta declaratie pentru un post de televiziune. Acesta insista asupra obligativitatii efectuarii studiilor postuniversitare pentru accederea la functii de conducere in cadrul bancilor . Este o informatie profund gresita, nu are nicio legatura cu realitatea, insa periculoasa. Am inceput sa aud prin sucursalele unor banci nemultumiri privind salariile, functia,etc: "Am master de ce nu primesc mai mult?, De ce raman tot in agentie si nu in sucursala?". Astfel de nemultumiri se aud imediat dupa ce te indemna sa faci schimbul valutar peste drum, pentru ca acolo e mai avantajos!!!! Pana nu se intelege ca trebuie sa muncesti mult si sa faci mai mult profit pentru angajatorul tau decat cei din jurul tau nu vei accede niciodata la nimic. Trebuie sa muncesti si sa dai ce ai mai bun. Este foarte bine sa studiezi in permanenta sa urmezi orice fel de cursuri pentru ca doar asa poti progresa, dar nu cred ca este corect sa inducem astfel de asteptari doar pentru a avea mai multi cursanti, pentru a primi mai multe subventii de la stat si taxe de la studenti. Pentru ca la acest lucru s-a redus de fapt mesajul profesorului respectiv.


  • Silviu Negut

   Cred ca problema trebuie vazuta altfel. Practic s-a schimbat paradigma invatamantului, in principal a diplomelor. Pana in 1990, era suficient sa ai o diploma ca ai absolvit o facultate. Apoi au aparut studiile aprofundate si ulterior masteratul. Ca urmare, masteratul nu presupune automat un salariu mai mare ci o conditie absolut necesara pt a accede pe anumite pozitii.


 • Întrebarea nr. 11 JP

  Dl. Decan, va felicit pentru activitatea dvs in cadrul ASE-ului, dar mai ales in cadrul REi-ului.

  Trebuie sa recunosc ca ma mandresc pentru ca am calitatea de absolvent al acestei facultati (obtinuta in 2001). Poate sunt o persoana nostalgica, insa la momentul admiterii mele aceasta facultate era una de elita. In opinia mea sensul de elita rezida din faptul ca era o concurenta acerba la admitere, iar la aceasta facultate veneau copii foarte buni. Din pacate curricula din REI-ul de atunci nu a fost una performanta astfel incat sa stimuleze studentii in imbunatatirea si perfectionarea calitatilor lor. Totusi, poate REI-ul a fost cea mai inovativa dintre toate facultatile din ASE.
  As fi interesat ce proiect de restructurare exista pentru calibrarea curriculei din aceasta facultate pe realitatile economice actuale. M-ar interesa strategia dvs pe termen scurt si mediu.

  In opinia mea, un efect negativ asupra calitatii absolventilor a fost acceptarea locurilor cu taxe.
  Care este opinia dvs pe acest subiect?

  Multumesc si va urez un an de succes.


  • Silviu Negut

   In legatura cu interventia dvs, in ceea ce priveste locurile cu taxa, m-am exprimat deja, iar in privinta curiculei de la REI, daca urmariti pe site-ul facultatii modul in care arata in prezent, dupa ce am trecut la sistemul Bologna, veti constata o restructurare serioasa si zic eu pozitiva. In continuare vom incerca sa realizam o si mai buna racordarea a curiculei la realitatea economico-sociala actuala si la cea previzibila.


 • Întrebarea nr. 12 Alex DH

  Am sa va adresez o intrebare ceva mai apropiata de domeniul in care sunteti specializat, geografia:

  In acest moment de cotitura in economia mondiala, putem conta pe resurse alternative? Georgrafic vorbind, se vorbeste despre supra-popularea planetei, despre epuizarea rapida a resurselor naturale (50 de ani), despre incazlire globala si legatura dintre aceasta si cele de mai sus, inclusiv poluarea in crestere ce pare sa fie o problema majora. Credeti ca exista zone geografice cu resurse neexploatate, care sa poata face fata intr-un mod rational cresterii consumului? Cunoasteti forme alternative de producere a energiei mai ieftine si mai eficiente care sa fie promovate si utilizate in viitorul apropiat?

  Multumesc,
  ADH


  • Silviu Negut

   Legat de resursele alternative, as vrea sa va spun cateva lucruri. Toata lumea vorbeste despre ele, numai ca prea putine state au facut ceva concret si vizibil pt valorificarea acestora. As mentiona si aici ca UE este lider mondial in ceea ce priveste productia si consumul de energie obtinuta din surse regenerabile. Stim ca exista unele directive cu privire la utilizarea energiei din surse regenerabile care sa atinga o pondere de 20% in anul 2020. In paralel se are in vedere reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera tot cu 20% pana in 2020. Exista foarte multe reglementari privind utilizarea bio-masei, dar mai ales asa-numitele culturile energetice. Fiecare tara membra are o anumita cota pe care trebuie sa o atinga. Obiectivul este foarte ambitios dar greu de atins.

   In conditiile in care criza care se prefigureaza va fi una reala, asemenea proiecte ambitioase vor avea de suferit.

   As vrea sa mentionez un caz pozitiv dar aproape incredibil referitor la Romania, la Transelectrica s-au inregistrat solicitari pt centrale eoliene cu o putere de 15.000 de megawati, ori potentialul Romaniei este de 14.000 de megawati.

   La penultima intrebare raspunsul este pozitiv: exista inca zone geografice cu resurse neexploatate si chiar unele cu zacaminte neidentificate la nivelul tehnologiei actuale.

   Legat de aprecierea dvs privind epuizarea rapida a unor resurse naturale, petrolul de ex, v-as da un exemplu care contrazice cel putin partial asemenea afirmatie. In 1980 rezervele mondiale de petrol erau apreciate 87 de miliarde de tone. De atunci si pana acum s-au exploatat peste 100 de miliarde de tone si rezervele certe actuale sunt in jur de 160 miliarde de tone.

10445 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  REI Bucuresti in fata concurentei straine (Luni, 15 decembrie 2008, 14:08)

  Fost student REI 98 [anonim]

  Stimate Domnule Profesor,

  Inainte de toate, va salut respectuos si va multumesc pentru ca ati fost unul dintre profesorii care m-au inspirat si care m-au invatat sa... invat cu placere.

  Doresc sa va intreb cateva lucruri legate de clasarea slaba a universitatilor din Romania in topurile europene sau mondiale:

  Desi multi dintre absolventii dumneavoastra ocupa cu succes posturi de conducere in companii din Romania si din strainatate, REI/ASE Bucuresti nu reuseste sa intre in topurile internationale. Ce masuri practice se pot lua astfel incat notorietatea REI sa creasca si in afara tarii?

  Ce ar putea sa faca un absolvent ca mine pentru a "da ceva inapoi" facultatii pe care a absolvit-o? Exista parteneriate cu banci, companii care sa aiba un impact practic in pregatirea absolventilor, astfel incat acestia sa "ia pulsul" pietei de munca inainte de a-si termina studiile?

  Cu deosebita consideratie,
  RMC
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 14:40)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fost student REI 98

   Este evident vina universitatilor romanesti, pentru ca noi ne-am comparat intre noi. Ne-am stabilit standarde foarte joase pe care sa le putem indeplini. Inainte de '90 nu participam la clasamente. Dupa '90, a aparut clasificarea Shanghai, se pune accent pe cercetare. La noi universitatile fac de toate. In Occident este altfel. In cazul ASE noi mergem pe combinatia invatamant-cercetare. Toate clasamentele tin cont de cercetare. La noi s-a pus multa vreme accentul pe maculatura, pe care carti ai scris. Ne-am trezit in urma cu 6 ani ca noi nu suntem competititi. A fost bine ca s-a hotarat introducerea unor criterii care au ca cerinta publicarea unor lucrari.

   ASE-ul avea doar 4 articole cotate ICI. In prezent avem peste 100. Oamenii s-au miscat, la inceput au protestat, trebuie sa tinem cont de viitor.

   Nu peste mult timp o sa avem universitati romanesti cotate ICI.

   Absolventii nostrii ajung in practica si evident ca pot da ceva inapoi. Facultatea REI a fost desfiintata si reinfiintata in 1991 si am tinut cont de ce se intampla in lume. Ne-am raportat la cerintele firesti de pe plan mondial. Absolventii ne pot sprijini cu know-how-ul pe care l-au dobandit in practica.

   Avem o serie de parteneriate cu mediul de afaceri. Am vrut sa vedem care sunt pretentiile, care sunt cerintele, ii invitam sa tina cursuri.

   La REI este al 6-alea am cand avem un curs Valori Europene care introduce direct in practica. Avem aceasta boala cu prea multa teorie si prea putina practica.

   Masteratele au tot mai multe elemente legate de practica. Foarte multe discipline sunt legate de practica si avem oameni foarte tineri care comunica altfel cu studentii, succesul lor poate fi si viitorul lor succes.
 • 0 (0 voturi)    
  Cariera de economist si etica in afaceri (Luni, 15 decembrie 2008, 14:22)

  Radu [anonim]

  Stimate domnule profesor Negut,
  In conditiile in care viitorul economic al tinerilor se arata tot mai incert, credeti ca discursul cu privire la necesitatea unei specializari a studentilor in economie in functie strict de necesitatile pietei muncii, mai este de actualitate? Care credeti ca este abordarea pe care trebuie sa o aiba studentii cu privire la aceste "capricii" provocatoare de criza care vin tocmai din zona marilor finante si a marelui business, zona in care cei mai multi din studentii in economie isi indreapta sperantele pentru viitor? In fine, in lumina evolutiilor recente in economia globala, cum vedeti conceptul de etica de afaceri in ansamblul studiilor economice?
  Va multumesc,
  Radu, Timisoara
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 14:49)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   N-as fi atat de pesimist asa cum afirma tanarul Radu, ca viitorul tinerilor se arata foarte incert.

   Ar trebui sa definim in ce consta criza actuala. Daca este doar o criza financiara sau o criza economica. Nu avem suficiente elemente ca sa tragem o concluzie. Trebuie sa existe efecte ditecte asupra tuturor domeniilor. Ceva s-a remediat din mers.

   Am vazut si speculatiile cu americanii care vor sa-si rezolve criza pe seama altora. Nu avem date concrete. Nici specialistii nostri nici guvernantii nu s-au hotarat.

   Am vazut un articol care arata cum criza de la Mercedes afecteaza un sat intreg din Romania. Asta e globalizare.

   Mai este si panica, razboiul psihologic. Panica face mult mai rau decat fenomenul in sine. Oamenii iau hotarari pripite si nu intotdeauna cele mai bune.

   Viitorul tinerilor depinde de cresterea Romaniei de acum incolo, nu de ce a fost pana acum. Tot ar fi grozav daca am avea anul viitor o crestere intre 4-6%.

   Problema este de unde vin investitiile. E adevarat ca Romania a atras in ultimii ani f multe investitii straine directe. Cresterea a fost bazata pe consum.

   Acum o sa existe o scadere a consumului. Sa luam exemplul industriei auto, care se prabuseste din America. Are un efect extraordinar. Dispar sute de mii de locuri de munca din mai multe industrii. Efectul este in lant si pentru alte regiuni ale lumii.

   Sfatuiesc studentii sa se indrepte spre business. Multi dintre tineri, mai mult de 50% din studentii in anii mari sunt deja angajati. Este un lucru extraordinar pentru stabilitatea lor.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 14:52)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Etica in afaceri este un element esential. Nu cred ca exista o facultate care pregateste specialisti in domeniu pentru asemenea discipline. Problema este alta: modul in care specialistii respecta etica in afaceri, si nu apeleaza la metode ciudate. Vedem speculatiile care se fac, concurenta neloiala.
 • 0 (0 voturi)    
  abordari avangardiste (Luni, 15 decembrie 2008, 14:44)

  alex [anonim]

  Domnule Decan,

  In primul rand va urez mult succes in noua functie, am fost student al REI si am incredere in capacitatea Dvs. de a conduce o facultate de prestigiu.

  As dori sa va intreb, legat de impactul REI si al ASE ca facultate/universitate pe plan international, daca aveti in vedere in cadrul facultatii vreo abordare mai indrazneata sau mai putin conventionala a fenomenelor economice actuale, in special a fluxurilor internationale de bunuri, servicii si finante.

  Absolventii universitatilor de top din SUA si Marea Britanie nu au reusit sa prevada si au dificultati in a combate efectele crizei financiare actuale. Ar fi interesante si viziuni alternative, iar Romania (si prin ASE/REI) cred ca are potentialul de a oferi asemenea abordari alternative.

  De asemenea, in context geostrategic interferentele economice par sa ia locul conflictelor militare intre marile puteri si de aceea Romania trebuie sa aiba specialisti pregatiti nu numai pentru o economie "ca la carte" ci si pentru toate scenariile posibile. Ce faceti in acest sens?

  Multumesc.

  Alex D., Bucuresti
  • +1 (1 vot)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 14:57)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Cred ca ar trebui sa invatam din niste modele care se deruleaza paralel cu noi: modelul japonez si modelul chinez. Chinezii i-au copiat pe japonezi si au cea mai dinamica economie a lumii. Au investit in tineri trimitandu-i peste hotare si se vede efectul astazi. Au apelat la cei mai mari economisti ai lumii si sunt unde sunt azi.

   Sa faci mai mult decat poti, sa cauti nisele. Toata lumea poate sa produca, conteaza cum intri pe piata, sa cauti nisele libere sa fii competitivi. Tinerii care se afirma rapid in modul de afaceri sunt cei cu idei indraznete si propun lucruri greu de realizat dar care au efecte f mari puse in aplicare. Scenariile, studiile de caz nu trebuie sa lipseasca din facultati.
   • 0 (0 voturi)    
    multumesc (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:05)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Silviu Negut

    Multumesc pentru raspuns.

    Dupa parerea mea e esential ca romanii sa iasa din carapacea regionala, si sa inceapa sa aiba o viziune economica globala. Economia azi nu se face numai in UE si SUA, ci din ce in ce mai mult in China, India, Brazilia, Rusia (BRIC) etc.

    Poate exista si un model romanesc original?
    Eu cred ca da. Marile scoli economice abordeaza intotdeauna doctrina de pe pozitii de forta economica si creaza doctrine in slujba intereselor politice si economice, poate o viziune a unui outsider (cum este Romania) ar putea fi mai utila in acest moment si poate ar avea mai mare succes prin independenta ei. Aceasta nisa trebuie exploatata acum.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:01)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Sunt uimit cu cate idei indraznete vin tinerii, ce curaj au in a spune ce ii intereseaza.

   Indrazneala de a face ceva chiar cu teama de a gresi, asta trebuie. Tinerii nostri au un potential extraordinar care nu este valorificat. Interferentele economice par sa ia locul. Tendinta generala este de trecere de la geopolitic la geo-economic.

   Aceste razboaie sunt dificile. Lupta de a stapani o piata poate sa faca mult mai multe victime. Pe de alta parte exista un efect pozitiv al concurentei.

   Ex: Disputa intre un specialist din SUA si Bill Clinton: intr-o lupta poate exista doar un singur invingator, este o perceptie gresita. Toti cei aflati in competitie pot sa castige.
 • 0 (0 voturi)    
  "Nefost" student REI (Luni, 15 decembrie 2008, 14:54)

  Florin [anonim]


  Si o intrebare pe tema dezbaterii : credeti ca o crestere din ce in ce mai mare a taxelor de scolarizare (facultatati dar mai ales mastere) este benefica pentru dezvoltarea tinerei generatii ?
  • 0 (0 voturi)    
   facultate si master ..... (Luni, 15 decembrie 2008, 16:31)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Florin

   nu e obligatoriu ca toata lumea sa aibe facultate si/sau master!!
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:05)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Personal nu cred. Numai ca nici universitatile de stat nu mai pot supravietui prin ceea ce primesc de la buget. Si atunci sunt obligate sa scoata si locuri cu taxe. Nu mi se pare firesc ca nr locurilor cu taxa sa il depaseasca pe cel de la buget.

   Pe de alta parte, in ASE dupa fiecare an de studii se face reierarhizarea studentilor. S-a exagerat cu nr de locuri pt studenti. S-a ajuns in anumite domenii la o inflatie a locurilor de munca.

   ASE-ul are o politica, reduce anual cu 10% nr de locuri pentru admitere peste tot. Noi ne corelam la nr de absolventi de liceu care scade anual.

   Mai intervine si comoditatea: de ce sa dea admitere cand se poate duce la taxa?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:08)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Exista un registru al ocupatiilor. Acolo ar trebui o adaptare mai rapida a registrului de ocupatii din Ro care sa permita crearea de noi tipuri de specialisti solicitati pe piata muncii.

   Ar trebui si o mai mare maleabilitate in conceperea specializarilor pe facultati si mai ales a masterelor. Pentru ca facultatea nu te face specialist. Cat de cat te face masterul, atunci il alegi in functie de ce vrei sa faci in viata.
 • 0 (0 voturi)    
  Burse Erasmus (Luni, 15 decembrie 2008, 15:19)

  Razvan Arion - fost student REI [anonim]

  D-le Negut, felicitari ca ati ajuns, in sfarsit, decan la REI.
  In ce grad apreciati ca ati fost implicat in fraudarea concursului pentru acordarea burselor Erasmus 2003, ASE?
  Imi amintesc cum explicati studentilor sa nu fie suparati ca bursele scoase la concurs le-au fost suflate, facand o paralela cu eforturile dvs. esuate de a ajunge decan.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:14)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan Arion - fost student REI

   Stimate domnule Razvan Arion, ma bucur ca nu ati semnat anonim. As vrea sa va reamintesc modalitatea in care se calcula nota finala la concursurile pt burse Erasmus din 2003. 50%media din anul/anii precedenti, 30% un examen scris la lb straina si 20% nota de la interviu. Interviul se derula in fata unei comisii constituita din prodecanul facultatii, eu in vremea aceaa, cele 2 sefe ale catedrelor de lb straine, romanice, germanice, alte cadre didactice pt lb exceptamnd franceza si engleza si un reprezentant al studentilor. Ponderea interviului era evident foarte mica in economia notei finala. Daca aveti amabilitatea sa va uitati in foaia matricola anexata la diploma de licenta, veti constata macar astazi ca ati pornit cu un handicap inca de la inceput daca ne gandim la mediile din anii de studiu. A rezultat o ierarhie finala si in functie de nr de locuri afisate pt burse Erasmus s-a stabilit cine va pleca si cine va ramane pe lista de rezerva. Asa cum am spus si atunci si cum s-a si intamplat, aproape nimeni de pe lista de rezerva nu a ramas fara bursa.
   Imi pare rau ca in cei 17 ani de cand sunt la conducerea facultatii, singurul grup restrans de altfel care a fost nemultimit de mine, a fost cel din care ati facut parte in 2003.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:16)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan Arion - fost student REI

   Legat de partea a 2-a a interventiei dvs, formularea nu se potriveste in niciun fel cu felul meu de a vorbi. Va reamintesc faptul ca nu aveam cum sa am eforturi esuate de a ajunge decan in 2003 intrucat nu au fost alegeri in acel an.Aprecierea dvs se refera al alta persoana si lata perioada ulterioara.
   • 0 (0 voturi)    
    Burse Erasmus (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:51)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui Silviu Negut

    exact asa cum nu se potriveste nici expresia "cate o tona de carbune de fiecare chinezut"...chiar, s-o fi modificat raportul?

    imi amintesc si eu una gen "exista atleti foare valorosi care nu sunt in forma optima in ziua cursei si rateaza medalia"
  • 0 (0 voturi)    
   confirm frauda (Marţi, 16 decembrie 2008, 19:28)

   Raluca Barbuneanu [anonim] i-a raspuns lui Razvan Arion - fost student REI

   Ma numar si eu printre studentii REI care au depus dosar pentru Erasmus in 2003. Criteriile enumerate de dl Negut sunt praf in ochi. Eram in anul 3 - media 10.00 in anul 2 si 9,87 in anul I daca nu ma insel, si in primii 3 studenti ca medii. La limba fraceza (am aplicat pentru Paris -Sorbona)- terminasem deja doi ani la IFRG - cu diplome eliberate de statul francez si cursuri doar in franceza. Evident - nu m-am calificat nici la faza de interviu. Mi s-a spus ca nu se pot depune contestatii la ASE. Asa ca m-am dus cu dosarul la secrectarul de stat din Ministerul Educatiei. Stiti care a fost efectul? A doua zi am fost sunata de un domn care s-a recomandat ca seful pe Erasmus la ASE - Dan Ionescu sau Dan Popescu parca. Mi-a spus ca a fost o neintelegere, si ca eu am bursa in Paris XII, universitate care nu facea parte din programul REI.
   M-am dus acolo si am fost colega de apartament cu o colega "mai competenta" care castigase bursa la Sorbona. Note mici, bata la franceza...
   Si inca ceva: ASE ar trebui sa-si revizuiasca programa, ca numai cursuri inutile sunt acolo. Iar cel al domnului Negut - 600 de pagini de unde puteti afla unde si cat de mari sunt cele mai mari zacaminte de petrol, gaze si minereuri- ar trebui sa fie printre primele restructurate. Nu e pic de informatie utila in programa ASE. De exemplu, termini REI fara sa vezi in viata ta cum arata o declaratie vamala...dar stim de toate rundele de negocieri GAT si pe unde trec conductele TAB 1 si TAB 2.
   • 0 (0 voturi)    
    burse fraudate si in 2004 (Miercuri, 17 decembrie 2008, 8:50)

    Seby [anonim] i-a raspuns lui Raluca Barbuneanu

    Eu am participat la acest asa zis concurs in 2002 si confirm acelasi lucru.
    Rog pe cei interesati sa studiez cazul fetei d-lui Korca (decan REI din 2003), care desi in prima faza a concursului a fost respinsa, pana la urma a primit o bursa ERASMUS.
    Sistemul de selectie nu este transparent si nu se cunosc criteriile si nici macar notele, intodeauna se prezinta o lista fara nici un punctaj.
    Sistemul de acordare a burselor erasmus in REI (probail din tot ASE-ul) este corupt, ca si profesorii din aceasta facultate, de aceste burse beneficiind rude ale profesrilor sau cei care stiu cui trebuie sa plateasca!
 • 0 (0 voturi)    
  Joint-schooling, dezvoltare profesionala (Luni, 15 decembrie 2008, 16:14)

  Alex [anonim]

  Stimate domnule Negut,

  As dori sa stiu cum ar putea REI-ul, si in speta, Academia de Studii Economice sa imbine valoarea stiintifica a unei institutii de prestigiu cu pragmatismul vietii cotidiene.

  Mai direct,

  Cum poti sa te implici in mediul de business in timpul facultatii fara ca un eventual internship sa-ti dea peste cap sesiunea ? O serie de universitati din Europa si din lume au integrat in curricula lor programe in parteneriat cu diferite institutii si companii pentru a oferi oportunitati de dezvoltare profesionala, fara ca studentii sa paraseasca facultatea.

  Cum ati vedea evolutia unor astfel de parteneriate in Romania, in speta in ASE ?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:19)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Am mai raspuns inainte in parte si aduc o completare. Facultatea noastra incurajeaza internship-urile si am avut multi studenti care au solicitat derogari pt a participa la asemenea forme de pregatire. Si noi avem parteneriate cu companii care ne sprijina in dezvoltarea profesionala. Avem si parteneriate cu institutii din strainatatein special cu facultati de economie avand invitati profesori de la aceste facultati pt a ne sprijini intr-o pregatire cat mai adecvata timpului nostru si pt viitor.
 • 0 (0 voturi)    
  Dilema ...sau raspuns, la titlul articolului? (Luni, 15 decembrie 2008, 18:07)

  psd-od-ul [anonim]

  Domnule profesor, se spune si se vede ca pentru acuala criza economico-financiara se intrevad foarte greu solutiile sau chiar problemele raman fara solutii, cel putin pe termen mediu si scurt. Este evident ca sunt mobilizate toate fortele disponibile, pe plan mondial si national (in fiecare tara afectata sau preventiv).

  In aceste conditii de ce suntem mai indreptatiti sa ne indoim ?
  a) de profesionismul specialistilor in materie,
  (sau)
  b) de sansele ca discipolii lor, tinerii sau mai putin tineri absolventi in domeniu, sa rezolve ceea ce nu reusesc nici cei de la litera a.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:22)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui psd-od-ul

   Referitor la interventia dvs, as vrea sa va spun ca deja o serie de organizatii internationale sau blocuri regionale, au luat o serie de masuri pt a reduce efectele unei posibile crize. Va reamintesc faptul ca la summitul Consiliului European de sapt trecuta, UE a votat 1,5% din PIB circa 200 de miliarde de euro pentru relansarea economica. Pt UE actuala criza este o ocazie unica de a dovedi utilitatea intregii constructii europene. Si faptul ca a reusit sa obtina atat de rapid consensul cu privire la acest pas important, ne da speranta.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:24)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui psd-od-ul

   Nu ma indoiesc de profesionalismul specialistilor in materie ci din pacate de nefolosirea lor, a celor adevarati care pot da sugestii si solutii bune.

   Partea a doua a indoielii dvs: Cred ca discipolii celor pe care i-ati numit mai inainte au sansa sa se afirme si sa dovedeasca faptul ca pot prelua in parte povara unui fenomen atat de complex cum este o criza.
 • 0 (0 voturi)    
  domnule nou decan (Luni, 15 decembrie 2008, 19:49)

  ginel [anonim]

  O criza economica apare in general cand o gramada de oamenii sunt platiti la mai mult decat produc.
  Avand in vedere ca majoritatea studentiilor din ASE au ca specializari domenii care nu tin de productie, pare ca vor fii primi disponibilizari.
  Un exemplu elocvent este Alcatel-Lucent care a dat 1000 de manageri afara. Credeti ca la fel se intampla cu manageri de la noi?
 • 0 (0 voturi)    
  criza economica (Luni, 15 decembrie 2008, 22:23)

  alina_d [anonim]

  Care credeti ca va fi impactul crizei financiare (mai nou, economice), pe termen lung, asupra tarii noastre? Si ce solutii considerati a fi oportune pentru depasirea acesteia, din perspectiva geopolitica?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:31)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui alina_d

   Implicarea in tot mai multe proiecte de mare anvergura care presupun venituri foarte mari si atragere de forta de munca. Personal cred ca daca Romania reuseste si practic sa participe la cele doua mari proiecte conducta Constanta-Trieste pt petrol si proiectul Nabucco pt gaze naturale, efectele ar fi foarte mari. Nu intamplator oleoductul Constanta Trieste a fost apreciat drept unul dintre cele mai mari proiecte economice alte inceputului mileniului 3. Personal am spus-o si in alte dati, acest proiect trebuia sa castige in urma cu 10 ani si nu conducta Baku-Tsbilisi-Ceyhan intrucat proiectul romanesc avea mult mai multe puncte pozitive. Numai ca atunci Romania "nu se afla in carti".

   In al doilea rand, desfasurarea cu adevarat a proiectelor de infrastructura in primul rand autostrazi si drumuri nationale. Sa nu uitam ca atat SUA cat si Germania pt a iesi din criza din 1929-1933, au derulat grandioase proiecte de acest gen.
 • 0 (0 voturi)    
  zerooo (Luni, 15 decembrie 2008, 22:24)

  adevarul clar..din pacate [anonim]

  domnilor de la ase...
  am absolvit si eu acolo...ba mai mult..am facut si un master. Nu le regret... dar adevarul este: ase-ul este o nulitate la nivel ...nici macar global...ci chiar si regional(si albanezii sunt mai dinamici ca noi). Studiati organizarile scolilor de afaceri din lume...rei..ce e aia?...si multe altele...cati profesori din top 100 universitati predau la ase?...cate lucrari ale profesorilor ase sunt publicate in strainatate?..ce presupune un doctorat la ase...ma refer ca cercetare? ...presupune cumva..sute de pagini scrise din alte carti?...ce proiecte de cercetare se fac in ase?...exista notiunea de cercetare in ase?...cati studenti straini din tari..medii macar sunt in ase?
  cu tot respectul...dvs si alti rectori...plecati!
  aduceti persoane scolite in afara sa va reorganizeze...sa va dea o noua viziune..si nu numai in ase..in toata scoala romaneasca...sunteti ultimii....nu la nivel global...chiar si aici..
  pana si tarile din spatiul ex sovietic au scoli mai dinamice decat ale noastre.
  TINETI MINTE: LUMEA EDUCATIEI NU SE REZUMA LA ROMANIA SAU EUROPA(ca si acolo suntem sub nivelul ...ultimilor clasati)...LUMEA INSEAMNA "GLOBAL"!!!!
  ..sincer...mi se pare trist...si descurajant!
  subbalcanic
  • 0 (0 voturi)    
   da (Marţi, 16 decembrie 2008, 14:10)

   sss [utilizator] i-a raspuns lui adevarul clar..din pacate

   Ai dreptate in ceea ce spui, dar Dl profesor Negut este exceptia care confirma regula, exact din punctele de vedere mentionate de tine. Degeaba spui ca ai absolvit ASE, pentru ca se vede ca nu l-ai avut profesor pe dl Negut. Nu sunt genul de om care sa laude, dar dansul este printre foarte putinii profesori care mi-au inspirat respect. Cine il cunoste, stie ce vreau sa spun.
   • 0 (0 voturi)    
    ??? (Miercuri, 17 decembrie 2008, 11:38)

    ana [anonim] i-a raspuns lui sss

    Si ce? ai avut succes din cauza lui? lasa prostiile...
 • 0 (0 voturi)    
  Criza economica (Marţi, 16 decembrie 2008, 5:18)

  V.R. [anonim]

  Actuala criza economica internationala are o puternica incarcatura geopolitica, in randurile specialistilor facandu-se numeroase speculatii legate de "transferul" costurilor acesteia dinspre SUA spre alte zone (Europa, America Latina, Asia ). Si asta in conditiile in care multe state platesc "factura", chiar daca nu au beneficiat de pe urma investitiilor "toxice" si nici nu au avut vreo "contributie" la declansarea crizei. In aceste conditii, care sunt elementele definitorii ale geopoliticii actuale?
  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  (NE) CONSUMAM sau tzinem cu dintzii de coroana? (Marţi, 16 decembrie 2008, 9:54)

  Mecanismul lui Ion Roata-Dintzata [anonim]

  Domnule profesor, am vazut disputa dintre doua categorii de scormonitori in problemele crizei, cu planuri anticriza diametral opuse. Nu cred ca ambele pot avea dreptate si ma apuca criza cand vad pe mana cui „nu ne vindem tara”.

  1. Adriean Videanu, Ionut Popescu sustin ca in conditii de criza trebuie stimulat CONSUMUL pentru a debloca si repune in functiune mecanismele economiei;

  2. C.P. Tariceanu sustine ca a consultat cei mai buni specialisti si, din contra, NU CONSUMUL trebuie stimulat, ci investitiile; mai mult chiar, ca fara planul lui tzara arde si criza se piaptana.

  Pe limbajul economiei politice a coroanei dintzoase eu inteleg ca primii sustin sa repornim roata dintzata a mecanismului aproape gripat si asta ar face posibila repunerea instalatiei in functiune, la parametrii normali sau scontati.

  Ultimii tzin cu dintzii de programul lor cel mai tare ...din parcare, vor sa tot cumpere roti dintzate (de comisioane nu vor sa aminteasca, probabil intra la cheltuieli neprevazute) si sa ne uitam la ele cum stau intzepenite, in asteptare (poate pe ici-colo, or mai fi schimbate unele, dar mecanismul scartzaie)

  Va rog respectuos sa-mi transmitetzi transant punctul dv de vedere, fiindca m-am saturat de spalaturi (pe dintzi) si mi se pare esentiala diferentza, din mement ce vorbim de o idee de principiu care sta la baza planului fiecaruia (in mod evident contradictorii), incat unul pare anticriza, iar celalalt anticristul. Ba chiar ultimul a ajuns sa impuna programul minune ca o conditie de guvernare, ni-l falfaie ca pe un unicat al inteligentei politice scapata in tagma economica.

  In aceste conditii, noua ne mai raman 3 optziuni:
  -sa consumam;
  -sa ne consumam scrasnind din dintzi;
  -sa ne uitam cum tzin unii cu dintzii de scaun si coroana, fara sa tzina cont ca roata se invarteste, s-ar putea sa-si rupa dintzii pana la urma si sa se aleaga cu o coroana dintzata, sora cu proteza .
  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:35)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mecanismul lui Ion Roata-Dintzata

   Tocmai aceasta este dilema, daca trebuie stimulat consumul sau investitiile. Raspunsul nu trebuie dat in functie de persoane care vehiculeaza asemenea variante, ci in functie de realitate. Numai ca este la fel de greu de stimulat si consumul si investitiile. Daca marile firme prezente pe piata romaneasca cu filiale au probleme in tara gazda, evident ca vor lua masuri de reducere a investitiilor in tarile unde au filiale, inclusiv Romania. Daca foarte multi oameni sunt afectati de criza si practic nu mai au servici si traiesc din ajutorul de somaj in cel mai bun caz, este greu de crezut ca poate fi stimulat consumul.

   Cred mai curand, cel putin pe termen scurt, intr-o stagnare a celor 2 componente.
 • +1 (1 vot)    
  master (Marţi, 16 decembrie 2008, 10:15)

  Dan [anonim]

  Anul trecut am auzit un reprezentant al unei facultati de stiinte economice intr-o scurta declaratie pentru un post de televiziune. Acesta insista asupra obligativitatii efectuarii studiilor postuniversitare pentru accederea la functii de conducere in cadrul bancilor . Este o informatie profund gresita, nu are nicio legatura cu realitatea, insa periculoasa. Am inceput sa aud prin sucursalele unor banci nemultumiri privind salariile, functia,etc: "Am master de ce nu primesc mai mult?, De ce raman tot in agentie si nu in sucursala?". Astfel de nemultumiri se aud imediat dupa ce te indemna sa faci schimbul valutar peste drum, pentru ca acolo e mai avantajos!!!! Pana nu se intelege ca trebuie sa muncesti mult si sa faci mai mult profit pentru angajatorul tau decat cei din jurul tau nu vei accede niciodata la nimic. Trebuie sa muncesti si sa dai ce ai mai bun. Este foarte bine sa studiezi in permanenta sa urmezi orice fel de cursuri pentru ca doar asa poti progresa, dar nu cred ca este corect sa inducem astfel de asteptari doar pentru a avea mai multi cursanti, pentru a primi mai multe subventii de la stat si taxe de la studenti. Pentru ca la acest lucru s-a redus de fapt mesajul profesorului respectiv.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:38)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Cred ca problema trebuie vazuta altfel. Practic s-a schimbat paradigma invatamantului, in principal a diplomelor. Pana in 1990, era suficient sa ai o diploma ca ai absolvit o facultate. Apoi au aparut studiile aprofundate si ulterior masteratul. Ca urmare, masteratul nu presupune automat un salariu mai mare ci o conditie absolut necesara pt a accede pe anumite pozitii.
   • 0 (0 voturi)    
    Oare? (Miercuri, 17 decembrie 2008, 11:46)

    MARIA [anonim] i-a raspuns lui Silviu Negut

    De unde si pana unde e o conditie absolut necesara? Nu faceti decat sa induceti ideea cum ca fara master nu se poate promova!!! Sunt destule pesoane care au promovat fara studii superioare(in US de ex si chiar in Rom)...asa ca ar fi bine sa scapati de ideile astea preconcepute!!!Va rog, nu va mai ganditi la avantajele de a avea cati mai masteranzi.....fi-ti sincer spuneti adevarul. Daca nu il cunoasteti...nu stiu de ce sunteti rector!!!
    P.S.
    Domnule recdtor, stiti ca in US 6 ani de experienta se echivaleaza cu master?...
 • 0 (0 voturi)    
  cum scapa de criza oamenii cu pregatire si experie (Marţi, 16 decembrie 2008, 10:19)

  iacob [anonim]

  Nu e vorba numai de proaspeti absolventi de universitate. Absolventi care au 10 ani in spate experienta de consultanta economica si financiara,se trezesc ca trebuie sa isi caute de lucru,si culmea : nimeni nu are nevoie de ei...Unde e locul lor acum?
  Care sunt domeniile spre care ar trebui sa se indrepte ?
 • 0 (0 voturi)    
  Restructurare (Marţi, 16 decembrie 2008, 11:02)

  JP [anonim]

  Dl. Decan, va felicit pentru activitatea dvs in cadrul ASE-ului, dar mai ales in cadrul REi-ului.

  Trebuie sa recunosc ca ma mandresc pentru ca am calitatea de absolvent al acestei facultati (obtinuta in 2001). Poate sunt o persoana nostalgica, insa la momentul admiterii mele aceasta facultate era una de elita. In opinia mea sensul de elita rezida din faptul ca era o concurenta acerba la admitere, iar la aceasta facultate veneau copii foarte buni. Din pacate curricula din REI-ul de atunci nu a fost una performanta astfel incat sa stimuleze studentii in imbunatatirea si perfectionarea calitatilor lor. Totusi, poate REI-ul a fost cea mai inovativa dintre toate facultatile din ASE.
  As fi interesat ce proiect de restructurare exista pentru calibrarea curriculei din aceasta facultate pe realitatile economice actuale. M-ar interesa strategia dvs pe termen scurt si mediu.

  In opinia mea, un efect negativ asupra calitatii absolventilor a fost acceptarea locurilor cu taxe.
  Care este opinia dvs pe acest subiect?

  Multumesc si va urez un an de succes.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:40)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui JP

   In legatura cu interventia dvs, in ceea ce priveste locurile cu taxa, m-am exprimat deja, iar in privinta curiculei de la REI, daca urmariti pe site-ul facultatii modul in care arata in prezent, dupa ce am trecut la sistemul Bologna, veti constata o restructurare serioasa si zic eu pozitiva. In continuare vom incerca sa realizam o si mai buna racordarea a curiculei la realitatea economico-sociala actuala si la cea previzibila.
 • 0 (0 voturi)    
  Stimate Domnule Profesor (Marţi, 16 decembrie 2008, 11:53)

  Alex DH [anonim]

  Am sa va adresez o intrebare ceva mai apropiata de domeniul in care sunteti specializat, geografia:

  In acest moment de cotitura in economia mondiala, putem conta pe resurse alternative? Georgrafic vorbind, se vorbeste despre supra-popularea planetei, despre epuizarea rapida a resurselor naturale (50 de ani), despre incazlire globala si legatura dintre aceasta si cele de mai sus, inclusiv poluarea in crestere ce pare sa fie o problema majora. Credeti ca exista zone geografice cu resurse neexploatate, care sa poata face fata intr-un mod rational cresterii consumului? Cunoasteti forme alternative de producere a energiei mai ieftine si mai eficiente care sa fie promovate si utilizate in viitorul apropiat?

  Multumesc,
  ADH
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:49)

   Silviu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex DH

   Legat de resursele alternative, as vrea sa va spun cateva lucruri. Toata lumea vorbeste despre ele, numai ca prea putine state au facut ceva concret si vizibil pt valorificarea acestora. As mentiona si aici ca UE este lider mondial in ceea ce priveste productia si consumul de energie obtinuta din surse regenerabile. Stim ca exista unele directive cu privire la utilizarea energiei din surse regenerabile care sa atinga o pondere de 20% in anul 2020. In paralel se are in vedere reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera tot cu 20% pana in 2020. Exista foarte multe reglementari privind utilizarea bio-masei, dar mai ales asa-numitele culturile energetice. Fiecare tara membra are o anumita cota pe care trebuie sa o atinga. Obiectivul este foarte ambitios dar greu de atins.

   In conditiile in care criza care se prefigureaza va fi una reala, asemenea proiecte ambitioase vor avea de suferit.

   As vrea sa mentionez un caz pozitiv dar aproape incredibil referitor la Romania, la Transelectrica s-au inregistrat solicitari pt centrale eoliene cu o putere de 15.000 de megawati, ori potentialul Romaniei este de 14.000 de megawati.

   La penultima intrebare raspunsul este pozitiv: exista inca zone geografice cu resurse neexploatate si chiar unele cu zacaminte neidentificate la nivelul tehnologiei actuale.

   Legat de aprecierea dvs privind epuizarea rapida a unor resurse naturale, petrolul de ex, v-as da un exemplu care contrazice cel putin partial asemenea afirmatie. In 1980 rezervele mondiale de petrol erau apreciate 87 de miliarde de tone. De atunci si pana acum s-au exploatat peste 100 de miliarde de tone si rezervele certe actuale sunt in jur de 160 miliarde de tone.
 • 0 (0 voturi)    
  Intalnirea a inceput (Marţi, 16 decembrie 2008, 14:29)

  Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro]

  Buna ziua tuturor si bun gasit! Domnul profesor Silviu Negut se afla in redactia HotNews.ro si vom incepe sa raspundem la intrebari. Asteptam mesajele voastre!
 • 0 (0 voturi)    
  combustibili alternativi (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:00)

  TD [anonim]

  Cand anticipati ca omenirea va reusi sa actioneze responsabil in ceea ce priveste folosirea resurselor Planetei si diminuarea considerabila a poluarii in atmosfera? Intrebarea se directioneaza in special spre folosirea la scara mondiala a unor combustibili alternativi, nepolunati.

  Va multumesc pentru tot ceea ce am putut invata prin intermediul dvs.

  Cu stima,
  Toma Doru
 • 0 (0 voturi)    
  Studii vs. Experienta profesionala (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:04)

  Patricia [anonim]

  Buna ziua!

  Una dintre consecintele crizei financiare este reprezentata de un numar destul de mare de disponibilizari. In acest context, intrebarea mea este urmatoarea: ce sanse mai are un absolvent de facultate (uneori si master) sa se angajeze. Mai ales daca respectivul nu a avut o experienta de munca extraordinara in timpul facultatii.

  Asadar, ce credeti ca va conta mai mult - experienta profesionala sau studiile absolvite, dublate de alte activitati, burse, etc? Care vor fi atuurile cautate?

  Multumesc frumos,

  Patricia
 • 0 (0 voturi)    
  politica externa (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:13)

  TD [anonim]

  Care considerati ca ar trebui sa fie coordonatele politicii externe a Romaniei, in contextul geopolitic actual, raportandu-se la marii poli de putere actuali (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie) ?

  Va multumesc.
  Cu mult respect.
 • 0 (0 voturi)    
  Ne apropiem de final (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:34)

  Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro]

  IIntalnirea online se va incheia la ora 15:45. Multumim tuturor celor care au transmis intrebari.

  In ceea ce priveste intrebarile ramase fara raspuns, domnul profesor Negut a promis ca va raspunde in viitorul apropiat, in limita timpului disponibil.
 • 0 (0 voturi)    
  La revedere (Marţi, 16 decembrie 2008, 15:52)

  Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro]

  Intalnirea s-a incheiat. Va multumim pentru interesul acordat.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii