Tincuta Baltag
Foto: CampusNews

Tincuta Baltag, directorul Fundatiei Dinu Patriciu, a discutat online despre bursele Orizonturi Deschise

de Magda Barascu CampusNews

Vineri, 11 iunie 2010, 11:00    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Ai fost acceptat intr-un program de master sau MBA al unei universitati din strainatate si nu ai cu ce sa-ti acoperi cheltuilelile? Programul Orizonturi Deschise se adreseaza acelor tineri care doresc sa-si continue studiile prin programe de master, doctorat sau MBA la universitatile prestigioase ale lumii, dar care, din motive financiare, nu isi pot duce singuri visul la indeplinire. Fundatia Dinu Patriciu acorda 100 de burse in valoare de 15.000 USD fiecarui tanar care doreste sa urmeze un astfel de program. In 2009, acest program a adus fundatiei premiul I la Gala Societatii Civile la categoria Dezvoltare Economica si Sociala. Directorul Fundatiei, Tincuta Baltag, a discutat online cu cititorii CampusNews despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un tanar pentru a obtine bursa Orizonturi Deschise.​
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Tincuta Baltag a absolvit programul MBA al Bucharest School af Management. Din anul 2007 s-a ocupat de infiintarea Fundatiei Dinu Patriciu, de stabilirea strategiei pe termen lung si de coordonarea programelor fundatiei. Cu un buget anual de peste 5 milioane euro, fundatia sustine 2 programe nationale de burse pentru elevi de liceu, studenti, masteranzi si doctoranzi.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Romina

  Buna ziua!

  Vroiam sa va intreb daca fundatia Dinu Patriciu ofera burse si pentru programele care sunt construite intre doua universitati. In cazul meu, am fost acceptata la un master dublu oferit de London Metropolitan University, UK si ESCEM, Franta.

  Din nefericire nici una dintre universitati nu apare in Times Higher Education ranking (pentru ca este politica universitati sa nu ia parte in rank-uri deoarece nu sunt reprezentative... citez site-ul lor). In schimb, programul in sine este foarte bine structurat si desfasurarea lui intr-un mediu international are sens.

  Reformuland intrebarile: Sunt programele de master bilaterale considerate? Cat de mult conteaza rank-ul universitatii si cat de mult conteaza programul in sine?

  Multumesc frumos,
  Romina


 • Mau

  Mai doreste Dinu Patriciu sa dezvolte o universitate in Bucuresti?
  Daca da cand va fi gata?


 • alex

  Buna ziua ,
  Am o colega de servici al carui copil ar vrea sa urmeze un master in studii americane la o universitate in Germania. A fost admisa , dar fara bursa , ceea ce inseamna ca trebuie sa isi plateasca cheltuielile , lucru imposibil tinand cont de faptul ca tatal ei e decedat de multi ani iar mama se descurca greu cu cheltuielile si-i este imposibil sa adune 15.000 de euro cat ar avea nevoie copilul.
  Tinand cont de faptul ca a fost un elev si un student foarte bun si ca isi doreste foarte mult sa faca acest master , ce sanse ar avea daca s-ar adresa fundatiei Dinu Patriciu si ce procedura ar trebui sa urmeze? Eu i-am sugerat anterior aparitiei acestui articol sa se adrese acestei fundatii ( nu stiu daca a facut-o) dar mama copilului a fost destul de reticenta , plecand de la principiul ca e o persoana anonima dintr-un orasel de provincie.
  Multumesc anticipat


 • L. C. Daniel

  Intrebarea mea catre doamna Tincuta Baltag este daca exista suport din partea fundatiei Dinu Patriciu pentru cursuri de specializare din domeniul medicinei veterinare. mentiunea este ca eu sunt medic veterinar student la scoala doctorala in Romania la Medicina Veterinara Iasi; programele de specializare si aprofundare in medicina veterinara a animalelor mici nu sunt cuprinse in curicula marilor universitati decat sub doua forme: intern sau resident si programe asa numite CPD (pregatire profesionala continua). programele de intern si rezident sunt similare angajarii in acele universitati asa ca ramane doar aceasta posibilitate a CPD-urilor (vezi http://www.rvc.ac.uk/CPD/Courses/Index.cfm ). POt fi astfel de cursuri sustinute de F.D.P.? Multumesc, astept cu interes raspunsul dumneavoastra.


 • M.

  1. Conteaza (pozitiv sau negativ) d.p.d.v. al burselor Orizonturi Deschise ca urmez licenta in strainatate? Universitatea la care studiez e intre primele 30 in THE QS World University Rankings.

  2. Cat conteaza situatia financiara dificila a aplicantului si cat conteaza performanta academica?


 • vet

  Cred ca ar fi interesant pentru toti un istoric al bursierilor. Concret, palpabil, pentru a putea fi integrati intr-un tipar.

  Eu ma gandesc sa aplic pentru un MBA la London Business School, dar ar trebui sa stiu de dinainte sursele de finantare.


 • Mugurel Baltag

  Faceti o treaba foarte buna pentru tineret,mult succes .....cu stima


 • cristian dragnea

  Buna ziua, am 2 intrebari:

  1. credeti ca gestul minunat de a acorda burse de studiu acopera legal si moral faptul ca respectivele burse provin din bani furati statului roman? Cum ati rezolvat aceasta dilema ca manager de proiect?

  2. dincolo de rezolvarea dificultatilor financiare ale tinerilor candidati, cum credeti ca ii va afecta provenienta banilor in viitorul profesional si social? Este educativa o bursa provenita din bani furati?

  Multumesc pentru raspunsuri.


 • Oliviu

  De ce nu sunt burse disponibile si pentru studentii care urmeaza sa termine liceul si vor sa continue mai departe in strainatate? Ma refer la Bachelor Degree....

  Multumesc.


 • Cos

  Buna ziua!M-ar interesa care sunt criteriile de obtinere a bursei pentru un master in afara.Multumesc anticipat!


 • bratu romeo

  ..prin universitati prestigioase ?


 • Oana Rosu

  Din dorinta mea extrema de a mi continua studiile in strainatate am aplicat la o serie de universitati, din diverse tari. De la unele am primit acceptul in aprilie, de la altele zilele trecute. Problema mea e ca am completat formularul de aplicare online cu datele uneia dintre universitatile la care am fost acceptata, insa intre timp am primit raspunsul de la o alta universitate ale carei cursuri as dori sa le urmez. Desigur , se pune problema finantarii. In acest sens, as dori sa stiu daca exista o posibilitate de a modifica online formularul de aplicare cu datele noii universitati. Tin sa mentionez faptul ca nu am trimis inca actele catre Fundatia Dinu Patriciu.
  Va multumesc anticipat.


 • Emilia

  Buna ziua,

  Aș dori să știu care sunt criteriile prin care se stabilește numărul de locuri pentru fiecare domeniu de studiu. De ce sunt 30% din locuri rezervate pentru Științe Economice și doar 5% pentru Ahitectură, Design și Arte ?

  Felicitări pentru inițierea acestui program de burse !


 • alexandra barbu

  Buna ziua! As dori sa aplic pentru acest program, insa am constatat ca pe site, in lista documentelor care trebuie incluse, nu apare eseul de motivatie, care apoi este trecut ca fiind un criteriu important de departajare a candidatilor. Totusi, nu apare niciun detaliu despre dimensiunile eseului, ce ar trebui sa contina etc. As dori sa stiu daca faptul ca nu este mentionat eseul in lista documentelor ce trebuies cincluse in dosar este o scapare a celor care au editat continutul de pe site sau o decizie a fundatiei. Multumesc!


 • Anonim

  1. Tot respectul, insa ce aveti de spus la faptul ca foarte multi din tinerii scoliti in strainatate nu-si gasesc locuri de munca? Sunteti la curent cu stadiul angajarilor in randul celor care au absolvit studiile prin programul guvernamental Guvernul Romaniei?
  2. De ce atata ”pret” pe studiile in strainatate. Adica, cineva de la tara fara bani, merita sa faca un master in strainatate, iar cineva de la oras, cu ceva bani, dar care alege sa faca studiile in Romania nu ar merita impulsionat cu niste burse D.Patriciu? De ce nu si burse de studiu pentru cei care fac studiile in Romania?


 • veronica

  Buna ziua
  as vrea sa va intreb daca studentii din r moldova care isi fac studiile aici in romania, pot beneficia de o astfel d ebursa sau nu? va multumesc


 • ingrid

  buna ziua,

  intrebarea mea se refera la unul dintre criteriile de selectie, respectiv "rezultatele academice": care este modalitatea de acordare a punctajului pentru mediile de absolvire? spre exemplu, cat de mare va fi diferenta din punct de vedere al evaluarii dintre, sa zicem, o medie de 9.90/9.80 si 9.40/9.30?

  va multumesc frumos pentru raspuns.

  cu recunostinta,
  ingrid


 • silvester

  În primul rand as vrea sa incep cu o observatie...si anume ca dvoastra aveti nume de un fel de roman politist/thriller autohton iar numele burselor/programului ma duce cu gandul la o carte a lui Pacepa:) În rest as dori sa stiu unde/cum se depun dosarele,criteriile folosite si in cat timp aproximativ se dau raspunsurile.Merci


 • Mircea

  O intrebare birocratica: Dosarul poate fi trimis si prin servicii de curierat sau doar prin posta? Pe site-ul fundatiei se mentioneaza ca "Dosarul trebuie transmis prin posta, cu confirmare de primire". Va multumesc.


 • cosmin

  Care este durata totala (maxima) pe care o puteti acorda unui bursier, in cazul in care acesta ar aplica si pentru Master, apoi pentru Doctorat si apoi pentru Postdoc (nu pentru toate in acelasi timp), stiind faptul ca trebuie sa profesezi in Romania un numar de ani egal cu perioada de bursa. Multumesc frumos.


 • Catalina

  Buna ziua,

  Ne puteti detalia, va rog, ce anume trebuie sa contina eseul? Din pacate, pe site-ul fundatiei nu se gasesc informatii prinvind continutul acestuia...

  Pe ce se pune accentul intr-un astfel de eseu?
  Cat de mare trebuie sa fie?
  Ce doriti sa aflati in urma citirii lui?

  Va multumesc,

  Catalina


 • easvi57

  1. Fiica mea este masteranda la Stockholm School of Economics , anul I ; ,, scoala '' este privata ( doar 10% fonduri guvernamentale) . Nu trebuie sa platim scolarizarea .Primeste chiar o mica bursa de 170 euro lunar.
  Bursele oferite de fundatia Dinu Patriciu pot fi oferite si in aceasta situatie ? .... scoala nu costa dar sunt alte cheltuieli de intretinere, chirie , masa , carti, etc. Sigur , proportional cu aceste cheltuieli !

  2. Dupa terminarea masterului trebuie sa se intoarca in tara ; gasirea unei slujbe este problema ei ? fundatia se implica in acest aspect ?
  Va multumesc


 • Catalina

  Buna ziua,

  Cu o universitate aflata pe locul 99 pe QS World University Ranking - Top 200 World Universities, dar care nu se numara printre cele 50 de universitati din lume in QS World University Rankings 2009 - Natural sciences, am sansa sa fiu selectata pentru bursa?

  Marturisesc ca universitatea la care am fost acceptata este singura din Europa, si a doua sau a treia in lume pentru departamentul de chimia culorii, unde eu am aplicat.

  Multumesc.


 • cultural

  Fundatia prevede sponsorizarea de actiuni culturale?
  In ce conditii?


 • Andreea

  Buna ziua

  As avea doua intrebari:

  1. Copiile dupa diplomele obtinute // foile matricole care trebuie atasate dosarului trebuie sa fie legalizate sau se accepta si copii xerox?

  2. Data de 15 iunie 2010 este data pana la care dosarul trebuie sa fie receptionat de Fundatie sau data pana la care dosarul poate fi expediat de catre aplicant, el putand ajunge in Bucuresti ulterior acestei date?

  Va multumesc.


 • Andreea

  Buna ziua,

  Am absolvit de curand o facultate de arhitectura si am fost acceptata la un program de master pe teme de planificare urbana // management urban. Programul de master de adreseaza insa mai multor specializari, nu doar arhitectilor // urbanistilor si este oferit de departamentul de planificare urbana al unei scoli de studii economice.

  Dat fiind ca urbanismul nu se numara printre specializarile mentionate pe site, as dori sa stiu in ce categorie m-as incadra, in cazul unei aplicatii pentru o bursa (stiinte economice sau arhitectura? )

  Va multumesc


 • Tincuta Baltag

  Da, sunt luate in considerare programele de master bilaterale.

  In astfel de cazuri, luam in considerare universitatea cu cea mai inalta pozitie in topuri.

  Juriul evalueaza prestigiul universitatii ghidandu-se dupa topul QS World University Rankings. In cazul unor anumite programe in Stiinte Economice, juriul va lua in calcul si topul specializat publicat de Financial Times. Asadar, in cazul programelor de MBA spre exemplu unde topul este realizat centrat pe program si nu pe scoala de afaceri, va conta programul si nu universitatea. Cazul programelor de MBA este mai degraba o exceptie, astfel de topuri (vorbesc de topuri globale pentru un anumit program) fiind rare. Puteti desigur compensa pentru lipsa de renume a universitatii alese prin eseu, parcursul academic, activitatile extra-curriculare si prin calitatea recomandarilor.


 • Veronica

  Buna ziua,

  Vreau sa va intreb daca eseul si scrisorile de recomandare trebuie scrise in limba romana sau in limba engleza.

  Multumesc frumos.


 • Tincuta Baltag

  Buna ziua,
  Pentru ca fiica colegei dumneavoastra sa poata candida la una din bursele oferite de catre noi prin programul Orizonturi Deschise, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: 1. sa fie cetatean roman; 2. sa fie deja acceptata intr-un program masteral si 3. sa fie de acord ca, dupa finalizarea studiilor, sa se intoarca in Romania pentru o perioada echivalenta cu durata acestora. Daca indeplineste aceste conditii, trebuie sa acceseze site-ul nostru www.fundatiadinupatriciu.ro, sa se inscrie on-line in program si sa trimita formularul impreuna cu documentele necesare (eseu, recomandari, acceptul universitatii, etc.) separat, prin posta pana pe data de 15 iunie (data postei).

  Atunci cand analizeaza candidaturi, juriul programului OD nu se uita la sonoritatea numelui sau la domiciliu ci incearca sa desluseasca din documentele din dosar de ce anume este capabila persoana respectiva, cat de determinata este, cat de serioasa ii este motivatia, ce capacitate intelectuala are samd.

  Daca fata nu s-a inscris inca pentru programul Orioznturi Deschise, mai are la dispozitie 5 zile sa o faca. Este drept, concurenta poate fi destul de acerba, dar astfel de oportunitati nu trebuie ratate.


 • anca

  Buna ziua! Acum incerc sa fac inscrierea online pentru aceasta bursa, dar softul este ingrozitor! Cand am vrut sa creez un cont nou, desi am introdus o adresa de email valida, a trebuit sa o introiduc de 5 ori pentru a scapa de mesajul ädresa de email este invalida". In casutele cu numar limitat de caractere, daca introduc prin copy-paste de 3 ori textul, voi primi trei numaratori diferite ale caracterelor introduse. Pe langa faptul ca in cazul depasirii numarului de caractere, textul este pur si simplu taiat, iar orice urma de formatare dispare. In final, ulpoadul documentelor este greoi si interfata nu ofera nicio informatie asupra progresului uploadului informatiei pe site. Intrebarea mea este: de ce ati ales un soft atat de neprietenos? Pe de alta parte vreau sa va felicit pentru stafful amabil si informat al fundatiei.


 • Tincuta Baltag

  Buna ziua. Bursele Orizonturi Deschise sunt destinate exclusiv celor care urmeaza programe de master sau doctorat in strainatate.
  Rezidentiatul sau internshipul nu intra in aceasta categorie, asa cum nici programele de formare continua nu o fac.

  Rugamintea mea este sa ne trimiteti un e-mail cu toate informatiile pe office@fundatiadinupatriciu.ro si vom incerca sa gasim o modalitate prin care sa va sustinem in afara programelor.


 • Anca

  Buna ziua.

  M-ar interesa sa stiu daca Fundatia acorda burse si pentru programe doctorale- fie ca acestea acopera sau nu costul intregului program.

  Multumesc.


 • Tincuta Baltag

  In general juriul va analiza parcursul dumneavoastra academic fara a lua in considerare unde anume v-ati finalizat studiile.

  Latura sociala nu este atinsa in programul Orizonturi Deschise, de aceea nici nu exista un criteriu in acest sens. Bursele se adreseaza tinerilor valorosi care doresc sa-si desavarseasca formarea academica si profesionala la cele mai recunoscute universitati din lume.

  Situatia financiara dificila este importanta insa pentru accesarea burselor Inventeaza-ti Viitorul unde acordam 5'600 de burse liceenilor si studentilor care studiaza in Romania.


 • Tincuta Baltag

  Multumesc foarte mult :-)


 • Nicolae NAUMOF

  Buna ziua,

  Am depus dosarul pentru orizonturi deschise pe 9 iun direct la sediul Fundatiei.
  Totusi nu am primit nici o "confirmare" a depunerii dosarului. Sper ca totul este in ordine.


 • Carmen

  Buna!
  As avea cateva intrebari:
  1. avand in vedere ca nu este limita de varsta pentru aceste burse,cei care doresc sa urmeze un program de masterat dar au trecut mai multi ani de la absolvire nu mai pot obtine recomandari academice dar obtin recomandari de la angajatori ; vor afecta aceste recomandari punctajul?
  2. exista anumite activitati de voluntariat relevante pentru aplicatie?
  3. sunt sanse mai mari daca aleg University of Birmingham(locul 63) decat University of Glasgow(locul 79)?
  4. care sunt criteriile de diferentiere la stiinte economice intre candidatii cu programe de master,MBA sau doctorat?
  Va multumesc


 • Tincuta Baltag

  Daca va referiti la criteriile de eligibilitate, atunci trebuie sa aveti acceptul universitatii de destinatie si sa aveti cetatenia romana. In schimb, in selectia bursierilor, juriul va tine cont de parcursul academic, prestigiul universitatii, eseul de motivatie, activitatile extracurriculare si scrisorile de recomandare.

  In general folosim urmatoarele ponderi: parcurs academic: 25%; prestigiul universitatii: 25%; eseu: 20%; recomandari: 10%; extracurriculare: 20%. Insa Juriul unei categorii poate decide modificarea usoara a poderilor.

  Este important sa precizez felul in care se acorda, pe domenii, bursele anul acesta.

  Astfel, pentru 2010 acordam 104 burse (datorita faptului ca 4 bursieri de anul trecut au decis sa nu se intoarca in Romania dupa finalizarea studiilor si ne-au platit inapoi bursa).

  Din cele 104, 31 de burse vor fi acordate vechilor bursieri, cei care au inceput studiile anul trecut iar acum intra in cel de-al doilea an de studiu si 73 de burse vor fi acordate noilor candidati astfel:

  Domeniul Stiinte Socio-Umane (11 burse)
  Domeniul Stiinte Economice (22 burse)
  Domeniul Inginerie, Stiinte Exacte si IT (22 burse)
  Domeniul Medicina, Biologie, Chimie si Ecologie (11 burse)
  Domeniul Arhitectura, Design si Arte platice (4 burse)
  Alte Domenii (3 burse)


 • Daniel

  Buna ziua! Am remarcat pe site-ul fundatiei, ca una din conditiile de participare presupune ca recomandarile sa fie in plicuri sigilate si semnate de persoanele care au dat recomandarile? Este acest lucru obligatoriu? Am obtinut o recomandare de la o profesoara ca nu este in tara in aceasta perioada, si nu este in plic sigilat. Pot sa adaug aceasta recomandare la dosar, nefiid in plic sigilat? Multumesc


 • Ana

  Buna ziua,

  cat de mult conteaza la dosar premiile la olimpiadele nationale?
  multumesc


 • Cristina-Iulia

  Buna ziua!

  1. As dori sa stiu care este numarul de aplicari pentru cele 22 de burse acordate anul acesta in domeniul IT & Science (o cifra estimativa a numarului de studenti/bursa pana acum).

  2. Toate documentele/recomandarile/eseul/declaratia pot fi integral in engleza?

  3. Data limita de trimitere (nu de primire a dosarului la fundatie) este 15 iunie 2010? Adica eu pot depune dosarul la posta marti, 15 iunie 2010?

  4. Cati oameni evalueaza un dosar de candidatura?

  5. Cum se poate face evidenta costurilor in conditiile in care pe scrisoare de accept a universitatii sunt scrise numai taxele scolare? Ma refer aici la costurile de intretinere, cazare, etc. Pe site-ul facultatii sunt niste costuri estimative - se poate face trimitere catre link-ul respectiv in formularul de aplicare? Ce procedura imi sugerati sa se adopte in acest caz? Mai fac mentiunea ca aplicatia pentru cazare in campusul universitatii se face separat (este o aplicatie in sine) si rezultatul la aceasta aplicatie se da dupa termenul limita de depunere a dosarului pentru aceasta bursa...

  6. Interviul va fi o proba intermediara de selectie sau va fi sustinut de catre toti candidatii care au depus candidatura la aceasta bursa?

  Va multumesc!


 • Tincuta Baltag

  Prestigiul universitatii este demonstrabil prin pozitia in topurile de profil folosite de juriu in evaluarea candidaturilor si anume: Times Higher Education - QS World University Rankings (http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2009/results) si Financial Times – Business School Rankings - pentru programele in stiinte economice.
  Exista insa si unele programe care, desi nu sunt prezente in topuri, sunt recunoscute la nivel mondial pentru calitatea lor iar juriul nostru ia in considerate si acest lucru.


 • Tincuta Baltag

  Se poate efectua modificarea - va rog sa trimiteti un mail la orizonturi.deschise@fundatiadinupatriciu.ro si la christina.buzatu@fundatiadinupatriciu.ro.
  Christina este coordonatoarea acestui program si va poate oferi orice detalii in legatura cu procesul de aplicatie.


 • Mihai

  Buna ziua.

  Intrebarea mea e foarte simpla. Exista vreo posibilitate de a aplica mai tarziu de 15 iunie (un soi de late application) pentru bursele Orizonturi Deschise? Va intreb asta deoarece am aplicat, pentru programe de master, la trei universitati din Marea Britanie si nici una nu va oferi un raspuns final mai devreme de 1 august.

  Va multumesc, astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

  Mihai


 • Tincuta Baltag

  Avand in vedere scopul final al programului Orizonturi Deschise, acela de a oferi Romaniei tineri specialisti instruiti la cele mai bune universitati din lume, capabili si dornici sa schimbe in bine societatea romaneasca, FDP a decis sa sustina intr-o mai mare masura absolventi de studii economice si stiinte exacte.

  Previzionarile noastre arata ca piata muncii din Romania se confrunta cu o mare lipsa de ingineri si specialisti in economie bine pregatiti. Desigur si celelalte domenii sunt importante dar pentru moment consideram ca vitale sunt acestea doua, de aceea au o pondere mai mare.

  Va recunosc faptul ca noi am observat o indepartare a tinerilor de stiinte exacte comparativ cu stiintele sociale care atrag acum cel mai mare interes. Din punctul nostru de vedere este o mare pierdere deoarece fizica, chimia, matematica, astronomia, ingineria si alte domenii asemanatoare sunt extraordinar de importante pentru progresul nostru ca tara membra a Uniunii Europene. Acesta este unul dintre motivele pentru care am decis sa ne implicam foarte activ in activitati de popularizare a stiintei iar la anul vom organiza cel mai mare targ national de inventica pentru liceeni si studenti cu premii consistente. Vom reveni cu detalii :-)


 • Tincuta Baltag

  Iti multumesc pentru mesajul tau. Detaliile despre eseu se afla in formularul de inscriere on-line pe care il gasesti la adresa aceasta: https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/program_detalii/2/155//Inscrie-te_pentru_o_bursa .
  Acesta trebuie sa fie de maximum 8.000 de caractere si sa detalieze importanta programului ales pentru dezvoltarea profesionala si academica a candidatului si planurile la intoarcerea in Romania.


 • Monica Nica

  Buna ziua,

  Eu am fost admisa la un program de master in Suedia (Stockholm) si am facut deja un an din cei doi ai programului, din surse financiare proprii.

  Din pacate, nu pot sa mai continui si cel de-al doilea an in aceleasi conditii. Intrebarea mea este daca pot aplica pentru o bursa care sa acopere cheltuielile pentru anul 2.

  Si daca raspunsul e pozitiv, ce documente suplimentare sunt necesare? de exemplu un transcript de la universitate? Dat fiind ca termenul limita este asa de aproape, si acum este vacanta aici, e posibil sa dureze mai mult.
  E nevoie de documente gen score TOEFL, GMAT, etc?

  Multumesc mult!


 • Tincuta Baltag

  1. cunosc programul Bursele Guvernului Romaniei - ideea a fost buna insa implementarea dezastruoasa. Stiu ca acel program a esuat din cauza faptului ca nu s-au putut gasi solutii pentru angajarea tinerilor in pozitii de management in administratia publica.
  Exista insa o mare diferenta: acela a fost un program guvernamental, al nostru este privat, asadar mult mai flexibil.
  Din experienta programului Orizonturi Deschise va pot spune ca nu intampinam aceleasi probleme: cei mai multi dintre tinerii care s-au intors deja in Romania si-au gasit slujbe bune si decent platite. Asta poate pentru ca noi nu ii obligam sa se angajeze undeva anume, important este sa reuseasca sa o faca. Isi pot dezvolta si propria afacere, sunt liberi.
  Am dezvoltat impreuna cu Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) o platforma online: www.joburilaorizont.ro dedicata absolventilor de studii in strainatate si angajatorilor romani.

  2. Avem 5'600 de burse pentru liceenii si studentii care studiaza in Romania.
  Cele 100 de burse Orizonturi Deschise sunt pentru studii post-universitare in strainatate deoarece suntem cu totii de acord cred ca exista oportunitati educationale mult mai mari afara iar calitatea educatiei este net superioara. O spunem noi, o spun topurile internationale...


 • Tincuta Baltag

  Programul Orizonturi Deschise este adresat cetatenilor romani.

  Pentru cetatenii moldoveni avem 100 de burse in cadrul programului Inventeaza-ti Viitorul - pentru studii de licenta.


 • Tincuta Baltag

  1. bine ca macar este usor de retinut :-)

  2. toate aceste informatii se pot gasi aici: https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/program_detalii/2/Orizonturi_Deschise. Depunerea dosarelor se poate face prin posta, prin curier, personal la sediul fundatiei... cum preferati. Rezultatele competitiei vor fi publice in data de 18 iulie 2010.


 • Daniel

  Buna ziua,

  Eu vreau sa aplic la Colegiul European din Parma, la un master de Studii Avansate Europene. Acest colegiu/universitate nu apare in topurile de care vorbiti. Motivul nu stiu care este, poate ca nu a fost luat in considerare in studiul respectiv, dar colegiul de care vorbesc este unul de prestigiu pe domeniu respectiv. Este acest criteriu, cel de a aparea in acele topuri unul eliminatoriu? Multumesc.


 • Tincuta Baltag

  Sper ca am inteles bine intrebarea.
  Noi putem sustine un bursier atat pe perioada programului de master cat si pe perioada doctoratului (sa zicem.. 2 + 3 ani). Dupa cei 5 ani insa bursierul trebuie sa se intoarca si sa ramana in Romania pe perioada cumulata a celor doua programe.


 • Tincuta Baltag

  detalii despre eseu se gasesc in formularul de inscriere on-line (https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/program_detalii/2/155/Orizonturi_Deschise/Inscrie-te_pentru_o_bursa)


 • Tincuta Baltag

  Oferim doar burse integrale. Asadar, daca fiica dumneavoastra a terminat deja primul an nu este eligibila pentru bursele Orizonturi Deschise.

  Incercam sa ne implicam in oferirea de oportunitati de cariera pentru bursierii nostri insa nu le putem garanta niciodata angajarea. Asta depinde foarte mult de ei, de energia lor, de pasiune si de abilitatile lor de networking. Impreuna cu LSRS am dezvoltat www.joburilaorizont.ro pe care avem acum cam 30 de angajatori de top din Romania interesati in absolventi de studii in strainatate.


 • Tincuta Baltag

  Locul 99 in QS este unul OK. Puteti oricum compensa prin eseu, recomandari, activitati extra-curriculare, parcurs academic.
  Este important sa explicati juriului ceea ce mi-ati spus mie: "universitatea la care am fost acceptata este singura din Europa, si a doua sau a treia in lume pentru departamentul de chimia culorii".


 • Tincuta Baltag

  1. acceptam copii xerox

  2. 15 iunie este data postei, deci poate fi data la care expediati documentele - noi urmand a le primi dupa cateva zile.


 • Tincuta Baltag

  arhitectura


 • Tincuta Baltag

  Nu conteaza in ce limba sunt scrise (romana sau engleza), important este sa fie scrise chiar de persoana care va recomanda. Avem un nas foarte fin in a detecta scrisorile redactate chiar de catre aplicant :-)


 • Tincuta Baltag

  Multumesc pentru feedback. Noi am testat aplicatia inainte sa ii dam drumul, insa este adevarat ca mai depinde si de browser si de viteza internetului.. Voi vorbi cu cei care ne administreaza site-ul sa optimizeze si sa rezolve eventualele bug-uri.
  Multumesc :-)


 • Tincuta Baltag

  Da, prin programul Orizonturi Deschise


 • Tincuta Baltag

  Veti primi un mail de la Christina Buzatu (christina.buzatu@fundatiadinupatriciu.ro)


 • Tincuta Baltag

  1. aceste recomandari nu vor afecta punctajul pentru ca noi acordam ponderi egale celor din mediul academic si celor din business. Este important insa cum sunt ele scrise si ce spun despre candidat. Primim de mult prea multe ori scrisori de recomandare scrise de catre candidati.

  2. da, avem un criteriu important: activitati extra-curriculare unde activitatile de voluntariat conteaza foarte mult.

  3. sunt pe pozitii similare, deci alegeti ceea ce va place, diferenta in top nu e relevanta in acest caz

  4. este alegerea juriului


 • Tincuta Baltag

  Trebuie sa fie plicul sigilat.


 • Tincuta Baltag

  Sincer... nu prea conteaza.
  Olimpiadele nationale au devenit destul de irelevante iar felul in care un elev ajunge acolo este contestabil.
  Insa, daca doriti sa combateti aceasta opinie va astept pe tincuta.baltag@fundatiadinupatriciu.ro.


 • Tincuta Baltag

  1. Inca nu am aceasta informatie. Din experienta insa pot sa va spun ca cea mai mare competitie este la stiinte socio-umane.

  2. da

  3. puteti depune dosarul pe 15 iunie iar noi il vom primi ulterior. Va rog sa il trimiteti cu confirmare de primire.

  4. Cel putin 3

  5. Da, se poate face trimitere la link-ul de pe site - cam toate universitatile ofera astfel de informatii.

  6. nu vom putea intervieva toti aplicantii, pentru ca estimam peste 500 de candidaturi. Vom aplica interviuri de departajare pentru finalisti.


 • Tincuta Baltag

  Pentru bursele Orizonturi Deschise nu veti mai putea aplica dupa 15 iunie insa noi acordam si alte finantari in afara programelor.
  Primim zeci si sute de astfel de cereri si, in functie de fondurile disponibile mai sprijinim tineri si in afara programelor de burse.
  Va rog sa trimiteti un mesaj la office@fundatiadinupatriciu.


 • Tincuta Baltag

  Sprijinim doar programe integrale deci din pacate nu sunteti eligibila pentru bursele Orizonturi Deschise.


 • Tincuta Baltag

  Intentionam sa infiintam intr-adevar o universitate in parteneriat cu o universitate din State.
  Va fi una "adevarata", cu un campus serios, profesori internationali, baza materiala solida si cu o oferta educationala fara precedent in Romania.
  Lucram la acest proiect de vreo 2 ani deja - este un proiect foarte mare insa ce necesita planificare serioasa. Nu as putea sa va spun in acest moment cand ii dam drumul, cu siguranta nu in urmatorul an.


 • Tincuta Baltag

  Va sfatuiesc sa aplicati la LBS si apoi sa va gasiti finantare, asa fac toti bursierii nostri. Este o universitate foarte buna si sunt sigura ca nu veti avea probleme in a gasi o bursa.
  Lista bursierilor nostri se gaseste intr-adevar pe site, impreuna cu programele si universitatile la care acestia studiaza.


 • Tincuta Baltag

  Este o decizie strategica pe care o sa incerc sa v-o explic.
  Este vorba despre eficienta investitiei cumva. Dupa Procesul Bologna, programul de master a devenit foarte important si din ce in ce mai multi tineri au decis sa urmeze intregul ciclu si anume licenta+master (3 + 2 ani) mai ales datorita faptului ca din ce in ce mai multi angajatori prefera candidati cu studii post-universitare si ii platesc in consecinta.
  Asadar, pentru a ne eficientiza investitia am ales sa sprijinim programe de master in strainatate din doua motive:
  1. calitatea educatiei oferite de catre universitatile de top din lume este net superioara celei din Romania
  2. dorim sa combatem brain-drain, exodul creierelor, plecarea tinerilor valorosi din Romania si refuzul lor de a se mai intoarce in tara.
  Cred ca acesti tineri au parte de o pregatire superioara dar mai mult decat atat: sunt mai adaptabili, mai maturi, mai deschisi, mai toleranti si mult mai obisnuiti cu "diversitatea". Avem nevoie de astfel de oameni in Romania si este important sa ii stimulam si sa ii incurajam sa se intoarca.


 • Tincuta Baltag

  Diferenta intre 9.80 si 9.40 este total irelevanta in contextul tuturor criteriilor de selectie.


 • Tincuta Baltag

  prin posta, prin curier, personal - important e sa aveti dovada ca a ajuns la noi (de aceea mentionam confirmarea de primire)


 • Tincuta Baltag

  Sprijim proiecte in educatie - aceasta este misiunea noastra.

  Uneori insa cele doua domenii se intrepatrund asadar va rog sa trimiteti un mesaj la tincuta.baltag@fundatiadinupatriciu.ro


 • Tincuta Baltag

  Nu este unul eliminatoriu insa este unul relevant.


 • Tincuta Baltag

  1. Eu nu am astfel de dileme :-) Domnul Patriciu este un om de afaceri de succes care a reusit sa multiplice investitiile si sa produca profit cam in toate afacerile pe care le-a pornit. Recunosc, am o mare admiratie personala pentru fondatorul fundatiei si inca sunt uimita de felul in care vede evolutii si tendinte mondiale pe care eu personal inca nu sunt in stare sa le vad. Si mai admir dedicatia lui in a sprijini filantropic un proiect, fundatia, in care a investit 100 de milioane de dolari pentru sustinerea educatiei.
  Pe de alta parte, nu prea exista printre marii filantropi ai lumii persoane care sa fi scapat de "contestatii". Rockefeller, Soros, sunt doar doi dintre acestia. Warren Buffet la fel. Probabil ca este ceva in natura umana care ne face sa nu credem in oamenii care au mult mai multi bani decat noi.
  Important e insa ce se intampla cu banii, cum sunt ei investiti.

  2. Investitia in tineri si in educatie este cea mai buna investitie pe care un stat, o organizatie sau un om o poate face. In Romania noi avem un mare talent in a ne sabota singuri ca natie. Sunt inca foarte furioasa ca nu acordam aceleasi sanse copiilor de la sate si copiilor din mediul urban. Avem un potential uman imens neexploatat. Sunt furioasa ca ne pleaca tinerii inteligenti si valorosi si nu se mai uita inapoi. Sunt mahnita ca adolescentii de azi nu mai au modele reale.
  Daca eu pot sa fac ceva pentru ca aceste lucruri sa se schimbe, o voi face.

6157 vizualizari
 • programul de master (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:37)

  Romina [anonim]

  Buna ziua!

  Vroiam sa va intreb daca fundatia Dinu Patriciu ofera burse si pentru programele care sunt construite intre doua universitati. In cazul meu, am fost acceptata la un master dublu oferit de London Metropolitan University, UK si ESCEM, Franta.

  Din nefericire nici una dintre universitati nu apare in Times Higher Education ranking (pentru ca este politica universitati sa nu ia parte in rank-uri deoarece nu sunt reprezentative... citez site-ul lor). In schimb, programul in sine este foarte bine structurat si desfasurarea lui intr-un mediu international are sens.

  Reformuland intrebarile: Sunt programele de master bilaterale considerate? Cat de mult conteaza rank-ul universitatii si cat de mult conteaza programul in sine?

  Multumesc frumos,
  Romina
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:00)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Romina

   Da, sunt luate in considerare programele de master bilaterale.

   In astfel de cazuri, luam in considerare universitatea cu cea mai inalta pozitie in topuri.

   Juriul evalueaza prestigiul universitatii ghidandu-se dupa topul QS World University Rankings. In cazul unor anumite programe in Stiinte Economice, juriul va lua in calcul si topul specializat publicat de Financial Times. Asadar, in cazul programelor de MBA spre exemplu unde topul este realizat centrat pe program si nu pe scoala de afaceri, va conta programul si nu universitatea. Cazul programelor de MBA este mai degraba o exceptie, astfel de topuri (vorbesc de topuri globale pentru un anumit program) fiind rare. Puteti desigur compensa pentru lipsa de renume a universitatii alese prin eseu, parcursul academic, activitatile extra-curriculare si prin calitatea recomandarilor.
 • Universitate (Joi, 10 iunie 2010, 9:52)

  Mau [anonim]

  Mai doreste Dinu Patriciu sa dezvolte o universitate in Bucuresti?
  Daca da cand va fi gata?
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:16)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mau

   Intentionam sa infiintam intr-adevar o universitate in parteneriat cu o universitate din State.
   Va fi una "adevarata", cu un campus serios, profesori internationali, baza materiala solida si cu o oferta educationala fara precedent in Romania.
   Lucram la acest proiect de vreo 2 ani deja - este un proiect foarte mare insa ce necesita planificare serioasa. Nu as putea sa va spun in acest moment cand ii dam drumul, cu siguranta nu in urmatorul an.
 • master germania (Joi, 10 iunie 2010, 10:29)

  alex [anonim]

  Buna ziua ,
  Am o colega de servici al carui copil ar vrea sa urmeze un master in studii americane la o universitate in Germania. A fost admisa , dar fara bursa , ceea ce inseamna ca trebuie sa isi plateasca cheltuielile , lucru imposibil tinand cont de faptul ca tatal ei e decedat de multi ani iar mama se descurca greu cu cheltuielile si-i este imposibil sa adune 15.000 de euro cat ar avea nevoie copilul.
  Tinand cont de faptul ca a fost un elev si un student foarte bun si ca isi doreste foarte mult sa faca acest master , ce sanse ar avea daca s-ar adresa fundatiei Dinu Patriciu si ce procedura ar trebui sa urmeze? Eu i-am sugerat anterior aparitiei acestui articol sa se adrese acestei fundatii ( nu stiu daca a facut-o) dar mama copilului a fost destul de reticenta , plecand de la principiul ca e o persoana anonima dintr-un orasel de provincie.
  Multumesc anticipat
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:05)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Buna ziua,
   Pentru ca fiica colegei dumneavoastra sa poata candida la una din bursele oferite de catre noi prin programul Orizonturi Deschise, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: 1. sa fie cetatean roman; 2. sa fie deja acceptata intr-un program masteral si 3. sa fie de acord ca, dupa finalizarea studiilor, sa se intoarca in Romania pentru o perioada echivalenta cu durata acestora. Daca indeplineste aceste conditii, trebuie sa acceseze site-ul nostru www.fundatiadinupatriciu.ro, sa se inscrie on-line in program si sa trimita formularul impreuna cu documentele necesare (eseu, recomandari, acceptul universitatii, etc.) separat, prin posta pana pe data de 15 iunie (data postei).

   Atunci cand analizeaza candidaturi, juriul programului OD nu se uita la sonoritatea numelui sau la domiciliu ci incearca sa desluseasca din documentele din dosar de ce anume este capabila persoana respectiva, cat de determinata este, cat de serioasa ii este motivatia, ce capacitate intelectuala are samd.

   Daca fata nu s-a inscris inca pentru programul Orioznturi Deschise, mai are la dispozitie 5 zile sa o faca. Este drept, concurenta poate fi destul de acerba, dar astfel de oportunitati nu trebuie ratate.
 • burse cursuri postuniversitare (Joi, 10 iunie 2010, 11:19)

  L. C. Daniel [anonim]

  Intrebarea mea catre doamna Tincuta Baltag este daca exista suport din partea fundatiei Dinu Patriciu pentru cursuri de specializare din domeniul medicinei veterinare. mentiunea este ca eu sunt medic veterinar student la scoala doctorala in Romania la Medicina Veterinara Iasi; programele de specializare si aprofundare in medicina veterinara a animalelor mici nu sunt cuprinse in curicula marilor universitati decat sub doua forme: intern sau resident si programe asa numite CPD (pregatire profesionala continua). programele de intern si rezident sunt similare angajarii in acele universitati asa ca ramane doar aceasta posibilitate a CPD-urilor (vezi http://www.rvc.ac.uk/CPD/Courses/Index.cfm ). POt fi astfel de cursuri sustinute de F.D.P.? Multumesc, astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:06)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui L. C. Daniel

   Buna ziua. Bursele Orizonturi Deschise sunt destinate exclusiv celor care urmeaza programe de master sau doctorat in strainatate.
   Rezidentiatul sau internshipul nu intra in aceasta categorie, asa cum nici programele de formare continua nu o fac.

   Rugamintea mea este sa ne trimiteti un e-mail cu toate informatiile pe office@fundatiadinupatriciu.ro si vom incerca sa gasim o modalitate prin care sa va sustinem in afara programelor.
 • Licenta in strainatate + merit / need based (Joi, 10 iunie 2010, 14:51)

  M. [anonim]

  1. Conteaza (pozitiv sau negativ) d.p.d.v. al burselor Orizonturi Deschise ca urmez licenta in strainatate? Universitatea la care studiez e intre primele 30 in THE QS World University Rankings.

  2. Cat conteaza situatia financiara dificila a aplicantului si cat conteaza performanta academica?
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:07)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui M.

   In general juriul va analiza parcursul dumneavoastra academic fara a lua in considerare unde anume v-ati finalizat studiile.

   Latura sociala nu este atinsa in programul Orizonturi Deschise, de aceea nici nu exista un criteriu in acest sens. Bursele se adreseaza tinerilor valorosi care doresc sa-si desavarseasca formarea academica si profesionala la cele mai recunoscute universitati din lume.

   Situatia financiara dificila este importanta insa pentru accesarea burselor Inventeaza-ti Viitorul unde acordam 5'600 de burse liceenilor si studentilor care studiaza in Romania.
 • Exemple concrete (Joi, 10 iunie 2010, 17:13)

  vet [anonim]

  Cred ca ar fi interesant pentru toti un istoric al bursierilor. Concret, palpabil, pentru a putea fi integrati intr-un tipar.

  Eu ma gandesc sa aplic pentru un MBA la London Business School, dar ar trebui sa stiu de dinainte sursele de finantare.
  • @vet (Joi, 10 iunie 2010, 21:16)

   Tudor [anonim] i-a raspuns lui vet

   Istoricul bursierilor se gaseste pe site-ul fundatiei. Poti gasi atat numele lor cat si programele si universitatile la care au fost admisi.
   In legatura cu sursele de finantare pentru un MBA la LBS sper ca stiai "de dinainte" faptul ca doar taxa de scolarizare este de peste 50000 GBP pe an, asa ca ar trebui sa cauti mai multe surse de finantare daca nu dispui de fondurile necesare.
   • finantare (Vineri, 11 iunie 2010, 11:31)

    vet [anonim] i-a raspuns lui Tudor

    O persoana care cauta LBS se presupune ca isi face temele de dinainte...

    MI-ar trebui o bursa pentru partea pe care nu o acopera HSBC prin credit, cam 10-20.000 lire.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:20)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui vet

   Va sfatuiesc sa aplicati la LBS si apoi sa va gasiti finantare, asa fac toti bursierii nostri. Este o universitate foarte buna si sunt sigura ca nu veti avea probleme in a gasi o bursa.
   Lista bursierilor nostri se gaseste intr-adevar pe site, impreuna cu programele si universitatile la care acestia studiaza.
 • Felicitari............... (Joi, 10 iunie 2010, 17:14)

  Mugurel Baltag [anonim]

  Faceti o treaba foarte buna pentru tineret,mult succes .....cu stima
 • Spalare de bani (Joi, 10 iunie 2010, 17:54)

  cristian dragnea [anonim]

  Buna ziua, am 2 intrebari:

  1. credeti ca gestul minunat de a acorda burse de studiu acopera legal si moral faptul ca respectivele burse provin din bani furati statului roman? Cum ati rezolvat aceasta dilema ca manager de proiect?

  2. dincolo de rezolvarea dificultatilor financiare ale tinerilor candidati, cum credeti ca ii va afecta provenienta banilor in viitorul profesional si social? Este educativa o bursa provenita din bani furati?

  Multumesc pentru raspunsuri.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:55)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian dragnea

   1. Eu nu am astfel de dileme :-) Domnul Patriciu este un om de afaceri de succes care a reusit sa multiplice investitiile si sa produca profit cam in toate afacerile pe care le-a pornit. Recunosc, am o mare admiratie personala pentru fondatorul fundatiei si inca sunt uimita de felul in care vede evolutii si tendinte mondiale pe care eu personal inca nu sunt in stare sa le vad. Si mai admir dedicatia lui in a sprijini filantropic un proiect, fundatia, in care a investit 100 de milioane de dolari pentru sustinerea educatiei.
   Pe de alta parte, nu prea exista printre marii filantropi ai lumii persoane care sa fi scapat de "contestatii". Rockefeller, Soros, sunt doar doi dintre acestia. Warren Buffet la fel. Probabil ca este ceva in natura umana care ne face sa nu credem in oamenii care au mult mai multi bani decat noi.
   Important e insa ce se intampla cu banii, cum sunt ei investiti.

   2. Investitia in tineri si in educatie este cea mai buna investitie pe care un stat, o organizatie sau un om o poate face. In Romania noi avem un mare talent in a ne sabota singuri ca natie. Sunt inca foarte furioasa ca nu acordam aceleasi sanse copiilor de la sate si copiilor din mediul urban. Avem un potential uman imens neexploatat. Sunt furioasa ca ne pleaca tinerii inteligenti si valorosi si nu se mai uita inapoi. Sunt mahnita ca adolescentii de azi nu mai au modele reale.
   Daca eu pot sa fac ceva pentru ca aceste lucruri sa se schimbe, o voi face.
 • Bachelor's Degree (Joi, 10 iunie 2010, 18:19)

  Oliviu [anonim]

  De ce nu sunt burse disponibile si pentru studentii care urmeaza sa termine liceul si vor sa continue mai departe in strainatate? Ma refer la Bachelor Degree....

  Multumesc.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:28)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oliviu

   Este o decizie strategica pe care o sa incerc sa v-o explic.
   Este vorba despre eficienta investitiei cumva. Dupa Procesul Bologna, programul de master a devenit foarte important si din ce in ce mai multi tineri au decis sa urmeze intregul ciclu si anume licenta+master (3 + 2 ani) mai ales datorita faptului ca din ce in ce mai multi angajatori prefera candidati cu studii post-universitare si ii platesc in consecinta.
   Asadar, pentru a ne eficientiza investitia am ales sa sprijinim programe de master in strainatate din doua motive:
   1. calitatea educatiei oferite de catre universitatile de top din lume este net superioara celei din Romania
   2. dorim sa combatem brain-drain, exodul creierelor, plecarea tinerilor valorosi din Romania si refuzul lor de a se mai intoarce in tara.
   Cred ca acesti tineri au parte de o pregatire superioara dar mai mult decat atat: sunt mai adaptabili, mai maturi, mai deschisi, mai toleranti si mult mai obisnuiti cu "diversitatea". Avem nevoie de astfel de oameni in Romania si este important sa ii stimulam si sa ii incurajam sa se intoarca.
 • criterii (Joi, 10 iunie 2010, 19:14)

  Cos [anonim]

  Buna ziua!M-ar interesa care sunt criteriile de obtinere a bursei pentru un master in afara.Multumesc anticipat!
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:12)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cos

   Daca va referiti la criteriile de eligibilitate, atunci trebuie sa aveti acceptul universitatii de destinatie si sa aveti cetatenia romana. In schimb, in selectia bursierilor, juriul va tine cont de parcursul academic, prestigiul universitatii, eseul de motivatie, activitatile extracurriculare si scrisorile de recomandare.

   In general folosim urmatoarele ponderi: parcurs academic: 25%; prestigiul universitatii: 25%; eseu: 20%; recomandari: 10%; extracurriculare: 20%. Insa Juriul unei categorii poate decide modificarea usoara a poderilor.

   Este important sa precizez felul in care se acorda, pe domenii, bursele anul acesta.

   Astfel, pentru 2010 acordam 104 burse (datorita faptului ca 4 bursieri de anul trecut au decis sa nu se intoarca in Romania dupa finalizarea studiilor si ne-au platit inapoi bursa).

   Din cele 104, 31 de burse vor fi acordate vechilor bursieri, cei care au inceput studiile anul trecut iar acum intra in cel de-al doilea an de studiu si 73 de burse vor fi acordate noilor candidati astfel:

   Domeniul Stiinte Socio-Umane (11 burse)
   Domeniul Stiinte Economice (22 burse)
   Domeniul Inginerie, Stiinte Exacte si IT (22 burse)
   Domeniul Medicina, Biologie, Chimie si Ecologie (11 burse)
   Domeniul Arhitectura, Design si Arte platice (4 burse)
   Alte Domenii (3 burse)
 • ce intelegeti.. (Joi, 10 iunie 2010, 21:21)

  bratu romeo [anonim]

  ..prin universitati prestigioase ?
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:17)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui bratu romeo

   Prestigiul universitatii este demonstrabil prin pozitia in topurile de profil folosite de juriu in evaluarea candidaturilor si anume: Times Higher Education - QS World University Rankings (http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2009/results) si Financial Times – Business School Rankings - pentru programele in stiinte economice.
   Exista insa si unele programe care, desi nu sunt prezente in topuri, sunt recunoscute la nivel mondial pentru calitatea lor iar juriul nostru ia in considerate si acest lucru.
 • Formular aplicare Orizonturi Deschise (Joi, 10 iunie 2010, 21:42)

  Oana Rosu [anonim]

  Din dorinta mea extrema de a mi continua studiile in strainatate am aplicat la o serie de universitati, din diverse tari. De la unele am primit acceptul in aprilie, de la altele zilele trecute. Problema mea e ca am completat formularul de aplicare online cu datele uneia dintre universitatile la care am fost acceptata, insa intre timp am primit raspunsul de la o alta universitate ale carei cursuri as dori sa le urmez. Desigur , se pune problema finantarii. In acest sens, as dori sa stiu daca exista o posibilitate de a modifica online formularul de aplicare cu datele noii universitati. Tin sa mentionez faptul ca nu am trimis inca actele catre Fundatia Dinu Patriciu.
  Va multumesc anticipat.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:18)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana Rosu

   Se poate efectua modificarea - va rog sa trimiteti un mail la orizonturi.deschise@fundatiadinupatriciu.ro si la christina.buzatu@fundatiadinupatriciu.ro.
   Christina este coordonatoarea acestui program si va poate oferi orice detalii in legatura cu procesul de aplicatie.
 • Domenii de studiu (Joi, 10 iunie 2010, 21:54)

  Emilia [anonim]

  Buna ziua,

  Aș dori să știu care sunt criteriile prin care se stabilește numărul de locuri pentru fiecare domeniu de studiu. De ce sunt 30% din locuri rezervate pentru Științe Economice și doar 5% pentru Ahitectură, Design și Arte ?

  Felicitări pentru inițierea acestui program de burse !
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:24)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emilia

   Avand in vedere scopul final al programului Orizonturi Deschise, acela de a oferi Romaniei tineri specialisti instruiti la cele mai bune universitati din lume, capabili si dornici sa schimbe in bine societatea romaneasca, FDP a decis sa sustina intr-o mai mare masura absolventi de studii economice si stiinte exacte.

   Previzionarile noastre arata ca piata muncii din Romania se confrunta cu o mare lipsa de ingineri si specialisti in economie bine pregatiti. Desigur si celelalte domenii sunt importante dar pentru moment consideram ca vitale sunt acestea doua, de aceea au o pondere mai mare.

   Va recunosc faptul ca noi am observat o indepartare a tinerilor de stiinte exacte comparativ cu stiintele sociale care atrag acum cel mai mare interes. Din punctul nostru de vedere este o mare pierdere deoarece fizica, chimia, matematica, astronomia, ingineria si alte domenii asemanatoare sunt extraordinar de importante pentru progresul nostru ca tara membra a Uniunii Europene. Acesta este unul dintre motivele pentru care am decis sa ne implicam foarte activ in activitati de popularizare a stiintei iar la anul vom organiza cel mai mare targ national de inventica pentru liceeni si studenti cu premii consistente. Vom reveni cu detalii :-)
 • eseu (Joi, 10 iunie 2010, 22:26)

  alexandra barbu [anonim]

  Buna ziua! As dori sa aplic pentru acest program, insa am constatat ca pe site, in lista documentelor care trebuie incluse, nu apare eseul de motivatie, care apoi este trecut ca fiind un criteriu important de departajare a candidatilor. Totusi, nu apare niciun detaliu despre dimensiunile eseului, ce ar trebui sa contina etc. As dori sa stiu daca faptul ca nu este mentionat eseul in lista documentelor ce trebuies cincluse in dosar este o scapare a celor care au editat continutul de pe site sau o decizie a fundatiei. Multumesc!
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:30)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandra barbu

   Iti multumesc pentru mesajul tau. Detaliile despre eseu se afla in formularul de inscriere on-line pe care il gasesti la adresa aceasta: https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/program_detalii/2/155//Inscrie-te_pentru_o_bursa .
   Acesta trebuie sa fie de maximum 8.000 de caractere si sa detalieze importanta programului ales pentru dezvoltarea profesionala si academica a candidatului si planurile la intoarcerea in Romania.
 • 2 intrebari (Joi, 10 iunie 2010, 22:55)

  Anonim [anonim]

  1. Tot respectul, insa ce aveti de spus la faptul ca foarte multi din tinerii scoliti in strainatate nu-si gasesc locuri de munca? Sunteti la curent cu stadiul angajarilor in randul celor care au absolvit studiile prin programul guvernamental Guvernul Romaniei?
  2. De ce atata ”pret” pe studiile in strainatate. Adica, cineva de la tara fara bani, merita sa faca un master in strainatate, iar cineva de la oras, cu ceva bani, dar care alege sa faca studiile in Romania nu ar merita impulsionat cu niste burse D.Patriciu? De ce nu si burse de studiu pentru cei care fac studiile in Romania?
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:39)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   1. cunosc programul Bursele Guvernului Romaniei - ideea a fost buna insa implementarea dezastruoasa. Stiu ca acel program a esuat din cauza faptului ca nu s-au putut gasi solutii pentru angajarea tinerilor in pozitii de management in administratia publica.
   Exista insa o mare diferenta: acela a fost un program guvernamental, al nostru este privat, asadar mult mai flexibil.
   Din experienta programului Orizonturi Deschise va pot spune ca nu intampinam aceleasi probleme: cei mai multi dintre tinerii care s-au intors deja in Romania si-au gasit slujbe bune si decent platite. Asta poate pentru ca noi nu ii obligam sa se angajeze undeva anume, important este sa reuseasca sa o faca. Isi pot dezvolta si propria afacere, sunt liberi.
   Am dezvoltat impreuna cu Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) o platforma online: www.joburilaorizont.ro dedicata absolventilor de studii in strainatate si angajatorilor romani.

   2. Avem 5'600 de burse pentru liceenii si studentii care studiaza in Romania.
   Cele 100 de burse Orizonturi Deschise sunt pentru studii post-universitare in strainatate deoarece suntem cu totii de acord cred ca exista oportunitati educationale mult mai mari afara iar calitatea educatiei este net superioara. O spunem noi, o spun topurile internationale...
 • rm (Vineri, 11 iunie 2010, 2:10)

  veronica [anonim]

  Buna ziua
  as vrea sa va intreb daca studentii din r moldova care isi fac studiile aici in romania, pot beneficia de o astfel d ebursa sau nu? va multumesc
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:40)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui veronica

   Programul Orizonturi Deschise este adresat cetatenilor romani.

   Pentru cetatenii moldoveni avem 100 de burse in cadrul programului Inventeaza-ti Viitorul - pentru studii de licenta.
 • criterii de evaluare (Vineri, 11 iunie 2010, 3:03)

  ingrid [anonim]

  buna ziua,

  intrebarea mea se refera la unul dintre criteriile de selectie, respectiv "rezultatele academice": care este modalitatea de acordare a punctajului pentru mediile de absolvire? spre exemplu, cat de mare va fi diferenta din punct de vedere al evaluarii dintre, sa zicem, o medie de 9.90/9.80 si 9.40/9.30?

  va multumesc frumos pentru raspuns.

  cu recunostinta,
  ingrid
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:29)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui ingrid

   Diferenta intre 9.80 si 9.40 este total irelevanta in contextul tuturor criteriilor de selectie.
 • despre una,despre alta... (Vineri, 11 iunie 2010, 3:47)

  silvester [anonim]

  În primul rand as vrea sa incep cu o observatie...si anume ca dvoastra aveti nume de un fel de roman politist/thriller autohton iar numele burselor/programului ma duce cu gandul la o carte a lui Pacepa:) În rest as dori sa stiu unde/cum se depun dosarele,criteriile folosite si in cat timp aproximativ se dau raspunsurile.Merci
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:42)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui silvester

   1. bine ca macar este usor de retinut :-)

   2. toate aceste informatii se pot gasi aici: https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/program_detalii/2/Orizonturi_Deschise. Depunerea dosarelor se poate face prin posta, prin curier, personal la sediul fundatiei... cum preferati. Rezultatele competitiei vor fi publice in data de 18 iulie 2010.
 • trimitere documente (Vineri, 11 iunie 2010, 6:27)

  Mircea [anonim]

  O intrebare birocratica: Dosarul poate fi trimis si prin servicii de curierat sau doar prin posta? Pe site-ul fundatiei se mentioneaza ca "Dosarul trebuie transmis prin posta, cu confirmare de primire". Va multumesc.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:30)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   prin posta, prin curier, personal - important e sa aveti dovada ca a ajuns la noi (de aceea mentionam confirmarea de primire)
 • intrebare (Vineri, 11 iunie 2010, 6:57)

  cosmin [anonim]

  Care este durata totala (maxima) pe care o puteti acorda unui bursier, in cazul in care acesta ar aplica si pentru Master, apoi pentru Doctorat si apoi pentru Postdoc (nu pentru toate in acelasi timp), stiind faptul ca trebuie sa profesezi in Romania un numar de ani egal cu perioada de bursa. Multumesc frumos.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:48)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   Sper ca am inteles bine intrebarea.
   Noi putem sustine un bursier atat pe perioada programului de master cat si pe perioada doctoratului (sa zicem.. 2 + 3 ani). Dupa cei 5 ani insa bursierul trebuie sa se intoarca si sa ramana in Romania pe perioada cumulata a celor doua programe.
 • Eseu! (Vineri, 11 iunie 2010, 8:11)

  Catalina [anonim]

  Buna ziua,

  Ne puteti detalia, va rog, ce anume trebuie sa contina eseul? Din pacate, pe site-ul fundatiei nu se gasesc informatii prinvind continutul acestuia...

  Pe ce se pune accentul intr-un astfel de eseu?
  Cat de mare trebuie sa fie?
  Ce doriti sa aflati in urma citirii lui?

  Va multumesc,

  Catalina
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:48)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalina

   detalii despre eseu se gasesc in formularul de inscriere on-line (https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/program_detalii/2/155/Orizonturi_Deschise/Inscrie-te_pentru_o_bursa)
 • Master (Vineri, 11 iunie 2010, 8:14)

  easvi57 [anonim]

  1. Fiica mea este masteranda la Stockholm School of Economics , anul I ; ,, scoala '' este privata ( doar 10% fonduri guvernamentale) . Nu trebuie sa platim scolarizarea .Primeste chiar o mica bursa de 170 euro lunar.
  Bursele oferite de fundatia Dinu Patriciu pot fi oferite si in aceasta situatie ? .... scoala nu costa dar sunt alte cheltuieli de intretinere, chirie , masa , carti, etc. Sigur , proportional cu aceste cheltuieli !

  2. Dupa terminarea masterului trebuie sa se intoarca in tara ; gasirea unei slujbe este problema ei ? fundatia se implica in acest aspect ?
  Va multumesc
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:51)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui easvi57

   Oferim doar burse integrale. Asadar, daca fiica dumneavoastra a terminat deja primul an nu este eligibila pentru bursele Orizonturi Deschise.

   Incercam sa ne implicam in oferirea de oportunitati de cariera pentru bursierii nostri insa nu le putem garanta niciodata angajarea. Asta depinde foarte mult de ei, de energia lor, de pasiune si de abilitatile lor de networking. Impreuna cu LSRS am dezvoltat www.joburilaorizont.ro pe care avem acum cam 30 de angajatori de top din Romania interesati in absolventi de studii in strainatate.
 • QS World University Ranking (Vineri, 11 iunie 2010, 8:28)

  Catalina [anonim]

  Buna ziua,

  Cu o universitate aflata pe locul 99 pe QS World University Ranking - Top 200 World Universities, dar care nu se numara printre cele 50 de universitati din lume in QS World University Rankings 2009 - Natural sciences, am sansa sa fiu selectata pentru bursa?

  Marturisesc ca universitatea la care am fost acceptata este singura din Europa, si a doua sau a treia in lume pentru departamentul de chimia culorii, unde eu am aplicat.

  Multumesc.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:53)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalina

   Locul 99 in QS este unul OK. Puteti oricum compensa prin eseu, recomandari, activitati extra-curriculare, parcurs academic.
   Este important sa explicati juriului ceea ce mi-ati spus mie: "universitatea la care am fost acceptata este singura din Europa, si a doua sau a treia in lume pentru departamentul de chimia culorii".
 • privind sponsorizari (Vineri, 11 iunie 2010, 8:56)

  cultural [anonim]

  Fundatia prevede sponsorizarea de actiuni culturale?
  In ce conditii?
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:33)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui cultural

   Sprijim proiecte in educatie - aceasta este misiunea noastra.

   Uneori insa cele doua domenii se intrepatrund asadar va rog sa trimiteti un mesaj la tincuta.baltag@fundatiadinupatriciu.ro
 • organizare (Vineri, 11 iunie 2010, 9:33)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua

  As avea doua intrebari:

  1. Copiile dupa diplomele obtinute // foile matricole care trebuie atasate dosarului trebuie sa fie legalizate sau se accepta si copii xerox?

  2. Data de 15 iunie 2010 este data pana la care dosarul trebuie sa fie receptionat de Fundatie sau data pana la care dosarul poate fi expediat de catre aplicant, el putand ajunge in Bucuresti ulterior acestei date?

  Va multumesc.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:54)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   1. acceptam copii xerox

   2. 15 iunie este data postei, deci poate fi data la care expediati documentele - noi urmand a le primi dupa cateva zile.
 • spacializare (Vineri, 11 iunie 2010, 9:41)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,

  Am absolvit de curand o facultate de arhitectura si am fost acceptata la un program de master pe teme de planificare urbana // management urban. Programul de master de adreseaza insa mai multor specializari, nu doar arhitectilor // urbanistilor si este oferit de departamentul de planificare urbana al unei scoli de studii economice.

  Dat fiind ca urbanismul nu se numara printre specializarile mentionate pe site, as dori sa stiu in ce categorie m-as incadra, in cazul unei aplicatii pentru o bursa (stiinte economice sau arhitectura? )

  Va multumesc
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:55)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   arhitectura
 • Eseu si recomandari (Vineri, 11 iunie 2010, 11:02)

  Veronica [anonim]

  Buna ziua,

  Vreau sa va intreb daca eseul si scrisorile de recomandare trebuie scrise in limba romana sau in limba engleza.

  Multumesc frumos.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:56)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Veronica

   Nu conteaza in ce limba sunt scrise (romana sau engleza), important este sa fie scrise chiar de persoana care va recomanda. Avem un nas foarte fin in a detecta scrisorile redactate chiar de catre aplicant :-)
 • soft (Vineri, 11 iunie 2010, 11:05)

  anca [anonim]

  Buna ziua! Acum incerc sa fac inscrierea online pentru aceasta bursa, dar softul este ingrozitor! Cand am vrut sa creez un cont nou, desi am introdus o adresa de email valida, a trebuit sa o introiduc de 5 ori pentru a scapa de mesajul ädresa de email este invalida". In casutele cu numar limitat de caractere, daca introduc prin copy-paste de 3 ori textul, voi primi trei numaratori diferite ale caracterelor introduse. Pe langa faptul ca in cazul depasirii numarului de caractere, textul este pur si simplu taiat, iar orice urma de formatare dispare. In final, ulpoadul documentelor este greoi si interfata nu ofera nicio informatie asupra progresului uploadului informatiei pe site. Intrebarea mea este: de ce ati ales un soft atat de neprietenos? Pe de alta parte vreau sa va felicit pentru stafful amabil si informat al fundatiei.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:57)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui anca

   Multumesc pentru feedback. Noi am testat aplicatia inainte sa ii dam drumul, insa este adevarat ca mai depinde si de browser si de viteza internetului.. Voi vorbi cu cei care ne administreaza site-ul sa optimizeze si sa rezolve eventualele bug-uri.
   Multumesc :-)
 • burse doctorale? (Vineri, 11 iunie 2010, 11:07)

  Anca [anonim]

  Buna ziua.

  M-ar interesa sa stiu daca Fundatia acorda burse si pentru programe doctorale- fie ca acestea acopera sau nu costul intregului program.

  Multumesc.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 11:57)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   Da, prin programul Orizonturi Deschise
 • Depunere de dosar (Vineri, 11 iunie 2010, 11:10)

  Nicolae NAUMOF [anonim]

  Buna ziua,

  Am depus dosarul pentru orizonturi deschise pe 9 iun direct la sediul Fundatiei.
  Totusi nu am primit nici o "confirmare" a depunerii dosarului. Sper ca totul este in ordine.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:01)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae NAUMOF

   Veti primi un mail de la Christina Buzatu (christina.buzatu@fundatiadinupatriciu.ro)
 • intrebare (Vineri, 11 iunie 2010, 11:11)

  Radu [anonim]

  Buna ziua,

  Am fost acceptat la un program masteral in Germania pt anul viitor, 2010-2010. În acelasi timp, sunt si student in anul I la un master in Romania, la universitatea unde am absolvit si studiile de licenta. Este asta o problema pt a candida la bursele Orizonturi deschise? Intentia mea este sa inghet studiile de aici, in caz ca voi fi admis si voi plecat pt un an in Germania. O solutie banuiesc ca se gaseste.
 • burse (Vineri, 11 iunie 2010, 11:11)

  Carmen [anonim]

  Buna!
  As avea cateva intrebari:
  1. avand in vedere ca nu este limita de varsta pentru aceste burse,cei care doresc sa urmeze un program de masterat dar au trecut mai multi ani de la absolvire nu mai pot obtine recomandari academice dar obtin recomandari de la angajatori ; vor afecta aceste recomandari punctajul?
  2. exista anumite activitati de voluntariat relevante pentru aplicatie?
  3. sunt sanse mai mari daca aleg University of Birmingham(locul 63) decat University of Glasgow(locul 79)?
  4. care sunt criteriile de diferentiere la stiinte economice intre candidatii cu programe de master,MBA sau doctorat?
  Va multumesc
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:04)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carmen

   1. aceste recomandari nu vor afecta punctajul pentru ca noi acordam ponderi egale celor din mediul academic si celor din business. Este important insa cum sunt ele scrise si ce spun despre candidat. Primim de mult prea multe ori scrisori de recomandare scrise de catre candidati.

   2. da, avem un criteriu important: activitati extra-curriculare unde activitatile de voluntariat conteaza foarte mult.

   3. sunt pe pozitii similare, deci alegeti ceea ce va place, diferenta in top nu e relevanta in acest caz

   4. este alegerea juriului
 • recomandari (Vineri, 11 iunie 2010, 11:12)

  Daniel [anonim]

  Buna ziua! Am remarcat pe site-ul fundatiei, ca una din conditiile de participare presupune ca recomandarile sa fie in plicuri sigilate si semnate de persoanele care au dat recomandarile? Este acest lucru obligatoriu? Am obtinut o recomandare de la o profesoara ca nu este in tara in aceasta perioada, si nu este in plic sigilat. Pot sa adaug aceasta recomandare la dosar, nefiid in plic sigilat? Multumesc
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:05)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   Trebuie sa fie plicul sigilat.
 • premii (Vineri, 11 iunie 2010, 11:12)

  Ana [anonim]

  Buna ziua,

  cat de mult conteaza la dosar premiile la olimpiadele nationale?
  multumesc
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:07)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Sincer... nu prea conteaza.
   Olimpiadele nationale au devenit destul de irelevante iar felul in care un elev ajunge acolo este contestabil.
   Insa, daca doriti sa combateti aceasta opinie va astept pe tincuta.baltag@fundatiadinupatriciu.ro.
 • Intrebari diverse (Vineri, 11 iunie 2010, 11:16)

  Cristina-Iulia [anonim]

  Buna ziua!

  1. As dori sa stiu care este numarul de aplicari pentru cele 22 de burse acordate anul acesta in domeniul IT & Science (o cifra estimativa a numarului de studenti/bursa pana acum).

  2. Toate documentele/recomandarile/eseul/declaratia pot fi integral in engleza?

  3. Data limita de trimitere (nu de primire a dosarului la fundatie) este 15 iunie 2010? Adica eu pot depune dosarul la posta marti, 15 iunie 2010?

  4. Cati oameni evalueaza un dosar de candidatura?

  5. Cum se poate face evidenta costurilor in conditiile in care pe scrisoare de accept a universitatii sunt scrise numai taxele scolare? Ma refer aici la costurile de intretinere, cazare, etc. Pe site-ul facultatii sunt niste costuri estimative - se poate face trimitere catre link-ul respectiv in formularul de aplicare? Ce procedura imi sugerati sa se adopte in acest caz? Mai fac mentiunea ca aplicatia pentru cazare in campusul universitatii se face separat (este o aplicatie in sine) si rezultatul la aceasta aplicatie se da dupa termenul limita de depunere a dosarului pentru aceasta bursa...

  6. Interviul va fi o proba intermediara de selectie sau va fi sustinut de catre toti candidatii care au depus candidatura la aceasta bursa?

  Va multumesc!
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:10)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina-Iulia

   1. Inca nu am aceasta informatie. Din experienta insa pot sa va spun ca cea mai mare competitie este la stiinte socio-umane.

   2. da

   3. puteti depune dosarul pe 15 iunie iar noi il vom primi ulterior. Va rog sa il trimiteti cu confirmare de primire.

   4. Cel putin 3

   5. Da, se poate face trimitere la link-ul de pe site - cam toate universitatile ofera astfel de informatii.

   6. nu vom putea intervieva toti aplicantii, pentru ca estimam peste 500 de candidaturi. Vom aplica interviuri de departajare pentru finalisti.
 • Aplicatii tarzii (Vineri, 11 iunie 2010, 11:23)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua.

  Intrebarea mea e foarte simpla. Exista vreo posibilitate de a aplica mai tarziu de 15 iunie (un soi de late application) pentru bursele Orizonturi Deschise? Va intreb asta deoarece am aplicat, pentru programe de master, la trei universitati din Marea Britanie si nici una nu va oferi un raspuns final mai devreme de 1 august.

  Va multumesc, astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

  Mihai
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:12)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Pentru bursele Orizonturi Deschise nu veti mai putea aplica dupa 15 iunie insa noi acordam si alte finantari in afara programelor.
   Primim zeci si sute de astfel de cereri si, in functie de fondurile disponibile mai sprijinim tineri si in afara programelor de burse.
   Va rog sa trimiteti un mesaj la office@fundatiadinupatriciu.
 • Master in Suedia (Vineri, 11 iunie 2010, 11:32)

  Monica Nica [anonim]

  Buna ziua,

  Eu am fost admisa la un program de master in Suedia (Stockholm) si am facut deja un an din cei doi ai programului, din surse financiare proprii.

  Din pacate, nu pot sa mai continui si cel de-al doilea an in aceleasi conditii. Intrebarea mea este daca pot aplica pentru o bursa care sa acopere cheltuielile pentru anul 2.

  Si daca raspunsul e pozitiv, ce documente suplimentare sunt necesare? de exemplu un transcript de la universitate? Dat fiind ca termenul limita este asa de aproape, si acum este vacanta aici, e posibil sa dureze mai mult.
  E nevoie de documente gen score TOEFL, GMAT, etc?

  Multumesc mult!
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:13)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Monica Nica

   Sprijinim doar programe integrale deci din pacate nu sunteti eligibila pentru bursele Orizonturi Deschise.
 • universitate (Vineri, 11 iunie 2010, 11:46)

  Daniel [anonim]

  Buna ziua,

  Eu vreau sa aplic la Colegiul European din Parma, la un master de Studii Avansate Europene. Acest colegiu/universitate nu apare in topurile de care vorbiti. Motivul nu stiu care este, poate ca nu a fost luat in considerare in studiul respectiv, dar colegiul de care vorbesc este unul de prestigiu pe domeniu respectiv. Este acest criteriu, cel de a aparea in acele topuri unul eliminatoriu? Multumesc.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:34)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   Nu este unul eliminatoriu insa este unul relevant.
 • intrebare (Vineri, 11 iunie 2010, 11:49)

  Codrina [anonim]

  Buna ziua

  Am fost acceptata la un program MBA aflat la a doua editie (Full-time MBA, la Central European Business School Ungaria). Coordonatorul programului mi-a spus ca din cauza noutatii sale, programul nu se regaseste in topuri. As vrea sa stiu cum evaluati prestigiul programului in acest caz.

  Multumesc
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:35)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codrina

   Daca un program este la a doua editie asta inseamna, cel putin din punctul meu de vedere, ca nu avea cum sa isi castige deja prestigiu. Prestigiul se dobandeste in ani si ani de zile si depinde foarte mult de calitatea profesorilor, accentul pus pe diversitatea studentilor, investitia in cercetare, parerea angajatorilor.
  • Business School @ Central European University (Vineri, 11 iunie 2010, 15:45)

   a.c. [anonim] i-a raspuns lui Codrina

   Codrina, daca este vorba de programul Full-Time MBA de la Business School, Central European University, Budapesta, cu siguranta nu este deabia la al doilea an.

   Daca insa e vorba de programul pe care il deruleaza in Romania atunci da... e destul de proaspat. Dl Olson face o treaba excelenta, dar nu e usor sa ridici un program in timp atat de scurt.

   ...Sau mai e vreo alta scoala cu numele Central European Business School? :-O
 • continuare studii (Vineri, 11 iunie 2010, 11:49)

  Andra [anonim]

  Buna ziua! Intrebarea mea este legata de posibilitatea de finantare a unui program de master, dual degree, deja inceput. Am facut primul an in Munchen, Germania, finantat de parinti, si mai am de platit inca 13000E(numai studiile) pentru al doilea an din Paris, Franta. Este un program de dual degree, care nu imi permite obtinerea primei diplome, fara efectuarea celui de-al doilea an, respectiv cel din Paris.
  As dori sa stiu care sunt cerintele, documentele necesare, unde si pana cand pot aplica pentru o asemenea bursa.
  Multumesc.
  Andra
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:36)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andra

   Finantam doar programe integrale.
 • acte (Vineri, 11 iunie 2010, 11:53)

  andreea [anonim]

  Poate intrebarea e putin cam fara sens, dar m-am inregistrat pe site si in documentul pdf descarcat sunt incluse si fotocopiile actelor necesare. Practic trebuie sa printez aceste 20 de pagini din pdf si sa le trimit, impreuna cu recomandarile profesorile, corect? Va multumesc!
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:36)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreea

   corect
 • in privinta programelor de master profesionale (Vineri, 11 iunie 2010, 12:06)

  Radu Butum [anonim]

  1. Am inteles ca unul dintre criteriile de selectie a bursierilor este renumele universitatii unde acestia au fost acceptati. In ceea ce ma priveste, am fost acceptat la un program de tip executive, numit Executive Master of Public Management (adresat persoanelor cu experienta profesionala si care continua sa lucreze in timpul masterului - masterul are o structura modulara). Programul pregateste de regula directori din administratia publica germana si este foarte apreciat in Germania - fiind insa un program nou, nu este listat in ranking-urile de referinta ale Fundatiei. Credeti ca exista sansa sa obtin bursa chiar in aceste conditii?
  2. de asemenea, este acceptabil ca una dintre scrisorile de referinta sa provina din mediul academic iar cea de-a doua din mediul profesional?
  Va multumesc!
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:39)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Butum

   1. va incurajez sa trimiteti aplicatia
   2. da, este perfect acceptabil
 • Bursa pentru 2 ani de studiu? (Vineri, 11 iunie 2010, 12:11)

  Veronica [anonim]

  Vreau sa va intreb:
  In conditiile in care as dori sa aplic pentru un program MBA (part-time) care dureaza 2 ani pot primi cate o bursa in fiecare din cei doi ani? Ce valoare ar putea avea bursa si cum se decide valoarea acesteia? Concret, un program MBA costa cca.32.000 EUR. As putea primi 15.000 USD pt. primul an si inca o bursa de 15.000 USD pt. anul II?

  Sau daca vreau sa aplic pentru un program MBA de 1 an si el este de 32.000 EUR pot primi o bursa de 15.000 USD (sau mai putin ?). Care ar fi criteriile de stabilire a sumei?


  Multumesc frumos.
  • a (Vineri, 11 iunie 2010, 12:43)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Veronica

   Trebuie sa ne spuneti motivul pentru care ati ales un program part-time. In principiu un astfel de program va permite sa lucrati si atunci nu stiu daca veti avea nevoie de bursa noastra :-)

   Noi acordam finantari pe termen lung, deci odata intrat in program veti putea beneficia de bursa si al doilea an. Exista desigur o conditie: dupa primul an trebuie sa fiti printre cei mai buni 35% din cohorta dumneavoastra.

   Succes :-)
 • concurenta (Vineri, 11 iunie 2010, 12:20)

  Adriana [anonim]

  Ne puteti spune din experienta anilor trecuti care este concurenta pentru aceste burse? Ma intereseaza in special in domeniul stiintelor sociale. Va multumesc!
 • aplicatie (Vineri, 11 iunie 2010, 12:41)

  Iuliana Moldovan [anonim]

  Buna, Tincuta,

  as vrea sa iti prezint urmatoarea situatie:
  sunt absolventa de Stiinte POlitice (BA & MA), iar anul trecut am fost admisa la Colegiul Europei, Bruges la un program de masterat. Fiind pusa in situatia de a imi plati singura studiile, am aplicat la Fundatie pentru o bursa, dar incercarea nu a avut rezultatul scontat.

  Deoarece de trei ani imi doresc sa ajung la aceasta universitate, am aplicat si anul acesta si, dupa concursul de dosare si interviul cu reprezentanti de la Colegiu, am fost din nou admisa.

  Intentionez sa aplic si anul acesta pentru o bursa la Fundatia pe care o reprezinti si vroiam sa intreb ce sanse sunt de reusita, atata timp cat anul trecut nu am obtinut niciuna din burse.

  Multumesc,
  Iuliana Moldovan
  • a (Luni, 14 iunie 2010, 16:59)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iuliana Moldovan

   Buna Iuliana,
   Felicitari pentru perseverenta :-)
   Faptul ca ai aplicat si anul trecut nu este foarte relevant - anul acesta ai alti concurenti si alt juriu. Daca ai cerut un feedback apropos de notele pe care le-ai primit, atunci stii unde era nevoie de imbunatatiri.
   Mult succes!
 • privind finantarea programelor care dureaza 2 ani (Vineri, 11 iunie 2010, 12:41)

  Radu Butum [anonim]

  As dori sa mai adaug o intrebare:
  Am fost acceptat la un program care dureaza doi ani. Plata programului se efectueaza semestrial (in 4 rate), iar scoala mi-a oferit ca bursa jumatate din taxele de scolarizare, urmand ca eu sa platesc in fiecare semestru jumatate din suma initiala. Raman de platit in total pentru cei doi ani inca 12500 Euro. Puteti va rog sa imi spuneti daca sunt eligibil pentru bursa?
  Va multumesc!
  • a (Luni, 14 iunie 2010, 17:01)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Butum

   Cam toate programele de master dureaza doi ani... Situatia dumneavoastra este deci comuna pentru bursierii Orizonturi Deschise.
   Singurul lucru care trebuie mentionat este ca finantarea pentru cel de-al doilea an depinde de rezultatele dumneavoastra din primul an (trebuie sa ne demonstrati ca sunteti printre primii 35% din cohorta).
 • comisii de selectie (Vineri, 11 iunie 2010, 12:47)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,

  Voiam sa va intreb daca pentru fiecare specializare exista o comisie diferita de evaluare / decizie? Sau evaluarea se face la nivel global, de catre o singura comisie?
  • a (Luni, 14 iunie 2010, 17:02)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   Gasiti informatii complete despre Juriul de anul acesta aici: https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/program_detalii/2/173/Orizonturi_Deschise/Juriu
 • modificare numar burse, activitati extra (Vineri, 11 iunie 2010, 12:49)

  Cristiana [anonim]

  Buna ziua!

  As dori sa va intreb daca exista vreo sansa sa se modifice numarul de burse alocate fiecarui domeniu de studiu in functie de numarul total al aplicantilor corespunzator fiecaruia dintre acestea (de exemplu, daca sunt foarte multi aplicanti pentru stiinte socio-umane comparativ cu stiintele economice, sa creasca numarul burselor in domeniul cel dintai mentionat).

  De asemenea, vroiam sa va rog sa imi spuneti ce valoare au participarile la scoli de vara internationale si competitii internationale din domeniul respectiv de studiu, in locul activitatilor de voluntariat.

  Va multumesc!
  • a (Luni, 14 iunie 2010, 17:15)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristiana

   Buna ziua,
   Numarul burselor alocate fiecarui domeniu in parte este decis in functie de nevoile pietei muncii. Ne dorim asadar sa avem din ce in ce mai multi tineri foarte bine pregatiti in stiinte exacte, inginerie, IT, finante, business pentru ca aici exista o problema de competente existente pe piata muncii.
   Stiintele sociale sunt desigur foarte importante, insa deja avem foarte multi tineri ce aleg aceasta cale.
   Participarile la scoli de vara si competitii internationale sunt relevante, insa noi punem un foarte mare accent pe implicarea civica: ne dorim tineri interesati in propria dezvoltare personala si academica dar ne dorim mai ales tineri interesati si de comunitatea in care traiesc si care isi asuma propriul rol in dezvoltarea acesteia.
 • la revedere :-) (Vineri, 11 iunie 2010, 12:58)

  Tincuta Baltag [hotnews.ro]

  Va multumesc foarte mult pentru intrebari, sunt fericita de fiecare data cand am oportunitatea sa vorbesc despre bursele si proiectele noastre.
  Acum insa trebuie sa plec si voi continua sa raspund intrebarilor aparute in viitorul apropiat.

  Weekend frumos! :-)
  • :) (Vineri, 11 iunie 2010, 14:51)

   Catalina [anonim] i-a raspuns lui Tincuta Baltag

   Va multumesc pentru amabilitatea de a participa la acest interviu online.
   Marturisesc ca raspunsurile dumneavoastra m-au ajutat sa definitivez aplicatia pentru bursa "Orizonturi deschise".

   Weekend placut,

   Catalina
 • Nelamuriri legate de aplicatie (Vineri, 11 iunie 2010, 13:35)

  Simona [anonim]

  Buna ziua,

  Am primit ieri acceptul pentru a urma un program masteral bilateral (Erasmus Mundus) desfasurat la o universitate din Danemarca si una din Londra. Desi pana la deadline mai este foarte putin, doresc sa imi pregatesc dosarul pentru o bursa Orizonturi Deschise, aceasta fiind singura posibilitate de finantare. Acestea mi-ar fi nelamuririle legate de aplicatie:

  1. Este considerat nepotrivit daca folosesc CV-ul redactat in limba engleza?
  2. Intentionez sa depun actele la posta in Belgia marti dimineata, 15 iunie. Se va mai lua in considerare aplicatia sau se considera ca am depasit termenul limita?
  3. Pentru doua dintre training-urile organizate de Ministerul Tineretului si Sportului in 2008 si 2009 nu am intrat inca in posesia diplomelor. Le pot ridica de la minister la inceputul lunii iulie. Pot sa le trimit ulterior pentru a fi anexate dosarului? Sau cum altfel as putea substitui lipsa acestora?
  4. Pentru fostul loc de munca pot folosi adeverinta eliberata pentru aplicatia la masterat?

  Multumesc.
  Simona
  • a (Luni, 14 iunie 2010, 17:24)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Simona

   Buna Simona,
   1. este OK
   2. se va lua in considerare aplicatia - termenul este 15 iunie data postei
   3. copii dupa diplome pot fi trimise pana la data de 20 iunie inclusiv (acceptam completari ale dosarelor pana la aceasta data)
   4. nu inteleg intrebarea. te rog sa o reformulezi si sa o transmiti Christinei Buzatu (christina.buzatu@fundatiadinupatriciu.ro)
   Succes!
 • Bursele liceenilor (Sâmbătă, 12 iunie 2010, 22:50)

  Diandra Bogdan [anonim]

  Buna ziua,
  sunt eleva a Colegiului German Goethe in clasa a8a si as dori sa studiez la un liceu din afara tarii insa venitul parintiilor mei nu este suficient de mare pentru a-mi acorda un sprijin financiar in aceasta situatie.As dori sa stiu daca fundatia Dinu Patriciu imi poate acorda o bursa si daca da unde pot afla mai multe informatii despre aceasta.
  Va multumesc,
  Diandra
  • a (Luni, 14 iunie 2010, 17:20)

   Tincuta Baltag [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diandra Bogdan

   Din pacate noi nu avem un program de sustinere a tinerilor ce isi doresc sa urmeze studii de licenta in strainatate.
   Poti incerca sa obtii o bursa integrala chiar de la universitatea pe care o vei alege - ei de obicei investesc in studenti internationali foarte buni.
   Succes!
 • bursa pentru masterat (Duminică, 27 februarie 2011, 20:26)

  draghici corneliu [anonim]

  Baiatul meu,Draghici Paul, este student in anul III stiinte economice la universitatea Manchester ,UK. Ce sanse are sa obtina o bursa pentru masterat in econometrie si
  consultanta financiara la o universitate de top (fiind f.b. la matematici speciale) ?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii