Interviu CampusNews

Ioan Panzaru
Foto: topub.unibuc.ro

VIDEO Ioan Panzaru, rectorul Universitatii din Bucuresti, despre minusurile Legii Educatiei Nationale

de Ovidiu Draghia Hotnews

Luni, 7 iunie 2010, 18:28    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Am discutat cu profesorul Ioan Panzaru, rectorul Universitatii din Bucuresti, despre noua Lege a Educatiei, despre schimbarile aduse de sistemul Bologna si reactia mediului universitar la acesta, importanta masteratului, dar si despre maniera in care sistemul de invatamant raspunde pietei muncii. De asemenea, profesorul Ioan Panzaru a explicat care sunt facultatile catre care se uita angajatorii in prezent.

Domnule profesor, care sunt argumentele pe care i le-ati prezenta unui tanar licean pentru a se inscrie la o facultate?
El castiga venit, perspective de cariera si libertate de actiune. Fiecare an de educatie din cariera unei persoane inseamna venituri mai mari. Un tanar care termina liceul poate sa-si ia un timp de gandire si sa se angajeze, dar dupa aceea se va convinge ca este mult mai bine sa intre in invatamantul superior. In Romania, exista traditia ca bacalaureatii sa intre imediat la universitate si este o decizie buna.

Cum ati caracteriza sistemul Bologna si care este reactia fata de acesta?
Sistemul Bologna este un spatiu de libertate. In Romania, exista o nostalgie fata de sistemul anterior. Sistemul actual Bologna coboara diploma de licenta la 3 ani in majoritatea domeniilor. La minusurile sistemului Bologna, contabilizam ca publicul universitar intelege greu faptul ca ciclul de master se adreseaza unor oameni care lucreaza deja. De asemenea, masterul este doar o treapta catre o profesionalizare avansata, catre formarea carierei de cercetator. Am vrea sa castigam bani ca in societatile avansate, dar nu sa facem munca lor si nici sa acceptam tipul de calificari care caracterizeaza o tara occidentala.

Se spune ca masteratul este o simpla extensie a studiilor finalizate cu lucrarea de licenta. Mai mult, folclorul urban sugereaza ca facultatea nu este completa fara un master
Aceasta abordare, ne duce catre ideea ca profesorii si studentii au comis un pacat care are ca rezultat licenta. Abordarea este gresita pentru ca la master, se finanteaza un student de doua ori mai mult decat la ciclul de licenta. Acesti bani nu se cheltuiesc pentru a se repara greselile cicluri de licenta. Ar trebuie sa lasam dimensiunea mitica a gandirii sociale.

Dintre facultatile Universitatii din Bucuresti, care au in prezent cea mai mare cautare pe piata muncii din punct de vedere al absolventilor "livrati"?
Pe piata muncii, sunt foarte cautati tinerii din tehnologia informatiei, de la administrarea afacerii, cei de la limbi straine moderne, de la geografie – turism, dar se cauta si juristii.

Credeti ca sistemul de stat pune inca mult accent pe teorie?
Schimbarea va continua, s-au trecut perioade de practica, dar nu s-a rezolvat problema stagiilor pentru ca sunt prea scurte – doua saptamani. Util ar fi sa dureze circa 3 luni. Apoi, studentii nu primesc nimic pentru saptamanile de practica, desi exista o Lege a Practicii, unde se vorbeste de salariul minim pe economie acordat stagiarilor.

Exista ideea ca studentii cu plata prinsi in sistemul de stat ar fi usor avantajati la examene sau ca trec mai usor prin facultate.
Eu nu cred ca studentii cu plata pot sa strice un sistem de educatie sanatos. Avem aproape circa 3000 de exmatriculari la licenta, in perioada 1 ian. – 1 oct. 2009 – sunt de trei ori mai multi extmatriculati dintre cei cu taxa. Dar cand esti in fata unei clase de studenti nu stii cine se va stradui si cine va incerca sa treaca clasa ca gasca prin apa. Studentii se selecteaza singuri, efortul profesorilor este acelasi.

Care este opinia dvs. despre noua lege a Educatiei Nationale, in ceea ce priveste componentele sale pentru mediul universitar?
E o incercare de a moderniza sistemul de invatamant romanesc. De exemplu, legea enunta ideea reducerii sistemul hipertrofiat de invatamant superior cu circa 100 de universitati publice si private. Legea enunta ideea, dar nu rezolva problema.
A da mai multa putere rectorului nu inseamna a face o universitate mai puternica. E trist ca legea care trebuie sa innoiasca pica intr-un context de scadere a finantarilor in invatamantul superior.
De asemenea, intre minusuri mai mentionez ca un profesor din invatamantul public este obligat sa se pensioneze la 65 de ani, dar nu se intampla aceasta chestiune si la privat. Deci va exista o migratie dupa 65 de ani catre privat.

De unde perceptia ca sistemul privat de invatamant din Romania este inferior celui de stat? Care este situatia in tari cu traditie educationala veche?
In Franta, cel privat practic nu exista. Exista asa numitele universitati libere controlate de cultul catolic, dar anul terminal se face in sistemul public. In alte tari, primeaza sistemul privat, de exemplu in Belgia si Olanda. In Marea Britanie, exista si sistemul public si cel privat, dar in conditiile existentei unei carte - emisa de guvern, la infiintarea unei universitati.
La noi, lipsa traditiei a facut din educatie o afacere, uneori o fabrica de diplome. S-a profitat ca Organizatia Internationala a Muncii a declarat educatia un serviciu si vizeaza eliminarea tuturor barierelor internationale la oferta de educatie. Aceasta poate sa insemne cum vedem unele pe site-uri vanzari de diplome, fara niciun examen, fara a asista la vreun curs.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1212 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii