Mircea Miclea
Foto: CampusNews

Seful comisiei prezidentiale pentru educatie, Mircea Miclea, a discutat online despre noua lege a educatiei nationale si prevederile legate de invatamantul universitar

de Magda Barascu CampusNews

Miercuri, 5 ianuarie 2011, 16:29    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca Legea Educatiei este constitutionala, respingand sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSD, PC si PNL. Care sunt modificarile pe care noua lege le aduce si de ce este nevoie de o noua lege a educatiei? Seful comisiei prezidentiale pentru educatie, Mircea Miclea, a discutat online despre noua lege a educatiei nationale si prevederile legate de invatamantul universitar.

Mircea Miclea este seful comisiei prezidenţiale pentru educatie si fost ministru al educatiei si cercetarii in Guvernul Tariceanu, intre 29 decembrie 2004 si 10 noiembrie 2005.

Invatamintul universitar. Principalele prevederi ale Legii Educatiei Nationale (LEN):


Miza uriasa pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea: sa desfiinteze caracterul feudal al universitatii romanesti, care i-a permis sa functioneze ca fabrica de diplome, cu salarii uriase obtinute de sefi prin cumuluri ilegale de functii si demnitati.

Prevederea antinepotism, inclusiv in universitatile private

Art 130(1) Institutiile de invatamant superior adopta un cod de etica si deontologie profesionala universitara. Acesta face parte din Carta Universitara si cuprinde obligatoriu:
 b) prevederea ca persoanele care se afla in relatie de soti, afini si rude pana la gradul III inclusiv, nu pot ocupa concomitent functii astfel incat una sau unul sa se afle fata de celalalt sau cealalta intr-o pozitie de conducere, control, autoritate sau evaluare institutionala la orice nivel in aceeasi universitate si nu pot fi numiti in comisii de doctorat, comisii de evaluare sau comisii de concurs ale caror decizii afecteaza sotii, rudele sau afinii pana la gradul III inclusiv.

Liberalizarea "pietei" conducatorilor de doctorate

Art 166. (1)Pot fi conducatori de doctorat persoanele care au obtinut dreptul de conducere de doctorat inaintea intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si persoanele care au obtinut atestatul de abilitare, avnd cel putin functia de lector/sef de lucrari, respectiv cercetator stiintific gradul III.
(2) Calitatea de conducător de doctorat este acordată prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, la propunerea CNADCTU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) de acordare a atestatului de abilitare, in conformitatecu standardele si procedurile elaborate de MECTS

Art. 167. (2) Un conducator de doctorat poate indruma simultan maximum 8 doctoranzi, aflati in diverse stadii al studiilor de doctorat.

Un nou concept pentru conducatorii de universitati

Varianta Guvernului contine la art. 300 un nou concept, abilitarea, care, in mare, inseamna :

Teza de abilitare relevă capacităţile şi performanţele didactice şi de cercetare. Teza prezintă în mod documentat realizările profesionale deja obţinute, care probează originalitatea contribuţiilor academice şi profesionale, concretizate în rezultate principial noi pentru ştiinţă şi practică, soluţii, legităţi, generalizări, concluzii generatoare de noi direcţii, net superioare celor existente, executate de sine stătător şi anticipând o dezvoltare independentă a viitoarei cariere universitare.
(2) Teza de abilitare se susţine public, în faţa unei comisii de specialitate numite de CNATDCU şi formată din minimum 3 persoane, care au calitatea de conducator de doctorat,  din ţară şi din străinătate.

Accesul la functii de conducere, de conducator de doctorat si de profesor universitar este conditionat de obtinerea acestei abilitari, existenta si in alte tari, precum Germania. Abilitarea reprezinta o incercare de a separa graul de neghina, in inflatia de diplome si titluri acordate nu numai dupa merite ci si pentru bani sau influenta clientelar-politica.

Alegerea conducatorilor

Art 207 (3) La nivelul departamentului, şeful de departament şi membrii consiliului departamentului se stabilesc prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice titulare şi al cercetătorilor

Art 207 (5)(b) decanii sunt selectaţi prin concurs public, organizat de către rectorul universităţii. La concurs pot participa persoane din cadrul universităţii sau din orice facultate de profil din ţară sau din străinătate care, pe baza audierii în plenul Consiliului facultăţii, au primit avizul acestuia de participare la concurs. Consiliul facultăţii are obligaţia de a aviza minimum 2 candidaţi;
c) decanul îşi desemnează prodecanii după numirea de către rector;


Art. 209 Rectorul universitatilor de stat sau particulare se desemneaza printr-una din urmatoarele modalitati ;
a)    Pe baza unui concurs public, in baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar nou ales, conforma cu prezenta lege sau,
b)    Prin votul universitar, direct si secret, al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din Senatul universitar si din Consiliile facultatilor.

Art. 210 (2) Senatul universitar stabileşte o comisie de selecţie şi de recrutare a rectorului formată, în proporţie de 50%, din membrii ai universităţii şi, în proporţie de 50%, din personalităţi ştiinţifice şi academice din afara universităţii, din ţară şi din străinătate. Această comisie conţine minimum 12 membri, dintre care cel putin un reprezentant al studentilor sau un absolvent al facultatii desemnati de catre studentii din Senat conform Cartei univeristare. De asemenea, Senatul universitar nou ales elaborează şi aprobă metodologia de avizare, de selecţie şi de recrutare a rectorului, conform legii.

Incompatibilitati:

Art. 215.
 3) Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.
(4) Funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului. (Autor: Stefan Vlaston. Vezi aici mai multe detalii)

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Sabin

  Domnule consilier,
  Stiti mai bine ca mine cat de imporanta este capacitatea a a mobiliza consensul politic asupra unor schimbari sistemice necesare in educatie. Avand acest lucru in minte, va rog sa imi spuneti ce parere aveti despre felul in care se duce dezbaterea intre domnul presedinte si "clanul" Marga? Sa fie oare Marga atat de retrograd, de corporatist, ultimul mohican al invatamantului socialist incat sa nu poata fi recuperat intr-o dezbatere serioasa? sa fie oare descentralizarea invatamantului si de-gentrificarea sa atat de facile, de univoce incat nu mai e nevoie decat de o lupta pe viata si pe moarte manheista intre adeptii reformei si conservatori? sa fie o politica publica atat de importanta ca legea cadru a educatiei imposibil de dezbatut serios si argumentat?
  in acest context, vi se pare evident ca aceasta lege descentralizeaza optim (costuri per elev si nu forumule mai complexe si tranzitorii), ca asigura un mix de putere la varful universitatilor capabil a elibera competenta fara a politiza???


 • Mazeta

  Citez din presedinte: „...nu mai sunt permise micile familiuţe, cu soţ, soţie până la rude de gradul 3 în aceeaşi universitate.” Intrebari pt dl. Miclea: 1. daca Basescu are dreptate in ceea ce declara, de ce in aceeasi universitate nu ar fi permis unor soti sa lucreze impreuna si, de exemplu, unor contabili sot/sotie le-ar fi ingaduit? asta nu e discriminare? 2, daca Basescu povesteste legea dupa ureche, de ce nu ii atrage nimeni atentia in mod public?


 • GIGI MARGA

  Toata legea este o fasole cu ciolan.. unde este scopul educatiei..termini liceul.. termini facultatea.. si cu ce te alegi ?
  Normal trebuie un examen de admitere la liceu si un examen de admitere la facultate..fara capacitate si bacalaureat..fiecare sa urmeze ce-i place si ce poate,
  lipseste motivatia si scopul invatarii... toate specializarile din facultate nu tin cont de cerinta JUNGLEI (realiatea oarba)..
  Intrebare... pe cei care vor sa-i foloseasca pe absolventii cu diplome, le-ati cerut parerea..?
  In final ei se spala pe cap cu educatii vostrii..


 • m3th0dman

  1. Sunteţi de părere că în România sunt prea mulţi studenţi?
  2. De ce nu reglementează legea direct numărul de locuri la facultate? Nu ar încălca autonomia, dacă s-ar spune că nu pot exista locuri la facultăţile din ţară din mai mult de x% dintre absolvenţii de liceu, unde x cel mult 60.
  3. Am văzut că unele universităţi nu mai pot da diplome de doctorat, conform noii legi, după unele evaluări. De ce nu se închid direct aceste universităţi, sau să se redenumească în colegii, din moment ce nu au specialiştii necesari şi nu fac cercetare (scopul principal al unei universităţi)?

  Apreciez eforturile dumneavoastră şi ale ministrului educaţiei. Mult succes în continuare!


 • marius d.

  stimate domnule miclea,
  consider ca legea are prevederi bune pe segmentul universitar. Nu acelasi lucru il pot spune pt preuniversitar, insa acest lucru ma intereseaza acum mai putin. Cateva chestiuni:
  1. ce garantie avem ca evaluarile facute de experti din afara vor fi luate in considerare? cind vor fi facute, caci tare imi e ca 2011 e pierdut pt cauza? daca se lasa pt. 2012, an electoral, putem spune adio.
  2. situatie concreta: sunt tinar conferentiar si intrunesc inca de cind am trecut la acest stadiu conditiile pt. a fi profesor (conferinte, articole, carti in strainatate, am conducere grant etc.). Sigur, acum astept sa prind... vechime. Daca se introduce abilitarea, cum se vor putea inscrie eventualii candidati? Va fi un nr. de locuri anual, se va putea inscrie oricine la cerere, se va face vreo selectie? Caci daca se va cere abilitare si pt. cei ce vor functii de conducere tare imi e ca noi, ceilalti, vom ramine iar pe dinafara, prioritate avind altii, mai cu interes.
  cu stima, m.d.


 • Dan. C. Badea

  Tot textul legii face referiri la cercetarea stiintifica, dar se rezuma la reforma educatiei. Era normal, ca in aceeasi lege, in mod unitar sa se rezolve si problema reformei cercetarii.
  Legea, astfel promulgata, nu rupe educatia de cercetare ?
  Ca parere personala: nu putem aborda reforma educatiei, decat, "la pachet" cu reforma cercetarii. Altfel, asa zisa "reforma a educatiei nu are nici o finalitate !
  In general spus, daca a ceasta lege este o lege a reformei educatiei, ea nu poate rupe relatia dintre educatie si stiinta. Acest minus al legii este unul major, care va face legea nefunctionala (in Pactul pentru educatie s-a tratat problema armonios, in sensul ca s-a avut in vedere relatia dinte educatie si stiinta).
  In concluzie: Legea educatiei este o lege defecta.


 • miruna

  Am citit conditiile de ocupare a functiilor didactice universitate din Legea invatamantului, promulgata de Presedinte...Prin prevederea conform careia este suficient sa ai un doctorat in orice pentru a accede in invatamantul superior, indiferent de disciplina pe care urmeaza sa o predai,(articolul 301), formula actuala este mult mai permisiva decat cea din ultima lege a invatamantului, lasand loc de tot felul de artificii si subterfugii specific romanesti....Pacat ca s-a scos prevederea conform careia trebuia sa detii un doctorat in domeniul disciplinei scoase la concurs....Acum vom vedea aberatii si mai mari decat inainte! Sunt lector universitar, cu doctorat obtinut in Franta, in domeniul disciplinei pe care o predau, si ma trec fiori cand ma gandesc ca tot felul de arivisti cu doctorate dubioase, made in Romania, ma vor da la o parte, ranjind cinic si dispretuitor, pentru ca, nu este asa, si el si eu tot doctori suntem.... Acum chiar ca s-a dat o lovitura naucitoare clanurilor universitare...Credeam asa de mult in noua lege a invatamantului, imi inchipuiam ca se va schimba cu adevarat ceva...E trist, e foarte trist....


 • Sorin Borza

  1. Nu vi se pare ca legea e construita pe o ambiguitate principiala ? Mai clar formulat: daca vrei Universitate de tip humboldtian (cu „scholars”, profesori care produc si transmit cunoastere) atunci expresia „instituție de tip antreprenorial” nu are ce cauta in discursul oficialilor din minster. Nici un tip cu capul pe umeri nu acceptă ideea ca o Universitate de tip Alma Mater (care ofera „educatie integrala”) ar fi compatibilă cu viziunea primitiv tehnocratică „centrată pe student” despre care tot peroreaza fără metodă ministeriabili de sacrificiu. Pentru ca sunteti, indiscutabil, cel mai bun profesor pe care il stiu va rog sa va ganditi ca, pe fondul expansiunii fara cenzură a palavragelii si a intelectualului mediatic, Universitatile sunt pline de indivizi cu publicatii ISI insă grav dezarticulati cultural și etic. Nu credeti ca ar fi bine sa renuntăm la modelul antreprenorial de Universitate (ca resursă de servicii sociale) intr-o tară unde sociologia educației a devenit un capitol mărunt al sociologiei puterii ?

  2. Ce criterii si ce tip de comisie ar putea impiedica „derbedeii academici” sa primeasca abilitarea si sa dea mai apoi doctorate unor insi pe care puterea (indiferent de culoare) i-ar aviza ideologic ? (Stiți bine ca democratia universitara nu e rezultatul unui vot consensual - Valoarea, Adevarul si Ideea sunt progenituri singuratice ale cunoasterii...) Sunt deja numeroase exemple de politicieni care au luat doctorate si titluri acdemice pe timpul exercitarii unor functii sau in perioada mandatelor parlamentare. Cine ii va opri pe acestia sa „infecteze” deciziile unor institutii (gen ARACIS, CNATDU) unde numirile se fac pe baza unor afilieri transparente ?
  (In fapt sper sa redeveniti ministru pentru a putea reloca adecvat chestiunea „analfabetismului academic” si a gasi urgent calea spre o ierarhizare corecta a oamenilor din sistem. Eu personal sunt convins ca exista solutii si sper ca le veti asuma cat mai curand)


 • Stefan RADOVEANU

  Legea promulgata se apropie in proportie de 90% de legile invatamantului din statele moderne.

  Apreciez masurile luate in invatamantul pre universitare profesional, de altfel unele masuri au tinut cont de inspiratiile din legea elvetiana.

  Intrebare :

  Cum se va organiza invatamantul profesional in cadrul breslelor de munca, 1 zi de scoala 4 zile activitate in firma ?

  Merci si LA MULTI ANI 2011 !!!

  Cordialement

  Stefan RADOVEANU


 • alma mater

  Credeti cu tarie ca aceasta noua lege va aduce si o triere onesta a valorilor sau ea reprezinta doar un alt exercitiu de imagine, de tip "Ion a fost aici", asa cum s-a intamplat din anii 90 incoace (inclusiv cat ati fost dumneavoastra ministru)? Cine va decide daca un tanar are dreptul sa se catapulteze peste etapele profesionale, nu tot cei care au constituit pana acum sistemul viciat?


 • Silviu Ignatius

  O parte din propunerile legislative au fost gandite de mine cu mult inainte de lege si va rog sa precizati de ce nu se putea merge si mai departe:
  1.Privatizarea institutiilor de invatamant superior-macar o parte;
  2.Statul sa nu mai asigure invatamantul universitar gratuit decat astfel: am nevoie de 700 medici, 300 de ingineri, 200 de aviatori, 500 profesori, platesc suma x pentru fiecare student, restul-vrei sa te faci avocat?-eu statul nu mai nevoie momentan de astfel de profesii deci nu ai decat sa te sustii singur;
  3. de ce nu se poate merge si pe o partiala rivatizare a liceelor-, printr-un program pilot, experimental. Statul plateste 3000 de lei spre exemplu pentru fiecare elev scolarizat de liceul particular, dar administrarea revine mediul privat si se pot gasi formule de actionariat al unui liceu.
  Va multumesc


 • oana

  Unele din schimbari par a avea intentii bune si suna apreciabil in teorie, insa cine se va asigura ca prevederile se vor respecta in fapt? Cei care s-au obisnuit cu sistemul de pana acum sunt si foarte versati in fel si fel de metode de eludare a legii, mai ales cand intre incalcare ei si sanctionarea incalcarii e o birocratie stufoasa. Cine va fi acolo in scoli si universitati sa asigure respectarea prevederilor "deranjante" pentru unii din personalul din educatie, sa impiedice scurgerile ilegale de fonduri etc?


 • Prof. univ. dr. Corvin Lupu - Sibiu

  Prevederile Legii nu pot produce efecte benefice, atata timp cat nu se iau masurile de control autentic, privitor la legalitatea managementului rectorilor. La Sibiu, dupa cum stiti de pe vremea cand erati ministru, rectorul Oprean a escaladat abuzurile pana la cote greu de imaginat. CAND SE VA INTRA INTR-UN CONTROL EFECTUAT CU SERIOZITATE IN ACEASTA UNIVERSITATE?? Problema este si a Presedintiei, nu numai a ministerului de resort. Unele dintre organele de control care nu si-au facut datoria in trecut, in acest caz, se subordoneaza la Cotroceni.


 • Dan Dumitru

  1. Care vor fi criteriile de promovare pt conf si prof. univ.?
  2. Legea prevede evaluari periodice pt cadrele didactice?
  3. Cumulul sau plata cu ora mai sunt permise? Pana la cate ore maximum?
  4. Se mentine grila de salarizare in inv. superior?


 • Alexandru

  Domnule Miclea, Legea educatiei este (ar trebui sa fie) o lege organica. Constitutia Romaniei prevede un regim special pentru legile organice unde apare si conditia de cvorum superior fata de legile ordinare. Ma gandesc ca aceasta conditie a avut in vedere asigurarea unei reprezentativitati mai largi astfel incat legile organice sa nu fie modificate de fiecare guvern care vine la putere si sa se ofere stabilitate in domeniile reglementate. Cat de oportuna era angajarea raspunderii guvernului care a sfidat nu doar parlamentul, ci si partidele care vor forma viitoarea majoritate si care vor schimba legea in prima secunda de guvernare? Ce sens are sa emiti o lege, fie ea si buna sau foarte buna, daca nu asiguri un minim consens care sa ofere stabilitatea legislativa atat de necesara, mai ales in educatie?


 • Educatie pentru excelenta

  Domnule ministru,
  Inainte de orice comentariu de fond privind LEN, trebuie pusa in mod foarte serios problema implementarii acesteia.
  Ei bine, credeti ca actuala echipa ministeriala pe care domnul Funeriu a preluat-o ca atare de la d-na Andronescu, care a schimbat inca de la intrarea in minister jumatatea ne-PSD-isto-PNL-ista a staff-ului ministerial - directori, directorasi si sefi de serviciu, preluand doar "listele de partid ale d-lui Adomnitei - credeti ca aceasta echipa e capabila sa sustina schimbarea!?
  Iata la ce ne referim, concret:
  1. Conducerea ministerului are in functiile-cheie personae care “dateaza” din anii ’90 - in aceleasi functii (!!!) – ex. concrete sunt – dir general de la departamentul buget-finante, dir general al invatamantului preuniversitar, directorul de la evaluare-examinare – sau in altele tot de conducere, ca si cum ar avea de condus numai scaunele cu birourile asociate, nu componente sistemului extrem de specializate - resurse umane, inv superior etc... un paunica, o preoteasa, cativa popesti – aceiasi!
  (Dar dvs ii cunoasteti, pt ca acolo i-ati gasit, i-ati lasat si sunt tot acolo!)
  Problema: daca sunt atat de competenti incat nu poate functiona invatamantul fara ei – indiferent in ce pozitii – de ce Raportul Comisiei pe care o coordonati (cu d-l Funeriu in pozitie de adjunct!) afirma ca „invatamantul romanesc este INEFICIENT, NERELEVANT, INECHITABIL şi de SLABĂ CALITATE”?!!
  A pastra aceste persoane devenite deja „personaje” la conducerea reformei pare un fel de sado-masochism, daca nu ar fi tot o fraza din Raport care ne pune serios pe ganduri: „MENŢINEREA ACTUALULUI SISTEM DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN ROMÂNIA PUNE ÎN PERICOL COMPETITIVITATEA ŞI PROSPERITATEA ŢĂRII” – dar „cine este, in fond, la comenzile fundamantale ale „SISTEMULUI”? Cine este „sistemul” si, implicit, (re)sursa decizionala a „ineficientei”, „inechitatii”, „nerelevantei” si „slabei calitati” a invatamantului?!
  2. Este adaptata ORGANIGRAMA MINISTERULUI nevoilor implemen


 • Educatie pentru excelenta

  2. Este adaptata ORGANIGRAMA MINISTERULUI nevoilor implementarii LEN? – De ce? Tocmai pentru a aduce in aceste functii-cheie niste specialisti pe masura „prioritatii nationale” cum este definit invatamantul in lege. Bani sunt, caci ministerul are multe proiecte de milioane de euro, vointa politica trebuie...poate convingeti pe cineva pe acolo...!
  Problema: numai cu o noua structura – si foarte clar-functionala - a institutiei care va implementa LEN (evident, daca ati ales ca aceasta sa aiba comanda la MECTS!) se poate scutura invatamantul de dinozaurii care il conduc si care nu sunt altceva decat canale (!) de legatura si interfata mafiilor si clanurilor care paraziteaza „sistemul”.
  Atentie, implementarea legii nu poate sta in pixul a doi secretari de stat si inca cateva doamne si domnite oranjade, aduse – nevinovat, desigur - de prin filiale, prefecturi si primarii...nu ca nu ar vrea, ci ca nu ar putea!
  3. Ce scrie in lege si ce e pe site-ul ministerului – adica „balarii” de asa-zise strategii si fise de politici publice de prin anii (destul de) trecuti – spre ex. - vezi doc. pt. descentralizare din 2004 ale lui Andronescu si strategia din 2005 (a lui Miclea?), dar care nu are termene clare nici pana astazi – dar ce termene, e deja casata, dati-o, domnule ministru, jos de pe site, ca si pe alea cu gradinitele de prin 2003 sau „politicile publice” cu structura invatamantului – care mai rau deruteaza decat ajuta, pt ca sunt niste vechituri de acum 2-3 ani! (Sau fetisuri?)
  Problema: Ministerul pare (?) ca se leagana ca in cantecelele copiilor – „un elefant...pe o panza de paianjen”, sau, mai bine, „vreo 10 dinozauri...pe aceeasi panza de paianjen (intoarsa cand pe o fata, cand pe cealalta...dupa cum guvernarile)”.
  Cu respect pentru dumneavoastra, singurul ministru care a conditionat actul guvernarii de calitatea asumarii politice si a raspunderii ministeriale!


 • uitecinevorbeste

  Domnule inalt-consilier, "La multi ani!"

  Iata o problema, cum o rezolvati in cadrul trasat de LEN? Cu justitia nu merge, cum se va vedea.
  Studiu de caz – Cluj, bacalaureat 2010.

  IPOTEZA:
  3 au luat mita ca sa aranjeze bac-ul, pe care l-au si aranjat: 42 de lucrari xeroxate
  (+ 1) - un sef de comisie de examen aranjat ...
  (+1) - intermediarul din minister/ omu de 2000 de euro, „2.000 de euro, taxa "’ministeriala’ pentru fraudarea Bac-ului!”),
  (+ xxx) nu-se-vrea-sa-se-stie-cine-de-mai-sus (?)
  = multe zeci nde mii de euro
  CONCLUZIA:
  - 3 pedepse penale (inchisoare) pt. profesorii care au luat spaga,
  - (+1) = liber – seful „aranjat” al comisiei de examen (Ilie Cornoiu, profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj”), pe motiv ca „n-a recunoscut faptul ca a luat mita”, pentru care procesul e in faza de cercetare judecătoarească.
  - (+1) = liber (intermediarul - „Valentin Popescu, seful Unitatii de Politici Publice din cadrul MECTS” care „apare in majoritatea declaratiilor lui Ioan Rus: “din suma totala perceputa de la candidati, 2.000 de euro erau destinati ‘la Minister, la persoana care l-a desemnat pe Ilie Cornoiu’. Mai mult, imediat dupa ce s-a descoperit existenta celor 42 de lucrari xerocopiate, acestia trebuiau sa fie ajutati de aceeasi persoana din Minister”) si este sef bine-mersi la minister unde face alte „politici publice” pe modelul „Podul de piatra s-a daramat? – Facem noi altul mai trainic si mai frumos!”
  - + XXX nici macar deranjati!

  OBSERVATII:
  - Pe masura ce se apropie de „salasul negru” totul se oculteaza – e binecunoscuta lege a tacerii, sau doar incompetenta?
  - A promis ministrul asta-vara ca se ocupe de caz in propriul areal, dar o fi uitat...
  - Nu puteti sa-i amintiti, va rugam frumos??!

  Multumim!


 • urcan

  D-le Consilier, un mare neajuns al finanțării per elev este ilustrat de următorul exemplu: o clasă începe anul școlar cu 28 de elevi, dar pe parcursul anului 5 elevi se transferă la alte școli, indiferent din ce motive; în anul școlar următor, clasa respectivă va avea 23 de elevi, deci va primi cu 5 cote/elev mai puțini bani; totuși, pentru această clasă cu 23 de elevi, va trebui predat (și plătit) același număr de ore din planul-cadru ca și pentru clasa de 28 de elevi - la fel, sala de clasă va trebui încălzită, luminată, curățită pentru 23 de elevi ca și pentru 28; s-a gândit cineva la aceste detalii?

  Toată stima pentru ținuta dv. profesională și intelectuală, dar câtă lume știe că nici dv. personal, nici d-l Marga, și cu atât mai puțin d-l Funeriu (care nici măcar liceul nu l-a urmat în România) - cu alte cuvinte, corifeii reformei în educația românească - nu ați predat nici măcar timp de un an școlar în vreo școală generală sau în vreun liceu din România? Vi se pare normal ca niște oameni lipsiți de orice experiență didactică personală în preuniversitar să decidă, din bibliografie și din birou, destinele acestui ciclu de școlarizare esențial pentru educația națiunii?
  D-le Consilier, pentru lectura adecvată a acestui mesaj, precizez că nu sunt membru în nici un partid, iar în 2009 am votat cu d-l Băsescu și PDL. Nu am funcții publice, sunt profesor de română la un grup școlar din Bistrița, am 31 de ani la catedră, gradul I, luat cu examene, și doctorat în specialitate la UBB, Magna cum laude. Nu mă tem de muncă nici de competiția profesională.
  În Raportul dv. către Președinție, plecați de la premisa, fundamental greșită, că majoritatea părinților și a elevilor din România ar dori un învățământ exigent și de calitate. Pe segmentul liceal, vă pot garanta că peste 85% dintre elevii noștri și dintre părinții lor nu doresc altceva decât să treacă prin școală cu cât mai puțin efort intelectual, fără bătaie de cap, și să primească la sfârșit o diplomă.


 • dan

  Stimate d-le consilier,

  Cat credeti ca va dura procesul de evaluare externa a universitatilor. Exista deja o procedura in acest sens ?
  Cine va plati pentru evaluare ?

  Astept cu interes raspunsul Dv.


 • gigi n

  Buna ziua,domnule Miclea.Intrebarea mea este:Care dintre prevederile noii legi ii deranjeaza cel mai tare pe profitorii invatamantului universitar.Va multumesc si as vrea sa mai spun ca riscul cel mai mare pentru o lege,chiar buna,este sa nu fie pusa in practica corect.


 • Daniel Buda

  1. De ce nu s-a implementat modelul clasic occidental de abilitare, adica prin sustinerea unei teze cu valoare stiintifica recunoscuta de o comisie si s-a apelat la aceasta simpla evaluare a activitatii stiintifice anterioare?
  2. Cand vom cunoaste criteriile CNADCTU? Vor fi acestea supuse unei dezbateri publice?


 • Catalina

  noua lege a educatiei prevede la art. 23 lit b ca învăţământul primar, cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV.
  Am un copil care in toamna implineste 5 ani si 10 luni.

  Intrebare: incepand cu ce an este obligatoriu ca parcurgerea clasei pregatitoare sa se faca in scoli si nu la gradinita?

  multumesc


 • Cristian

  1. Cum va ganditi sa stopati fraudarea bacalaureatului? Nu credeti ca introducerea unor criterii de admitere la facultate, care sa acorde o importanta minora notei de la bac, va diminua discriminarea dintre cei care au copiat si ceilalti?
  2. Cei care vor studia profilul uman, de 3 ani, vor avea voie sa urmeze politehnica, arhitectura, medicina, etc, avand in vedere ca ei nu au cunostintele elementare de matematica, fizica, chimie sau biologie?
  Va multumesc.


 • Gigel Militaru

  Legea este un mare pas inainte si ziua de marti a fost una istorica. Din pacate, are scapari care pot fi folosite abil de ce ce isi doresc pastrarea privilegiilor.

  Iata doua dintre ele:


  1) Nu se impune nr. minim de posturi pentru existanta unui departament.

  Consecinta: ma tem ca toate catedrele actuale (feude) se vor transporma in Departamente. Vom avea in orice facultate o gramada de sefi de departamente -- actualii sefi de catedre. Adica nu se schimba nimic la acest nivel al feudei de baza.

  Cum corectam asta?

  2) Pensionare. Art. 289 (1) prevede pensionarea la 65 de ani.

  Din pacate Art 289 (3) prevede:

  Senatul universitar, din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza
  criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii
  unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată
  de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă.

  Consecinta din exeprienta proprie: chiar daca sunt intr-o facultate cu zeci de miliarde deficite anuale, Senatul va prelungi ca si pana acum activitatea anuala a tuturor pensionabilor (ca sunt 'de neinlocuit') iar tinerii vor avea usa blocata de intrare in sistem chiar daca au fost sefi de promotie, cu articole mai multe decit un pensionabil -- acum sunt someri.

  Cum facem aici?


 • ultimulmohican

  1.poate un elev din preuniversitar sa asimileze 12-14 discipline/an?
  2. poate un absolvent de facultate tehnica sa lucreze in strainatate? ( cerinte practice serioase)
  3.se poate introduce o taxa modica la toate formele de invatamant?( pentru stimularea interesului la invatatura)
  4. se cunoaste modul de promovare prin frauda, la anumite institutii?
  5.se pot aduce reputati specialisti in domeniul tehnic, care sa-i aduca in "era noastra" pe cei din universitatile tehnice?
  Multumesc si la multi ani!


 • Mihai

  Domnule profesor,
  Exista tendinta, inca din perioada comunista, de a promova elevi care nu merita, iar acest lucru se intimpla pentru a nu descompleta clasele, pentru a nu se pierde posturi. Cu noua lege care prevede finantarea pe numarul de copii, acesta tendinta va fi si mai accentuata. Cum asiguram totusi calitatea invatamintului (caci se vede ca apelul la constiinta profesorului nu este suficient)


 • un parinte

  Buna ziua si la La Multi Ani !

  1. Credeti ca este corect ca ponderea pentru admiterea la liceu sa reprezinte 70 % din media de absovire din gimnaziu ? Nu cumva prin aceasta masura sunt avantajati aceia care ii frecventeaza in particular pe profesorii de gimnaziu mai des pentru a obtine note mari ?

  2. De asemena probabil ca sunteti de acord ca un elev dintr-o comuna care are media 10, poate fi mai slab pregatit decat un elev cu media 8 de la o scoala cu pretentii mai ridicate.

  Va multumesc, si poate ca nu era rau sa fi avut acest dialog cu opinia publica un pic mai devreme astfel incat sa puteti sugera anumite amendamente.


 • diana

  Domnule Consilier,

  Ce parere aveti despre metamorfozarea suspecta a conditiilor de ocupare a unui post in invatamantul superior si simplificarea lor ingaduitoare (articolul 301)? Daca in variante anterioare ale Legii erau stipulate conditii extrem de serioase, riguroase si pertinente – obtinerea unei diplome de master in domeniul fundamental al disciplinei postului scos la concurs si a titlului de doctor in acelasi domeniu al disciplinei – constat ca in varianta promulgata s-a renuntat la aceste conditii… In filosofia noii legi, a avea un master si un doctorat in domeniul disciplinei pe care o predai este un « zorzon » academic inutil, superflu…Urmandu-i logica pot sa am un doctorat in balet si sa predau matematici speciale…. V-a cam invins sistemul « invechit in rele », Domnule Consilier….nici macar in versiunea independentei si voluntarei doamne Andronescu nu era stipulata o astfel de conditie care deschide usa larg si ingaduitor cetelor de « derbedei academici » in cetatea stiintelor….Se pare ca sunt multi si puternici, dumnealor, nimeni si nimic nu-i poate opri....Ce parere aveti????


 • o mamica

  Domnule Miclea,
  Sunt mama unui baiat care este elev in clasa a VI-a. De cand a inceput scoala, am avut "ocazia" sa suportam multe schimbari in invatamant.
  Considerati ca este normal sa ne transformati copiii in cobai si sa incercati diferite "scheme" de modernizare, schimbare si re-re-remodernizare chiar si de la un semestru la altul? Elevii sunt bulversati. La ei se gandeste cineva? Vreti sa eliminati unele nereguli identificate in sistem. Foarte bine! Dar psihicul copiilor a contat vreodata pentru cineva, nesiguranta pe care o oferiti si stresul pe care il provoaca aceasta unor anumite categorii de elevi a fost luat in calcul? Stiti cum este sa vina copilul acasa obosit si ingrijorat ca in timpul anului scolar a schimbat 3 profesoare la romana - fiecare cu stilul ei de predare si de comportament - doar datorita faptului ca au fost identificate anumite "motive" si "incompatibilitati" si trebuiau mutate? Ma indoiesc...


 • Laurentiu

  Care este modalitatea de a aduce in comisiile de abilitare personalitati stiintifice din strainatate. Dupa cate stiti cei foarte buni in domeniu vor veni numai daca au si stimulent financiar pe masura, si in plus vor fi foarte multe solicitari de abilitare. A fost gandit un sistem sau se merge pe ideea vom vedea cum se va face.


 • Corina

  domnule profesor,

  am citeva intrebari puntuale legate de UBB:
  - este adevarat ca se urmareste scindarea universitatii?in ce masura crearea unei universitati de stat maghiare (evident Bolyai) este probabila?
  - eliminarea nepotismului si a familiutelor: daca intr-o catedra exista sef de catedra , de ex. sot si membru al catedrei sotie, exista incompatibilitate?
  - ce se va intimpla cu cei 15% spor de doctorat?
  - cum pot avansa in conditiile in care, intr-o catedra neproductiva ( din UBB) exista deja 3 profesori care implinesc anul viitor 65 de ani? Sint convinsa ca toti trei vor avea merite "deosebite"si li se va prelungi activitatea. Cum procedez?


 • Livia Pislaru

  Buna ziua!
  Desi am vazut ca a mai fost o intrebare legata de clasa pregatitoare, as vrea sa ma lamuresc si eu in cateva privinte.
  Intelegerea mea este ca prevederile legii se vor aplica de la inceputul anului scolar 2011-2012. Am un copil care in momentul de fata este in grupa pregatitoare la gradinita. Implineste 6 ani in aprilie si vreau sa il inscriu la scoala pentru septembrie 2011. Intrebarea mea este daca aceasta inscriere va fi pentru grupa pregatitoare sau pentru clasa 1. Mi s-ar parea pierdere de timp pentru el sa il inscriu din nou intr-o grupa pregatitoare, avand in vedere ca deja citeste, scrie si face socoteli.
  A doua intrebare este daca pentru invatamantul primar exista posibilitatea de invatamant la distanta (prin posta sau alta modalitate), pentru copii care nu au probleme speciale.
  Va multumesc!


 • Vlad

  In calitate de absolvent am o simpla intrebare pentru dvs. :
  Se vor elibera vreodata si vor fi recunoscute aceste diplomele pentru cei care au terminat la FR sau ID generatia 2008-2009 ? Aceste diplome in prezent nu se elibereaza ( cel putin nu pentru toate facultatile) si consider ca este o mare nedreptate pentru studentii care au invatat si au facut facut eforturi financiare pentru a urma o facultate .


 • Alexiu Teodor

  1. Credeti ca vor fi scolile pregatite dpdv al spatiului sa preia inca 2 clase (clasa pregatitoare si clasaa IX-a)?

  2. Prin trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, se vor desfiinta posturi in licee. Credeti ca un profesor care a predat la liceu va accepta sa mearga sa predea in mediul rural?

  3. Este cunoscut faptul ca in mediul rural, calitatea invatamantului este cu mult sub cel din mediul urban. Pentru cei care abandonau scoala dupa 8 clase castigul pare mult prea mic; insa pt cei mai multi, 80%, care continuau la oras, la liceu, va fi o pierdere: nivelul de la oras (liceu) este cu mult mai mare decat va fi acum, prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu.


 • vigilante's way

  De ce nu s-a statuat in lege,in mod clar,faptul ca meiditatiile acordate elevilor din clasa unde preda prof-ul constituie conflict de interese si se sanctioneaza ca atare?
  Este absolut imoral acest sistem al meditatiilor,care genereaza in aval niste monstri ai imoralitatii ( favorizari la olimpiade,concursuri,etc)


 • Taiko

  Intrebare practica: fiica mea este grupa mare, ar trebui sa treaca in grupa pregatitoare. Cum se face acest lucru, in conditiile in care nimeni nu are habar cum se aplica legea. Se va amana aceasta modalitate de organizare pana se vor stabili normele metodologice?


 • ioana

  Înteleg ca prin aceasta lege se doreste sa nu mai avem copiii stresati!
  1. Am un copil in clasa a 8-a. An de an am urmarit modalitatea de admitere la liceu si nu am inteles de ce anul acesta, prin ordin facut de actualul minister care a facut si legea, a fost introdusă ca bibliografie materia din clasa a 5a până in clasa a 8. Noua ni se pare foarte mult in condiţiile in care in ultimii ani nu a fost pusa problema astfel. Au fost teze unice numai cu materia dintr-un semestru, iar anul trecut s-a sustinut un examen numai cu materia din clasa a 8a, clasa a saptea fiind acoperită prin teze. De ce se fac aceste diferentieri de la an la an? Se vorbea odata ca se fac shimbari de la un ciclu la altul, nu de la un an la altul. Daca ei stiau din clasa a 5a ce au de pregatit era mai usor. As dori neaparat o explicatie a acestor modificari de la an la an.
  2. Legea se aplică numai pentru cei care intra acum intr-un anumit ciclu sau pentru toti?
  3.De ce se reintroduce examenul la liceu? Un copil bun care nu reuseste la un liceu bun ce sanse mai are sa intre la un liceu la fel de bun dar unde media de admitere a fost mai mică decât a celui picat? Ce relevanta are portofoliul cind stim ca nu toti profesorii din tara sunt la fel de exigenti, in unele scoli notele se obtin mai usor în altele nu.
  Multumesc!


 • Mane Marian

  D-le consilier,
  1.Daca toate partidele si sindicatele din invatamant au semnat Pactul National pt.Educatie, de ce acum, cu exceptia Presedentiei si a partidelor din sfera puterii, este atat de contestata si combatuta Legea Educatiei? Oare nu pt. faptul ca nu s-au respectat prevederile pactului si s-a mers pe principiul "ciocu mic, noi suntem la putere"?!
  2.Sincer, suntei in conflict deschis cu Marga?


 • urcan

  Toată legislația învățământului preuniversitar (îndosebi gimnazial și liceal) ar trebui regândită în funcție de premise lucide și realiste, nu de ipoteze optimiste, adică de ideologie, cum s-a întâmplat cu noua Lege.
  O rugăminte: dl Președinte al României ar trebui consiliat să nu mai repete, cu orice ocazie, aserțiunea că dăscălimea se teme de înnoiri ale sistemului sau de competiția bazată pe principii de competență profesională, nici afirmația că un dascăl lucrează patru ore pe zi.
  Încă din 1996, de când era ministru și negociator al acordurilor cu FMI, domnia-sa a fost principalul oponent al majorării alocației pentru învățământ și al creșterii salariilor dăscălimii.
  Știm că nu ne iubește - poate are amintiri neplăcute din vremea când era elev - dar am votat cu d-sa și cu PDL în speranța că vor instaura un minumum de echitate salarială în România. N-au făcut-o, și se pare că nici nu doresc acest lucru.
  Cu regret și cu urări de mai bine.


 • Florin

  Stimate d-le ministru,

  1. Aveti in vedere o modalitate de alegere a parintilor in CA al scolilor, pentru ca prezenta lor in CA sa nu fie decorativa si sa nu poata fi manipulati?
  Am fost membru intr-un comitet de parinti al unui liceu. Am constatat ca multi parinti nu aveau curajul sa expuna problemele reale ale scolii de teama "represaliilor" impotriva copiilor lor. Pentru ca eu am ridicat unele obiectiuni la modul in care functioneaza scoala erau parinti care veneau dupa sedinta sa-mi semnaleze abuzuri ale unor profesori sau alte probleme de care aveau cunostinta, dar nu aveau curajul sa le expuna in plen.
  Consider ca parintii membrii in CA al scolii trebuie alesi de parintii tuturor elevilor din acea scoala(si nu numai de catre parintii care sunt in comitetul pe scoala), care sa voteze in cunostinta de cauza (candidatul sa depuna/expuna un proiect pentru mandatul sau si un CV). Validarea membrilor CA din randul parintilor sa nu fie facuta daca nu au participat la vot cel putin 1/2 din parintii elevilor.
  Parintii membrii in CA sa prezinte un raport trimestrial in fata reprezentantilor parintilor din toate clasele. In situatia in care parintii sunt nemultumiti de activitatea reprezentantilor lor in CA, mandatul acestora sa poata fi revocat.
  2. Care este filiera formarii unor meseriasi competenti pentru industrie, servicii, agricultura, constructii,etc. dupa terminarea clasei a IX-a ?


 • student

  Cred ca s-a exagerat cu autonomia universitara. Si ca exemplu va dau Universitatea Politehnica Bucuresti. Reducerea nr. de ani de studiu de la 5 la 4 ani + master
  cred ca necesita si eliminarea unor materii pt. ca unele par inutile iar altele se reiau la master. Astfel s-a ajuns ca studentii sa aiba 10-12 ore de scoala pe zi, iar la unele specializari ( calculatoare) temele pentru acasa sa necesite o munca individuala de 24 ore pe zi. Asistentii de la calculatoare au facut un calcul si au ajuns la concluzia ca un student care vrea sa-si predea temele la timp fara intarzieri, ca sa nu fie penalizat, are nevoie sa munceasca 25 de ore pe zi. Aberant dar asa le-a iesit din calcul. Nu cred ca medical este permis sa nu ai timp nici pentru masa , nici pentru recreere. Mai mult li se da teme si pentru vacanta de iarna, iar din vacanta de vara se mai fura 2-3 saptamani cu practica. Anul 4, anul terminal la licenta este ingrozitor de aglomerat. Multi tineri se imbolnavesc psihic deoarece nu pot dormi mai mult de 2-3 ore pe noapte.( nu au timp). Temele daca nu sunt facute la timp nu numai ca nu te primeste la examen dar trebuie sa repeti semestrul, adica sa pierzi examenul de licenta si cel de master din anul respectiv. Sistem f. prost conceput, in conditiile in care multe materii se reiau aprofundat la master. Ce vrem sa scoatem din acesti tineri? Buni profesionisti sau bolnavi psihic? Suntem deja o societate bolnava


 • Mara

  Dl. Miclea, prin functia pe care o ocupati poate veti sti sa-mi raspundeti punctual la urmatoare intrebare: cand se va simplifica si ieftini modul de echivalare a studiilor in strainatate? Ne costa cat o taxa pe semestru la o univ. particulara din occident. Nu este posibil asa ceva, mai ales ca ceilalti colegi din state europene cand s-au intors acasa au avut diplomele recunoscute imediat fara costuri si birocratie. Site-urile universitatilor din occident sunt in mai multe limbi de circulatie internationala si cei care lucreaza in comisia de recunoastere a studiilor facute in strainatate pot f. bine sa o faca accesand acel link. Cred ca 2-3 limbi straine ar trebui sa stie. Mi se vor aduna la dosar cam 80 de pagini si o pag. tradus si legalizat costa 45 RON. plus taxa de dosar 50 RON. Sunt o gramada de bani dle Miclea si noi care am studiat si ne-am intretinut singuri la universitati in occident nu meritam acest jaf doar pt ca avem dreptul sa ne recunoastem studiile. Multumesc si speram din suflet ca si invatamantul romanesc sa intre pe un fagas normal.


 • Dr. Alex Boboc

  Eu pun o intrebare simpla la care as dori un raspuns concis nu general:

  Care vor fi efectele dupa 6 luni de la aplicarea acestei legi ?

  Aceasta deoarece am avut multe legi bune care ori nu s-au aplicat deloc (lipseau normele metodologice) ori au fost schimbate pe parcurs astfel incat si-au pierdut complet esenta.

  Dr. Alex Boboc
  Oxford, Marea Britanie


 • Tudor

  Stimate Domnule Miclea,
  Daca doreati cu adevarat sa eliminati nepotismul din universitati, trebuiau stabilite corect criteriile de accedere in acestea. In multe facultati , nu sunt opriti pentru a accede in lumea universitara sefii de promotie sau oricum cei mai buni dintre absolventii acelei facultati, ci sunt adusi absolventi de la alte facultati, alte profile sau chiar facultati private, absolventi al caror nivel de pregatire si intelectual poate fi cu usurinta inteles, atata timp cat ei nu sunt in masura sa sustina un examen de admitere.
  Copiii cadrelor universiatare daca nu sunt angajati in acea universitate, ii gasiti cu siguranta cadre didactice la alte universitati. Ei sunt cei numiti la "schimb", adica copii celor de la universiatea "x" sunt numiti la universitatea "y" si invers. Iar pentru cei care lucreaza in aceeasi universitate , oamenii au fost destul de destepti , ca in mare parte , sa nu ocupe posturi de subordonare. Asa ca toata aceasta problema foarte importanta si pentru care aparent s-a dorit rezolvarea , este de fapt un circ, care nu rezolva nimic si in continuare oamenii competenti vor fi indepartati din facultati in favoarea celor numiti pe alte criterii decat valoarea, impostori fara nici o valoare , cu o multime de titluri si doctorate obtinute contra cost.

  Intrebare: cand , unde si cum va putea in Romania un sef de promotie, fara parinti universitari sau fara relatii , sa ramana in cadrul unei facultati si, in functie de pregatirea profesionala ulterioara, sa devina cadru universitar ?
  Astept raspunsul Dumneavoastra si va multumesc anticipat.


 • Mircea Miclea

  1. Voi raspunde la cat mai multe intrebari, in ordinea adresarii lor.
  2. Consider ca reforma necesita, pe langa o noua lege, cea promulgata, alte trei componente: a) decizii administrative, b) formarea resursei umane, in baza noului curriculum si c) finantarea adecvata.


 • Mircea Miclea

  Cred ca acum e important sa se concentram pe implementarea optima a legii. Oricine subscrie la aceasta sarcina e recuperabil, indiferent de parti-pris-urile anterioare.


 • Mircea Miclea

  1 & 2. Stabilirea numarului de studenti e atributul autonomiei universitare. Statul poate limita doar locurile bugetate si poate stabili prioritati de bugetare.
  3. O solutie ar fi redenumirea. O alta – comasarea. Deocamdata, sunt necesare o evaluare si o ierarhizare corecte. Apoi, se vor lua deciziile adecvate.


 • Mircea Miclea

  Rudele, pana la gradul 3, nu pot ocupa concomitent posturi de conducere in universitate. Nu se pune problema altor posturi (didactice, administrative).
  Mesajul trebuie, intr-adevar, rectificat.


 • Mircea Miclea

  Exista o lege a cercetarii.
  In legea educatiei s-au specificat doar chestiunile de fond. E nevoie acum de o regandire a legii cercetarii.


 • Mircea Miclea

  Se va specifica in metodologia de aplicare a legii prioritatea celui care are doctorat in domeniu si a celor cu performanta stiintifica.


 • Mircea Miclea

  1. Va impartasesc multe opinii. O universitate trebuie sa-si gestioneze principalul capital: prestigiul. Nu trebuie sa devina un SRL.
  2. Cred ca prin metodologiile de aplicare a legii se vor rezolva multe probleme.


 • Mircea Miclea

  Nu am un raspuns. Dar cred ca raspunsul il putem afla stand de vorba cu angajatorii. Apoi, el trebuie aplicat.


 • Mircea Miclea

  Acum se va vedea capacitatea reala a ministrului si a ministerului.
  Cred ca noua lege cere o noua organigrama a ministerului.


 • Mircea Miclea

  Finantarea per elev se mentine tot timpul anului. Va fi stabilita o suma aparte pentru a acoperi transferurile.
  Am predat trei ani (1987-1990) la Scoala Generala nr. 8 din Turda.


 • Mircea Miclea

  Cred ca cel putin o parte a universitatilor (cele de medicina, drept, stiinte economice) pot fi evaluate in 2011.
  Exista bani europeni.


 • Mircea Miclea

  Acele prevederi care se refera la functiile de conducere si la nepotism.
  Aveti dreptate. Calitatea resursei umane poate compromite legea.


 • Mircea Miclea

  1. Vor fi ambele aspecte: evaluarea activitatii + disertatie.
  2. Sper ca ministerul sa le precizeze in maximum o luna.


 • Mircea Miclea

  Incepand cu 2012.


 • Mircea Miclea

  Personal, cred ca universitatile trebuie sa reintroduca examenul de admitere nu numai in functie de bacalaureat.
  Indiferent de profilul absolvit, daca treci examenul, devii student.


 • viorel

  buna ziua. credeti ca noua lege a invatamantului va starpi mafiile locale? de exemplu, la Facultatea de Medicina din Galati, decanul este un fel de fuhrer, facand numiri in functii de conducere a departamentelor si clinicilor dupa bunul sau plac, fara sustinere de concurs. multumesc si succes.


 • Mircea Miclea

  1. Aveti dreptate. Daca, insa, specificam numarul de posturi, dadeam apa la moara celor care ne acuzau de incalcarea autonomiei.
  2. Sper sa se rezolve problema printr-o Hotarare de Guvern.


 • Mircea Miclea

  1. Nu la standarde adecvate.
  2. Da.
  3. Sustin o taxa modica pentru invatamantul universitar, toate formele.
  4. Partial.
  5. Daca se vor schimba conducerile universitatilor, acest lucru va fi posibil. Altfel, nu. De aceea a fost atat de mare opozitia rectorilor.


 • Mircea Miclea

  Scoala nu pierde bani daca elevul devine repetent. De acord, o lege fara bani, nu va produce schimbarea.


 • Mircea Miclea

  1. Am incercat sa nu devalorizam nici invatarea din gimnaziu, nici evaluarea din partea liceului. Daca totul era lasat la nivelul liceului, elevii de la gimnaziu erau demotivati.


 • Mircea Miclea

  Aveti dreptate. In parlament s-au inmuiat criteriile. Asumarea a pornit de la varianta din Camera Deputatilor, nu de la textul initial.


 • Mircea Miclea

  Va inteleg necazul. Noua lege da dreptul consiliului de administratie al scolii (1/2 fiind format din parinti) sa decida asupra ocuparii posturilor de profesor si sa controleze activitatea directorului.
  Macar partial, problema se va rezolva.


 • Mircea Miclea

  Se pot utiliza bani europeni pentru a plati experti straini. Exista un document, deocamdata draft, privind abilitarea.


 • Mircea Miclea

  - Nu se scindeaza UBB
  - Nu. E interzisa doar ocuparea concomitenta de catre rude a functiilor de conducere.
  - Macar, prin abilitare, veti putea conduce doctorate. E pacat ca Senatul Universitatii e atat de compliant.


 • Mircea Miclea

  1. Clasa pregatitoare demareaza din 2012. Pe baza de cerere si de evaluare se poate promova, direct, intr-o clasa superioara.
  2. Exista posibilitatea de home-schooling si de blended-learning. E nevoie, insa, intai de digitalizarea curriculumului.


 • Mircea Miclea

  Cred ca Universitatea Spiru Haret trebuie sa organizeze o noua sesiune de licenta, monitorizata de minister, pentru a pune in legalitate diplomele. Nimanui, nici dumeavoastra, nu-i serveste o diploma fara acoperire legala.


 • Mircea Miclea

  1. Clasa pregatitoare se va amplasa, in baza deciziilor locale, in gradinita sau la scoala. Clasa a IX-a va fi in gimnaziu abia peste 4 ani. Se pot pregati conditiile.
  2. Solutia este in lege: infiintarea consortiilor liceu-gimnaziu, care permite mobilitatea fortei de munca.
  3. Elevii care doresc pot face clasa a IX-a la o scoala din oras. Sunt insa multe scoli de la sat mai bune decat cele de la oras.


 • Mircea Miclea

  Se va stabili acest lucru prin Hotarare de Guvern, in baza legii.


 • Mircea Miclea

  Clasa pregatitoare devine operationala din 2012.


 • ion

  Domnule Miclea,

  Va supun atentiei urmatoarele:
  -cu nr.11488 din26 .03.2010 am trimis d-lui ministru propuneri pentru noua lege ;din pacate nu am primit nici un raspuns,dar nici nu am remarcat in noua lege "inspiratii" din propunerile mele.
  Totusi eu astept aceasta lege de 20 de ani,si o salut ,o accept si intr-o cancelarie de 70 cadre didactice sunt aproape singurul care spun ca legea este ceea ce ne trebuie(aproape).Va rog sa primiti cu ingaduinta intrebarea pe care o pun pt. ca ea vine din experienta de 30 ani la catedra, 4 +4 ani de director la unul din liceele centenare ale scolii romanesti care a dat oameni de seama, iar in fiecare an din acest colegiu pleaca la studii cu burse, multi absolventi.
  -titularizarea pe scoala este o sursa de coruptie pe care ministerul nu o poate bloca(orice director este la mana liderului local,daca el nu pune mana pe bani atunci cu siguranta se vor face presiuni pe el,si banii ajung la partid ,se zice(nu cred,eu cred ca la lider)(exista scoli,unde in cel putin doua randuri s-au facut titularizari la nivel de scoala( Marga) si vremurile au fost "manoase" ..Propunerea mea nu da voie imixtiunii politicului,determina candidatul sa intre in sistem pregatit,directorul sa nu poata conditiona titularizarea pentru foloase materiale.
  Intrebare:daca intrevedeti acesta situatie de perpetuare a coruptiei,si intrarea in continuare in sistem a unor profesori nepregatiti nivelul ei ?


 • AliaX

  Invatamantul la distanta intra in atentia noilor reglementari? In acest moment, actul didactic, modalitatile de examinare, pregatirea studentilor sunt absolut deplorabile.


 • Livia Pislaru

  Multumesc mult pentru raspunsurile pe care le-ati furnizat!
  Dar in legatura cu digitalizarea curriculumului, este prevazuta o data cand se va realiza / se va putea aplica? Multumesc inca o data

9936 vizualizari
 • Vi se pare o dezbatere sanatoasa? (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:12)

  Sabin [anonim]

  Domnule consilier,
  Stiti mai bine ca mine cat de imporanta este capacitatea a a mobiliza consensul politic asupra unor schimbari sistemice necesare in educatie. Avand acest lucru in minte, va rog sa imi spuneti ce parere aveti despre felul in care se duce dezbaterea intre domnul presedinte si "clanul" Marga? Sa fie oare Marga atat de retrograd, de corporatist, ultimul mohican al invatamantului socialist incat sa nu poata fi recuperat intr-o dezbatere serioasa? sa fie oare descentralizarea invatamantului si de-gentrificarea sa atat de facile, de univoce incat nu mai e nevoie decat de o lupta pe viata si pe moarte manheista intre adeptii reformei si conservatori? sa fie o politica publica atat de importanta ca legea cadru a educatiei imposibil de dezbatut serios si argumentat?
  in acest context, vi se pare evident ca aceasta lege descentralizeaza optim (costuri per elev si nu forumule mai complexe si tranzitorii), ca asigura un mix de putere la varful universitatilor capabil a elibera competenta fara a politiza???
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:31)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui Sabin

   Cred ca acum e important sa se concentram pe implementarea optima a legii. Oricine subscrie la aceasta sarcina e recuperabil, indiferent de parti-pris-urile anterioare.
 • mamicute si familiute (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:32)

  Mazeta [anonim]

  Citez din presedinte: „...nu mai sunt permise micile familiuţe, cu soţ, soţie până la rude de gradul 3 în aceeaşi universitate.” Intrebari pt dl. Miclea: 1. daca Basescu are dreptate in ceea ce declara, de ce in aceeasi universitate nu ar fi permis unor soti sa lucreze impreuna si, de exemplu, unor contabili sot/sotie le-ar fi ingaduit? asta nu e discriminare? 2, daca Basescu povesteste legea dupa ureche, de ce nu ii atrage nimeni atentia in mod public?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:34)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Rudele, pana la gradul 3, nu pot ocupa concomitent posturi de conducere in universitate. Nu se pune problema altor posturi (didactice, administrative).
   Mesajul trebuie, intr-adevar, rectificat.
 • intrebare (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:33)

  GIGI MARGA [anonim]

  Toata legea este o fasole cu ciolan.. unde este scopul educatiei..termini liceul.. termini facultatea.. si cu ce te alegi ?
  Normal trebuie un examen de admitere la liceu si un examen de admitere la facultate..fara capacitate si bacalaureat..fiecare sa urmeze ce-i place si ce poate,
  lipseste motivatia si scopul invatarii... toate specializarile din facultate nu tin cont de cerinta JUNGLEI (realiatea oarba)..
  Intrebare... pe cei care vor sa-i foloseasca pe absolventii cu diplome, le-ati cerut parerea..?
  In final ei se spala pe cap cu educatii vostrii..
 • Măsuri directe (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:45)

  m3th0dman [anonim]

  1. Sunteţi de părere că în România sunt prea mulţi studenţi?
  2. De ce nu reglementează legea direct numărul de locuri la facultate? Nu ar încălca autonomia, dacă s-ar spune că nu pot exista locuri la facultăţile din ţară din mai mult de x% dintre absolvenţii de liceu, unde x cel mult 60.
  3. Am văzut că unele universităţi nu mai pot da diplome de doctorat, conform noii legi, după unele evaluări. De ce nu se închid direct aceste universităţi, sau să se redenumească în colegii, din moment ce nu au specialiştii necesari şi nu fac cercetare (scopul principal al unei universităţi)?

  Apreciez eforturile dumneavoastră şi ale ministrului educaţiei. Mult succes în continuare!
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:33)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui m3th0dman

   1 & 2. Stabilirea numarului de studenti e atributul autonomiei universitare. Statul poate limita doar locurile bugetate si poate stabili prioritati de bugetare.
   3. O solutie ar fi redenumirea. O alta – comasarea. Deocamdata, sunt necesare o evaluare si o ierarhizare corecte. Apoi, se vor lua deciziile adecvate.
 • abilitarea, evaluarea (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:52)

  marius d. [anonim]

  stimate domnule miclea,
  consider ca legea are prevederi bune pe segmentul universitar. Nu acelasi lucru il pot spune pt preuniversitar, insa acest lucru ma intereseaza acum mai putin. Cateva chestiuni:
  1. ce garantie avem ca evaluarile facute de experti din afara vor fi luate in considerare? cind vor fi facute, caci tare imi e ca 2011 e pierdut pt cauza? daca se lasa pt. 2012, an electoral, putem spune adio.
  2. situatie concreta: sunt tinar conferentiar si intrunesc inca de cind am trecut la acest stadiu conditiile pt. a fi profesor (conferinte, articole, carti in strainatate, am conducere grant etc.). Sigur, acum astept sa prind... vechime. Daca se introduce abilitarea, cum se vor putea inscrie eventualii candidati? Va fi un nr. de locuri anual, se va putea inscrie oricine la cerere, se va face vreo selectie? Caci daca se va cere abilitare si pt. cei ce vor functii de conducere tare imi e ca noi, ceilalti, vom ramine iar pe dinafara, prioritate avind altii, mai cu interes.
  cu stima, m.d.
 • Reforma educatiei, fara cercetare ! (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:56)

  Dan. C. Badea [anonim]

  Tot textul legii face referiri la cercetarea stiintifica, dar se rezuma la reforma educatiei. Era normal, ca in aceeasi lege, in mod unitar sa se rezolve si problema reformei cercetarii.
  Legea, astfel promulgata, nu rupe educatia de cercetare ?
  Ca parere personala: nu putem aborda reforma educatiei, decat, "la pachet" cu reforma cercetarii. Altfel, asa zisa "reforma a educatiei nu are nici o finalitate !
  In general spus, daca a ceasta lege este o lege a reformei educatiei, ea nu poate rupe relatia dintre educatie si stiinta. Acest minus al legii este unul major, care va face legea nefunctionala (in Pactul pentru educatie s-a tratat problema armonios, in sensul ca s-a avut in vedere relatia dinte educatie si stiinta).
  In concluzie: Legea educatiei este o lege defecta.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:35)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui Dan. C. Badea

   Exista o lege a cercetarii.
   In legea educatiei s-au specificat doar chestiunile de fond. E nevoie acum de o regandire a legii cercetarii.
 • ocuparea functiilor didactice universitare (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:57)

  miruna [anonim]

  Am citit conditiile de ocupare a functiilor didactice universitate din Legea invatamantului, promulgata de Presedinte...Prin prevederea conform careia este suficient sa ai un doctorat in orice pentru a accede in invatamantul superior, indiferent de disciplina pe care urmeaza sa o predai,(articolul 301), formula actuala este mult mai permisiva decat cea din ultima lege a invatamantului, lasand loc de tot felul de artificii si subterfugii specific romanesti....Pacat ca s-a scos prevederea conform careia trebuia sa detii un doctorat in domeniul disciplinei scoase la concurs....Acum vom vedea aberatii si mai mari decat inainte! Sunt lector universitar, cu doctorat obtinut in Franta, in domeniul disciplinei pe care o predau, si ma trec fiori cand ma gandesc ca tot felul de arivisti cu doctorate dubioase, made in Romania, ma vor da la o parte, ranjind cinic si dispretuitor, pentru ca, nu este asa, si el si eu tot doctori suntem.... Acum chiar ca s-a dat o lovitura naucitoare clanurilor universitare...Credeam asa de mult in noua lege a invatamantului, imi inchipuiam ca se va schimba cu adevarat ceva...E trist, e foarte trist....
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:35)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui miruna

   Se va specifica in metodologia de aplicare a legii prioritatea celui care are doctorat in domeniu si a celor cu performanta stiintifica.
 • ce fel de Universitate vrem (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:16)

  Sorin Borza [anonim]

  1. Nu vi se pare ca legea e construita pe o ambiguitate principiala ? Mai clar formulat: daca vrei Universitate de tip humboldtian (cu „scholars”, profesori care produc si transmit cunoastere) atunci expresia „instituție de tip antreprenorial” nu are ce cauta in discursul oficialilor din minster. Nici un tip cu capul pe umeri nu acceptă ideea ca o Universitate de tip Alma Mater (care ofera „educatie integrala”) ar fi compatibilă cu viziunea primitiv tehnocratică „centrată pe student” despre care tot peroreaza fără metodă ministeriabili de sacrificiu. Pentru ca sunteti, indiscutabil, cel mai bun profesor pe care il stiu va rog sa va ganditi ca, pe fondul expansiunii fara cenzură a palavragelii si a intelectualului mediatic, Universitatile sunt pline de indivizi cu publicatii ISI insă grav dezarticulati cultural și etic. Nu credeti ca ar fi bine sa renuntăm la modelul antreprenorial de Universitate (ca resursă de servicii sociale) intr-o tară unde sociologia educației a devenit un capitol mărunt al sociologiei puterii ?

  2. Ce criterii si ce tip de comisie ar putea impiedica „derbedeii academici” sa primeasca abilitarea si sa dea mai apoi doctorate unor insi pe care puterea (indiferent de culoare) i-ar aviza ideologic ? (Stiți bine ca democratia universitara nu e rezultatul unui vot consensual - Valoarea, Adevarul si Ideea sunt progenituri singuratice ale cunoasterii...) Sunt deja numeroase exemple de politicieni care au luat doctorate si titluri acdemice pe timpul exercitarii unor functii sau in perioada mandatelor parlamentare. Cine ii va opri pe acestia sa „infecteze” deciziile unor institutii (gen ARACIS, CNATDU) unde numirile se fac pe baza unor afilieri transparente ?
  (In fapt sper sa redeveniti ministru pentru a putea reloca adecvat chestiunea „analfabetismului academic” si a gasi urgent calea spre o ierarhizare corecta a oamenilor din sistem. Eu personal sunt convins ca exista solutii si sper ca le veti asuma cat mai curand)
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:36)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui Sorin Borza

   1. Va impartasesc multe opinii. O universitate trebuie sa-si gestioneze principalul capital: prestigiul. Nu trebuie sa devina un SRL.
   2. Cred ca prin metodologiile de aplicare a legii se vor rezolva multe probleme.
 • Certificat profesional de capacitate (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 19:56)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Legea promulgata se apropie in proportie de 90% de legile invatamantului din statele moderne.

  Apreciez masurile luate in invatamantul pre universitare profesional, de altfel unele masuri au tinut cont de inspiratiile din legea elvetiana.

  Intrebare :

  Cum se va organiza invatamantul profesional in cadrul breslelor de munca, 1 zi de scoala 4 zile activitate in firma ?

  Merci si LA MULTI ANI 2011 !!!

  Cordialement

  Stefan RADOVEANU
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:37)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui Stefan RADOVEANU

   Nu am un raspuns. Dar cred ca raspunsul il putem afla stand de vorba cu angajatorii. Apoi, el trebuie aplicat.
 • Selectia valorilor (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:03)

  alma mater [anonim]

  Credeti cu tarie ca aceasta noua lege va aduce si o triere onesta a valorilor sau ea reprezinta doar un alt exercitiu de imagine, de tip "Ion a fost aici", asa cum s-a intamplat din anii 90 incoace (inclusiv cat ati fost dumneavoastra ministru)? Cine va decide daca un tanar are dreptul sa se catapulteze peste etapele profesionale, nu tot cei care au constituit pana acum sistemul viciat?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:38)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui alma mater

   Cred ca inclusiv comisiile de evaluare trebuie intinerite. De exemplu, cred ca in CNATDCU si conferentiarii pot intra pentru a evalua teze de doctorat.
 • Privatizarea sistemului de invatamant? (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:04)

  Silviu Ignatius [anonim]

  O parte din propunerile legislative au fost gandite de mine cu mult inainte de lege si va rog sa precizati de ce nu se putea merge si mai departe:
  1.Privatizarea institutiilor de invatamant superior-macar o parte;
  2.Statul sa nu mai asigure invatamantul universitar gratuit decat astfel: am nevoie de 700 medici, 300 de ingineri, 200 de aviatori, 500 profesori, platesc suma x pentru fiecare student, restul-vrei sa te faci avocat?-eu statul nu mai nevoie momentan de astfel de profesii deci nu ai decat sa te sustii singur;
  3. de ce nu se poate merge si pe o partiala rivatizare a liceelor-, printr-un program pilot, experimental. Statul plateste 3000 de lei spre exemplu pentru fiecare elev scolarizat de liceul particular, dar administrarea revine mediul privat si se pot gasi formule de actionariat al unui liceu.
  Va multumesc
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:39)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui Silviu Ignatius

   E mult prea multa opozitie pentru ideea privatizarii institutiilor de stat. S-a facut, insa, primul pas: banii urmeaza elevul, indiferent daca merge la institutia de stat sau la cea privata.
 • Cine va monitoriza punerea in practica? (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:18)

  oana [anonim]

  Unele din schimbari par a avea intentii bune si suna apreciabil in teorie, insa cine se va asigura ca prevederile se vor respecta in fapt? Cei care s-au obisnuit cu sistemul de pana acum sunt si foarte versati in fel si fel de metode de eludare a legii, mai ales cand intre incalcare ei si sanctionarea incalcarii e o birocratie stufoasa. Cine va fi acolo in scoli si universitati sa asigure respectarea prevederilor "deranjante" pentru unii din personalul din educatie, sa impiedice scurgerile ilegale de fonduri etc?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:40)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui oana

   Aveti dreptate. O lege poate fi compromisa de oameni prosti sau necinstiti. Cred ca in comisiile de evaluare in ARACIS, CNFIS, CNCSIS trebuie numiti oameni competenti.
 • Despre eliminarea abuzurilor (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:30)

  Prof. univ. dr. Corvin Lupu - Sibiu [anonim]

  Prevederile Legii nu pot produce efecte benefice, atata timp cat nu se iau masurile de control autentic, privitor la legalitatea managementului rectorilor. La Sibiu, dupa cum stiti de pe vremea cand erati ministru, rectorul Oprean a escaladat abuzurile pana la cote greu de imaginat. CAND SE VA INTRA INTR-UN CONTROL EFECTUAT CU SERIOZITATE IN ACEASTA UNIVERSITATE?? Problema este si a Presedintiei, nu numai a ministerului de resort. Unele dintre organele de control care nu si-au facut datoria in trecut, in acest caz, se subordoneaza la Cotroceni.
 • universitar (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 22:10)

  Dan Dumitru [anonim]

  1. Care vor fi criteriile de promovare pt conf si prof. univ.?
  2. Legea prevede evaluari periodice pt cadrele didactice?
  3. Cumulul sau plata cu ora mai sunt permise? Pana la cate ore maximum?
  4. Se mentine grila de salarizare in inv. superior?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:41)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui Dan Dumitru

   1. Se vor stabili prin metodologie. Dispare vechimea, ramane doar valoarea.
   2. Da.
   3. Da. Maximum inca o norma plata cu ora.
 • Angajarea raspunderii, nociva pt o lege organica (Joi, 6 ianuarie 2011, 0:05)

  Alexandru [anonim]

  Domnule Miclea, Legea educatiei este (ar trebui sa fie) o lege organica. Constitutia Romaniei prevede un regim special pentru legile organice unde apare si conditia de cvorum superior fata de legile ordinare. Ma gandesc ca aceasta conditie a avut in vedere asigurarea unei reprezentativitati mai largi astfel incat legile organice sa nu fie modificate de fiecare guvern care vine la putere si sa se ofere stabilitate in domeniile reglementate. Cat de oportuna era angajarea raspunderii guvernului care a sfidat nu doar parlamentul, ci si partidele care vor forma viitoarea majoritate si care vor schimba legea in prima secunda de guvernare? Ce sens are sa emiti o lege, fie ea si buna sau foarte buna, daca nu asiguri un minim consens care sa ofere stabilitatea legislativa atat de necesara, mai ales in educatie?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:42)

   Mircea Miclea [anonim] i-a raspuns lui Alexandru

   E pacat ca nu a aparut acest consens. Am incercat printr-un proces coerent: diagnoza-pact-strategie-lege sa produc acest consens. Interesele au prevalat. In atare situatie, asumarea raspunderii era singura alternativa.
 • O noua structura cu noi directori la cond. MECTS! (Joi, 6 ianuarie 2011, 0:22)

  Educatie pentru excelenta [anonim]

  Domnule ministru,
  Inainte de orice comentariu de fond privind LEN, trebuie pusa in mod foarte serios problema implementarii acesteia.
  Ei bine, credeti ca actuala echipa ministeriala pe care domnul Funeriu a preluat-o ca atare de la d-na Andronescu, care a schimbat inca de la intrarea in minister jumatatea ne-PSD-isto-PNL-ista a staff-ului ministerial - directori, directorasi si sefi de serviciu, preluand doar "listele de partid ale d-lui Adomnitei - credeti ca aceasta echipa e capabila sa sustina schimbarea!?
  Iata la ce ne referim, concret:
  1. Conducerea ministerului are in functiile-cheie personae care “dateaza” din anii ’90 - in aceleasi functii (!!!) – ex. concrete sunt – dir general de la departamentul buget-finante, dir general al invatamantului preuniversitar, directorul de la evaluare-examinare – sau in altele tot de conducere, ca si cum ar avea de condus numai scaunele cu birourile asociate, nu componente sistemului extrem de specializate - resurse umane, inv superior etc... un paunica, o preoteasa, cativa popesti – aceiasi!
  (Dar dvs ii cunoasteti, pt ca acolo i-ati gasit, i-ati lasat si sunt tot acolo!)
  Problema: daca sunt atat de competenti incat nu poate functiona invatamantul fara ei – indiferent in ce pozitii – de ce Raportul Comisiei pe care o coordonati (cu d-l Funeriu in pozitie de adjunct!) afirma ca „invatamantul romanesc este INEFICIENT, NERELEVANT, INECHITABIL şi de SLABĂ CALITATE”?!!
  A pastra aceste persoane devenite deja „personaje” la conducerea reformei pare un fel de sado-masochism, daca nu ar fi tot o fraza din Raport care ne pune serios pe ganduri: „MENŢINEREA ACTUALULUI SISTEM DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN ROMÂNIA PUNE ÎN PERICOL COMPETITIVITATEA ŞI PROSPERITATEA ŢĂRII” – dar „cine este, in fond, la comenzile fundamantale ale „SISTEMULUI”? Cine este „sistemul” si, implicit, (re)sursa decizionala a „ineficientei”, „inechitatii”, „nerelevantei” si „slabei calitati” a invatamantului?!
  2. Este adaptata ORGANIGRAMA MINISTERULUI nevoilor implemen
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:45)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Educatie pentru excelenta

   Acum se va vedea capacitatea reala a ministrului si a ministerului.
   Cred ca noua lege cere o noua organigrama a ministerului.
 • O noua structura...(continuare) (Joi, 6 ianuarie 2011, 0:38)

  Educatie pentru excelenta [anonim]

  2. Este adaptata ORGANIGRAMA MINISTERULUI nevoilor implementarii LEN? – De ce? Tocmai pentru a aduce in aceste functii-cheie niste specialisti pe masura „prioritatii nationale” cum este definit invatamantul in lege. Bani sunt, caci ministerul are multe proiecte de milioane de euro, vointa politica trebuie...poate convingeti pe cineva pe acolo...!
  Problema: numai cu o noua structura – si foarte clar-functionala - a institutiei care va implementa LEN (evident, daca ati ales ca aceasta sa aiba comanda la MECTS!) se poate scutura invatamantul de dinozaurii care il conduc si care nu sunt altceva decat canale (!) de legatura si interfata mafiilor si clanurilor care paraziteaza „sistemul”.
  Atentie, implementarea legii nu poate sta in pixul a doi secretari de stat si inca cateva doamne si domnite oranjade, aduse – nevinovat, desigur - de prin filiale, prefecturi si primarii...nu ca nu ar vrea, ci ca nu ar putea!
  3. Ce scrie in lege si ce e pe site-ul ministerului – adica „balarii” de asa-zise strategii si fise de politici publice de prin anii (destul de) trecuti – spre ex. - vezi doc. pt. descentralizare din 2004 ale lui Andronescu si strategia din 2005 (a lui Miclea?), dar care nu are termene clare nici pana astazi – dar ce termene, e deja casata, dati-o, domnule ministru, jos de pe site, ca si pe alea cu gradinitele de prin 2003 sau „politicile publice” cu structura invatamantului – care mai rau deruteaza decat ajuta, pt ca sunt niste vechituri de acum 2-3 ani! (Sau fetisuri?)
  Problema: Ministerul pare (?) ca se leagana ca in cantecelele copiilor – „un elefant...pe o panza de paianjen”, sau, mai bine, „vreo 10 dinozauri...pe aceeasi panza de paianjen (intoarsa cand pe o fata, cand pe cealalta...dupa cum guvernarile)”.
  Cu respect pentru dumneavoastra, singurul ministru care a conditionat actul guvernarii de calitatea asumarii politice si a raspunderii ministeriale!
 • ECUATIA „Fraudarea BAC-ului”= 3+1+1+XXX (Joi, 6 ianuarie 2011, 2:26)

  uitecinevorbeste [anonim]

  Domnule inalt-consilier, "La multi ani!"

  Iata o problema, cum o rezolvati in cadrul trasat de LEN? Cu justitia nu merge, cum se va vedea.
  Studiu de caz – Cluj, bacalaureat 2010.

  IPOTEZA:
  3 au luat mita ca sa aranjeze bac-ul, pe care l-au si aranjat: 42 de lucrari xeroxate
  (+ 1) - un sef de comisie de examen aranjat ...
  (+1) - intermediarul din minister/ omu de 2000 de euro, „2.000 de euro, taxa "’ministeriala’ pentru fraudarea Bac-ului!”),
  (+ xxx) nu-se-vrea-sa-se-stie-cine-de-mai-sus (?)
  = multe zeci nde mii de euro
  CONCLUZIA:
  - 3 pedepse penale (inchisoare) pt. profesorii care au luat spaga,
  - (+1) = liber – seful „aranjat” al comisiei de examen (Ilie Cornoiu, profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj”), pe motiv ca „n-a recunoscut faptul ca a luat mita”, pentru care procesul e in faza de cercetare judecătoarească.
  - (+1) = liber (intermediarul - „Valentin Popescu, seful Unitatii de Politici Publice din cadrul MECTS” care „apare in majoritatea declaratiilor lui Ioan Rus: “din suma totala perceputa de la candidati, 2.000 de euro erau destinati ‘la Minister, la persoana care l-a desemnat pe Ilie Cornoiu’. Mai mult, imediat dupa ce s-a descoperit existenta celor 42 de lucrari xerocopiate, acestia trebuiau sa fie ajutati de aceeasi persoana din Minister”) si este sef bine-mersi la minister unde face alte „politici publice” pe modelul „Podul de piatra s-a daramat? – Facem noi altul mai trainic si mai frumos!”
  - + XXX nici macar deranjati!

  OBSERVATII:
  - Pe masura ce se apropie de „salasul negru” totul se oculteaza – e binecunoscuta lege a tacerii, sau doar incompetenta?
  - A promis ministrul asta-vara ca se ocupe de caz in propriul areal, dar o fi uitat...
  - Nu puteti sa-i amintiti, va rugam frumos??!

  Multumim!
 • finanțarea per elev în preuniversitar (Joi, 6 ianuarie 2011, 7:33)

  urcan [anonim]

  D-le Consilier, un mare neajuns al finanțării per elev este ilustrat de următorul exemplu: o clasă începe anul școlar cu 28 de elevi, dar pe parcursul anului 5 elevi se transferă la alte școli, indiferent din ce motive; în anul școlar următor, clasa respectivă va avea 23 de elevi, deci va primi cu 5 cote/elev mai puțini bani; totuși, pentru această clasă cu 23 de elevi, va trebui predat (și plătit) același număr de ore din planul-cadru ca și pentru clasa de 28 de elevi - la fel, sala de clasă va trebui încălzită, luminată, curățită pentru 23 de elevi ca și pentru 28; s-a gândit cineva la aceste detalii?

  Toată stima pentru ținuta dv. profesională și intelectuală, dar câtă lume știe că nici dv. personal, nici d-l Marga, și cu atât mai puțin d-l Funeriu (care nici măcar liceul nu l-a urmat în România) - cu alte cuvinte, corifeii reformei în educația românească - nu ați predat nici măcar timp de un an școlar în vreo școală generală sau în vreun liceu din România? Vi se pare normal ca niște oameni lipsiți de orice experiență didactică personală în preuniversitar să decidă, din bibliografie și din birou, destinele acestui ciclu de școlarizare esențial pentru educația națiunii?
  D-le Consilier, pentru lectura adecvată a acestui mesaj, precizez că nu sunt membru în nici un partid, iar în 2009 am votat cu d-l Băsescu și PDL. Nu am funcții publice, sunt profesor de română la un grup școlar din Bistrița, am 31 de ani la catedră, gradul I, luat cu examene, și doctorat în specialitate la UBB, Magna cum laude. Nu mă tem de muncă nici de competiția profesională.
  În Raportul dv. către Președinție, plecați de la premisa, fundamental greșită, că majoritatea părinților și a elevilor din România ar dori un învățământ exigent și de calitate. Pe segmentul liceal, vă pot garanta că peste 85% dintre elevii noștri și dintre părinții lor nu doresc altceva decât să treacă prin școală cu cât mai puțin efort intelectual, fără bătaie de cap, și să primească la sfârșit o diplomă.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:49)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui urcan

   Finantarea per elev se mentine tot timpul anului. Va fi stabilita o suma aparte pentru a acoperi transferurile.
   Am predat trei ani (1987-1990) la Scoala Generala nr. 8 din Turda.
 • LEN (Joi, 6 ianuarie 2011, 7:57)

  dan [anonim]

  Stimate d-le consilier,

  Cat credeti ca va dura procesul de evaluare externa a universitatilor. Exista deja o procedura in acest sens ?
  Cine va plati pentru evaluare ?

  Astept cu interes raspunsul Dv.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:51)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Cred ca cel putin o parte a universitatilor (cele de medicina, drept, stiinte economice) pot fi evaluate in 2011.
   Exista bani europeni.
 • ”dinozaurii”universitatilor romanesti. (Joi, 6 ianuarie 2011, 8:03)

  gigi n [anonim]

  Buna ziua,domnule Miclea.Intrebarea mea este:Care dintre prevederile noii legi ii deranjeaza cel mai tare pe profitorii invatamantului universitar.Va multumesc si as vrea sa mai spun ca riscul cel mai mare pentru o lege,chiar buna,este sa nu fie pusa in practica corect.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:55)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi n

   Acele prevederi care se refera la functiile de conducere si la nepotism.
   Aveti dreptate. Calitatea resursei umane poate compromite legea.
 • INVATAMANTUL UNIVERSITAR (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:06)

  Daniel Buda [anonim]

  1. De ce nu s-a implementat modelul clasic occidental de abilitare, adica prin sustinerea unei teze cu valoare stiintifica recunoscuta de o comisie si s-a apelat la aceasta simpla evaluare a activitatii stiintifice anterioare?
  2. Cand vom cunoaste criteriile CNADCTU? Vor fi acestea supuse unei dezbateri publice?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:56)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel Buda

   1. Vor fi ambele aspecte: evaluarea activitatii + disertatie.
   2. Sper ca ministerul sa le precizeze in maximum o luna.
 • clasa pregatitoare (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:25)

  Catalina [anonim]

  noua lege a educatiei prevede la art. 23 lit b ca învăţământul primar, cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV.
  Am un copil care in toamna implineste 5 ani si 10 luni.

  Intrebare: incepand cu ce an este obligatoriu ca parcurgerea clasei pregatitoare sa se faca in scoli si nu la gradinita?

  multumesc
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:57)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalina

   Incepand cu 2012.
 • Frauda la Bac (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:37)

  Cristian [anonim]

  1. Cum va ganditi sa stopati fraudarea bacalaureatului? Nu credeti ca introducerea unor criterii de admitere la facultate, care sa acorde o importanta minora notei de la bac, va diminua discriminarea dintre cei care au copiat si ceilalti?
  2. Cei care vor studia profilul uman, de 3 ani, vor avea voie sa urmeze politehnica, arhitectura, medicina, etc, avand in vedere ca ei nu au cunostintele elementare de matematica, fizica, chimie sau biologie?
  Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:59)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   Personal, cred ca universitatile trebuie sa reintroduca examenul de admitere nu numai in functie de bacalaureat.
   Indiferent de profilul absolvit, daca treci examenul, devii student.
 • Departament si Pensionare (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:47)

  Gigel Militaru [anonim]

  Legea este un mare pas inainte si ziua de marti a fost una istorica. Din pacate, are scapari care pot fi folosite abil de ce ce isi doresc pastrarea privilegiilor.

  Iata doua dintre ele:


  1) Nu se impune nr. minim de posturi pentru existanta unui departament.

  Consecinta: ma tem ca toate catedrele actuale (feude) se vor transporma in Departamente. Vom avea in orice facultate o gramada de sefi de departamente -- actualii sefi de catedre. Adica nu se schimba nimic la acest nivel al feudei de baza.

  Cum corectam asta?

  2) Pensionare. Art. 289 (1) prevede pensionarea la 65 de ani.

  Din pacate Art 289 (3) prevede:

  Senatul universitar, din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza
  criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii
  unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată
  de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă.

  Consecinta din exeprienta proprie: chiar daca sunt intr-o facultate cu zeci de miliarde deficite anuale, Senatul va prelungi ca si pana acum activitatea anuala a tuturor pensionabilor (ca sunt 'de neinlocuit') iar tinerii vor avea usa blocata de intrare in sistem chiar daca au fost sefi de promotie, cu articole mai multe decit un pensionabil -- acum sunt someri.

  Cum facem aici?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:01)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gigel Militaru

   1. Aveti dreptate. Daca, insa, specificam numarul de posturi, dadeam apa la moara celor care ne acuzau de incalcarea autonomiei.
   2. Sper sa se rezolve problema printr-o Hotarare de Guvern.
 • len (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:50)

  ultimulmohican [anonim]

  1.poate un elev din preuniversitar sa asimileze 12-14 discipline/an?
  2. poate un absolvent de facultate tehnica sa lucreze in strainatate? ( cerinte practice serioase)
  3.se poate introduce o taxa modica la toate formele de invatamant?( pentru stimularea interesului la invatatura)
  4. se cunoaste modul de promovare prin frauda, la anumite institutii?
  5.se pot aduce reputati specialisti in domeniul tehnic, care sa-i aduca in "era noastra" pe cei din universitatile tehnice?
  Multumesc si la multi ani!
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:05)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ultimulmohican

   1. Nu la standarde adecvate.
   2. Da.
   3. Sustin o taxa modica pentru invatamantul universitar, toate formele.
   4. Partial.
   5. Daca se vor schimba conducerile universitatilor, acest lucru va fi posibil. Altfel, nu. De aceea a fost atat de mare opozitia rectorilor.
 • Calitate (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:06)

  Mihai [anonim]

  Domnule profesor,
  Exista tendinta, inca din perioada comunista, de a promova elevi care nu merita, iar acest lucru se intimpla pentru a nu descompleta clasele, pentru a nu se pierde posturi. Cu noua lege care prevede finantarea pe numarul de copii, acesta tendinta va fi si mai accentuata. Cum asiguram totusi calitatea invatamintului (caci se vede ca apelul la constiinta profesorului nu este suficient)
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:08)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Scoala nu pierde bani daca elevul devine repetent. De acord, o lege fara bani, nu va produce schimbarea.
 • Goana dupa note (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:07)

  un parinte [anonim]

  Buna ziua si la La Multi Ani !

  1. Credeti ca este corect ca ponderea pentru admiterea la liceu sa reprezinte 70 % din media de absovire din gimnaziu ? Nu cumva prin aceasta masura sunt avantajati aceia care ii frecventeaza in particular pe profesorii de gimnaziu mai des pentru a obtine note mari ?

  2. De asemena probabil ca sunteti de acord ca un elev dintr-o comuna care are media 10, poate fi mai slab pregatit decat un elev cu media 8 de la o scoala cu pretentii mai ridicate.

  Va multumesc, si poate ca nu era rau sa fi avut acest dialog cu opinia publica un pic mai devreme astfel incat sa puteti sugera anumite amendamente.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:09)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui un parinte

   1. Am incercat sa nu devalorizam nici invatarea din gimnaziu, nici evaluarea din partea liceului. Daca totul era lasat la nivelul liceului, elevii de la gimnaziu erau demotivati.
 • niste observatii pe seama noilor universitari... (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:23)

  diana [anonim]

  Domnule Consilier,

  Ce parere aveti despre metamorfozarea suspecta a conditiilor de ocupare a unui post in invatamantul superior si simplificarea lor ingaduitoare (articolul 301)? Daca in variante anterioare ale Legii erau stipulate conditii extrem de serioase, riguroase si pertinente – obtinerea unei diplome de master in domeniul fundamental al disciplinei postului scos la concurs si a titlului de doctor in acelasi domeniu al disciplinei – constat ca in varianta promulgata s-a renuntat la aceste conditii… In filosofia noii legi, a avea un master si un doctorat in domeniul disciplinei pe care o predai este un « zorzon » academic inutil, superflu…Urmandu-i logica pot sa am un doctorat in balet si sa predau matematici speciale…. V-a cam invins sistemul « invechit in rele », Domnule Consilier….nici macar in versiunea independentei si voluntarei doamne Andronescu nu era stipulata o astfel de conditie care deschide usa larg si ingaduitor cetelor de « derbedei academici » in cetatea stiintelor….Se pare ca sunt multi si puternici, dumnealor, nimeni si nimic nu-i poate opri....Ce parere aveti????
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:11)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui diana

   Aveti dreptate. In parlament s-au inmuiat criteriile. Asumarea a pornit de la varianta din Camera Deputatilor, nu de la textul initial.
 • copiii nostri = cobai (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:25)

  o mamica [anonim]

  Domnule Miclea,
  Sunt mama unui baiat care este elev in clasa a VI-a. De cand a inceput scoala, am avut "ocazia" sa suportam multe schimbari in invatamant.
  Considerati ca este normal sa ne transformati copiii in cobai si sa incercati diferite "scheme" de modernizare, schimbare si re-re-remodernizare chiar si de la un semestru la altul? Elevii sunt bulversati. La ei se gandeste cineva? Vreti sa eliminati unele nereguli identificate in sistem. Foarte bine! Dar psihicul copiilor a contat vreodata pentru cineva, nesiguranta pe care o oferiti si stresul pe care il provoaca aceasta unor anumite categorii de elevi a fost luat in calcul? Stiti cum este sa vina copilul acasa obosit si ingrijorat ca in timpul anului scolar a schimbat 3 profesoare la romana - fiecare cu stilul ei de predare si de comportament - doar datorita faptului ca au fost identificate anumite "motive" si "incompatibilitati" si trebuiau mutate? Ma indoiesc...
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:13)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui o mamica

   Va inteleg necazul. Noua lege da dreptul consiliului de administratie al scolii (1/2 fiind format din parinti) sa decida asupra ocuparii posturilor de profesor si sa controleze activitatea directorului.
   Macar partial, problema se va rezolva.
 • Comisii abilitare (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:35)

  Laurentiu [anonim]

  Care este modalitatea de a aduce in comisiile de abilitare personalitati stiintifice din strainatate. Dupa cate stiti cei foarte buni in domeniu vor veni numai daca au si stimulent financiar pe masura, si in plus vor fi foarte multe solicitari de abilitare. A fost gandit un sistem sau se merge pe ideea vom vedea cum se va face.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:15)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurentiu

   Se pot utiliza bani europeni pentru a plati experti straini. Exista un document, deocamdata draft, privind abilitarea.
 • UBB (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:39)

  Corina [anonim]

  domnule profesor,

  am citeva intrebari puntuale legate de UBB:
  - este adevarat ca se urmareste scindarea universitatii?in ce masura crearea unei universitati de stat maghiare (evident Bolyai) este probabila?
  - eliminarea nepotismului si a familiutelor: daca intr-o catedra exista sef de catedra , de ex. sot si membru al catedrei sotie, exista incompatibilitate?
  - ce se va intimpla cu cei 15% spor de doctorat?
  - cum pot avansa in conditiile in care, intr-o catedra neproductiva ( din UBB) exista deja 3 profesori care implinesc anul viitor 65 de ani? Sint convinsa ca toti trei vor avea merite "deosebite"si li se va prelungi activitatea. Cum procedez?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:17)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Corina

   - Nu se scindeaza UBB
   - Nu. E interzisa doar ocuparea concomitenta de catre rude a functiilor de conducere.
   - Macar, prin abilitare, veti putea conduce doctorate. E pacat ca Senatul Universitatii e atat de compliant.
 • Clasa pregatitoare (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:43)

  Livia Pislaru [anonim]

  Buna ziua!
  Desi am vazut ca a mai fost o intrebare legata de clasa pregatitoare, as vrea sa ma lamuresc si eu in cateva privinte.
  Intelegerea mea este ca prevederile legii se vor aplica de la inceputul anului scolar 2011-2012. Am un copil care in momentul de fata este in grupa pregatitoare la gradinita. Implineste 6 ani in aprilie si vreau sa il inscriu la scoala pentru septembrie 2011. Intrebarea mea este daca aceasta inscriere va fi pentru grupa pregatitoare sau pentru clasa 1. Mi s-ar parea pierdere de timp pentru el sa il inscriu din nou intr-o grupa pregatitoare, avand in vedere ca deja citeste, scrie si face socoteli.
  A doua intrebare este daca pentru invatamantul primar exista posibilitatea de invatamant la distanta (prin posta sau alta modalitate), pentru copii care nu au probleme speciale.
  Va multumesc!
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:19)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Livia Pislaru

   1. Clasa pregatitoare demareaza din 2012. Pe baza de cerere si de evaluare se poate promova, direct, intr-o clasa superioara.
   2. Exista posibilitatea de home-schooling si de blended-learning. E nevoie, insa, intai de digitalizarea curriculumului.
 • diplomele Spiru Haret (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:44)

  Vlad [anonim]

  In calitate de absolvent am o simpla intrebare pentru dvs. :
  Se vor elibera vreodata si vor fi recunoscute aceste diplomele pentru cei care au terminat la FR sau ID generatia 2008-2009 ? Aceste diplome in prezent nu se elibereaza ( cel putin nu pentru toate facultatile) si consider ca este o mare nedreptate pentru studentii care au invatat si au facut facut eforturi financiare pentru a urma o facultate .
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:22)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Cred ca Universitatea Spiru Haret trebuie sa organizeze o noua sesiune de licenta, monitorizata de minister, pentru a pune in legalitate diplomele. Nimanui, nici dumeavoastra, nu-i serveste o diploma fara acoperire legala.
 • trecerea clasei a IX-a la gimnaziu (Joi, 6 ianuarie 2011, 11:13)

  Alexiu Teodor [anonim]

  1. Credeti ca vor fi scolile pregatite dpdv al spatiului sa preia inca 2 clase (clasa pregatitoare si clasaa IX-a)?

  2. Prin trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, se vor desfiinta posturi in licee. Credeti ca un profesor care a predat la liceu va accepta sa mearga sa predea in mediul rural?

  3. Este cunoscut faptul ca in mediul rural, calitatea invatamantului este cu mult sub cel din mediul urban. Pentru cei care abandonau scoala dupa 8 clase castigul pare mult prea mic; insa pt cei mai multi, 80%, care continuau la oras, la liceu, va fi o pierdere: nivelul de la oras (liceu) este cu mult mai mare decat va fi acum, prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:26)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexiu Teodor

   1. Clasa pregatitoare se va amplasa, in baza deciziilor locale, in gradinita sau la scoala. Clasa a IX-a va fi in gimnaziu abia peste 4 ani. Se pot pregati conditiile.
   2. Solutia este in lege: infiintarea consortiilor liceu-gimnaziu, care permite mobilitatea fortei de munca.
   3. Elevii care doresc pot face clasa a IX-a la o scoala din oras. Sunt insa multe scoli de la sat mai bune decat cele de la oras.
 • intrebare (Joi, 6 ianuarie 2011, 11:44)

  vigilante's way [anonim]

  De ce nu s-a statuat in lege,in mod clar,faptul ca meiditatiile acordate elevilor din clasa unde preda prof-ul constituie conflict de interese si se sanctioneaza ca atare?
  Este absolut imoral acest sistem al meditatiilor,care genereaza in aval niste monstri ai imoralitatii ( favorizari la olimpiade,concursuri,etc)
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:26)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui vigilante's way

   Se va stabili acest lucru prin Hotarare de Guvern, in baza legii.
 • grupa pregatitoare (Joi, 6 ianuarie 2011, 11:46)

  Taiko [anonim]

  Intrebare practica: fiica mea este grupa mare, ar trebui sa treaca in grupa pregatitoare. Cum se face acest lucru, in conditiile in care nimeni nu are habar cum se aplica legea. Se va amana aceasta modalitate de organizare pana se vor stabili normele metodologice?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:27)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Taiko

   Clasa pregatitoare devine operationala din 2012.
 • copii stresati (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:04)

  ioana [anonim]

  Înteleg ca prin aceasta lege se doreste sa nu mai avem copiii stresati!
  1. Am un copil in clasa a 8-a. An de an am urmarit modalitatea de admitere la liceu si nu am inteles de ce anul acesta, prin ordin facut de actualul minister care a facut si legea, a fost introdusă ca bibliografie materia din clasa a 5a până in clasa a 8. Noua ni se pare foarte mult in condiţiile in care in ultimii ani nu a fost pusa problema astfel. Au fost teze unice numai cu materia dintr-un semestru, iar anul trecut s-a sustinut un examen numai cu materia din clasa a 8a, clasa a saptea fiind acoperită prin teze. De ce se fac aceste diferentieri de la an la an? Se vorbea odata ca se fac shimbari de la un ciclu la altul, nu de la un an la altul. Daca ei stiau din clasa a 5a ce au de pregatit era mai usor. As dori neaparat o explicatie a acestor modificari de la an la an.
  2. Legea se aplică numai pentru cei care intra acum intr-un anumit ciclu sau pentru toti?
  3.De ce se reintroduce examenul la liceu? Un copil bun care nu reuseste la un liceu bun ce sanse mai are sa intre la un liceu la fel de bun dar unde media de admitere a fost mai mică decât a celui picat? Ce relevanta are portofoliul cind stim ca nu toti profesorii din tara sunt la fel de exigenti, in unele scoli notele se obtin mai usor în altele nu.
  Multumesc!
 • Nedumeriri (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:07)

  Mane Marian [anonim]

  D-le consilier,
  1.Daca toate partidele si sindicatele din invatamant au semnat Pactul National pt.Educatie, de ce acum, cu exceptia Presedentiei si a partidelor din sfera puterii, este atat de contestata si combatuta Legea Educatiei? Oare nu pt. faptul ca nu s-au respectat prevederile pactului si s-a mers pe principiul "ciocu mic, noi suntem la putere"?!
  2.Sincer, suntei in conflict deschis cu Marga?
 • finanțarea per elev în preuniversitar (continuare) (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:10)

  urcan [anonim]

  Toată legislația învățământului preuniversitar (îndosebi gimnazial și liceal) ar trebui regândită în funcție de premise lucide și realiste, nu de ipoteze optimiste, adică de ideologie, cum s-a întâmplat cu noua Lege.
  O rugăminte: dl Președinte al României ar trebui consiliat să nu mai repete, cu orice ocazie, aserțiunea că dăscălimea se teme de înnoiri ale sistemului sau de competiția bazată pe principii de competență profesională, nici afirmația că un dascăl lucrează patru ore pe zi.
  Încă din 1996, de când era ministru și negociator al acordurilor cu FMI, domnia-sa a fost principalul oponent al majorării alocației pentru învățământ și al creșterii salariilor dăscălimii.
  Știm că nu ne iubește - poate are amintiri neplăcute din vremea când era elev - dar am votat cu d-sa și cu PDL în speranța că vor instaura un minumum de echitate salarială în România. N-au făcut-o, și se pare că nici nu doresc acest lucru.
  Cu regret și cu urări de mai bine.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:37)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui urcan

   Fara finantare adecvata, noua lege nu va produce efectele scontate.
   Cred ca asociatiile profesionale ale cadrelor didactice trebuie sa aibe roul hotarator in constructia noului curriculum.
 • Consiliul de administratie (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:10)

  Florin [anonim]

  Stimate d-le ministru,

  1. Aveti in vedere o modalitate de alegere a parintilor in CA al scolilor, pentru ca prezenta lor in CA sa nu fie decorativa si sa nu poata fi manipulati?
  Am fost membru intr-un comitet de parinti al unui liceu. Am constatat ca multi parinti nu aveau curajul sa expuna problemele reale ale scolii de teama "represaliilor" impotriva copiilor lor. Pentru ca eu am ridicat unele obiectiuni la modul in care functioneaza scoala erau parinti care veneau dupa sedinta sa-mi semnaleze abuzuri ale unor profesori sau alte probleme de care aveau cunostinta, dar nu aveau curajul sa le expuna in plen.
  Consider ca parintii membrii in CA al scolii trebuie alesi de parintii tuturor elevilor din acea scoala(si nu numai de catre parintii care sunt in comitetul pe scoala), care sa voteze in cunostinta de cauza (candidatul sa depuna/expuna un proiect pentru mandatul sau si un CV). Validarea membrilor CA din randul parintilor sa nu fie facuta daca nu au participat la vot cel putin 1/2 din parintii elevilor.
  Parintii membrii in CA sa prezinte un raport trimestrial in fata reprezentantilor parintilor din toate clasele. In situatia in care parintii sunt nemultumiti de activitatea reprezentantilor lor in CA, mandatul acestora sa poata fi revocat.
  2. Care este filiera formarii unor meseriasi competenti pentru industrie, servicii, agricultura, constructii,etc. dupa terminarea clasei a IX-a ?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:40)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   1. Retin propunerea dvs. Mi se pare foarte buna. Din pacate, o lege nu poate schimba caracterul oamenilor.
   2. Pregatirea se poate face pe filiera liceului tehnologic de specialitate sau a scolii profesionale.
 • autonomia universitara (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:18)

  student [anonim]

  Cred ca s-a exagerat cu autonomia universitara. Si ca exemplu va dau Universitatea Politehnica Bucuresti. Reducerea nr. de ani de studiu de la 5 la 4 ani + master
  cred ca necesita si eliminarea unor materii pt. ca unele par inutile iar altele se reiau la master. Astfel s-a ajuns ca studentii sa aiba 10-12 ore de scoala pe zi, iar la unele specializari ( calculatoare) temele pentru acasa sa necesite o munca individuala de 24 ore pe zi. Asistentii de la calculatoare au facut un calcul si au ajuns la concluzia ca un student care vrea sa-si predea temele la timp fara intarzieri, ca sa nu fie penalizat, are nevoie sa munceasca 25 de ore pe zi. Aberant dar asa le-a iesit din calcul. Nu cred ca medical este permis sa nu ai timp nici pentru masa , nici pentru recreere. Mai mult li se da teme si pentru vacanta de iarna, iar din vacanta de vara se mai fura 2-3 saptamani cu practica. Anul 4, anul terminal la licenta este ingrozitor de aglomerat. Multi tineri se imbolnavesc psihic deoarece nu pot dormi mai mult de 2-3 ore pe noapte.( nu au timp). Temele daca nu sunt facute la timp nu numai ca nu te primeste la examen dar trebuie sa repeti semestrul, adica sa pierzi examenul de licenta si cel de master din anul respectiv. Sistem f. prost conceput, in conditiile in care multe materii se reiau aprofundat la master. Ce vrem sa scoatem din acesti tineri? Buni profesionisti sau bolnavi psihic? Suntem deja o societate bolnava
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:42)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui student

   Aveti dreptate. Restructurarea ciclurilor de studii nu s-a continuat cu restructurarea curriculumului, deoarece multi profesori au dorit sa-si pastreze normele cu orice pret.
   Spre ca printr-o metodologie secundara de evaluare a calitatii sa aducem universitatile pe drumul cel bun.
 • echivalare (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:48)

  Mara [anonim]

  Dl. Miclea, prin functia pe care o ocupati poate veti sti sa-mi raspundeti punctual la urmatoare intrebare: cand se va simplifica si ieftini modul de echivalare a studiilor in strainatate? Ne costa cat o taxa pe semestru la o univ. particulara din occident. Nu este posibil asa ceva, mai ales ca ceilalti colegi din state europene cand s-au intors acasa au avut diplomele recunoscute imediat fara costuri si birocratie. Site-urile universitatilor din occident sunt in mai multe limbi de circulatie internationala si cei care lucreaza in comisia de recunoastere a studiilor facute in strainatate pot f. bine sa o faca accesand acel link. Cred ca 2-3 limbi straine ar trebui sa stie. Mi se vor aduna la dosar cam 80 de pagini si o pag. tradus si legalizat costa 45 RON. plus taxa de dosar 50 RON. Sunt o gramada de bani dle Miclea si noi care am studiat si ne-am intretinut singuri la universitati in occident nu meritam acest jaf doar pt ca avem dreptul sa ne recunoastem studiile. Multumesc si speram din suflet ca si invatamantul romanesc sa intre pe un fagas normal.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:43)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mara

   Situatia semnalata este adevarata. In baza noii legi, se va restructura CNRED si procedura de recunoastere a diplomelor.
 • Efecte imediate in 6 luni. (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:49)

  Dr. Alex Boboc [anonim]

  Eu pun o intrebare simpla la care as dori un raspuns concis nu general:

  Care vor fi efectele dupa 6 luni de la aplicarea acestei legi ?

  Aceasta deoarece am avut multe legi bune care ori nu s-au aplicat deloc (lipseau normele metodologice) ori au fost schimbate pe parcurs astfel incat si-au pierdut complet esenta.

  Dr. Alex Boboc
  Oxford, Marea Britanie
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:46)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr. Alex Boboc

   Depinde de competenta ministerului, care are acum baza legala de a face schimbarea. In sase luni, se poate realiza ierarhizarea universitatilor, restructurarea comisiilor ministerului (CNATDCU, CNCSIS, CNFIS). Se poate desfasura procedura de abilitare, se poate schimba Carta fiecarei universitati.
 • Nepotismul din universitati (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:01)

  Tudor [anonim]

  Stimate Domnule Miclea,
  Daca doreati cu adevarat sa eliminati nepotismul din universitati, trebuiau stabilite corect criteriile de accedere in acestea. In multe facultati , nu sunt opriti pentru a accede in lumea universitara sefii de promotie sau oricum cei mai buni dintre absolventii acelei facultati, ci sunt adusi absolventi de la alte facultati, alte profile sau chiar facultati private, absolventi al caror nivel de pregatire si intelectual poate fi cu usurinta inteles, atata timp cat ei nu sunt in masura sa sustina un examen de admitere.
  Copiii cadrelor universiatare daca nu sunt angajati in acea universitate, ii gasiti cu siguranta cadre didactice la alte universitati. Ei sunt cei numiti la "schimb", adica copii celor de la universiatea "x" sunt numiti la universitatea "y" si invers. Iar pentru cei care lucreaza in aceeasi universitate , oamenii au fost destul de destepti , ca in mare parte , sa nu ocupe posturi de subordonare. Asa ca toata aceasta problema foarte importanta si pentru care aparent s-a dorit rezolvarea , este de fapt un circ, care nu rezolva nimic si in continuare oamenii competenti vor fi indepartati din facultati in favoarea celor numiti pe alte criterii decat valoarea, impostori fara nici o valoare , cu o multime de titluri si doctorate obtinute contra cost.

  Intrebare: cand , unde si cum va putea in Romania un sef de promotie, fara parinti universitari sau fara relatii , sa ramana in cadrul unei facultati si, in functie de pregatirea profesionala ulterioara, sa devina cadru universitar ?
  Astept raspunsul Dumneavoastra si va multumesc anticipat.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:48)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudor

   Din pacate, caracterul oamenilor nu se poate schimba prin niciun fel de lege.
 • precizare generala (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:30)

  Mircea Miclea [anonim]

  1. Voi raspunde la cat mai multe intrebari, in ordinea adresarii lor.
  2. Consider ca reforma necesita, pe langa o noua lege, cea promulgata, alte trei componente: a) decizii administrative, b) formarea resursei umane, in baza noului curriculum si c) finantarea adecvata.
 • invatamant (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:59)

  viorel [anonim]

  buna ziua. credeti ca noua lege a invatamantului va starpi mafiile locale? de exemplu, la Facultatea de Medicina din Galati, decanul este un fel de fuhrer, facand numiri in functii de conducere a departamentelor si clinicilor dupa bunul sau plac, fara sustinere de concurs. multumesc si succes.
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:50)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui viorel

   Da, rectorul va fi ales acum de catre intreaga comunitate academica, nu numai de catre membrii Senatului, la fel si decanii, ceea ce va reduce din idiosincraziile celor care ocupa functii de conducere.
 • despre titularizarea in invatamantul preuniversita (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:29)

  ion [anonim]

  Domnule Miclea,

  Va supun atentiei urmatoarele:
  -cu nr.11488 din26 .03.2010 am trimis d-lui ministru propuneri pentru noua lege ;din pacate nu am primit nici un raspuns,dar nici nu am remarcat in noua lege "inspiratii" din propunerile mele.
  Totusi eu astept aceasta lege de 20 de ani,si o salut ,o accept si intr-o cancelarie de 70 cadre didactice sunt aproape singurul care spun ca legea este ceea ce ne trebuie(aproape).Va rog sa primiti cu ingaduinta intrebarea pe care o pun pt. ca ea vine din experienta de 30 ani la catedra, 4 +4 ani de director la unul din liceele centenare ale scolii romanesti care a dat oameni de seama, iar in fiecare an din acest colegiu pleaca la studii cu burse, multi absolventi.
  -titularizarea pe scoala este o sursa de coruptie pe care ministerul nu o poate bloca(orice director este la mana liderului local,daca el nu pune mana pe bani atunci cu siguranta se vor face presiuni pe el,si banii ajung la partid ,se zice(nu cred,eu cred ca la lider)(exista scoli,unde in cel putin doua randuri s-au facut titularizari la nivel de scoala( Marga) si vremurile au fost "manoase" ..Propunerea mea nu da voie imixtiunii politicului,determina candidatul sa intre in sistem pregatit,directorul sa nu poata conditiona titularizarea pentru foloase materiale.
  Intrebare:daca intrevedeti acesta situatie de perpetuare a coruptiei,si intrarea in continuare in sistem a unor profesori nepregatiti nivelul ei ?
  • raspuns (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:53)

   Mircea Miclea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Am retinut propunerea. Sa speram ca o vom pune in metodologia de aplicare a legii.
 • invatamant la distanta (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:36)

  AliaX [anonim]

  Invatamantul la distanta intra in atentia noilor reglementari? In acest moment, actul didactic, modalitatile de examinare, pregatirea studentilor sunt absolut deplorabile.
 • Curriculum digitalizat (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:49)

  Livia Pislaru [anonim]

  Multumesc mult pentru raspunsurile pe care le-ati furnizat!
  Dar in legatura cu digitalizarea curriculumului, este prevazuta o data cand se va realiza / se va putea aplica? Multumesc inca o data
 • precizare generala (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:51)

  Mircea Miclea [hotnews.ro]

  Am retinut toate sugestiile care mi s-au parut viabile.
  Va multumesc mult!
 • formarea profesorilor (Joi, 6 ianuarie 2011, 16:03)

  Coti [anonim]

  D-nule Miclea,

  cum vedeti dvs. formarea profesorilor?
  Daca la nivelul masterului profesional atunci cine va alcatui curricula?
  Care sa fie ponderea practicii pedagogice?

  Va multumesc!
 • inspectoratele (Joi, 6 ianuarie 2011, 19:04)

  gloria [anonim]

  Domnule Miclea

  Care va fi, in contextul noii legi, rolul inspectoratelor scolare? Se va diminua rolul acestora sau se va schimba ceva in modul de relationare cu unitatile scolare?
 • De ce? (Joi, 6 ianuarie 2011, 20:35)

  Dan Costin [anonim]

  Am 41 de ani. De ce n-am inteles legea a 2-a a termodinamicii in scoala predeta de profesori si am inteles-o acum, in 5 minute explicata de un inginer? De ce trebuie sa fie profesori multi si prosti? E obligatoriu sa profesezi in invatamant daca ai iesit un bun teoretician si un prost practicant?
 • salarizare (Vineri, 7 ianuarie 2011, 14:01)

  Elena [anonim]

  Stimate domnule Miclea,
  Sunt secretar sef la o unitate şcolară de 20 ani.Am studii superioare de scurta durată -SSD absolvite în nul 1982. Am functionat pe post platita cu studii medii. Abia din anul 2009 , în urma unei hotărâri judecătoreşti, sunt plătită cu studii SSD. Conform Legii 330/2009 - grila de salarizare la funcţii de onducere nu mai apare funţia de secretar şef unitate şcolară cu SSD. Apare doar secretar sef cu studii S şi M. Cum consideraţi că a fost gândită grila, dacă o persoană cu studii M poate ocupa funcţia de secretar şef , iar o persoană cu studii SSD nu poate, sau cel puţin nu este plătită conform studiilor.
  Facultate de mecanica - subingineri 1982 de 3 ani (SSD) a fost scoasă din grilă dar apar cele cu M. FFacultăţile cu durata de 3 ani de astăzi sunt considerate de lunga durata (S). Am cerut lamuriri si la sindicatul invaţamînt şi au fost nedumeriţi au spus că este o scăpare şi se va remedia. I n 2010 grila apare la fel. O facultate de 3 ani serioasa din 1982 făcută cu profesori, nu mai are nici o valoare in comparatie cu cele de azi facute la distanta si pe calculator.
 • Facultatea de Psihologie?! (Luni, 10 ianuarie 2011, 23:23)

  Lavinia [anonim]

  Buna ziua!
  Stimate domn profesor, noi, studentii de la psihologie (o parte, ca sa nu generaliazam), va intrebam cum vor imbunatati schimbarile mentionate de dumneavoastra, calitatea cursurilor si seminariilor oferite in cadrul Facultatii de Psihologie?

  Nu considerati ca pentru cei 2500 ron pe care ii platim anual (uneori cu dificultate), am avea dreptul la seminarii organizate saptamanal (nu la 2 saptamani cum se intampla in prezent), la dreptul de a ocupa un loc in banca, (si nu pe bancile plasate in spatele salii, cu caietul pe genunchi - aici este vorba de sala de la ultimul etaj, in care se tin seminariile de psihologie sociala), de cadre didactice cu anumite cunostinte pentru a organiza un semninar (la nivel licenta!!!). Ati fost la seminariile tinute de unii dintre doctoranzii facultatii de psihologie, pentru a evalua modul in care se preda? Unii dintre colegii dumneavoastra nu sunt suficient pregatiti, cel putin la nivel teoretic.

  Va rugam frumos, urmam cursurile acestei facultati, si platim pt ele, pentru a ajunge profesionisti in acest domeniu! Si ne asteptam sa avem cadre didactice foarte bine pregatite! Si alte conditii de studiu!
  Poate mai degraba ar trebui introdusa o taxa modica pentru a starni interesul profesorilor pentru procesul de predare. Sau sa intelegem ca dansii nu ar trebui sa fie motivati si interesati sa se pregateasca pentru fiecare seminar? Sa faca mai mult decat a ne transmite informatii (le gasim in diverse carti, sa stiti) sau sa elaboreze GRILE pentru evaluare (o modalitate absurda de evaluare - dar desigur, suntem multi, grilele merg repede la corectat...).

  Romania are un numar prea mic de studenti? Si atunci luam 500 de studenti la psihologie? Pai daca nu avem conditii, de ce ii luam? Ca asa doreste dl Marga? Va putea "reforma" schimba aceste neajunsuri, in acest caz particular?
  Multumesc anticipat!
 • incadrare invatamant primar (Marţi, 18 ianuarie 2011, 18:38)

  mocondoi [anonim]

  Buna ziua!
  Stimate domnule Miclea!
  Sunt absolventa de liceu pedagogic din 1990, titulara in invatamant, grad didactic I, absolventa a Facultatii de Management in turism si alimentatie publica Universitatea Bioterra Bucuresti, licenta 2009, as dori sa stiu daca conform Legii invatamantului voi fi incadrata ca profesor in invatamantul primar si retribuita corespunzator studiilor sau trebuie sa urmez cursurile altei facultati?In lege nu se cere pentru cei care sunt titulari si care au absolvit ciclu de licenta , pana la intrarea prezentei legi in vigoare, studii in specialitate. Este necesar sa urmez cursuri de master?
 • incadrare-profesor invatamant cu Fac.de Drept? (Vineri, 11 februarie 2011, 0:47)

  Nicoleta [anonim]

  Buna seara!
  Stimate domnulea Miclea,
  Va retin atentia cu dorinta sa imi lamuriti un aspect controversat.Sunt absolventa de Liceu Pedagogic,apoi am absovit Facultatea de Drept.Momentan sunt incadrata ca institutor I.Pot fi incadrata ca profesor in invatamant primar?
  Cu aleasa consideratie,
  N.H.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii