Andrei Rigu
Foto: CampusNews

​​VIDEO Andrei Rigu, absolvent al programului Lideri pentru Justitie: Sistemul juridic din Romania totusi nu este atat de rau pe cat are imaginea

de Magda Barascu CampusNews

Joi, 14 octombrie 2010, 7:45    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

"Consider ca nu se pune accentul pe oameni indeajuns de mult. Consider ca finantarea este o problema. Daca vrem o justitie impartiala, corecta si rapida trebuie sa ii oferim conditiile necesare, trebuie sa beneficieze de fondurile pe care le solicita", spune un Andrei Rigu, un tanar absolvent de 23 de ani, intr-un interviu CampusNews. "De asemenea in cadrul programului de reforma, al fiecarui lucru pe care il face fiecare actor al sistemului, trebuie sa existe perseverenta, continuitate. Nu se poate face reforma intr-o luna, intr-un an, in doi ani."
Ce este programul Lideri pentru Justitie

Lideri pentru Justitie este singurul program de leadership pentru tineri juristi. Este dezvoltat de biroul din Romania al Fundatiei Konrad Adenauer si se adreseaza tinerilor juristi din ultimul an de facultate cu varsta de pana la 30 de ani. La editia la care am participat eu, cel mai in varsta participant avea 30 de ani. Se adreseaza tuturor categoriilor de juristi: procurori, avocati, judecatori, consilieri, din toare regiunile tarii, cu toate background-urile posibile.

De ce m-am implicat eu

In general sunt o persoana destul de activa. M-am implicat din timpul facultatii in mai multe proiecte. Si cum am vazut anuntul de recrutare pentru acest proiect, mi s-a parut foarte interesant: am citit titlurile sesiunilor de lucru, mi-au placut si-am zis ca vreau sa fac parte din acest program. Mi-am trimis CV-ul, am trimis eseul pe care ni-l cer cei de la fundatie, si dupa un anumit timp am fost chemat la interviu.

Asteptarile mi-au fost depasite, am facut lucruri pe care nu mi le imaginam c-o sa le fac. Oamenii cu care am lucrat au fost extraordinari, am lucrat foarte bine in echipa. Si recomand cu placere oricarei persoane care se incadreaza in cerintele respective. 

De ce este util un astfel de proiect

Este util pentru ca in primul rand beneficiezi de training profesionist, la un nivel foarte inalt. Afli de la traineri cum sa lucrezi in echipa, cum sa vorbesti in public, cum sa-ti organizezi task-urile, iar de la speakerii invitati la fiecare sesiune de lucru aflii despre sistemul de justitie din Romania, din toate punctele de vedere: al avocatilor, al judecatorilor, al procurorilor, afli cu ce se mamanca justitia in Romania. Cu informatiile de la traineri, afli cum te poti implica tu, cum poti modifica tu anumite lucruri in sistem. Acesta este scopul programului, ca noi sa capatam niste cunostiinte pe care sa le putem aplica efectiv in sistem ca sa modificam lucrurile in bine, sa le imbunatatim.

De ce este utila introducerea unui curs de educatie juridica in licee

La o anumita sesiune de lucru, am avut foarte multe idei despre un proiect pe care am vrea sa-l facem impreuna, iar educatia juridica in licee a fost ideea care a capatat cele mai multe voturi pentru. Asa ca ne-am apucat de treaba: am pus la punct o curricula, un plan de actiune, un plan de finantare si ne-am gandit ca trebuie si o asociatie care sa se ocupe de acest proiect, dar nu numai.

Dorim ca asociatia sa devina un loc de intalnire si de discutii al tuturor absolventilor programului Lideri pentru Justitie, sa devina o comunitate de lideri pentru justitie.

Introducerea unui curs de educatie juridica in licee este esentiala. Consideram ca este un moment oportun pentru ca tinerii sa capete astfel de notiuni. Este momentul in care ei incep sa-si constientizeze locul in societate, in care isi dau seama de actiunile lor si incep sa discearna, si consideram ca este esential sa cunoasca anumite aspecte ale vietii care sa le permita sa fie niste cetateni buni. De exemplu: sa cunoasca aspecte de infractiuni rutiere, de violenta in familie, dar si aspecte de functionare a statului, de constitutionalitate, de drepturile lor fundamentale. Este important sa aiba acest bagaj de cunostiinte inainte sa plece si mai hotarat in viata.

Ce este Asociatia europeana a studentilor in drept ELSA Bucuresti si de ce m-am implicat ca voluntar

Asociatia europeana a studentilor in drept ELSA Bucuresti imi este foarte draga. M-am implicat activ timp de patru ani, atata timp cat a durat facultatea, si inca o mai fac atunci cand e nevoie in foarte multe proiecte.

Romania este doar una din cele 40 de membre ale asociatiei ELSA. Este cea mai mare asociatie a studentilor din drept din intreaga lume. Dezvolta proiecte de training, seminarii, conferinte, vizite de studiu. Un alt aspect foarte important al asociatiei este practica. Un membru al asociatiei din Romania isi poate alege un loc de practica daca i se potriveste si daca e si el potrivit pentru locul respectiv in aproape orice tara din Europa. Poate sa stea acolo de la 2 la 6 luni, sau mai mult. Practic asociatia face educatie non-formala, un aspect care lipseste foarte mult in universitatile din Romania, in educatia din Romania.

De ce am ales sa studiez la facultatea de drept

Am terminat profilul real al Colegiului National George Cosbuc. Si facultatea de drept nu pare o solutie foarte logica din punctul asta de vedere. Dar am considerat ca mi se potriveste cel mai mult si n-am fost dezamagit. Mi-a folosit foarte mult, mi-a deschis orizonturi. Am descoperit ELSA care m-a ajutat si mai mult, programul Lideri pentru Justitie. 

Problemele sistemului judiciar din Romania vazute de un proaspat absolvent de 23 de ani

Consider ca nu se pune accentul pe oameni indeajuns de mult. Consider ca finantarea este o problema. Daca vrem o justitie impartiala, corecta, rapida trebuie sa ii oferim conditiile necesare, trebuie sa beneficieze de fondurile pe care le solicita. De asemenea in cadrul programului de reforma, al fiecarui lucru pe care il face fiecare actor al sistemului, trebuie sa existe perseverenta, continuitate. Nu se poate face reforma intr-o luna, intr-un an, in doi ani. Trebuie sa continue, sa persevereze, sa nu renunte pentru a face schimbarea pe care o solicita, de care are nevoie.

Sistemul juridic din Romania totusi nu este atat de rau pe cat are imaginea

Sunt foarte multi judecatori, procurori, executori, avocati, care isi fac treaba foarte bine, la nivel european, la acelasi nivel cu ceilalti colegi din Uniunea Europeana. E adevarat ca sunt multe cazuri de coruptie, multe lucruri care nu merg cum trebuie, dar sa nu le vedem numai pe acelea, sa le vedem si partile bune ale sistemului care exista si sunt multe. Daca o sa le scoatem si pe acelea in evidenta, si daca o sa incercam sa le multiplicam acolo unde nu merge, sistemul se va reforma.

De ce am incredere in Romania si cum cred ca pot s-o schimb

Multi colegi hotarasc sa plece sa studieze si poate sa ramana in alte tari. Eu nu sunt de aceeasi parere, am avut aceeasi dilema chiar in primavara acestui an cand am terminat facultatea: sa ma duc sa fac un master inafara, sa incerc sa-mi gasesc un loc de munca acolo. Am ales sa raman. Consider ca Romania are potential, in aproape orice domeniu este loc de crestere. Daca reusesti sa aduni niste oameni, sa vii cu niste idei, si mai ales sa perseverezi in ideile tale, sa ai incredere in ideile tale si in cei din jur, o sa reusesti sa faci ce ti-ai propus la tine in tara. Si-o sa faci pentru cei din jurul tau, pentru cetateni romani. Si poate o sa ai o satisfactie mai mare.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1603 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  O parere (Joi, 14 octombrie 2010, 13:13)

  Artific [anonim]

  "Sistemul juridic din Romania totusi nu este atat de rau pe cat are imaginea", ci mult mai rau...
  "Daca vrem o justitie impartiala, corecta si rapida trebuie sa ii oferim conditiile necesare, trebuie sa beneficieze de fondurile pe care le solicita" - La 23 de ani cit are baiatul, nu ma mira afirmatia....Haideti sa solicitam toti cit vrem, si daca nu primim, nu ne facem treaba....cam asa suna parerea baiatului...
  Justitia in ro e varza, cu toate ca e cel mai bine finantata, in conditiile in care, pentru a studia dreptul n-ai nevoie decit de o buna memorie...si poate nici aia...iar munca nu se compara cu cea de profesor, sa nu mai spun medic...
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns la o parere (Joi, 14 octombrie 2010, 16:59)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui Artific

   Imi cer scuze daca voi parea dura,dar sunt 48 de facultati de drept in Romania(iar la majoritatea se intra destul de greu si doar daca demostrezi ca ai folosit mai mult decat memorarea ca metoda de invatare...si asta doar la admitere) si pentru a deveni profesor,invatator,educator iti trebuie obligatoriu doar un modul psihopedagogic.

   Altfel spus cu totii am fost la scoala,dar putini am facut dreptul. Cu toate acestea ne consideram in masura sa ne plangem in special atunci cand nu avem o perspectiva impartiala asupra problemei.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii