Trainerul Rares Manolescu si Casian Ovidiu Marian au discutat online despre importanta programelor de leadership
de Magda Barascu CampusNews
Marţi, 8 martie 2011, 19:54 NEWS | INTALNIRI ONLINE
Rares Manolescu are peste 12 ani de experienta in training si este implicat in proiecte de coaching de peste 2 ani. In sesiunile sale ii ajuta pe participanti sa descopere cum sa creeze un mediu de lucru in care indivizii valorosi, indiferent de pozitia ierarhica pe care o ocupa, isi pot creste performanta,
initiativa si responsabilitatea.
Este un sustinator convins al rolului major pe care stilul de leadership al unui manager il joaca in influentarea performantei angajatilor. Lectiile sale sunt exemple clare si elocvente pentru participanti. In acelasi timp este managerul programelor Blanchard International pentru Romania si este membru al International Coaching Federation (ICF).
In 2008, Rares Manolescu a fost ales de peste 400 manageri de resurse umane din Romania, Trainerul Anului 2007, in cadrul galei Business-Edu Awards.
Fundatia LEADERS a lansat in 2008 prima scoala de leadership din Romania - Leadership School - care isi propune sa furnizeze teorii si exemple concrete in materie de leadership care sa contribuie major la educarea si dezvoltarea tinerilor, in postura de lideri autentici ai societatii romanesti de maine.
Programul isi doreste de asemenea facilitarea crearii unei retele de tineri lideri, care ulterior isi pot coordona eforturile in vederea determinarii progresului.
Leadership School se adreseza tinerilor romani cu potential de leadership cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani care in grupul din care fac parte se evidentiaza si se fac urmati. Tinerii vizati de Leadership School sunt entuziasti, dornici de schimbare, cu o mare capacitate de invatare si cu o implicare considerabila in activitati extra-curriculare (activitati ONG, schimburi interculturale, etc). (read less)
Timp de 6 zile participantii sunt expusi la training-uri de leadership, au acces la mentorii Leadership School, intalnesc lideri romani autentici din business, sport si societatea civila, ii cunosc pe unii dintre marii eroi ai Romaniei si isi depasi limitele prin simulari de dezvoltare a unor afaceri.
Citeste mai multe despre rares manolescu | leadership | casian ovidiu marian | intalnire_online
Întrebarea nr. 1 Marcel
Domnilor, cum poate fi leadership-ul predat, inoculat cuiva? Noi, cei din afara, suntem convinsi ca leadership-ul este o trasatura innascuta si sub nicio forma nu poate fi introdusa in reflexele profesionale ale unui individ prin intermediul catorva cursuri.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, mie mi se pare o chestiune artificiala, prefabricata, care nu se potrivste cu masuratorile ulteroare. Mai mult, am senzatia ca toate aceste traininguri altereaza abilitatile/atuurile naturale ale unui individ prin estomparea si acoperirea lor cu niste simple cerinte de serviciu. de ce trebuie un angajat napadit cu astfel de traininguri in conditiile in care acestea vizeaza un grup si nu o persoana si specificul sau? Multumesc!
Casian Ovidiu Marian
Salut Marcel.
Sunt tare multe lucruri/concepte/talente innascute pe care nu le descoperim. Programele de educatie nonformala, de leadership, trainingurile si alte activitati nu trebuie privite ca niste programe academice, pentru si de dragul cunoasterii. Ele sunt niste activitati prin care descoperi oamenii, ideile si viziunile lor.
Priveste, te rog, programele de leadership ca pe o deschidere spre comunicare si descoperire de sine si de altii.
Rares Manolescu
Salut Marcel,
Fara sa stiu cine sunteti "voi, cei din afara", iti impartasesc convingerea mea despre leadership: oricine poate sa invete sa ii conduca si sa ii inspire pe altii. Spun asta pentru ca am simtit-o pe propria pieele, ca angajat. Am vazut cu sefii mei invatau sa faca lucrurile altfel si evoluau in timp.
Inteleg ca exista o anumita convingere similara cu a ta, despre faptul ca leadershipul este o trasatura innascuta. Daca e asa, sunt curios cum se intampla asta? Provoc convingerea ta cu urmatoarea afirmatie: leadership inseamna sa ai conversatii cu oamenii, sa transmiti ganduri si emotii si idei, sa incurajezi oamenii sau sa fii ferm atunci cand e nevoie. Toate aceste comportamente se dezvolta intr-o persoana dupa ce invata sa vorbeasca si dupa ce i se dezvolta intelectul. Si atunci cum se poate ca cineva sa se nasca cu niste abilitati care oricum se dezvolta in perioada de educare (scoala sau training)?
Inchei referindu-ma la ultima parte a comentariului tau: "de ce trebuie un angajat napadit cu astfel de traininguri"? Raspunsul este exact in intrebare: un angajat este o persoana care a decis sa isi puna timpul si energia la dispozitia unei organizatii si pentru care este recompensat. Organizatia (prin actionarii si managerii ei) este libera sa decida cum vrea sa arate, ce cultura vrea sa aiba si cum vrea sa se comporte angajatii ei, astfel incat sa isi poata indeplini obiectivele.
Prin urmare, daca eu ma angajez intr-o firma ar trebui sa accept si sa inteleg ca sunt parte din acea firma si ca e o conditie cheie sa ma aliniez la valorile si cultura companiei, care uneori sunt comunicate mie prin sesiuni de training. Daca eu nu accept asta, nimeni nu ma poate tine sa plec in alta parte. Sau pot sa imi creez propria firma si atunci nu as mai avea probleme cu ce fel de traininguri mi se fac, ci as decide eu cum sa invat.
Întrebarea nr. 2 vasile
Ce credeti ca este mai important pentru un somer,sa faca un curs de leadership sau sa faca un curs de calificare si sa invete o meserie?
Rares Manolescu
Cred ca cel mai important pentru un somer este sa decida ce vrea sa faca in viata, in ce directie sa apuce (avand in vedere ca a ramas somer) si apoi sa aleaga si o forma de instruire (daca e cazul).
Un curs de leadership cred ca este potrivit pentru o persoana care vrea sa invete sau sa-si perfectioneze abilitatile de a-i influenta cei cu care lucreaza.
Întrebarea nr. 3 gogu
1. Care ar fi avantajul urmarii unui "program de leadership" (apropo: ce urat suna in romaneste), fata de citirea unor carti de specialitate si eventual a discutiilor pe forumuri specializate?
2. De ce cursul dvs. este mai bun decat al celorlalti?
Casian Ovidiu Marian
1. In cadrul unui program poti vedea live leadership-ul. Simti competitia impunerii ideilor si vezi cam cum te pozitionezi tu in piata asta de desfacere ideologica. Asta e societatea de azi: leadershipul porneste de la idei acceptate si urmate.
Cand citesti o carte esti doar tu si randurile de acolo. Insa e tare bine sa combini participarile la astfel de programe cu cititul.
2. Pentru mine a fost o inspiratie. 30 de tineri la un loc, timp de 5 zile, lucrand la o simulare de business si ascultand povestile unor oameni, pe care mai apoi ii poti judeca din punct de vedere profesional, Si vezi tu singur daca sunt sau nu de succes.
monica L
O intrebare-test: cum traduceti in romana termenul expertise din limba engleza? Asta e un fel de prima suta de pagini din romanele lui Eco... daca ati auzit de individ...
Yoda
Buna ziua,
Aveti experienta personala in aplicarea practica a subiectului in vreo firma ? Daca da, cati ani si care au fost rezultatele? Multumesc si va doresc succes.
Alex
1. De ce domnul Casian are in CV 3 licee si nici o facultate? (nu ca ar conta lipsa facultatii, dar de unde nostalgia repetarii liceului de atatea ori?!)
2. La training-urile pe care le livrati, faceti si studii "post-implementare" prin care sa vedeti daca randamentul respectivilor trainuiti s-a marit in vreun fel? Sau mai bine spus - cum cuantificati rezultatul muncii dvs, altfel decat prin sumele platite de varii companii pentru aceste pachete de training?
3. Sunteti de acord cu zicala/cliseul "Leaderii se nasc, nu se educa." ?
4. Cum v-a afectat criza din ultimii ani din punct de vedere al volumului de munca? Ma refer la diminuarea dorintei companiilor de a-si cheltui banii pentru un "moft" de genul asta..
5. Ati avut parte de contracte si cu societati de stat?
Multumesc si bafta!
Ioan
Buna ziua,
Ce experienta profesionala aveti? Unde se regaseste aceasta in CV?
Care este diferentiatorul programului propus de dumneavoastra fata de cele ale concurentei?
cristian
domnilor vorbim de leadership ca un atribut ce se regaseste in fiecare persoana. orice student de la o facultate de management si a participat la un curs de mru sau ceva similar crede ca a patruns tainele leadership-ului. nimic mai fals si daunator conceptului. leadership-ul este in stransa legatura cu liderul, iar calitatile unui lider sunt innascute; multi nascuti, putini alesi. iar daca liderul isi consolideaza calitatile native prin studiu si cunostinte teoretice atunci poate e cazul sa vorbim de leadership.
cred ca in sesiunile de training si coaching cu tineri trebuie pus in primul rand accent pe dezvoltarea competentelor si intr-o masura mai mica pe leadership, pentru ca altfel in loc sa se concentreze pe acumulari cantitative si calitative isi pierd vremea inutil gandindu-se la rolul lor mesianic in organizatie.
va multumesc.
succes !
jj
S-o luam cu inceputul, daca nu va deranjeaza.
Ce inseamna training_si_atat? Ce inseamna coaching?
Am partea mea de 'traininguri', mai nou mai si tin cate unul, insa de fiecare data e vorba de 'training_in_ceva'.
Training in media integration, training in SEO, training in managementul financiar al spitalelor etc., cred ca ati prins ideea.
Cum poti fi deci trainer_punct? Ideea mea - revoluta - este ca un 'trainer' e un specialist intr-un anumit domeniu care are si calitatile pedagogice de a-si transmite cunostintele si mai ales experienta altora care vor sa evolueze in aceeasi zona profesionala.
Si mai nelamurit sunt cu privire la 'coaching'. Din vaga definitie pe care am reusit sa o smulg de la un amic a carui sotie e 'coach' am impresia ca e vorba de un fel de asistenta psihologica si psihiatrica mai light, in care ii explici subiectului ca orice face, nu poate gresi si de vina sunt ceilalti. Sunt convins ca ma insel, deci care e in fapt teoria din spatele 'coachingului'?
Multumesc :)
Daniel
Lucrez afara de 10 ani in multinationale top 500 Forbes. Nicaieri dar nicaieri nu am vazut aceasta apetenta pt training in leadership. Modul cum se lucreaza aici, angajeaza intradevar tineri si dupa ani buni in care se familiarizeaza cu activitatea, problemele firmei pe baza exeperientei, traseului profesional sunt apoi pusi pe fast-track. In Romania toti sunt leaderi si manageri. Sa fie leader nu este o meserie, e de fapt un mod de interactiune cu cei din jur care vine dupa ani si ani de validare. Cursuri de leader predate de oameni care nu sunt leaderi e ca si cum cineva se chinuie sa te invetete sa citiesti fara ca el isasi sa stie sa citeasaca.
Valentin
Care sunt beneficiile unui asemenea program de dezvoltare personala ?
Ioana Filipescu
Am auzit ca Leadership School este unul din cele mai apreciate programe de dezvoltare a abilitatilor de leadership.
1. Care sunt principalele abilitati pe care mi le pot forma la acest program?
2. Pentru Casian: Cat de important a fost pentru tine sa te implici inca de la o varsta frageda in astfel de programe?
3. Pentru Rares: Pe cine din societatea romaneasca consideri a fi un lider adevarat?
Irina
Am 20 de ani si sunt voluntar in cadrul unui ONG. Ce imi recomandati pentru a imi imnunatatii abilitatile de leadership?
Florin
Buna ziua si va multumesc pentru initiativa extraordinara de a vorbi cu noi despre leadership. Eu am studiat 4 ani in Londra si m-am intors in Romania pentru a imi deschide propriul business. M-as ajuta sa imi spuneti de ce anume ar trebui sa tina cont un lider pentru a se face urmat de echipa?
Va ,multumesc,
Florin
Andrei
Ce program de leadership imi recomandati? Am 23 de ani.
Multumesc,
Andrei