Roxana Voicu
Foto: CampusNews

​VIDEO Roxana Voicu-Dorobantu REI: "Trebuie sa lucram intr-un dialog cu mediul de afaceri, nu sa cream noi prin cunostintele proprii si atat"

de Magda Barascu CampusNews

Miercuri, 2 februarie 2011, 17:22    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

400 de studenti de la Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea Ovidius din Constanta si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi vor lua parte la stagii de practica in cadrul unor companii nationale printr-un proiect cu finatare europeana care incearca sa-i pregateasca pentru piata muncii. Roxana Voicu-Dorobantu, lector la Relatii Economice Internationale, vorbeste intr-un interviu CampusNews despre cum te poti inscrie in acest proiect si care sunt avantajele pe care le poti obtine in urma stagiilor de practica.​Cum s-a nascut proiectul


Roxana Voicu-Dorobantu: Cum spunem de fiecare data, ideile se nasc din alte idei, si din alte proiecte. S-a nascut in primul rand dintr-o necesitate. Primeam semnale atat din mediul de afaceri cat si de la studenti, ca practica nu se desfasoara asa cum ar trebui sa se desfasoare, respectiv competentele pe care studentii le dobandeau in stagiul de practica, nu ajungeau la nivelul pe care si-l doreau atat ei cat si mediul de afaceri. Si-atunci am dezvoltat un proiect in care sa incercam sa rezolvam aceasta problema.

Am avut insa inainte o serie de proiecte despre care e posibil sa fi si auzit, care nu erau limitate pe domeniul economia afacerilor internationale, proiecte cum ar fi Start Internship sau Go Mentorship, dar care sunt generice, nu sunt pe domeniu si nu urmaresc o plasare institutionala.

Noi, cele trei universitati partenere, ASE Bucuresti, Ovidius Constanta si Alexandru Ioan Cuza din Iasi, vrem sa ne trimitem studentii nostri de la licenta si de la masterat la niste companii, de la care sa putem sa obtinem si feedback pe tema asta.

Grupul tinta al proiectului

Avem doua tipuri de grup tinta in proiect: pe de o parte avem 400 de studenti din domeniul economiei - afaceri internationale, REI, de la cele trei universitati de care aminteam. Studentii trebuie sa fie in ani terminali: pentru studentii de la ciclul licenta - anii 2-3, in functie de universitate, dar si studenti de la masterat, din anul doi.

A doua sectiune a grupului tinta este reprezentata de tutorii din companii, pentru ca noi pregatim si persoanele care vor coordona activitatea de practica in companie, astfel incat sa-i ajute pe studenti sa-si indeplineasca obiectivele pe care ei si le doresc: pe de o parte sa invete ce se intampla intr-o companie si cum pot sa functioneze in mediul real, iar pe de alta parte sa isi duca la indeplinire obligatia de a avea un caiet de practica si a avea o nota la materia practica, asa cum apare ea in planurile de invatamant.

Sunt student in anul 2 la REI. Ce trebuie sa fac pentru a ma inscrie in proiect?

In primul rand trebuie sa astepti perioada de selectie care va incepe de la 1 martie. Poti intra pe stite-ul proiectului care este www.rei.ase.ro/practica. Acolo vei gasi criteriile de selectie care nu sunt foarte complicate incepand cu 1 martie. Nu trebuie sa ne trimiti decat un CV, o scrisoare de intentie in care sa ne zici de ce vrei sa faci practica la noi si in care din companiile partenere vrei sa faci practica, si o situatie scolara.

Cum se va face selectia studentilor care vor lua parte la proiect

Selectia se va face de catre comisii, de reprezentanti ai mediului academic, dar si reprezentanti ai companiilor care vor primi in practica. Prin urmare, nu alegem doar noi pe cine trimitem, ci aleg si ei pe cine primesc.

Ce-o sa se intample exact in stagiile de practica

In mod sigur nu se vor muta cani si foi si avem doua argumente, unul s-ar putea sa para absolut mercantil din punctul asta de vedere. In cadrul proiectului, companiile partenere isi pot plati tutorii de practica pentru aceste ore pe care le aloca. Ei vor avea contracte de munca pe aceasta activitate , asadar tutorele de practica este direct interesat in a nu pune stagiarul sa mute cafele sau foi.

Al doilea argument este ca partenerii, companiile care ofera stagii de practica in acest proiect au cerut sa aiba oameni in practica. In conditiile in care nu le-am impus practicanti, este normal ca si ei vor sa faca treaba.

Nu doar ASE-ul a avut initiativa aceasta. Proiecte de practica finantate prin programul operational sectorial dezvoltarea resurselor umane exista la nivelul tuturor universitatilor nationale, fie pe domeniul economic, fie nu.

Noi in ASE avem mai multe initiative de acest gen, acesta nu este singurul proiect de practica din ASE. In acest moment este singurul proiect de practica mare pe relatii economice internationale.

Ce se va intampla efectiv in stagiile de practica: pe de o parte studentii vor intra in companie. Cei de la ciclu de licenta au la dispozitie trei saptamani conform legii practicii, cei de la masterat au la dispozitie un semestru, respectiv 280 de ore.

Vor lucra efectiv, vor obtine un feedback precum un ucenic la locul de munca. Se va intampla astfel un transfer de cunostiinte, se va intampla o dezvoltare de competente profesionale. In plus, studentii se vor intoarce in universitati, cu un feedback atat pe activitatea lor in cadrul practicii, dar si pe programele analitice si planurile de invatamant la care companiile vor avea acces, astfel incat noi sa putem pentru anul viitor sa imbunatatim situatia de la nivel academic.

Feedback-ul din proiectele de practica anterioare

Pe deoparte feedback-ul in ceea ce priveste numarul de candidati, este bun. Avem si studentii vor acest lucru. Feedback-ul de la companii denota tot un entuziasm in acest sens. In ceea ce priveste programele de practica si planurile de invatamant, feedback-ul este realist: trebuie sa lucram si trebuie sa lucram intr-un dialog cu mediul de afaceri, nu sa cream noi prin cunostintele proprii si atat, si prin ceea ce credem noi ca ar dori mediul de afaceri, ci printr-un dialog strans cu ei.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
2166 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii