Gabriela Ghindea
Foto: CampusNews

(P) Ce ai vrea sa stii despre studiul in universitatile nemtesti? Gabriela Ghindea a discutat online oportunitatile studiului in Germania

de Redactia CampusNews

Miercuri, 9 iunie 2010, 13:00    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Gabriela Ghindea, doctoranda in Relatii Internationale la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si Germany-Alumna, s-a aflat in redactia CampusNews.ro si a discutat online cu cititorii despre cum e sa studiezi in Germania, despre plecari si reintoarceri. Tu ce ai vrea sa stii despre studiul in universitatile nemtesti?
 • Intalnirea s-a incheiat. Vezi mai jos in caseta cu Referinte, un interviu VIDEO cu Gabriela Ghindea despre studiul in Germania.

Citeste mai multe despre     |   | 

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 dana

  Buna ziua,

  baiatul meu este la liceul german Goethe si as vrea sa stiu cum sa procedez pentru a-l inscrie la o facultate in Germania.
  Ar trebui sa fac acest lucru? Inca nu sunt decisa daca e bine sa fac asa sau sa il las sa termine in Romania o facultate. As vrea sa aflu parerea unui om care a studiat acolo si ce sanse are pentru viitor. Multumesc si succes mai departe!


  • M&M

   SI eu am facut liceul Goethe (terminat in 2006). M-am inscris la o facultate in Germania, si acum termin.

   Ce trebuie facut:
   1 Daca e la sectia specaila trebuie facute copii legalizate a diplomei de bac nemtesc.
   (mare atentie sa verficati ca datele de pe diploma sunt corecte unii colegi de-ai mei au pierdut un semestru pe ca numele de pe diploma nu corespundea cu cel din pasaport)
   2 daca nu e la speciala atunci trebuie Sprachdiplom nu stiu mai departe care este procesul dar cred ca este asemantor.

   Majoirtatea facultatiiolor au perioada de inscriere in vara ATENTIE s-ar putea sa fi trecut deja.
   Procesul de aplicatie este destul de asemantor si il gasiti pe pagina facultatii
   In principiu diploma de bac un formular online plus in functie de caz...

   Din punctul meu de vedere facultatea in romania este o pierdere de vreme. prea putin conteaza ce "inveti" acolo. Mai ales in cazuri ca ASE unde in 2 zile inveti de 10 ...in germania asta e cam greu (cel putin la inceput).

   Este relativ usor de gasit un job ca student. Cum e dupa studiu ... asta inca nu stiu dar din ce observ nu e prea rau


 • Întrebarea nr. 2 cristina

  Gabriela Ghindea,

  de fapt, doua intrebari:


  1. Cum v-ati adaptat in Germania ca adolescent roman nevoit sa locuiasca mai mult sau mai putin singur pentru 6 luni sau un an?

  2. Cat din ceea ce sunteti astazi datorati sistemului de invatamant din Germania? Dar culturii germane?

  Multumesc mult


  • Gabriela Ghindea

   Buna ziua,

   Nu am avut in general probleme semnificative de adaptare. Nu am stat niciodata singura-ca elev de schimb am locuit in cadrul unei familii- gazda, ca masterand am locuit la camin cu studenti din toata lumea, iar ulterior, in stagiile de cercetare am impartit mereu un apartament cu cineva. A fost mereu un bun exercitiu de raportare la alte identitati si la cea proprie.

   Stagiile din Germania au avut un impact decisiv asupra formarii mele profesionale si personale. Datorez multor culturi ceea ce sunt azi, mereu am locuit in spatii multiculturale, iar Germania nu mai este de mult doar germana:)).


 • Întrebarea nr. 3 Radu

  Cat de deschis e sistemul pentru cineva care a terminat doctroratul in afara Germaniei sa-si gaseasca un job (post-doctorat, profesor asistent) intr-o universitate in Germania?
  In universitatile din state de exemplu, sistemul e destul de deschis si flexibil, cand un job e disponibil se organizeaza interviuri. In Romania pe de alta parte, nu e la fel. Poti sa detaliezi un pic cum e in Germania, sau la universitatea unde esti tu?

  Ce imi recomanzi, daca vreau sa obtin un post de postdoctorand in informatica de exemplu, unde am vazut multi germani lucrand pe proiecte asemanatoare cu ce fac eu acuma.


  • Gabriela Ghindea

   Nu cunosc zona in care activati Dvs, eu vin din domeniul stiintelor umaniste, deci nu pot sa fac estimari hazardate. Dar IT-ul este in general un domeniu foarte dinamic si deschis spre nou. Personal as incerca sa aplic tintit pentru proiecte internationale, la institute de cercetare din Germania.

   Recomand ca punct de plecare in cautarea Dvs. o baza de date realizata de DAAD in colaborare cu institutele de cercetare din Germania si DFG.

   RESEARCH EXPLORER

   Siteuri utile sunt:
   www.dfg.de; www.daad.ro; www.research-in-germnay.de

   Uitati-va si pe programele fundatiilor Max Planck sau Fraunhofer Gesellschaft.

   Mult succes!


 • Întrebarea nr. 4 Gelu

  Care ar fi pasii de urmat, in vederea obtinerii unei burse in Germania, pentru un proaspat doctor in stiinte umane, cu cunostinte medii de limba germana?
  Care sunt sansele de a beneficia, in cazul unei burse postdoctorale, si de un curs platit pentru aprofundarea limbii germane?
  Este posibil sa desfasori o activitate de cercetare in Germania si in limba engleza, sau, de ce nu, franceza?
  Multumesc


  • Gabriela Ghindea

   Buna ziua,

   Urmariti va rog sugestiile de mai sus. Site-ul daad.ro este un bun punct de plecare.

   Pentru oferte de studiu al limbii germane, urmariti siteurile Institutului Goethe sau DAAD. Exista o larga gama de posibilitati de aprofundare a limbii prin cursuri online, academii de vara, cursuri intensive. Unele dintre ele pot fi finantate prin bursa.

   De asemenea recomand si portalul pentru Germany Alumni

   www. alumniportal-deutschland.org

   Dupa ce va creati un cont, puteti accesa partea de Service. Exista acolo o sectiune vasta dedicata limbii germane.

   Succes!


 • Întrebarea nr. 5 ECATERINA

  1. Cand incepe anul universitar in Germania?
  2. Cu cat timp inainte de inceperea anului scolar este invitat un student admis la o facultate din Germania, de regula, sa se inmatriculeze?
  3. Este necesar ca diploma de bacalaureat sa fie prezentata in original la inmatriculare, ca si in Romania, sau este suficient sa fie predata o copie legalizata?
  4. Ce asigurare de sanatate este necesara pt. un student roman in Germania, unde si cui trebuie sa se adreseze acesta, cat costa, aproximativ?
  5. Daca aveti recomandari privind centre universitare mai convenabile financiar, dar suficient de bine cotate, pt. studii in domeniul economic (Wirtschaftswissenschaft)
  6. Ce sanse sunt sa imi gasesc un part-time job in timpul studiilor universitare si unde ar trebui sa caut?
  7. Ce sanse sunt sa primesc o bursa incepand cu al doilea an de studiu si ce criterii trebuiesc indeplinite?
  8. Am vazut pe siteurile universitatilor ca se cer copii dupa pasaport pt aplicare. Ca cetatean al unui stat membru UE trebuie sa am pasaport sau pot depunde copii dupa cartea de identitate?


  • Gabriela Ghindea

   1. Anul universitar incepe in principiu la 1. oct. (semestrul de iarna). Dar trebuie vazut la fiecare institutie de invatamant superior in parte, pentru ca sistemul de invatamant superior intra in Germania in atributiile landurilor fedarale, plus exista autonomia institutionala. Ca atare exista reguli si legi diferite de functionare de la land la land. Unele studii permit inceperea cursurilor in semestrul de vara.

   2. In imediata proximitate a inceperii semestrului. Vi se comunica in scrisoarea de acceptare la universitate un interval de timp, in care trebuie sa va prezentati personal pentru inmatriculare.

   3. Pentru inscriere/ admitere ajunge o copie legalizata a diplomei de bacalaureat+ o traducere legalizata. La inmatriculare trebuie prezentata diploma in original.

   4. Daca aveti sub 30 de ani, este recomandata asigurarea de stat; in jur de 50 eur pe luna. La Studentenwerk (Liga Studenteasca afiliata facultatii) si la Akademisches Auslandsamt (Biroul de Relatii Internationale) va pot ajuta mai departe cu liste si recomandari. Pe daad.ro gasiti o sectiune dedicata vietii in Germania, cu detalii despre costuri, asigurari etc.

   5. Dati o cautare pe www.university-ranking.de. Costurile de trai difera de la oras la oras. Atentie: unele landuri au introdus taxe de studiu, la care se adauga si cea de semestru.

   6. Intrebati la Liga Studentilor (colaboreaza cu Agentiile de Plasare a Fortei de Munca), la Biroul de Relatii Internationale, la biblioteca, aviziere, online, la institutele de cercetare din oras.
   Recomand: www. studentenjobs24.de, www.academics. de. Atentie la nr. de ore, pe care aveti dreptul sa le lucrati fara permis de munca! Si practica este cumulata la orele de munca. Pentru detalii: www.daad.ro.

   7. Consultati www.funding-guide.de. Nu am inteles exact de unde vreti sa aplicati.

   8. Daca nu se mentioneaza explicit exceptii, sfatul meu este sa procedati intocmai. La Oficiul pt. Straini e bine sa aveti si pasaportul, pt. a evita eventual discutii.


 • Întrebarea nr. 6 Laura

  Gabriela,
  Si eu sunt plecata din Romania de 6 ani, il incep pe al saptelea curand. Intrebarea mea, pentru ca am inteles ca esti in Romania acum, se refera la intoarcerea acasa.

  Mai precis, ce atitudine au avut potentialii angajatori fata de tine. Ai impresia ca procesul de angajare acum e mai transparent si bazat mai mult pe competenta?

  Ce atitudine a avut familia? Dar prietenii? (Banuiesc ca o sa spui ca au fost extraordinari, pentru ca vor citi acest articol despre tine. Dar totusi, pun aceasta intrebare)

  Cat de repede te-ai acomodat inapoi in Romania?
  Ai avut un alt 'culture shock', ca cel pe care l-ai avut cand ai plecat in Germania?

  Toate cele bune,
  Laura


  • Gabriela Ghindea

   Buna ziua, Laura,

   Multumesc pentru intrebarile foarte interesante! Ma tem ca sunt un caz putin atipic. Sunt constienta ca exista toate fenomenele mentionate de tine, dar personal eu nu cred in plecari si reveniri definitive, ca atare revenirile mele repetate in Romania sau plecarile mele din tara nu sunt privite ca ceva iesit din comun de cercul meu de prieteni, familie etc. In general revin si plec, pentru ca am mereu proiecte sau planuri neterminate si mi se pare ca le pot termina doar intr-un anumit cadru.

   In domeniul in care activez eu deocamdata, proiecte de cercetare/ educatie, "cunoasterea" ambelor culturi a fost mereu un avantaj, mai ales in proiecte internationale. Nu mi-am testat inca cu adevarat profilul pe piata muncii din Romania. Senzatia mea este, insa, ca cel putin in sectorul economic privat, lucrurile s-au mai echilibrat.

   Nu am avut niciodata reale socuri culturale, de adaptare sau readaptare. Au fost si sunt in ambele tari aspecte punctuale, precis conturate, care ma entuziasmeaza sau dimpotriva ma frustreaza. Cred ca mi-am educat un fel de mobilitate sufleteasca si mentala sa pot trai oriunde, atata timp cat gasesc un sens in ceea ce fac. Dar, repet, experientele pot fi foarte diferite.

   Da...am intr-adevar norocul sa am prieteni remarcabili. Sunt la randul lor raspanditi in toata lumea. Iar cei de acasa ma inteleg:)).

   Toate cele bune,

   Gabriela


 • Întrebarea nr. 7 Anca

  Buna ziua,
  M-ar interesa sa fac un master in Germania. Ma puteti ajuta cu urmatoarele informatii:
  - am terminat Dreptul in Romania; imi este recunoscuta diploma de licenta in Germania? Sau poate ar trebui sa mai dau niste examene de echivalare?
  - exista cursuri de master si in limba engleza sau franceza? Sau doar in limba germana?
  - daca am cazarea asigurata, cam care ar fi costurile unor astfel de cursuri si durata lor?
  - mi s-a spus ca exista firme care recruteaza masteranzi inca de cand acestia incep cursurile - este adevarat?
  Va multumesc si va doresc mult succes in continuare!


  • Gabriela Ghindea

   Buna ziua,

   Trebuie sa va interesati la universitatea la care aplicati, daca diploma dvs de licenta este de ajuns sau mai trebuie sa dati examene de diferenta. Dupa cum am mentionat anterior regulile difera considerabil de la universitate la universitate. Diploma mea de licenta (Istorie si RI) a fost de pilda de ajuns in 2001, cand am aplicat pentru un master in Germania.
   Exista posibilitatea de a studia si in lba engleza (sau in alte lbi straine), in functie de specificul masterului.
   Nu stiu sa va spun cifre concrete. Depinde de oras, de taxele de studiu, daca exista. Nu cunosc detalii despre colaborari firme-masteranzi in domeniul dvs.
   Mult succes in continuare!

17232 vizualizari
 • intrebare (Miercuri, 9 iunie 2010, 18:51)

  cristina [anonim]

  Gabriela Ghindea,

  de fapt, doua intrebari:


  1. Cum v-ati adaptat in Germania ca adolescent roman nevoit sa locuiasca mai mult sau mai putin singur pentru 6 luni sau un an?

  2. Cat din ceea ce sunteti astazi datorati sistemului de invatamant din Germania? Dar culturii germane?

  Multumesc mult
  • Raspuns (Joi, 10 iunie 2010, 13:14)

   Gabriela Ghindea [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristina

   Buna ziua,

   Nu am avut in general probleme semnificative de adaptare. Nu am stat niciodata singura-ca elev de schimb am locuit in cadrul unei familii- gazda, ca masterand am locuit la camin cu studenti din toata lumea, iar ulterior, in stagiile de cercetare am impartit mereu un apartament cu cineva. A fost mereu un bun exercitiu de raportare la alte identitati si la cea proprie.

   Stagiile din Germania au avut un impact decisiv asupra formarii mele profesionale si personale. Datorez multor culturi ceea ce sunt azi, mereu am locuit in spatii multiculturale, iar Germania nu mai este de mult doar germana:)).
 • studii postdoctorale (Miercuri, 9 iunie 2010, 20:17)

  Radu [anonim]

  Cat de deschis e sistemul pentru cineva care a terminat doctroratul in afara Germaniei sa-si gaseasca un job (post-doctorat, profesor asistent) intr-o universitate in Germania?
  In universitatile din state de exemplu, sistemul e destul de deschis si flexibil, cand un job e disponibil se organizeaza interviuri. In Romania pe de alta parte, nu e la fel. Poti sa detaliezi un pic cum e in Germania, sau la universitatea unde esti tu?

  Ce imi recomanzi, daca vreau sa obtin un post de postdoctorand in informatica de exemplu, unde am vazut multi germani lucrand pe proiecte asemanatoare cu ce fac eu acuma.
  • Raspuns (Joi, 10 iunie 2010, 13:20)

   Gabriela Ghindea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Nu cunosc zona in care activati Dvs, eu vin din domeniul stiintelor umaniste, deci nu pot sa fac estimari hazardate. Dar IT-ul este in general un domeniu foarte dinamic si deschis spre nou. Personal as incerca sa aplic tintit pentru proiecte internationale, la institute de cercetare din Germania.

   Recomand ca punct de plecare in cautarea Dvs. o baza de date realizata de DAAD in colaborare cu institutele de cercetare din Germania si DFG.

   RESEARCH EXPLORER

   Siteuri utile sunt:
   www.dfg.de; www.daad.ro; www.research-in-germnay.de

   Uitati-va si pe programele fundatiilor Max Planck sau Fraunhofer Gesellschaft.

   Mult succes!
 • burse post-doctorale (Miercuri, 9 iunie 2010, 20:50)

  Gelu [anonim]

  Care ar fi pasii de urmat, in vederea obtinerii unei burse in Germania, pentru un proaspat doctor in stiinte umane, cu cunostinte medii de limba germana?
  Care sunt sansele de a beneficia, in cazul unei burse postdoctorale, si de un curs platit pentru aprofundarea limbii germane?
  Este posibil sa desfasori o activitate de cercetare in Germania si in limba engleza, sau, de ce nu, franceza?
  Multumesc
  • Raspuns (Joi, 10 iunie 2010, 13:27)

   Gabriela Ghindea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gelu

   Buna ziua,

   Urmariti va rog sugestiile de mai sus. Site-ul daad.ro este un bun punct de plecare.

   Pentru oferte de studiu al limbii germane, urmariti siteurile Institutului Goethe sau DAAD. Exista o larga gama de posibilitati de aprofundare a limbii prin cursuri online, academii de vara, cursuri intensive. Unele dintre ele pot fi finantate prin bursa.

   De asemenea recomand si portalul pentru Germany Alumni

   www. alumniportal-deutschland.org

   Dupa ce va creati un cont, puteti accesa partea de Service. Exista acolo o sectiune vasta dedicata limbii germane.

   Succes!
 • studii universitare in Germania (Miercuri, 9 iunie 2010, 21:02)

  ECATERINA [anonim]

  1. Cand incepe anul universitar in Germania?
  2. Cu cat timp inainte de inceperea anului scolar este invitat un student admis la o facultate din Germania, de regula, sa se inmatriculeze?
  3. Este necesar ca diploma de bacalaureat sa fie prezentata in original la inmatriculare, ca si in Romania, sau este suficient sa fie predata o copie legalizata?
  4. Ce asigurare de sanatate este necesara pt. un student roman in Germania, unde si cui trebuie sa se adreseze acesta, cat costa, aproximativ?
  5. Daca aveti recomandari privind centre universitare mai convenabile financiar, dar suficient de bine cotate, pt. studii in domeniul economic (Wirtschaftswissenschaft)
  6. Ce sanse sunt sa imi gasesc un part-time job in timpul studiilor universitare si unde ar trebui sa caut?
  7. Ce sanse sunt sa primesc o bursa incepand cu al doilea an de studiu si ce criterii trebuiesc indeplinite?
  8. Am vazut pe siteurile universitatilor ca se cer copii dupa pasaport pt aplicare. Ca cetatean al unui stat membru UE trebuie sa am pasaport sau pot depunde copii dupa cartea de identitate?
  • Raspunsuri:)) (Joi, 10 iunie 2010, 13:50)

   Gabriela Ghindea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ECATERINA

   1. Anul universitar incepe in principiu la 1. oct. (semestrul de iarna). Dar trebuie vazut la fiecare institutie de invatamant superior in parte, pentru ca sistemul de invatamant superior intra in Germania in atributiile landurilor fedarale, plus exista autonomia institutionala. Ca atare exista reguli si legi diferite de functionare de la land la land. Unele studii permit inceperea cursurilor in semestrul de vara.

   2. In imediata proximitate a inceperii semestrului. Vi se comunica in scrisoarea de acceptare la universitate un interval de timp, in care trebuie sa va prezentati personal pentru inmatriculare.

   3. Pentru inscriere/ admitere ajunge o copie legalizata a diplomei de bacalaureat+ o traducere legalizata. La inmatriculare trebuie prezentata diploma in original.

   4. Daca aveti sub 30 de ani, este recomandata asigurarea de stat; in jur de 50 eur pe luna. La Studentenwerk (Liga Studenteasca afiliata facultatii) si la Akademisches Auslandsamt (Biroul de Relatii Internationale) va pot ajuta mai departe cu liste si recomandari. Pe daad.ro gasiti o sectiune dedicata vietii in Germania, cu detalii despre costuri, asigurari etc.

   5. Dati o cautare pe www.university-ranking.de. Costurile de trai difera de la oras la oras. Atentie: unele landuri au introdus taxe de studiu, la care se adauga si cea de semestru.

   6. Intrebati la Liga Studentilor (colaboreaza cu Agentiile de Plasare a Fortei de Munca), la Biroul de Relatii Internationale, la biblioteca, aviziere, online, la institutele de cercetare din oras.
   Recomand: www. studentenjobs24.de, www.academics. de. Atentie la nr. de ore, pe care aveti dreptul sa le lucrati fara permis de munca! Si practica este cumulata la orele de munca. Pentru detalii: www.daad.ro.

   7. Consultati www.funding-guide.de. Nu am inteles exact de unde vreti sa aplicati.

   8. Daca nu se mentioneaza explicit exceptii, sfatul meu este sa procedati intocmai. La Oficiul pt. Straini e bine sa aveti si pasaportul, pt. a evita eventual discutii.
 • intoarcerea (Joi, 10 iunie 2010, 3:08)

  Laura [anonim]

  Gabriela,
  Si eu sunt plecata din Romania de 6 ani, il incep pe al saptelea curand. Intrebarea mea, pentru ca am inteles ca esti in Romania acum, se refera la intoarcerea acasa.

  Mai precis, ce atitudine au avut potentialii angajatori fata de tine. Ai impresia ca procesul de angajare acum e mai transparent si bazat mai mult pe competenta?

  Ce atitudine a avut familia? Dar prietenii? (Banuiesc ca o sa spui ca au fost extraordinari, pentru ca vor citi acest articol despre tine. Dar totusi, pun aceasta intrebare)

  Cat de repede te-ai acomodat inapoi in Romania?
  Ai avut un alt 'culture shock', ca cel pe care l-ai avut cand ai plecat in Germania?

  Toate cele bune,
  Laura
  • Raspuns (Joi, 10 iunie 2010, 14:21)

   Gabriela Ghindea [anonim] i-a raspuns lui Laura

   Buna ziua, Laura,

   Multumesc pentru intrebarile foarte interesante! Ma tem ca sunt un caz putin atipic. Sunt constienta ca exista toate fenomenele mentionate de tine, dar personal eu nu cred in plecari si reveniri definitive, ca atare revenirile mele repetate in Romania sau plecarile mele din tara nu sunt privite ca ceva iesit din comun de cercul meu de prieteni, familie etc. In general revin si plec, pentru ca am mereu proiecte sau planuri neterminate si mi se pare ca le pot termina doar intr-un anumit cadru.

   In domeniul in care activez eu deocamdata, proiecte de cercetare/ educatie, "cunoasterea" ambelor culturi a fost mereu un avantaj, mai ales in proiecte internationale. Nu mi-am testat inca cu adevarat profilul pe piata muncii din Romania. Senzatia mea este, insa, ca cel putin in sectorul economic privat, lucrurile s-au mai echilibrat.

   Nu am avut niciodata reale socuri culturale, de adaptare sau readaptare. Au fost si sunt in ambele tari aspecte punctuale, precis conturate, care ma entuziasmeaza sau dimpotriva ma frustreaza. Cred ca mi-am educat un fel de mobilitate sufleteasca si mentala sa pot trai oriunde, atata timp cat gasesc un sens in ceea ce fac. Dar, repet, experientele pot fi foarte diferite.

   Da...am intr-adevar norocul sa am prieteni remarcabili. Sunt la randul lor raspanditi in toata lumea. Iar cei de acasa ma inteleg:)).

   Toate cele bune,

   Gabriela
 • Intrebare (Joi, 10 iunie 2010, 9:02)

  dana [anonim]

  Buna ziua,

  baiatul meu este la liceul german Goethe si as vrea sa stiu cum sa procedez pentru a-l inscrie la o facultate in Germania.
  Ar trebui sa fac acest lucru? Inca nu sunt decisa daca e bine sa fac asa sau sa il las sa termine in Romania o facultate. As vrea sa aflu parerea unui om care a studiat acolo si ce sanse are pentru viitor. Multumesc si succes mai departe!
  • ce trebuie facut (Joi, 10 iunie 2010, 11:11)

   M&M [anonim] i-a raspuns lui dana

   SI eu am facut liceul Goethe (terminat in 2006). M-am inscris la o facultate in Germania, si acum termin.

   Ce trebuie facut:
   1 Daca e la sectia specaila trebuie facute copii legalizate a diplomei de bac nemtesc.
   (mare atentie sa verficati ca datele de pe diploma sunt corecte unii colegi de-ai mei au pierdut un semestru pe ca numele de pe diploma nu corespundea cu cel din pasaport)
   2 daca nu e la speciala atunci trebuie Sprachdiplom nu stiu mai departe care este procesul dar cred ca este asemantor.

   Majoirtatea facultatiiolor au perioada de inscriere in vara ATENTIE s-ar putea sa fi trecut deja.
   Procesul de aplicatie este destul de asemantor si il gasiti pe pagina facultatii
   In principiu diploma de bac un formular online plus in functie de caz...

   Din punctul meu de vedere facultatea in romania este o pierdere de vreme. prea putin conteaza ce "inveti" acolo. Mai ales in cazuri ca ASE unde in 2 zile inveti de 10 ...in germania asta e cam greu (cel putin la inceput).

   Este relativ usor de gasit un job ca student. Cum e dupa studiu ... asta inca nu stiu dar din ce observ nu e prea rau
   • Raspuns (Joi, 10 iunie 2010, 14:27)

    Gabriela Ghindea [anonim] i-a raspuns lui M&M

    Buna ziua,

    Poate va ajuta ca orientare sa va uitati si pe www.study-in.de.

    Personal, recomand studiul in Germania-standard academic ridicat, internationalizare, maturizare si responsabilizare.

    Daca va faceti griji privind adaptarea, poate e benefic un an ca elev de schimb. Eu am fost in 1994- 1995 cu Youth for Understanding si m-a ajutat foarte mult in deciziile urmatoare.

    Mult succes!
 • Master (Joi, 10 iunie 2010, 10:09)

  Anca [anonim]

  Buna ziua,
  M-ar interesa sa fac un master in Germania. Ma puteti ajuta cu urmatoarele informatii:
  - am terminat Dreptul in Romania; imi este recunoscuta diploma de licenta in Germania? Sau poate ar trebui sa mai dau niste examene de echivalare?
  - exista cursuri de master si in limba engleza sau franceza? Sau doar in limba germana?
  - daca am cazarea asigurata, cam care ar fi costurile unor astfel de cursuri si durata lor?
  - mi s-a spus ca exista firme care recruteaza masteranzi inca de cand acestia incep cursurile - este adevarat?
  Va multumesc si va doresc mult succes in continuare!
  • Raspuns (Joi, 10 iunie 2010, 14:40)

   Gabriela Ghindea [anonim] i-a raspuns lui Anca

   Buna ziua,

   Trebuie sa va interesati la universitatea la care aplicati, daca diploma dvs de licenta este de ajuns sau mai trebuie sa dati examene de diferenta. Dupa cum am mentionat anterior regulile difera considerabil de la universitate la universitate. Diploma mea de licenta (Istorie si RI) a fost de pilda de ajuns in 2001, cand am aplicat pentru un master in Germania.
   Exista posibilitatea de a studia si in lba engleza (sau in alte lbi straine), in functie de specificul masterului.
   Nu stiu sa va spun cifre concrete. Depinde de oras, de taxele de studiu, daca exista. Nu cunosc detalii despre colaborari firme-masteranzi in domeniul dvs.
   Mult succes in continuare!
 • Burse (Joi, 10 iunie 2010, 10:31)

  popescu [anonim]

  Buna ziua

  Am o fica de 15 ani in clasa a IX a la liceul Moisil din Bucuresti sectia informatica care cunoaste germana si mi-as dori pentru ea o bursa sau un program de studiu Germania sau Austria sau o alta tara vorbitoare de limba germana.
  Ce ma sfatuiesti , este bine pentru ea , este dificila acomodarea , ce sanse are sa munceasca acolo?

  Multumesc
  Mihaela
 • intrebari (Joi, 10 iunie 2010, 11:14)

  Gusti [anonim]

  1. ce ar trebui sa faca un adolescent care anul asta intra la liceu pentru a studia intr-o facultate din Germania? (ex.: sa invete limba foarte bine, sa faca actiuni de voluntariat, sa aiba medii foarte mari).
  2. ce ar trebui sa faca un parinte care vrea sa-si trimita copilul sa studieze in Germania? (sa stringa bani? citi? cum se poate obtine o bursa etc.)
 • date generale (Joi, 10 iunie 2010, 11:52)

  cg [anonim]

  1) Cat costa studiul in Germania?
  2) Cat poate sa acopere o bursa si care sunt cerintele pentru a o obtine?
  3) Ce teste de limba germana sunt necesare? DAF-ul e bun? Cu ce procent trebuie luat?
  4) Bacul din Romania se echivaleaza sau trebuie dat un test in plus? Daca da, ce test si cu cat timp inainte de admitere?
  5) Exista posibilitatea de a petrece un an din timpul facultatii in alta tara?
  6) Care sunt costurile pentru cazarea intr-un camin din Germania si ce alte posibilitati de cazare mai exista?
  7) Daca fac facultatea acolo, care sunt sansele de angajare in Germania? Dar in alte tari (mai dezvoltate decat Romania)?
  Multumesc pentru raspunsuri
 • intrebare... (Joi, 10 iunie 2010, 11:53)

  Ovidius [anonim]

  Buna ziua,

  Am devenit Doctor in Germania si as dori sa stiu daca aveti cunostiinta de ceva societati sau site-uri care ar avea o relevanta in gasirea unui job academic? Se poate discuta si prin telefon, dupa terminarea acestei discutii? (Nu e necesar sa treceti tel pe site, doar un simplu email catre aderesa mea, pe care o aveti). Multumesc anticipat.
 • Master (Joi, 10 iunie 2010, 12:23)

  Anca [anonim]

  Buna ziua.
  Am mai postat aceste intrebari in urma cu mai bine de doua ore, insa din pacate nu au aparut impreuna cu celelalte 6 de mai sus. Sper ca de data aceasta sa apara.
  V-as ruga sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
  - sunt absolventa de Drept in Romania si as vrea sa urmez un Master in Germania - in ce masura mi-ar fi recunoscuta diploma de licenta in Germania? Trebuie sa sustin niste examene de echivalare?
  - Pot sa urmez un Master in limba engleza sau franceza ? Cam care ar fi costurile unui astfel de Master si durata?
  - este adevarat ca firmele recruteaza masteranzi inca de cand acestia incep acest tip de cursuri?

  Va multumesc mult si mult succes pe mai departe!
 • Finantare (Joi, 10 iunie 2010, 12:36)

  Alexandru [anonim]

  Ce posibilitati exista pentru finantarea unui master in Germania, burse, sponsorizari, credite? Exista timp pentru a munci part-time pentru a te intretine?
 • Afaceri Europene (Joi, 10 iunie 2010, 12:45)

  UE [anonim]

  La fiecare intitutie, minister, primarie s-au infintat departamente de Afaceri Europene, angajatii acestora nu au nici un fel de competenta, cunostinte, pregatire, experienta in Relatii internationale, Europene. Eu am inaintat o petitie chiar la Guvern- Departamentul pentru Afaceri Europene si nu au putut oferii o solutie iar Comisia Europeana a inregistrat-o ca esec pentru statul Roman. De ce mediul academic nu propune niste criterii care trebuiesc indeplinite ce persoanele care se angajeaza in aceste departamente?
 • burse & joburi (Joi, 10 iunie 2010, 13:06)

  Barna [anonim]

  Buna ziua,
  1.Se poate aplica pentru o bursa inainte sa ma inscriu la vreo universitate?

  2.Ce burse exista in afara celor oferite de DAAD (m-ar interesa informatica, Bachelor), si daca exista burse oferite de landuri in parte (NRW mai precis)?

  3.Trebuie permis de munca ca si student si cate ore se poate lucra in timpul studiilor?

  Multumesc mult!
 • adaptare la sistemul de invatamant german (Joi, 10 iunie 2010, 13:17)

  cristi matei [anonim]

  Buna ziua,

  1.
  Am un baiat de 16 ani, clasa ix a la un liceu din Bucuresti ( matem - informatica intensiv engleza ). stie bine limba engleza dar nu (inca) si limba germana. Mama locuieste in Munchen de ceva ani si inainte de a incepe clasa xi a doreste sa-l ia in Germania .
  Se poate descurca numai cu engleza, exista scoli de stat / private unde se poate invata doar in engleza sau trebuie neaparat sa vorbeasca si limba germana?

  2. credeti ca este mai bine pentru fiul meu sa termine liceul in Romania si apoi sa continue studiile in Germania sau se poate face ''din mers'' acest transfer inainte de terminarea liceului in Bucuresti?
  Este un baiat cu potential intelectual, destul de adaptabil, dar nu pot cuantifica potentialul lui de adaptare la o asa schimbare...


  multumesc frumos

  cristi matei
 • Facultate in Munchen (Marţi, 6 iulie 2010, 12:55)

  Silvia [anonim]

  Buna ziua. Sunt inca la liceu, cu profil economic(contabilitate).
  As vrea sa fac facultatea de stiinte economice in Munchen, insa nu cunosc limba germana, doar engleza.
  Exista posibilitatea sa o fac in lb. engleza?
  Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a ma inscrie? Rog raspuns explicit.Multumesc.
 • vreau sa fac facultate in gremania (Miercuri, 15 septembrie 2010, 14:13)

  sergiu [anonim]

  cum pot sa intru la o facultate in germania daca sunt cetatean al republicii moldova si ce trebuie
 • diplome recunoscute (Duminică, 17 octombrie 2010, 19:39)

  radu gabriela [anonim]

  am o diploma de bac de pe urma terminarii unui liceu de chimie in prezent fac o scoala de asistenti medicali de farmacie acreditata dupa terminare acesteia as dori sa merg in germania sunt recunoscute in germania cele 2 diplome cea de bac si cea de la scoala postliceala de asistenti de farmacie?
  va multumesc anticipat
 • De la Gymnasium (Germania )la liceu in Romania (Marţi, 23 noiembrie 2010, 19:52)

  Karina Sch. [anonim]

  Baiatul meu a studiat pana in clasa a VI a la Johanes Honterus in Brasov ,iar din calsa a VII studiaza in Germania la Gymnasium sectia uman limbi straina ,acum este in calsa a X a si la anul implineste 18 ani ,doreste sa se intoarca din nou la Liceul Johanes Honterus in Brasov ,pentru ca nu sa obisnuit cu sistemul de aici .Va rog spuneti-mi ce acte sunt necesare pentru reintoarcerea din nou la acest liceu.
 • Relatii Internationale (Vineri, 28 ianuarie 2011, 14:17)

  Vale [anonim]

  As vrea sa studiez Relatii Internationale in Germania, este necesara diploma care sa ateste cunostinte de limba germana(gen cele ale Institului Goethe sau TestDaF) ?
  Ca limbi straine am invatat engleza si franceza si vreau sa stiu daca sunt nevoita sa fac si un curs de germana.
  Multumesc!
 • facultatii in germania (Vineri, 25 februarie 2011, 0:56)

  alexandru [anonim]

  A s dori sa ma inscriu la o facultate din germania am incercat la ambasada dar degeaba.cum imi pot alege o facultate exista un site ceva care sa afiseze mai multe faculatii din germania?si cum ma pot inscrie?trebuie trimisa o scrisoare catre facultatea respectiva?va multumesc
 • Buna Gabriela (Marţi, 15 martie 2011, 21:14)

  catalina [anonim]

  Eu sunt eleva in clasa a 11a si am inceput sa ma interesez din timp in legatura cu facultatea pe care o voi urma.inca nu m-am decis,dar ceea ce stiu sigur este ca sunt decisa sa studiez in germania.In primul rand,trebuie sa mentionez ca inca nu cunosc foarte bine limba germana.in schimb am auzit ca exista posibilitatea de a urma cursurile in limba engleza prin intermediul unui program special.O alta problema ar consta in faptul ca inca nu stiu ce sa aleg.Am vazut ca tu ai terminat relatii internationale.Imi poti spune te rog in ce constau studiile si in ce domeniu ma pot angaja dupa terminarea facultatii? Mentionez ca as mai fi interesata si de turism. In privinta costurilor,tu cat ai platit taxa scolara(pe semestru)?Este usor sa iti gasesti de munca in timpul studentiei? cam cat poate castiga un student pe luna?
  Iti multumesc anticipat pt timpul acordat. Mult succes in continuare!
 • Transfer (Luni, 9 mai 2011, 21:18)

  Emmy [anonim]

  Sunt in clasa a X!-a in romaia.As vrea sa ma transfer la un liceu din Germania.Care sunt sansele sa fiu acceptat?Ce pregatire o sa urmez,privind limba?De ce acte e nevoie?Va multumesc!
 • facultate (Luni, 30 mai 2011, 19:05)

  pavel mara [anonim]

  buna ziua! as dori sa intreb daca pentru a urma o facultate in germania este necesar sa dai un examen eliminatoriu.
 • continuarea studiilor in Germania (Duminică, 31 iulie 2011, 15:21)

  Maria Izabela [anonim]

  Buna ziua,
  Am terminat clasa a 9 a si vreau sa imi continui studiile in Germania, ce acte imi sunt necesare pt acest lucru? Clasele 1 - 8 le-am efectuat intr-o scoala iar apoi am fost repartizata la alt liceu pt clasa a 9 a. In Romania, la liceul unde am efectuat clasa a 9 a, mi s-a spus ca sunt obligatorii 10 ani de studiu si ca dosarul nu mi-l pot da, mi-au dat o adeverinta de studii din care reiese ca am efectuat clasa a 9 a, iar dosarul a ramas la ei si mi-au spus ca eu raman in continuare ca fiind in acel liceu si ca mi-l pot da la anul, dar fiin in continuare in liceu la ei voi fi cosiderata ca nu am venit tot anul si ca voi fi data repetenta. Va rog sa imi raspundeti si sa ma ajutati. Va multumesc mult!
 • masterat (Joi, 29 septembrie 2011, 17:33)

  dea [anonim]

  1.care este diferenta dintre sistemul educational romanaesc si german? ( in special universitar) si in ce sens este diferit?
  2.este ceva in sistemul german-economic, social, politic- care ar constutui un model pt tara noastra?
 • Continuare studii (Vineri, 10 februarie 2012, 16:58)

  inna [anonim]

  Buna ziua!
  Am facut in Romania Facultatea de Biologie dar nu am terminat-o, mi-au mai ramas cateva examene restante. Acum sunt in Munchen, lucrez, dar as dori sa imi continui studiile in domeniul biologiei aici. Cineva mi-a spus ca pot face o continuare de studii. As vrea sa stiu daca intr-adevar este posibila continuarea studiilor.
  Va multumesc!
 • lucrez in germania si as dori sa fac o facultate a (Marţi, 10 aprilie 2012, 13:49)

  CATALIN [anonim]

  buna momentan sunt in germania,,lucrez la o companie in domeniul it as dori sa fac o facultate aici,, ce imi trebuie....mentionez ca stau la o fam de germanii la familia prietenei mele care e germana
 • diplome recunoscute in Germania (Vineri, 24 august 2012, 23:42)

  anna [anonim]

  Buna ziua,imi puteti spune daca diploma de Psihologie de Spiru Haret e recunoscuta in Germania? Dar liceul pedagogic din Romania si masterul in Management educatiei la o universitate de stat? Va multumesc!
 • Diploma de licenta (Joi, 25 octombrie 2012, 19:59)

  Ana [anonim]

  Buna ziua, stiti cumva daca diploma de licenta in drept din Germania, este recunoscuta sau echivalata de statul roman? Vreau sa studiez in Germania, Munchen si imi este teama ca diplomele sa nu fie recunoscute...
  Multumesc mult anticipat!
 • Liceu (Marţi, 7 ianuarie 2014, 20:01)

  Iulia B [anonim]

  Buna ziua!

  Momentan sunt eleva in Romania, in clasa a 11-a. Nu am facut germana deloc, iar pentru clasa a 12-a doresc sa plec in Germania. Exista posibilitatea de a intra la o facultate din Germania daca fac clasa a 12-a acolo?


  Multumesc!
 • facultate in Germania (Joi, 30 ianuarie 2014, 20:00)

  Cheaptanariu Cosmina [anonim]

  Buna, sunt eleva la un liceul teoretic- filologie in clasa a xi-a si m-ar interesa sa studiez in strainate. As vrea sa fac drept, drept international in special. As dori sa stiu daca exista asemenea universitati in Germania, ce rating au la nivel european. Precizez ca limba de circulatie pe care o stiu este Engleza,urmand sa imi dau CAE si IELTS. Germana nu stiu, avand in vedere ca abia am inceput sa apofundez aceasta limba. Exista vreo universitate cu predare in limba engleza, si daca da ce sanse am sa imi gasesc un job dupa facultate in Germania sau in Europa.?
  Multumesc mult!
 • Studii universitare (Duminică, 20 iulie 2014, 21:06)

  StirbuMihaela [anonim]

  Buna ziua, anul acesta termin clasa a 12-a si vreau sa imi continui studiile in Germania, problema este ca nu prea stiu ce anume trebuie sa fac, limba nu o cunosc decat foate putin. Am auzit ca te ajuta facultatea cu un an de perfectionare a limbii este adevarat? Ce acte imi trebuie ? Parintii mei locuiesc in Germania si as vrea sa fiu langa ei. Multumes
 • transfer de studii in Germania (Joi, 7 august 2014, 19:43)

  Bianca Elena [anonim]

  Buna!

  Numele meu e Bianca si am terminat primul an de licenta la Facultatea de Psihologie, UBB, Cluj-Napoca. M-am decis sa-mi fac transfer la Freie Universitaet Berlin, tot pe acelasi domeniu, dorind sa continui anul 2 acolo. Am depus toate actele, iar acum stau si astept un raspuns. Din pacate, voi afla daca am fost acceptata abia dupa mijlocul lunii septembrie, dar eu, in prima saptamana a lunii septembrie, trebuie sa-mi depun cererea de transfer aici, la Cluj. Dar eu inca nu voi avea raspunsul primit. (ah, ca sa nu mai vorbim de cazare, pentru ca in Berlin nu-mi pot cauta cazare daca nu stiu sigur daca am fost acceptata sau nu).
  Cam ce as putea face in acest sens? Cei de la Berlin nu vor sa-mi dea un raspuns mai devreme, iar cei de la Cluj nu vor sa prelungeasca deadline-ul pentru cererile de transfer. Care ar fi solutia? Sau cunoasteti pe cineva care si-a facut transfer de studii de la o facultate din Romania la FU Berlin si cu care as putea lua legatura?

  Astept raspuns, multumesc anticipat!

  Cu drag, Bianca
 • studiile (Vineri, 16 februarie 2018, 19:19)

  Alex [anonim]

  Buna ziua, am facut 11 clase si m-am mutat in Germania. Sunt de 3 luni aici si as vrea sa intreb, ce pasi trebuie sa urmez ca sa continui stiudiile. Pot face a 12 sau mai trec o data a 11 clasa? Apropo, nu cunosc bine inca limba germana. Va multumesc.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii