Intalnirile HotStudent

Marian Stas
Foto: AGERPRES
 documente

VIDEO AUDIO Marian Stas, presedintele Fundatiei CODECS, despre legile educatiei: Codul Miclea are putere transformationala semnificativ mai mare in raport cu Codul Andronescu

de Redactia HotNews.ro

Miercuri, 19 august 2009, 13:00    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Cum poate fi modernizat sistemul de educatie din Romania? Cat de utile sunt codurile educatiei Andronescu-Miclea? Marian Stas, presedintele Fundatiei CODECS pentru Leadership, s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre absenta performantei in mediul educational romanesc si despre depolitizarea si profesionalizarea managementului institutiilor de educatie si cercetare.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu inregistrat in Studioul HotNews.ro.

Asculta interviul integral

Fragmente din interviu
 • Codurile reflecta spiritul unei teme foarte prezente acum in conversatia publica: a nevoii de a pasi un prag in ceea ce priveste sistemul educational din Romania, de a inchide un model educational anacronic si de a deschide un model nou, adecvat timpului pe care Romania europeana il traieste in momentul de fata.
 • Nu spun ca unul sau altul dintre coduri reflecta timpul trecut sau viitor.
 • Propunerile legislative ale comisiei prezidentiale reflecta intr-o mai mare masura o viziune orientata spre viitor.
 • Codul Educatiei la ora actuala are o seama de prevederi care mai degraba tin sa centralizeze, tind sa incurajeze o birocratizare nenecesara la ora aceasta.
 • Noutatea prezenta in ambele coduri: Optiunea elevilor de a urma bacalaureatul international - este un castig exceptional
 • Ambele echipe de coduri au inteles si acceptat existenta unor alternative educationale.
 • Castiguri ale codului educatiei: prerogativele consiliului de administratie de a numi directorii din scoli, avem un model din zona corporatista
 • prerogativa directorilor de a selecta nu numai personalul tehnic din scoli, dar si echipa de profesori
 • Cred ca factorul politic are nevoie de o angajare onesta pe ceea ce inseamna schimbarea profunda a sistemului educational.
 • Dezbaterea publica pe tema educatiei este in toi si orice este posibil.
 • Problema principala a scolii superioare romanesti este una de credibilitate pe piata.

Marian Stas este implicat in proiecte dedicate studentilor si corporatiilor precum si programe guvernamentale. A propus un program de reforma a sistemului de invatamant romanesc numit „Scoala pe bune”. Este sustinator de cariera al proiectelor de dezvoltare personala pentru elevii de liceu si studenti. Este trainer in leadership, managementul schimbarii si dezvoltare organizationala.

Marian Stas a predat la:
 • Academia (Tehnica) Militara (1985 - 1998) – cursuri de specialitate, sisteme informatice militare;
 • Colegiul National de Aparare (2000; 2001) – leadership;
 • Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (din 2000) – leadership public;
 • Universitatea Harvard, John F. Kennedy School of Government (din 2000) – matematici aplicate in administratia publica.
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Romulus

  In ce proiecte si programe guvernamentale dedicate studentilor sunteti implicat ? Care dintre acestea ar fi ar mai fi deschise pentru aplicare, cat de greu este si cum poti sa fii implicat in acestea ?
  Multumesc


  • Marian Stas

   1. Nu am fost implicat direct in astfel de programe si proiecte guvernamentale. Deocamdata - m-as bucura sa particip la astfel de proiecte. In opinia mea, punctul tare al acestora consta in sprijinul acordat de institutiile publice dezvoltarii profesionale a studentilor. Cel putin doua puncte slabe, din pacate probate deja, sunt: a) nefinantarea corecta, completa si la timp a burselor individuale; b) neindeplinirea angajamentului institutiilor publice de a incadra absolventii programelor finantate, potrivit clauzelor initiale. Studii de caz: "YPS - Young Professional Scheme" si "Bursele Guvernul Romaniei".
   2. Recomandarea mea: aplica! Mult succes.


 • Întrebarea nr. 2 dor

  pana la urma de ce nu vrea andronescu masurile lui miclea si de ce nu vrea miclea masurile lui andronescu?


  • Marian Stas

   M-as bucura sa luati raspunsul meu in sensul sau strict tehnic - repet, TEHNIC, si nu politic. Ma gandesc la doua cauze principale:
   a) din punct de vedere "hard" - diferenta de viziune dintre cele doua propuneri legislative;
   b) din punct de vedere "soft" - folosirea acestora ca instrumente de disputa pentru putere - fireasca, pana la un punct, si cu pericolul de a deveni contraproductiva, dincolo de limitele "firesti".


 • Întrebarea nr. 3 Andrei

  Ipoteze:
  1. alegerea codului educatiei depinde exclusiv de dumneavoastra
  2. codurile disponibile sunt cel numit "Miclea" si cel numit "Andronescu"
  3. nici unul din cele doua nu poate fi amendat (va fi promulgat in varianta actuala)

  Intrebari:
  1. ce cod ati alege?
  2. care este argumentul cel mai "greu" in alegerea facuta?
  3. ce ameliorari ati aduce codurilor la nivelul invatamantului superior, ciclul 3 (doctorat).


  • Marian Stas

   Domnule Andrei, iata raspunsurile mele, in ipotezele formulate de dumneavoastra:
   1. Codul "Miclea"
   2. In opinia mea, are putere transformationala asupra sistemului educational actual semnificativ mai mare in raport cu celalat cod; intr-o masura semnificativ mai mare, are viziune, coerenta, consistenta.
   3. Nu as folosi codurile, in sine, pentru astfel de "ameliorari", in schimb as intari puternic principiul subsidiaritatii, incurajand universitatile sa utilizeze doctoratul ca pe cel mai eficient instrument pentru a-si consolida prestigiul si forta pe piata internationala a cunoasterii de varf. Specific, aceasta inseamna, in opinia mea: rigoare si exigenta la examenele de admitere; integritate si "presiune pozitiva" continua pentru rezultate cu valoare stiintifica maxima, pana la sustinerea publica a tezei de doctorat. Asa cum mentionam anterior, in opinia mea, acestea sunt atribute fundamentale ale universitatilor, in primul rand.


 • Întrebarea nr. 4 Elena

  Am citit CV-ul dumneavoastra si este impresionant. Am vazut de asemenea ca dvs. ati adus bacalaureatul international in Romania. 1. Puteti sa ne spuneti mai multe despre acest proiect?
  2. Care este opinia dvs. referitoare la sistemul Bologna? Este bun, eficient? Eu personal am observat o mare confuzie referitoare la obligativitatea masterului in noua formula (3+2+3) si pe de alta parte absolventii de facultate par a fi presati de profesori sa urmeze toti masterul (pentru ca dupa trei ani, nu ar avea aceleasi drepturi cu cei care au urmat 4 ani).
  3. Ce parere aveti despre calitatea profesorilor din Romania (ca medie, nu ca exceptii).
  Multumesc!


  • Marian Stas

   1. Mai intai, o clarificare de principiu, foarte importanta pentru mine: nu "eu" am adus bac-ul international in Romania; in schimb, incepand cu anul 2007, am facilitat un proces soldat cu doua rezultate de succes: a) la 15 iunie 2009, Colegiul National "Barbu Stirbei" din Calarasi a primit, din partea IBO, acreditarea pentru a oferi componenta DP (www.ibo.org/diploma), devenind PRIMA SCOALA PUBLICA din Romania autorizata DP; b) atat Codul Educatiei supus dezbaterii publice de MECI, cat si propunerile legislative ale Comisiei Prezidentiale au inclus posibilitatea ca elevii sa poata opta pentru alternativa educationala IB/DP. Va invit cu bucurie sa luati direct legatura cu minunata echipa de la "Stirbei"! :-)
   2. In opinia mea, aceasta este in continuare o problema deschisa generata de cel putin o cauza principala - si anume, capcana "formei fara fond", ilustrata, de pilda, prin incercarea de a "inghesui" 4-5 ani de studii in 3-4, cu o insuficienta reproiectare adecvata a continuturilor disciplinelor de studiu; in ceea ce priveste partea a doua a intrebarii, sugestia mea este sa urmati acea forma de invatamant pe care o doriti dumneavoastra in primul rand, si nu profesorii - evident, cu o informare prealabila cat mai adecvata. Cred ca este o excelenta oportunitate de a va exersa comportamentul proactiv :-)
   3. Cred cu tarie ca foarte multi profesori isi pot dezvolta in mod real valoarea lor ca dascali, cu conditia de a accepta interior nevoia de A INVATA regulile unei noi conversatii intre ei si interlocutorii lor, elevii si studentii. Imi aleg cuvintele cu maxima atentie pentru acest raspuns, deoarece am intalnit foarte multi oameni ai scolii dispusi sa invete, daca au intalnit contextul propice. Cel mai important aspect al acestei noi conversatii este, in opinia mea, trecerea de la tranzactii dominant "parinte-copil" la tranzactii dominant "adult-adult "- un exercitiu nu usor de practicat, dar cu beneficii extraordinare, o data invatat foarte bine


 • Întrebarea nr. 5 Vasile Pop

  Îmi exprim și eu o opinie în legătură cu învățământul românesc. Sunt profesor de biologie, demisionat din 2007, actualmente lucrez la primăria din Jimbolia, județul Timiș.
  Una din problemele care mă preocupă se referă la soarta științelor. În yiua de azi, când științele se dezvoltă tot mai mult, apare tendința tot mai pregnantă de ramificare a lor. Exemplul bilogiei: biochimie, biomatematică, biofizică, biogeografie, etc, să nu mai vorbim de ramurile clasice: botanica, zoologia, genetica, ecologia, anatomia, etc.
  Dar aceste tendințe nu sunt specifice și țării noastre. La noi, dimpotrivă, științele se unesc, (biologia+fizica+chimia), rezultând un singur obiect de studiu: ȘTIINȚE. Vi se pare normal? Dacă răspunsul este afirmativ, cu siguranță este valabil doar țării noastre. No comment.
  Pe de altă parte, o amploare, după părerea mea supradimensionată, o au artele care sunt pur vocaționale. degeaba s-ar dori ca toți să iasa muzicieni, pictori, sculptori etc. Dacă nu e vocație...
  Mai general: rarefierea programei. După părerea mea, ar trebui totuși sa NU se scoată din materia și așa văduvită. Nu știu la celelalte discipline cum e, dar cel puțin la biologie, chiar și în manualele recente există capitole pe care nu le-am predat niciodată, nefiind cuprine în programă. Unii elevi au manifestat interes și față de acele capitole. Aceștia au fost elitele cu care em participat și la olimpiade. Ar trebui nu să coborân standardele învățământului la standardele submediocrității, ci să le urcăm la nivelul performerilor. De ce? Pentru că cei capabili de performanță vor fi frânați de majoritatea submediocră a cărei capacitate de instruire scade dramatic de la an la an. De ce scade această capacitate a elevior de a învăța? Cauzele sunt multiple și nu țin numai de sistemul de învățământ. Dar sistemul de învățământ ar trebui să fie o locomotivă care să tragă în sus nivelul de pregătire al elevilor, și nu undeva la mijlocul ”trenului”, frânând ”vagoanele” din față.


  • Marian Stas

   Stimate domnule profesor, va multumesc pentru reflectiile formulate care, in opinia mea, argumenteaza o data in plus nevoia unei conversatii de substanta pe tema relatiilor dintre specializare si transdisciplinaritate (in cazul unei oferte de arie curiculara specifica), precum si dintre accesibilitate si complexitate (in cadrul fiecarei discipline in parte). Personal, optez pentru o oferta curiculara cu doua proprietati de baza: a) un raport echilibrat intre cunostiintele, deprinderile si atitudinile transmise si/sau formate - respectiv intre a sti, a face si a fi. (Constat, practic, inexistenta unei dezbateri despre valorile cultivate in scoala romaneasca).
   b) posibilitatea ca elevii sa poata opta intre nivelurile "standard" si, respectiv, "avansat" ale unei discipline - aceasta ar putea da o solutie temei pregatirii elevilor cu performante ridicate.


 • Întrebarea nr. 6 Alex

  1) Credeţi că este posibilă implementarea unui sistem naţional de detectare din timp şi susţinere a copiilor supradotaţi din Romania?
  Se nasc o mulţime de asemenea copii dar din cauza condiţiilor materiale/familiale precare mulţi nici nu ajung să aibă parte de o şcolarizare propice.
  2) Ce se poate face cu privire la violenţa din şcoli?


  • Marian Stas

   1. Mai degraba decat un sistem "national", cred ca este posibila dezvoltarea unei palete largi de modalitati pentru detectarea si sustinerea copiilor supradotati, insotita de mecanismele schimbului de bune practici. In opinia mea, acest mod de lucru, poate acoperi mult mai eficient aria, in general larga, de manifestare a performantelor copiilor supradotati. In acelasi timp as combina acest sistem si cu instrumente adecvate create la nivelul politicilor de sistem educational.
   2. Personal, nu sunt adeptul solutiilor de tip "big brother". Stiu ca raspunsurile la aceasta problema nu sunt deloc simple, dar cred cu tarie ca numai o comunicare continua, si onesta intre elevi, profesori, directori, parinti si comunitatea locala poate da solutii mai eficiente pe termen mediu, lung.


 • Întrebarea nr. 7 Mircea Becheanu

  O reforma a sistemului educativ nu trebuie sa contina numai prevederi administrative. In lege trebuiesc si alte prevederi inafara celor manageriale; cine finanteaza, cine dirijeaza, etc. Trebuie prevazut in primul rand care va fi structura sistemului si apoi care vor fi continuturile actului de educatie si cum se transmit acestea. Intrebare:
  Ce succes poate avea o reforma facuta de persoane care nu numai ca nu au excelat in educatie, dar care au avut chiar probleme in a rezista onest in scoala, ca elevi sau profesori?


  • Marian Stas

   De acord cu dumneavoastra, in privinta comentariului initial.
   In opinia mea, raspunsul la intrebarea dumneavoastra este auto-continut. Eu cred ca inaintea oricaror altor sub-sisteme publice, SCOALA este cea care are a transmite mesajul ferm "omul potrivit la locul potrivit", prin propriul model de comportament organizational. Pana atunci, mentalitatea de tip "merge si asa" va continua sa infloreasca, nestingherit.


 • Întrebarea nr. 8 Vikky

  Am vazut disputa Miclea-Andronescu...deziluzie totala...ambele teze...total depasite...

  Cat timp credeti Dvs ca vor avea Dumnealor nevoie sa inteleaga ca in lumea de azi formarea (moral - spirituala si a competentelor eficiente) este baza educatiei...??? si nu supra intoxicarea si memorizarea dupa vreun curiculum..!!!

  Vor intelege Dumnealor vreodata ca baza succesului in educatie este orientarea conform vocatiilor naturale...???


  • Marian Stas

   De acord cu dvs, in privinta nevoii de echilibru dinamic intre cunostiinte, deprinderi si atitudini. In opinia mea, modelul educational actual, este puternic dezechilibrat catre transmiterea de cunostiinte.


 • Întrebarea nr. 9 Parinte

  Buna ziua,
  La aceasta ora nu se cunoaste care va fi modalitatea de admitere in clasa a VIII-a, nici pt promotia 2010, cu atat mai putin pt anii urmatori, ce varianta de concurs, teze, medii din cursul anilor , considerati optima pt admiterea in clasa a IX-a. Cum vedeti stimularea copiilor pasinati de matematica , cu rezultete excelente inca din cl a Va la olimpiade si concursuri in invatamantul romanesc ? Santeti implicat in programe dedicate elevilor de gimnaziu sau liceu? In care si cum poate un copil sa ia legatura cu dvs.?Multumesc!


  • Marian Stas

   Re: stimularea copiilor pasionati - Eu am facut urmatoarele lucruri: am participat la cercuri de matematica sustinute de dascali adevarati; am rezolvat multe probleme; am participat la olimpiade. Inclin sa cred ca solutiile propuse raman valabile, in buna parte, si acum.
   Re: programe dedicate elevilor - Va sugerez sa consultati pagina noastra de internet www.lmt.ro; adresa mea de email este marian_stas@yahoo.com.
   Si eu va multumesc pentru intrebari.


 • Întrebarea nr. 10 Marian

  1. Credeti ca exista suficienta vointa politica pentru schimbarea cu adevarat a sistemului educational romanesc? Va pun aceasta intrebare tinand cont de numarul de parlamentari care sunt profesori universitari si avand in vedere solutiile in cazul Universitatii Spiru Haret.

  2. Cum vedeti transformarea bazelor legislative, care stau la temeia invatamantului de astazi? Cat timp este necesar pentru a avea un nou cadru legislativ ?

  3.Cum ati finanta sistemul de invatamant de stat, respectiv cel privat?


  • Marian Stas

   1. Inca nu, deocamdata, dar cred ca presiunea opiniei publice poate determina schimbarea raportului de forte.
   2. In opinia mea, solutia tehnica - respectiv pachetul legislativ, poate fi adoptata in aceasta toamna. Procesul de schimbare adaptiva rezultat poate dura intre 4 si 6 ani pana la functionarea sa in parametri.
   3. Pe baza de performanta autentica.


 • Întrebarea nr. 11 Radu

  Buna ziua,

  As dori sa stiu in cat timp credeti ca sistemul educational si politica Ministerului se va schimba in bine, si se va occidentaliza, daca programele de genul "Bursei Speciale Guvernul Romaniei" (www.burseguvern.ro) nu pot fi duse la capat, daca dascalii sunt din ce in ce mai prost pregatiti, si cu toate acestea sunt atatea scoli de renume unde inca aceste "rebuturi" sunt pastrate iar tinerii ies de pe bancile scolii realizand ca au pierdut 6-7 ani din scoala si nu au acumulat nici o cunostiinta temeinica... eu unul sunt dezamagit de evolutia sistemului de invatamant atat preuniversitar cat si universitar, si nu mi se pare normal aceasta idee romaneasca ca fiecare persoana trebuie sa aiba studii superioare...ce rost are sa le ai daca examenele se iau dand grile deja stiute(Spiru Haret) sau platind creditele (Romana Americana) sau fiind direct lasati sa se inspire din manuale (Dimitrie Cantemir)....

  Va multumesc anticipat si va respect pt ce ati facut fiind unul din numerosii beneficiari ai programului "Liderii Mileniului Trei"


  • Marian Stas

   In primul rand, ma bucur ca ti-a placut si ti-a folosit programul LMT. In ceea ce priveste prima parte a comentariului tau, ingaduie-mi sa folosesc studiul de caz al proiectului IB, pe care il coordonez direct: pana pe 15 iunie 2009, nicio scoala publica din Romania - repet: niciuna! - nu avea acreditare IB. Incapand cu 15 iunie exista un astfel de liceu. My point: viziunea si dorinta puternica a acestor oameni i-au facut sa reuseasca. Sunt de acord ca in educatie "sunt toate de facut", dar eu am constatat ca atunci cand am vrut cu adevarat ceva si cand am actionat focalizat pe acea viziune, ea s-a implinit. Succes!


 • Întrebarea nr. 12 Gabriel

  De ce nu suntem in stare sa creem un sistem eficient, concis orientat pentru pregatirea elevilor pentru viata si societate? In schimb venim cu tot felul de "reforme" confuze care urmaresc introducerea cu forta a "tone" de cunostiinte inutile in mintea copiilor de la cea mai mica varsta. Rezultatul sistemului de invatamant romanesc e clar: semidoctism si dilentantism peste tot, lipsa de valori si de politete, violenta si prostie - doar sa ne uitam in jur.


  • Marian Stas

   In opinia mea, exact ACUM este momentul pentru aceasta transformare, de pilda, un model posibil de alternativa curiculara acre sa raspunda la cerintele dumneavoastra, poate fi cel postat sub poza mea. M-ar bucura feedback-ul dumneavoastra, va multumesc anticipat.


 • Întrebarea nr. 13 Sontea Ovidiu

  La majoritatea examenelor se copiaza si de aici rezultatele viciate. Nu credeti ca in primul rand trebuie asigurate conditiile pentru desfasurarea unui examen cinstit. Daca examenele sunt curate, atunci si elevii(studentii) vor invata mai mult. Cum eliminam coruptia din invatamant? Inspectori care iau spaga la examenele de grad, care sufla subiectele la olimpiade si la bac(cu catva timp in urma). Nici macar atunci cand au fost prinsi nu au fost sanctionati. Ce e de facut?
  Nu cumva trebuie infiintat un colegiu al profesorilor care sa fie o autoritate morala. Sa dea girul numirilor in functii de conducere si sa sanctioneze atunci cand este cazul.


  • Marian Stas

   De acord cu solutia propusa de dvs, va sugerez respectuos sa va informati suplimentar despre proiectul SOCEDU (Societatea Educatorilor), si, daca apreciati ca merita, sa-l sustineti.


 • Întrebarea nr. 14 Otto Wagner

  Credeti ca se pot implementa proiecte legislative care sa incurajeze aparitia scolilor (private sau de stat) cu pedagogie reformista? Ma refer aici la pedagogiile reformiste clasice cum ar fi Montessori, planul Jena, Dalton, etc. Daca merge asa de greu reforma in invatamintul de stat, macar sa fie incurajate initiativele alternative.


  • Marian Stas

   Cu siguranta da, cu conditia ca actorii politici sa puna in fapt in mod real, si nu sa mimeze, principiul "descentralizarii comprehensive" stipulat in Pactul National pentru Educatie.


 • Întrebarea nr. 15 Cris

  Sa plecam de la premiza ca in Parlament va intra un pachet legislativ coerent, cu viziune - un pachet care intr-adevar reformeaza educatia din ro. Ce sanse sunt sa iasa din Parlament si Senat la fel de coerent? Cat de mult se va negocia pe interese personale acolo?


  • Marian Stas

   Parlamentul va avea atat de multe sanse pe cat i le vom da noi, opinia publica. In opinia mea, acum este o oportunitate exceptionala de implicare civica din partea societatii. Ne invit sa transmitem pe toate canalele posibile - formale, informale, media...- mesajul Educatia conteaza!
   Sunt convins ca institutiile publice vor reactiona la un astfel de mesaj transmis cu maxima intensitate.


 • Întrebarea nr. 16 Dieter Jakob

  Stimate domn,
  referitor la reforma in scoli, daca invatamantul este LAIC , atunci de ce se admite participarea BISERICII in programa scolara ?
  Daca vorbim de stiinta , de ce amestecam religia in invatamant ?
  Cand , sau cine trebuie sa explice unui Ministru , problema reducerii de cheltuieli in invatamant , eliminand aceste ore de religie ( cata economie s-ar face ) ?


  • Marian Stas

   Sunt de acord, in principiu,cu punctul dvs de vedere, iar pozitionarea mea pe aceasta tema este rezonanta cu documentul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, reprodus in paginile 4-5 la link-ul de mai jos, a carui tema este chiar relatia dintre educatie si religie:
   http://lmt.ro/scoala/2007/Legea%20invatamantului%20preuniversitar%20-%205%20motive%20de%20NU.pdf
   In opinia mea, ca societate avem nevoie de un dialog mult mai profund pe aceasta tema.


 • Întrebarea nr. 17 Iordache Lelia

  Sunteti de acord cu evaluarea prin calificative in invatamantul primar? Este firesc sa asezam pe aceeasi treapta un elev de nota 9 cu unul de 10?
  Mie mi se pare o modalitate eficienta de "taiere a aripilor", o masura care nu poate stimula performanta, dimpotriva!!


  • Marian Stas

   In opinia mea, tema evaluarii prin note sau calificative, acum, la noi in scoala, are un punct foarte slab: anume, ca ierarhizeaza (de multe ori artificial) elevii, in loc sa dea o masura a performantei individuale a fiecaruia. Perceptia comuna este urmatoarea: "Lelia are media 9,75, Marian are media 9,32 - concluzie: Lelia este mai buna la invatatura decat Marian." In toate sistemele educationale pe care eu le cunosc si in interiorul carora am lucrat nota este individuala si confidentiala, ea masurand progresul studentilor si al elevilor in raport cu ei insisi, nu in comparatie cu cei de alaturi. Sunt constient ca punctul de vedere exprimat de mine difera in mod semnificativ de starea de fapt, dar cred ca de-abia aici incolo poate incepe o discutie adevarata despre cuantificarea prin nota/calificativ a progresului scolar.


 • Întrebarea nr. 18 claudiu

  Stimate domn,

  Urmaresc cu foarte mare interes toate dezbaterile din acest domeniu ( interes legat de calitatea de parinte in care ma aflu ). Ceea ce mi se pare anormal in tot ceea ce se intampla este faptul ca vocea cea mai slaba in aceste dezbateri publice, si in procesul decizional, o au beneficiarii sistemului de invatamant sau reprezentantii acestora ( parintii ). Urmaresc zilnic discutii purtate intre sindicate si puterea politica, cand ar trebui sa urmaresc discutii intre puterea politica si asociatii de studenti, parinti..etc.
  Cum credeti ca se poate ajunge pana acolo, care sunt pasii prin care, intr-o societate, si mai ales in cea romaneasca, beneficiarii sistemului de invatamant sa aiba un cuvant greu de spus atunci cand se iau decizii politice cu privire la soarta lor?


  • Marian Stas

   Va sugerez sa reflectati la raspunsul dat lui Cris. Implicarea civica de maxima forta este acum solutia pe care o propun.


 • Întrebarea nr. 19 Dan

  Care credeţi că sunt în prezent cele mai importante probleme ale învăţământului superior din România? Ce credeţi că ar trebui să includă o nouă lege a învăţământului pentru a rezolva aceste probleme? Dacă aţi fi ministru, ce aţi face pentru a rezolva aceste probleme?


  • Marian Stas

   In opinia mea, problema principala a invatamantului superior este una de credibilitate a performantei autentice pe care o cultiva in randul studentilor si profesorilor. Nu intamplator nicio universitate din Romania nu este in primele 250 din lume - si o spun din perspectiva absolventului si, temporar, cadrului didactic asociat al universitatii care de multe ori ocupa locul 1 in top 500. Va sugerez de asemenea sa reflectati la raspunsul dat intrebarii 3 a lui Andrei. Va multumesc pentru intrebari.


 • Întrebarea nr. 20 Aurelian Crinta

  D-le Marian Stas,
  Acum ceva timp am avut privilegiul sa va cunosc cu ocazia unei formari organizate cu sprijinul Codecs. Va felicit pentru determinarea cu care urmariti reformarea invatamantului romanesc. Este cu atat mai mult de apreciat aceasta obstinatie cu cat stim foarte bine cum sunt tratati cei care propun solutii profund inovatoare.
  Va rog sa ne spuneti cum am putea sa va sprijinim , noi cetatenii care apreciem eforturile pe care le faceti dar avem putin timp la dispozitie pentru a sustine cauzele pe care le apreciem.
  Cu stima,
  Aurelian Crinta


  • Marian Stas

   Multumesc, Aurel, pentru mesaj - ma bucur mult sa ne regasim pe aceasta cale! Repet, dupa parerea mea solutia consta in crearea unui curent de opinie extrem de puternic, capabil sa transmita un singur mesaj: NEVOIA TRANSFORMARII PROFUNDE, DE SISTEM, A EDUCATIEI IN ROMANIA.
   Stiu ca ai semnat petitia online privind adoptarea la 1 decembrie 2007, de catre Parlamentul Romaniei a Pactului pentru Educatie,
   http://www.petitieonline.ro/petitie/adoptarea_la_1_decembrie_2007_a_pactului_politic_asupra_educatiei_in_romania-p25010037.html
   Sugerez mecanisme similare pentru mobilizarea opiniei publice in acest moment cu adevarat istoric, pe care nu avem voie sa-l ratam. Un gand bun!

4690 vizualizari
 • Intrebare (Marţi, 18 august 2009, 16:17)

  Romulus [anonim]

  In ce proiecte si programe guvernamentale dedicate studentilor sunteti implicat ? Care dintre acestea ar fi ar mai fi deschise pentru aplicare, cat de greu este si cum poti sa fii implicat in acestea ?
  Multumesc
  • aaa (Miercuri, 19 august 2009, 13:03)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Romulus

   1. Nu am fost implicat direct in astfel de programe si proiecte guvernamentale. Deocamdata - m-as bucura sa particip la astfel de proiecte. In opinia mea, punctul tare al acestora consta in sprijinul acordat de institutiile publice dezvoltarii profesionale a studentilor. Cel putin doua puncte slabe, din pacate probate deja, sunt: a) nefinantarea corecta, completa si la timp a burselor individuale; b) neindeplinirea angajamentului institutiilor publice de a incadra absolventii programelor finantate, potrivit clauzelor initiale. Studii de caz: "YPS - Young Professional Scheme" si "Bursele Guvernul Romaniei".
   2. Recomandarea mea: aplica! Mult succes.
 • . (Marţi, 18 august 2009, 16:55)

  dor [anonim]

  pana la urma de ce nu vrea andronescu masurile lui miclea si de ce nu vrea miclea masurile lui andronescu?
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 13:04)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui dor

   M-as bucura sa luati raspunsul meu in sensul sau strict tehnic - repet, TEHNIC, si nu politic. Ma gandesc la doua cauze principale:
   a) din punct de vedere "hard" - diferenta de viziune dintre cele doua propuneri legislative;
   b) din punct de vedere "soft" - folosirea acestora ca instrumente de disputa pentru putere - fireasca, pana la un punct, si cu pericolul de a deveni contraproductiva, dincolo de limitele "firesti".
 • Intrebare simpla (Marţi, 18 august 2009, 16:57)

  Andrei [anonim]

  Ipoteze:
  1. alegerea codului educatiei depinde exclusiv de dumneavoastra
  2. codurile disponibile sunt cel numit "Miclea" si cel numit "Andronescu"
  3. nici unul din cele doua nu poate fi amendat (va fi promulgat in varianta actuala)

  Intrebari:
  1. ce cod ati alege?
  2. care este argumentul cel mai "greu" in alegerea facuta?
  3. ce ameliorari ati aduce codurilor la nivelul invatamantului superior, ciclul 3 (doctorat).
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 13:06)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Domnule Andrei, iata raspunsurile mele, in ipotezele formulate de dumneavoastra:
   1. Codul "Miclea"
   2. In opinia mea, are putere transformationala asupra sistemului educational actual semnificativ mai mare in raport cu celalat cod; intr-o masura semnificativ mai mare, are viziune, coerenta, consistenta.
   3. Nu as folosi codurile, in sine, pentru astfel de "ameliorari", in schimb as intari puternic principiul subsidiaritatii, incurajand universitatile sa utilizeze doctoratul ca pe cel mai eficient instrument pentru a-si consolida prestigiul si forta pe piata internationala a cunoasterii de varf. Specific, aceasta inseamna, in opinia mea: rigoare si exigenta la examenele de admitere; integritate si "presiune pozitiva" continua pentru rezultate cu valoare stiintifica maxima, pana la sustinerea publica a tezei de doctorat. Asa cum mentionam anterior, in opinia mea, acestea sunt atribute fundamentale ale universitatilor, in primul rand.
 • sistemul Bologna (Marţi, 18 august 2009, 17:36)

  Elena [anonim]

  Am citit CV-ul dumneavoastra si este impresionant. Am vazut de asemenea ca dvs. ati adus bacalaureatul international in Romania. 1. Puteti sa ne spuneti mai multe despre acest proiect?
  2. Care este opinia dvs. referitoare la sistemul Bologna? Este bun, eficient? Eu personal am observat o mare confuzie referitoare la obligativitatea masterului in noua formula (3+2+3) si pe de alta parte absolventii de facultate par a fi presati de profesori sa urmeze toti masterul (pentru ca dupa trei ani, nu ar avea aceleasi drepturi cu cei care au urmat 4 ani).
  3. Ce parere aveti despre calitatea profesorilor din Romania (ca medie, nu ca exceptii).
  Multumesc!
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 13:32)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

   1. Mai intai, o clarificare de principiu, foarte importanta pentru mine: nu "eu" am adus bac-ul international in Romania; in schimb, incepand cu anul 2007, am facilitat un proces soldat cu doua rezultate de succes: a) la 15 iunie 2009, Colegiul National "Barbu Stirbei" din Calarasi a primit, din partea IBO, acreditarea pentru a oferi componenta DP (www.ibo.org/diploma), devenind PRIMA SCOALA PUBLICA din Romania autorizata DP; b) atat Codul Educatiei supus dezbaterii publice de MECI, cat si propunerile legislative ale Comisiei Prezidentiale au inclus posibilitatea ca elevii sa poata opta pentru alternativa educationala IB/DP. Va invit cu bucurie sa luati direct legatura cu minunata echipa de la "Stirbei"! :-)
   2. In opinia mea, aceasta este in continuare o problema deschisa generata de cel putin o cauza principala - si anume, capcana "formei fara fond", ilustrata, de pilda, prin incercarea de a "inghesui" 4-5 ani de studii in 3-4, cu o insuficienta reproiectare adecvata a continuturilor disciplinelor de studiu; in ceea ce priveste partea a doua a intrebarii, sugestia mea este sa urmati acea forma de invatamant pe care o doriti dumneavoastra in primul rand, si nu profesorii - evident, cu o informare prealabila cat mai adecvata. Cred ca este o excelenta oportunitate de a va exersa comportamentul proactiv :-)
   3. Cred cu tarie ca foarte multi profesori isi pot dezvolta in mod real valoarea lor ca dascali, cu conditia de a accepta interior nevoia de A INVATA regulile unei noi conversatii intre ei si interlocutorii lor, elevii si studentii. Imi aleg cuvintele cu maxima atentie pentru acest raspuns, deoarece am intalnit foarte multi oameni ai scolii dispusi sa invete, daca au intalnit contextul propice. Cel mai important aspect al acestei noi conversatii este, in opinia mea, trecerea de la tranzactii dominant "parinte-copil" la tranzactii dominant "adult-adult "- un exercitiu nu usor de practicat, dar cu beneficii extraordinare, o data invatat foarte bine
 • Reforma Educației (Marţi, 18 august 2009, 18:02)

  Vasile Pop [anonim]

  Îmi exprim și eu o opinie în legătură cu învățământul românesc. Sunt profesor de biologie, demisionat din 2007, actualmente lucrez la primăria din Jimbolia, județul Timiș.
  Una din problemele care mă preocupă se referă la soarta științelor. În yiua de azi, când științele se dezvoltă tot mai mult, apare tendința tot mai pregnantă de ramificare a lor. Exemplul bilogiei: biochimie, biomatematică, biofizică, biogeografie, etc, să nu mai vorbim de ramurile clasice: botanica, zoologia, genetica, ecologia, anatomia, etc.
  Dar aceste tendințe nu sunt specifice și țării noastre. La noi, dimpotrivă, științele se unesc, (biologia+fizica+chimia), rezultând un singur obiect de studiu: ȘTIINȚE. Vi se pare normal? Dacă răspunsul este afirmativ, cu siguranță este valabil doar țării noastre. No comment.
  Pe de altă parte, o amploare, după părerea mea supradimensionată, o au artele care sunt pur vocaționale. degeaba s-ar dori ca toți să iasa muzicieni, pictori, sculptori etc. Dacă nu e vocație...
  Mai general: rarefierea programei. După părerea mea, ar trebui totuși sa NU se scoată din materia și așa văduvită. Nu știu la celelalte discipline cum e, dar cel puțin la biologie, chiar și în manualele recente există capitole pe care nu le-am predat niciodată, nefiind cuprine în programă. Unii elevi au manifestat interes și față de acele capitole. Aceștia au fost elitele cu care em participat și la olimpiade. Ar trebui nu să coborân standardele învățământului la standardele submediocrității, ci să le urcăm la nivelul performerilor. De ce? Pentru că cei capabili de performanță vor fi frânați de majoritatea submediocră a cărei capacitate de instruire scade dramatic de la an la an. De ce scade această capacitate a elevior de a învăța? Cauzele sunt multiple și nu țin numai de sistemul de învățământ. Dar sistemul de învățământ ar trebui să fie o locomotivă care să tragă în sus nivelul de pregătire al elevilor, și nu undeva la mijlocul ”trenului”, frânând ”vagoanele” din față.
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 13:45)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile Pop

   Stimate domnule profesor, va multumesc pentru reflectiile formulate care, in opinia mea, argumenteaza o data in plus nevoia unei conversatii de substanta pe tema relatiilor dintre specializare si transdisciplinaritate (in cazul unei oferte de arie curiculara specifica), precum si dintre accesibilitate si complexitate (in cadrul fiecarei discipline in parte). Personal, optez pentru o oferta curiculara cu doua proprietati de baza: a) un raport echilibrat intre cunostiintele, deprinderile si atitudinile transmise si/sau formate - respectiv intre a sti, a face si a fi. (Constat, practic, inexistenta unei dezbateri despre valorile cultivate in scoala romaneasca).
   b) posibilitatea ca elevii sa poata opta intre nivelurile "standard" si, respectiv, "avansat" ale unei discipline - aceasta ar putea da o solutie temei pregatirii elevilor cu performante ridicate.
 • Învăţământul superior (Marţi, 18 august 2009, 19:29)

  Dan [anonim]

  Care credeţi că sunt în prezent cele mai importante probleme ale învăţământului superior din România? Ce credeţi că ar trebui să includă o nouă lege a învăţământului pentru a rezolva aceste probleme? Dacă aţi fi ministru, ce aţi face pentru a rezolva aceste probleme?
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:58)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   In opinia mea, problema principala a invatamantului superior este una de credibilitate a performantei autentice pe care o cultiva in randul studentilor si profesorilor. Nu intamplator nicio universitate din Romania nu este in primele 250 din lume - si o spun din perspectiva absolventului si, temporar, cadrului didactic asociat al universitatii care de multe ori ocupa locul 1 in top 500. Va sugerez de asemenea sa reflectati la raspunsul dat intrebarii 3 a lui Andrei. Va multumesc pentru intrebari.
 • Copii supradodaţi (Marţi, 18 august 2009, 21:45)

  Alex [anonim]

  1) Credeţi că este posibilă implementarea unui sistem naţional de detectare din timp şi susţinere a copiilor supradotaţi din Romania?
  Se nasc o mulţime de asemenea copii dar din cauza condiţiilor materiale/familiale precare mulţi nici nu ajung să aibă parte de o şcolarizare propice.
  2) Ce se poate face cu privire la violenţa din şcoli?
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 13:57)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   1. Mai degraba decat un sistem "national", cred ca este posibila dezvoltarea unei palete largi de modalitati pentru detectarea si sustinerea copiilor supradotati, insotita de mecanismele schimbului de bune practici. In opinia mea, acest mod de lucru, poate acoperi mult mai eficient aria, in general larga, de manifestare a performantelor copiilor supradotati. In acelasi timp as combina acest sistem si cu instrumente adecvate create la nivelul politicilor de sistem educational.
   2. Personal, nu sunt adeptul solutiilor de tip "big brother". Stiu ca raspunsurile la aceasta problema nu sunt deloc simple, dar cred cu tarie ca numai o comunicare continua, si onesta intre elevi, profesori, directori, parinti si comunitatea locala poate da solutii mai eficiente pe termen mediu, lung.
   • re (Miercuri, 19 august 2009, 14:24)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Marian Stas

    1. Păcat, visam la o instituţie care să "răpească" pe cei extraordinari şi să-i pregătrească să fie conducătorii şi responsabilii de mâine. Cum să fie societatea mai bine ghidată către progres decât de cei mai capabili oameni.

    2. Credeţi că ar merge în şcoli folosirea tehnicilor similare comunicării interne în companii? (Afişe mari, slogane ce se pot înrădăcina în subconştient, un fel de brainwashing pentru cauza cea bună.) Fenomenul violenţei între elevi cred ca este prea răspândit să mai poată fii rezolvat prin dialog.
 • cine trebuie sa faca reforma? (Miercuri, 19 august 2009, 1:28)

  Mircea Becheanu [anonim]

  O reforma a sistemului educativ nu trebuie sa contina numai prevederi administrative. In lege trebuiesc si alte prevederi inafara celor manageriale; cine finanteaza, cine dirijeaza, etc. Trebuie prevazut in primul rand care va fi structura sistemului si apoi care vor fi continuturile actului de educatie si cum se transmit acestea. Intrebare:
  Ce succes poate avea o reforma facuta de persoane care nu numai ca nu au excelat in educatie, dar care au avut chiar probleme in a rezista onest in scoala, ca elevi sau profesori?
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:02)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Becheanu

   De acord cu dumneavoastra, in privinta comentariului initial.
   In opinia mea, raspunsul la intrebarea dumneavoastra este auto-continut. Eu cred ca inaintea oricaror altor sub-sisteme publice, SCOALA este cea care are a transmite mesajul ferm "omul potrivit la locul potrivit", prin propriul model de comportament organizational. Pana atunci, mentalitatea de tip "merge si asa" va continua sa infloreasca, nestingherit.
 • Educatia in Romania...???...!!! (Miercuri, 19 august 2009, 6:37)

  Vikky [anonim]

  Am vazut disputa Miclea-Andronescu...deziluzie totala...ambele teze...total depasite...

  Cat timp credeti Dvs ca vor avea Dumnealor nevoie sa inteleaga ca in lumea de azi formarea (moral - spirituala si a competentelor eficiente) este baza educatiei...??? si nu supra intoxicarea si memorizarea dupa vreun curiculum..!!!

  Vor intelege Dumnealor vreodata ca baza succesului in educatie este orientarea conform vocatiilor naturale...???
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:06)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vikky

   De acord cu dvs, in privinta nevoii de echilibru dinamic intre cunostiinte, deprinderi si atitudini. In opinia mea, modelul educational actual, este puternic dezechilibrat catre transmiterea de cunostiinte.
 • Varianta optima (Miercuri, 19 august 2009, 9:51)

  Parinte [anonim]

  Buna ziua,
  La aceasta ora nu se cunoaste care va fi modalitatea de admitere in clasa a VIII-a, nici pt promotia 2010, cu atat mai putin pt anii urmatori, ce varianta de concurs, teze, medii din cursul anilor , considerati optima pt admiterea in clasa a IX-a. Cum vedeti stimularea copiilor pasinati de matematica , cu rezultete excelente inca din cl a Va la olimpiade si concursuri in invatamantul romanesc ? Santeti implicat in programe dedicate elevilor de gimnaziu sau liceu? In care si cum poate un copil sa ia legatura cu dvs.?Multumesc!
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:11)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Parinte

   Re: stimularea copiilor pasionati - Eu am facut urmatoarele lucruri: am participat la cercuri de matematica sustinute de dascali adevarati; am rezolvat multe probleme; am participat la olimpiade. Inclin sa cred ca solutiile propuse raman valabile, in buna parte, si acum.
   Re: programe dedicate elevilor - Va sugerez sa consultati pagina noastra de internet www.lmt.ro; adresa mea de email este marian_stas@yahoo.com.
   Si eu va multumesc pentru intrebari.
 • Vointa politica si transformare legislativa (Miercuri, 19 august 2009, 10:46)

  Marian [anonim]

  1. Credeti ca exista suficienta vointa politica pentru schimbarea cu adevarat a sistemului educational romanesc? Va pun aceasta intrebare tinand cont de numarul de parlamentari care sunt profesori universitari si avand in vedere solutiile in cazul Universitatii Spiru Haret.

  2. Cum vedeti transformarea bazelor legislative, care stau la temeia invatamantului de astazi? Cat timp este necesar pentru a avea un nou cadru legislativ ?

  3.Cum ati finanta sistemul de invatamant de stat, respectiv cel privat?
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:15)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   1. Inca nu, deocamdata, dar cred ca presiunea opiniei publice poate determina schimbarea raportului de forte.
   2. In opinia mea, solutia tehnica - respectiv pachetul legislativ, poate fi adoptata in aceasta toamna. Procesul de schimbare adaptiva rezultat poate dura intre 4 si 6 ani pana la functionarea sa in parametri.
   3. Pe baza de performanta autentica.
 • Viitoarele Generatii (Miercuri, 19 august 2009, 11:39)

  Radu [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa stiu in cat timp credeti ca sistemul educational si politica Ministerului se va schimba in bine, si se va occidentaliza, daca programele de genul "Bursei Speciale Guvernul Romaniei" (www.burseguvern.ro) nu pot fi duse la capat, daca dascalii sunt din ce in ce mai prost pregatiti, si cu toate acestea sunt atatea scoli de renume unde inca aceste "rebuturi" sunt pastrate iar tinerii ies de pe bancile scolii realizand ca au pierdut 6-7 ani din scoala si nu au acumulat nici o cunostiinta temeinica... eu unul sunt dezamagit de evolutia sistemului de invatamant atat preuniversitar cat si universitar, si nu mi se pare normal aceasta idee romaneasca ca fiecare persoana trebuie sa aiba studii superioare...ce rost are sa le ai daca examenele se iau dand grile deja stiute(Spiru Haret) sau platind creditele (Romana Americana) sau fiind direct lasati sa se inspire din manuale (Dimitrie Cantemir)....

  Va multumesc anticipat si va respect pt ce ati facut fiind unul din numerosii beneficiari ai programului "Liderii Mileniului Trei"
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:20)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   In primul rand, ma bucur ca ti-a placut si ti-a folosit programul LMT. In ceea ce priveste prima parte a comentariului tau, ingaduie-mi sa folosesc studiul de caz al proiectului IB, pe care il coordonez direct: pana pe 15 iunie 2009, nicio scoala publica din Romania - repet: niciuna! - nu avea acreditare IB. Incapand cu 15 iunie exista un astfel de liceu. My point: viziunea si dorinta puternica a acestor oameni i-au facut sa reuseasca. Sunt de acord ca in educatie "sunt toate de facut", dar eu am constatat ca atunci cand am vrut cu adevarat ceva si cand am actionat focalizat pe acea viziune, ea s-a implinit. Succes!
 • De ce educatia romaneasca ii opreseaza pe copii? (Miercuri, 19 august 2009, 11:43)

  Gabriel [anonim]

  De ce nu suntem in stare sa creem un sistem eficient, concis orientat pentru pregatirea elevilor pentru viata si societate? In schimb venim cu tot felul de "reforme" confuze care urmaresc introducerea cu forta a "tone" de cunostiinte inutile in mintea copiilor de la cea mai mica varsta. Rezultatul sistemului de invatamant romanesc e clar: semidoctism si dilentantism peste tot, lipsa de valori si de politete, violenta si prostie - doar sa ne uitam in jur.
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:27)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel

   In opinia mea, exact ACUM este momentul pentru aceasta transformare, de pilda, un model posibil de alternativa curiculara acre sa raspunda la cerintele dumneavoastra, poate fi cel postat sub poza mea. M-ar bucura feedback-ul dumneavoastra, va multumesc anticipat.
 • Examene (Miercuri, 19 august 2009, 12:07)

  Sontea Ovidiu [anonim]

  La majoritatea examenelor se copiaza si de aici rezultatele viciate. Nu credeti ca in primul rand trebuie asigurate conditiile pentru desfasurarea unui examen cinstit. Daca examenele sunt curate, atunci si elevii(studentii) vor invata mai mult. Cum eliminam coruptia din invatamant? Inspectori care iau spaga la examenele de grad, care sufla subiectele la olimpiade si la bac(cu catva timp in urma). Nici macar atunci cand au fost prinsi nu au fost sanctionati. Ce e de facut?
  Nu cumva trebuie infiintat un colegiu al profesorilor care sa fie o autoritate morala. Sa dea girul numirilor in functii de conducere si sa sanctioneze atunci cand este cazul.
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:29)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sontea Ovidiu

   De acord cu solutia propusa de dvs, va sugerez respectuos sa va informati suplimentar despre proiectul SOCEDU (Societatea Educatorilor), si, daca apreciati ca merita, sa-l sustineti.
 • alternativele (Miercuri, 19 august 2009, 12:39)

  Otto Wagner [anonim]

  Credeti ca se pot implementa proiecte legislative care sa incurajeze aparitia scolilor (private sau de stat) cu pedagogie reformista? Ma refer aici la pedagogiile reformiste clasice cum ar fi Montessori, planul Jena, Dalton, etc. Daca merge asa de greu reforma in invatamintul de stat, macar sa fie incurajate initiativele alternative.
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:30)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Otto Wagner

   Cu siguranta da, cu conditia ca actorii politici sa puna in fapt in mod real, si nu sa mimeze, principiul "descentralizarii comprehensive" stipulat in Pactul National pentru Educatie.
 • Intrebare (Miercuri, 19 august 2009, 13:14)

  Cris [anonim]

  Sa plecam de la premiza ca in Parlament va intra un pachet legislativ coerent, cu viziune - un pachet care intr-adevar reformeaza educatia din ro. Ce sanse sunt sa iasa din Parlament si Senat la fel de coerent? Cat de mult se va negocia pe interese personale acolo?
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:34)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cris

   Parlamentul va avea atat de multe sanse pe cat i le vom da noi, opinia publica. In opinia mea, acum este o oportunitate exceptionala de implicare civica din partea societatii. Ne invit sa transmitem pe toate canalele posibile - formale, informale, media...- mesajul Educatia conteaza!
   Sunt convins ca institutiile publice vor reactiona la un astfel de mesaj transmis cu maxima intensitate.
 • Stiinta si Religia (Miercuri, 19 august 2009, 13:16)

  Dieter Jakob [anonim]

  Stimate domn,
  referitor la reforma in scoli, daca invatamantul este LAIC , atunci de ce se admite participarea BISERICII in programa scolara ?
  Daca vorbim de stiinta , de ce amestecam religia in invatamant ?
  Cand , sau cine trebuie sa explice unui Ministru , problema reducerii de cheltuieli in invatamant , eliminand aceste ore de religie ( cata economie s-ar face ) ?
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:41)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dieter Jakob

   Sunt de acord, in principiu,cu punctul dvs de vedere, iar pozitionarea mea pe aceasta tema este rezonanta cu documentul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, reprodus in paginile 4-5 la link-ul de mai jos, a carui tema este chiar relatia dintre educatie si religie:
   http://lmt.ro/scoala/2007/Legea%20invatamantului%20preuniversitar%20-%205%20motive%20de%20NU.pdf
   In opinia mea, ca societate avem nevoie de un dialog mult mai profund pe aceasta tema.
 • Intrebare (Miercuri, 19 august 2009, 13:56)

  claudiu [anonim]

  Stimate domn,

  Urmaresc cu foarte mare interes toate dezbaterile din acest domeniu ( interes legat de calitatea de parinte in care ma aflu ). Ceea ce mi se pare anormal in tot ceea ce se intampla este faptul ca vocea cea mai slaba in aceste dezbateri publice, si in procesul decizional, o au beneficiarii sistemului de invatamant sau reprezentantii acestora ( parintii ). Urmaresc zilnic discutii purtate intre sindicate si puterea politica, cand ar trebui sa urmaresc discutii intre puterea politica si asociatii de studenti, parinti..etc.
  Cum credeti ca se poate ajunge pana acolo, care sunt pasii prin care, intr-o societate, si mai ales in cea romaneasca, beneficiarii sistemului de invatamant sa aiba un cuvant greu de spus atunci cand se iau decizii politice cu privire la soarta lor?
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:53)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui claudiu

   Va sugerez sa reflectati la raspunsul dat lui Cris. Implicarea civica de maxima forta este acum solutia pe care o propun.
 • intrebare (Miercuri, 19 august 2009, 14:19)

  Iordache Lelia [anonim]

  Sunteti de acord cu evaluarea prin calificative in invatamantul primar? Este firesc sa asezam pe aceeasi treapta un elev de nota 9 cu unul de 10?
  Mie mi se pare o modalitate eficienta de "taiere a aripilor", o masura care nu poate stimula performanta, dimpotriva!!
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 14:51)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iordache Lelia

   In opinia mea, tema evaluarii prin note sau calificative, acum, la noi in scoala, are un punct foarte slab: anume, ca ierarhizeaza (de multe ori artificial) elevii, in loc sa dea o masura a performantei individuale a fiecaruia. Perceptia comuna este urmatoarea: "Lelia are media 9,75, Marian are media 9,32 - concluzie: Lelia este mai buna la invatatura decat Marian." In toate sistemele educationale pe care eu le cunosc si in interiorul carora am lucrat nota este individuala si confidentiala, ea masurand progresul studentilor si al elevilor in raport cu ei insisi, nu in comparatie cu cei de alaturi. Sunt constient ca punctul de vedere exprimat de mine difera in mod semnificativ de starea de fapt, dar cred ca de-abia aici incolo poate incepe o discutie adevarata despre cuantificarea prin nota/calificativ a progresului scolar.
 • Asa determinare mai rar! (Miercuri, 19 august 2009, 14:38)

  Aurelian Crinta [anonim]

  D-le Marian Stas,
  Acum ceva timp am avut privilegiul sa va cunosc cu ocazia unei formari organizate cu sprijinul Codecs. Va felicit pentru determinarea cu care urmariti reformarea invatamantului romanesc. Este cu atat mai mult de apreciat aceasta obstinatie cu cat stim foarte bine cum sunt tratati cei care propun solutii profund inovatoare.
  Va rog sa ne spuneti cum am putea sa va sprijinim , noi cetatenii care apreciem eforturile pe care le faceti dar avem putin timp la dispozitie pentru a sustine cauzele pe care le apreciem.
  Cu stima,
  Aurelian Crinta
  • a (Miercuri, 19 august 2009, 15:08)

   Marian Stas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aurelian Crinta

   Multumesc, Aurel, pentru mesaj - ma bucur mult sa ne regasim pe aceasta cale! Repet, dupa parerea mea solutia consta in crearea unui curent de opinie extrem de puternic, capabil sa transmita un singur mesaj: NEVOIA TRANSFORMARII PROFUNDE, DE SISTEM, A EDUCATIEI IN ROMANIA.
   Stiu ca ai semnat petitia online privind adoptarea la 1 decembrie 2007, de catre Parlamentul Romaniei a Pactului pentru Educatie,
   http://www.petitieonline.ro/petitie/adoptarea_la_1_decembrie_2007_a_pactului_politic_asupra_educatiei_in_romania-p25010037.html
   Sugerez mecanisme similare pentru mobilizarea opiniei publice in acest moment cu adevarat istoric, pe care nu avem voie sa-l ratam. Un gand bun!
 • Marga, slujitorul "322", vajnic luptator (Joi, 20 august 2009, 6:40)

  hotnewsfil [utilizator]

  Marga, de cand a devenit membru PNL, este la fel de guraliv si "rational" ca si Ghise., ambii latratori fideli partidului.
  In speranta ca dublu-repetentul va castiga, la toamna si ca il va face ministru, precum si ca PNl il va introduce in parlament, ca sa se bucure de un venit mare si de o pensie de min. 35.000.000 lei/luna, el a intrat atat de adanc in absurd incat o sustine vehement pe Abramburica-ipocrita-garantat-Vanghelie.
  Cand va participa la alegerile parlamentare, pe posterul lui Marga vom vedea stampila : "Garantat Dublu-Repetentul".
  Intre argumentele forte ale lui Marga, cu care il combate pe dl. Miclea (ce poate sa faca invidia !), Marga sustine ca n-are sens sa incarcam inutil educarea copiilor cu "pre-school"-Kindergarten, ca aceasta idee nu a prins in tarile avansate.
  Va rog sa accesati :
  http://en,wikipedia.org/wiki/Preschool_education
  Veti vedea care este situatia reala.
  In SUA, anul Preschool, numit acolo si Kindergarten, ce precede inceputul scolii primare, este obligatoriu. Motivele (avantajele) acestei obligativitati rezulta si din textul Wikipedia mentionat mai sus.
  Asa ca, Marga, ca vajnic, inflacarat activist politic al PNL, ar trebui sa isi aleaga mai atent arsenalul de lupta impotriva prof. Miclea. Adevarata lui tinta este, ca sarcina data de dublu-repetent, Basescu.
 • misiunea sistemului de educatie... (Vineri, 21 august 2009, 10:45)

  Vikky [anonim]

  D-le Stas,

  Raspunsul Dvs. din pacate...din cine stie ce ratiuni evita subiectul... L-ati inlocuit cu o concluzie acceptata de unii dar negata de altii...
  Intrebarea - in intelesul normal - se refera la cei ce construiesc algoritmul - daca recunosc misiunea?.
  Cred ca ceace se prezinata si se disputa se pierde in primitivism - se ridica la rang de principii legislative ceeace in lumea civilizata este doar simplu bun simt - reglementat poate la nivele mai coborate - (UE nu are standarde in domeniu).
  Poate de aici ar trebui sa inceapa tot procesul. Altminteri romanii vor pierde decenii de codare-decodare pana sa se regaseasca.
  Cercul vicios va continua - sistemul educational viciat va promova formarea (deformarea) etica si moral-spirituala si de competente deficitare. Acest proces din pacate dureaza neabatut din anii '40 cand comunistii au ajuns la putere. Va produce in continuare prea multe personalitati si caractere indoielnice, santajabile, cu standarde morale coborate, superficiale cu atitudini intre agresivitate si atitudine sovaitoare.
  Multi romani vad ca ceva nu este in regula dar din pacate lipsa de deschidere, sinceritate si frica de adevar impiedica un dialog productiv.
  Este drept ca traditia romanesca nu are ceva mai bun - dar asta ar trebui sa fie un stimulent in selectarea mintilor lucide (care eventual mai sant in Romania de azi...). Este singura cale pentru clarificarea misiunii.
  Cand vor intelege romanii ca cea mai pretioasa bogatie a societatii este fondul moral-spiritual - se dobandeste in generatii si nu la intamplare ci prin educatie...???
  Este posibil ca o guvernare decenta si competenta sa restabileasca bunastarea materiala a societatii in cativa ani dar acest proces este posibil numai intr-o societate fara carente atat de grave in plan spiritual si moral.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii