Daniela Chiriac
Foto: CampusNews

​VIDEO (P) Daniela Chiriac, avocat: Studentul plecat cu o bursa in strainatate se maturizeaza, dobandeste principii clare si reguli stricte

de Ovidiu Draghia CampusNews

Miercuri, 23 iunie 2010, 13:49    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Experienta de studiu in strainatate ii atrage pe tot mai multi tineri datorita multiplelor avantaje ce decurg din contactul cu spatiul vestic. Am discutat in redactia Campus News cu avocata ​Daniela Chiriac, angajata la Gilescu& Partners, despre formarea ei in limba germana in Romania, alaturi de experienta unei burse la o scoala de vara desfasurata la Bremen, unde a ajuns prin DAAD - Deutscher Akademischer Austausch Dienst.

Prima legatura universitara a Danielei cu spatiul nemtesc a fost in cadrul ASE-ului, unde a studiat Administrarea Afacerilor exclusiv in limba germana. Apoi, s-a inscris la Drept, in paralel cu ASE-ul, si a aplicat pentru o bursa de o luna in Germania, pe domeniul juridic, pentru a acumula putin din experienta vestica pe acest domeniu.

"As vrea sa explic optiunea mea pentru aceste studii. Inca din liceu, mi-am dorit sa dau la Drept, dar parintii mi-au explicat ca, in conditiile in care sunt mii de absolventi ai acestei facultati an de an, am nevoie de ceva care sa ma diferentieze. Asa a aparut optiunea initiala pentru ASE, dar in limba germana, pe care o studiam inca din clasa a VI-a."
 
Contactul cu DAAD si alegerea unei burse in Germania

Apoi, in al doilea an de Administrare a Afacerilor, Daniela i-a cunoscut pe cei de la DAAD (biroul de consultanta DAAD in Romania: www.daad.ro) care prezinta ofertele de burse, anual, in sectiile germane ale facultatilor. A urmat compunerea dosarului deloc complicata: pe langa actele standard, este nevoie de recomandarea unui profesor pentru scolile de vara si de doua recomandari, daca se aplica pentru o bursa de un an. De asemenea, se cerea si un test de limba germana care se sustinea in cadrul DAAD. Nu era cerut un nivel foarte ridicat de limba, insa cunostintele de baza erau necesare pentru a trece testul si, implicit, pentru a te descurca lingvistic in Germania.

Cum predau ei, cum predam noi

"Am mers apoi in Bremen, orasul unde era facultatea in cadrul careia am urmat cursurile scolii de vara. Pot face o comparatie generala intre maniera lor de a prezenta materia si situatia de la noi, in domeniul Dreptului. Nemtii merg mult pe exemple, iar legile lor fundamentale ne erau oferite pentru a le consulta. Oricum intr-o luna nu era vreme sa le aprofundezi. Pe baza cunostintelor noastre generale de drept incercam sa rezolvam spetele care ni se ofereau. Erau cazuri care facusera valva in sistemul lor juridic.

De asemenea, purtam discutii despre diferentele dintre sistemele german si cele ale altor spatii culturale. De exemplu, am discutat avantajele si dezavantajele numirii politice a judecatorilor in Germania versus stabilirea prin concurs in Romania. Plus exemplele din alte tari europene – eram 20 de studenti din circa 15 tari, fiecare cu o situatie specifica."

Daniela a remarcat faptul ca la nemti nu se pune accent pe redarea codului, ca in Romania. In facultatea noastra, se cerea redarea manualului, din partea unor profesori invechiti. Totusi, erau si cazuri in care studentul era lasat cu legea pe masa si i se cerea sa rezolve o speta. Daniela are sperante in privinta schimbarilor de predare din Romania, in domeniul Dreptului, si spune ca a remarcat o imbunatatire intre anul I si IV la Facultatea de Drept de la noi, datorita schimbului de generatii la nivel de profesori, ceea ce antreneaza, implicit, modernizarea metodelor de predare.

Beneficiile bursei din Germania, potrivit Danielei:

- Mi-a imbunatatit nivelul de limba germana;
- Cunostintele de drept german mi-au largit orizontul;
- A avut o mare importanta pentru dezvoltarea de dupa facultate pentru ca am pus bazele vocabularului juridic german;
- In prezent, societatea unde lucrez este partenerul unei societati foarte mari de avocatura din Austria. Evident, folosesc intens limba germana.

Argumente pentru a pleca la studii in strainatate

Studentul romnan care pleaca la studii in strainatate cunoaste o alta mentalitate, o rigoare, niste principii clare si reguli stricte care nu se indoaie dupa o anumita persoana, explica Daniela. La ASE se incalcau frecvent regulile si nu exista seriozitatea necesara formarii unui tanar: "Cred ca din facultate ramai cu o mentalitate si cu un respect pentru termenele de predare ale lucrarilor, iar acestea trebuie sa respecte niste rigori… ori la noi nu se intampla chiar asa".

Apoi, studentul plecat la studii afara are contact cu modul de trai diferit al vesticilor. Un exemplu practic din experienta Danielei: sortarea gunoiului menajer. Cel organic era aruncat doar dupa ce era invelit intr-o hartie, iar daca nu o aveai, o cautai pana o gaseai. Aceasta iti crea o discplina pe care o aduceai cu tine in Romania.

De asemenea, afara are contact cu oameni foarte diferiti si devine mai tolerant intr-un spatiu multicultural. Este si un test de adaptare care, rezolvat pozitiv, aduce o maturizare suplimentara a individului. Afara are o buna ocazie pentru auto-evaluare si auto – cunoastere. Studentul plecat cu o bursa trebuie sa reziste examinarii altora!

Raman afara sau revin in Romania?

Daniela remarca o chestiune corecta. Oricat de bine ai vorbi germana, in cel mai bun caz o vorbesti la fel de bine ca un neamt nativ. Dar pentru ei ramai un strain vorbitor de germana. Ce avantaje ai fata de ei atunci? Este nevoie sa detii niste avantaje foarte solide ca sa poti ramane acolo. Pe de alta parte, sunt situatii mai rare cand un student roman se va adapta mult mai bine sistemului german. Daniela ne-a povestit de cazul unui coleg foarte inteligent care cauta rigoare, reguli stricte... toate absente in sistemul romanesc. Le-a gasit in Germania, a fost acceptat imediat. Acum urmeaza un doctorat si a fost angajat de o mare banca din Frankfurt.

Insa, in Romania exista multe oportunitati petru vorbitorii de limba germana. Daniela afirma ca nu cunoaste niciun fost coleg de facultate, dintre cei de la ASE, care sa nu-si fi gasit un job bun, cu avantajul cunoasterii si studiului limbii germane.

Insasi Daniela este un bun exemplu pentru valorificarea experientei germane chiar aici, in Romania. A contat mult la selectia facuta de firma pentru care lucreaza in prezent atat cunoasterea limbii germane, a absolvirii Dreptului, precum si acea luna petrecuta la scoala de vara din Germania care a reprezentat o garantie in plus a cunoasterii limbii si o dovada a initierii unui contact cu sistemul de drept nemtesc.

Daniela Chiriac, despre experienta sa germana:


Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
2127 vizualizari
  • +1 (1 vot)    
    altceva (Miercuri, 23 iunie 2010, 14:47)

    Ana [anonim]

    Prefer de 100 de ori situatia"strain vorbitor de germana" (expresie pe care o percep in contextul asta ca pe o alta prejudecata), decat sclav in tara mea, unde sunt obligata sa imi cumpar drepturile si sa asist la un circ ieftin zi de zi. Sunt studenta la master in Germania,si nu cu bursa, ci pe cont propriu..muncesc ca sa ma sustin, si nu am simtit pana acum nicio diferentiere din pricina faptului ca sunt straina. Daca esti bun si perseverent in ceea ce faci nu intereseaza pe nimeni de unde esti. Si da,imi plac regulile,imi place punctualitatea si seriozitatea,aici se apreciaza inteligenta,nu ambalajul.Inchei dandu-le tuturor celor care simt ca vor si pot sa faca mai mult in viata lor sa aiba curajul sa schimbe ceva.


TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii