​Interviu CampusNews

Mircea Iliescu
Foto: CampusNews

Doctorand la Cambridge: Experienta mea la facultatea din Romania nu a fost extraordinara.  Dar am avut cativa profesori, trei, pentru care a meritat

de Magda Barascu CampusNews

Marţi, 20 iulie 2010, 15:20    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Ma numesc Mircea Iliescu si studiez biologie antropologica - evolutia genelor, la Universitatea din Cambridge.  Din cei 6 ani petrecuti pana acum in Marea Britanie, primii doi ani am invatat in Edinburgh, iar de patru ani sunt in Cambridge. Recent am fost trimis in India pe o perioada de sase luni in care am facut cercetare pentru proiectul de doctorat. Proiectul meu isi propune sa studieze diversitatea populatiilor din India dintr-o perspectiva genetico-antropologica, adica istoria evolutionista a sub-continentului indian din momentul in care Homo Sapiens a migrat in afara Africii si a colonizat celelalte continente. 

Ce am studiat

Primii 2 ani am studiat in Romania bio-chimie; ulterior, am obtinut o bursa pentru a continua anii 3 si 4 in Scotia, la Universitatea din Edinburgh. Acolo am facut ultimii doi ani de facultate si mi-am dat licenta. Apoi am primit in continuare bursa pentru a urma doctoratul la Universitatea din Cambridge.

Doctoratul l-am inceput initial in neurostiinte, dupa care a avut loc o schimbare interesanta, astfel, de doi ani fac ceva complet diferit, in engleza se numeste Human Evolutionary Genetics - cum au evoluat oamenii si genele lor pe parcursul evolutiei. Tema mea face parte din domeniul mai vast al antropologiei biologice, adica studiul omului dintr-o perspectiva biologica.
Mircea Iliescu
Foto: CampusNews


Am fost in India 6 luni, timp in care am facut cercetare pentru proiectul de doctorat. Proiectul se refera la populatiile sub-continentului indian : incerc sa le inteleg istoria, diversitatea, cum au evoluat din momentul in care oamenii au pornit din Africa acum aproximativ 50 de mii de ani si, trecand prin India si Orientul Mijlociu, au colonizat intreaga lume. Analizez genele de pigmentare pentru a intelege cum a evoluat culoarea pielii la oameni, iar India este locul cel mai interesant pentru acest studiu pentru ca diversitatea este imensa: de la oameni cu trasaturi africane, pana la oameni cu trasaturi caucaziene.

Ce incerc sa demonstrez prin lucrarea mea de doctorat

In cele 6 luni, am colectat probe de ADN pe care ulterior le-am folosit pentru a analiza cateva gene candidate, care credem ca ar putea sa explice intr-o anume masura diferentele de pigmentare observate intre oameni. Culoarea pielii stim ca este data in principal de pigmentul numit melanina. Stim de asemenea ca sinteza melaninei este un proces complex in care sunt implicate mai mult de 100 de gene. Ceea ce nu stim sigur inca este care dintre aceste 100 de gene au suferit modificari pe parcursul evolutiei si in ce masura aceste schimbari sunt oglindite in varietatea de culoare a pielii pe care o observam in prezent intre diferitele populatii de pe glob.

Oamenii au plecat din Africa, iar in ultimii 50.000 de ani ei si-au schimbat mai multe atribute fizice. Unul dintre cele mai interesante este tocmai culoarea pielii - este foarte evidenta, cu totii sesizam acest lucru. Desi din punct de vedere genetic oamenii din intreaga lume sunt foarte asemenatori, exista insa nenumarate atribute, fie fiziologice - capacitatea de metabolizare a laptelui, fie morfologice - inaltimea, culoarea ochilor, a pielii, care ne deosebesc vizibil. In cazul proiectului meu, cautam genele, biologia din spatele acestei trasaturi si, mai mult, speram sa intelegem motivul pentru care aceste gene s-au modificat, adica incercam sa aflam de ce culoarea pielii s-a diversificat atat de mult in decursul istoriei evolutioniste a omului.

In prezent credem ca odata cu migratia catre nord, pigmentarea oamenilor a evoluat, devenind mai deschisa. Aceasta adaptare cruciala le-ar fi permis sa sintetizeze in continuare cantitati suficiente de vitamina D chiar si in conditii de radiatii UV reduse. Aceasta teorie insa nu este nicidecum suficienta pentru a explica varietatea de culoare a pielii pe care o observam in India. Scopul doctoratului meu este de a gasi raspunsuri la aceasta intrebare.
Mircea Iliescu
Foto: CampusNews


De ce Marea Britanie

Intotdeauna am vrut sa studiez in Marea Britanie. Inca din liceu mi-am dorit foarte mult. Am avut o profesoara de engleza extraordinara care mi-a deschis mintea si m-a trimis la British Council. Unde am citit o carte, “The human brain: a guided tour”, despre mintea omeneasca - si atunci m-am hotarat sa fac biologie.  Am aplicat si am incercat sa fac facultatea la Cambridge, insa nu aveam bani sa-mi finantez studiile in Marea Britanie.  Am intrat la facultate in Romania, la bio-chimie. Acolo am aflat in anul 2 de aceasta bursa la Edinburgh, oferita de Darwin Trust.

Darwin Trust este condus de un domn care prin anii 70 a izolat primul vaccin de hepatita B. Din banii obtinuti de pe urma acestei descoperiri, a facut un trust care ofera burse la studenti .

Dupa finalizarea anilor 3 si 4 la Edinburgh, pentru ca am avut rezultate peste medie, acelasi Darwin Trust mi-a acordat bursa si pentru un doctorat de 3 ani. Avand deja finantarea, am aplicat direct  la Cambridge, unde visasem sa ajung inca de la inceput.

Doctoratul nu este ceva usor. Dupa primii 2 ani inceputi cu o tema, profesorul meu s-a mutat la alta universitate si a trebuit sa schimb complet tema si sa incep de la zero. Dar asta face lucrurile si mai interesante. Daca la inceput am facut neurostiinte, in acel moment de schimbare am decis ca vreau sa studiez evolutia umana din punct de vedere genetic.

Ca doctorand sunt membru al Pembroke College si lucrez la Leverhulme Center for Human Evolutionary Studies, in cadrul departamentului de Biologie Antropologica. In Cambridge exista aceasta dualitate, colegii si departamente. Departamentele se ocupa cu cercetarea propriu-zisa, acolo ma duc in fiecare zi sa-mi fac proiectul, acolo este coordonatorul meu, avem grupul de cercetare. Pe de alta parte sunt colegiile, care se ocupa mai mult de viata sociala a unui doctorand, au grija sa-mi dea cazare, un loc decent, ne vedem seara cu colegii din alte discipline, avem gradini si locuri de socializare. Colegiile au existat initial aproape sub forma unor manastiri in care studentii erau protejati si puteau sa studieze, apoi s-au modernizat si diversificat odata cu timpurile.

Cum a fost experienta primilor ani in Scotia

La inceput a fost un soc, intreaga cultura din Scotia, cultura din Marea Britanie de fapt. Engleza mea nu era destul de buna, desi studiasem la British Council, luasem toate examenele de engleza. Totusi, nevorbind-o, mi-am dat seama ca am un mare handicap, nu mai puteam sa exprim tot ce puteam in Romania, si a fost dificil la inceput sa ma adaptez.

Dar m-am adaptat destul de bine si a fost folositor ca n-am avut contact mult cu alti romani din Edinburgh, am putut sa vorbesc numai limba engleza, colegii mei de campus erau foarte prietenosi, oameni din Franta, din America, din Scotia. Dar nu a fost foarte usor pentru ca lumea mea s-a schimbat total, si  nu vorbesc numai de vreme.  Totul, viata, universitatea, erau complet altceva acolo. Trebuie sa scrii eseuri serioase ca sa iei note bune, eseuri pe care le concepi personal dupa ce citesti multe articole. Desi fusesem al doilea in facultate in Romania si avusesem note foarte bune, nu scrisesem vreun eseu de acest gen in viata mea.

La prima ora, in anul 3, m-am dus la profesor si l-am intrebat daca poate sa ma ajute sa scriu un eseu. Si s-a uitat destul de ciudat la mine, deoarece studentii acolo scriau eseuri deja din liceu, adica de cel putin 5 ani.

Ma aflam intr-un cu totul alt sistem de invatamant si, la inceput, nu mi-a fost usor sa scriu eseu in alta limba. Am reusit, dar n-am luat note maxime.  Daca in Romania la facultate eram al doilea, in Scotia, la sfarsitul celor 2 ani de facultate, eram undeva printre primii 15%.  Sunt foarte multi studenti de exceptie, iar competitia este cu tine insuti in primul rand: cat de mult poti sa inveti, cat de bine poti sa faci un eseu, cat de bine poti sa faci la un examen. Examenul era foarte diferit de Romania, unde aveam timp de 3 ore sa scriu, sa stau, sa ma gandesc. In Edinburgh si in Cambridge examenele sunt de 2 ore, trebuie sa gandesti mult mai repede.

Sistemul educational britanic vs sistemul educational romanesc

Raspunsul simplu ar fi ca este mai bun. Si in Anglia sunt probleme cu educatia preuniversitara, cred ca in toata lumea este aceasta problema, sunt si aici scoli bune si mai putin bune, este o tara cu 60 de milioane de oameni. Totusi, aici sistemul functioneaza intr-o anume normalitate, de exemplu fenomenul de a copia masiv la examene si teste este aproape inexistent.

Daca vorbim insa de sistemul universitar, acolo sigur nu exista comparatie. In Anglia, daca luam 100 de universitati, vorbim de 50 bune, 20 extraordinar de bune, iar 10 se claseaza printre primele universitati ale lumii, despre acest nivel vorbim. In Romania sunt cateva universitati la care ai o sansa decenta sa inveti ceva interesant.

Experienta mea la facultatea din Romania n-a fost extraordinara, am avut cativa profesori, trei, pentru care a meritat. Din cate am inteles, este si experienta celorlalti colegi ai mei. Am invatat lucruri de teorie foarte bune in Romania, dar sistemul universitar ramane slab.

Relatia cu profesorii

Din nou este o mare diferenta. Nu este neaparat mai bine aici, dar este o relatie mai apropiata. In Romania este un sistem invechit, acelasi lucru l-am descoperit si in India, acelasi sistem in care exista un fel de teama religioasa fata de profesor, care tine cumva elevii la distanta.

Aici relatia este deschisa si apropiata. Lucrurile sunt foarte clare si corecte, un profesor poate sa zambeasca si sa-ti spuna in acelasi timp ceva foarte dur. In general, profesorii au o anume relaxare in modul in care trateaza cu studentii, asta nu inseamna insa ca nu spun ceea ce e de spus.

In Romania sunt  oameni care fac treaba, dar si multe non-valori, chiar daca sunt in pozitii de conducere sau de influenta. Li se pare ca aceasta functie a lor le confera o aura de superioritate,  superioritate care nu exista de fapt.

Relatia mea la Edinburgh cu profesorul de la trustul care mi-a acordat finantare, Sir Kenneth Murray, a fost una de prietenie. Am fost in birou la el, unde mi-a vorbit decent si cu modestie. Desi este un om care a contribuit decisiv la vaccinul impotriva hepatitei B, adica a influentat in bine viata a peste o suta de milioane de oameni.

Ce-mi place cel mai tare la experienta educationala din Marea Britanie


Sunt multe lucruri pe care le-am intalnit aici si care mi-au deschis mintea. Mi-am dorit intotdeauna sa calatoresc si sa vad lumea dintr-o alta perspectiva decat cea a turistului. Pe mine m-au interesat dintotdeauna oamenii, sa vorbesc cu oameni din toate colturile lumii, sa aflu despre vietile si civilizatiile lor.

Aici la Cambridge, datorita unui mediu universitar international cu adevarat unic pot face inconjurul pamantului in fiecare zi. Mai mult, datorita doctoratului pe care il fac aici, am avut sansa sa merg 6 luni in India, sa cunosc din interior o cultura fantastica, nu ca turist, ci ca parte a muncii mele antropologice de zi cu zi. Aceasta experienta ma face sa ma simt foarte privilegiat si o consider o mare realizare si bucurie.

Comunitatea de romani din Cambridge

Avem o comunitate destul de mare in Cambridge in acest moment. E interesant, multi nu-si dau seama ce inseamna aceasta Uniune Europeana, nu e perfecta, nu e o constructie fantastica, dar este o mare sansa si cred ca tinerii din Romania au inceput sa realizeze ce lucru extraordinar este sa poti sa calatoresti, sa ai lumea deschisa. De exemplu, o data cu intrarea in UE taxele pentru studentii romani care vor sa studieze in Marea Britanie au scazut foarte mult.  In consecinta, in ultimii ani foarte multi romani au venit la studii aici si in toata Europa.

In Cambridge, acum 10 ani, erau doar cativa romani. Acum, numai eu stiu cel putin 50. In general sunt cercetatori, nu sunt studenti de facultate, e mai greu ca undergraduate sa gasesti bani pentru studii. Dar sunt masteranzi, doctoranzi si oameni care vin sa lucreze in diferite domenii atasate universitatii. Avem o comunitate destul de mare de romani pentru cat de mare este Romania si considerand de unde am plecat acum 20 de ani.

Ce-am de gand sa fac dupa ce voi termina doctoratul


Am mai multe idei. Cand am plecat am avut multi ani discutii cu familia mea legate de tema intoarcerii in tara. Uneori sunt nostalgic, dar tot timpul am fost si foarte critic fata de aspectele pe care le consider de nepermis in Romania - mai ales dupa experienta in India. Mi-a dat seama ca nu avem nici o scuza ca intr-o tara de doar 20 de milioane sa existe oameni care sa nu traiasca macar decent.

De multe ori mi-am dorit sa ma intorc in Romania, momentan nu sunt sigur. Ideal ar fi sa continuu cu cercetarea antropologica si dupa doctorat, dar, in acelasi timp, sa realizez ceva durabil si in Romania. As vrea sa particip la modernizarea sistemului de educatie din Romania, dar deja suna prea idealist si in ultimii ani mi-am dat seama ca lucrurile nu sunt atat de simple. S-ar putea la un moment dat sa ma intorc, sau macar sa stau o vreme in Romania, sa incerc sa realizez ceva. Momentan ma concentrez exclusiv pe proiectul de doctorat de aici.

Cercetarea din Romania

Nu o vad bine. Sunt oameni care incearca si care chiar reusesc sa faca cercetare.  Ei se lupta cu niste lucruri inimaginabile, in conditiile in care cercetarea in Romania este aproape inexistenta, mai ales daca o comparam cu cea din alte tari. Cunosc oameni care fac cercetare serioasa in Romania, dar sunt cazuri izolate, le-am putea numi exceptii.  Regula, ca din pacate si in alte domenii vitale pentru modernizarea Romaniei, pare sa fie un grad ridicat de incompetenta si coruptie. In cazul cercetarii, aceasta stare de fapt se traduce prin existenta a nenumarate proiecte de cercetare cel putin neserioase, existenta insemnata a plagiatului, cat si a multor carti de stiinta scrise degeaba.

Dar lucrurile se schimba cu siguranta in doua feluri: in timp – si cu oamenii potriviti.  ​
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
11516 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Cred ca este sincer si (Marţi, 20 iulie 2010, 16:52)

  revelare@yahoo.com [anonim]

  adevarat tot ce ai scris.

  As vrea sa va ganditi la generatia care a pornit la 1848 si a continuat cu cea care a facut Romanaia mare la 1918.
  Atunci dscrepantele dintre realitatea teriotiului ce numim Romania acum si Occident era muuuult mai mare (si aici incape si Ardealul, unde romanii era intr-o stare de paria, si nu trebuie luate in considerare doar orasele ardelenesti , unde inca mult dupa 1848 romanii nici nu aveau voia sa se aseze).
  Acei oameni, care au plecat la studii in vest, nu s-au simtit "oripilati" de starea de acasa, dar au plecat cu gandul sa invete, ca sa se intoarca si sa o schimbe.
  Ganditi-va si la asta....
 • 0 (0 voturi)    
  interesant, foarte (Marţi, 20 iulie 2010, 17:59)

  Maria [anonim]

  Excelent, mi-a placut foarte mult experienta lui Mircea, daca esti in tara as vrea sa aflu mai multe.
 • 0 (0 voturi)    
  bravo! (Marţi, 20 iulie 2010, 18:09)

  AlinaM [anonim]

  Ma bucur sa vad ca nu suntem doar un popor de idioti, de mincinosi, lasi, corupti, prosti etc. Poate daca facem o "spalare" de populatie - ii trimitem pe toti pe afara cativa ani sa ia contact cu lumea civilizata de acolo, riscam sa-si aduca aminte de radacinile bune care zac in ei si sa nu se mai lase infranti de magariile zilnice care ne acresc si ne inraiesc pe toti.
  Asa faceau si pe vremuri, nu? Studiau pe afara si apoi se intorceau cu idei noi, cu suflu nou si cu certitudinea ca se poate. Aici de multe ori vointa este franta, oamenii nu mai cred ca au putere sa schimbe ceva sau nu mai cred ca se poate altfel.
  Felicitari pt ca ai indraznit si ai reusit sa faci ceva bun si sa inveti si sa iti protejezi vointa si intelighenta!
 • 0 (0 voturi)    
  studenti romani cambridge (Marţi, 20 iulie 2010, 19:41)

  mihai [anonim]

  exista studenti romani la cambridge si sunt in colegii la cele mai variate domenii. sunt studenti cu burse aproape toti. si eu cunosc pe cineva la iginerie , cu bursa in cambridge.
 • 0 (0 voturi)    
  jeff (Marţi, 20 iulie 2010, 23:08)

  jeff [anonim]

  Superb Cambridge-ul, oras vechi universitar. Stiu englezii sa atraga oameni capabili din toate colturile lumii si sa i puna la munca de cercetare, plus ca imprima fiecarui student strain la intoarcerea in tara natala o mentalitate anglofona in expansiune in toata lumea. Mai ales ca la Cambridge si Oxford au studiat de a lungul timpului in ultimii 150 de ani multi copii de regi si imparati din Orientul indepartat si apropiat. Ceea ce nu fac alte tari de pe continent nemtii, italienii...Acest sistem fiind copiat si de americani cu atragerea de creiere si ,,exploatandul,, in interes propriu.....O universitate din Romania nici nu ar concepe sa trimita pentru cercetare antropologica studenti in India de ex., de aici superficilitatea invatamantului romanesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Fugiti de TITU MAIORESCU!!! (Miercuri, 21 iulie 2010, 7:26)

  VERONICA [anonim]

  se ia spaga peste tot...Exemplu:UNIVERSITATEA Titu Maiorescu,Bucuresti Facultatea de Medicina:
  ***de vina e cine da;e o doctorita CADAR=bata de carte,pute de cat e de desteapta;nu stie sa corecteze lucrari decat cu laptopul in fata;nu cunoaste terminologia pe care o preda;cere bani dar nu primeste decat de la un singur om ,fara martori;cere suma si lista...e ordinara.Alo?Universitatea,ce mai zice acum??? Si asa se scot pe banda rulanta generatii de prosti=dai bani/cumperi prostie!!! Felicitari si laude d-lor dr. si d-elor dr:Ghe.MANOLE;V.ALEXANDRESCU,T.Harsovescu,,O. DOROBAT,C.MOLDOVAN;...OAMENI DE ELITA...DR. DUICULESCU;MA INTREB CUM DE SE MANJESC PE PROPIA ONOARE SA PREDEA IN HAZNAUA NUMITA TITU MAIORESCU.fEMEI DE SERVICIU,SECRETARE MAGNA CUM LAUDE"ADRIANA sI RADULESCU".rUSINE! Faceti de ras scoala romaneasca de medicina!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo (Miercuri, 21 iulie 2010, 10:16)

  Anna [anonim]

  Bravo bai Mircea!! Hai ca asa mai aflu si eu ce faci tu :-)
 • 0 (0 voturi)    
  Doctorand la Cambridge (Miercuri, 21 iulie 2010, 10:38)

  NAE [anonim]

  Excelent interviul .
  Bravo domnule Mircea , felicitari pentru ce ai reusit pana acum dar daca vrei sa beneficiezi de ce ai invatat pana acum , mergi oriunde in occident dar nu veni acasa decat in ultimii ani cand vei iesi la pensie .
  Oricata stiinta ai si dorinta de bine vei fi INVINS de un SISTEM la care nu vei reusi sa faci fata .
  Spui ca ai incerca sa faci ceva in sistemul de invatamant , nu-ti fa iluzii - te vei lupta cu morile de vant si in final vei ceda si cel mai grav , chiar psihic .
  In concluzie : RAMAI ACOLO UNDE ESTI !
 • 0 (0 voturi)    
  Nu pot spue decat Bravo (Miercuri, 21 iulie 2010, 11:49)

  Ing. Gica [anonim]

  Bravo domnule Mircea,

  Datorita in mare parte tie, citesc si eu ce mi-as dori sa citesc mai des, chiar daca intr-o mare parte din articol ma regasesc . Un articol simplu coerent si subtil foarte motivant. Un exemplu ca se poate si asa.
  Cred ca-ti va fi greu sa schimbi ceva in Romania, dar tia fost greu si prima data si in Scotia. Eu totusi cred ca vei reusi sa schimbi macar un pic din Romania. Eu am inceput deja, si cel putin lumea ma asculta.Cu cat vom fi mai multi cu atat ne va fi mai usor.

  Ing. Gica
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 21 iulie 2010, 17:09)

  Roberta [anonim]

  Suntem mandri de tine, Mircea! Mi-as dori ca fetita mea acum foarte mica sa aiba aceeasi sete de cunoastere ca si tine!
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 21 iulie 2010, 17:45)

  Codruta [anonim]

  Ceea ce mi-a placut cel mai mult la articolul asta este faptul ca nu sunt singura care vede aceste diferente (exact asa am patit si eu cu primul meu eseu si la final am luat a doua nota din clasa) si care traieste uneori sentimente confuze date de discrepantele dintre cele doua societati. Nu e usor sa incerci sa te ridici printre straini, fiind mereu pe cont propriu, insa in final parca merita din tot sufletul caci se vad rezultatele. Ar fi de dorit candva sa ne intoarcem pe pamantul tarisoarei noastre si sa putem impartasi ceea ce am invatat aici. Din pacate insa, oamenii de acasa nu sunt pregatiti pentru schimbare, iar din invidie si egoism curma tot avantul si celor care vor sa o faca. Pacat, tocmai de aia multi dintre noi au ales sa plece pe pamant strain :)
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo Mircea! (Luni, 28 februarie 2011, 12:42)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Codruta

   Sunt in acord cu tine, eu studiez de opt ani in China si aici este intr-un fel aceeasi situatie descrisa de tine raportandu-te la Romania.Avem nevoie de valori si de principii si intr-adevar exista o dorinta de a schimba Romania in ceva mai bun, insa romanul are o trasatura de caracter destul de urata si anume invidia.Uneori si eu imi pierd elanul gandindu-ma la Romania si incep sa mi se naruiasca visele dar e bine sa tinem capul sus .Tot inainte !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Ro (Joi, 22 iulie 2010, 2:02)

  Elena [anonim]

  Frumos discurs prezentat, as dori totusi sa mentionez cateva aspecte, cu referire la unele comentarii facute, daca esti mai bun, competitiv atunci faci si Ro sa arate mai bine, asta inseamna sa fi un adevarat om de valoare si sa arati si altora ca Ro conteaza indiferent ca esti in tara sau nu. Romania se va schimba cand incercam toti sa ne schimbam si sa fim mai profesionisti in tot ce facem, doar asa, asta nu se intelege schimarea e in tine ca si om, mentalitate, acolo e raspunsul nu la guvernanti nu la politicieni, in tine...Asa gandesc toti oamenii de calitate si actioneaza in masura, nu asteapta pomana. As mai adauga ca ar fi nevoie de 6 luni de zile, poate mai putin, poate mai mult, sa fii departe de familie de cei iubiti, de tara sa zicem si (daca ai coloana vertebrala si stii ce vrei) deja incerci sa fii mai bun ca in tara si sa fii constient de tot potentialul romanesc de mostenirea genetica si istorica care o purtam si esti schimbat realizand ca nu suntem atat de rai pe cat se promoveaza. E ca in zicala aia: daca iti zice unu ca esti beat, nu crezi, de iti zic mai multi ca esti beat mergi si dormi, cam asa vad eu situatiunea romanesca. Multumesc de oportunitatea de a ma pronunta si toate sa fie cu spor. EP
 • 0 (0 voturi)    
  well done (Joi, 22 iulie 2010, 10:18)

  plai [anonim]

  Modestia, claritatea si sinceritatea merg mana in mana cu pregatirea si inteligenta: bravo Mircea, ai un subiect excelent, o atitudine deschisa si mai ales iti este clar de unde si de ce ai plecat. Nu iti dau dreptate ca ai putea sa schimbi ceva in Romania mai ales in educatie: specializarea ta este biologia antropologica si nu stiintele educatiei - ai pierde timpul sa te re-specializezi (un exemplu este actualul ministru roman al educatiei). In plus directia in care se indreapta populatia Romaniei, statistic vorbind, mareste distanta dintre aceasta si sansa sa arate o societate asa cum iti imaginezi tu - o vei simti de cate ori vei reveni in Romania. O errata: Marea Britanie are peste 60 mil si nu Anglia (care are intr-adevar ponderea cea mai mare).
  Pentru cei care va plangeti ca nu se intorc romanii educati in vest: scandalul bursierilor guvernamentali pentru administratie, trimisi cu burse pentru studii de Masters cu obligativitatea sa se intoarca si sa munceasca in Romania dupa absolvire va spune ceva? Va plangeti ca nu accesati fondurile europene, dar nu va folositi de propriile resurse. Doar nu credeti ca echipe conduse de Piedone, Mazare sau alte vegetale politruce din Romania pot castiga si folosi cu adevarat astfel de fonduri: stiti foarte bine ca acele, putine, castigate, sunt in general o alta sursa de coruptie in mana lor. Mircea spune clar ca e o rusine ca Romania sa nu fie in stare sa se ridice la potentialul sau.
 • 0 (0 voturi)    
  Te-ai nascut in locul nepotrivit (Joi, 22 iulie 2010, 12:48)

  Cata [anonim]

  Bravo Mircea. Si sa nu iti treca prin cap sa te intorci sa lucrezi aici pentru ca in Romanica nu cred ca o sa aiba cineva nevoie de cunostintele tale.
  La noi se invata fortat religie din clasa I, evolutionismul nu se mai preda la scoala, practic disciplina pe care o aprofundezi nu e recunoscuta in Ro.
  Noi nu dam bani pe cercetare, ii dam la barbosii in sutana.
 • 0 (0 voturi)    
  nu! (Joi, 22 iulie 2010, 13:28)

  Michelle [anonim]

  Felicitari pentru reusite, Mircea. Esti departe in profesia pe care ti-ai ales-o si ma bucur pentru tine. Daca imi permiti un sfat: NU TE INTOARCE! Eu m-am intors si nu mai stiu cum sa ies... Si mie mi s-a spus de acasa sa nu fac prostia, dar eu fac ce simt. Acum...
 • 0 (0 voturi)    
  trebuie sa vii (Marţi, 27 iulie 2010, 16:12)

  Dan [anonim]

  Mircea draga, trebuie sa vii acasa.
  Am preferat sa nu plec din Romania, dar prieteni buni de ai mei au plecat si sunt profesori o parte dintre ei prin vest si SUA si Canada.
  Unii dintre ei vin constant acasa si tin conferinte/seminarii gratuite studentilor din Ro si celor interesati sa participe.
  Este cea mai simpla forma de a da inapoi neamului tau.
  Cred ca genetic toti suntem buni, iar tu ai putea sa faci un studiu antropologic-biologic pe teritoriul romaniei. As cofinanta asa ceva din surse private.
  Ce zici ? Crezi ca am putea pune de un grup de cercetare a cercetatorilor buni plecati din Ro si a celor veniti in Ro ? :)
  O natiune se construieste greu, iar dupa 1989 noi inca nu am ajuns sa fim o natiune pentru ca comunistii au distrus-o si au continuat distrugerea si dupa 1989.
  CU siguranra ca voi veti putea face o Romanie frumoasa.
 • 0 (0 voturi)    
  Boala degenerativa cu acumulare de fier in creier (Duminică, 12 septembrie 2021, 19:41)

  Munteanu Viorica [anonim]

  Am un fiu in varsta de 24 ani diagnosticat in 2016 la Centogene.Poate aveti idee,sau doriti sa cercetati si pt aceasta boala extrem de rara??? Multumesc!


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii