Interviu CampusNews

Ionut Budisteanu
Foto: Arhiva personala

AUDIO Elev roman de 16 ani premiat de Intel pentru o aplicatie in domeniul inteligentei artificiale

de Magda Barascu HotNews.ro

Marţi, 25 mai 2010, 12:10    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Ionut Alexandru Budisteanu s-a intors din California, de la Intel International Science and Engineering Fair, cu doua premii: Association for Computer Science (ACM), i-a acordat premiul I pentru o aplicatie in domeniul inteligentei artificiale, si a obtinut locul 4 prin proiectul „Neuros Lab - program pentru dezvoltarea inteligentei artificiale. "Am 16 ani, sunt nascut pe 1 decembrie 1993 si studiez la Colegiul National Mircea cel Batran, din Ramnicu Valcea, spune Ionut Budisteanu, castigatorul premiului I al uneia dintre cele mai importante asociatii de informatica din lume, intr-un interviu CampusNews."Intel-ul mi-a dat locul 4, Grand Award-ul de la concursul principal Intel IESF. Mai exista optiunea sa fie niste premii inafara concursului, premii acordate de anumite firme sau asociatii. Eu am primit premiul 1 de la Association for Computing Machinery, cea mai cunoscuta asociatie de calculatoare din lume.

Premiul pentru care am primit premiul este NeurosLab Rapid Application Development for Artificial Intelligence.

Prin proiectul meu se pot crea, simula si invata retele neuronale artificiale multi perceptron. Ca sa arat ce se poate face in aplicatia mea am creat 4 exemple, dar se poate extinde pentru foarte multe alte exemple.

Primul exemplu este optical character recognition pentru recunoasterea scrisului de mana. Am creat o retea neuronala pe care am invatat-o cu cifrele de la 0 pana la 9. Reteaua neuronala poate recunoaste si altfel. Am invatat-o corect si ea poate sa o identifice cu un 0 mai aproape de corect, cu anumite zgomote. De exemplu: scrisul de mana. 0 e rotit, e rasucit, e micsorat si reteaua neuronala e capabila sa-l recunoasca daca-l scrieti de mana si fiecare 0 difera."

CampusNews: Ce aplicatie are in practica, in ce domeniu?

Ionut Alexandru Budisteanu: Acest exemplu se poate aplica in felul urmator: aveti ceva scris de mana si doriti sa il transcrieti direct pe calculator. Scanati fisa respectiva cu un scaner si cu un simplu click reteaua neuronala e capabila sa recunoasca ce ati introdus. Se poate invata o retea pentru caracterele romanesti, pentru caracterele chinezesti, etc.

Al doilea exemplu: am facut face recognition. Am o baza de date cu cateva persoane si l-am invatat doua poze de la fiecare, l-am invatat cu ochelari, iar reteaua neuronala l-a recunoscut fara ochelari. Sau cu palarie, sau cu ochii inchisi.

Aplicabilitate: sunt la o companie si sunt directorul unei companii, nu sunt programator si nu stiu sa scriu o aplicatie care foloseste inteligenta artificiala, dar vreau ca aplicatia sa-mi recunoasca cine-mi vine la serviciu. Dau cateva click-uri, antrenez o retea neuronala cu fetele angajatilor mei, si reteaua neuronala imi identifica cine a venit la serviciu, ce persoane.
Ionut Budisteanu
Ionut Budisteanu
Foto: Arhiva personala

Exemplul 3: Speed recognition. Am antrenat o retea neuronala cu 3 cuvinte, se poate antrena cu 100 de cuvinte. Se poate invata cu 100 de fete, cu 100 de caractere. L-am invatat acele 3 cuvinte si cand vorbesc eu mi le recunoaste, cand vorbeste altcineva mi le recunoaste. Exemplu: sunt la un bancomat, nu vreau sa butonez sau nu pot. Pentru persoanele cu deficienta de vedere care nu vad butoanele, sau pentru cei care poarta ochelari. In loc sa apese pe buton, vorbesc bancomatului si el il recunoaste.

Exemplul 4: Sa arat teorema lui Kolmogorov care spune ca o functie polinomiala poate sa aproximeze o functie continua elementara. Am o functie pe care iau anumite esantioane, o aproximez cu o alta functie polinomiala si pot face predictia.

Aplicabilitate: predictia de la burse, predictia meteo, orice valori corelate. Toate valorile sunt corelate ca in functia introdusa de mine, nu niste valori aleatoare, trebuie sa fie corelate intr-o anumita forma, cresc dupa o anumita regula, scad dupa o anumita regula, ca la bursa, dupa anumiti factori.

CampusNews: Cum poate fi aplicata la bursa?

Ionut Alexandru Budisteanu: Am ultimele trei valori de la bursa, ce s-a intamplat, cum a crescut in fiecare zi. Euro a fost 32 de RONI, ieri a fost 31, alaltarieri, 29, si invat reteaua neuronala cu cateva click-uri in aplicatia mea, in softul meu si apoi reteau reuseste cu o foarte mica eroare sa-mi spuna ce se intampla maine. Si eroarea crescand, poate sa-mi spuna ce se intampla peste doua zile.

CampusNews: Cum te-ai inscris la acest concurs Intel?

Ionut Alexandru Budisteanu: Am fost la faza nationala la Salonul National de Inventica pentru Tineret, Gaudeamus, am aflat de la un prieten. Mi-am inscris o alta aplicatie, nu aceasta, de fapt am inscris mai multe aplicatii, vreo 4. Si am fost calificati cu inca 2 baieti sa mergem la faza internationala.

Studiez inca din august, salonul a fost in octombrie-noiembrie. Si tot vroiam sa lucrez la o aplicatie ce foloseste inteligenta artificiala. Exista o gama larga in care se poate folosi: fingerprint recognition, retina recognition, human tracking recognition, human computing interface, detectarea anumitor boli din radiografii, orice se poate face in aplicatia asta.

CampusNews: Au existat producatori in California interesati sa promoveze aplicatia ta?

Ionut Alexandru Budisteanu: Cei de la ACM, Association for Computing Machinery, au fost foarte impresionati de aplicatie si mi-au propus sa ma duc pe 26 iunie la o intalnire si sa vorbesc cu presedintele de la ACM si sa vedem ce parere au.

Profesoarea mea de informatica este Mlisan Mirela. Sunt pasionat de programare din clasa a V-a si din august trecut sunt pasionat de inteligenta artificiala. Este un domeniu foarte vast si la facultate in anul 3, se face doar o introducere in inteligenta artificiala.

CampusNews: Ce facultate ai de gand sa urmezi?

Ionut Alexandru Budisteanu: Depinde. Mai sunt inca 3 ani jumatate.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
6348 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Toate stima (Marţi, 25 mai 2010, 12:56)

  One [anonim]

  Maestre, sa ne incanti si pe viitor ;)

  Ne-am saturat de mass media ce prezinta 99% stiri de doi lei...Ma bucur ca mai aud stiri despre tineri care doresc sa faca performanta.

  Succes!
 • 0 (0 voturi)    
  a (Marţi, 25 mai 2010, 13:04)

  a [anonim]

  felicitari ! mult succes pe mai departe!
 • 0 (0 voturi)    
  Hai sa fiu rau (Marţi, 25 mai 2010, 13:04)

  Anonim [anonim]

  Ia zi-mi cum o sa evolueze maine bursa :)
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo lui! (Marţi, 25 mai 2010, 13:06)

  Erick [anonim]

  Bravo lui si profesoarei care l-a pregatit! Bine ca mai avem parte si de vesti bune in tara aceasta.
  Sper ca acest caz sa fie mult mai mediatizat decat crimele de la ora 17, pentru ca, copiii nostri sa aiba si modele de viata pozitive.
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari! (Marţi, 25 mai 2010, 13:14)

  dan [anonim]

  Intr-adevar...o veste buna. Multumim domnului Budisteanu pentru sentimentul de mandrie pe care il perpetueaza in unii din noi. Felicitari!
 • 0 (0 voturi)    
  Alaturare sugestiva (Marţi, 25 mai 2010, 13:37)

  denvarel [utilizator]

  In momentul in care am citit acest articol era adiacent cu cel in care se povestea cum a facut micul Mazare nu stiu cate mii de euro inca din clasa X. Si povestea Mazare cel mic din realizarile lui printre care si conversatiile de pe net cu fiica lui Geoana.
  Ma intrebam in ce tara traim, una in care varfurile vor pleca in 4 zari in cautarea recunoasterii calitatilor lor iar beizadelele vor face bani din prostirea restului lumii care nu a avut suficient curaj si sustinere sa plece. Asta vrei domnule primar de la Romania? Dar voi domnilor guvernanti?
  • 0 (0 voturi)    
   Excelenta remarca! (Marţi, 25 mai 2010, 14:11)

   Iulian [anonim] i-a raspuns lui denvarel

   Da, e foarte sugestiva alaturarea. Tanarul Budisteanu, studios si (inca) increzator in valorile occidentale (munca, inteligenta, bun simt) si tanarul Mazare (descurcaret , cu relatii, crescut la scoala vietii, cea la care tatootza e premiant). Primul, pregatindu-se (chiar daca inca nu a decis asta) sa paraseasca Romania, pentru a se realiza profesional. Al doilea, pregatindu-se pentru a prelua tzara "pe persoana fizica". Si pentru a-i umili, la nesfarsit, pe "budistenii" care au facut greseala sa ramana in tzara...
 • 0 (0 voturi)    
  noobisme :) (Marţi, 25 mai 2010, 13:57)

  gigi [anonim]

  "Am ultimele trei valori de la bursa, ce s-a intamplat, cum a crescut in fiecare zi. Euro a fost 32 de RONI, ieri a fost 31, alaltarieri, 29, si invat reteaua neuronala cu cateva click-uri in aplicatia mea, in softul meu si apoi reteau reuseste cu o foarte mica eroare sa-mi spuna ce se intampla maine. Si eroarea crescand, poate sa-mi spuna ce se intampla peste doua zile. "

  Nu se poate prezice ce se intampla maine la bursa, pentru simplul motiv ca sunt o infinitate de factori implicati si orice variatie in parametrii initiali, oricat de mica, are un efect disproportionat de mare la calculul rezultatului (vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effect ).
  Astea fiind faptele, poti sa folosesti orice fel de algoritm genetic, logica fuzzy sau retele neuronale, cat timp nu se pot colecta si introduce toti parametrii initiali cu precizie infinita si nici nu exista un calculator suficient de puternic sa efectueze calculul, orice afirmatie de genul celei de mai sus este o copilarie.
  In final bursa este doar gambling (aviz amatorilor).
  • 0 (0 voturi)    
   Mai exact (Marţi, 25 mai 2010, 13:30)

   Dragos [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Se poate obtine o aproximare dupa o anumita eroare. Si tu si el aveti dreptate, desi e cam tras de par 'se poate stii ce se va intampla maine la bursa'.

   Asa este, abia in anul III se face introducerea in inteligenta artificiala, apoi la master se face partea mai strong.

   Oricum pentru inteligenta artificiala serioasa trebuiea mate cam de anu II de matematica.
   • 0 (0 voturi)    
    Si povestea cu speech recognition cam miroase (Marţi, 25 mai 2010, 19:32)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Dragos

    In speech recognition nu s-au mai facut progrese din 2001. Vezi aici:

    http://robertfortner.posterous.com/the-unrecognized-death-of-speech-recognition#

    Nu vreau sa-i minimalizez meritele baiatului, dar probabil ca era un concurs prestigios, dar pentru incepatori sau amatori. Totusi, daca la 16 ani are niste realizari notabile (chiar daca destul de fanteziste) in domeniul inteligentei artificiale, e o treaba. Cand mai creste un pic ar putea chiar sa faca ceva util. Ii urez un viitor stralucit.
  • 0 (0 voturi)    
   ee acu si tu (Marţi, 25 mai 2010, 13:39)

   Gii [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Da probabil ca pt. simplitate s-a exprimat asa... Sincer aplicatiile lui sunt f. interesante si clar sunt peste nivelul normal de pregatire la varsta lui. Sunt convins ca tipul chiar e destept si pasionat. Si din fericire pt. el si pacate pt. noi v-a ajunge sa lucreze pe undeva pe afara. Sper doar sa fie ceva care sa-i stimuleze creativitatea si nu o companie care sa-l constranga/foloseasca sa faca asa si pe dincolo... si mai sper sa ramana mandru ca e roman, pt. ca nu toti romanii sunt jigodii...
   Success!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Marţi, 25 mai 2010, 17:52)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Daca simulezi modele comportamentale cu zeci de mii de factori, reusesti o oarecare predictie. Cel putin asa spune teoria si asa sunt facute toate softurile conexioniste de predictie. Evolutia bursei este o functie de foarte multi factori.


   La reteaua neuronala se dau foarte multe valori de intrare. Din tehnoredactare s-au strecurat cateva greseli

   Eu nu sfatuesc pe nimeni sa joace la bursa. Si eu am specificat are o anumita eroare, de aceea se numeste predictie. Concluzie: scopul nu a fost creerea predictiei bursiere sau speech recognition ci doar faptul ca se pot face si astfel de aplicatii cu softul meu. Eu am vrut sa arat capacitatea softului meu, creand cateva exemple minimale, se pot extinde.
   • 0 (0 voturi)    
    Jocul la Bursa (Miercuri, 26 mai 2010, 14:26)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui Ionut

    Mai este o problema cu predictia burselor, program trading-ul.
    Si inca ceva, evolutia burselor depinde si de factori din viitor care pot fi cel multi estimati si nicidecum cunoscuti.
   • 0 (0 voturi)    
    well done!! (Vineri, 28 mai 2010, 21:17)

    loren [anonim] i-a raspuns lui Ionut

    Iti urez mult succes in continuare! Noi intelegem ca nu se pot expune aici toate detaliile lucrarilor tale, si apoi, cati ar putea sa le inteleaga?
    Loredana, MT
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Marţi, 25 mai 2010, 19:16)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Daca simulezi modele comportamentale cu zeci de mii de factori, reusesti o oarecare predictie. Cel putin asa spune teoria si asa sunt facute toate softurile conexioniste de predictie. Evolutia bursei este o functie de foarte multi factori.


   La reteaua neuronala se dau foarte multe valori de intrare. Din tehnoredactare s-au strecurat cateva greseli

   Eu nu sfatuesc pe nimeni sa joace la bursa. Si eu am specificat are o anumita eroare, de aceea se numeste predictie. Concluzie: scopul nu a fost creerea predictiei bursiere sau speech recognition ci doar faptul ca se pot face si astfel de aplicatii cu softul meu. Eu am vrut sa arat capacitatea softului meu, creand cateva exemple minimale, se pot extinde.
 • 0 (0 voturi)    
  bravo (Marţi, 25 mai 2010, 14:03)

  andrei [anonim]

  Bravo domle la mai mare.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 25 mai 2010, 14:25)

  MVCaraiman [anonim]

  Felicitari si mult-mult succes in continuare !
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Marţi, 25 mai 2010, 14:46)

  diana [anonim]

  ma bucur sa aud ca in tara noastra se intampla si lucruri pozitive, ca exista si oameni inteleigenti care vor sa aduca beneficii si valoare tarii care de cele mai multe ori ii respinge..fiind plecata si eu din tara din aceleasi motive, este o mandrie sa mi se confirme ca genialitatea exista si la noi...singurul pacat este ca nu o valorificam si nici nu o ajutam...pacat...mare pacat....
 • 0 (0 voturi)    
  Diferenta (Marţi, 25 mai 2010, 14:47)

  ioan [anonim]

  Felicitari, asemenea copii trebuie sa apara in buletinele de stiri ale televiziunilor si agentiilor, nu fitosii de Andrei Nastase, Mazare junior si Alexandru Geoana la varsta egala cu preocupari de beizadele, cu gorile dupa ei, masini de lux si fete usurele.
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Marţi, 25 mai 2010, 14:48)

  anonim [anonim]

  @gigi: daca citesti atent observi ca predictia nu se face doar pe baza valorilor anterioare ci e vorba de o corelare cu alte date ("Am o functie pe care iau anumite esantioane, o aproximez cu o alta functie polinomiala si pot face predictia").

  Crezi ca Budisteanu nu stie ca nu poti prezice cursul de maine al euro doar pe baza cursului de saptamana trecuta?

  Felicitari si mult succes in continuare! Muncind asa vei avea un viitor frumos. Nu m-ar mira ca peste cativa ani fetita mea sa invete la scoala vreo teorema de-a lui Budisteanu:)
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo, felicitari ! (Marţi, 25 mai 2010, 15:12)

  Basescu [anonim]

  Mult curaj domnule, sa dea Dumnezeu sa se schimbe in bine situatia din Romania si cu ajutorul unor tineri ca dvs.! Felicitari si profesorilor care v-au pregatit !
 • 0 (0 voturi)    
  totusi, (Marţi, 25 mai 2010, 16:05)

  hash [anonim]

  a facut aplicatii RN la 16 ani, ceea ce altora la 20 de-abia le iese :) e de admirat.
 • 0 (0 voturi)    
  proverb (Marţi, 25 mai 2010, 21:38)

  Cristian Mandruta [anonim]

  Un proverb spune: fereste-te de succesul timpuriu in viata!
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo (Marţi, 25 mai 2010, 21:53)

  eu [anonim]

  Este foate bine ca avem tineri pasionati de informatica. Desigur el a implementa niste algoritmi existenti deja, nu inventat nimic nou. Este de admirat ca el face aceste lucruri la 16 ani ceea ce altii nu reusesc nici la facultate.
  Bravo.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Miercuri, 26 mai 2010, 20:15)

  andrei UPB [anonim]

  eu am terminat faculta de mate-info acum 2 ani la UPB. Si eu tin minte ca ne-a pus ca teme doar sa simulam si invatam o retea neurala in MATLAB din symulink si sa nu scriem. Stiu ca MATLAB genereaza cod doar in Java. Pecand softul lui e un RAD de genereaza dll-uri.
  Eu cred ca nici 0.5% din cei care studiaza AI nu adauga ceva nou. Dupa cate inteleg el a incercat sa creeze un matlab nou dar numai pt retele.
  Intradevar mai e o gramada de teorie: algoritmi genetici, automate expert, automate celulare....


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie