Intalnire HotStudent

Andrei Popescu
Foto: Arhiva personala

Discutie online Andrei Popescu: "O activitate de voluntariat implica intotdeauna cel putin 3 parti: voluntarul, organizatia si comunitatea"

de Redactia HotNews.ro

Marţi, 12 mai 2009, 13:00    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Andrei Popescu, coordonatorul departamentului Tineret in Actiune, al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre importanta voluntariatului pentru tineri si despre oportunitatile pe care aceasta activitate le ofera generatiei tinere.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

“Tineret in Actiune reprezinta o oportunitate pentru toti tinerii. Acestia se pot implica in proiecte cu tineri din toata Europa, pot deveni voluntari in alte tari si pot face diferenta. Important este sa stie de program cat mai multi tineri, din toate zonele tarii si sa candideze”, a declarat Andrei Popescu, coordonatorul programului Tineret in Actiune.

Andrei Popescu este absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Studii Economice in Limbi Straine. Are experienta ca voluntar: opt ani in organizatii non-guvernamentale de la lipit afise si impartit fluturasi pana la coordonat evenimente internationale cu peste 700 de participanti.

Are experienta in educatia non-formala ca instructor de club de dezbateri si formator. De asemenea, Andrei Popescu are experienta in gestiune de fonduri comunitare din 1999 pana in 2007 ca asistent in cadrul programului pentru educatia adultilor Grundtvig, din 2007 pana in prezent coordonator al programului Tineret in Actiune.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Valentin

  As dori sa intreb daca voluntariatele sunt luate in seama la angajare? Am avut experiente negative, in care CV-ul lung putea sa fie si scurt, pentru ca orice voluntariat sau practica ai fi facut, nu conta. In general, pe piata libera se gasesc posturi care au nevoie de putina calificare si nu de voluntariat.


  • Andrei Popescu

   Cuvantul cheie este piata libera. Sunt organizatii care iau in considerare experienta de voluntariat si in alte contexte decat cele de educatie formala, asa cum sunt si angajatori pt care aceste lucruri nu conteaza. Dar piata libera isi va spune cuvantul. Sunt convins ca vor fi din ce in ce mai multi angajatori care vor cauta experiente de genul acesta si as vrea sa subliniez ca sunt angajatori care deja apreciaza lucrul acesta, noi, ANPCDEFP, dar si firme private.


 • Întrebarea nr. 2 Lupu

  Acum 5 luni am trimis un e-mail catre o organizatie cunoscuta ce apara Delta Dunarii. In mail spuneam ca doresc sa ma alatur ca voluntar, dar nu am primit niciun feedback. Catre ce organizatie (activa) imi recomandati sa ma indrept? Doresc sa particip la actiuni in Delta Dunarii, inclusiv impotriva braconajului. Multumesc


  • Andrei Popescu

   Sunt mai multe organizatii care activeaza in Delta Dunarii. Cred ca mai degraba decat sa indrumi catre o anumita organizatie as putea sa va spun de unde sa va luati singuri informatii: exista o serie de site-uri care incearca sa puna organizatiile neguvernamentale (ONG-uri) in legatura cu oamenii care vor sa activeze in ele. Pe www.stiriong.ro exista un catalog al societatii civile cu oferta diferitelor organizatii. Pe www.evoluntar.ro pot fi gasite informatii de acest gen si organizatiile pot fi selectate dupa criterii regionale si tematice.


 • Întrebarea nr. 3 fane

  Salut Andrei.
  Cum a evoluat interesul tinerilor pentru voluntariat in cei 20 de ani democratie? Ma gandesc ca acum putini mai cauta sa faca ceva gratis.
  Ai cumva niste statistici comparative privind implicarea studentilor UE in activitati de voluntariat?


  • Andrei Popescu

   Activitatea de voluntariat a avut suisuri si coborasuri in Romania. Nu am statistici legate de studenti dar exista statistici legate de voluntari. Unul dintre eurobarometrele care au fost facute in 2007 face si un studiu comparativ in acest sens. Astfel se pare ca tara cu cel mai mare numar de voluntari din Europa este Austria cu un procent de 60% urmata de Olanda si Suedia. Tara cu cel mai mic numar de voluntari implicati nu este asa cum ati crede Romania, ci Bulgaria cu 10%.
   Romania se afla si deasupra Lituaniei, Portugaliei, Poloniei si Ungariei, cu 18%. Repet, este rezultatul eurobarometrului. Parerea mea personala este ca lucrurile pot fi imbunatatite substantial.


 • Întrebarea nr. 4 schinderman gabi

  cum poti deveni "formator"?
  ce cursuri trebuie sa ai?
  unul profesional acreditat de ministerul educatiei si ministerul muncii ,sau ce alte variante mai pot fi?


  • Andrei Popescu

   Varianta cea mai simpla de a deveni formator este sa urmezi cursurile de formare de formatori realizate de catre orice organizatie care are cursuri acreditate. Printre ONG-urile care ofera astfel de cursuri acreditate se afla Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Institutul Roman de Training, Ascociatia Euro>26. Insa sunt si foarte multe firme private care ofera astfel de cursuri. ANSIT-ul ofera inainte si sper ca in curand Ministerul Tineretului si Sportului sa reia acest program deoarece era foarte util.
   As vrea sa subliniez ca un curs de formare de formatori nu este suficient pentru a deveni formator. Experienta si multele cursuri de formare de formator sau activitati de educatie non-formala si formala vor fi cele care te vor face cu adevarat formator.


 • Întrebarea nr. 5 Adrian Buzatu

  Noi la Stiinta Azi suntem o echipa de tineri care formam liceeni spre jurnalismul de stiinta, cu toate ce inseamna el: intelegerea stiintei, spiritul critic, filtrarea informatiilor, exprimarea concisa in propriile cuvinte, drepturile de autor si asa mai departe. Avem parteneriate cu peste 30 de licee, acestea ne trimit din cand in cand voluntari si participanti la concursurile noastre de stiinta, dar nu atat de multi pe cat ne-am dori. De asemenea, nu suntem inca cunoscuti in intreaga tara.

  Ce pasi recomandati spre atragerea tinerilor spre voluntariat? Poate marturiile actualilor voluntari despre ceea ce au invatat ca si voluntari la Stiinta Azi deja?

  Va multumesc,
  Adrian Buzatu, fondator si coordonator Stiinta Azi
  doctorand in fizica la McGill University, Canada


  • Andrei Popescu

   Felicitari pentru initiativa in primul rand. Pentru a atrage voluntari acesta este primul pas. Ce altceva se mai poate face, povestile de succes in general prind in randul tinerilor. Totodata este bine sa inteleaga de ce fac voluntariat. Trebuie identificate motivatiile lor.
   In randul tinerilor exista in principal 3 categorii mari de motivatii: unii fac voluntariat pentru ca sunt idealisti si chiar cred in ceea ce fac; altii apreciaza activitatile de ordin social si de ce nu distractia care apare inerent si bineinteles cei care vor sa adauge ceva in CV. Toate aceste motivatii exista in fiecare dintre noi, important este sa se inteleaga ca este nevoie de un echilibru.
   Revenind putin la povestile de succes, cred ca ar fi util de dat exemplu, omanei care au facut voluntariat si ce au ajuns in viata si cum acest lucru i-a ajutat.
   In Romania a inceput sa prinda mai de curand, dar in strainatate sunt organizatii care au o structura de alumni puternica care ii sprijina in tot ceea ce fac.
   Pentru a nu ne lungi, trebuie cautata motivatia celor pe care ii vizam (nu putem sa ne propunem ca organizatia noastra sa vizeze absolut orice tip de voluntar, trebuie realizata o analiza de nevoi). Este foarte important ca atunci cand lucram cu voluntari sa identificam acele nevoi ale organozatiei care se intersecteaza cu cele ale voluntarilor si bineinteles cu cele ale comunitatii. Nu exista insa o reteta universal valabila.


 • Întrebarea nr. 6 anonim

  S-a dat drumul la Voluntariat in RO, dar numai ca o forma de forta de munca ieftina. Cei care fac voluntariat in organizatii cu traditie (gen AEGEE) nu primesc, inca, respectul si suportul societatii. La fel se intampla si cu CVurile. Daca ai facut voluntariat te intreaba daca esti pregatit pentru viata reala, ca si cand pana atunci te-ai fi jucat.
  In prezent fac un program EVS. Ma indoiesc sa ma ajute cu ceva la cv mai mult decat cu faptul ca vorbesc inca o limba straina.
  In tari civilizate, voluntariatul este considerat un atu in fata unor note bune fara activitate sociala.
  Intrebarea mea este daca Agentia Nationala are in plan si o campanie de promovare in randul companiilor a efectului pozitiv pe care voluntariatul il are asupra tinerilor?


  • Andrei Popescu

   Daca este sa raspundem strict la intrebare, nu. Agentia Nationala insa vizeaza activitati prin care toti actorii implicati in societate (inclusiv companiile) sa inteleaga care sunt beneficiile si cat de importante sunt competentele castigate in alte contexte decat cele de educatie formala. Sunt de acord ca nu este usor si inca se face inca multa munca de pionierat in domeniu, dar tocmai pt ca nu este usor nu trebuie sa renuntam.
   In ceea ce priveste forta de munca ieftina, nu trebuie sa se uite ca o activitate de voluntariat implica intotdeauna cel putin 3 parti: voluntarul, organizatia si comunitatea. Intre voluntar si organizatie, trebuie sa existe un raport echilibrat in ceea ce inseamna drepturile si obligatiile fiecaruia. In acest sens, Romania este una din putinele tari, care beneficiaza de o lege a voluntariatului. Mai buna sau mai putin buna, totusi ea exista si aceste drepturi si obligatii sunt prevazute. Voluntarul trebuie sa-si cunoasca drepturile tocmai pentru a nu deveni subiectul unei activitati care nu mai are nicio treaba cu voluntariatul.


 • Întrebarea nr. 7 alexandru

  Ofera oportunitati voluntariatul generatiei tinere? Daca da care sunt acelea?Multumesc


  • Andrei Popescu

   Da. Vezi si raspunsul de la intrebarea Cum sa atragem tinerii spre voluntariat? Exista o serie de mituri in ceea ce priveste voluntariatul: unul dintre acestea este ca el reprezinta munca patriotica sau o treaba pentru fraieri. Ce are de oferit voluntariatul? Ce-mi iese mie la afacerea asta?
   -Ma dezvolt ca om,
   -Ma dezvolt din punct de vedere profesional si capat niste competente pe care le pot folosi ulterior si la locul de munca (este vorba de o experienta practica, nu teoretica)
   -Pot sa-mi aleg campul de activitate si o sa fac cu placere ceea ce-mi place
   -Pot sa-mi aleg gradul de implicare, nu trebuie sa fac activitate de voluntariat cu norma intreaga
   -Ma responsabilizeaza fata de mine si fata de cei din jurul meu, lucru foarte apreciat in general
   -Imi da sansa de a ma descoperi si redescoperi si a testa lucruri si a vedea care sunt cele care imi plac cu adevarat
   -Si de ce nu, imi da sansa de a calatori in tara si strainatate, de a ma intalni cu alti oameni
   Daca vorbim de tineri, poate sa fie o activitate care sa fie facuta cu placere, in care sa ma simt bine si sa ma si distrez, sa-mi fac prieteni in timp ce fac ceva pt mine si pt comunitatea mea.


 • Întrebarea nr. 8 Miruna

  Buna Andrei,

  Ne poti da te rog niste exemple de asociatii care accepta voluntari pe perioada verii. M-ar interesa in mod deosebit asociatii care lucreaza cu case de copii sau de batrani.

  Multumesc


  • Andrei Popescu

   Cred ca aici revenim la site-urile de la intrebarea Voluntariat in Delta Dunarii, a 2-a intrebare.


 • Întrebarea nr. 9 bogdan

  de ce nu este respectata suficient notiunea de voluntariat de catre angajatorii romani? De ce la un interviu de angajare activitatile extracuriculare nu conteaza in ochii angajatorului roman?


  • Andrei Popescu

   Nu cred ca sunt persoana cea mai potrivita sa raspund la aceasta intrebare. Asa cum spuneam putin mai devreme sunt angajatori pentru care implicarea intr-o activitate de voluntariat conteaza foarte mult precum si angajatori care sa spunem ca au inca un potential foarte mare pt a intelege acest lucru.
   Cu timpul, cand vor intelege ca aceste competente sunt realmente utile pentru firmele si organizatiile pe care le reprezinta, numarul acestora va deveni din ce in ce mai mare.


 • Întrebarea nr. 10 cosmin

  Intrebari pentru Andrei: am auzit de Tineret in Actiune, dar as vrea sa inteleg mai clar cum se leaga ideea de voluntariat de programul asta si ce oportunitati au tinerii, ce pot face? Si cum se poate ajunge la organizatiile care fac voluntariat? Unde putem sa le cunoastem?


  • Andrei Popescu

   Multumesc pt intrebare pentru ca din pacate nu cred ca exista in Romania o organizatie care poate spune ca reprezinta tot ceea ce inseamna conceptul de voluntariat.
   Eu sunt in acest moment aici in calitate de coordonator al unui program comunitar care acorda finantare pt organizatii neguvernamentale de si pt tineret si institutii publice care se ocupa de tineri. Toate proiectele finantate de acest program sunt realizate in regim de voluntariat pentru a face legatura intre ideea de voluntariat si acest program.
   Pentru a intelege ce fel de oportunitati au tinerii legate de acest program, informatii detaliate gasiti in ghidul programului disponibil la http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret/referinta/index_s.html
   Pe scurt, el acorda finantare pentru urmatoarele tipuri de proiecte:
   -schimburi de tineri dedicate celor care vor sa guste un pic din ceea ce se numeste multiculturalitate, intalnindu-se cu tineri din alte tari si discutand lucruri care intereseaza (ex: punerea in scena a unei piese de teatru care implica tineri din mai multe tari si care sa promoveze traditiile din diferite zone)
   -initiative ale tinerilor pentru a pune in practica proiecte care sunt importante pentru tineri si pentru comunitatea lor ( de exemplu: sa facem un program de educatie ecologica)
   -proiecte pentru democratie participativa (sunt acele proiecte in care se evidentiaza o valoare democratica: ex. simularea modului in care functioneaza Parlamentul European sau activitati de anti-discriminare folosind o metoda alternativa precum Photo voice
   -serviciul european de voluntariat da sansa tinerilor sa efectueze stagii de voluntariat de pana la 1 an de zile intr-o alta tara. Este un excelent serviciu de invatare
   -formare si retele in care se pot organiza training-uri, seminarii, vizite tip job shadowing, implicand parteneri din mai multe tari
   -intalniri ale tinerilor cu responsabilii de politici de tineret care pun accentul pe comunicarea continua


  • Andrei Popescu

   -Intalnirile tinerilor cu responsabilii de politici de tineret in care se pune accentul pe comunicarea continua prin asa-numitul proces de dialog structurat intre tineri si autoritatile publice care prin deciziile pe care le iau, pot sa influenteze si pe acestia.


 • Întrebarea nr. 11 Radu Florea

  Buna ziua! Am trei întrebări pentru Dvs.:
  1) Cum caracterizaţi legea voluntariatului (L195/2001), credeţi că este stimulativă pentru organizaţiile-gazdă? (opinia mea: cred că legea este inutilă, impunând birocraţie într-un domeniu ce ar trebui să fie extrem de flexibil)
  2. Credeţi că ar fi posibilă constituirea - în România - a unei organizaţii cu activităţi şi preocupări similare cu Peace Corps?
  3. Cum colaborează Agenţia Dvs. cu centrele de voluntariat de tradiţie din ţară (ex.: Pro Vobis din Cluj si altele).


  • Andrei Popescu

   1. In opinia MEA, este o lege draguta, dar cam atat (deocamdata). Are marele avantaj ca exista si ca in felul acesta se atrage atentia asupra conceptului de voluntariat, poate fi insa substantial imbunatatita : ex. in acest moment este axata pe tineri si pe ONG-uri. In strainatate, marea majoritate a voluntarilor sunt cei de varsta a 3-a care au experienta si vor sa faca ceva pt comunitate. Din punctul meu de vedere ar trebui ca legea sa fie acoperitoare si pt aceasta categorie. In ceea ce priveste birocratia, daca va referiti ca contractul de voluntariat, cred ca acesta este necesar tocmai pt a sublinia drepturile si obligatiile fiecarei parti si pt a nu ajunge sa se transforme intr-o forma de forta de munca ieftina asa cum spunea cineva anterior.
   2.De ce nu atata vreme cat exista interes si nevoie pt asa ceva iar structura internationala agreeaza acest lucru?
   3. Foarte bine :-) Ex. Sambata aceasta, impreuna cu colegii nostrii de la Centrul de Voluntariat din Bucuresti organizam un targ al voluntariatului la care va invitam incepand cu ora 11 in Parcul Cismigiu. Totodata in calitate de finantator, acestia beneficiaza inclusiv de granturi din partea programului Tineret in Actiune.


 • Întrebarea nr. 12 Bogdan Platon

  1. La ce tipuri de voluntariat va referiti? Ca exemplu ar putea fi asistarea unei persoane cu deficiente, educarea unei categorii sociale, predarea intr-o scoala (bineinteles acolo unde voluntarul are pregatire sau inclinatie in domeniu).

  2. Ce se face sau ce s-ar putea face pt a educa angajatorii sa inteleaga avantajele voluntariatului (avantaje ca: apropierea de oameni intr-un mod natural, dezvoltarea abilitatilor de comunicare si de rezolvare a unor probleme care apar pe parcursul voluntariatului, formarea unei constiinte proprii principiale, inlaturarea egoismului/ individualismului, etc).

  3. Cum s-ar putea dezvolta un sistem de sustinere a voluntarilor in tara noastra in linii concrete?


  • Andrei Popescu

   1. La orice tip de voluntariat atata vreme cat activitatea este orientata in beneficiul comunitatii inclusiv cel la care v-ati referit.
   2. Repet ca nu pot sa raspund in numele angajatorilor, dar cu timpul probabil ca piata isi va spune cuvantul. Cinstit nu cred ca pe angajator il intereseaza faptul ca cineva a facut voluntariat, mai degraba il intereseaza de ce a facut voluntariat si cum poate acest lucru sa-l ajute in calitatea lui de angajat. Voluntariatul dezvolta competente si atunci cand masa critica de persoane care au efectuat stagii de voluntariat se va face resimtita si pe piata, angajatorii vor fi mult mai constienti de toate avantajele nuantate de dumneavoastra.
   3.Grea intrebare. In acest moment in Romania nu exista o structura care sa gestioneze sau sa centralizeze cel putin date cu privire la organizatii care promoveaza voluntariatul si la voluntari. Creearea unei astfel de structuri indiferent ca initiativa provine din mediul societatii civile sau din mediul guvernamental ar fi primul pas.
   Acest lucru este foarte greu de realizat pt ca in ceea ce priveste cultura cooperari avem inca multe competente de acumulat. Apropo de cooperare o varianta ar fi ca cele mai reprezentative structuri in domeniul voluntariatului sa se puna de acord cu privire la o strategie comuna pentru modul in care poate fi sustinuta activitatea de voluntariat. Anul 2011 va fi anul european al voluntariatului si poate fi o buna oportunitate.


 • Întrebarea nr. 13 Loredana Oprisan

  Buna Andrei,

  o intrebare de la o fosta memebra AEGEE Brasov, daca iti amintesti, eram o antena tanara a AEGEE la Brasov, dar care nu s-a materializat intr-una cu o activitate consistenta....si ma intreb adesea de ce...Cautind reaspuns la intrebarea aceasta, te intreb si pe tine daca "piata" din Romania este pregatita pentru voluntariat: voluntari pe de o parte si sustinatori guvernamnetali, sponsori pe de alta parte. Aici cred eu ca este problema. Este una de maturitate a societatii...si se pare ca dupa 20 ani nu suntem maturi incat sa intelegem ca trebuie sa oferim ca sa primim, ca trebuie sa ne incepem cariera gresind alaturi de alti tineri dintr-un ONG, ca trebuie sa iesim la pensie si sa ne mentinem tineretea printr-o viata activa, ajutindu-i si pe cei nepuntinciosi, pt ca la randul nostru sa fim ajutati si astefl sa creem un cerc al reusitei dincolo de boala, saracie din care toti iesim invingatori...in loc sa stam la cozi de pomeni ale partidelor populiste. Dar suntem oare pregatiti sa facem ceva...sa nu dormim nopti pt ca un eveniment sa iasa bine , asa cum stiu bine ca ai dormit si tu sub birou adesea.
  Loredana


  • Andrei Popescu

   Nu cred ca trebuie sa picam intr-o extrema sau alta si sa generalizam. O parte din SOCIETATE nu neaparat piata, este pregatita. intrebarea cred eu este daca aceasta parte reprezinta si masa critica pentru a face diferenta. Eu cred ca sperante sunt pentru ca alaturi de mine stiu ca au mai dormit multi altii sub birou. Si mai stiu ca au facut-i si cu placere, culmea. De ce? As zice pentru ca oamenii astia cred in ceea ce fac si entuziasmul lor, este si molipsitor.
   Aspectul la care trebuie sa lucram cel mai tare este la acea cultura a cooperarii. Si sa reusim ca atunci cand incercam sa facem lucruri impreuna, sa nu vedem ceea ce este diferit ca un motiv pt a ne scoate ochii, ci ca o sursa din care putem sa invatam si prin care putem sa ne completam.
   Speranta moare ultima :-)


 • Întrebarea nr. 14 cosmin

  Ce trebuie sa fac ca sa plec ca voluntar in alta tara?


  • Andrei Popescu

   Sunt mai multe posibilitati prin care poti sa pleci ca voluntar in alta tara. Serviciul European de voluntariat este doar una dintre ele. Si pt a afla mai multe detalii cu privire la acest aspect, te rog sa iei legatura cu colegii mei care lucreaza in cadrul SEV, Emanuel Franga si Roxana Cristea, detalii gasesti la http://www.anpcdefp.ro/contact.html
   In principiu, exista o serie de organizatii acreditate care pot sa te trimita pt efectuarea unui astfel de stagiu de voluntariat. Si colegii mei te pot pune in legatura cu ele pentru mai multe detalii (legate de tematica proiectului, locatie, etc).
   Totodata exista o serie de organizatii care au dezvoltate programe internationale de voluntariat: Serviciul Civil International (www.sci.ro) Youth Action for Peace (www.yap.ro) Voluntary Service Overseas, reprezentat in Romania de Centrul National de Voluntariat ProVobis (www.voluntariat.ro/vso)

4232 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Este luat in seama? (Luni, 11 mai 2009, 16:10)

  Valentin [anonim]

  As dori sa intreb daca voluntariatele sunt luate in seama la angajare? Am avut experiente negative, in care CV-ul lung putea sa fie si scurt, pentru ca orice voluntariat sau practica ai fi facut, nu conta. In general, pe piata libera se gasesc posturi care au nevoie de putina calificare si nu de voluntariat.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:04)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentin

   Cuvantul cheie este piata libera. Sunt organizatii care iau in considerare experienta de voluntariat si in alte contexte decat cele de educatie formala, asa cum sunt si angajatori pt care aceste lucruri nu conteaza. Dar piata libera isi va spune cuvantul. Sunt convins ca vor fi din ce in ce mai multi angajatori care vor cauta experiente de genul acesta si as vrea sa subliniez ca sunt angajatori care deja apreciaza lucrul acesta, noi, ANPCDEFP, dar si firme private.
 • +1 (1 vot)    
  voluntariat Delta Dunarii (Luni, 11 mai 2009, 16:20)

  Lupu [anonim]

  Acum 5 luni am trimis un e-mail catre o organizatie cunoscuta ce apara Delta Dunarii. In mail spuneam ca doresc sa ma alatur ca voluntar, dar nu am primit niciun feedback. Catre ce organizatie (activa) imi recomandati sa ma indrept? Doresc sa particip la actiuni in Delta Dunarii, inclusiv impotriva braconajului. Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:07)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lupu

   Sunt mai multe organizatii care activeaza in Delta Dunarii. Cred ca mai degraba decat sa indrumi catre o anumita organizatie as putea sa va spun de unde sa va luati singuri informatii: exista o serie de site-uri care incearca sa puna organizatiile neguvernamentale (ONG-uri) in legatura cu oamenii care vor sa activeze in ele. Pe www.stiriong.ro exista un catalog al societatii civile cu oferta diferitelor organizatii. Pe www.evoluntar.ro pot fi gasite informatii de acest gen si organizatiile pot fi selectate dupa criterii regionale si tematice.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum mai e? (Luni, 11 mai 2009, 18:26)

  fane [anonim]

  Salut Andrei.
  Cum a evoluat interesul tinerilor pentru voluntariat in cei 20 de ani democratie? Ma gandesc ca acum putini mai cauta sa faca ceva gratis.
  Ai cumva niste statistici comparative privind implicarea studentilor UE in activitati de voluntariat?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:12)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui fane

   Activitatea de voluntariat a avut suisuri si coborasuri in Romania. Nu am statistici legate de studenti dar exista statistici legate de voluntari. Unul dintre eurobarometrele care au fost facute in 2007 face si un studiu comparativ in acest sens. Astfel se pare ca tara cu cel mai mare numar de voluntari din Europa este Austria cu un procent de 60% urmata de Olanda si Suedia. Tara cu cel mai mic numar de voluntari implicati nu este asa cum ati crede Romania, ci Bulgaria cu 10%.
   Romania se afla si deasupra Lituaniei, Portugaliei, Poloniei si Ungariei, cu 18%. Repet, este rezultatul eurobarometrului. Parerea mea personala este ca lucrurile pot fi imbunatatite substantial.
 • 0 (0 voturi)    
  formator (Luni, 11 mai 2009, 19:59)

  schinderman gabi [anonim]

  cum poti deveni "formator"?
  ce cursuri trebuie sa ai?
  unul profesional acreditat de ministerul educatiei si ministerul muncii ,sau ce alte variante mai pot fi?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:17)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui schinderman gabi

   Varianta cea mai simpla de a deveni formator este sa urmezi cursurile de formare de formatori realizate de catre orice organizatie care are cursuri acreditate. Printre ONG-urile care ofera astfel de cursuri acreditate se afla Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Institutul Roman de Training, Ascociatia Euro>26. Insa sunt si foarte multe firme private care ofera astfel de cursuri. ANSIT-ul ofera inainte si sper ca in curand Ministerul Tineretului si Sportului sa reia acest program deoarece era foarte util.
   As vrea sa subliniez ca un curs de formare de formatori nu este suficient pentru a deveni formator. Experienta si multele cursuri de formare de formator sau activitati de educatie non-formala si formala vor fi cele care te vor face cu adevarat formator.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum sa atragem pe tineri spre voluntariat? (Luni, 11 mai 2009, 22:13)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Noi la Stiinta Azi suntem o echipa de tineri care formam liceeni spre jurnalismul de stiinta, cu toate ce inseamna el: intelegerea stiintei, spiritul critic, filtrarea informatiilor, exprimarea concisa in propriile cuvinte, drepturile de autor si asa mai departe. Avem parteneriate cu peste 30 de licee, acestea ne trimit din cand in cand voluntari si participanti la concursurile noastre de stiinta, dar nu atat de multi pe cat ne-am dori. De asemenea, nu suntem inca cunoscuti in intreaga tara.

  Ce pasi recomandati spre atragerea tinerilor spre voluntariat? Poate marturiile actualilor voluntari despre ceea ce au invatat ca si voluntari la Stiinta Azi deja?

  Va multumesc,
  Adrian Buzatu, fondator si coordonator Stiinta Azi
  doctorand in fizica la McGill University, Canada
  • +1 (1 vot)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:25)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Felicitari pentru initiativa in primul rand. Pentru a atrage voluntari acesta este primul pas. Ce altceva se mai poate face, povestile de succes in general prind in randul tinerilor. Totodata este bine sa inteleaga de ce fac voluntariat. Trebuie identificate motivatiile lor.
   In randul tinerilor exista in principal 3 categorii mari de motivatii: unii fac voluntariat pentru ca sunt idealisti si chiar cred in ceea ce fac; altii apreciaza activitatile de ordin social si de ce nu distractia care apare inerent si bineinteles cei care vor sa adauge ceva in CV. Toate aceste motivatii exista in fiecare dintre noi, important este sa se inteleaga ca este nevoie de un echilibru.
   Revenind putin la povestile de succes, cred ca ar fi util de dat exemplu, omanei care au facut voluntariat si ce au ajuns in viata si cum acest lucru i-a ajutat.
   In Romania a inceput sa prinda mai de curand, dar in strainatate sunt organizatii care au o structura de alumni puternica care ii sprijina in tot ceea ce fac.
   Pentru a nu ne lungi, trebuie cautata motivatia celor pe care ii vizam (nu putem sa ne propunem ca organizatia noastra sa vizeze absolut orice tip de voluntar, trebuie realizata o analiza de nevoi). Este foarte important ca atunci cand lucram cu voluntari sa identificam acele nevoi ale organozatiei care se intersecteaza cu cele ale voluntarilor si bineinteles cu cele ale comunitatii. Nu exista insa o reteta universal valabila.
 • 0 (0 voturi)    
  planuri? (Luni, 11 mai 2009, 22:22)

  anonim [anonim]

  S-a dat drumul la Voluntariat in RO, dar numai ca o forma de forta de munca ieftina. Cei care fac voluntariat in organizatii cu traditie (gen AEGEE) nu primesc, inca, respectul si suportul societatii. La fel se intampla si cu CVurile. Daca ai facut voluntariat te intreaba daca esti pregatit pentru viata reala, ca si cand pana atunci te-ai fi jucat.
  In prezent fac un program EVS. Ma indoiesc sa ma ajute cu ceva la cv mai mult decat cu faptul ca vorbesc inca o limba straina.
  In tari civilizate, voluntariatul este considerat un atu in fata unor note bune fara activitate sociala.
  Intrebarea mea este daca Agentia Nationala are in plan si o campanie de promovare in randul companiilor a efectului pozitiv pe care voluntariatul il are asupra tinerilor?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:33)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Daca este sa raspundem strict la intrebare, nu. Agentia Nationala insa vizeaza activitati prin care toti actorii implicati in societate (inclusiv companiile) sa inteleaga care sunt beneficiile si cat de importante sunt competentele castigate in alte contexte decat cele de educatie formala. Sunt de acord ca nu este usor si inca se face inca multa munca de pionierat in domeniu, dar tocmai pt ca nu este usor nu trebuie sa renuntam.
   In ceea ce priveste forta de munca ieftina, nu trebuie sa se uite ca o activitate de voluntariat implica intotdeauna cel putin 3 parti: voluntarul, organizatia si comunitatea. Intre voluntar si organizatie, trebuie sa existe un raport echilibrat in ceea ce inseamna drepturile si obligatiile fiecaruia. In acest sens, Romania este una din putinele tari, care beneficiaza de o lege a voluntariatului. Mai buna sau mai putin buna, totusi ea exista si aceste drepturi si obligatii sunt prevazute. Voluntarul trebuie sa-si cunoasca drepturile tocmai pentru a nu deveni subiectul unei activitati care nu mai are nicio treaba cu voluntariatul.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Marţi, 12 mai 2009, 9:09)

  alexandru [anonim]

  Ofera oportunitati voluntariatul generatiei tinere? Daca da care sunt acelea?Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:39)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandru

   Da. Vezi si raspunsul de la intrebarea Cum sa atragem tinerii spre voluntariat? Exista o serie de mituri in ceea ce priveste voluntariatul: unul dintre acestea este ca el reprezinta munca patriotica sau o treaba pentru fraieri. Ce are de oferit voluntariatul? Ce-mi iese mie la afacerea asta?
   -Ma dezvolt ca om,
   -Ma dezvolt din punct de vedere profesional si capat niste competente pe care le pot folosi ulterior si la locul de munca (este vorba de o experienta practica, nu teoretica)
   -Pot sa-mi aleg campul de activitate si o sa fac cu placere ceea ce-mi place
   -Pot sa-mi aleg gradul de implicare, nu trebuie sa fac activitate de voluntariat cu norma intreaga
   -Ma responsabilizeaza fata de mine si fata de cei din jurul meu, lucru foarte apreciat in general
   -Imi da sansa de a ma descoperi si redescoperi si a testa lucruri si a vedea care sunt cele care imi plac cu adevarat
   -Si de ce nu, imi da sansa de a calatori in tara si strainatate, de a ma intalni cu alti oameni
   Daca vorbim de tineri, poate sa fie o activitate care sa fie facuta cu placere, in care sa ma simt bine si sa ma si distrez, sa-mi fac prieteni in timp ce fac ceva pt mine si pt comunitatea mea.
 • 0 (0 voturi)    
  Asociatii (Marţi, 12 mai 2009, 10:39)

  Miruna [anonim]

  Buna Andrei,

  Ne poti da te rog niste exemple de asociatii care accepta voluntari pe perioada verii. M-ar interesa in mod deosebit asociatii care lucreaza cu case de copii sau de batrani.

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:40)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miruna

   Cred ca aici revenim la site-urile de la intrebarea Voluntariat in Delta Dunarii, a 2-a intrebare.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Marţi, 12 mai 2009, 12:20)

  bogdan [anonim]

  de ce nu este respectata suficient notiunea de voluntariat de catre angajatorii romani? De ce la un interviu de angajare activitatile extracuriculare nu conteaza in ochii angajatorului roman?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:42)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Nu cred ca sunt persoana cea mai potrivita sa raspund la aceasta intrebare. Asa cum spuneam putin mai devreme sunt angajatori pentru care implicarea intr-o activitate de voluntariat conteaza foarte mult precum si angajatori care sa spunem ca au inca un potential foarte mare pt a intelege acest lucru.
   Cu timpul, cand vor intelege ca aceste competente sunt realmente utile pentru firmele si organizatiile pe care le reprezinta, numarul acestora va deveni din ce in ce mai mare.
 • 0 (0 voturi)    
  voluntariat (Marţi, 12 mai 2009, 12:56)

  cosmin [anonim]

  Intrebari pentru Andrei: am auzit de Tineret in Actiune, dar as vrea sa inteleg mai clar cum se leaga ideea de voluntariat de programul asta si ce oportunitati au tinerii, ce pot face? Si cum se poate ajunge la organizatiile care fac voluntariat? Unde putem sa le cunoastem?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:56)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   Multumesc pt intrebare pentru ca din pacate nu cred ca exista in Romania o organizatie care poate spune ca reprezinta tot ceea ce inseamna conceptul de voluntariat.
   Eu sunt in acest moment aici in calitate de coordonator al unui program comunitar care acorda finantare pt organizatii neguvernamentale de si pt tineret si institutii publice care se ocupa de tineri. Toate proiectele finantate de acest program sunt realizate in regim de voluntariat pentru a face legatura intre ideea de voluntariat si acest program.
   Pentru a intelege ce fel de oportunitati au tinerii legate de acest program, informatii detaliate gasiti in ghidul programului disponibil la http://www.anpcdefp.ro/programe/tineret/referinta/index_s.html
   Pe scurt, el acorda finantare pentru urmatoarele tipuri de proiecte:
   -schimburi de tineri dedicate celor care vor sa guste un pic din ceea ce se numeste multiculturalitate, intalnindu-se cu tineri din alte tari si discutand lucruri care intereseaza (ex: punerea in scena a unei piese de teatru care implica tineri din mai multe tari si care sa promoveze traditiile din diferite zone)
   -initiative ale tinerilor pentru a pune in practica proiecte care sunt importante pentru tineri si pentru comunitatea lor ( de exemplu: sa facem un program de educatie ecologica)
   -proiecte pentru democratie participativa (sunt acele proiecte in care se evidentiaza o valoare democratica: ex. simularea modului in care functioneaza Parlamentul European sau activitati de anti-discriminare folosind o metoda alternativa precum Photo voice
   -serviciul european de voluntariat da sansa tinerilor sa efectueze stagii de voluntariat de pana la 1 an de zile intr-o alta tara. Este un excelent serviciu de invatare
   -formare si retele in care se pot organiza training-uri, seminarii, vizite tip job shadowing, implicand parteneri din mai multe tari
   -intalniri ale tinerilor cu responsabilii de politici de tineret care pun accentul pe comunicarea continua
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 13:59)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   -Intalnirile tinerilor cu responsabilii de politici de tineret in care se pune accentul pe comunicarea continua prin asa-numitul proces de dialog structurat intre tineri si autoritatile publice care prin deciziile pe care le iau, pot sa influenteze si pe acestia.
 • 0 (0 voturi)    
  Legea voluntariatului (Marţi, 12 mai 2009, 13:21)

  Radu Florea [utilizator]

  Buna ziua! Am trei întrebări pentru Dvs.:
  1) Cum caracterizaţi legea voluntariatului (L195/2001), credeţi că este stimulativă pentru organizaţiile-gazdă? (opinia mea: cred că legea este inutilă, impunând birocraţie într-un domeniu ce ar trebui să fie extrem de flexibil)
  2. Credeţi că ar fi posibilă constituirea - în România - a unei organizaţii cu activităţi şi preocupări similare cu Peace Corps?
  3. Cum colaborează Agenţia Dvs. cu centrele de voluntariat de tradiţie din ţară (ex.: Pro Vobis din Cluj si altele).
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 14:08)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Florea

   1. In opinia MEA, este o lege draguta, dar cam atat (deocamdata). Are marele avantaj ca exista si ca in felul acesta se atrage atentia asupra conceptului de voluntariat, poate fi insa substantial imbunatatita : ex. in acest moment este axata pe tineri si pe ONG-uri. In strainatate, marea majoritate a voluntarilor sunt cei de varsta a 3-a care au experienta si vor sa faca ceva pt comunitate. Din punctul meu de vedere ar trebui ca legea sa fie acoperitoare si pt aceasta categorie. In ceea ce priveste birocratia, daca va referiti ca contractul de voluntariat, cred ca acesta este necesar tocmai pt a sublinia drepturile si obligatiile fiecarei parti si pt a nu ajunge sa se transforme intr-o forma de forta de munca ieftina asa cum spunea cineva anterior.
   2.De ce nu atata vreme cat exista interes si nevoie pt asa ceva iar structura internationala agreeaza acest lucru?
   3. Foarte bine :-) Ex. Sambata aceasta, impreuna cu colegii nostrii de la Centrul de Voluntariat din Bucuresti organizam un targ al voluntariatului la care va invitam incepand cu ora 11 in Parcul Cismigiu. Totodata in calitate de finantator, acestia beneficiaza inclusiv de granturi din partea programului Tineret in Actiune.
 • 0 (0 voturi)    
  serviciu social (Marţi, 12 mai 2009, 13:29)

  Bogdan Platon [anonim]

  1. La ce tipuri de voluntariat va referiti? Ca exemplu ar putea fi asistarea unei persoane cu deficiente, educarea unei categorii sociale, predarea intr-o scoala (bineinteles acolo unde voluntarul are pregatire sau inclinatie in domeniu).

  2. Ce se face sau ce s-ar putea face pt a educa angajatorii sa inteleaga avantajele voluntariatului (avantaje ca: apropierea de oameni intr-un mod natural, dezvoltarea abilitatilor de comunicare si de rezolvare a unor probleme care apar pe parcursul voluntariatului, formarea unei constiinte proprii principiale, inlaturarea egoismului/ individualismului, etc).

  3. Cum s-ar putea dezvolta un sistem de sustinere a voluntarilor in tara noastra in linii concrete?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 14:19)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Platon

   1. La orice tip de voluntariat atata vreme cat activitatea este orientata in beneficiul comunitatii inclusiv cel la care v-ati referit.
   2. Repet ca nu pot sa raspund in numele angajatorilor, dar cu timpul probabil ca piata isi va spune cuvantul. Cinstit nu cred ca pe angajator il intereseaza faptul ca cineva a facut voluntariat, mai degraba il intereseaza de ce a facut voluntariat si cum poate acest lucru sa-l ajute in calitatea lui de angajat. Voluntariatul dezvolta competente si atunci cand masa critica de persoane care au efectuat stagii de voluntariat se va face resimtita si pe piata, angajatorii vor fi mult mai constienti de toate avantajele nuantate de dumneavoastra.
   3.Grea intrebare. In acest moment in Romania nu exista o structura care sa gestioneze sau sa centralizeze cel putin date cu privire la organizatii care promoveaza voluntariatul si la voluntari. Creearea unei astfel de structuri indiferent ca initiativa provine din mediul societatii civile sau din mediul guvernamental ar fi primul pas.
   Acest lucru este foarte greu de realizat pt ca in ceea ce priveste cultura cooperari avem inca multe competente de acumulat. Apropo de cooperare o varianta ar fi ca cele mai reprezentative structuri in domeniul voluntariatului sa se puna de acord cu privire la o strategie comuna pentru modul in care poate fi sustinuta activitatea de voluntariat. Anul 2011 va fi anul european al voluntariatului si poate fi o buna oportunitate.
 • 0 (0 voturi)    
  "Piata" ONG din Romania este pregatita? (Marţi, 12 mai 2009, 13:56)

  Loredana Oprisan [anonim]

  Buna Andrei,

  o intrebare de la o fosta memebra AEGEE Brasov, daca iti amintesti, eram o antena tanara a AEGEE la Brasov, dar care nu s-a materializat intr-una cu o activitate consistenta....si ma intreb adesea de ce...Cautind reaspuns la intrebarea aceasta, te intreb si pe tine daca "piata" din Romania este pregatita pentru voluntariat: voluntari pe de o parte si sustinatori guvernamnetali, sponsori pe de alta parte. Aici cred eu ca este problema. Este una de maturitate a societatii...si se pare ca dupa 20 ani nu suntem maturi incat sa intelegem ca trebuie sa oferim ca sa primim, ca trebuie sa ne incepem cariera gresind alaturi de alti tineri dintr-un ONG, ca trebuie sa iesim la pensie si sa ne mentinem tineretea printr-o viata activa, ajutindu-i si pe cei nepuntinciosi, pt ca la randul nostru sa fim ajutati si astefl sa creem un cerc al reusitei dincolo de boala, saracie din care toti iesim invingatori...in loc sa stam la cozi de pomeni ale partidelor populiste. Dar suntem oare pregatiti sa facem ceva...sa nu dormim nopti pt ca un eveniment sa iasa bine , asa cum stiu bine ca ai dormit si tu sub birou adesea.
  Loredana
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 14:25)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Loredana Oprisan

   Nu cred ca trebuie sa picam intr-o extrema sau alta si sa generalizam. O parte din SOCIETATE nu neaparat piata, este pregatita. intrebarea cred eu este daca aceasta parte reprezinta si masa critica pentru a face diferenta. Eu cred ca sperante sunt pentru ca alaturi de mine stiu ca au mai dormit multi altii sub birou. Si mai stiu ca au facut-i si cu placere, culmea. De ce? As zice pentru ca oamenii astia cred in ceea ce fac si entuziasmul lor, este si molipsitor.
   Aspectul la care trebuie sa lucram cel mai tare este la acea cultura a cooperarii. Si sa reusim ca atunci cand incercam sa facem lucruri impreuna, sa nu vedem ceea ce este diferit ca un motiv pt a ne scoate ochii, ci ca o sursa din care putem sa invatam si prin care putem sa ne completam.
   Speranta moare ultima :-)
 • 0 (0 voturi)    
  Serviciul European de Voluntariat (Marţi, 12 mai 2009, 14:22)

  cosmin [anonim]

  Ce trebuie sa fac ca sa plec ca voluntar in alta tara?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Marţi, 12 mai 2009, 14:32)

   Andrei Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   Sunt mai multe posibilitati prin care poti sa pleci ca voluntar in alta tara. Serviciul European de voluntariat este doar una dintre ele. Si pt a afla mai multe detalii cu privire la acest aspect, te rog sa iei legatura cu colegii mei care lucreaza in cadrul SEV, Emanuel Franga si Roxana Cristea, detalii gasesti la http://www.anpcdefp.ro/contact.html
   In principiu, exista o serie de organizatii acreditate care pot sa te trimita pt efectuarea unui astfel de stagiu de voluntariat. Si colegii mei te pot pune in legatura cu ele pentru mai multe detalii (legate de tematica proiectului, locatie, etc).
   Totodata exista o serie de organizatii care au dezvoltate programe internationale de voluntariat: Serviciul Civil International (www.sci.ro) Youth Action for Peace (www.yap.ro) Voluntary Service Overseas, reprezentat in Romania de Centrul National de Voluntariat ProVobis (www.voluntariat.ro/vso)
 • 0 (0 voturi)    
  Saptamana Nationala a Voluntariatului (Marţi, 12 mai 2009, 15:24)

  Andrei Popescu [hotnews.ro]

  Doar cu titlu informativ. Stiati ca luni a inceput "Saptamana Nationala a Voluntariatului". Centrele locale de voluntariat sunt "vinovate" pentru o serie de evenimente care se desfasoara cu aceasta ocazie. Pentru calendarul de evenimente care se desfasoara in mai multe locatii din tara vezi:http://www.voluntariat.ro/calendar_snv.htm

  Unul din evenimentele din cadrul SNV la care va invitam in mod deosebit este Targul Voluntariatului:

  Cine: Centrul de Voluntariat Bucuresti si Tineret in Actiune, ANPCDEFP
  Ce: Targul Voluntariatului: 44 organizatii isi vor expune programele si oferta de voluntariat, se vor realiza ateliere interactive unde publicul va putea experimenta ce fac voluntarii in cadrul organizatiilor: ornamente din plastilina elastica, atelier de figurine din baloane, rumegus, obiecte din lut, pictura pe linguri, obiecte din materiale reciclabile, obiecte din lana, ateliere de face-painting si moristi, animatie stradala, demonstratii de acordare a primului ajutor,« cabinet medical » pentru copii, atelier de origami concurs de batut cuie- concurs interactiv de poezie, cu premii în cărţi si multe altele
  Când: 16 mai orele 11.00-18.00
  Unde: Bucuresti, Parcul Cismigiu
 • 0 (0 voturi)    
  resurse pentru voluntariat (Marţi, 12 mai 2009, 15:33)

  Andrei Popescu [hotnews.ro]

  Cateva site-uri de referinta in domeniul voluntariatului in particular (si in general in sectorul societatii civile)

  www.voluntariat.ro - gestionat de Centrul Naţional de Voluntariat ProVobis care este foarte activ în promovarea ideii de voluntariat în general şi a centrelor locale de voluntaritat în particular (nu sunt singurii, însă sunt foarte activi).

  www.stiriong.ro - gestionat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile si doreşte să se transforme într-un important centru virtual de resurse pentru ONGuri, Mai mult însă, site-ul îşi propune să conţină o bază de date actualizată care să includă cât mai multe din organizaţiile non-guvernementale active în România sub forma unui „Catalog al Societăţii Civile”. Organizaţiile pot fi accesate destul de uşor în funcţie de domeniul de activitate şi localitatea în care activează.

  http://www.evoluntar.ro - getionat de Salvati Copii si isi propune sa puna in contact voluntarii cu organizatiile care au nevoie de voluntariat.
 • 0 (0 voturi)    
  mituri in voluntariat (Marţi, 12 mai 2009, 15:36)

  Andrei Popescu [hotnews.ro]

  Cateva mituri care ar trabui daramate in ceea ce priveste voluntariatul!

  "Pentru activităţile de voluntariat nu este nevoie de bani!"

  Fals! Faptul că voluntarii nu sunt remuneraţi printr-un beneficiu de ordin material nu înseamnă că nu au dreptul să li se deconteze cheltuielile efectuate pentru activităţile prestate. Ba chiar mai mult, proiectele în care aceştia sunt implicaţi presupun costuri care pot fi acoperite fie din resurse ale organizaţiei, fie de către diverşi finanţatori sau sponsori.

  "Voluntarii vor face orice li se cere!"

  Fals! Nevoile voluntarilor trebuie respectate şi nu pot fi forţaţi să desfăşoare activităţi împotriva voinţei lor. Aşa cum menţionam şi în capitolul anterior, o activitate de voluntariat satisfăcătoare trebuie să răspundă atât nevoilor voluntarilor cât şi ale organizaţiilor din care fac parte precum şi nevoilor comunităţii. Toate cele trei părţi trebuie să fie motivate!

  "Voluntariatul este doar pentru tineri!"

  Fals! Voluntariatul are potenţial pentru toate categoriile de toate vârstele. Copiii se pot distra, tinerii pot învăţa, angajaţii pot rupe monotonia locului de muncă, vârstnicii pot avea satisfacţia de a se dovedi utili. Este adevărat că în România sunt mai degrabă tinerii cei care „profită” de beneficiile activităţilor de voluntariat (şi în general în estul Europei), persoanele adulte şi vârstnice fiind mai greu de convins din acest punct de vedere. Este cumva de înţeles dacă ne gândim la „greaua moştenire a trecutului comunist” prin asociere cu munca patriotică, precum şi la aspecte precum mentalitate, lipsă de timp, informare, şi, de ce să nu o recunoaştem, lipsă de interes, dar şi nivelul de trai are un cuvânt greu de spus aici. În ţările din vestul Europei situaţia este inversă, marea majoritate a voluntarilor fiind în primul rând vârstnici şi adulţi.
 • 0 (0 voturi)    
  atestare (Miercuri, 16 septembrie 2009, 8:27)

  monica [anonim]

  Ma intereseaza daca se poate lua atestare,daca ai un anumit numar de ore de voluntariat?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii