Alexandru Ghita
Foto: CampusNews
 documente
(26 Oct 2010) PDF, 459KB

VIDEO Alexandru Ghita, presedintele Grupului Educativa, a discutat online despre elevii romani care aleg sa invete in strainatate

de Magda Barascu CampusNews

Marţi, 26 octombrie 2010, 13:32    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Numarul de elevi romani care aleg sa invete in strainatate creste de la an la an. De ce prefera sa studieze intr-o tara straina si care sunt conditiile pe care le ofera scolile din vest? Care sunt tarile din Uniunea Europeana unde invatamantul superior este gratis si cum te poti inscrie la o astfel de universitate? Cum poate un elev roman sa acceseze burse in Franta, Germania, Marea Britanie? Alexandru Ghita, presedintele Grupului Educativa, a discutat online despre elevii romani care aleg sa invete in strainatate.Grupul EDUCATIVA consiliaza gratuit orice elev care doreste sa aplice la o universitate internationala.
Citeste mai multe despre     |   |   | 

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Partal Harieta

  Cred ca in conditiile actuale din invatamantul romanesc - ma refer la legislatie - marea parte a copiilor ar prefera sa studieze in alta tara. Daca aceasta lege a educatiei se va aproba, in forma actuala, putem presupune ca toti elevii care nu vor participa la concursuri nu au dreptul sa invete la un liceu. As dori sa va intreb pe dvs. si pe toti cei care elaboreaza legi pentru invatamant daca isi mai aduc aminte de perioada lor scolara si daca erau buni la toate materiile si olimpici la toate disciplinele? Cum sa nu plece copiii (care isi permit) din tara cand invatamantul nostru a devenit o "tortura" si nu o educatie in adevaratul sens al cuvantului?


  • Alexandru Ghita

   Nu cred ca oamenii care fac legi acum sunt in mod necesar cei care erau buni la olimpiade sau la toate materiile. De altfel, performanta la astfel de materii nu e neaparat un indicator pentru abilitatea de a administra un sistem cat mai degraba o marca a pasiunii pentru un domeniu si a disponibilitatii de a face eforturi deosebite pentru a atinge excelenta in acel domeniu.
   In alta ordine de idei, plecarea la studii in strainatate nu ar trebui sa fie vazuta doar ca o supapa de evadare, ci ca o etapa normala de extindere a experientelor personale si a orizonturilor cunoasterii.


 • Întrebarea nr. 2 Magda

  As dori sa-mi raspundeti la intrebările din articol, mai exact la :
  1.Care sunt tarile din Uniunea Europeana unde invatamantul superior este gratis si cum te poti inscrie la o astfel de universitate?
  2. Cum poate un elev roman sa acceseze burse in Franta, Germania, Marea Britanie?


  • Alexandru Ghita

   1. Invatamantul superior este gratis in tarile nordice (Danemarca, Suedia etc), puternic subventionat de stat in Franta, Germania, Olanda si partial subventionat in Marea Britanie.
   Detalii despre procesul de inscriere / admitere sunt disponibile pe site-ul fiecarei universitatii. In plus la Romanian International University Fair (www.riuf.ro) puteti sa stati de vorba cu reprezentantii universitatilor care va pot oferi raspunsuri la intrebarile dumneavoastra. In cursul anului colegii mei de la EDMUNDO (www.edmundo.ro) va stau la dispozitie cu consiliere gratuita pentru alegerea programelor de studiu si realizarea dosarelor de inscriere.
   2. Burse se pot obtine fie direct de la universitati - in cadrul procesului de admitere, fie de la diversi finantatori (de tipul Fundatiei Dinu Patriciu, DAAD, Comisia Fulbright etc). Insa ar fi eronat sa credem ca toti studentii romani studiaza cu burse. Undeva sub 5% din ei isi finanteaza studiile cu bursa integrala si sub 50% primesc orice fel de bursa. DAR, pentru multe destinatii sub disponibile variante de finantare complexe care includ credite de studiu, stipendii pentru cerecetare / munca alaturi de profesori, munca part-time in cadrul facultatilor sau in afara acestora samd.


 • Întrebarea nr. 3 Mihai

  O educatie foarte buna se poate obtine si in Romania, mai ales la nivelul de liceu. Dincolo e foarte scump, dar chiar daca s-ar plati integral bursele, se pare ca pericolele sunt extrem de mari. Am gasit articolul "Un cometariu CENZURAT de mass media, sau ce nu avem voie să aflăm despre America" in care e vorba despre educatia americana.
  Cat de mari sunt beneficiile unei astfel de miscari, comparativ cu pericolele la care ne expunem ?


  • Alexandru Ghita

   Cred ca ar fi prapastios din partea noastra sa credem ca pericolele "dincolo" sunt mult mai mari decat in Romania. Sunt milioane de studenti care studiaza anual in alta tara decat in cea de origine si numarul acestora creste in mod cu cel putin 10-15% pe an de vreo 20 de ani.
   Beneficiile educatiei de calitate sunt imense. Cercetari stiintifice arata ca randamentele investitiei in educatie (la nivel individual - mediu, la nivel de familie si la nivel de societate) depasesc cu mult investitia in orice alt tip de active (fie ele case, fabrici, autostrazi). Exemplele oferite de Japonia, China, Singapore (a caror crestere economica din ultimii 20 de ani este incontestabila) sunt extrem de elocvente. Toate sunt povesti de succes in care educatia unui numar mare de indivizi inteligenti si politicile strategice de repatriere voluntara a acestora sunt elemente cheie.
   Iar intr-o alta nota, beneficiile educatiei la Paris, Viena, Berlin a generatiei de la 1830 - 1840 au fost chiar restructurarea societatii romanesti din temelii si asezarea ei pe un drum de crestere.


 • Întrebarea nr. 4 Valeriu

  Care sunt asteptarile ministrilor de la elevii care invata peste hotare?


  • Alexandru Ghita

   In mod evident cei mai in masura sa raspunda la intrebarea asta sunt chiar ei. Dar pana acum, evidentele arata ca nu exista prea multe asteptari (asa cum s-ar materializa ele prin politici de dezvoltare, stabilire de obiective, alocare de resurse, monitorizare a performantelor). Poate cel mult dorinte personale.


 • Întrebarea nr. 5 Bogdan Prodan

  Se pot inscrie romanii la facultati pe internet? In Marea Britanie, spre exemplu, am auzit ca te poti inscrie la toate
  universitatile mari si poti trimite dosarul online. Ar fi costuri serioase daca ar trebui sa ma duc cu dosare de depus la secretariatele universitatilor, pe modelul romanesc de admitere...

  Banuiesc ca examenele insa trebuie date la fata locului, sau exista alternative??


  • Alexandru Ghita

   La toate facultatile internationale de prestigiu te poti inscrie electronic (aplicatii, platforme online, email etc). In majoritatea cazurilor formulele de tipul acesta duc la reducerea serioasa sau eliminarea taxelor de inscriere / aplicare. + economia de timp evidenta si facilitarea accesului pentru candidati din toate colturile lumii. + reducerea eforturilor administrative ale universitatilor.
   In mod evident nu se duce nimeni la Harvard sau la Cambridge sa depuna dosarul la secretariat sau sa stea la coada la casierie sa plateasca o taxa.
   Intelegand toate aceste lucruri am decis sa dezvoltam o platforma online care-si propune sa ofere posibilitatea inscrierii la universitatile romanesti din fata calculatorului personal. Este disponibila la www.admitereonline.ro si in aceasta vara am desfasurat etapa pilot cu prima universitate participanta (Universitatea Romano - Americana), urmand sa includem in platforma toate universitatile romanesti care vor fi de acord cu propunerea noastra.


 • Întrebarea nr. 6 Cosmin Popa

  Buna Alex,

  Felicitari in primul rand pentru initiativele Grupului Educativa - cel putin din experienta mea stiu ca au ajutat foarte mult pe multi studenti interesati de studiile in afara (inclusiv pe mine).

  As vrea sa te intreb in schimb daca ne poti da niste informatii despre care sunt sansele romanilor care au studiat in afara sa se integreze pe piata muncii in Romania daca decid sa se intoarca? Stiu ca au existat multe probleme cu cei care au primit burse din partea Guvernului si care ar fi trebuit sa primeasca posturi in administratia publica. Totusi, in ce masura pot studentii romani sa isi valorifice in sectorul privat studiile in strainatate la intoarcerea in tara? Conteaza pentru angajatorii din Romania astfel de studii?

  Numai bine,
  Cosmin Popa


  • Alexandru Ghita

   Multumesc pentru aprecieri. Echipa noastra munceste foarte mult pentru a putea orchestra toate aceste initiative.
   In ceea ce priveste sectorul public - fara vointa politica e greu de crezut ca se pot schimba foarte multe lucruri.
   Sectorul privat insa e din ce in ce mai receptiv la ideea de atragere / integrare a tinerilor cu resurse umane. Sunt deja sute de tineri profesionisti care s-au intors de la Londra, New York, Paris, Berlin ca sa lucreze in Romania si incep sa se structureze primele programe strategice ale angajatorilor romani de atragere a unor astfel de talente. E un proces in curs, a carui evolutie se amplifica pe zi ce trece, pe masura ce persoane cu studii in strainatate ajung la randul lor in pozitii manageriale.


 • Întrebarea nr. 7 bogdan danila

  Stiu ca organizati si Romanian International University Fair. Ce aduce nou anul acesta?
  Si de ar trebui un student sau elev sa fie interesat de RIUF?


  • Alexandru Ghita

   Noutati anul acesta la RIUF:
   - o paleta de scoli al caror calendar de admitere le permite sa fie prezente doar in toamna, nu si in primavara (cand organizam RIUF in mod traditional)
   - universitati care incep de-abia acum sa se promoveze pe piata din Romania sau care sunt la inceput de drum (Ex: Universitatea Lumina)
   - editia de Cluj - care faciliteaza accesul tinerilor din Transilvania la oportunitatile de dialog, interactiune, acces la consiliere, invatare pe care le ofera RIUF
   - universitati noi participante la SPOT Admissions - seriile de interviuri de 15 min in urma carora sunt facute oferte de admitere
   - carti / manuale / resurse multimedia pentru pregatirea admiterii - oferite de OKIAN (www.okian.ro)

   Mai mult decat orice, editia de toamna ofera participantilor posibilitatea de a incepe procesul de aplicare in timp util. Competitia din partea candidatilor romani a crescut foarte mult in ultimii 2 ani. Aplicatiile facute temeinic si trimise din timp pot sa creasca sansele de reusita / admitere.


 • Întrebarea nr. 8 Anca H

  Nu credeti ca este o politica defectuasa a sistemului educational romanesc care pierde odata cu plecarea elevilor si studentilor in strainatate?
  De ce nu mai reusesc universitatile romanesti sa fie atractive pentru elevii romani si sa atraga studenti care sa isi doreasca sa ramana in Romania?


  • Alexandru Ghita

   Raspunsul scurt: NU
   Cred in multiplele virtuti ale studiului in strainatate pentru formarea / cizelarea armonioasa a caracterelor, personalitatilor, setului de aptitudini la tinerii care au curajul si responsabilitatea unui astfel de proiect.
   Peste 20% din tinerii din Australia si peste 15% din tinerii din Olanda studiaza la nivel de licenta si master in strainatate. Peste 70% din tinerii care studiaza in aceste tari participa la cel putin o experienta internationala (semestru sau an academic, tabara de vara, proiect de cercetare / practica etc).
   Cred ca odata cu intoarcerea unor tineri care au trecut prin astfel de experiente si integrarea lor corecta calitatea sistemului educational va creste foarte mult - fie si prin simplul transfer de know-how, bune practici, principii de etica, transparenta etc.
   Cred ca tratarea generica a universitatilor romanesti scade sansele de a privi obiectiv problemele acestora si de a construi solutii viabile. Raspunsurile sunt mai bine cautate la nivelul managerial / administrativ al fiecarei universitati.
   Cu rezervele de mai sus, cred ca multe din universitatile romanesti nu mai sunt atractive pentru ca nu este important pentru ele sa fie atractive pentru elevi / studenti. Nu-si asuma in mod real in planul lor strategic actiuni de investigare a intereselor / nevoilor / problemelor studentilor si actiuni de raspuns la acestea. Cred ca atata vreme cat nu este asumata o viziune a studentului pe primul loc nu se vor face schimbari de substanta.
   De remarcat insa ca sunt cazuri individuale in care se evidentiaza eforturile unor universitati / facultati romanesti.


 • Întrebarea nr. 9 Marian

  Ce universitati sunt prezenta anul acesta la RIUF? Si care estimativ, care sunt taxele de scolarizare?
  Cat dintre studentii care pleaca sa studieze afara se intorc sa lucreze in Romania?


  • Alexandru Ghita

   Lista universitatilor prezente la editia de toamna 2010 a RIUF este disponibila aici: http://www.riuf.ro/index.php?page=for_visitors_list.
   Taxe de scolarizare sunt de la zero EUR / an (tarile nordice) la cateva sute de EUR (Franta, Germania) sau 1000 - 2000 EUR/an (Olanda) sau pana la cateva zeci de mii (SUA, Elvetia).
   Din pacate nu exista statistici care sa ne spuna cati se intorc sa lucreze in Romania.
   Pot sa va spun insa ca numarul celor care pleaca sa studieze in strainatate creste la nivel general cu circa 15-20% in fiecare an, iar pentru anumite destinatii (Danemarca, Suedia, Olanda, Marea Britanie, Italia, Spania, Austria) creste si cu 40-70% in fiecare an.


 • Întrebarea nr. 10 andreea c

  Cum ne putem informa despre transferul la programe de studii universitare in alte tari ale Uniunii Europene?
  Ce parere aveti despre noua lege a educatiei?


  • Alexandru Ghita

   Interviurile din aceasta sectiune (CampusNews) sunt relevante pentru intelegerea in general a contextului si a experientei.
   Vizita la RIUF va ofera oportunitatea de a dialoga cu reprezentantii universitatilor (directori de admitere sau directori de marketing sau studenti/absolventi ai facultatilor sau reprezentanti oficiali/agenti ai universitatilor in Romania).
   Colegii mei de la EDMUNDO (www.edmundo.ro) va pot ajuta in tot timpul anului cu toate informatiile si consilierea necesara pentru alegerea programelor si realizarea documentatiei de aplicare.
   Noua lege a educatiei este foarte necesara pentru a solutiona o parte dintre problemele sistemului educational.
   Cred insa ca salturile cele mai mari si solutiile cele mai bune pot sa vina doar din initiativele personale, la nivel de institutie educationala si la nivel de comunitate.


 • Ela

  1. De ce nu va implicati in stoparea distugerii complete a sistemului de invatamant romanesc.
  2. Sunt si la noi scoli adevarate, unde cine doreste poate sa invete. N-ar fi mai interesant sa le sustineti pe acestea in loc sa facilitati plecarea elevilor in strainatate ?


 • Satnescu Alexandra

  De ce credeti ca preferam sa facem sacrificii si sa ne inscriem copiii la scolile din strainatate? Stiati ca un copil elev in clasa a V-a isi face temele dupa scoala pana in jurul orei 23? Stiati ca informatiile predate la diverse materii nu sunt corelate intre ele, astfel ca, desi copilul nu a invatat adunarea cu virgula - sa spunem - are tema pentru acasa la o alta materie care presupune sa faca o astfel de operatiune? Stiati ca elevii se simt haituiti de modalitatea de predare, de sistemul de invatamant? Stiati ca sunt scoli in strainatate unde copilul nu primeste teme pentru acasa pana in clasa a V-a, iar din clasa a VI-a porneste de la o jumatate de ora cumulat pentru toate materiile?
  Sunt, probabil, probleme minore pentru cei care fac legea, dar, credeti-ma ca isi pun amprenta asupra copiilor nostri si rezultatul se va vedea (pentru generatia lor) in liceu.
  Cred ce este o decizie mai mult decat normala pentru un parinte care isi doreste un copil normal si sanatos care sa invete cu placere, interesat de lucrurile noi care ii sunt predate intr-un mod total diferit fata de scoala din Romania.


 • Filip

  Cand va avea loc o aerisirea a programei scolare din cls.V-VIII? Copilul meu este in cls.V-a, iar matematica este extrem de densa si de grea.
  Toti elevii si-au pus deja meditatori deoarece nu resusesc sa inteleaga lectia predata la clasa.
  Fara comentarii...


 • Madalina

  In ce conditii si in ce tari pot beneficia de un Master gratuit?

4147 vizualizari
 • de ce ar pleca elevii din Romania (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:54)

  Partal Harieta [anonim]

  Cred ca in conditiile actuale din invatamantul romanesc - ma refer la legislatie - marea parte a copiilor ar prefera sa studieze in alta tara. Daca aceasta lege a educatiei se va aproba, in forma actuala, putem presupune ca toti elevii care nu vor participa la concursuri nu au dreptul sa invete la un liceu. As dori sa va intreb pe dvs. si pe toti cei care elaboreaza legi pentru invatamant daca isi mai aduc aminte de perioada lor scolara si daca erau buni la toate materiile si olimpici la toate disciplinele? Cum sa nu plece copiii (care isi permit) din tara cand invatamantul nostru a devenit o "tortura" si nu o educatie in adevaratul sens al cuvantului?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:08)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Partal Harieta

   Nu cred ca oamenii care fac legi acum sunt in mod necesar cei care erau buni la olimpiade sau la toate materiile. De altfel, performanta la astfel de materii nu e neaparat un indicator pentru abilitatea de a administra un sistem cat mai degraba o marca a pasiunii pentru un domeniu si a disponibilitatii de a face eforturi deosebite pentru a atinge excelenta in acel domeniu.
   In alta ordine de idei, plecarea la studii in strainatate nu ar trebui sa fie vazuta doar ca o supapa de evadare, ci ca o etapa normala de extindere a experientelor personale si a orizonturilor cunoasterii.
 • Ce costuri suplimentare mai sunt? (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:58)

  Magda [anonim]

  As dori sa-mi raspundeti la intrebările din articol, mai exact la :
  1.Care sunt tarile din Uniunea Europeana unde invatamantul superior este gratis si cum te poti inscrie la o astfel de universitate?
  2. Cum poate un elev roman sa acceseze burse in Franta, Germania, Marea Britanie?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:14)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Magda

   1. Invatamantul superior este gratis in tarile nordice (Danemarca, Suedia etc), puternic subventionat de stat in Franta, Germania, Olanda si partial subventionat in Marea Britanie.
   Detalii despre procesul de inscriere / admitere sunt disponibile pe site-ul fiecarei universitatii. In plus la Romanian International University Fair (www.riuf.ro) puteti sa stati de vorba cu reprezentantii universitatilor care va pot oferi raspunsuri la intrebarile dumneavoastra. In cursul anului colegii mei de la EDMUNDO (www.edmundo.ro) va stau la dispozitie cu consiliere gratuita pentru alegerea programelor de studiu si realizarea dosarelor de inscriere.
   2. Burse se pot obtine fie direct de la universitati - in cadrul procesului de admitere, fie de la diversi finantatori (de tipul Fundatiei Dinu Patriciu, DAAD, Comisia Fulbright etc). Insa ar fi eronat sa credem ca toti studentii romani studiaza cu burse. Undeva sub 5% din ei isi finanteaza studiile cu bursa integrala si sub 50% primesc orice fel de bursa. DAR, pentru multe destinatii sub disponibile variante de finantare complexe care includ credite de studiu, stipendii pentru cerecetare / munca alaturi de profesori, munca part-time in cadrul facultatilor sau in afara acestora samd.
 • Potentiale pericole (Marţi, 26 octombrie 2010, 17:12)

  Mihai [anonim]

  O educatie foarte buna se poate obtine si in Romania, mai ales la nivelul de liceu. Dincolo e foarte scump, dar chiar daca s-ar plati integral bursele, se pare ca pericolele sunt extrem de mari. Am gasit articolul "Un cometariu CENZURAT de mass media, sau ce nu avem voie să aflăm despre America" in care e vorba despre educatia americana.
  Cat de mari sunt beneficiile unei astfel de miscari, comparativ cu pericolele la care ne expunem ?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:21)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Cred ca ar fi prapastios din partea noastra sa credem ca pericolele "dincolo" sunt mult mai mari decat in Romania. Sunt milioane de studenti care studiaza anual in alta tara decat in cea de origine si numarul acestora creste in mod cu cel putin 10-15% pe an de vreo 20 de ani.
   Beneficiile educatiei de calitate sunt imense. Cercetari stiintifice arata ca randamentele investitiei in educatie (la nivel individual - mediu, la nivel de familie si la nivel de societate) depasesc cu mult investitia in orice alt tip de active (fie ele case, fabrici, autostrazi). Exemplele oferite de Japonia, China, Singapore (a caror crestere economica din ultimii 20 de ani este incontestabila) sunt extrem de elocvente. Toate sunt povesti de succes in care educatia unui numar mare de indivizi inteligenti si politicile strategice de repatriere voluntara a acestora sunt elemente cheie.
   Iar intr-o alta nota, beneficiile educatiei la Paris, Viena, Berlin a generatiei de la 1830 - 1840 au fost chiar restructurarea societatii romanesti din temelii si asezarea ei pe un drum de crestere.
 • Asteptari (Miercuri, 27 octombrie 2010, 0:06)

  Valeriu [anonim]

  Care sunt asteptarile ministrilor de la elevii care invata peste hotare?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:22)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valeriu

   In mod evident cei mai in masura sa raspunda la intrebarea asta sunt chiar ei. Dar pana acum, evidentele arata ca nu exista prea multe asteptari (asa cum s-ar materializa ele prin politici de dezvoltare, stabilire de obiective, alocare de resurse, monitorizare a performantelor). Poate cel mult dorinte personale.
 • Admitere pe internet? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 2:38)

  Bogdan Prodan [anonim]

  Se pot inscrie romanii la facultati pe internet? In Marea Britanie, spre exemplu, am auzit ca te poti inscrie la toate
  universitatile mari si poti trimite dosarul online. Ar fi costuri serioase daca ar trebui sa ma duc cu dosare de depus la secretariatele universitatilor, pe modelul romanesc de admitere...

  Banuiesc ca examenele insa trebuie date la fata locului, sau exista alternative??
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:28)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Prodan

   La toate facultatile internationale de prestigiu te poti inscrie electronic (aplicatii, platforme online, email etc). In majoritatea cazurilor formulele de tipul acesta duc la reducerea serioasa sau eliminarea taxelor de inscriere / aplicare. + economia de timp evidenta si facilitarea accesului pentru candidati din toate colturile lumii. + reducerea eforturilor administrative ale universitatilor.
   In mod evident nu se duce nimeni la Harvard sau la Cambridge sa depuna dosarul la secretariat sau sa stea la coada la casierie sa plateasca o taxa.
   Intelegand toate aceste lucruri am decis sa dezvoltam o platforma online care-si propune sa ofere posibilitatea inscrierii la universitatile romanesti din fata calculatorului personal. Este disponibila la www.admitereonline.ro si in aceasta vara am desfasurat etapa pilot cu prima universitate participanta (Universitatea Romano - Americana), urmand sa includem in platforma toate universitatile romanesti care vor fi de acord cu propunerea noastra.
 • intoarcere (Miercuri, 27 octombrie 2010, 6:33)

  Cosmin Popa [anonim]

  Buna Alex,

  Felicitari in primul rand pentru initiativele Grupului Educativa - cel putin din experienta mea stiu ca au ajutat foarte mult pe multi studenti interesati de studiile in afara (inclusiv pe mine).

  As vrea sa te intreb in schimb daca ne poti da niste informatii despre care sunt sansele romanilor care au studiat in afara sa se integreze pe piata muncii in Romania daca decid sa se intoarca? Stiu ca au existat multe probleme cu cei care au primit burse din partea Guvernului si care ar fi trebuit sa primeasca posturi in administratia publica. Totusi, in ce masura pot studentii romani sa isi valorifice in sectorul privat studiile in strainatate la intoarcerea in tara? Conteaza pentru angajatorii din Romania astfel de studii?

  Numai bine,
  Cosmin Popa
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:32)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin Popa

   Multumesc pentru aprecieri. Echipa noastra munceste foarte mult pentru a putea orchestra toate aceste initiative.
   In ceea ce priveste sectorul public - fara vointa politica e greu de crezut ca se pot schimba foarte multe lucruri.
   Sectorul privat insa e din ce in ce mai receptiv la ideea de atragere / integrare a tinerilor cu resurse umane. Sunt deja sute de tineri profesionisti care s-au intors de la Londra, New York, Paris, Berlin ca sa lucreze in Romania si incep sa se structureze primele programe strategice ale angajatorilor romani de atragere a unor astfel de talente. E un proces in curs, a carui evolutie se amplifica pe zi ce trece, pe masura ce persoane cu studii in strainatate ajung la randul lor in pozitii manageriale.
 • Doua intrebari (Miercuri, 27 octombrie 2010, 8:44)

  bogdan danila [anonim]

  Stiu ca organizati si Romanian International University Fair. Ce aduce nou anul acesta?
  Si de ar trebui un student sau elev sa fie interesat de RIUF?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:38)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan danila

   Noutati anul acesta la RIUF:
   - o paleta de scoli al caror calendar de admitere le permite sa fie prezente doar in toamna, nu si in primavara (cand organizam RIUF in mod traditional)
   - universitati care incep de-abia acum sa se promoveze pe piata din Romania sau care sunt la inceput de drum (Ex: Universitatea Lumina)
   - editia de Cluj - care faciliteaza accesul tinerilor din Transilvania la oportunitatile de dialog, interactiune, acces la consiliere, invatare pe care le ofera RIUF
   - universitati noi participante la SPOT Admissions - seriile de interviuri de 15 min in urma carora sunt facute oferte de admitere
   - carti / manuale / resurse multimedia pentru pregatirea admiterii - oferite de OKIAN (www.okian.ro)

   Mai mult decat orice, editia de toamna ofera participantilor posibilitatea de a incepe procesul de aplicare in timp util. Competitia din partea candidatilor romani a crescut foarte mult in ultimii 2 ani. Aplicatiile facute temeinic si trimise din timp pot sa creasca sansele de reusita / admitere.
 • cum (Miercuri, 27 octombrie 2010, 8:48)

  Anca H [anonim]

  Nu credeti ca este o politica defectuasa a sistemului educational romanesc care pierde odata cu plecarea elevilor si studentilor in strainatate?
  De ce nu mai reusesc universitatile romanesti sa fie atractive pentru elevii romani si sa atraga studenti care sa isi doreasca sa ramana in Romania?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:48)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca H

   Raspunsul scurt: NU
   Cred in multiplele virtuti ale studiului in strainatate pentru formarea / cizelarea armonioasa a caracterelor, personalitatilor, setului de aptitudini la tinerii care au curajul si responsabilitatea unui astfel de proiect.
   Peste 20% din tinerii din Australia si peste 15% din tinerii din Olanda studiaza la nivel de licenta si master in strainatate. Peste 70% din tinerii care studiaza in aceste tari participa la cel putin o experienta internationala (semestru sau an academic, tabara de vara, proiect de cercetare / practica etc).
   Cred ca odata cu intoarcerea unor tineri care au trecut prin astfel de experiente si integrarea lor corecta calitatea sistemului educational va creste foarte mult - fie si prin simplul transfer de know-how, bune practici, principii de etica, transparenta etc.
   Cred ca tratarea generica a universitatilor romanesti scade sansele de a privi obiectiv problemele acestora si de a construi solutii viabile. Raspunsurile sunt mai bine cautate la nivelul managerial / administrativ al fiecarei universitati.
   Cu rezervele de mai sus, cred ca multe din universitatile romanesti nu mai sunt atractive pentru ca nu este important pentru ele sa fie atractive pentru elevi / studenti. Nu-si asuma in mod real in planul lor strategic actiuni de investigare a intereselor / nevoilor / problemelor studentilor si actiuni de raspuns la acestea. Cred ca atata vreme cat nu este asumata o viziune a studentului pe primul loc nu se vor face schimbari de substanta.
   De remarcat insa ca sunt cazuri individuale in care se evidentiaza eforturile unor universitati / facultati romanesti.
 • oferta (Miercuri, 27 octombrie 2010, 8:58)

  Marian [anonim]

  Ce universitati sunt prezenta anul acesta la RIUF? Si care estimativ, care sunt taxele de scolarizare?
  Cat dintre studentii care pleaca sa studieze afara se intorc sa lucreze in Romania?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:52)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   Lista universitatilor prezente la editia de toamna 2010 a RIUF este disponibila aici: http://www.riuf.ro/index.php?page=for_visitors_list.
   Taxe de scolarizare sunt de la zero EUR / an (tarile nordice) la cateva sute de EUR (Franta, Germania) sau 1000 - 2000 EUR/an (Olanda) sau pana la cateva zeci de mii (SUA, Elvetia).
   Din pacate nu exista statistici care sa ne spuna cati se intorc sa lucreze in Romania.
   Pot sa va spun insa ca numarul celor care pleaca sa studieze in strainatate creste la nivel general cu circa 15-20% in fiecare an, iar pentru anumite destinatii (Danemarca, Suedia, Olanda, Marea Britanie, Italia, Spania, Austria) creste si cu 40-70% in fiecare an.
 • care-i solutia? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:01)

  andreea c [anonim]

  Cum ne putem informa despre transferul la programe de studii universitare in alte tari ale Uniunii Europene?
  Ce parere aveti despre noua lege a educatiei?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:57)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreea c

   Interviurile din aceasta sectiune (CampusNews) sunt relevante pentru intelegerea in general a contextului si a experientei.
   Vizita la RIUF va ofera oportunitatea de a dialoga cu reprezentantii universitatilor (directori de admitere sau directori de marketing sau studenti/absolventi ai facultatilor sau reprezentanti oficiali/agenti ai universitatilor in Romania).
   Colegii mei de la EDMUNDO (www.edmundo.ro) va pot ajuta in tot timpul anului cu toate informatiile si consilierea necesara pentru alegerea programelor si realizarea documentatiei de aplicare.
   Noua lege a educatiei este foarte necesara pentru a solutiona o parte dintre problemele sistemului educational.
   Cred insa ca salturile cele mai mari si solutiile cele mai bune pot sa vina doar din initiativele personale, la nivel de institutie educationala si la nivel de comunitate.
 • Totusi (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:06)

  Ela [anonim]

  1. De ce nu va implicati in stoparea distugerii complete a sistemului de invatamant romanesc.
  2. Sunt si la noi scoli adevarate, unde cine doreste poate sa invete. N-ar fi mai interesant sa le sustineti pe acestea in loc sa facilitati plecarea elevilor in strainatate ?
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 12:06)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ela

   Incercam sa ne implicam prin sprijinirea universitatilor romanesti in dezvoltarea de initiative care sa le apropie de nivelul universitatilor din strainatate. Ex:
   - comunicare reala cu studentii pe tot parcursul acestora (alegere universitate, proces de admitere, derulare studii, gasire loc de munca)
   - cresterea gradului de internationalizare al universitatilor romanesti (al materiilor, al profesorilor, al modurile de lucru cu studentii; prin atragerea de studenti si profesori internationali; prin participarea in proiecte internationale)
   - cresterea gradului de colaborare cu angajatorii / companiile private
   De asemenea, lucram cu liceele si colegiile nationale din Romania:
   - pentru a oferi elevilor acestora facilitati de informare / consiliere pentru alegerea profesiei / parcursului academic.
   - pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale ale elevilor
   - pentru a dezvolta competentele profesorilor si directorilor de a gestiona corect problematica de mai sus
   Ca nota generala - sustinem toate actiunile pozitive ale scolilor din Romania.
   Plecarea elevilor in strainatate nu este o drama. Nu e un lucru rau. Nu e o pierdere. Este o etapa normala de dezvoltare, e un proces complex si accelerat de maturizare si profesionalizare.
 • Scoala a devenit o tortura (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:17)

  Satnescu Alexandra [anonim]

  De ce credeti ca preferam sa facem sacrificii si sa ne inscriem copiii la scolile din strainatate? Stiati ca un copil elev in clasa a V-a isi face temele dupa scoala pana in jurul orei 23? Stiati ca informatiile predate la diverse materii nu sunt corelate intre ele, astfel ca, desi copilul nu a invatat adunarea cu virgula - sa spunem - are tema pentru acasa la o alta materie care presupune sa faca o astfel de operatiune? Stiati ca elevii se simt haituiti de modalitatea de predare, de sistemul de invatamant? Stiati ca sunt scoli in strainatate unde copilul nu primeste teme pentru acasa pana in clasa a V-a, iar din clasa a VI-a porneste de la o jumatate de ora cumulat pentru toate materiile?
  Sunt, probabil, probleme minore pentru cei care fac legea, dar, credeti-ma ca isi pun amprenta asupra copiilor nostri si rezultatul se va vedea (pentru generatia lor) in liceu.
  Cred ce este o decizie mai mult decat normala pentru un parinte care isi doreste un copil normal si sanatos care sa invete cu placere, interesat de lucrurile noi care ii sunt predate intr-un mod total diferit fata de scoala din Romania.
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 12:11)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Satnescu Alexandra

   Ca tata, sunt de acord cu dumneavoastra.
   Sugestia pe care pot sa o fac este de actiune civica: de a coagula un grup de parinti care va impartasesc viziunea si de a dialoga (pune presiune ?!) cu profesorii si directorul pentru a raspunde la aceasta problema.
 • Programa (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:50)

  Filip [anonim]

  Cand va avea loc o aerisirea a programei scolare din cls.V-VIII? Copilul meu este in cls.V-a, iar matematica este extrem de densa si de grea.
  Toti elevii si-au pus deja meditatori deoarece nu resusesc sa inteleaga lectia predata la clasa.
  Fara comentarii...
  • Raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2010, 12:09)

   Alexandru Ghita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Filip

   Imi pare rau ca nu pot sa va ofer un raspuns, dar nu tine de cunostintele / competenta mea.
 • As dori sa pot face un master in strainatate (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:35)

  Madalina [anonim]

  In ce conditii si in ce tari pot beneficia de un Master gratuit?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie