Catalin Balan
Foto: CampusNews

(P) Taxe de scolarizare zero la universitatile din Danemarca. Student roman in Danemarca: Cum se desfasoara cursurile, care sunt costurile de intretinere si diferentele majore intre sistemul romanesc si cel danez

de Redactia CampusNews

Miercuri, 15 februarie 2012, 16:36    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Catalin Balan (19 ani) urmeaza Medialogy, program de licenta al Universitatii Aalborg- Campus Esbjerg din  Danemarca. In Romania, a absolvit liceul de Informatica "Tiberiu Popoviciu" din Cluj. "Cursul este destul de diferit de aproape orice am gasit pe parcursul cautarilor mele si se axeaza pe proiecte practice realizate folosind tehnologie multimedia. Universitatea Aalborg are un mod specific in care se desfasoara cursurile, mod care este de fapt diferit de majoritatea universitatilor din lume", a povestit Catalin Balan pentru CampusNews.ro, intr-un interviu despre conditiile de studiu din Danemarca, costurile de intretinere si diferentele majore intre sistemul romanesc si cel danez.
 • "Impresionanta este relatia student-profesor din cadrul facultatii. Profesorii sunt extraordinar de deschisi, raspund la intrebari oricand, isi fac timp de discutii, ba chiar si ies la o bere cu studentii daca sunt intrebati"
Cum m-am hotarat sa studiez in afara si cum am aplicat

"Motivul principal a fost mediul diferit de studiu. Am auzit din numeroase surse ca la facultatile din tara e o atmosfera destul de similara cu cea de la liceele din tara. Am vrut un mediu in care sa pot sa vreau sa invat. Nu am venit pentru ca diploma are recunoastere internationala, ci pentru a putea sa profit de facultate si a invata ce-mi place.

Am auzit de European Education Fair direct de la organizatori. Am aflat despre programul la care sunt inscris acum de la profesorul Anthony Brooks, care a tinut o prezentare despre program la liceul meu. La scurt timp dupa aceasta, am decis unde voi studia. Am aplicat prin intermediul IEC, www.iec.ro, si in toamna eram in Danemarca.

Aalborg University a fost cea de-a treia facultate la care am avut intentia de a aplica. A mai fost o facultate din Marea Britanie si o alta facultate din Danemarca. Selectia finala am facut-o destul de brusc. Renuntasem la Marea Britanie din motive financiare cu mult inainte de a incepe procesul de aplicare, iar trecerea la Aalborg am facut-o aproape imediat dupa ce am descoperit-o. In plus, nu exista taxe de scolarizare pentru membrii UE.

Despre universitate si modul in care se desfasoara cursurile si seminariile

Campus Universitatea Aalborg
Foto: CampusNews
Universitatea Aalborg are un mod specific in care se desfasoara cursurile, mod care este de fapt diferit de majoritatea universitatilor din lume. Este foarte practic si se bazeaza foarte mult pe munca si invatarea in echipa si pe lucru la proiecte.

Spre exemplu noi nu avem seminarii, iar jumatate dintre creditele din fiecare semestru se iau pe proiecte. Avem de realizat cate un proiect destul de mare pe parcursul unui semestru care trece prin toate etapele din ciclul de viata al unui proiect, de la idee, proiectare, realizare, testare si documentatie pana la prezentarea lui. Este un stil de predare destul de deschis si practic.

Cursul este destul de diferit de aproape orice am gasit pe parcursul cautarilor mele si se axeaza pe proiecte practice realizate folosind tehnologie multimedia.

Despre profesori, metode de predare si colegi

In general, sunt mai deschise si mai lejere cursurile comparativ cu ce am vazut in liceu. Orele sunt putin mai flexibile, un curs poate sa dureze oricat de la o ora si jumatate la 4 ore. Nu simt ca as fi presat de timp in nici un fel in timpul cursului, pauzele sunt mai flexibile si in general cursul decurge mai dinamic. In afara de acest aspect in schimb nu pot sa spun ca sunt diferente majore, poate doar de
atitudine.

O parte destul de mare sunt profesori tineri, dar am si profesori in varsta. In acelasi timp, am (sau am avut) profesori danezi, italieni, suedezi si britanici.
Campus Univeristatea Aalborg
Foto: CampusNews


Ce a fost in schimb impresionant este relatia student-profesor din cadrul facultatii. Profesorii sunt extraordinar de deschisi, raspund la intrebari oricand, isi fac timp de discutii, ba chiar si ies la o bere cu studentii daca sunt intrebati. Nu cred ca exista o persoana in facultate careia sa i se adreseze vre-un student (sau alt cadru profesoral) in mod formal. Toata lumea se adreseaza pe nume, deseori imi e greu sa povestesc cuiva ce ne-a predat <<profesorul de programare>>, sunt tentat sa-l mentionez direct pe nume.

Eu fac parte din prima generatie de studenti straini de la acest sediu al facultatii. Asta inseamna ca mai am 3 colegi lituanieni, iar toti ceilalti sunt danezi. Nu am colegi romani in an, dar mai este un roman la masterat, tot la Medialogy. Nivelul lor in schimb este foarte variat. Nu pot spune ca e scazut sau inalt deoarece vin din medii foarte diferite.

Programul Medialogy imbina numeroase abilitati artistice, tehnice, creative, organizatorice si nu numai. Studentii sunt foarte diferiti si nu pot fi comparati. De altfel nici nu vreau sa-i compar deoarece si in echipa in care lucrez suntem destul de diferiti pentru a putea aduce un proiect la viata. Atmosfera e mult mai cooperativa decat competitiva.

Ce m-a impresionat

Din sistemul danez, cel mai mult m-a socat sistemul de notare. Singurele note care se pot obtine la examene sunt -2, 0, 2, 4, 7, 10 si 12, si inca nu am reusit sa inteleg care este logica din spatele lor.

Proiectul mare din fiecare semestru este insotit de o prezentare cu intreaga grupa in fata unui juriu format din coordonatorii de proiect si a unui membru extern facultatii, prezentare urmata de intrebari puse de acest juriu individual fiecarui student. Toate celelalte cursuri sunt la libera alegere a profesorilor. Examene scrise, orale, portofolii.

Orarul se schimba destul de des, dar ce e interesant e ca primim orarul pe intreg semestru, nu pe o saptamana. Putem avea saptamani fara nici un curs in care sa lucram la proiecte si saptamani in care sa nu avem vreme de altceva decat cursuri. O parte din problema noasta e sa ne ocupam de gestionarea timpului liber pentru proiecte in functie de orar.

Despre campusul universitar si dotari

Campus Universitatea Aalborg
Foto: CampusNews
Campusul nostru nu e foarte mare, e dotat destul de modern, dar ce e interesant este faptul ca studentii au acces 24/7 in facultate prin intermediul unui card de acces, si fiecare grupa are cate-o sala dedicata lucrului la proiecte. Pe langa dotari exista si un buget la care studentii pot apela in cazul in care au nevoie de ceva specific pentru proiectul la care lucreaza.

Taxe, cazare si costuri de intretinere

Cazarea ma costa aproximativ 2000 DKK (270 EUR). Locuiesc la aproximativ 10-15 minute de facultate cu bicicleta. Exista si cazari mai ieftine, dar pentru aceasta s-a ocupat facultatea de toate detaliile. In ceea ce priveste costul vietii, cred ca ma incadrez in 3300 DKK (450 EUR), poate chiar mai putin, nu sunt foarte sigur, dar eu traiesc ieftin de felul meu.

Unui student care vrea sa vina aici ii recomand sa estimeze 500 EUR lunar pentru orice eventualitate, si sa se astepte la cheltuieli mai mari in primele 2 luni. Traiul e rezonabil, dar iesirile in oras sunt chiar scumpe. Daca insa iti gasesti un job part-time, iti poti acoperi toate aceste costuri din salariu.

Planuri de viitor

Eu tind spre design si development de jocuri, dar facultatea imi ofera multe domenii similare de activitate.

Anul acesta voi participa la EEF - European Education Fair (www.eef.ro) si la Danish Day (www.danish-day.com) ca student, in sprijinul universitatii mele: Universitatea Aalborg din Danemarca".Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
27623 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  limba de predare (Joi, 16 februarie 2012, 11:47)

  Grigore Stegaroiu [anonim]

  Va rog sa-mi spuneti ce limba trebuie sa stii pentru admitere si pentru cursuri ?
  • 0 (0 voturi)    
   limba (Joi, 16 februarie 2012, 13:36)

   gabriel [anonim] i-a raspuns lui Grigore Stegaroiu

   daca stii engleza nu va fi nici o problema, daca sunt persoane straine in grupa atunci automat cursurile vor fi in engleza. in plus statul iti ofera (contra unei sume destul de mici) cursuri de limba daneza. dar repet daca stii engleza (la un nivel peste mediu) te vei descurca oriunde in danemarca, cu atat mai mult intr-o universitate.
   • 0 (0 voturi)    
    iar pt un job part-time trebuie stiuta daneza? (Joi, 16 februarie 2012, 16:35)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui gabriel

    Va rog sa-mi spuneti care sunt sansele de a gasi un job part-time dupa cateva luni petrecute acolo (si ce poate fi oferit de munca unui student roman care cauta de lucru in timpul studiilor). Multumesc
    • 0 (0 voturi)    
     loc de munca (Joi, 16 februarie 2012, 17:16)

     Gabriel [anonim] i-a raspuns lui Alex

     As putea sa iti dau indicatii despre acest subiect, numai referitor la orasul Esbjerg, pentru ca eu acolo am fost. Trebuie sa fiu sincer si sa-ti spun ca sansele de a-ti gasi un job part in acel oras sunt destul de mici. Desi este pe locul 5 ca marime este destul de greu sa iti gasesti un job acolo. Insa merita sa incerci in doua locuri: primul este la una din fabricile de peste din portul orasului si al doilea la firma care se ocupa cu distribuirea ziarelor (unde au niste salarii foarte frumoase). In cazul celei de-a doua optiuni pot sa iti spun ca la acea firma lucreaza deja in jur de 25 de romani :) dar merita incercat. Cam astea sunt obtiunile daca nu stii limba daneza. Daca te gandesti la altfel de job-uri trebuie sa stii limba lor. Dar daca urmezi un program de studii complet acolo, te sfatuiesc sa te interesezi si sa urmezi cursurile de daneza oferite prin intermediul facultatii, iar spre final cu putina limba daneza iti vei gasi mai usor ceva de munca acolo. Aaaa si mai este o firma de curatenie dar acolo nu angajeaza decat fete.
     Deci in concluzie este destul de greu la inceput cu un job acolo, dar se poate. Si eu am incercat sa caut ceva de munca acolo cand am fost (asta dupa ce am auzit ce salarii se ofera acolo :) ) dar spre ghinionul meu am nimerit sa fiu acolo in mijlocul crizei. Bafta
  • 0 (0 voturi)    
   limba engleza (Joi, 16 februarie 2012, 13:53)

   IEC [utilizator] i-a raspuns lui Grigore Stegaroiu

   Limba de studiu este engleza. Daca nu detineti un certificat de limba engleza, organizatorii targului au programat testari de limba engleza si interviuri cu reprezentantii universitatii pe loc. Mai multe informatii pe www.danish-day.com si pe www.eef.ro
  • 0 (0 voturi)    
   engleza (Joi, 16 februarie 2012, 15:08)

   nico [anonim] i-a raspuns lui Grigore Stegaroiu

   engleza. daca sunt stud straini se face totul in engleza. femeia de servici sau soferul de bus rup si ei engleza.
 • +1 (1 vot)    
  merita (Joi, 16 februarie 2012, 12:39)

  Gabriel [anonim]

  merita sa mergeti acolo (sau sa va trimiteti copiii acolo). am fost si eu in 2010 (exact in acelasi oras si aceeasi univeristate) si a fost o perioada de vis, superba din toate punctele de vedere. cand te intorci de acolo (daca stai o perioada destul de lunga), asta daca te mai intorci :), vei simti cat de mult te schimba acea mentalitate a lor, in bine normal. va urez multa bafta
 • 0 (0 voturi)    
  Studii danemarca (Joi, 16 februarie 2012, 15:14)

  Bogdan const [anonim]

  In ce limba se tin cursurile ?
 • 0 (0 voturi)    
  comparatie cu ... ce? (Joi, 16 februarie 2012, 19:38)

  biz [anonim]

  Respect pentru ceea ce faci ... dar am totusi o intrebare...cum poti compara sistemul de invatare de la noi cu cel de la ei, netrecand prin sistemul nostru?
 • 0 (0 voturi)    
  Răspunsuri (Joi, 16 februarie 2012, 22:25)

  Cătălin Bălan [anonim]

  N-am apucat să citesc comentarii, așa că vă răspund acum.

  Toate cursurile sunt în engleză, toate assignment-urile sunt în engleză, dar cum a fost primul an pentru studenți străini la licență, o parte din prezentări au fost în daneză, oricum, toată țara știe engleză. Cred că în tot orașul până acum am găsit o bătrânică ce nu știa engleză

  Cu joburile iară e complicat sincer n-aș fi știut să vă dau detaliile pe care le știa Gabriel, dar e în general destul de greu ca străin. Oricum, pe lângă ce a zis Gabriel mai sunt câteva firme care au mai avut legătură cu facultatea și care sunt deschise la oportunități. Oricum, pe cât posibil recomand să fiți pregătiți pentru prima perioadă la facultate... să nu fiți nevoiți să vă grăbiți.
 • 0 (0 voturi)    
  Adresa e-mail (Vineri, 9 martie 2012, 10:29)

  Sergiu [anonim]

  Buna Catalin,

  eu locuiesc in apropiere de Esbjerg impreuna cu familia mea si vreau sa ma inscriu la Medialogy. As dori sa iau legatura cu tine , poate ne ajutam reciproc. Multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  teste (Marţi, 29 mai 2012, 17:58)

  Renee [anonim]

  Din cate am inteles, exista un deadline pana la care sa trimiti documente care sa arate nivelul cunostiintelor in privinta limbii engleze, acela fiind pana prin februarie-martie (?). Dar in cazul in care am competentele abia in luna iunie [deci abia atunci primesc diploma] si nu mai am posibilitatea sa dau examen gen Cambridge, mai am vreo sansa sa aplic cumva sau.. nu stiu. Poate am inteles eu gresit, dar va rog spuneti-mi ce si cum mai exact.
 • 0 (0 voturi)    
  adresa mail (Duminică, 16 septembrie 2012, 22:59)

  Alexandru [anonim]

  Buna seara,Catalin,sunt in clasa a 12-a si as vrea sa aplic la Medialogy.Imi poti lasa o adresa de mail unde pot sa te contactez ?As vrea mai multe informatii despre aceasta facultate.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii