Hanno Hoefer
Foto: Nightlosers

VIDEO (P) Hanno Hoefer, vocea Nightlosers: E bine ca un tanar sa ia contact cu mediul universitar de afara, dar il sfatuiesc sa revina pentru oportunitatile pe care le are in Romania

de Ovidiu Draghia CampusNews

Miercuri, 16 iunie 2010, 11:47    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Hanno Hoefer, vocea trupei Nightlosers, a discutat in redactia CampusNews despre noul album al formatiei, castigarea de public tanar gratie Facebook, granita dintre cinema si muzica in activitatile pe care le desfasoara, precum si despre studiile pe care le-a facut pentru cativa ani in Germania, imediat dupa Revolutie. Hanno a putut pune in paralel sistemele de educatie din Vest si cel romanesc, din ’92, si ne-a impartasit experienta sa. Dupa cativa ani de studii in Germania si le-a continuat pentru scurt timp la Cluj unde, din cauza precaritatii sistemului de invatamant, a renuntat.

Intr-un interviu din 2008, aparea informatia ca Nightlosers urma sa scoata un album in toamna acelui an. Pana in prezent, acel album nu a aparut. Ce se intampla?

Este greu sa ne adunam intr-un loc si sa stam circa patru saptamani, minimul necesar pentru a inregistra un album. Apoi, mai este distanta: unii sunt la Cluj, altii la Bucuresti. Un lucru este insa sigur: vrem sa facem acest CD, cat de curand, desi va trebui sa intrerupem si concertele.

Stim ca vanzarile albumului nu vor reprezenta o sursa de venit, la stilul pe care il avem. CD-ul este folosit doar pentru promovare.

Ce ne poti spune de publicul care vine la concertele voastre, cat de tanar este?

Publicul a crescut o data cu noi, pe unde mergem prin orase recunoastem nucleul dur, majoritatea oameni de peste 25 de ani, mergand pana la 60. Intre timp, au aparut si oameni mai tineri, datorita unui baiat de 20 de ani care ne face site-ul si care a initiat promovarea noastra prin Internet de unde vine acest public nou: Facebook, Myspace, Twitter, canal dedicat pe Youtube. Mentionez ca site-ul nostru este in lucru, dar in scurta vreme va fi lansata versiunea noua a http://nightlosers.ro.

Interesant, deci Internetul va ajutat sa castigat noi felii de public – noi ca varsta.

Exact.

Hanno, tu te ocupi de multa vreme, atat de muzica, cat si de film. Cum se impaca aceste doua activitati, cum te organizezi pentru a le face eficient pe amandoua?

Este destul de simplu pentru ca majoritatea concertelor Nightlosers sunt la sfarsitul saptamanii, iar activitatea la firma de productie Mobra Films, unde sunt asociat cu Cristian Mungiu, se desfasoara in timpul saptamanii. Recunosc, sunt si puncte de intersectie intre muzica si film. Se intampla sa fiu invitat la festivaluri de film in strainatate si daca organizatorii afla de Nighlosers sustin si un concert cu trupa.

Ai spus cuvantul magic “strainatate“. Stiu ca ai avut ocazia imediat dupa Revolutie sa pleci in Germania unde ai urmat pentru cativa ani Institutul de Istorie Sud-Est Europeana din Berlin. Apoi, ai revenit in tara, la Cluj-Napoca unde ai incercat sa continui studiile. Povesteste-ne putin despre anii aceia si despre diferentele sesizate intre sistemele de invatamant urmate de tine.

Da, am studiat timp de doi ani la institutul amintit. Sistemul de invatamant german este flexibil, studentul are de ales intre mai multe cursuri, la finele unuia sustine un examen, obtine un certificat, iar cand are numarul solicitat de certificate poate da examenul de licenta si astfel termina facultatea. A trebuit sa si lucrez pentru a ma intretine, iar acest lucru era facilitat printr-un birou special din facultate prin care erau propuse diverse job-uri studentilor, cu perioade variabile. Cele mai bune le prindeau primii sositi la ore matinale, iar eu nu reuseam sa ma trezesc devreme.Si dupa doi ani de studii in Germania, le-ai continuat acasa, dar pe alta directie.

Da. La revenirea in Romania, am dorit sa inchei studiile in Istorie la Cluj, insa am fost dezamagit de stilul de predare si de examinare. Imi amintesc ca la un examen, m-am ridicat din sala si am spus profesorilor care isi frecau nasurile ca eu nu sunt de acord cu sistemul pe care ei il promovau. Iar ei mi-au cerut sa parasesc sala.

Intre 1994 si 1998, am urmat Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografie “I.L. Caragiale” din Bucuresti, sectia regie de film si tv, pentru ca mi-am dat seama ca aceasta este o directie mai potrivita pentru mine.

Ai sfatui un tanar din Romania sa plece la studii in strainatate? Ce ar castiga el in urma acestei experiente?

El capata o experienta de viata, pe langa cea de studiu – ambele foarte importante. Eu de exemplu am locuit intr-un camin unde erau studenti din toata lumea si m-am simtit extrem de bine in acel mediu, am comunicat excelent cu toti colegii.

Apoi, cred ca pot adauga si castigul experientei profesionale, pentru ca, asa cum am mai precizat, ca student poti avea acces in Germania la job-uri variate care se desfasoara intr-un sistem destul de diferit fata de cel din Romania.

Si daca studentul se adapteaza atat de tare in Germania ori altundeva in Vest si nu mai doreste sa revina in tara? Ce argumente i-ai aduce pentru ca in acum, in 2010, sa se intoarca?

Ca absolvent strain poate fi mai greu sa-ti gasesti un loc in masinaria perfecta reprezentata de sistemul german, pe cand in Romania societatea inca se dezvolta, perspectivele de crestere exista si poate avansa mult mai rapid decat in Vest.

E bine ca un tanar sa ia contact cu mediul universitar de afara, dar il sfatuiesc sa revina pentru oportunitatile pe care le are in Romania.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1448 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  :)))) Tare (Joi, 17 iunie 2010, 11:19)

  cata [anonim]

  "...oportunitatile pe care le are in Romania"....partea asta m-a omorat.
  Care oportunitati tati??!?!?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii