Tincuta Baltag
Foto: CampusNews

VIDEO Tincuta Baltag, directorul Fundatiei Dinu Patriciu: Motivul pentru care noi am pornit bursele Orizonturi Deschise a fost ca sa oprim exodul creierelor

de Magda Barascu CampusNews

Vineri, 11 iunie 2010, 19:10    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

"Bursele Orizonturi Deschise se adreseaza tinerilor romani care-si doresc sa urmeze un program de master sau doctorat in strainatate", spune Tincuta Baltag, directorul Fundatiei Dinu Patriciu intr-un interviu CampusNews. "Exista doua criterii pentru a putea aplica la acest program: sa fii cetatean roman si sa fii deja inscris la un program de master la una din cele mai bune universitati ale lumii."Care este profilul candidatului care ar avea cele mai multe sanse la bursele Orizonturi Deschise? Ce criterii trebuie sa indeplineasca, ce conditii?

Sunt mai multe criterii relevante. Prestigiul universitatii este un criteriu foarte important, dar de asemenea si eseul. Felul in care acest candidat reuseste sa ne transmita prin acest eseu, pasiunea pentru domeniul respectiv, motivele care l-au determinat sa aleaga programul, sau universitatea sau tara in care a ales sa plece. Dar mai ales este foarte important sa ne descrie ce va face el cand se va intoarce in Romania cu ceea ce a studiat. Motivul pentru care noi am pornit Orizonturi Deschise a fost sa oprim exodul creierelor. Si-atunci ne dorim tineri pasionati, energici care-si doresc sa schimbe Romania in bine. 

Scrisorile de recomandare sunt de asemenea foarte importante. Am observat, din pacate, ca destui de multi candidati prefera sa-si scrie singuri scrisoarea de recomandare si-apoi s-o dea la semnat. Si noi ne dam seama, este important ca scrisoarea de recomandare sa fie scrisa chiar de acea persoana: din mediul academic, din business, chiar nu conteaza, dar sa fie tratate cu seriozitate. 

Parcursul academic

Este important ca acesti candidati sa fi avut un parcurs academic bun, sa vedem ca au avut rezultate scolare bune, dar de asemenea avem si-un criteriu al activitatilor extracuriculare si acesta inglobeaza mai multe: conferinte la care a participat ca speaker, workshop-uri, training-uri, participari la activitati de voluntariat, colaborari cu organizatii neguvernamentale, de exemplu, carti scrise, samd. Toate aceste lucruri sunt relevante si importante in selectia noastra.

Cate burse sunt anul acesta si care este suma investita?

Anul acesta acordam 104 burse in total si asta, deoarece 4 dintre fostii nostri bursieri au ales sa ramana in tarile in care au studiat si-atunci au trebuit sa ne plateasca bursa inapoi. 

104 burse in 2010, dintre care 31 sunt alocate bursierilor care au inceput anul trecut programul de master si-l continua, sunt vechii nostri bursieri.

Avem 73 de burse pentru candidatii noi din anul acesta. Fiecare bursa are o valoare maxima de 15.000 de dolari fiecare, in functie de nevoile candidatului. Pentru ca exista si unele programe in care ei nu au nevoie de atatia bani. Si-atunci ne adaptam la nevoile efective ale candidatilor. 

Cum ati ales numarul de locuri pentru fiecare domeniu de studii?

A fost o discutie impreuna cu juriul. In fiecare an avem aceasta discutie si incercam sa ne dam seama de ce avem noi nevoie in Romania de fapt? Care sunt calificarile, care sunt directiile profesionale care au inceput sa aiba un trend descrescator. 

Si in aceasta perspectiva am descoperit ca avem din ce in ce mai putini ingineri, IT-stii ne cam pleaca, si de aceea avem o pondere destul de crescuta in domeniile stiintelor tehnice, ingineriei, IT, dar si economie, finante, banci. Anul acesta si anul trecut am alocat pondere mai mica pentru stiinte socio-umane unde avem foarte foarte multi candidati, si alte domenii precum medicina, arhitectura.

Domeniile cele mai sprijinite si anul trecut si anul acesta sunt inginerie, IT, economie, MBA-uri, finante, banci.

Ce se intampla in cazul in care termin programul de master si sunt acceptat la un program de doctorat sau la un MBA in tara respectiva sau in alta tara?

Angajamentul nostru e pe termen lung si asta se refera si la bursierii din Inventeaza-ti viitorul si la bursierii din Orizonturi Deschise. Odata ce ai intrat in acest program, poti sa te bazezi pe sprijinul nostru, daca ti-ai indeplinit si tu obligatiile. 

Pentru ca bursa pentru al doilea an, al treilea an, depinde si de rezultatele academice pe care le-ai avut in ultimul anul precedent. Asadar un bursier care doreste sa primeasca finantare si pentru al 2-lea an de master, trebuie sa ne dovedeasca ca s-a aflat printre primii 35% din cohorta lor in primul an. Si da, putem oferi finantare in Orizonturi Deschise si pe 5 sau 6 ani, cumulat masterul cu doctoratul.

Ce se intampla daca termin programul de studii in tara respectiva si primesc o oferta de slujba in tara respectiva?

Este o alegere complicata, sunt sigura. Exista acest contract de bursa privata pe care bursierii nostri il semneaza si prin care se angajeaza sa se intoarca in Romania. Ei au de facut o alegere: pot intr-adevar sa ramana in tara in care si-au facut studiile, dar atunci trebuie sa ne plateasca inapoi bursa. 

Sau se pot intoarce, si-atunci ii vom sprijini si vom face tot ceea ce este posibil sa-si gaseasca un loc de munca decent si sa-si gaseasca un loc de munca potrivit pentru aceasta misiune pe care noi cu totii ne-am asumat-o, sa transformam Romania. 

Din experienta anilor trecuti, ce se intampla cu bursierii dupa ce se intorc? Cati raman si lucreaza in Romania, cati pleaca inapoi?

Deocamdata as spune ca experientele sunt pozitive, mai bune decat ne asteptam., pentru ca cei mai multi dintre cei care s-au intors, si-au gasit de lucru. Nu si-au gasit toti de lucru in prima luna, in a doua luna, dar in a treia si-a patra oricum si-au gasit.

Acum cred ca mai avem doar doi sau trei bursieri care-si cauta de lucru, in rest toti s-au angajat si s-au angajat in pozitii ok, s-au angajat in banci, avem un bursier care si-a dezvoltat propria afacere. A venit aici cu o idee de afaceri creand deja alte locuri de munca. 

Lucrurile merg bine spre deosebire de alte programe guvernamentale care au esuat din punctul acesta de vedere. Prin flexibilitatea pe care o oferim, noi nu-i obligam sa se angajeze nici la stat, nici la privat, nici la o anumita companie. Pot de altfel sa-si dezvolte propria afacere, deci nu trebuie sa se angajeze neaparat.

Ce sfaturi aveti pentru candidatii de anul acesta?

Sfatul este intotdeauna sa ia foarte in serios procesul de aplicatie, sa nu lase un anumit criteriu nedescoperit. Sa numesc activitati extracuriculare: daca nu scrie nimic acolo este posibil ca un candidat foarte bun sa fie picat.

  • Scrisorile de recomandare trebuie sa fie scrise de catre cei care recomanda.
  • Eseul trebuie intr-adevar sa ne arate ca acea persoana chiar intentioneaza sa se intoarca in Romania si sa construiasca ceva aici, sa aiba o abordare constructiva si pozitiva.
  • Avem unii candidati care considera ca daca au fost acceptati la Oxford, atunci nu mai conteaza celelalte mici detalii, dar ele, repet conteaza.

Toate criteriile noastre de selectie sunt publice pe site, trebuie sa le ia foarte in serios si sa-si aloce timp sa scrie acel eseu, si sa umble dupa oamenii relevanti sa obtina acele scrisori de recomandare.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1204 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii