Intalnirile HotStudent

Ioan Curtu si Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

VIDEO AUDIO Presedintele Asociatiei EDU CER, Stefan Vlaston: "Ministerul Educatiei si ARACIS aveau datoria sa publice lista cu programele de studii neacreditate"

de Redactia HotNews.ro

Miercuri, 22 iulie 2009, 13:00    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Directorul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, Ioan Curtu, si presedintele Asociatiei Profesionala pentru Educatie si Cercetare EDU CER, Stefan Vlaston, s-au aflat in redactia HotNews.ro. Ei au discutat online cu cititorii despre scandalul diplomelor de la Universitatea Spiru Haret. Cine are de castigat si cine are de pierdut din acest razboi? Ce miza are acest scandal in an electoral?
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Cine trebuie sa plateasca in cazul Universitatii Spiru Haret? Trebuie sa plateasca cei care au indus in eroare tinerii care au intrat pe poarta universitatii, asa cum recomanda ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu?

Intalnirea online a fost urmata de interviuri inregistrate in Studioul HotNews.ro

Interviu cu Ioan CurtuInterviu cu Stefan Vlaston

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 bogdan

  daca am terminat facultatea de marketing si afaceri economice la id in cadrul universitatii spir-haret in anul 2008, pe diploma mea va aparea stampila ministerului invatamantului? va multumesc


  • Ioan Curtu

   Referitor la statutul diplomelor, MECI este institutia abilitata sa decida, in conformitate cu legea


 • Întrebarea nr. 2 Anonim

  Eu numai inteleg nimic, din hotararea respectiva a disparut Universitatea "Spiru Haret",dar se pare ca nu toate specializarile sunt neacreditate, ci doar cele de la ID, in mare parte.Eu sunt la facultatea de drept din Bucuresti, in anul III la FR.In toamna mi s-a spus ca se va organiza o noua sesiune de examene de licenta pentru cei care vor sa urmeze doar 3 ani de cursuri si masterat obligatoriu.Pot da licenta la aceasta facultate sau risc sa obtin o diploma ilegala?
  Va multumesc!


  • Ioan Curtu

   Va exista o anexa la HG 749/2009, in care se vor prezenta specializarile (programele) autorizate/acreditate. Referitor la aspectul legat de durata de studii, legea prevede ca studiile de drept se fac in 4 ani, respectiv 240 de credite, fiind profesie reglementata. O diploma in alte conditii este ilegala


 • Întrebarea nr. 3 Florian

  Ma consider o persoana de buna credinta, care in anul 2006 m-am inscris la USH, Facultatea de Marketing Bucuresti, forma de invatamant ID, prin intermediul centrului ID din Timisoara. Aceasta fiind a doua facultate, prima am absolvit-o in 2004, facultate din cadrul Universitatii Politehnice Timisoara. Dar cum din inginerie este destul de greu de trait m-am gandit ca o specializare in marketing mi-ar aduce mai multe sanse de reusita in viata. In momentul inscrierii am studiat actele normative in vigoare deoarece nu vroiam sa am problem. Am studiat actele normative in fiecare an deoarece nu vroiam sa am problem si in caz ca apar problem sa ma transfer la o specializare/forma de invatamant acreditata. Astfel am ajuns ca in data de 30.06.2009 sa sustin examenul de licenta si sa-l promavez.
  Dar acum am o mare surpriza.
  In 14.07.2009, MECI a publicat 2 liste cu specializarile si formele de invatamant acreditate sau autorizate provizoriu din cadrul Universitatii Spiru Haret, precum si o lista cu centrele ID care functioneaza ilegal.
  Acum din cauza celor 2 liste sunt pus in incurcatura. In prima lista specializarea MARKETING forma ID este autorizata provizoriu, iar in a doua lista centrul din Timisoara este ilegal.
  La ce se refera:
  1) Centrul este ilegal numai pentru formele de invatamant ce nu apar in prima lista sau pentru toate?
  2) Diploma de licenta va fi recunoscuta de MECI?
  3) Cu tot respectful poate cineva sa-mi spuna daca sunt in regula?
  Doresc sa mai mentionez ca in conformitate cu HG 635/2008 si actelor normative anterioare, specializarea MARKETING, forma de invatamant ID este autorizata provizoriu.
  Daca specializarea marketing, forma de invatamant ID, prin HG 635/2008 si actelor normative anterioare, este autorizata provizoriu, dar centrul din Timisoara functioneaza ilegal (lucru care pana in 14.07.2009 nu l-am stiut deoarece pana acum nu s-a spus nimic despre centrele ID), ar fi trebuit sa ma duc sa dau licenta si celelalte examene de an la Bucuresti? Spun la


  • Ioan Curtu

   Fiecare forma de invatamant si locatie trebuie sa indeplineasca conditiile pentru autorizare. Referitor la diplome, MECI va decide.


 • Întrebarea nr. 4 Andreea

  De ce depinde acreditarea sectiilor-problema si cand va fi obtinuta aceasta? Am inteles ca USH a depus cereri pentru toate sectiunile. Este adevarat?

  Am inteles ca pentru infiintarea unei gradinite private se plateste o suma de cca. 200.000 de euro ca si spaga la MECI. Cat se cere pentru o acreditare?


  • Stefan Vlaston

   La un moment dat Spiru Haret a refuzat sa recunoasca acredutarea data de ARACIS. Nu a depus cereri, ba chiar a refuzat sa-i primeasca in control. Respingerea unei autoritati a statului este grava si periculoasa, pentru ca duce la disolutia autoritatii statului.


 • Întrebarea nr. 5 Dan_Bruma

  Cum isi poate permite Ministerul Educatiei sa impiedice eliberarea de diplome de catre o universitate privata in conditiile in care acreditarile facultatilor erau facute in RO pana anul acesta de o agentie de control (ARACIS) care ea insasi nu era acreditata? Aracis a fost recunoscuta ca fiind ok abia anul acesta (membru ENQA din acest an)


  • Ioan Curtu

   ARACIS a fost infiintat cf. Legii 87/2006, de aprobare a OUG 75/2005. In anul 2006 ARACIS a inceput sa functioneze, conform legii, obtinand statutul de membru candidat ENQA in mai 2007 si cel de membru cu drepturi depline in iunie 2009. Conform regulamentului ENQA, perioada intre cele doua calitati este de minim doi ani. Consiliul CNEAA a functionat 13 ani fara nici o recunoastere internatonala, ARACIS respectand legea.


  • Stefan Vlaston.

   Principiul este urmatorul: Statul este responsabil in fata cetatenilor pentru legalitatea si calitatea serviciilor aflate in piata, inclusiv pentru cele educationale. Pentru acest obiectiv are nevoie de un organism, o agentie, care sa realizeze acest deziderat. Aceasta agentie este ARACIS, aparuta prea tarziu, cu stafful in conflict de interese, pentru ca este legat de universitatile de provenienta.

   Recunoasterea de catre ENQA abia anul acesta nu este o problema, pentru ca in lege era pusa conditia sa intre in primul an de existenta in Registrul European al agentiilor de evaluare, care registru a pornit abia in august 2008. EQAR (http://www.eqar.eu/) ; deci nu a trecut un an.

   Pentru echilibru si control reciproc, evaluarea externa periodica, de terta parte, poate fi realizata de orice agentie independenta, interna sau externa.

   Ideal ar fi ca evaluatorii si stafful agentiilor sa nu apartina unor universitati, sa aiba doar aceasta activitate, pentru a nu fi influentati de alte interese. Acesta ar fi urmatorul obiectiv: profesionalizarea si independenta „meseriei” de evaluator pentru servicii educationale.


 • Întrebarea nr. 6 ada

  Nu pot intelege cum o universitate cu forme de invatamant neacreditate/neautorizate (asa cum sunt prezentate acum), a fost mediatizata "la greu" in presa. In anul 2006 pe posturile de televiziune si mai ales in presa se facea publicitate maxima acestei universitati.
  Unde erau atunci reprezentatii institutiilor obligate sa vegheze asupra legalitatii functionarii formelor de invatamant si cum au lasat "libera" publicitatea acestora? unde erau reprezentantii ministerului care astazi pun sub semnul ilegalitatii formele de invatamant ale univesitatii? De ce nu au iesit pe sticla si in ziare, sa contracareze aceasta publicitate? De ce ACUM si nu ATUNCI?(pe principiul ca raul se taie de la radacina)...
  De ce se discuta emblematic de USH cand accesand site-ul ministerului rezulta ca multe alte institutii de invataman functioneaza cu forme de invatamant inafara legii?
  Se vorbeste de respectarea unor legi si nu se discuta aspectul hotararilor instantelor de judecata unde USH a castigat. USH a eliberat diplome de absolvire, acestea avand girul legalitatii sub antetul ministerului.Se vor anula diplomele emise si la toate celelalte universitati cu programe neacreditate sau doar la USH?
  S-a ganditi cinvea cum se simte acum un absolvent USH la locul de munca, in familie, in societate?
  De ce nu se lasa la latitudinea pietei de munca sa faca selectia calitatii absolventilor, fara a se impune de la bun inceput conditia numelui scolii absolvite pentru angajare. Ministerul prin ceea ce face genereaza un act discriminatoriu intre absolventii de studii superioare .Un angajat face dovada calitatilor sale prin activitatea desfasurata, prin implicare si chiar daruire, nu prin numele scolii absolvite.


  • Stefan Vlaston

   Mediatizarea la greu s-a facut pe bani proprii. Ministerul are o mare vina, anume ca nu a lamurit lucrurile de la bun inceput. In afara de faptul ca si-a angajat antetul si timbrul sec.


 • Întrebarea nr. 7 Alex Boboc

  1. Cum se face ca Ministerul nu vorbeste de ancheta interna referitor la persoanele responsabile pe ultimii 10 ani cu verifcarea univ particulare.
  acum 10 ani.

  2. Cati din cei care au pozitii importante sau sunt factori de decizie din administratia centrala locala/ ministere/guvern/parlament etc au urmat Univ.Spiru Haret in ultimii 5 ani care ar trebui sa fie dati afara daca diploma nu le este recunoscuta?

  Asta este mult mai interesant cat foarte multi parlamentari pe site-ul parlamentului nu spun deloc la ce institutie au obtinut diplomele de licenta, multe dupa anul 2000 si la varste inaintate unii dintre ei.


  • Ioan Curtu

   Nu avem cunostinta de asemenea aspecte


  • Stefan Vlaston.

   Cum spuneam mai sus statul este responsabil de legalitatea si calitatea serviciilor educationale. Inca de la aparitia invatamantului superior privat, interese de afaceri si de obtinerea unor diplome fara munca a condus la o coniventa „speciala” intre politicieni, parlamentari sau nu si managementul universitatilor, in special private. Politicienii obtineau bani pentru cursuri predate sau doar mimate, obtineau diplome pentru apropiati, iar la schimb, dadeau legi in favoarea continuarii acestei complicitati. Simptomatic, OUG privind calitatea in educatie, aparuta abia de 2005, promovata de Mircea Miclea, a fost respinsa in senat in 2005 si aprobata prin legea 87 abia in 2006, dupa ce a fost retrimisa de presedinte in parlament. Deranja grupurile de interese.

   De altfel, chiar ieri, d-l ministru Hardau a declarat ca universitatea Spiru Haret si alte universitati private controleaza parlamentul si ministerul educatiei. Venind din partea unui fost ministru si actual sef al comisiei de invatamant din senat, declaratia are credibilitate maxima.


 • Întrebarea nr. 8 MIRELA

  Buna ziua.Numele meu este MIRELA,am facut Facultatea de STIINTE JURIDICE SI ADMINISTRATIVE-BRASOV ,SPECIALIZAREA ADMINISTRATIE PUBLICA-2004-2008 in cadrul centrului I.D. Alexandria.Mi sa dat anul trecut adeverinta de absolvire,iar dupa cum stiti dupa un an ni se elibereaza diplomele .Pe adeverinta nu scrie nici forma de invatamant si nici centrul de care am apartinut . Intrebarea mea ar fii: de ce nu ni se recunosc diplomele din moment ce pe adeverinta nu se scrie forma si banuiesc ca nici pe diploma nu scrie-(nu stiu asta ,dar banuiesc),si ce s au intamplat cu FABRICA DE DIPLOME DE LA HYPERION (cazul domnului Dobronauteanu Silviu ) ? De ce Domnii Ministrii de pana acum nu s au sesizat,iar dupa 7 ani vine Doamna Andronescu si ne termina psihic?nu se gandeste dansa ca noi ne am pierdut 4 ani din viata degeaba? ani,bani si sperante ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,luate de aceasta Doamna Ministru


  • Ioan Curtu

   Orice diploma are un Supliment de Diploma unde sunt informatii despre perioada de scolarizare.


  • Stefan Vlaston.

   Raspuns: daca d-na Andronescu ar duce pana la capat actiunea ar proceda astfel: statul nu recunoaste diplomele provenind de la programe de studii neacreditate. Si nici nu permite angajatilor de la stat sa beneficieze de avantajele, inclusiv salariale, aduse de aceste diplome. Cine doreste sa-si consolideze credibilitatea diplomei obtinute in astfel de conditii, de neacreditare a programelor, poate repeta gratis examenul de licenta, cine nu doreste se descurca in continuare cum poate in piata muncii, dar nu la stat. Cred ca aceasta este solutia corecta


 • Întrebarea nr. 9 Dan

  1. Mai sunt şi alte universităţi, private sau de stat, în aceeaşi situaţie ca şi Spiru Haret, adică cu programe neacreditate? Dacă da, care sunt ele? Ce face ARACIS pentru a elimina acest fenomen?

  2. De ce ARACIS nu a făcut nimic, timp de ani de zile, în cazul Spiru Haret?

  3. De ce societatea românească vrea diplome şi nu educaţie, în schimbul banilor plătiţi universităţilor?

  4. De ce universităţile private din România (cu excepţia Şcolii Normale Superioare, aş zice) nu au ales să ofere o educaţie mai bună decât cea de la universităţile cu tradiţie, şi au ales în schimb să dea diplome fără acoperire în schimbul unei taxe?

  5. Este oare un factor stimulativ pentru piaţa "bani pentru diplome de carton fără acoperire" faptul că în instituţiile de stat promovarea şi diversele sporuri se acordă pe baza acestor cartoane şi nu pe baza competenţei? Dacă da, nu ar trebui să se elimine aceste mecanisme din instituţiile de stat? Poate aşa oamenii ar fi interesaţi să şi înveţe ceva atunci când urmează o facultate.

  6. De ce, atunci când Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) a arătat cât de generalizată este nerespectarea eticii academice în universităţile româneşti, ARACIS, care are rolul de a elimina aceste probleme, a ales să critice raportul CUC? Ce va face ARACIS pentru o mai bună respectare a eticii universitare?


  • Ioan Curtu

   Este posibil sa fie universitati de stat si private in situatii similare. ARACIS a intocmit o situatie in care sunt prezentate specializarile autorizate carora le-a expirat perioada si nu au venit la acreditrare, specializarile acreditate care nu au venit la evaluare periodica dupa cinci ani si cele ID si IFR autorizate, care nu au venit la acreditare.


  • Stefan Vlaston.

   1. Lista cu programe acreditate se afla pe site-ul www.edu.ro. Din pacate, existenta acreditarii nu este nici pe departe o garantie pentru calitatea unui program de studiu. Ca o exemplificare, ARACIS a evaluat institutional 18 universitati si la 14 a acordat „grad ridicat de incredere”, inclusiv unei universitati care in evaluarea CUC a obtinut zero stele. Cand perceptia publicului este exact invers, probabil doar 4 universitati ar merita calificativ maxim, aceste evaluari decredibilizeaza ARACIS. Statul, prin ARACIS, a scapat complet de sub control invatamantul superior, de stat sau privat. Interventia actuala a d-nei Andronescu pare sa readuca controlul statului asupra invatamantului superior

   2. ARACIS nu are, prin lege, atributii de desfiintare a unor programe de studii. Acest drept il are ministerul, prin initiative legislative sau actionare in instanta. ARACIS poate doar sa semnaleze ministerului ce se intampla.

   3. In parte e de vina piata muncii, care accepta indistinct orice fel de dipoma. „Societatea” vrea joburi bine platite si orice mijloace in atingerea acestui scop sunt binevenite. Cei care au copii de crescut, rate la case si alte bunuri privesc partea practica a problemei, mai putin spre deloc pe cea morala.

   4. dupa 1990 cererea de „diplome” de invatamant superior fiind imensa (ghilimelele avertizeaza ca este vorba de suportul de hartie), imediat au venit si ofertantii, universitatile private. Se spune ca de prostie nu te poate apara numeni, nici macar statul, totusi, in loc sa-si faca datoria minimala, sa avertizeze amatorii de diplome ca fac o afacere proasta, statul, identificat cu politicienii (o alta mare eroare tipic romaneasca), a ales sa devina complicele excrocilor universitari. Vina este si a beneficiarilor si a angajatorilor care nu discern intre emitentii de diplome. Pe scurt, pentru bani.


  • Stefan Vlaston.

   5. Depinde de angajatori. Unii nu dau salarii doar dupa hartiile numite diplome. Totusi, un angajator nu are timp si competenta sa verifice toate abilitatile candidatilor, se bazeaza si pe diplome. Daca organismele de acreditare si verificare si-ar face datoria, totul ar fi ok. In alte tari chiar se intampla

   6. EDU CER este membru fondator al CUC. In adevar, CUC a verificat integritatea si corectitudinea academica a universitatilor, partial o alta zona de control decat a ARACIS si doar pentru universitati de stat. Faptul ca ARACIS a criticat raportul CUC mi se pare o dovada a faptului ca Raportul a deranjat interese obscure, aparate de ARACIS.


  • Ioan Curtu

   2. ARACIS nu este politie universitara, efectueaza autorizari, acreditari si evaluari la cererea institutiilor de invatamant superior. Da avize iar MECI le aproba prin ordin de ministru si/sau HG. ARACIS nu a putut patrunde la Spiru Haret, fiindu-i refuzat accesul.
   6. ARACIS nu a fost in totalitate de acord cu procedurile CUC din urmatoarele considerente:
   - lipsa unei metodologii bine conturate;
   - lipsa specialisti instruiti in acest sens;
   - s-au urmarit doar aspectele negative;
   - nu luat in consideratie toate universitatile, ci doar cele de Stat; calitatea este aceeasi, indiferent de forma de proprietate. Evaluarile de la Universitatile Valahia Targoviste, Pitesti, Baia Mare si altele, au evidentiait mai multe aspecte negative decat CUC si se gasesc in rapoartele de evaluare ale acestor universitati, pe site-ul ARACIS. Observatiile facute de CUC sunt corecte, ale ARACIS fiind insa mai exacte


 • Întrebarea nr. 10 dora

  1.ID-ul ca forma de invatamant este sansa oamenilor care au o profesie ,care sunt autodidacti sa se perfectioneze in domeniul profesiei sau sa dobandeasca cunostinte intr-un alt domeniu.
  2.Examenul tip GRILA , este practicat in f. multe universitati din tari cu traditie ,pt. ca asigura mult mai multa corectitudine si obiectivitate in evaluare.
  3.USH p rin forma ID,asigura toate conditiile ca un student sa invete,daca doreste acest lucru.
  4.Studenti bine pregatiti si slab pregatiti exista si la facultatile de stat si la cele private.
  5.Selectia o face piata si nu MECI.
  6.Dar ce parere aveti despre concurenta neloiala practicata de invatamantul de stat care beneficiaza si de bani publici si realizeaza si venituri din taxe.Este corect?
  7.Daca ati stiut ca USH nu are acreditat ID-ul,de ce nu ati popularizat pe toate formele MEDIA,acest fapt.


  • Stefan Vlaston

   Piata muncii se bazeaza pe diplomele prezentate de doritorii de joburi. Ce sa faca angajatorii, sa examineze candidatii la matematica, limbi straine, economie, etc., fara sa se bazeze pe diplome?

   Ca piata este distorsionata de finantarea de stat acordata doar universitatilor de stat este corect. Aici este nevoie de o decizie la nivel inalt, sa puna pe picior de egalitate cele doua forme, de stat si privat.


  • Ioan Curtu

   Ideile Dvs sunt corecte. Popularizarea o face universitatea. ARACIS a informat candidatii cu privire la specializarile legale, invitandu-i sa se informeze cu temeinicie


 • Întrebarea nr. 11 Ana

  Credeti ca la facultatile de stat nu se pot obtine diplome usor?Examenul de licenta la unele facultati de stat este oral,consta doar in sustinere lucrarii de licenta care nu este foarte greu de elaborat.
  De ce analizati doar cazul spirul haret si nu si al altor facultati particulare?Daca cautati corectitudine ar trebui inceput un control la toate facultatile de stat sau private si rezultatele controlui ar trebui facute publice?
  Garantati ca absolventi unei facultati de stat sunt mai bine pregatiti decat cei ai unei universitati particulare?
  Cat de mult conteaza la angajare faptul ca diploma este recunoscuta de MEC ?
  Ce parere aveti de sistemul de examinare de la USH spre deosebire de sistemul de examinare de la stat unde frauda la examen (copiatul) este facilitat?
  Ce masterate Bologna sunt acreditate in acest moment?stiu ca pentru a acreditat o forma de invatamant superior e nevoie de cateva generati de absolventi ,3 sau 4 dar nu stiu sigur
  Va multumesc pentru raspunsuri


  • Stefan Vlaston.

   Asa este, si la stat se obtin diplome, in unele cazuri, cu prea mare usurinta. As adauga examene de diploma cu lucrari tip grila, foarte usor de fraudat. Tocmai am spus mai sus ca statul a scapat complet de sub control invatamantul superior si nu din eroare, ci din complicitate calculata. Si la noi exista o perioada, intre autorizarea de functionare provizorie si acreditarea, (doi ani de la prima promortie de absolventi), perioada in care se vede daca furnizorul de educatie confirma sau nu.


 • Întrebarea nr. 12 Lili_1024

  Ce vom face peste 10 ani cu medicii arhitectii etc....care au promovat examene invatand pe dinafara niste grile gata rezolvate?


  • Stefan Vlaston

   Intrebam medicul cand a terminat si unde. Daca suntem multumiti, ramanem, daca nu, mergem la altcineva. Sigur, e o gluma amara, dar altceva nu stiu sa spun


 • Întrebarea nr. 13 daniela moldovan

  Am observat ca atat in presa cat si la TV se discuta problema absolventilor de anul acesta sau din anii anteriori ai universitatii. Eu sunt studenta la aceasta universitate in anul II. Din acest motiv intrebarea mea ar fi urmatoarea daca-mi permiteti: Ce se va intampla cu restul studentilor? Mergem mai departe cu aceste studii si vom da doar licenta la un profil (respectiv universitate) acreditata, ne putem muta la o alta universitate acreditata si sa ne fie recunoscuti anii facuti aici...sau ce altceva putem face. Totusi am investit timp si bani...Multumesc frumos.


  • Stefan Vlaston.

   daca sunteti la un program de studii acreditat, nu e nici o problema. Daca nu, mergeti la rector si cereti-i socoteala, de ce v-a luat banii fara sa fie acreditat. Raspunsul, pe care-l anticipez, „nu ne intereseaza acreditarea data de statul roman”, nu e corect, statul roman, prin organismele sale, este responsabil de legalitatea si calitatea serviciilor educationale. A nu se confunda cu evaluarea externa periodica, care trebuie sa fie de terta parte, adica sa fie efectuata de agentii independente, interne sau externe.


  • Ioan Curtu

   MECI va decide exact care va fi solutia referitoare la absolventii specializarilor neautorizate/neacreditate.


 • Întrebarea nr. 14 fudulu

  Ma gandesc si eu dece oare invatamantul superior de stat nu se croieste la nivelul alocatiilor bugetare si sa fie intr-adevar gratuit, fara scheme umflate cu multe cadre didactice care nu pot fi platite corespunzator?
  Sa lase invatamantul pe bani universitatilor private si sa aiba astfel fundalul moral pentru a se implica, alaturi de alte organe si organizatii in acreditarea universitatilor private si in cresterea calitatii acestora.
  In prezent e o mare balmajeala, vanatoare dupa studenti cu taxe si la universitatile de stat,de aici si invatamantul gratuit devine tot mai putin gratuit, profesori care alearga dupa norme peste norme, fara sa si le indeplineasca si fizic si multe alte aspecte pe care spatiul nu-mi permite sa le abordez, care toate au dus la degradarea actuala a invatamantului superior romanesc.


  • Stefan Vlaston.

   trebuie sa recunoastem ca sunt multi studenti care vin „la plesneala” poate se prinde si obtin o diploma fara munca si implicare. Nu vad de ce statul trebuie sa consume fondurile bugetare si asa putine, pentru cei care se „joaca” de-a facultatea. Daca asta le este dorinta, s-o faca, dar pe banii lor, nu a tuturor. In concluzie si eu cred ca statul ar trebuie sa bugeteze maximum 20-25.000 de locuri, pentru elevii merituosi, care sa intre prin examen de admitere riguros. Restul pe banii lor, daca vor, la stat sau la privat.


  • Ioan Curtu

   Aceste aspecte tin de vointa politica si depasesc cadrul actualelor discutii


 • Întrebarea nr. 15 Addy

  Am citit comunicatul dat de EDUCER in problema scandalului diplomelor eliberate de Spiru Haret:

  1. La punctul 3 as veni cu o adaugire. Dupa 1990 natalitatea a scazut drastic. O imagine foarte ilustrativa este piramida varstelor (din 2006). In 1, maxim 2 ani invatamantul romanesc universitar va trebui sa se redimensioneze. Aceasta presupune disponibilizarea a cel putin 20% dintre angajatii din mediul universitar. Credeti ca doamna ministru a decis sa se asmute asupra universitatii Spiru Haret, ca acestia sa isi reduca mult activitatea, iar universitatile de stat sa isi pastreze corpul didactic intact ?

  2. Tot la punctul 3 afirmati ca :
  " Schimbarile operate in invatamantul preuniversitar au avut drept scop ca majoritatea elevilor sa ajunga sa “cotizeze” prin taxe la invatamantul superior. Au fost desfiintate pe rand: examenul de capacitate, testele nationale, tezele unice, restrictia ca elevii aflati pe ruta progresiva sa sustina examenul de bacalaureat, scolile de arte si meserii, filiera tehnologica s-a diminuat dramatic, examenele de admitere la liceu sunt respinse de minister, astfel incat, fara o calificare care sa le permita intrarea in piata muncii dupa absolvirea liceului, elevii sa se inscrie la facultati in speranta obtinerii unor diplome aducatoare de joburi bine platite. " Credeti ca deciziile luate de doamna ministru sunt de buna-credinta, sunt au in spate interese straine imbunatatirii calitatii in invatamant ?Si daca da, care sunt cei care sunt acele interese straine?


  • Stefan Vlaston.

   1. Motivele unei actiuni nu sunt aproape niciodata singulare. Pana una alta este o chestiune de legalitate si respect acordat institutiilor statului. Spiru Haret s-a plasat intr-o „republica” proprie, nu recunoaste autoritatea institutiilor statului. Este un drum extrem de periculos, care trebuia curmat. Asta a motivat-o, presupun, pe d-na Andronescu. Ca in acelasi timp apara si interesele universitatilor de stat, inclusiv ale Politehnicii Bucuresti, este posibil.

   2. Citite in aceasta cheie, a numarului cat mai mare de elevi care sa ajunga sa „cotizeze” la universitati, masurile din preuniversitar pot fi astfel interpretate. Dar nu le-a promovat pe toate d-na Andronescu. Care sunt interesele? Retorica intrebare: cat mai multi bani in teschereaua universitatilor. Fara control la iesire, adica a competentelor obtinute la iesire de catre studentii. Apropo: Nimeni, minister sau ARACIS n-au facut urmatoarea experienta: teste grile personalizate, la 100 de absolventi, alesi aleatoriu, conditie de intrare in examenul de licenta si fara posibilitate de frauda, de la stat si la privat. Ar fi fost un test relevant.


  • Ioan Curtu

   A se vedea raspunsul Dlui Vlaston


 • Întrebarea nr. 16 Addy

  3.La punctul 4 afirmati ca "Beneficiarii starii de incertitudine si ambiguitati legislative sunt politicienii, rectorii si universitarii care profita cu nerusinare de naivitatea si neinformarea elevilor si parintilor, transformand universitatile in afaceri cu un randament care depaseste cu mult pe cel al unor firme celebre. In schimbul taxelor platite, in majoritatea situatiilor absolventii termina facultatea la fel de nestiutori precum au intrat. "Ati putea fi mai expliciti ? Toti stim ca se intampla multe lucruri necurate in universitatile romanesti, dar nimeni nu are curajul sa dea nume. Ati putea enumera si descrie anumite practici ilegale si/sau imorale ce se intalnesc in a) universitatile de stat si b) in universitatile private ?


  • Stefan Vlaston.

   Toata lumea vorbeste de „caritasul” diplomelor, de stat sau private, angajatorii se plang ca unii absolventi pe care ii angajeaza nu stiu mare lucru, salariile colosale obtinute de unii rectori sau profesori, politicieni care lucreaza in universitati sau doar mimeaza ca lucreaza, refuzul de a-si de declara veniturile si interesele, numarul imens de absolventi intr-un timp extrem de scurt, numarul de profesori care „navigheaza” intre multe universitati de stat sau private. Evaluarea comisiei Miclea suna asa: insule de excelenta intr-o mare de impostura. Ierarhiile internationale ne trimit la coada clasamentelor. Am si eu cunostinte care au terminat, la stat sau la privat si care sunt cel putin „aerieni”. Toti avem experiente in acest domeniu.


 • Întrebarea nr. 17 sofi

  Se invinuiesc studentii ca nu s-au informat cu privire la acreditare , dar incorect. Domnilor din 2002 s-au eliberat diplome colegilor nostri cu antetul ministerului fara nicio restrictie, oare acestea nu erau dovezile cele mai clare si convingatoare pentru viitorii studenti?Consider ca trebuie pedepsit MINISTERUL care de atatia ani si-au luat salariile MERITATE,de la contribuabili, si n-a facut nimic pentru ei, mai mult i-a lasat sa se imbete cu apa de ploaie, le-a adus pe piata un invatamant de proasta calitate si foarte costisitor, RUSINE LOR!!!I


  • Stefan Vlaston.

   De acord! D-l fost ministru Hardau tocmai a declarat ieri ca ministerul educatiei si parlamentul sunt controlate de Spiru Haret si alte universitati private.


  • Ioan Curtu

   Va rugam sa va adresati MECI


 • Întrebarea nr. 18 mp

  Poveste din metrou: o doamna, functionar la Ministerul Apararii, cauta statia Aparatorii Patriei. Voia sa ajunga la Hniversitatea Spiru Haret. Daca ar fi avut diploma universitara, ar fi luat un plus de 15% la salariu. Femeia isi facuse calculul: baga circa 30 milioane pe an (scolarizarea), dar isi amortiza dupa aceea investitia in circa 10 luni. Examenele se dadeau pe computer, nici nu era nevoie sa se prezinte, macar in ziua examinarii. Un calcul matematic, fara probleme de constiinta cu privire la competenta.
  1. Daca nu sunt recunoscute diplomele, acest tip de functionari (cei care au obtinut intre timp diploma, dar asta era doar o chestiune de timp) va trebui sa dea banii inapoi, pe toti anii din urma, sunt sute de milioane, cum vedeti posibila continuarea demersurilor pentru nerecunoasterea diplomelor, mai ales in an electoral?

  2. De ce nimeni nu trage la raspundere ministerul/Parlamentul, mai exact pe acei ministri/parlamentari ale caror reglementari au permis situatia actuala a diplomelor 'particulare' - pentru ca Spiru e doar un exemplu pentru foarte multe din facultatile create pentru bani (inclusiv anumite parti/module din facultatile de stat).


  • Stefan Vlaston

   efecte juridice s-au produs chiar acum cateva saptamani, cand profesorii candidati la titularizare n-au fost primiti la examene. Actul normativ care urmeaza, conform d-nei ministru, va lamuri ce se intampla cu cei care au diplome ilegale.


 • Întrebarea nr. 19 gogu

  Cum poate un student sa raporteze fapte de coruptie din cadrul universitatii in care studiaza? Stiti ca exista profesori universitari milionari din spaga? Un sondaj banal in randul studentilor va poate spune si care sunt aceia. E corect ca studentii facultatilor particulare sa dea examene online de acasa? Avand in vedere distributia normala a IQ in populatie, ce sansa au universitatile particulare sa aiba "material de lucru", pentru ca cei capabili evident se vor duce la invatamantul de stat gratuit? Ce interes are o universitate particulara sa-si lase repetenta o sursa de venit?


  • Stefan Vlaston.

   Pentru ID, aceasta este problema grava: dai examen de acasa, online, dar nimeni nu stie cine se afla de fapt la tastatura. Poate fi oricine. Iar atunci cand sunt 50.000 de absolventi la ID, intr-un an, la examenul de licenta, trec toti prin fata unei comisii? Cat timp si cati examinatori ar fi necesari? Faceti o mica socoteala.


  • Ioan Curtu

   Ficare universitate are Comisii de Etica, disciplina si onoare, in care sunt inclusi si studenti. De asemenea, in Consiliile facultatilor si senatele universitare sunt 25% studenti. Un student nemultumit se poate adresa comisiilor sau colegilor reprezentati in organele de conducere.


 • Întrebarea nr. 20 Ileana

  Buna ziua.
  Intrebarea mea este: in cazul in care diplomele de licenta obtinute in cadrul USH vor fi anulate, cum isi vor recupera absolventii banii si timpul pierdut pe perioada studiilor?
  Se vor deschide nenumarate procese in instanta?
  Va multumesc.


  • Stefan Vlaston.

   Procesele sunt la initiativa celor prejudiciati. Dupa opinia mea solutia ar fi: cei care vor sa consolideze „credibilitatea” propriei diplome, provenita de la un program neacreditat, pot sa repete examenul de licenta la o specializare acreditata. Cei care nu doresc asta, treaba lor.


  • Ioan Curtu

   Problema diplomelor este reglementata de MECI


 • Întrebarea nr. 21 Addy

  1.Ce parere aveti despre propunerea lui Stefan Vlaston : "suspendarea tuturor acreditarilor acordate pana in prezent universitatilor si revalidarea acestora de catre agentii de specialitate din tari ale UE, utilizand standardele de evaluare din spatiul european." ?

  2.Faptul ARACIS a fost acceptat ca membru de ENQA abia pe data de 2 iunie 2009 nu ridica serioase probleme de credibilitate ? Cum Consiliul ARACIS este compus doar din profesori universitari deseori vor plana asupra acestora acuze de subiectivitate. Eu sunt in favoarea unor agentii de acreditare extraguvernamentale, in cadrul carora sa se gasesc si reprezentanti ai societatii civile, respectiv a mediului de afaceri (care in ultima instanta sunt cei angajeaza licentiati). Sunt pentru sau impotriva unor astfel de agentii extraguvernamenttala ?

  3. Ce mecanisme institutionale asigura faptul ca evaluarea ARACIS a facultatilor din care provin membri acesteia va fi una corecta cu realitatea ?Cum se stabileste componenta Consiliului ARACIS ?


  • Ioan Curtu

   1. In democratie, fiecare are dreptul de a face orice propunere. ARACIS functioneaza conform legii.
   2-3. Problemele in discutie se refera la Spiru Haret, va rugam sa consultati OUG 75/2005, respectiv legea, cu privire la componenta si modul de constituire a Consiliului ARACIS. Pentru mai multe detalii, va rugam analizati raspunsurile anterioare referitor la ENQA.


 • Întrebarea nr. 22 Cornelia

  Am absolvit doua institutii de invatamant superior de stat si ma simt foarte nedreptatita de existenta acestor fabrici de diplome universitare. Studentul de la universitatea de stat, oricat de slab ar fi el, mai are macar un minim de contact cu mediul universitar, mai merge la un curs, la un seminar, mai sta fata in fata cu cadrul didactic la examene. Dar la Spiru Haret si restul universitatilor on-line nimic din toate acestea nu se intampla. Domnilor, vi se pare corect sa termini o facultate de 3 ani, cu examene la care te prezinti citind cate 30-50, fie 100 de intrebari si raspunsurile aferente, ca mai apoi sa primesti la examen 20 dintre ele? De asemenea, in sistemul de invatamant preuniversitar, vi se pare corect ca educatoarele sau invatatoarele de 50 de ani, titularizate nu se mai stie cum pe vremea lui Ceausescu sau imediat dupa aceea, absolvente intre timp ale Universitatii Spiru Haret, sa se transfere, fara nicio diferenta, pe posturi de studii superioare (profesori sau, mai grav, psihologi), fara vreo calificare reala sau macar practica de specialitate - caci sunteti, cred, convinsi ca adeverinta de practica ceruta de Spiru Haret este o gluma buna, niciodata niciun student de acolo nu a facut practica "pe bune" si sub supervizare.
  Si o ultima observatie-intrebare: de ce acuzati sistemul de invatamant, mai precis cadrele didactice, de incompetenta, lipsa de performanta? chiar aceste universitati pe care unii se lupta sa nu fie desfiintate creeaza cadrele didactice de care ne plangem.


  • Stefan Vlaston.

   Mai exista o posibilitate: elevii, parintii lor, angajatorii, sa se uite bine unde dau banii sau pe cine angajeaza. Cand piata muncii va decide cine e bun si cine nu, altfel se vor diferentia valorile universitare.


  • Ioan Curtu

   Acestea sunt problemele de fond care au dus la analiza situatiei de la Spiru Haret.


  • Ioan Curtu

   Noi nu acuzam cadrele didactice, ci organele de drept care trebuiau se ia masurile ce se impun


 • Întrebarea nr. 23 andrei

  Cum credeti ca se simt cei ce si-au mancat tineretea pe bancile facultatii cand vad aceste valuri de semianalfabeti cu diploma de la facultatile particulare?
  Care este diferenta intre un carnet de conducere cumparat la Pitesti si o diploma cumparata la spiru haret?
  Realizeaza cineva ce impact are aceasta invazie de "absolventi" de studii superioare asupra pietei muncii si a scarii valorii in Romania? Acum cateva zile, bodyguardul cladirii in care lucrez, ma intreba dac nu pot sa=l angajez si pe el "la birou". Cand i-am spus ca firma noastra are angajati in mare parte cu studii superioare, a raspuns: pai ce sefu si eu am studii superioare de astaaa, management cevaaa cu finante de astea de se cauta acuma...!?
  Multumim, pana acum cand vedeam prosti cu bani, spuneam asta este, noi macar avem o dipolma, acum sunt si sute de mii de prosti cu diplome. Nu credeam ca mi-as dori sa emigrez dar acum chiar imi vine.


  • Stefan Vlaston.

   Aveti dreptate, dar nu emigrarea este solutia. Solutia este: piata muncii sa decida, in mai mare masura, cine e bun si cine nu, politicul sa se retraga din domenii profesionale, specialistii sa fie lasati sa-si faca treaba, iar in educatie sa punem in opera un pachet de legi bun care sa produca efecte timp de 12 ani.


  • Ioan Curtu

   Este dureros ceea ce spuneti, dar aceasta este o realitate careia se intentioneaza a i se pune stop.


 • Întrebarea nr. 24 Invatamantul romanesc incotro ?

  1. De ce statul Roman da voie la niste excroci sa castige bani
  de pe urma unor oameni care au nevoie de diplome ?

  2. De ce in Romania se face confuzie intre invatamantul privat si cel de stat ?
  (din cate am vazut in vest si in state, invatamantul privat este o forma alternativa
  de invatamant unde este cu mult peste ceea ce se invata la stat si costa destul de mult.)

  3. De curand am vazut la TV , rectorul de la Universitatea Bucuresti, care spunea ca nu mai sunt
  fonduri si foarte multi profesori cu varsta de peste 65 de ani vor fi scosi la pensie.
  De ce nu se suplimenteaza la invatamantul de stat numarul de locuri, cu mai multe locuri cu taxa ?

  4. De ce profesorii universitari sunt lasati sa aibe norme si la institutii de invatamant privat,
  unde mimeza meseria, iar catedra lor de baza este la stat ?

  5. Chiar trebuie distrus si invatamantul superios de stat ?

  Observ ca se bate foarte mult moneda pe idea, cum se simt cei care au pierdut timpul pe
  acolo, raspuns simplu cei care sunt competenti nu au nevoie de o diploma de la o
  facultate privata, iar cei care sunt incompetenti si cu diploma si fara diploma mai devreme
  sau mai tarziu vor esua pe plan profesion


  • Stefan Vlaston.

   1. pentru ca statul la noi se suprapune 100% cu politica, iar politicienii au batut palma pentru bani cu „excrocii” universitari. Simplu, nu?

   2. Tocmai ca la noi sunt prea putini bani pentru invatamant superior de stat extins. Confuzie la calitate da, dar principiul ar fi urmatorul: indiferent de forma de capital, de stat sau privat, raman in piata doar cei performanti.

   3. Si la stat unii studenti doar mimeaza ca invata si se pregatesc. Locurile fara taxe, platite de noi toti, sunt ocupate doar de studenti seriosi si merituosi? Nu cred.

   4. exista un criteriu legal, care in genere nu se respecta: 70% dintre profesorii unei universitati sa fie titulari la acea universitate. Din pacate Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prevederea legala care limita la 2 norme programul unui cadru universitar. Probabil judecatorii care au luat aceasta decizie predau si ei la mai multe universitati. Ar mai trebui legiferat un raport obligatoriu intre numarul de studenti si numarul de profesori titulari.


  • Ioan Curtu

   Intrebati Guvernul si alte organe abilitate


  • Ioan Curtu

   Pentru situatie de la Universitatea Bucuresti va rugam sa va adresati Dlui Rector.


  • Ioan Curtu

   4. Conducerile universitatilor sunt cele care aproba sau nu cumulul de posturi, in limita legala de 3 norme


  • Ioan Curtu

   Nu credem ca se distruge nici o forma a invatamantului superior, de stat sau privat


 • Întrebarea nr. 25 ro

  Cum poate fi acreditata o forma de invatamant la zi daca:
  1)Examenele se sustin ca la ID;
  2)Examenul de licenta consta in 50 de intrebari care se stiu cu un an inainte;
  3) Nu se sustine o lucrare de diploma la finalizarea studiilor:


  • Stefan Vlaston.

   de curiozitate, unde se intampla asta?


 • Întrebarea nr. 26 Calangiu Marin

  Sunt dezamagit de prestatia d-nei Andronescu. Acum cateva zile interzicea participarea la concursul de titularizare a celor care au terminat S.H cu ex.de licenta. Astazi, 21.07.2009 la Realitatea tv a afirmat ca ,,toate diplomele sunt legale! Cum isi permite doamna sa interzica participarea la concurs din moment ce i-a fost admisa inscrierea candidatului la concurs.
  Cine hotaraste legalitatea diplomelor?
  Cine plateste prejudiciul adus, atat facultatii cat si absolventilor?
  Ce alta facultate particulara sau de stat a mai fost verificata si cand.


  • Stefan Vlaston.

   in adevar, interzicerea participarii candidatilor la concursul de titularizare a fost o masura neacoperita legal, deoarece nu se luase nicio decizie printr-un act normativ.


 • Întrebarea nr. 27 elena

  Buna ziua,

  Sunt absolventa a universitatii SH unde am ales sa urmez cursuri ID pentru ca parintii nu-si permiteau sa ma tina la scoala si sa-mi plateasca cartile de studiu. Am intrebat la vremea aceea si mi s-a spus ca este acreditata facultatea. Iar la stat aceasta facultate nu avea forma ID. Am facut acest efort singura, am invatat din pasiune si cu drag iar de multe ori in sesiune mergeam cu cearcane la ochi la serviciu pentru ca imi pierdeam noptile invatand. A doua zi aveam deadlineuri la serviciu si munceam pe branci sa le ating.
  M-am chinuit asa 4 ani, am dat examen de licenta. acelasi ca cel pe catre l-au dat cei de la forma de invatamant Zi.
  Intre timp am avansat in cariera, sunt recunoscuta si apreciata ca pentru munca mea. Urmez si un master la SNSPA in prezent unde nu am avut nici o restanta si am obtinut note mari, tot prin munca.
  Si..... aflu ca o "doamna" ministru care, apropos, este platita din taxele pe care le dau din salariul meu la stat, salariu pe care il castig datorita acestei diplome se sesizeaza ca tocmai aceasta universitate elibereaza diplome ilegale.
  Cum ati raspunde domnilor daca v-as povesti ca am colegi de serviciu care au terminat facultati de stat si care habar nu au de meserie, ca obtin calificative foarte proaste la evaluarile de la locul de munca?
  Cum ati raspunde domnilor daca v-as intreba ce se va intampla cu viata mea daca patronul se decide ca diploma mea ma arata ca un fals si hotareste sa ma dea afara pentru ca sunt necalificata? In schimb il pastreaza pe colegul tont cu diploma de stat si care a facut facultatea pentru erau locuri libere si trebuiau umplute cumva la momentul respectiv?
  Oare e chiar distractiv pentru dna Ministru sa se joace cu vietile a mii de oameni? Pentru asta o platim din salariile noastre?
  Va rog sa luati o hotarare inteleapta luand in considerare faptul ca niste tineri au muncit pentru aceste diplome si nu merita sa li se distruga viata si reputatia.


  • Stefan Vlaston

   In opinia mea rezolvarea este urmatoarea: cine doreste sa-si consolideze credibilitatea diplomei, provenita din programe neacreditate, repeta examenul de licenta. Cine nu doreste, treaba lui. Cat despre returnarea banilor nu cred ca poate fi decisa retroactiv.
   D-na ministru are in responsabilitate credibilitatea intregului sistem de diplome, inclusiv in Uniune Europeana. Luati in calcul toate consecintele.


  • Stefan Vlaston

   E adevarat ca si la stat sunt multe lucruri necurate si intr-un fel este nedrept sa inceapa curatenia cu o universitate anume. dar de undeva trebuia inceput. Iar Spiru Haret are foarte multe "bube": in primul rand ca refuza autoritatea statului in evaluarea pentru acreditare. Cred ca acesta e lucrul cel mai grav care a declansat totul. Exista si varianta, la fel de proasta, ca Spiru sa obtina toate acreditarile necesare si lucrurile sa se desfasoare mai departe ca si cum totul ar fi in regula.


  • Ioan Curtu

   Nu ati furnizat date cu privire la specializarea urmata si absolvita.


 • Întrebarea nr. 28 Octavian

  Stiu caz in care omul a terminat Facultatea de Management Financiar Contabil / Bucuresti la zi - Univ Spiru Haret, a dat licenta la ASE, pt ca in 2000 nu aveau dreptul de a sustine examene si omul a mai facut si un master in cadrul ISE Craiova; ce face omul in cazul asta??? :)))
  Pana la urma sunt in discutie DOAR categoriile ID si FR din cadrul acestei universitati?
  Multumesc.


  • Stefan Vlaston

   Sunt in discutie doar programele de studii neacreditate, conform HG-urile anuale de acreditare.


  • Ioan Curtu

   Problema diplomelor va fi reglementata de MECI


 • Întrebarea nr. 29 Mihaela

  Buna ziua, in calitate de proaspat absolvent al facultatii de Psihologie a Universitatii Spiru Haret as dori sa va adresez urmatoarea intrebare: m-am inscris in anul 2006 la forma ID , dupa absolvirea anului II cand am realizat ca aceasta forma de invatamant nu este acreditata, am inteles ca o solutie de intrare in legalitate ar fi transferul la forma de zi - acreditata a acestei facultati . Va rog sa-mi spuneti in ce fel se regementeaza situatia absolventilor care au frecventat primii doi ani la o forma neacreditata iar in anul terminal au urmat o forma acreditata de invatamant in cadrul Universitatii Spiru Haret?


  • Ioan Curtu

   Specializarea Psihologie ID de la Spiru Haret a fost neautorizata inca din anul 2004. Solutia prezentata de Dvs ar fi corecta, contand ultimii ani de studii.


 • Întrebarea nr. 30 dan

  Nu credeti ca exista un conflict de interese daca in componenta consiliului ARACIS se afla Prof.dr. Mihai Aristotel UNGUREANU - Universitatea Romano-Americana concurenta Universitatii Spiru Haret ?
  Ar fi fost normal daca in componenta consiliului ARACIS s-ar regasi membrii care nu mai desfasoara activitate didactica sau care sa cuprinda reprezentanti de la toate universitatile de tara.
  multumesc


  • Ioan Curtu

   Nu consideram ca exista o concurenta intre aceste universitati. Dl prof. Ungureanu este ales in Consiliul ARACIS in baza unui concurs national


 • Întrebarea nr. 31 diplodo

  Am absovit in anul 2006 Drept - ID. Diploma mea este valabila sau nu? Cand m-am inscris, in anul 2002 Dreptul era acreditat la toate formele de invatamant.


  • Stefan Vlaston

   In fiecare an programele de studii acreditate au fost mentionate in HG-uri anuale. Daca programul dv. a figurat in HG de aprobare este Ok.


 • Întrebarea nr. 32 Manuela

  Buna ziua,

  Am absolvit in anul 2007, Facultatea de Relatii Internationale si Studii Eurpene din cadrul USH, forma de invatamant ID - Bucuresti.
  Este valabila sau nu diploma mea avand in vedere ca RISE/USH avea acreditare provizorie doar pt "Zi"?

  Multumesc


  • Ioan Curtu

   Va rugam sa va adresati universitatii in cauza


 • Întrebarea nr. 33 Toma Adrian

  Buna Ziua!
  Doresc sa o intreb ce se va intampla cu absolventii 2009 care din diferite motive nu au putut fi prezenti la licenta din iulie, urmand sa o sustina in februarie 2010?Unde vom sustine si cum licenta?

  Va multumesc!


  • Ioan Curtu

   Va rugam sa va adresati universitatii in cauza


 • Întrebarea nr. 34 mihaia

  M-am inscris la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Spiru Haret in anul, forma de invatamant FR, in anul 2002 si am absolvit facultatea cu examen de licenta in iulie 2007. Diploma de licenta deja a produs efecte fiind incadrata in institutia in care lucrez ca fiind cu studii superioare din luna octombrie 2007. Aceasta facultate este acreditata? Multumesc.


  • Ioan Curtu

   Drept FR - Acreditata la Bucuresti


 • Întrebarea nr. 35 Liana Gheorghe

  E adevarat ca unui profesor de la USH i-ar lua 2 luni sa corecteze lucrarile de la un singur examen, daca ar face-o pe bune? Cum poate examina un profesor 9.000 de studenti? Ia in calcul doar nr. de pagini, dupa algoritmul 10 pagini - nota 10, 9 pagini - 9 s.a.m.d?


  • Stefan Vlaston

   E un calcul interesant: cat ar dura un examen de licenta, face to face, pentru 50.000 de studenti de la ID si FR? Mie mi-au iesit niste cifre "imposibile".
   Insusi faptul ca s-au "strans" asa de multi studenti la Spiru Haret, e o dovada in sine ca lucrurile sunt mai "simple", in comparatie cu alte universitati.


 • Întrebarea nr. 36 Madalina

  Buna seara,

  Sunt studenta la Facultatea de Marketing si Afaceri Economice Internationale- ID , am terminat anul 2 si trec in anul 3, ce se v-a intampla cu noi care suntem in utimul an sau cu cei care trec in anul 2?Am semnat un contract cu aceasta facultate, am invatat pe branci dupa orele de serviciu ca sa pot promova examenele! La inscriere am intrebat daca facultatea este acreditata si am fost informati ca este o.k. , mai mult pe site-ul facultati figura ca fiind acreditata! Ce mai putem face noi in acest caz?
  Normal si corect ar trebui ca studentii deja inscrisi sa-si finalizeze studiile conform contractului incheiat , si dupa care sa intre in vigoare propunerile facute, daca aceasta sunt corecte! De ce nu s-a luat nici o masura pana acum?!Va rog sa luati in calcul si opinia mea.Multumesc anticipat!


  • Ioan Curtu

   Nu ne-ati prezentat date suficiente cu privire la situatia Dvs. Locatia, specializarea exacta etc. De aceea nu putem raspunde.


 • Întrebarea nr. 37 Ella

  Doresc sa va adresez 2 intrebari :
  1. Am sustinut examenul de licenta (iulie 2008) la facultatea de Drept - Bucuresti, am urmat cursurile de invatamant la ID (4 ani , 240 credite); examenul final a fost acelasi pentru toate formele de invatamant (zi, id, fr) - Diploma mea de ce sa fie contestata ?
  2. Urmez cursurile post universitare de master - 3 semestre, anuntate ca fiind aprobate MEC cu adresa nr. 29883/26.04.2005. Puteti confirma valabilitatea acestor cursuri ? Mai avem doar un semestru.


  • Ioan Curtu

   Nu contestam diploma Dvs. Masteratele acreditate se regasesc pe site-ul MECI si ARACIS


 • Întrebarea nr. 38 monica

  Ce se va intampla cu cei care au sustinut examenul de titularizare si nota nu le este validata ? Incepand de astazi au loc sedintele publice pentru repartizarea posturilor. Situatia lor este inca neclara.Poate sa ma ajute cineva cu detalii privind aceasta incertitudine?


  • Stefan Vlaston

   S-a comis o eroare fara acoperire legislativa. Dupa repartizarea pe posturi nu cred ca se mai poate ceva. Este un argument care ma face sa cred ca se va merge pana la capat cu neacceptarea diplomelor ilegale.


 • Întrebarea nr. 39 elena

  buna seara,
  In anul 1999 am absolvit in cadrul UNIVERSITATII ' 1 DECEMBRIE 1918" din ALBA IULIA Colegiul Universitar iar USH a fost o continuare a studiilor unde am absolvit in anul 2007, Facultatea de Finante Banci , forma de invatamant ID - Bucuresti.

  Este valabila sau nu diploma mea avand in vedere ca specializarea FINANTE BANCI/USH avea autorizare ID din 2003?


  • Ioan Curtu

   Diploma este valabila


 • Întrebarea nr. 40 daniel demetrescu

  Am terminat anul II la Spiru-Haret la Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene centrul teritorial Deva.Am si eu o intrebare care sper sa ma lamureasca.Noi toti studentii de la Sp.Haret care nu am ajuns sa dam liceenta am pierdut cei 2 ani de studiu?Nu mai putem continua si anul III?Ce se intampla cu noi?Am pierdut 2 ani?Cind ne-am inscris la facultate ni sa zis ca e acreditata.Oare nimeni de la Ministerul Invatamantului nu sa sesizat din 2002 ca unele specializari nu sunt acreditate.Eu cred ca este un conflict intre Minist.Inv. si facultate , dar asta nu trebuie sa se reflecte si asupra studentilor de buna credinta care au inceput aceasta facultate.


  • Ioan Curtu

   RISE Deva nu este autorizat. Solutia va fi data de MECI. Aveati obligatia de a va informa temeinic inainte de inscrierea la facultate


 • Întrebarea nr. 41 Galan Nita

  Sunt absolvent in anul 1 la Spiru haret, I.D. Bucuresti, specializarea Administratie Publica, forma acreditata provizoriu doar la zi. Cu cei ce am terminat un an sau doi la Spiru ce veti face, ni se vor recunoaste diplomele, va trebui sa dam si noi examene de validare la o alta facultate acreditata sau trebuie sa ne retragem si sa ne inscriem la alta facultate.
  Cu speranta ca nu veti ocoli intrebarea mea va multumesc anticipat.


  • Ioan Curtu

   Va recomandam sa va transferati la o specializare autorizata sau acreditata.


 • Întrebarea nr. 42 lenu

  Sunt in varsta de 50 de ani cu o vechime de contabil de 30 de ani
  Am terminat USH, MFC - CIG, ID 2007, in septembrie am fost admisa la examenul de acces pentru expert contabil la CECCAR (sunt stagiara in anul 2) si am continuat cu un master in Audit si convergenta contabila la UBB
  Intrebarea: pentru ce inca un "examen de validare" ?

  In comparatie cu studiile facute la "EUROCOR" si la AJOFM unde se scot "contabili" pe banda cu aprobarea MECI si Ministerului Muncii in cei 4 ani am avut 61 de examene

  MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL - CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

  ANULUI I ID (Bucuresti)
  1. Economie politică
  2. Matematici aplicate în economie
  3. Contabilitate (baze)
  4. Informatică de gestiune (baze) şi internet
  5. Management general
  6. Engleză/Franceză
  7. Istoria economică a României/Geografie economica (optional)
  8. Tehnologii moderne/Metodologia cercetării ştiinţifice economice (optional)
  9. Economie politica
  10. Matematici aplicate în economie
  11. Contabilitate baze
  12. Finante publice
  13. Drept civil si administrativ
  14. Birotica
  15. Engleză/Franceză
  16. Sociologie economica/Economia întreprinderii (optional)

  ANULUI II ID (Bucuresti)
  1. Contabilitate financiara 1
  2. Informatica de gestiune (Limbaje + SGBD) 1
  3. Statistica teoretica
  4. Management financiar-contabil
  5. Drept comercial
  6. Fiscalitatea firmei
  7. Economie europeana/Economia informatiei
  8. Engleza 1/Franceza 1
  9. Contabilitate financiara 2
  10. Informatica de gestiune (limbaje + SGBD) 2
  11. Statistica economica
  12. Marketing financiar bancar
  13. Curente de gândire economica contemp./Economia protectiei mediului (optional)
  14. Engleza/Franceza 2
  15. Practica

  ANULUI III ID (Bucuresti)
  1. Contabilitatea societatilor comerciale (aprofundata)
  2. Contabilitate de gestiune si sistemul informational al costurilor 1
  3. Informatica de gestiune (PSI) 1
  4. Control financiar-fiscal si expertiza contabila 1
  5. Gestiunea financiara a înt


  • Ioan Curtu

   In privinta diplomelor MECI va stabili masurile ce se impun


 • Întrebarea nr. 43 niky86

  As vrea sa dau in judecata Spiru Haret, pt ca eu am semnat ceva cu ei, cand am luat liceenta ei spuneau ca sunt acreditati si nu mi a spus nimeni ca va trebui sa dau licenta la alta fac de stat.
  Sigur vor proceda la fel ca mine multi altii. Eu cred ca se va rezolva repede si se va da acreditarea pt USH. dvs ce credeti?


  • Stefan Vlaston

   Calea cu actionarea in judecata sta oricand la dispozitia celor prejudiciati. Nu cred ca se va rezolva foarte repede si in favoarea celor cu diplome ilegale, pentru ca situatia a produs deja consecinte juridice, prin neprimirea la examenul de titularizare a absolventilor de Spiru Haret. Dar daca se vor descoperi si alte universitati cu programe neacreditate, de la care absolventii au fost totusi primiti la examenul de titularizare? Cine a incurcat lucrurile va raspunde!


 • Întrebarea nr. 44 maria

  Vrei Sa Inveti De Acasa?
  Rezultate Imediate Cu Doar 15Min/Zi Diploma Absolvire. Inscrie-te Acum!

  Este o forma de ID ?

  Lucrari de licenta master
  Actuale, de calitate,ieftine Avantaje comenzi multiple

  Reclamele sunt foarte sugestive, te trimite spre o perfectionare continua, sunt verificate de ARACIS ?
  nu se autosesizeaza in aceste cazuri ?


  • Ioan Curtu

   Reclamele cad sub raspunderea celor care le promoveaza, inclusiv penala.


 • Întrebarea nr. 45 Bogdan

  Buna ziua.
  Ma numesc Bogdan Soporan, si as avea o intrebare pentru cei doi domni: daca sunt un student la un centru ID din tara (Cluj-Napoca) la Facultatea de Management Brasov profilul Management, si termin anul 2 de studiu si trebuie sa intru in anul 3 (ultimul), ce se intampla in aceasta situatie? Am facut degeaba cei 2 ani? Cum as putea intra in legalitate si sa am la sfarsitul anului urmator o diploma valabila?
  Va multumesc anticipat.
  Cu stima,
  Bogdan Soporan.


  • Ioan Curtu

   Va recomandam sa va transferati la o specializara autorizata sau acreditata


 • Întrebarea nr. 46 alice

  buna ziua, eu am terminat in anul 2005 facultatea de management finaciar contabil din cadrul universitatii spiru haret, la acea data nu exista decat aceasta specializare, diplomele noastre sunt valabile?


  • Stefan Vlaston

   Problemele au aparut dupa 2006, data de intrare in vigoare a legii calitatii, legea 87/2006. De aceea cred ca nu aveti a va teme.


 • Întrebarea nr. 47 Valentin.Gheorghiu

  Sotia mea a sustinut examenul de licenta in 2008 la Drept ID Bucuresti. Cind a depus dosarul de inscriere Facultatea de Drept Bucuresti era acreditata la toate formele de invatamint ZI, FR, ID. Diploma este valabila?


  • Ioan Curtu

   Diploma valabila


 • Întrebarea nr. 48 Iulyanix

  Am terminat anul acesta Facultatea de Finante-Banci, acreditata, din cadrul univarsitatii Spiru Haret, centru teritorial Tulcea, ID. Am promovat si examenul de licenta. Ne va fi recunoscut examenul de licenta din aceasta vara si implicit diplomele de licenta mie si celor insituatia mea?
  Va multumesc pentru promptitudine!


  • Stefan Vlaston

   Daca se afla pe HG de aprobare a programelor de studii, e in regula, daca nu aveti probleme. Decizia va fi luata de un act normativ ulterior.


 • Întrebarea nr. 49 niky86

  1.Sunt anul I la FR la Spiru si nu stiu daca sa mai continuu sau nu. Ce ma sfatuiti?
  2.Credeti ca pe viitor vor disparea facultatile particulare?
  3.Are vreun viitor in Romania facultatea Spiru.
  Mie nu mi se pare atat de usoara facultatea, poate doar pt cine da bani sa treaca examenele, ar trebui dati afara din invatamant profesorii care iau mita de la studenti. Eu sunt la EFS si am luat destul de greu examenele, cele pe calculator le am luat, insa profesorii de la practica au lasat f multi restantieri, iar de la colegii din alti ani, am auzit ca se trece examenul f usor daca vb la secretariat si dai o anumita suma de bani.
  Nu e de ajuns ca platim taxa. Alti profesori te trec doar daca vi sa faci pregatire cu ei si sa i platesti, ex: cursuri de inot, tenis, ...... la volei am auzit ca profesorul a cerut unei studente sa i cumpere un echipament sportiv de firma, ca sa o treaca :) mi se pare atat de josnic.


  • Ioan Curtu

   Doar EFS zi este autorizata. Vezi site MECI


  • Stefan Vlaston

   depinde si de studentii onesti, sa ia pozitie si sa reclame astfel de comportamente. Daca tot asteptam ca dreptatea sa vina din cer...


 • Întrebarea nr. 50 Dana

  In anul 2004 m-am inscris la USH la facultatea de Sociologie-Psihologie forma ID si am absolvit in anul 2008 fara sa stiu la inscriere ca trebuie sa verific daca si formele de invatamant sunt acreditate. Avand deja o diploma de la o facultate de stat, nici nu m-am gandit de fapt ca o universitate de anvergura USH ar functiona in afara legii.
  Spre sfarsitul anului III de studiu am auzit zvonuri cum ca forma ID de la facultatea de sociologie-psihologie nu este acreditata si, fiind in afara legii, degeaba mai terminam facultatea ca diplomele noastre nu sunt valide. La intrebarile studentilor, de la decanat ni s-a raspuns ca invatamantul de zi este acreditat, implicit si formele ID si FR si ca toti studentii au aceeasi programa si vor sustine examenul de licenta impreuna, indiferent de forma de invatamant. Asa s-a si intamplat de altfel, bibliografia si examenul de licenta in sine fiind identice pentru toate formele de invatamant de la facultatea respectiva.
  Cu alte cuvinte, daca mi-am sustinut licenta la o forma acreditata, desi studiile ca atare le-am urmat la o forma neacreditata, diploma mea tot nu este valida?


  • Stefan Vlaston

   conform legii 87/2006, acreditarea programului la zi nu se extinde automat si la alte forme. Aici este nodul problemei. Actul normativ care urmeaza, anuntat de d-na ministru aseara, va decide ce se intampla.


  • Ioan Curtu

   Psihologie ID a fost neautorizata inca din 2004. Asupra validitatii diplomei se va pronunta MECI.


 • Întrebarea nr. 51 Eugen

  Buna !
  Sunt anuml I la Drept FR Constanta ( USH ) . Din cate ma interesasem eu la inscriere aceasta specializare era autorizata provizoriu . Acum ca nu mai apare USH-ul in HG 749/2009 mai are vreo acreditare ? Trebuie sa ma transfer la zi ?
  Ca sa nu ma pacalesc in continuare ce ma sfatuiti sa fac ?


  • Stefan Vlaston

   fiind doar in anul I, este posibil sa se limpezeasca lucrurile, respectiv ca Spiru Haret sa primeasca acreditarea.


 • Întrebarea nr. 52 zombita

  Sunt in anul I la facultatea Matematica-Informatica, sectia Informatica, la ID si as avea niste intrebari.
  1. Am auzit cand m-am inscris ca este acreditata, dar acum nu stie nimeni, daca este sau nu, daca intrebi la facultate sunt depasiti de situatie si nu stiu ce sa raspunda. Sediul este la Bucuresti si punctul de lucru la Cluj-Napoca, intrebarea de baza punctul de lucru este acreditat?
  2. Am multe cunostinte care au terminat acesta facultate si au fost nevoiti sa mearga la UBB sa contacteze un profesor sa isi faca lucrarea de licenta si sa o sustina acolo. Au fost picati deoarece nu "sunteti pregatiti de noi". Concurenta isi zice cuvantul, prin urmare merita sa continuam?
  3. Sunt oameni care au facut acesta facultate si unii au avut avut sansa sa li se recunosca studiile si altii nu, de ce se face acesta discrepanta, cei din primarii, politie si altii is mai cu "coarne?"


  • Ioan Curtu

   Doar facultatea de Matematica din Bucuresti este acreditata pentru forma ZI. Consultati site-ul MECI

9492 vizualizari
 • diploma de licenta (Marţi, 21 iulie 2009, 13:55)

  bogdan [anonim]

  daca am terminat facultatea de marketing si afaceri economice la id in cadrul universitatii spir-haret in anul 2008, pe diploma mea va aparea stampila ministerului invatamantului? va multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:03)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Referitor la statutul diplomelor, MECI este institutia abilitata sa decida, in conformitate cu legea
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:12)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Nu stampila ministerului apare pe diploma, ci antetul si timbrul sec. Nu stiu daca programul de studiu pe care l-ati urmat este acreditat sau nu, dar daca nu ati primit inca diploma, putin probabil s-o primiti daca nu este legala, adica daca programul de studiu urmat nu este acreditat.
 • haos (Marţi, 21 iulie 2009, 14:09)

  Anonim [anonim]

  Eu numai inteleg nimic, din hotararea respectiva a disparut Universitatea "Spiru Haret",dar se pare ca nu toate specializarile sunt neacreditate, ci doar cele de la ID, in mare parte.Eu sunt la facultatea de drept din Bucuresti, in anul III la FR.In toamna mi s-a spus ca se va organiza o noua sesiune de examene de licenta pentru cei care vor sa urmeze doar 3 ani de cursuri si masterat obligatoriu.Pot da licenta la aceasta facultate sau risc sa obtin o diploma ilegala?
  Va multumesc!
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:05)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Va exista o anexa la HG 749/2009, in care se vor prezenta specializarile (programele) autorizate/acreditate. Referitor la aspectul legat de durata de studii, legea prevede ca studiile de drept se fac in 4 ani, respectiv 240 de credite, fiind profesie reglementata. O diploma in alte conditii este ilegala
 • Spiru Haret (Marţi, 21 iulie 2009, 14:16)

  Florian [anonim]

  Ma consider o persoana de buna credinta, care in anul 2006 m-am inscris la USH, Facultatea de Marketing Bucuresti, forma de invatamant ID, prin intermediul centrului ID din Timisoara. Aceasta fiind a doua facultate, prima am absolvit-o in 2004, facultate din cadrul Universitatii Politehnice Timisoara. Dar cum din inginerie este destul de greu de trait m-am gandit ca o specializare in marketing mi-ar aduce mai multe sanse de reusita in viata. In momentul inscrierii am studiat actele normative in vigoare deoarece nu vroiam sa am problem. Am studiat actele normative in fiecare an deoarece nu vroiam sa am problem si in caz ca apar problem sa ma transfer la o specializare/forma de invatamant acreditata. Astfel am ajuns ca in data de 30.06.2009 sa sustin examenul de licenta si sa-l promavez.
  Dar acum am o mare surpriza.
  In 14.07.2009, MECI a publicat 2 liste cu specializarile si formele de invatamant acreditate sau autorizate provizoriu din cadrul Universitatii Spiru Haret, precum si o lista cu centrele ID care functioneaza ilegal.
  Acum din cauza celor 2 liste sunt pus in incurcatura. In prima lista specializarea MARKETING forma ID este autorizata provizoriu, iar in a doua lista centrul din Timisoara este ilegal.
  La ce se refera:
  1) Centrul este ilegal numai pentru formele de invatamant ce nu apar in prima lista sau pentru toate?
  2) Diploma de licenta va fi recunoscuta de MECI?
  3) Cu tot respectful poate cineva sa-mi spuna daca sunt in regula?
  Doresc sa mai mentionez ca in conformitate cu HG 635/2008 si actelor normative anterioare, specializarea MARKETING, forma de invatamant ID este autorizata provizoriu.
  Daca specializarea marketing, forma de invatamant ID, prin HG 635/2008 si actelor normative anterioare, este autorizata provizoriu, dar centrul din Timisoara functioneaza ilegal (lucru care pana in 14.07.2009 nu l-am stiut deoarece pana acum nu s-a spus nimic despre centrele ID), ar fi trebuit sa ma duc sa dau licenta si celelalte examene de an la Bucuresti? Spun la
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:06)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florian

   Fiecare forma de invatamant si locatie trebuie sa indeplineasca conditiile pentru autorizare. Referitor la diplome, MECI va decide.
 • Acreditantul a fost neacreditat pana in 2009 (Marţi, 21 iulie 2009, 14:23)

  Dan_Bruma [anonim]

  Cum isi poate permite Ministerul Educatiei sa impiedice eliberarea de diplome de catre o universitate privata in conditiile in care acreditarile facultatilor erau facute in RO pana anul acesta de o agentie de control (ARACIS) care ea insasi nu era acreditata? Aracis a fost recunoscuta ca fiind ok abia anul acesta (membru ENQA din acest an)
  • RASPUNS (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:09)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan_Bruma

   ARACIS a fost infiintat cf. Legii 87/2006, de aprobare a OUG 75/2005. In anul 2006 ARACIS a inceput sa functioneze, conform legii, obtinand statutul de membru candidat ENQA in mai 2007 si cel de membru cu drepturi depline in iunie 2009. Conform regulamentului ENQA, perioada intre cele doua calitati este de minim doi ani. Consiliul CNEAA a functionat 13 ani fara nici o recunoastere internatonala, ARACIS respectand legea.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:14)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan_Bruma

   Principiul este urmatorul: Statul este responsabil in fata cetatenilor pentru legalitatea si calitatea serviciilor aflate in piata, inclusiv pentru cele educationale. Pentru acest obiectiv are nevoie de un organism, o agentie, care sa realizeze acest deziderat. Aceasta agentie este ARACIS, aparuta prea tarziu, cu stafful in conflict de interese, pentru ca este legat de universitatile de provenienta.

   Recunoasterea de catre ENQA abia anul acesta nu este o problema, pentru ca in lege era pusa conditia sa intre in primul an de existenta in Registrul European al agentiilor de evaluare, care registru a pornit abia in august 2008. EQAR (http://www.eqar.eu/) ; deci nu a trecut un an.

   Pentru echilibru si control reciproc, evaluarea externa periodica, de terta parte, poate fi realizata de orice agentie independenta, interna sau externa.

   Ideal ar fi ca evaluatorii si stafful agentiilor sa nu apartina unor universitati, sa aiba doar aceasta activitate, pentru a nu fi influentati de alte interese. Acesta ar fi urmatorul obiectiv: profesionalizarea si independenta „meseriei” de evaluator pentru servicii educationale.

 • responsabilitate si adevar (Marţi, 21 iulie 2009, 14:36)

  Alex Boboc [anonim]

  1. Cum se face ca Ministerul nu vorbeste de ancheta interna referitor la persoanele responsabile pe ultimii 10 ani cu verifcarea univ particulare.
  acum 10 ani.

  2. Cati din cei care au pozitii importante sau sunt factori de decizie din administratia centrala locala/ ministere/guvern/parlament etc au urmat Univ.Spiru Haret in ultimii 5 ani care ar trebui sa fie dati afara daca diploma nu le este recunoscuta?

  Asta este mult mai interesant cat foarte multi parlamentari pe site-ul parlamentului nu spun deloc la ce institutie au obtinut diplomele de licenta, multe dupa anul 2000 si la varste inaintate unii dintre ei.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:10)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex Boboc

   Nu avem cunostinta de asemenea aspecte
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:15)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex Boboc

   Cum spuneam mai sus statul este responsabil de legalitatea si calitatea serviciilor educationale. Inca de la aparitia invatamantului superior privat, interese de afaceri si de obtinerea unor diplome fara munca a condus la o coniventa „speciala” intre politicieni, parlamentari sau nu si managementul universitatilor, in special private. Politicienii obtineau bani pentru cursuri predate sau doar mimate, obtineau diplome pentru apropiati, iar la schimb, dadeau legi in favoarea continuarii acestei complicitati. Simptomatic, OUG privind calitatea in educatie, aparuta abia de 2005, promovata de Mircea Miclea, a fost respinsa in senat in 2005 si aprobata prin legea 87 abia in 2006, dupa ce a fost retrimisa de presedinte in parlament. Deranja grupurile de interese.

   De altfel, chiar ieri, d-l ministru Hardau a declarat ca universitatea Spiru Haret si alte universitati private controleaza parlamentul si ministerul educatiei. Venind din partea unui fost ministru si actual sef al comisiei de invatamant din senat, declaratia are credibilitate maxima.
 • SPIRU HARET (Marţi, 21 iulie 2009, 14:44)

  MIRELA [anonim]

  Buna ziua.Numele meu este MIRELA,am facut Facultatea de STIINTE JURIDICE SI ADMINISTRATIVE-BRASOV ,SPECIALIZAREA ADMINISTRATIE PUBLICA-2004-2008 in cadrul centrului I.D. Alexandria.Mi sa dat anul trecut adeverinta de absolvire,iar dupa cum stiti dupa un an ni se elibereaza diplomele .Pe adeverinta nu scrie nici forma de invatamant si nici centrul de care am apartinut . Intrebarea mea ar fii: de ce nu ni se recunosc diplomele din moment ce pe adeverinta nu se scrie forma si banuiesc ca nici pe diploma nu scrie-(nu stiu asta ,dar banuiesc),si ce s au intamplat cu FABRICA DE DIPLOME DE LA HYPERION (cazul domnului Dobronauteanu Silviu ) ? De ce Domnii Ministrii de pana acum nu s au sesizat,iar dupa 7 ani vine Doamna Andronescu si ne termina psihic?nu se gandeste dansa ca noi ne am pierdut 4 ani din viata degeaba? ani,bani si sperante ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,luate de aceasta Doamna Ministru
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:11)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MIRELA

   Orice diploma are un Supliment de Diploma unde sunt informatii despre perioada de scolarizare.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:15)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui MIRELA

   Raspuns: daca d-na Andronescu ar duce pana la capat actiunea ar proceda astfel: statul nu recunoaste diplomele provenind de la programe de studii neacreditate. Si nici nu permite angajatilor de la stat sa beneficieze de avantajele, inclusiv salariale, aduse de aceste diplome. Cine doreste sa-si consolideze credibilitatea diplomei obtinute in astfel de conditii, de neacreditare a programelor, poate repeta gratis examenul de licenta, cine nu doreste se descurca in continuare cum poate in piata muncii, dar nu la stat. Cred ca aceasta este solutia corecta
 • vârful aisbergului (Marţi, 21 iulie 2009, 15:07)

  Dan [anonim]

  1. Mai sunt şi alte universităţi, private sau de stat, în aceeaşi situaţie ca şi Spiru Haret, adică cu programe neacreditate? Dacă da, care sunt ele? Ce face ARACIS pentru a elimina acest fenomen?

  2. De ce ARACIS nu a făcut nimic, timp de ani de zile, în cazul Spiru Haret?

  3. De ce societatea românească vrea diplome şi nu educaţie, în schimbul banilor plătiţi universităţilor?

  4. De ce universităţile private din România (cu excepţia Şcolii Normale Superioare, aş zice) nu au ales să ofere o educaţie mai bună decât cea de la universităţile cu tradiţie, şi au ales în schimb să dea diplome fără acoperire în schimbul unei taxe?

  5. Este oare un factor stimulativ pentru piaţa "bani pentru diplome de carton fără acoperire" faptul că în instituţiile de stat promovarea şi diversele sporuri se acordă pe baza acestor cartoane şi nu pe baza competenţei? Dacă da, nu ar trebui să se elimine aceste mecanisme din instituţiile de stat? Poate aşa oamenii ar fi interesaţi să şi înveţe ceva atunci când urmează o facultate.

  6. De ce, atunci când Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) a arătat cât de generalizată este nerespectarea eticii academice în universităţile româneşti, ARACIS, care are rolul de a elimina aceste probleme, a ales să critice raportul CUC? Ce va face ARACIS pentru o mai bună respectare a eticii universitare?
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:13)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Este posibil sa fie universitati de stat si private in situatii similare. ARACIS a intocmit o situatie in care sunt prezentate specializarile autorizate carora le-a expirat perioada si nu au venit la acreditrare, specializarile acreditate care nu au venit la evaluare periodica dupa cinci ani si cele ID si IFR autorizate, care nu au venit la acreditare.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:16)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   1. Lista cu programe acreditate se afla pe site-ul www.edu.ro. Din pacate, existenta acreditarii nu este nici pe departe o garantie pentru calitatea unui program de studiu. Ca o exemplificare, ARACIS a evaluat institutional 18 universitati si la 14 a acordat „grad ridicat de incredere”, inclusiv unei universitati care in evaluarea CUC a obtinut zero stele. Cand perceptia publicului este exact invers, probabil doar 4 universitati ar merita calificativ maxim, aceste evaluari decredibilizeaza ARACIS. Statul, prin ARACIS, a scapat complet de sub control invatamantul superior, de stat sau privat. Interventia actuala a d-nei Andronescu pare sa readuca controlul statului asupra invatamantului superior

   2. ARACIS nu are, prin lege, atributii de desfiintare a unor programe de studii. Acest drept il are ministerul, prin initiative legislative sau actionare in instanta. ARACIS poate doar sa semnaleze ministerului ce se intampla.

   3. In parte e de vina piata muncii, care accepta indistinct orice fel de dipoma. „Societatea” vrea joburi bine platite si orice mijloace in atingerea acestui scop sunt binevenite. Cei care au copii de crescut, rate la case si alte bunuri privesc partea practica a problemei, mai putin spre deloc pe cea morala.

   4. dupa 1990 cererea de „diplome” de invatamant superior fiind imensa (ghilimelele avertizeaza ca este vorba de suportul de hartie), imediat au venit si ofertantii, universitatile private. Se spune ca de prostie nu te poate apara numeni, nici macar statul, totusi, in loc sa-si faca datoria minimala, sa avertizeze amatorii de diplome ca fac o afacere proasta, statul, identificat cu politicienii (o alta mare eroare tipic romaneasca), a ales sa devina complicele excrocilor universitari. Vina este si a beneficiarilor si a angajatorilor care nu discern intre emitentii de diplome. Pe scurt, pentru bani.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:16)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   5. Depinde de angajatori. Unii nu dau salarii doar dupa hartiile numite diplome. Totusi, un angajator nu are timp si competenta sa verifice toate abilitatile candidatilor, se bazeaza si pe diplome. Daca organismele de acreditare si verificare si-ar face datoria, totul ar fi ok. In alte tari chiar se intampla

   6. EDU CER este membru fondator al CUC. In adevar, CUC a verificat integritatea si corectitudinea academica a universitatilor, partial o alta zona de control decat a ARACIS si doar pentru universitati de stat. Faptul ca ARACIS a criticat raportul CUC mi se pare o dovada a faptului ca Raportul a deranjat interese obscure, aparate de ARACIS.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:17)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   2. ARACIS nu este politie universitara, efectueaza autorizari, acreditari si evaluari la cererea institutiilor de invatamant superior. Da avize iar MECI le aproba prin ordin de ministru si/sau HG. ARACIS nu a putut patrunde la Spiru Haret, fiindu-i refuzat accesul.
   6. ARACIS nu a fost in totalitate de acord cu procedurile CUC din urmatoarele considerente:
   - lipsa unei metodologii bine conturate;
   - lipsa specialisti instruiti in acest sens;
   - s-au urmarit doar aspectele negative;
   - nu luat in consideratie toate universitatile, ci doar cele de Stat; calitatea este aceeasi, indiferent de forma de proprietate. Evaluarile de la Universitatile Valahia Targoviste, Pitesti, Baia Mare si altele, au evidentiait mai multe aspecte negative decat CUC si se gasesc in rapoartele de evaluare ale acestor universitati, pe site-ul ARACIS. Observatiile facute de CUC sunt corecte, ale ARACIS fiind insa mai exacte
 • diferenta intre stat si privat (Marţi, 21 iulie 2009, 15:11)

  Ana [anonim]

  Credeti ca la facultatile de stat nu se pot obtine diplome usor?Examenul de licenta la unele facultati de stat este oral,consta doar in sustinere lucrarii de licenta care nu este foarte greu de elaborat.
  De ce analizati doar cazul spirul haret si nu si al altor facultati particulare?Daca cautati corectitudine ar trebui inceput un control la toate facultatile de stat sau private si rezultatele controlui ar trebui facute publice?
  Garantati ca absolventi unei facultati de stat sunt mai bine pregatiti decat cei ai unei universitati particulare?
  Cat de mult conteaza la angajare faptul ca diploma este recunoscuta de MEC ?
  Ce parere aveti de sistemul de examinare de la USH spre deosebire de sistemul de examinare de la stat unde frauda la examen (copiatul) este facilitat?
  Ce masterate Bologna sunt acreditate in acest moment?stiu ca pentru a acreditat o forma de invatamant superior e nevoie de cateva generati de absolventi ,3 sau 4 dar nu stiu sigur
  Va multumesc pentru raspunsuri
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:17)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Asa este, si la stat se obtin diplome, in unele cazuri, cu prea mare usurinta. As adauga examene de diploma cu lucrari tip grila, foarte usor de fraudat. Tocmai am spus mai sus ca statul a scapat complet de sub control invatamantul superior si nu din eroare, ci din complicitate calculata. Si la noi exista o perioada, intre autorizarea de functionare provizorie si acreditarea, (doi ani de la prima promortie de absolventi), perioada in care se vede daca furnizorul de educatie confirma sau nu.
 • Intrebari pentru Ioan Curtu (Marţi, 21 iulie 2009, 15:14)

  Addy [utilizator]

  1.Ce parere aveti despre propunerea lui Stefan Vlaston : "suspendarea tuturor acreditarilor acordate pana in prezent universitatilor si revalidarea acestora de catre agentii de specialitate din tari ale UE, utilizand standardele de evaluare din spatiul european." ?

  2.Faptul ARACIS a fost acceptat ca membru de ENQA abia pe data de 2 iunie 2009 nu ridica serioase probleme de credibilitate ? Cum Consiliul ARACIS este compus doar din profesori universitari deseori vor plana asupra acestora acuze de subiectivitate. Eu sunt in favoarea unor agentii de acreditare extraguvernamentale, in cadrul carora sa se gasesc si reprezentanti ai societatii civile, respectiv a mediului de afaceri (care in ultima instanta sunt cei angajeaza licentiati). Sunt pentru sau impotriva unor astfel de agentii extraguvernamenttala ?

  3. Ce mecanisme institutionale asigura faptul ca evaluarea ARACIS a facultatilor din care provin membri acesteia va fi una corecta cu realitatea ?Cum se stabileste componenta Consiliului ARACIS ?
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:21)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   1. In democratie, fiecare are dreptul de a face orice propunere. ARACIS functioneaza conform legii.
   2-3. Problemele in discutie se refera la Spiru Haret, va rugam sa consultati OUG 75/2005, respectiv legea, cu privire la componenta si modul de constituire a Consiliului ARACIS. Pentru mai multe detalii, va rugam analizati raspunsurile anterioare referitor la ENQA.
 • intrebare (Marţi, 21 iulie 2009, 15:15)

  daniela moldovan [anonim]

  Am observat ca atat in presa cat si la TV se discuta problema absolventilor de anul acesta sau din anii anteriori ai universitatii. Eu sunt studenta la aceasta universitate in anul II. Din acest motiv intrebarea mea ar fi urmatoarea daca-mi permiteti: Ce se va intampla cu restul studentilor? Mergem mai departe cu aceste studii si vom da doar licenta la un profil (respectiv universitate) acreditata, ne putem muta la o alta universitate acreditata si sa ne fie recunoscuti anii facuti aici...sau ce altceva putem face. Totusi am investit timp si bani...Multumesc frumos.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:17)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela moldovan

   daca sunteti la un program de studii acreditat, nu e nici o problema. Daca nu, mergeti la rector si cereti-i socoteala, de ce v-a luat banii fara sa fie acreditat. Raspunsul, pe care-l anticipez, „nu ne intereseaza acreditarea data de statul roman”, nu e corect, statul roman, prin organismele sale, este responsabil de legalitatea si calitatea serviciilor educationale. A nu se confunda cu evaluarea externa periodica, care trebuie sa fie de terta parte, adica sa fie efectuata de agentii independente, interne sau externe.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:24)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela moldovan

   MECI va decide exact care va fi solutia referitoare la absolventii specializarilor neautorizate/neacreditate.
 • Intrebare (Marţi, 21 iulie 2009, 15:27)

  Mihaela [anonim]

  Buna ziua, in calitate de proaspat absolvent al facultatii de Psihologie a Universitatii Spiru Haret as dori sa va adresez urmatoarea intrebare: m-am inscris in anul 2006 la forma ID , dupa absolvirea anului II cand am realizat ca aceasta forma de invatamant nu este acreditata, am inteles ca o solutie de intrare in legalitate ar fi transferul la forma de zi - acreditata a acestei facultati . Va rog sa-mi spuneti in ce fel se regementeaza situatia absolventilor care au frecventat primii doi ani la o forma neacreditata iar in anul terminal au urmat o forma acreditata de invatamant in cadrul Universitatii Spiru Haret?
  • RASPUNS (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:30)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Specializarea Psihologie ID de la Spiru Haret a fost neautorizata inca din anul 2004. Solutia prezentata de Dvs ar fi corecta, contand ultimii ani de studii.
 • A.R.A.C.I.S. (Marţi, 21 iulie 2009, 15:27)

  dan [anonim]

  Nu credeti ca exista un conflict de interese daca in componenta consiliului ARACIS se afla Prof.dr. Mihai Aristotel UNGUREANU - Universitatea Romano-Americana concurenta Universitatii Spiru Haret ?
  Ar fi fost normal daca in componenta consiliului ARACIS s-ar regasi membrii care nu mai desfasoara activitate didactica sau care sa cuprinda reprezentanti de la toate universitatile de tara.
  multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:32)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Nu consideram ca exista o concurenta intre aceste universitati. Dl prof. Ungureanu este ales in Consiliul ARACIS in baza unui concurs national
 • Diploma RISE (Marţi, 21 iulie 2009, 15:32)

  Manuela [anonim]

  Buna ziua,

  Am absolvit in anul 2007, Facultatea de Relatii Internationale si Studii Eurpene din cadrul USH, forma de invatamant ID - Bucuresti.
  Este valabila sau nu diploma mea avand in vedere ca RISE/USH avea acreditare provizorie doar pt "Zi"?

  Multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:33)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Manuela

   Va rugam sa va adresati universitatii in cauza
 • Licenta februarie 2010??? (Marţi, 21 iulie 2009, 15:36)

  Toma Adrian [anonim]

  Buna Ziua!
  Doresc sa o intreb ce se va intampla cu absolventii 2009 care din diferite motive nu au putut fi prezenti la licenta din iulie, urmand sa o sustina in februarie 2010?Unde vom sustine si cum licenta?

  Va multumesc!
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:33)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Toma Adrian

   Va rugam sa va adresati universitatii in cauza
 • Universitati private (Marţi, 21 iulie 2009, 15:41)

  fudulu [anonim]

  Ma gandesc si eu dece oare invatamantul superior de stat nu se croieste la nivelul alocatiilor bugetare si sa fie intr-adevar gratuit, fara scheme umflate cu multe cadre didactice care nu pot fi platite corespunzator?
  Sa lase invatamantul pe bani universitatilor private si sa aiba astfel fundalul moral pentru a se implica, alaturi de alte organe si organizatii in acreditarea universitatilor private si in cresterea calitatii acestora.
  In prezent e o mare balmajeala, vanatoare dupa studenti cu taxe si la universitatile de stat,de aici si invatamantul gratuit devine tot mai putin gratuit, profesori care alearga dupa norme peste norme, fara sa si le indeplineasca si fizic si multe alte aspecte pe care spatiul nu-mi permite sa le abordez, care toate au dus la degradarea actuala a invatamantului superior romanesc.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:18)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui fudulu

   trebuie sa recunoastem ca sunt multi studenti care vin „la plesneala” poate se prinde si obtin o diploma fara munca si implicare. Nu vad de ce statul trebuie sa consume fondurile bugetare si asa putine, pentru cei care se „joaca” de-a facultatea. Daca asta le este dorinta, s-o faca, dar pe banii lor, nu a tuturor. In concluzie si eu cred ca statul ar trebuie sa bugeteze maximum 20-25.000 de locuri, pentru elevii merituosi, care sa intre prin examen de admitere riguros. Restul pe banii lor, daca vor, la stat sau la privat.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:34)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui fudulu

   Aceste aspecte tin de vointa politica si depasesc cadrul actualelor discutii
 • Intrebari pentru Stefan Vlaston(1) (Marţi, 21 iulie 2009, 15:56)

  Addy [utilizator]

  Am citit comunicatul dat de EDUCER in problema scandalului diplomelor eliberate de Spiru Haret:

  1. La punctul 3 as veni cu o adaugire. Dupa 1990 natalitatea a scazut drastic. O imagine foarte ilustrativa este piramida varstelor (din 2006). In 1, maxim 2 ani invatamantul romanesc universitar va trebui sa se redimensioneze. Aceasta presupune disponibilizarea a cel putin 20% dintre angajatii din mediul universitar. Credeti ca doamna ministru a decis sa se asmute asupra universitatii Spiru Haret, ca acestia sa isi reduca mult activitatea, iar universitatile de stat sa isi pastreze corpul didactic intact ?

  2. Tot la punctul 3 afirmati ca :
  " Schimbarile operate in invatamantul preuniversitar au avut drept scop ca majoritatea elevilor sa ajunga sa “cotizeze” prin taxe la invatamantul superior. Au fost desfiintate pe rand: examenul de capacitate, testele nationale, tezele unice, restrictia ca elevii aflati pe ruta progresiva sa sustina examenul de bacalaureat, scolile de arte si meserii, filiera tehnologica s-a diminuat dramatic, examenele de admitere la liceu sunt respinse de minister, astfel incat, fara o calificare care sa le permita intrarea in piata muncii dupa absolvirea liceului, elevii sa se inscrie la facultati in speranta obtinerii unor diplome aducatoare de joburi bine platite. " Credeti ca deciziile luate de doamna ministru sunt de buna-credinta, sunt au in spate interese straine imbunatatirii calitatii in invatamant ?Si daca da, care sunt cei care sunt acele interese straine?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:20)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   1. Motivele unei actiuni nu sunt aproape niciodata singulare. Pana una alta este o chestiune de legalitate si respect acordat institutiilor statului. Spiru Haret s-a plasat intr-o „republica” proprie, nu recunoaste autoritatea institutiilor statului. Este un drum extrem de periculos, care trebuia curmat. Asta a motivat-o, presupun, pe d-na Andronescu. Ca in acelasi timp apara si interesele universitatilor de stat, inclusiv ale Politehnicii Bucuresti, este posibil.

   2. Citite in aceasta cheie, a numarului cat mai mare de elevi care sa ajunga sa „cotizeze” la universitati, masurile din preuniversitar pot fi astfel interpretate. Dar nu le-a promovat pe toate d-na Andronescu. Care sunt interesele? Retorica intrebare: cat mai multi bani in teschereaua universitatilor. Fara control la iesire, adica a competentelor obtinute la iesire de catre studentii. Apropo: Nimeni, minister sau ARACIS n-au facut urmatoarea experienta: teste grile personalizate, la 100 de absolventi, alesi aleatoriu, conditie de intrare in examenul de licenta si fara posibilitate de frauda, de la stat si la privat. Ar fi fost un test relevant.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:35)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   A se vedea raspunsul Dlui Vlaston
 • Intrebari pentru Stefan Vlaston(2) (Marţi, 21 iulie 2009, 15:57)

  Addy [utilizator]

  3.La punctul 4 afirmati ca "Beneficiarii starii de incertitudine si ambiguitati legislative sunt politicienii, rectorii si universitarii care profita cu nerusinare de naivitatea si neinformarea elevilor si parintilor, transformand universitatile in afaceri cu un randament care depaseste cu mult pe cel al unor firme celebre. In schimbul taxelor platite, in majoritatea situatiilor absolventii termina facultatea la fel de nestiutori precum au intrat. "Ati putea fi mai expliciti ? Toti stim ca se intampla multe lucruri necurate in universitatile romanesti, dar nimeni nu are curajul sa dea nume. Ati putea enumera si descrie anumite practici ilegale si/sau imorale ce se intalnesc in a) universitatile de stat si b) in universitatile private ?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:20)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   Toata lumea vorbeste de „caritasul” diplomelor, de stat sau private, angajatorii se plang ca unii absolventi pe care ii angajeaza nu stiu mare lucru, salariile colosale obtinute de unii rectori sau profesori, politicieni care lucreaza in universitati sau doar mimeaza ca lucreaza, refuzul de a-si de declara veniturile si interesele, numarul imens de absolventi intr-un timp extrem de scurt, numarul de profesori care „navigheaza” intre multe universitati de stat sau private. Evaluarea comisiei Miclea suna asa: insule de excelenta intr-o mare de impostura. Ierarhiile internationale ne trimit la coada clasamentelor. Am si eu cunostinte care au terminat, la stat sau la privat si care sunt cel putin „aerieni”. Toti avem experiente in acest domeniu.
 • spiru haret (Marţi, 21 iulie 2009, 16:03)

  mihaia [anonim]

  M-am inscris la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Spiru Haret in anul, forma de invatamant FR, in anul 2002 si am absolvit facultatea cu examen de licenta in iulie 2007. Diploma de licenta deja a produs efecte fiind incadrata in institutia in care lucrez ca fiind cu studii superioare din luna octombrie 2007. Aceasta facultate este acreditata? Multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:35)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaia

   Drept FR - Acreditata la Bucuresti
 • mesaj (Marţi, 21 iulie 2009, 16:21)

  sofi [anonim]

  Se invinuiesc studentii ca nu s-au informat cu privire la acreditare , dar incorect. Domnilor din 2002 s-au eliberat diplome colegilor nostri cu antetul ministerului fara nicio restrictie, oare acestea nu erau dovezile cele mai clare si convingatoare pentru viitorii studenti?Consider ca trebuie pedepsit MINISTERUL care de atatia ani si-au luat salariile MERITATE,de la contribuabili, si n-a facut nimic pentru ei, mai mult i-a lasat sa se imbete cu apa de ploaie, le-a adus pe piata un invatamant de proasta calitate si foarte costisitor, RUSINE LOR!!!I
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:20)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui sofi

   De acord! D-l fost ministru Hardau tocmai a declarat ieri ca ministerul educatiei si parlamentul sunt controlate de Spiru Haret si alte universitati private.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:36)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sofi

   Va rugam sa va adresati MECI
 • Linia fierbinte (Marţi, 21 iulie 2009, 16:42)

  gogu [anonim]

  Cum poate un student sa raporteze fapte de coruptie din cadrul universitatii in care studiaza? Stiti ca exista profesori universitari milionari din spaga? Un sondaj banal in randul studentilor va poate spune si care sunt aceia. E corect ca studentii facultatilor particulare sa dea examene online de acasa? Avand in vedere distributia normala a IQ in populatie, ce sansa au universitatile particulare sa aiba "material de lucru", pentru ca cei capabili evident se vor duce la invatamantul de stat gratuit? Ce interes are o universitate particulara sa-si lase repetenta o sursa de venit?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:21)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui gogu

   Pentru ID, aceasta este problema grava: dai examen de acasa, online, dar nimeni nu stie cine se afla de fapt la tastatura. Poate fi oricine. Iar atunci cand sunt 50.000 de absolventi la ID, intr-un an, la examenul de licenta, trec toti prin fata unei comisii? Cat timp si cati examinatori ar fi necesari? Faceti o mica socoteala.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:37)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gogu

   Ficare universitate are Comisii de Etica, disciplina si onoare, in care sunt inclusi si studenti. De asemenea, in Consiliile facultatilor si senatele universitare sunt 25% studenti. Un student nemultumit se poate adresa comisiilor sau colegilor reprezentati in organele de conducere.
 • Bani si timp investiti, rezultat 0. (Marţi, 21 iulie 2009, 16:58)

  Ileana [anonim]

  Buna ziua.
  Intrebarea mea este: in cazul in care diplomele de licenta obtinute in cadrul USH vor fi anulate, cum isi vor recupera absolventii banii si timpul pierdut pe perioada studiilor?
  Se vor deschide nenumarate procese in instanta?
  Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:21)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ileana

   Procesele sunt la initiativa celor prejudiciati. Dupa opinia mea solutia ar fi: cei care vor sa consolideze „credibilitatea” propriei diplome, provenita de la un program neacreditat, pot sa repete examenul de licenta la o specializare acreditata. Cei care nu doresc asta, treaba lor.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:37)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ileana

   Problema diplomelor este reglementata de MECI
 • observatii - intrebari (Marţi, 21 iulie 2009, 18:04)

  Cornelia [anonim]

  Am absolvit doua institutii de invatamant superior de stat si ma simt foarte nedreptatita de existenta acestor fabrici de diplome universitare. Studentul de la universitatea de stat, oricat de slab ar fi el, mai are macar un minim de contact cu mediul universitar, mai merge la un curs, la un seminar, mai sta fata in fata cu cadrul didactic la examene. Dar la Spiru Haret si restul universitatilor on-line nimic din toate acestea nu se intampla. Domnilor, vi se pare corect sa termini o facultate de 3 ani, cu examene la care te prezinti citind cate 30-50, fie 100 de intrebari si raspunsurile aferente, ca mai apoi sa primesti la examen 20 dintre ele? De asemenea, in sistemul de invatamant preuniversitar, vi se pare corect ca educatoarele sau invatatoarele de 50 de ani, titularizate nu se mai stie cum pe vremea lui Ceausescu sau imediat dupa aceea, absolvente intre timp ale Universitatii Spiru Haret, sa se transfere, fara nicio diferenta, pe posturi de studii superioare (profesori sau, mai grav, psihologi), fara vreo calificare reala sau macar practica de specialitate - caci sunteti, cred, convinsi ca adeverinta de practica ceruta de Spiru Haret este o gluma buna, niciodata niciun student de acolo nu a facut practica "pe bune" si sub supervizare.
  Si o ultima observatie-intrebare: de ce acuzati sistemul de invatamant, mai precis cadrele didactice, de incompetenta, lipsa de performanta? chiar aceste universitati pe care unii se lupta sa nu fie desfiintate creeaza cadrele didactice de care ne plangem.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:22)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornelia

   Mai exista o posibilitate: elevii, parintii lor, angajatorii, sa se uite bine unde dau banii sau pe cine angajeaza. Cand piata muncii va decide cine e bun si cine nu, altfel se vor diferentia valorile universitare.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:39)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornelia

   Acestea sunt problemele de fond care au dus la analiza situatiei de la Spiru Haret.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:40)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornelia

   Noi nu acuzam cadrele didactice, ci organele de drept care trebuiau se ia masurile ce se impun
 • Prostia la putere (Marţi, 21 iulie 2009, 18:35)

  andrei [anonim]

  Cum credeti ca se simt cei ce si-au mancat tineretea pe bancile facultatii cand vad aceste valuri de semianalfabeti cu diploma de la facultatile particulare?
  Care este diferenta intre un carnet de conducere cumparat la Pitesti si o diploma cumparata la spiru haret?
  Realizeaza cineva ce impact are aceasta invazie de "absolventi" de studii superioare asupra pietei muncii si a scarii valorii in Romania? Acum cateva zile, bodyguardul cladirii in care lucrez, ma intreba dac nu pot sa=l angajez si pe el "la birou". Cand i-am spus ca firma noastra are angajati in mare parte cu studii superioare, a raspuns: pai ce sefu si eu am studii superioare de astaaa, management cevaaa cu finante de astea de se cauta acuma...!?
  Multumim, pana acum cand vedeam prosti cu bani, spuneam asta este, noi macar avem o dipolma, acum sunt si sute de mii de prosti cu diplome. Nu credeam ca mi-as dori sa emigrez dar acum chiar imi vine.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:22)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Aveti dreptate, dar nu emigrarea este solutia. Solutia este: piata muncii sa decida, in mai mare masura, cine e bun si cine nu, politicul sa se retraga din domenii profesionale, specialistii sa fie lasati sa-si faca treaba, iar in educatie sa punem in opera un pachet de legi bun care sa produca efecte timp de 12 ani.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:40)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Este dureros ceea ce spuneti, dar aceasta este o realitate careia se intentioneaza a i se pune stop.
 • lamurire, propunere,... sfat (Marţi, 21 iulie 2009, 19:48)

  Madalina [anonim]

  Buna seara,

  Sunt studenta la Facultatea de Marketing si Afaceri Economice Internationale- ID , am terminat anul 2 si trec in anul 3, ce se v-a intampla cu noi care suntem in utimul an sau cu cei care trec in anul 2?Am semnat un contract cu aceasta facultate, am invatat pe branci dupa orele de serviciu ca sa pot promova examenele! La inscriere am intrebat daca facultatea este acreditata si am fost informati ca este o.k. , mai mult pe site-ul facultati figura ca fiind acreditata! Ce mai putem face noi in acest caz?
  Normal si corect ar trebui ca studentii deja inscrisi sa-si finalizeze studiile conform contractului incheiat , si dupa care sa intre in vigoare propunerile facute, daca aceasta sunt corecte! De ce nu s-a luat nici o masura pana acum?!Va rog sa luati in calcul si opinia mea.Multumesc anticipat!
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:42)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Madalina

   Nu ne-ati prezentat date suficiente cu privire la situatia Dvs. Locatia, specializarea exacta etc. De aceea nu putem raspunde.
 • RISE (Marţi, 21 iulie 2009, 19:55)

  georgia [anonim]

  1.sunt studenta in ultimul an la RISE FR,ma pot transfera la zi?
  2.am citit intr-un ziar ca ar fi neacreditata(nici o forma de invatamant)iar la secretariat nu-mi da nimeni nici o informatie.
  3.cine va spala onoarea studentilor(absolventilor) USH de buna credinta?
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:42)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui georgia

   Programul este autorizat pentru forma de invatamnt zi, i-a fost respinsa acreditarea, pe care trebuie sa o solicite intr-un an.
 • Invatamantul romanesc incotro ? (Marţi, 21 iulie 2009, 20:10)

  Invatamantul romanesc incotro ? [anonim]

  1. De ce statul Roman da voie la niste excroci sa castige bani
  de pe urma unor oameni care au nevoie de diplome ?

  2. De ce in Romania se face confuzie intre invatamantul privat si cel de stat ?
  (din cate am vazut in vest si in state, invatamantul privat este o forma alternativa
  de invatamant unde este cu mult peste ceea ce se invata la stat si costa destul de mult.)

  3. De curand am vazut la TV , rectorul de la Universitatea Bucuresti, care spunea ca nu mai sunt
  fonduri si foarte multi profesori cu varsta de peste 65 de ani vor fi scosi la pensie.
  De ce nu se suplimenteaza la invatamantul de stat numarul de locuri, cu mai multe locuri cu taxa ?

  4. De ce profesorii universitari sunt lasati sa aibe norme si la institutii de invatamant privat,
  unde mimeza meseria, iar catedra lor de baza este la stat ?

  5. Chiar trebuie distrus si invatamantul superios de stat ?

  Observ ca se bate foarte mult moneda pe idea, cum se simt cei care au pierdut timpul pe
  acolo, raspuns simplu cei care sunt competenti nu au nevoie de o diploma de la o
  facultate privata, iar cei care sunt incompetenti si cu diploma si fara diploma mai devreme
  sau mai tarziu vor esua pe plan profesion
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:24)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Invatamantul romanesc incotro ?

   1. pentru ca statul la noi se suprapune 100% cu politica, iar politicienii au batut palma pentru bani cu „excrocii” universitari. Simplu, nu?

   2. Tocmai ca la noi sunt prea putini bani pentru invatamant superior de stat extins. Confuzie la calitate da, dar principiul ar fi urmatorul: indiferent de forma de capital, de stat sau privat, raman in piata doar cei performanti.

   3. Si la stat unii studenti doar mimeaza ca invata si se pregatesc. Locurile fara taxe, platite de noi toti, sunt ocupate doar de studenti seriosi si merituosi? Nu cred.

   4. exista un criteriu legal, care in genere nu se respecta: 70% dintre profesorii unei universitati sa fie titulari la acea universitate. Din pacate Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prevederea legala care limita la 2 norme programul unui cadru universitar. Probabil judecatorii care au luat aceasta decizie predau si ei la mai multe universitati. Ar mai trebui legiferat un raport obligatoriu intre numarul de studenti si numarul de profesori titulari.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:43)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Invatamantul romanesc incotro ?

   Intrebati Guvernul si alte organe abilitate
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:44)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Invatamantul romanesc incotro ?

   Pentru situatie de la Universitatea Bucuresti va rugam sa va adresati Dlui Rector.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:44)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Invatamantul romanesc incotro ?

   4. Conducerile universitatilor sunt cele care aproba sau nu cumulul de posturi, in limita legala de 3 norme
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:45)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Invatamantul romanesc incotro ?

   Nu credem ca se distruge nici o forma a invatamantului superior, de stat sau privat
 • Licenta 2008 - postuniversitare (Marţi, 21 iulie 2009, 22:38)

  Ella [anonim]

  Doresc sa va adresez 2 intrebari :
  1. Am sustinut examenul de licenta (iulie 2008) la facultatea de Drept - Bucuresti, am urmat cursurile de invatamant la ID (4 ani , 240 credite); examenul final a fost acelasi pentru toate formele de invatamant (zi, id, fr) - Diploma mea de ce sa fie contestata ?
  2. Urmez cursurile post universitare de master - 3 semestre, anuntate ca fiind aprobate MEC cu adresa nr. 29883/26.04.2005. Puteti confirma valabilitatea acestor cursuri ? Mai avem doar un semestru.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:45)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ella

   Nu contestam diploma Dvs. Masteratele acreditate se regasesc pe site-ul MECI si ARACIS
 • ro (Marţi, 21 iulie 2009, 23:51)

  ro [anonim]

  Cum poate fi acreditata o forma de invatamant la zi daca:
  1)Examenele se sustin ca la ID;
  2)Examenul de licenta consta in 50 de intrebari care se stiu cu un an inainte;
  3) Nu se sustine o lucrare de diploma la finalizarea studiilor:
  • intrebare (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:24)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui ro

   de curiozitate, unde se intampla asta?
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:48)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ro

   Criteriile de acreditare sunt prevazute in Metodologia ARACIS si ghidurile aferente. Au fost evaluate pana in prezent 17 universitati de Stat si 5 private, actiunea continua (Universitatea din Oradea a prinit grad de incredere limitata, la fel si Universitatatea Bacovia si Universitatea din Bacau, Universitatile Athenaeum si Baia Mare au primit grad de incredere.
   Exista un plan de evaluare a tuturor universitatilor din Romania
   • intrebare (Miercuri, 22 iulie 2009, 15:25)

    Ma7ius [utilizator] i-a raspuns lui Ioan Curtu

    Este adevarat ca Facultatea de Limbi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti nu are specializari si nici forme de invatamant acreditate? Deci exista si invatamant de stat neacreditata?
    Si pe acestia ar trebui sa-i dea afara din examene de titularizare doamna Ministru EA?
 • Universitatea S.H (Miercuri, 22 iulie 2009, 0:02)

  Calangiu Marin [anonim]

  Sunt dezamagit de prestatia d-nei Andronescu. Acum cateva zile interzicea participarea la concursul de titularizare a celor care au terminat S.H cu ex.de licenta. Astazi, 21.07.2009 la Realitatea tv a afirmat ca ,,toate diplomele sunt legale! Cum isi permite doamna sa interzica participarea la concurs din moment ce i-a fost admisa inscrierea candidatului la concurs.
  Cine hotaraste legalitatea diplomelor?
  Cine plateste prejudiciul adus, atat facultatii cat si absolventilor?
  Ce alta facultate particulara sau de stat a mai fost verificata si cand.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:24)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calangiu Marin

   in adevar, interzicerea participarii candidatilor la concursul de titularizare a fost o masura neacoperita legal, deoarece nu se luase nicio decizie printr-un act normativ.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:49)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calangiu Marin

   Problema diplomelor va fi rezolvata de MECI
 • VV (Miercuri, 22 iulie 2009, 0:07)

  elena [anonim]

  buna seara,
  In anul 1999 am absolvit in cadrul UNIVERSITATII ' 1 DECEMBRIE 1918" din ALBA IULIA Colegiul Universitar iar USH a fost o continuare a studiilor unde am absolvit in anul 2007, Facultatea de Finante Banci , forma de invatamant ID - Bucuresti.

  Este valabila sau nu diploma mea avand in vedere ca specializarea FINANTE BANCI/USH avea autorizare ID din 2003?
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:49)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Diploma este valabila
 • spiru-haret (Miercuri, 22 iulie 2009, 2:08)

  daniel demetrescu [anonim]

  Am terminat anul II la Spiru-Haret la Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene centrul teritorial Deva.Am si eu o intrebare care sper sa ma lamureasca.Noi toti studentii de la Sp.Haret care nu am ajuns sa dam liceenta am pierdut cei 2 ani de studiu?Nu mai putem continua si anul III?Ce se intampla cu noi?Am pierdut 2 ani?Cind ne-am inscris la facultate ni sa zis ca e acreditata.Oare nimeni de la Ministerul Invatamantului nu sa sesizat din 2002 ca unele specializari nu sunt acreditate.Eu cred ca este un conflict intre Minist.Inv. si facultate , dar asta nu trebuie sa se reflecte si asupra studentilor de buna credinta care au inceput aceasta facultate.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:51)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel demetrescu

   RISE Deva nu este autorizat. Solutia va fi data de MECI. Aveati obligatia de a va informa temeinic inainte de inscrierea la facultate
 • Spiru haret (Miercuri, 22 iulie 2009, 8:24)

  Galan Nita [anonim]

  Sunt absolvent in anul 1 la Spiru haret, I.D. Bucuresti, specializarea Administratie Publica, forma acreditata provizoriu doar la zi. Cu cei ce am terminat un an sau doi la Spiru ce veti face, ni se vor recunoaste diplomele, va trebui sa dam si noi examene de validare la o alta facultate acreditata sau trebuie sa ne retragem si sa ne inscriem la alta facultate.
  Cu speranta ca nu veti ocoli intrebarea mea va multumesc anticipat.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:51)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Galan Nita

   Va recomandam sa va transferati la o specializare autorizata sau acreditata.
 • forma ID (Miercuri, 22 iulie 2009, 8:48)

  lenu [anonim]

  Sunt in varsta de 50 de ani cu o vechime de contabil de 30 de ani
  Am terminat USH, MFC - CIG, ID 2007, in septembrie am fost admisa la examenul de acces pentru expert contabil la CECCAR (sunt stagiara in anul 2) si am continuat cu un master in Audit si convergenta contabila la UBB
  Intrebarea: pentru ce inca un "examen de validare" ?

  In comparatie cu studiile facute la "EUROCOR" si la AJOFM unde se scot "contabili" pe banda cu aprobarea MECI si Ministerului Muncii in cei 4 ani am avut 61 de examene

  MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL - CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

  ANULUI I ID (Bucuresti)
  1. Economie politică
  2. Matematici aplicate în economie
  3. Contabilitate (baze)
  4. Informatică de gestiune (baze) şi internet
  5. Management general
  6. Engleză/Franceză
  7. Istoria economică a României/Geografie economica (optional)
  8. Tehnologii moderne/Metodologia cercetării ştiinţifice economice (optional)
  9. Economie politica
  10. Matematici aplicate în economie
  11. Contabilitate baze
  12. Finante publice
  13. Drept civil si administrativ
  14. Birotica
  15. Engleză/Franceză
  16. Sociologie economica/Economia întreprinderii (optional)

  ANULUI II ID (Bucuresti)
  1. Contabilitate financiara 1
  2. Informatica de gestiune (Limbaje + SGBD) 1
  3. Statistica teoretica
  4. Management financiar-contabil
  5. Drept comercial
  6. Fiscalitatea firmei
  7. Economie europeana/Economia informatiei
  8. Engleza 1/Franceza 1
  9. Contabilitate financiara 2
  10. Informatica de gestiune (limbaje + SGBD) 2
  11. Statistica economica
  12. Marketing financiar bancar
  13. Curente de gândire economica contemp./Economia protectiei mediului (optional)
  14. Engleza/Franceza 2
  15. Practica

  ANULUI III ID (Bucuresti)
  1. Contabilitatea societatilor comerciale (aprofundata)
  2. Contabilitate de gestiune si sistemul informational al costurilor 1
  3. Informatica de gestiune (PSI) 1
  4. Control financiar-fiscal si expertiza contabila 1
  5. Gestiunea financiara a înt
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:52)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lenu

   In privinta diplomelor MECI va stabili masurile ce se impun
 • comparatie (Miercuri, 22 iulie 2009, 8:55)

  maria [anonim]

  Vrei Sa Inveti De Acasa?
  Rezultate Imediate Cu Doar 15Min/Zi Diploma Absolvire. Inscrie-te Acum!

  Este o forma de ID ?

  Lucrari de licenta master
  Actuale, de calitate,ieftine Avantaje comenzi multiple

  Reclamele sunt foarte sugestive, te trimite spre o perfectionare continua, sunt verificate de ARACIS ?
  nu se autosesizeaza in aceste cazuri ?
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:53)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Reclamele cad sub raspunderea celor care le promoveaza, inclusiv penala.
 • Ce se intampla cu actualii studenti la ID ? (Miercuri, 22 iulie 2009, 8:59)

  Bogdan [anonim]

  Buna ziua.
  Ma numesc Bogdan Soporan, si as avea o intrebare pentru cei doi domni: daca sunt un student la un centru ID din tara (Cluj-Napoca) la Facultatea de Management Brasov profilul Management, si termin anul 2 de studiu si trebuie sa intru in anul 3 (ultimul), ce se intampla in aceasta situatie? Am facut degeaba cei 2 ani? Cum as putea intra in legalitate si sa am la sfarsitul anului urmator o diploma valabila?
  Va multumesc anticipat.
  Cu stima,
  Bogdan Soporan.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:53)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Va recomandam sa va transferati la o specializara autorizata sau acreditata
 • Cand? (Miercuri, 22 iulie 2009, 10:00)

  Andreea [anonim]

  De ce depinde acreditarea sectiilor-problema si cand va fi obtinuta aceasta? Am inteles ca USH a depus cereri pentru toate sectiunile. Este adevarat?

  Am inteles ca pentru infiintarea unei gradinite private se plateste o suma de cca. 200.000 de euro ca si spaga la MECI. Cat se cere pentru o acreditare?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:07)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   La un moment dat Spiru Haret a refuzat sa recunoasca acredutarea data de ARACIS. Nu a depus cereri, ba chiar a refuzat sa-i primeasca in control. Respingerea unei autoritati a statului este grava si periculoasa, pentru ca duce la disolutia autoritatii statului.
 • scandalul USH (Miercuri, 22 iulie 2009, 10:15)

  ada [anonim]

  Nu pot intelege cum o universitate cu forme de invatamant neacreditate/neautorizate (asa cum sunt prezentate acum), a fost mediatizata "la greu" in presa. In anul 2006 pe posturile de televiziune si mai ales in presa se facea publicitate maxima acestei universitati.
  Unde erau atunci reprezentatii institutiilor obligate sa vegheze asupra legalitatii functionarii formelor de invatamant si cum au lasat "libera" publicitatea acestora? unde erau reprezentantii ministerului care astazi pun sub semnul ilegalitatii formele de invatamant ale univesitatii? De ce nu au iesit pe sticla si in ziare, sa contracareze aceasta publicitate? De ce ACUM si nu ATUNCI?(pe principiul ca raul se taie de la radacina)...
  De ce se discuta emblematic de USH cand accesand site-ul ministerului rezulta ca multe alte institutii de invataman functioneaza cu forme de invatamant inafara legii?
  Se vorbeste de respectarea unor legi si nu se discuta aspectul hotararilor instantelor de judecata unde USH a castigat. USH a eliberat diplome de absolvire, acestea avand girul legalitatii sub antetul ministerului.Se vor anula diplomele emise si la toate celelalte universitati cu programe neacreditate sau doar la USH?
  S-a ganditi cinvea cum se simte acum un absolvent USH la locul de munca, in familie, in societate?
  De ce nu se lasa la latitudinea pietei de munca sa faca selectia calitatii absolventilor, fara a se impune de la bun inceput conditia numelui scolii absolvite pentru angajare. Ministerul prin ceea ce face genereaza un act discriminatoriu intre absolventii de studii superioare .Un angajat face dovada calitatilor sale prin activitatea desfasurata, prin implicare si chiar daruire, nu prin numele scolii absolvite.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:09)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui ada

   Mediatizarea la greu s-a facut pe bani proprii. Ministerul are o mare vina, anume ca nu a lamurit lucrurile de la bun inceput. In afara de faptul ca si-a angajat antetul si timbrul sec.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:55)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ada

   Publicitatea cade in raspunderea celor care o fac si platesc, putand avea si conotatii penale. referitor la piata muncii, aceasta a inceput o selectie prin neacceptarea unor absolventi prost pregatiti.
 • Acreditere Drept ID Bucuresti, Spiru Haret (Miercuri, 22 iulie 2009, 10:49)

  Valentin.Gheorghiu [anonim]

  Sotia mea a sustinut examenul de licenta in 2008 la Drept ID Bucuresti. Cind a depus dosarul de inscriere Facultatea de Drept Bucuresti era acreditata la toate formele de invatamint ZI, FR, ID. Diploma este valabila?
 • ce ma sfatuiti (Miercuri, 22 iulie 2009, 10:49)

  niky86 [utilizator]

  1.Sunt anul I la FR la Spiru si nu stiu daca sa mai continuu sau nu. Ce ma sfatuiti?
  2.Credeti ca pe viitor vor disparea facultatile particulare?
  3.Are vreun viitor in Romania facultatea Spiru.
  Mie nu mi se pare atat de usoara facultatea, poate doar pt cine da bani sa treaca examenele, ar trebui dati afara din invatamant profesorii care iau mita de la studenti. Eu sunt la EFS si am luat destul de greu examenele, cele pe calculator le am luat, insa profesorii de la practica au lasat f multi restantieri, iar de la colegii din alti ani, am auzit ca se trece examenul f usor daca vb la secretariat si dai o anumita suma de bani.
  Nu e de ajuns ca platim taxa. Alti profesori te trec doar daca vi sa faci pregatire cu ei si sa i platesti, ex: cursuri de inot, tenis, ...... la volei am auzit ca profesorul a cerut unei studente sa i cumpere un echipament sportiv de firma, ca sa o treaca :) mi se pare atat de josnic.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:56)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui niky86

   Doar EFS zi este autorizata. Vezi site MECI
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 14:01)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui niky86

   depinde si de studentii onesti, sa ia pozitie si sa reclame astfel de comportamente. Daca tot asteptam ca dreptatea sa vina din cer...
 • ush - (Miercuri, 22 iulie 2009, 11:41)

  dora [anonim]

  1.ID-ul ca forma de invatamant este sansa oamenilor care au o profesie ,care sunt autodidacti sa se perfectioneze in domeniul profesiei sau sa dobandeasca cunostinte intr-un alt domeniu.
  2.Examenul tip GRILA , este practicat in f. multe universitati din tari cu traditie ,pt. ca asigura mult mai multa corectitudine si obiectivitate in evaluare.
  3.USH p rin forma ID,asigura toate conditiile ca un student sa invete,daca doreste acest lucru.
  4.Studenti bine pregatiti si slab pregatiti exista si la facultatile de stat si la cele private.
  5.Selectia o face piata si nu MECI.
  6.Dar ce parere aveti despre concurenta neloiala practicata de invatamantul de stat care beneficiaza si de bani publici si realizeaza si venituri din taxe.Este corect?
  7.Daca ati stiut ca USH nu are acreditat ID-ul,de ce nu ati popularizat pe toate formele MEDIA,acest fapt.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:14)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui dora

   Piata muncii se bazeaza pe diplomele prezentate de doritorii de joburi. Ce sa faca angajatorii, sa examineze candidatii la matematica, limbi straine, economie, etc., fara sa se bazeze pe diplome?

   Ca piata este distorsionata de finantarea de stat acordata doar universitatilor de stat este corect. Aici este nevoie de o decizie la nivel inalt, sa puna pe picior de egalitate cele doua forme, de stat si privat.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:58)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dora

   Ideile Dvs sunt corecte. Popularizarea o face universitatea. ARACIS a informat candidatii cu privire la specializarile legale, invitandu-i sa se informeze cu temeinicie
 • E adevarat? (Miercuri, 22 iulie 2009, 11:41)

  Liana Gheorghe [anonim]

  E adevarat ca unui profesor de la USH i-ar lua 2 luni sa corecteze lucrarile de la un singur examen, daca ar face-o pe bune? Cum poate examina un profesor 9.000 de studenti? Ia in calcul doar nr. de pagini, dupa algoritmul 10 pagini - nota 10, 9 pagini - 9 s.a.m.d?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:37)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liana Gheorghe

   E un calcul interesant: cat ar dura un examen de licenta, face to face, pentru 50.000 de studenti de la ID si FR? Mie mi-au iesit niste cifre "imposibile".
   Insusi faptul ca s-au "strans" asa de multi studenti la Spiru Haret, e o dovada in sine ca lucrurile sunt mai "simple", in comparatie cu alte universitati.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:59)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liana Gheorghe

   totul depinde de "abilitatea " profesorului care poate avea dreptate si este nemaipomenit fara a i ndepli conditiile de a fi profesor
 • Intrebare (Miercuri, 22 iulie 2009, 11:42)

  zombita [anonim]

  Sunt in anul I la facultatea Matematica-Informatica, sectia Informatica, la ID si as avea niste intrebari.
  1. Am auzit cand m-am inscris ca este acreditata, dar acum nu stie nimeni, daca este sau nu, daca intrebi la facultate sunt depasiti de situatie si nu stiu ce sa raspunda. Sediul este la Bucuresti si punctul de lucru la Cluj-Napoca, intrebarea de baza punctul de lucru este acreditat?
  2. Am multe cunostinte care au terminat acesta facultate si au fost nevoiti sa mearga la UBB sa contacteze un profesor sa isi faca lucrarea de licenta si sa o sustina acolo. Au fost picati deoarece nu "sunteti pregatiti de noi". Concurenta isi zice cuvantul, prin urmare merita sa continuam?
  3. Sunt oameni care au facut acesta facultate si unii au avut avut sansa sa li se recunosca studiile si altii nu, de ce se face acesta discrepanta, cei din primarii, politie si altii is mai cu "coarne?"
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 14:00)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui zombita

   Doar facultatea de Matematica din Bucuresti este acreditata pentru forma ZI. Consultati site-ul MECI
 • FR DREPT CONSTANTA (Miercuri, 22 iulie 2009, 11:57)

  Eugen [anonim]

  Buna !
  Sunt anuml I la Drept FR Constanta ( USH ) . Din cate ma interesasem eu la inscriere aceasta specializare era autorizata provizoriu . Acum ca nu mai apare USH-ul in HG 749/2009 mai are vreo acreditare ? Trebuie sa ma transfer la zi ?
  Ca sa nu ma pacalesc in continuare ce ma sfatuiti sa fac ?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 14:00)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eugen

   fiind doar in anul I, este posibil sa se limpezeasca lucrurile, respectiv ca Spiru Haret sa primeasca acreditarea.
 • valabilitate diploma (Miercuri, 22 iulie 2009, 12:16)

  diplodo [utilizator]

  Am absovit in anul 2006 Drept - ID. Diploma mea este valabila sau nu? Cand m-am inscris, in anul 2002 Dreptul era acreditat la toate formele de invatamant.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:33)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui diplodo

   In fiecare an programele de studii acreditate au fost mentionate in HG-uri anuale. Daca programul dv. a figurat in HG de aprobare este Ok.
 • intrebare (Miercuri, 22 iulie 2009, 12:24)

  Lili_1024 [utilizator]

  Ce vom face peste 10 ani cu medicii arhitectii etc....care au promovat examene invatand pe dinafara niste grile gata rezolvate?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:17)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lili_1024

   Intrebam medicul cand a terminat si unde. Daca suntem multumiti, ramanem, daca nu, mergem la altcineva. Sigur, e o gluma amara, dar altceva nu stiu sa spun
 • intrebare (Miercuri, 22 iulie 2009, 12:35)

  Dana [anonim]

  In anul 2004 m-am inscris la USH la facultatea de Sociologie-Psihologie forma ID si am absolvit in anul 2008 fara sa stiu la inscriere ca trebuie sa verific daca si formele de invatamant sunt acreditate. Avand deja o diploma de la o facultate de stat, nici nu m-am gandit de fapt ca o universitate de anvergura USH ar functiona in afara legii.
  Spre sfarsitul anului III de studiu am auzit zvonuri cum ca forma ID de la facultatea de sociologie-psihologie nu este acreditata si, fiind in afara legii, degeaba mai terminam facultatea ca diplomele noastre nu sunt valide. La intrebarile studentilor, de la decanat ni s-a raspuns ca invatamantul de zi este acreditat, implicit si formele ID si FR si ca toti studentii au aceeasi programa si vor sustine examenul de licenta impreuna, indiferent de forma de invatamant. Asa s-a si intamplat de altfel, bibliografia si examenul de licenta in sine fiind identice pentru toate formele de invatamant de la facultatea respectiva.
  Cu alte cuvinte, daca mi-am sustinut licenta la o forma acreditata, desi studiile ca atare le-am urmat la o forma neacreditata, diploma mea tot nu este valida?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:58)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana

   conform legii 87/2006, acreditarea programului la zi nu se extinde automat si la alte forme. Aici este nodul problemei. Actul normativ care urmeaza, anuntat de d-na ministru aseara, va decide ce se intampla.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 14:01)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana

   Psihologie ID a fost neautorizata inca din 2004. Asupra validitatii diplomei se va pronunta MECI.
 • Lamurire (Miercuri, 22 iulie 2009, 12:37)

  Octavian [anonim]

  Stiu caz in care omul a terminat Facultatea de Management Financiar Contabil / Bucuresti la zi - Univ Spiru Haret, a dat licenta la ASE, pt ca in 2000 nu aveau dreptul de a sustine examene si omul a mai facut si un master in cadrul ISE Craiova; ce face omul in cazul asta??? :)))
  Pana la urma sunt in discutie DOAR categoriile ID si FR din cadrul acestei universitati?
  Multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:28)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian

   Sunt in discutie doar programele de studii neacreditate, conform HG-urile anuale de acreditare.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 14:02)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian

   Problema diplomelor va fi reglementata de MECI
 • ce facem cu viata noastra? (Miercuri, 22 iulie 2009, 12:43)

  elena [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt absolventa a universitatii SH unde am ales sa urmez cursuri ID pentru ca parintii nu-si permiteau sa ma tina la scoala si sa-mi plateasca cartile de studiu. Am intrebat la vremea aceea si mi s-a spus ca este acreditata facultatea. Iar la stat aceasta facultate nu avea forma ID. Am facut acest efort singura, am invatat din pasiune si cu drag iar de multe ori in sesiune mergeam cu cearcane la ochi la serviciu pentru ca imi pierdeam noptile invatand. A doua zi aveam deadlineuri la serviciu si munceam pe branci sa le ating.
  M-am chinuit asa 4 ani, am dat examen de licenta. acelasi ca cel pe catre l-au dat cei de la forma de invatamant Zi.
  Intre timp am avansat in cariera, sunt recunoscuta si apreciata ca pentru munca mea. Urmez si un master la SNSPA in prezent unde nu am avut nici o restanta si am obtinut note mari, tot prin munca.
  Si..... aflu ca o "doamna" ministru care, apropos, este platita din taxele pe care le dau din salariul meu la stat, salariu pe care il castig datorita acestei diplome se sesizeaza ca tocmai aceasta universitate elibereaza diplome ilegale.
  Cum ati raspunde domnilor daca v-as povesti ca am colegi de serviciu care au terminat facultati de stat si care habar nu au de meserie, ca obtin calificative foarte proaste la evaluarile de la locul de munca?
  Cum ati raspunde domnilor daca v-as intreba ce se va intampla cu viata mea daca patronul se decide ca diploma mea ma arata ca un fals si hotareste sa ma dea afara pentru ca sunt necalificata? In schimb il pastreaza pe colegul tont cu diploma de stat si care a facut facultatea pentru erau locuri libere si trebuiau umplute cumva la momentul respectiv?
  Oare e chiar distractiv pentru dna Ministru sa se joace cu vietile a mii de oameni? Pentru asta o platim din salariile noastre?
  Va rog sa luati o hotarare inteleapta luand in considerare faptul ca niste tineri au muncit pentru aceste diplome si nu merita sa li se distruga viata si reputatia.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:25)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   In opinia mea rezolvarea este urmatoarea: cine doreste sa-si consolideze credibilitatea diplomei, provenita din programe neacreditate, repeta examenul de licenta. Cine nu doreste, treaba lui. Cat despre returnarea banilor nu cred ca poate fi decisa retroactiv.
   D-na ministru are in responsabilitate credibilitatea intregului sistem de diplome, inclusiv in Uniune Europeana. Luati in calcul toate consecintele.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:43)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   E adevarat ca si la stat sunt multe lucruri necurate si intr-un fel este nedrept sa inceapa curatenia cu o universitate anume. dar de undeva trebuia inceput. Iar Spiru Haret are foarte multe "bube": in primul rand ca refuza autoritatea statului in evaluarea pentru acreditare. Cred ca acesta e lucrul cel mai grav care a declansat totul. Exista si varianta, la fel de proasta, ca Spiru sa obtina toate acreditarile necesare si lucrurile sa se desfasoare mai departe ca si cum totul ar fi in regula.
  • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 14:03)

   Ioan Curtu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Nu ati furnizat date cu privire la specializarea urmata si absolvita.
 • functionari (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:02)

  mp [anonim]

  Poveste din metrou: o doamna, functionar la Ministerul Apararii, cauta statia Aparatorii Patriei. Voia sa ajunga la Hniversitatea Spiru Haret. Daca ar fi avut diploma universitara, ar fi luat un plus de 15% la salariu. Femeia isi facuse calculul: baga circa 30 milioane pe an (scolarizarea), dar isi amortiza dupa aceea investitia in circa 10 luni. Examenele se dadeau pe computer, nici nu era nevoie sa se prezinte, macar in ziua examinarii. Un calcul matematic, fara probleme de constiinta cu privire la competenta.
  1. Daca nu sunt recunoscute diplomele, acest tip de functionari (cei care au obtinut intre timp diploma, dar asta era doar o chestiune de timp) va trebui sa dea banii inapoi, pe toti anii din urma, sunt sute de milioane, cum vedeti posibila continuarea demersurilor pentru nerecunoasterea diplomelor, mai ales in an electoral?

  2. De ce nimeni nu trage la raspundere ministerul/Parlamentul, mai exact pe acei ministri/parlamentari ale caror reglementari au permis situatia actuala a diplomelor 'particulare' - pentru ca Spiru e doar un exemplu pentru foarte multe din facultatile create pentru bani (inclusiv anumite parti/module din facultatile de stat).
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:21)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui mp

   efecte juridice s-au produs chiar acum cateva saptamani, cand profesorii candidati la titularizare n-au fost primiti la examene. Actul normativ care urmeaza, conform d-nei ministru, va lamuri ce se intampla cu cei care au diplome ilegale.
 • licenta vara 2009 RISE ID (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:02)

  Cristina [anonim]

  Buna Ziua !

  Sunt de curand licentiata la RISE ID. Primul an l-am facut la o univ. acreditata forma de invatamant la zi, dar pentru ca lucrez a trebuit sa ma mut la o forma de intatamnt la distanta si Spiru Haret a fost singura varianta. Va fi diploma mea valabila? Multumesc.
 • Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:05)

  Ioan Curtu [hotnews.ro]

  Va rugam sa consultati universitatea in cauza
 • daca dau in judecata voi castiga? (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:10)

  niky86 [utilizator]

  As vrea sa dau in judecata Spiru Haret, pt ca eu am semnat ceva cu ei, cand am luat liceenta ei spuneau ca sunt acreditati si nu mi a spus nimeni ca va trebui sa dau licenta la alta fac de stat.
  Sigur vor proceda la fel ca mine multi altii. Eu cred ca se va rezolva repede si se va da acreditarea pt USH. dvs ce credeti?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:52)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui niky86

   Calea cu actionarea in judecata sta oricand la dispozitia celor prejudiciati. Nu cred ca se va rezolva foarte repede si in favoarea celor cu diplome ilegale, pentru ca situatia a produs deja consecinte juridice, prin neprimirea la examenul de titularizare a absolventilor de Spiru Haret. Dar daca se vor descoperi si alte universitati cu programe neacreditate, de la care absolventii au fost totusi primiti la examenul de titularizare? Cine a incurcat lucrurile va raspunde!
 • Titualarizare in incertitudine....... (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:14)

  monica [anonim]

  Ce se va intampla cu cei care au sustinut examenul de titularizare si nota nu le este validata ? Incepand de astazi au loc sedintele publice pentru repartizarea posturilor. Situatia lor este inca neclara.Poate sa ma ajute cineva cu detalii privind aceasta incertitudine?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:47)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui monica

   S-a comis o eroare fara acoperire legislativa. Dupa repartizarea pe posturi nu cred ca se mai poate ceva. Este un argument care ma face sa cred ca se va merge pana la capat cu neacceptarea diplomelor ilegale.
   • reglementare (Miercuri, 22 iulie 2009, 15:03)

    monica [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Credeti ca cei de la ARACIS ne-ar putea ajuta cumva avand in vedere ca s-a comis o eroare fara acoperire legislativa,prin sugerarea printr-un document scris fata de isj pentru introducerea candidatilor la repartitie?
 • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:18)

  Anonim [anonim]

  eu nu am inteles daca pot continua sau nu aceasta facultate,daca diploma pe care o voi lua va fi legala.In privinta examenului de licenta ,chiar d-l decan mi-a spus ca se va mai organiza o noua sesiune in toamna.Problema e ca atunci cand suni la secretariat,nimeni nu stie nimic ,iar pe site nu e postata nicio informatie legata de subiect.
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:49)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Cautati pe site-ul MECI si al ARACIS care sunt programele de studii acreditate. Acestea nu au nici o problema. Pentru celelalte se asteapta actul normativ anuntat de d-na ministru.
 • admitere 2005 (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:21)

  Petre [anonim]

  Eu am dat admitere in 2005 si in momentul acela am consultat HG 916/2005 unde se precizeaza in anexa 1 cum ca Facultatea de Psihologie este acreditata. Ce alt act normativ s-a emis in acelasi an prin care sa se specifice ca forma de ID nu e autorizata?
 • Diploma (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:31)

  Iulyanix [utilizator]

  Am terminat anul acesta Facultatea de Finante-Banci, acreditata, din cadrul univarsitatii Spiru Haret, centru teritorial Tulcea, ID. Am promovat si examenul de licenta. Ne va fi recunoscut examenul de licenta din aceasta vara si implicit diplomele de licenta mie si celor insituatia mea?
  Va multumesc pentru promptitudine!
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:55)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulyanix

   Daca se afla pe HG de aprobare a programelor de studii, e in regula, daca nu aveti probleme. Decizia va fi luata de un act normativ ulterior.
 • diplome eliberate in 2005 (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:48)

  alice [anonim]

  buna ziua, eu am terminat in anul 2005 facultatea de management finaciar contabil din cadrul universitatii spiru haret, la acea data nu exista decat aceasta specializare, diplomele noastre sunt valabile?
  • raspuns (Miercuri, 22 iulie 2009, 13:54)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui alice

   Problemele au aparut dupa 2006, data de intrare in vigoare a legii calitatii, legea 87/2006. De aceea cred ca nu aveti a va teme.
 • ID (Miercuri, 22 iulie 2009, 14:38)

  G M [anonim]

  Buna ziua,  Sunt studenta in primul an la Marketing ID - Spiru Haret Bucuresti.
  Citind printre postarile de pe aceasta pagina, observ ca foarte multa lume traieste cu impresia ca noi, studentii la aceasta facultate, dam examenele online de acasa, ni se trimit grilele gata rezolvate "in plic", suntem analfabeti, etc.
  Vreau sa clarific putin situatia, cel putin din punctul meu de vedere.
  Studentul la USH, da examenul pe calculator, dar in sala de examen de la sediul facultatii respective.
  Am avut examene la care nu ma puteam misca in banca fiindca eram data afara, nu se pune problema de copiat !
  Sistemul mi se pare foarte bun, nu trebuie sa dai "spaga" profesorilor ca sa iei examenul, ai invatat il iei, nu ai invatat, nu il iei.
  Cat despre grile, acestea nici macar nu mai sunt puse la dispozitia noastra de anul acesta, nu mai spun de rezolvari ! Avem doar subiecte de examen.
  Intrebarile mele sunt:

  - Cand apreciati ca se va lua o hotarare finala cu privire la forma de invatamant la distanta a USH ?
  - Exista vreo universitate care sa aiba acreditata aceasta forma de invatamant in prezent ?

  Va multumesc !
 • MAEI FR (5 ani - FR) (Miercuri, 22 iulie 2009, 14:57)

  Ioana [anonim]

  Buna ziua,

  Am terminat facultatea de Marketing si Afaceri Economice Internationale (promotia 2003 - 2008) la FR, in Bucuresti.

  Am dat examenul de licenta anul trecut 2008, este valabila aceasta diploma ?

  Multumesc.
  Ioana
 • absolvent 2007 (Miercuri, 22 iulie 2009, 15:10)

  leo [anonim]

  Buna ziua
  buna ziua, eu am terminat in anul 2007 facultatea de management finaciar contabil din cadrul universitatii spiru haret, specializarea CIG ,forma ID...Imi poate spune cineva daca diploma mea este sau nu valabila?
  Cand m-am inscris la aceasta facultate chiar am verificat sa fie acreditata....Atunci totul era OK...
  Ce se v-a intampla cu noi , cei care am fost trecuti pe alte grade ca urmare a finalizarii studiilor?
  De ce atata timp nu a observat nimeni ce se intampla? Unde erau cei care trebuiau sa verifice aceste lucruri?
 • spiru haret (Miercuri, 22 iulie 2009, 15:13)

  Georgiana C. [anonim]

  Sunt absolventă in anul 2 la Spiru haret, I.D. Slobozia, Facultatea de Administraţie Publică Bucuresti, specializarea drept, forma acreditata doar la zi. Cei ce am urmat doi ani la Spiru ce vom face, va trebui sa dam si noi examene de validare la o alta facultate acreditata sau trebuie sa ne retragem si sa ne inscriem la alta facultate.
 • este acreditata sau nu (Miercuri, 22 iulie 2009, 15:25)

  ani [anonim]

  Am urmat Facultatea de Sociologie Psihologie intre anii 2003-2007 ID la ush (anul I si II la fr dupa care am dat diferenta si m-am transferat la id, iar examenul de licenta a fost sustinut impreuna cu cei de la zi). Imi poate spune si mie cineva daca diploma mea de licenta e legala sau nu ? Anul acesta am sustinut ex. de titularizare si mi se refuza validarea notei. Am deschis si un cabinet de psihologie pentru care am autorizatie de functionare de la Colegiul Psihologilor din Romania. Imi poate oare spune doamna ministru ce se intampla cu tot ce am realizat pana acum ?
 • diploma (Miercuri, 22 iulie 2009, 15:41)

  Mela [anonim]

  Buna ziua,
  Eu am terminat anul acesta la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Management Financiar Contabil-specializare CIG ID-Bucuresti.Am dat licenta in iulie 2009 .Aceasta licenta este valabila?
  Multumesc
 • Cei din provincie nu au drepturi egale la studiu! (Miercuri, 22 iulie 2009, 16:50)

  ana [anonim]

  Ce se doreste prin eliminarea formelor de invatamânt ID?
  Cine se înscrie la aceste forme?(Cei care nu-şi pot permite să locuiască în alte oraşe. Cei care au familii, au locuri de muncă, au bani mai puţini, au timpul de studiu la ore târzii.)
  Sunt învăţătoare. Am absolvit cu ani în urma Liceul Pedagogic-Iaşi cu media 9,62. Această meserie era decisivă în alegerea carierei. Dacă aş fi urmat o facultate, trebuia să părăsesc şcoala, catedra, copiii. În anii când cu totii ne vrem europeni, mi-am dat seama ca orice pedagog din Europa, indiferent de ciclul în care lucrează, trebuie să aibă studii superioare. Am ajuns la Iasi cu dosarul pentru specializarea "profesor,învăţământ preprimar". Suma de plată se ridica la 2.500 lei plus banii de drumurile saptamânale(eu locuiesc acum la 120km distanţă). Am aflat între timp de USH unde taxa era de 900 lei. Unde să mă înscriu? Aici, normal. M-am bazat pe art. 61 din Legea învaţamântului .
  Un singur lucru îmi este clar: NU SE VREA CA ÎNVĂŢĂTORII SĂ AIBĂ STUDII SUPERIOARE! E prea mult pentru unii profesori care ar trebui să-şi schimbe mentalitatea despre cei de pe o treaptă inferioară.
  Pentru fiecare examen AM ÎNVĂŢAT foarte mult. Copilul meu care e student la stat pleca în zilele libere pe munte, iar eu îmi foloseam zilele libere numai pentru învăţat. Îmi pasa mult de banii pe care i-am dat, nu voiam să mă fac de răs, nu voaim să am restanţe.....Ce să vă mai spun că am constatat ca 80% din materia de studiu îmi este cunoscută fie din anii de liceu, fie din studiul meu de-a lungul vieţii.
  De câte ori am pornit spre o facultate, s-a ivit câte ceva care să ma întoarcă din drum. Acum s-a ivit ARACIS şi domnul Vlaston, domn pe care l-am cunoscut la Slobozia, la cursurile AEACE când si dumnealui se lupta cu morile de vânt. Ştiam şi am spus si atunci în plen că nu veţi învinge până nu veţt fi prieteni cu Ministerul Învăţământului. Asta se întâmplă şi acum cu USH. Atât timp cât cei de la ARACIS sunt potrivnici......
 • mai documentati-va (Miercuri, 22 iulie 2009, 16:59)

  Cornelia [anonim]

  Examenul de licenta consta in 50 de intrebari care se stiu cu un an inainte;
  Nu se sustine o lucrare de diploma la finalizarea studiilor.
  - acestea se intampla la spiru haret, universitatea despre care presupuneam ca stiti cam tot daca v-ati angajat la discutii online pe tema. concret: psihologie ID.
 • invatamantul inferior!? (Miercuri, 22 iulie 2009, 17:05)

  un scarbit de romania in care traieste [anonim]

  Daca cineva evalueaza acest gen de prostitutie intelectuala practicata de asa zisii profesori universitari, sa ia in considerare si cursurile de zi organizate de Universitatea Ecologica Bucuresti, in diferite catune din tara, unde studentii sunt chemati de 2-3 ori pe semetru la asa zisele cursuri, in aceste conditii reusind "performanta" de a face 2 ani intr-unul singur!!! Sa nu mai vorbim de examene si licente luate exclusiv pentru banii platiti!! Ma intreb daca acestor domni si doamne profesori universitari le tremura constiinta cand valideaza incompetenta si o elibereaza in societate. Numele lor ar trebui arhivate pentru a sti si generatiile viitoare cui sa "multumeasca" ...
 • Spiru Haret - Marketing si Afaceri Internationale (Miercuri, 22 iulie 2009, 17:09)

  Madalina [anonim]

  Sunt studenta in Bucuresti la Facultatea de Marketing si Afaceri Economice Internationale- ID, specializarea Marketing (2007-2010) , am terminat anul 2 si trec in anul 3, ce se v-a intampla cu noi care suntem in utimul an sau cu cei care trec in anul 2?Am semnat un contract cu aceasta facultate, am invatat pe branci dupa orele de serviciu ca sa pot promova examenele! La inscriere am intrebat daca facultatea este acreditata si am fost informati ca este o.k. , mai mult pe site-ul facultati figura ca fiind acreditata! Ce mai putem face noi in acest caz?
  Normal si corect ar trebui ca studentii deja inscrisi sa-si finalizeze studiile conform contractului incheiat , si dupa care sa intre in vigoare propunerile facute, daca aceasta sunt corecte! De ce nu s-a luat nici o masura pana acum?!Va rog sa luati in calcul si opinia mea.Multumesc anticipat!
  P.S - V-am scris si aseara dar nu v-am dat date suficiente si pe aceasta cale doresc sa va multumesc pentru raspunsul promt.
 • acreditare spiru haret (Miercuri, 22 iulie 2009, 17:23)

  cristina [anonim]

  Buna Ziua Am absolvit anul acesta la Universitatea Spiru Haret in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative Brasov forma de invatamant ID cu centrul teritorial cu specilaizarea administratie publica cand m-am inscris in 2006 mi sa zis ca este acreditata facultatea si specializarea acum nu mai inteleg nimic in ce categorie ma incadrez diploma mea de absolvire si a licentei este recunoscuta valabila?
 • Licenta (Miercuri, 22 iulie 2009, 17:26)

  Loredana M. [anonim]

  Buna ziua! nu mai vreau sa intru in detalii ca am inceput,... terminat. facultatea... as dori sa stiu insa, daca am terminat Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala 2009, la fr si facultatea este acreditata atunci eu ce sa cred?? este sau nu valabil examenul de licenta? si daca nu, unde se poate da examenul ca totul sa fie ok???
  situatia eceasta este total neplacuta, pacat ca am muncit atata!!!
 • acreditare diplome licenta (Miercuri, 22 iulie 2009, 21:21)

  Pana Cornelia [anonim]

  In iulie 2009 am sustinut examenul de licenta la USH-psihologie Bucuresti .-zi.Voi avea diploma valabila?
 • validare diploma USH (Miercuri, 22 iulie 2009, 21:33)

  Angel [anonim]

  Buna seara!
  1. Am fost acuzati ca nu ne-am informat la alegerea facultatii daca functioneaza legal sau nu. Am facut-o, eu am intrat in anul 2006 pe site-ul Ministerului Educatiei si am cautat sa vad daca Facultatea de Drept si Administratie publica este acreditata sau autorizata provizoriu. Pe site, la acel moment, am gasit ca facultatea este acreditata la specializarea drept si este autorizata provizoriu la specializarea administratie publica, dar nicaieri nu scria despre forma de invatamant. Oare nu era suficienta consultarea site-ului Ministerului? Daca nu care este actul normativ (HG) pe care ar fi trebuit sa-l consultam pentru a avea o diploma recunoscuta de minister?
  2. In anul 2007pe acelasi site a aparut HG 676/2007 care specifica care este forma de invatamant pentru care exista acreditare sau autorizare provizorie, iar apoi in 2008 a aparut HG 635/2008.
  3. La sfarsitul anului II de studii (2008) am depus cerere de transfer de la forma de invatamant ID la Zi, iar ultimul an l-am efectuat la ZI (forma autorizata provizoriu), si am dat licenta la o facultate care are acreditare la specializarea administratie publica, pentru ca in anul 2007 am aflat tarziu de HG 676 si nu am mai putut sa ma transfer. Intrebarea mea este: Imi va fi recunoscuta, in acest caz, diploma de licenta? Va multumesc.
 • transfer la alta facultate (Miercuri, 22 iulie 2009, 21:48)

  laura [anonim]

  Sunt in anul II la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii Spiru Haret , ID, centrul teritorial Piatra Neamt. Pot sa ma transfer la o facultate de stat la aceeasi specializare, forma de zi
 • Valabilitate diplome (Joi, 23 iulie 2009, 10:32)

  FlaviusP [utilizator]

  Buna ziua
  Am terminat Facultatea de Drept la Spiru Haret in Bucuresti in 2008. Primi 2 ani am urmat cursurile la FR. In anul 3, odata cu scandalu Bologna, a trebuit sa aleg daca dau licenta dupa 3 ani sau dupa 4 iar facultatea a dat posibilitatea sa facem anul 3 si 4 intr-un singur an, dar numai cu transferul la ZI sau ID (diferenta de bani si timp). Neavand nici bani nici timp pt cursuri am ales ID. Toate examenele inclusiv diferente au fost date la sediul universitatii (nu de acasa din fata calculatorului). Diferenta intre cei de la ID si cei de la ZI era de ora la care sustineam examenul si de nimic altceva. La unele examene chiar sustineam examenul odata cu ei in aceasi sala pe aceleasi grile. Licenta am sustinut-o in 2008 odata cu cei de la ZI si FR. Dipoma de licenta este valabila pt ca nimeni nu da un raspuns concret?
  Sotia este in aceasi situatie numai ca a dat licenta anul acesta (promotia 2009) si toata facultatea a facut-o la FR (anul 3 si 4 intr-un an). Diploma ei este valabila sau nu?
  As dori raspunsuri clare daca se poate.
  Va multumesc anticipat
 • Ce sa mai credem?Ce vom facem? (Joi, 23 iulie 2009, 11:56)

  Madalina [anonim]

  Acestea au fost afisate si sunt si in prezent pe site-ul facultatii!
  PREZENTAREA FACULTĂTII- Facultatea de Marketing si Afaceri Economice InternaŃionale Bucuresti
  Facultatea de Marketing si Afaceri Economice InternaŃionale a fost înfiinŃată si autorizată
  conform prevederilor Legii 88/1993, în anul 1996, funcŃionând în cadrul UniversităŃii Spiru Haret -
  Bucuresti. Specializarea Marketing a fost autorizată să funcŃioneze conform Hotărârii de Guvern
  nr.410/25.04.2002 si a fost acreditată în anul 2004, când s-a organizat si prima sesiune de Examen delicentă. Incepând cu anul universitar 2006-2007 a fost autorizata sa functioneze a doua specializare,
  si anume Specializarea Afaceri Internationale prin Hotarirea Consiliului National de Evaluare
  Academica si Acreditare Nr. 2208/3.11.2005

  P.S.-Sunt studenta la Facultatea de Marketing si Afaceri Economice InternaŃionale -specializare Marketing, ID, an 2(2007-2011)Bucuresti
 • diploma valida? (Joi, 23 iulie 2009, 21:21)

  elena madalina [anonim]

  M-am inscris in anul 2001 la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine , Engleza-romana ,la Universitatea Spiru Haret Bucuresti , frecventa redusa si am sustinut examenul de licenta in iunie 2006.Vreau sa stiu daca diploma mea este legala sau valida.
 • Licenta 2009 (Vineri, 24 iulie 2009, 13:13)

  Simio DUMITRESCU [anonim]

  Buna ziua, am sustinut examenul de licenta in 2009, inainte de inceputul acestui scandal..la facultatea de Matematica Informatica...care este acredita la forma de invatamant zi...eu am facut la id...daca forma id nu este autorizata dar examenul sustinut a fost alaturi de colegii de la zi, pe aceleasi subiecte in acelasi moment si in acelasi loc, care considerati ca este situatia diplomelor obtinute...Multumesc.
 • diploma licenta (Duminică, 26 iulie 2009, 11:40)

  Alin G. [anonim]

  am terminat facultatea de mk la zi, iar pe adeverinta de licenta eliberata nu se regaseste antetul ministerului educatiei, mediile pe cei 3 ani de studii au fost scrise "de mana" impreuna cu o stampila si nu este specificat tipul de frecventa...in acest caz, se mai poate numi aceasta hartie adeverinta de licenta?...si ce ar trebui sa fac in aceasta privinta?
 • adeverinta licenta 2009 (Joi, 20 august 2009, 10:42)

  cezara [anonim]

  Am absolvit FAC. PSIHOLOGIE, la forma de invatamant zi. Vreau sa stiu ,cand se trimite stampila cu MECI, la UnIiversitatea "SPIRU HARET "? Cea cu stampila MECT, nu este considerata ca avand valabilitate ,mai ales daca vrei sa te angajezi.
 • diploma de la spiru (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 14:47)

  barbu [anonim]

  sunt legale, recunoscute pe piata muncii diplomele care se obtin in urma a doua probe scrise si nu una scris si una oral cum prevede legea inv. in vigoare?????
 • diploma de licenta (Marţi, 11 mai 2010, 14:36)

  Dumbrava Adela [anonim]

  Am terminat facultatea de sociolagie- psihologie universitatea spiru haret promotia 2008 zi.
  M-am transferat de la fr la zi deorece am constatat ca facultatea nu era acreditata in anul 2004 la fr si m-am transferat la zi.
  va rog sa-mi spuneti daca am vreo problema cu diploma de licenta?
 • diploma licenta (Sâmbătă, 7 august 2010, 0:05)

  Eliza [anonim]

  am absolvit anul acesta ex. de licenta la USH facultatea marketing si afaceri ec.internationale- specializarea marketing zi iar anul 1 si 2 la ID diploma de licenta este valabila?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii